Početna strana > Istraživanja javnog mnjenja > DS i DSS rastu, pali SRS i LDP (Pres)
Istraživanja javnog mnjenja

DS i DSS rastu, pali SRS i LDP (Pres)

Stratedžik marketing   
ponedeljak, 05. maj 2008.

Koalicija DSS-NS vratila se na prošlogodišnjih 17 odsto, SPS-PUPS-JS sigurno ulazi u parlament, LDP očekuje žestoka borba za cenzus

Podrška strankama... (izvor: Strateški marketing)

Lista „Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" vodi za skoro tri procenta ispred Srpske radikalne stranke, pokazalo je telefonsko istraživanje agencije „Strateški marketing" rađeno 30. aprila i 1. maja, posle potpisivanja SSP-a. Desetak dana pre parlamentarnih izbora primetan je i veliki skok koalicije DSS-NS, dok na mesto u Skupštini može da računa i koalicija SPS-PUPS-JS, ali verovatno i LDP!

Za razliku od istraživanja „Stratedžika" s početka aprila, kada su „tadićevci" i radikali bili jednaki u deseti deo procenta, lista oko DS-a sada je na 35,5 odsto podrške građana, dok je SRS na 32,8. Blagi pad popularnosti radikala poklopio se s primetnim skokom podrške Koštuničinoj koaliciji, koja je dostigla 17,3 odsto, što je na nivou izbora iz januara prošle godine. Socijalisti su na svojih standardnih sedam odsto, dok je LDP za mesec dana zabeležio pad od 3,1 odsto. „Čedisti" su trenutno na 5,8 i očekuje ih grčevita borba za prelazak cenzusa.

Istraživanje je pokazalo i da većina građana Srbije podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, što je i dovelo do skoka popularnosti koalicije oko DS-a. SSP u potpunosti podržava 41 odsto građana, a delimično 12, što ukupno čini ubedljivih 53 odsto. Izrazito protiv SSP-a je 20 odsto, a uglavnom protiv nešto manje od devet odsto. Interesantno je da među biračima DS-a i LDP-a nema nikoga ko je protiv Sporazuma, dok među radikalima, „narodnjacima" i socijalistima ima mnogo onih koji podržavaju SSP?!

Tadić najzaslužniji

Veoma su interesantni odgovori građana na pitanje u kojoj je meri potpisivanje SSP-a vezano za politiku Srbije prema Kosovu. Da Đelićev potpis znači indirektno priznanje nezavisnosti Kosova smatra 38 odsto birača, samo jedan procenat manje (37) misli sasvim suprotno - da SSP jača poziciju naše zemlje u borbi za Kosmet, dok je 21 odsto anketiranih reklo da pitanja potpisivanja SSP-a i Kosova nemaju nikakve veze jedno s drugim.

Da li podržavate potpisivanje SSP-a?

 

Građani su ocenili i aktivnosti i ponašanje pojedinih političara u vezi sa SSP-om, pa je Boris Tadić dobio 51 odsto pozitivnih i 31 odsto negativnih glasova, dok uz njega još jedino Božidar Đelić ima više pozitivnih nego negativnih (43:35). Najviše negativnih poena dobio je Tomislav Nikolić 45, a za njim slede Vojislav Koštunica sa 44 i ministar za Kosmet Slobodan Samardžić 38. Da je ponašanje Nikolića u vezi sa SSP-om pozitivno smatra 27 odsto građana, Koštunice 25, a Samardžića 20 odsto.

Kada je u pitanju konkretna korist od Sporazuma sa EU, 57 odsto građana Srbije misli da će on biti dobar za ekonomiju zemlje, 54 odsto da je dobar za budućnost Srbije, a 52 odsto ispitanih misli da je SSP dobar za njih lično i njihovu porodicu.

Zoran Lučić, izvršni direktor CeSID-a, kaže da je porast popularnosti DS-a posledica potpisivanja Sporazuma sa EU.

• Ja sam, međutim, vrlo skeptičan u vezi sa porastom rejtinga „narodnjačke" koalicije! Ukoliko se to i desilo, oni bi mogli da „kradu" samo glasove SRS-a, što bi značilo da je poverenje u radikale neznatno opalo. S druge strane, nije iznenađujuće to što građani podržavaju Sporazum sa EU, jer većina političara, pa i lider SRS-a, govore o Evropi. Kada govorimo o KiM, većina ljudi počinje da „ponavlja" ono što govore lideri stranaka za koje oni glasaju - kaže Lučić.

SSP kao bumerang DS-u

Analitičar Branko Radun kaže da rezultat izbora mnogo zavisi od toga kako će stranke građanima predstaviti potpisani SSP.

- DS je imao malu prednost jer se čitava priča u vezi sa Sporazumom „vrtela" po televizijama, a oni to predstavljaju kao uspeh države. Međutim, ako bi koalicija DSS-NS i SRS uspeli da dokažu da je Đelićev potpis povezan sa nezavisnošću Kosova, biće to bumerang u glavu DS-a. U suštini, sve zavisi od njihovih kampanja i uverljivosti. Blagi porast rejtinga demokrata rezultat je „jače" priče koju su imali poslednjih dana - kaže Radun.

Razlika je još mala

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da bi lista DS-a, ako hoće da formira vladu, morala da pobedi radikale s većom razlikom nego Tadić Nikolića na predsedničkim izborima, i dodaje:

- Važno je i da poraste rejting LDP-a, da bi se eventualno formirala vlada DS-LDP i stranaka manjina. U suprotnom, čeka nas vlada SRS-a, narodnjaka i SPS-a. A to što građani podržavaju SSP, nije veliko iznenađenje, jer je on važan za Srbiju.

M. DOBROMIROVIĆ