Početna strana > Istraživanja javnog mnjenja > Ko u stvari vodi u predizbornoj trci
Istraživanja javnog mnjenja

Ko u stvari vodi u predizbornoj trci

Pres   
četvrtak, 27. mart 2008.

„Medijum Galup" i „Stratedžik" objavili različite rezultate predizbornog istraživanja, prvi tvrde da vode demokrate, drugi daju prednost radikalima

Za manje od sedam dana dve renomirane beogradske agencije objavile su različite rezultate predizbornih istraživanja. Prema „Stratedžik marketingu", radikali su ispred demokrata za oko tri odsto, a cenzus prelaze i SPS i LDP. „Medijum Galup", međutim, najavljuje da većinu glasova osvaja koalicija oko DS-a, za kojima za tri odsto kaska SRS, a LDP uopšte ne prelazi cenzus.

Srbobran Branković, direktor „Medijum Galupa", objašnjava da ta agencija nikada ne komentariše istraživanja, „ni svoja ni tuđa", pa ni odgovor na pitanja kako je moguće da u istoj nedelji imamo dva potpuno različita istraživanja. Sličan stav ima i direktor „Stratedžik marketinga" Srđan Bogosavljević. Međutim, on napominje da njihova istraživanja pokazuju da su objavljeni rezultati već dva meseca „stabilni" i da su se sva njihova dosadašnja istraživanja pokazala kao tačna , u okviru statističke greške.

- Za dva meseca radili smo četiri puta istraživanja. I rezultati su stabilni. Sad, da li rezultati variraju za 0,2-0,3 promila, to je nebitno. Vreme kada se radi istraživanje, kvalitet metode i aparata utiču na rezultat istraživanja - objašnjava Bogosavljević.

Inače, zanimljivo je da istraživanje „Stratedžik marketinga" pokazuje da je potrebno da bar tri stranke podrže buduću vladu. Bogosavljević smatra da je nemoguće da vladu formiraju dve najjače stranke, DS i SRS, a zbog loših međustranačkih odnosa misli da je nemoguće da dođe do dogovora bilo koje tri stranke.

- Ne isključujem mogućnost novih izbora, ali naše dosadašnje iskustvo pokazuje da posle izbora ništa nije nemoguće. Odnosno, svaka postizborna kombinacija je moguća, pa i da SPS i LDP podrže DS! Značajnu ulogu mogu da odigraju i manjine - kaže Bogosavljević, koji ipak smatra da je najverovatniji ishod manjinska vlada „DS sa nekom podrškom ili SRS sa nekom podrškom".