Početna strana > Istraživanja javnog mnjenja > Koštunica ostaje premijer (istraživanje CeSID-a)
Istraživanja javnog mnjenja

Koštunica ostaje premijer (istraživanje CeSID-a)

Pres   
sreda, 23. april 2008.

 

Posle izbora 11. maja bez „narodnjaka" niko neće moći da formira novu vladu Srbije.

 

 

Novu vladu Srbije, posle vanrednih parlamentarnih izbora 11. maja, niko neće moći da formira bez podrške Vojislava Koštunice i njegove „narodnjačke koalicije". Takođe, ni DS, ni SRS neće moći da prikupe većinu od 126 poslanika bez podrške socijalista, osim ukoliko radikali i „tadićevci" međusobno ne sklope savez (što je potpuno neverovatno). Ovo su najvažniji rezultati velikog predizbornog istraživanja Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid), u koje je Pres juče imao uvid.

Prema ovom istraživanju, radikali u ovom trenutku mogu da računaju na 36,5 odsto glasova, lista okupljena oko DS-a ima 33,5 odsto podrške, dok su „narodnjaci" na 12,5 odsto. „Čedisti", prema ovom istraživanju, dobijaju 7,5, a SPS 6,5 odsto glasova.

DSS uslovljava

Kada se ovi procenti preračunaju u mandate, radikali će u novoj skupštini imati 91, „tadićevci" 83, „narodnjaci" 31, „čedisti" 19, a socijalisti 16 poslanika. Konačno, strankama manjina pripašće 10 mesta.

Tumačeći ovo istraživanje, politički analitičar Branko Radun kaže da je očigledno da buduću vladu niko neće moći da formira bez Koštunice i Ilića.

- Nerealna je bilo kakva kombinacija za formiranje buduće vlade bez DSS-NS. U pregovorima posle izbora Koštunica će imati glavnu reč. „Narodnjaci" će moći da uslovljavaju i DS i SRS premijerskim mestom i njima važnim ministarstvima. Njihov koalicioni potencijal uvećavaju i socijalisti izjavom „kud narodnjaci, tu i mi" - objašnjava Radun.

 


Politički analitičar Zoran Stojiljković kaže da će stožer nove vlade biti radikali ili demokrate, i procenjuje da će pregovori o postizbornim koalicijama biti „naporni, iscrpljujući i dugi".

- Ako bi vladu formirao SRS, jedina opcija je da to učini sa DSS-NS i socijalistima, sve ostalo nema logike. A ako stub nove vlade bude „Koalicija za evropsku Srbiju", mogućnost kalkulacija je veća, ali i teža. Tu isključujem bilo kakvu varijantu saradnje LDP-a i narodnjaka i socijalista i LDP-a. Dakle, najmanji koalicioni potencijal imao bi LDP, a najveći socijalisti i DSS-NS - kaže Stojiljković.

G17 profitira

Istraživanje Cesida pokazuje i koliko je G17 Plus profitirao ušavši u koaliciju sa DS-om. Naime, naši sagovornici tvrde da G17 Plus sam „teško da bi prešao cenzus", a ova stranka će sada najverovatnije dobiti čak 21 mandat, dva više nego što sada ima. Takođe, DS je u prošlom sazivu imao 64 poslanika u parlamentu, a sada će, kada podmiri koalicione partnere, imati 10 poslanika manje!

B. BOJIĆ