Početna strana > Istraživanja javnog mnjenja > Srbija – zima 2014/15 (sa komentarom Đorđa Vukadinovića)
Istraživanja javnog mnjenja

Srbija – zima 2014/15 (sa komentarom Đorđa Vukadinovića)

NSPM   
subota, 31. januar 2015.

Građani Srbije žive lošije nego pre dve godine i u najvećem broju očekuju da će u narednoj živeti isto – ili još gore. Protive se aktuelnoj ekonomskoj politici, protiv su prodaje „Telekoma“ i EPS-a i ne veruju da će smanjenje plata i penzija doneti očekivani rezultat. Ali, istovremeno, daju gotovo apsolutnu podršku čoveku i stranci koji tu i takvu politiku vode. To je, u najkraćem, rezime najnovijeg, zimskog istraživanja javnog mnjenja koje je krajem decembra 2014. i početkom januara ove godine sproveo istraživački tim „Nove srpske političke misli“.

Takav rezultat je možda „pomalo“ nelogičan, da ne kažemo – potpuno apsurdan sa stanovišta zdravog razuma. Ali je savršen primer i ilustracija ovdašnje društvene, političke i medijske situacije.

Građani Srbije i dalje većinski žele i EU (51,2 odsto) i „savez sa Rusijom“ (64,3) – s tim da je opredeljenje za EU smanjeno za oko 4 procenta u odnosu na novembar. Apsolutno se protive ulasku u NATO (75,5 „protiv“ i svega 9,4 „za“) i dvotrećinski (65,5 : 18,8) se protive „trampi“ – priznanje Kosova u zamenu za članstvo u EU.  

Što se stranačkih i ličnih rejtinga tiče, moglo bi se reći – u Srbiji ništa novo. Odnosno, ista meta i skoro isto – ogromno – rastojanje Vučića i SNS u odnosu na prve pratioce u liku (ne)omilljenog koalicionog partnera SPS-a (Dačića) i demokrata. (A nema bitne promene ni kada je reč je o srednjim ocenama političara: Vučić, Palma, Ljajić, Mihajlović, Dačić...)  Svi koji su se nadali, ili strahovali, da će preduzete „mere štednje“ Vučiću  oboriti rejting, izgleda da su se – bar za sada – ljuto prevarili. Uostalom, on gotovo da nije ni smanjio plate i penzije svom biračkom telu, koje se uglavnom nalazi u kategoriji onih sa najnižim primanjima i nižim obrazovnim nivoom – tako da je ono ostalo zadovoljno. Pa čak i pomalo radosno što se teška reformska ruka sručila na „profitere“ i „buržuje“ sa primanjima većim od 25 ili 30 hiljada dinara. Sem toga, dobar deo i onih pogođenih merama, pogotovo među penzionerima, podlegao je intenzivnoj medijskoj kampanji ispiranja mozga kako je reč o „iznuđenoj meri“ i neophodnoj žrtvi radi „budućnosti naše dece“.

Doduše, većina tu budućnost dece ipak priželjkuje negde izvan granica Srbije (58,1 je izjavilo da bi „ohrabrilo svoje dete da se odseli iz zemlje, ako bi imalo priliku“), što govori da baš i ne veruju preterano u premijerova obećanja da će od Srbije napraviti „bolje mesto za život“. A i da će smanjenje plata i penzija doneti očekivani rezultat veruje svega 29,4 odsto, dok njih 56,3 odsto u to ne veruje (14,3 nije sigurno, ili nema stav). No, kada se tih tridesetak odsto, koji manje-više slepo veruju, obožavaju i podržavaju ono što im se saopšti sa TV ekrana i naslovnih strana pretvori u glasačko telo, dobija se moćna glasačka armada od – u zavisnosti od izlaznosti – čak 45 do 50 odsto. Većina ostalih ne pada na režimsku propagandu. Ali, bar kako sada stoje stvari, ta većina ne veruje preterano ni u postojeće političke alternative. I zato su rezultati takvi kakvi jesu.    

Novina u odnosu na prethodno istraživanje je to što i DS pokazuje znake oživljavanja i beleži rast od nekoliko procenata. Nije to nikakva „lavina“ koja bi mogla da ugrozi vlast, niti su to neki novi glasači, već, pre svega, oni koji su i ranije glasali za Demokrate, a u međuvremenu se pasivizirali zbog svega što se događalo u, i oko DS.

Od tzv. „desnih“ i patriotskih stranaka, koje su doživele potop na martovskim izborima, najbolje stoji DSS sa (4,4 odsto), a blagi uspon beleže i Dveri (3,8), dok je SRS, nakon skoka u vreme povratka Vojislava Šešelja iz Haga, ponovo pao dosta ispod cenzusa (mada se nekim novim medijsko-političkim potezom radikalska pozicija možda može ponovo promeniti). Osveženje u vidu dolaska Sande Rašković Ivić na čelo stranke i najava stvaranja „Patriotskog bloka“ očigledno su pomogli DSS-u da preživi turbulencije nakon ispadanja iz palamenta i osipanja na vrhu, ali je to još daleko od povratka nekadašnjeg rejtinga i uticaja. A pogotovo daleko od onoga što je Srbiji u ovom trenutku potrebno.  

Što se ostalih tiče, Ljajićeva i Markovićeva lična popularnost samo se delimično prenosi na njihove stranke, ali i to je dovoljno da, ako baš ne mogu da se upuste u rizik samostalnog nastupa, svakako budu svuda dobrodošli koalicioni partneri. I to bi bilo to. Ostalo je manje-više mrtvo političko more, u kojem se, po svoj prilici, slično Dinkićevom URS-u, udavio i PUPS, a slična sudbina se smeši i  Jovanovićevom LDP-u.

Istraživanje je sprovedeno od 27. decembra do 5 januara, telefonskim putem, na raprezentativnom uzorku od 1020 ispitanika sa teritorije cele Srbije, bez KiM.

PS. Znamo da će mnogi biti neprijatno iznenađeni, razočarani, pa možda čak i ljuti zbog ovih rezultata. Ali oni su trenutna srpska politička realnost. (Uzgred, podsetili bismo da je naše istraživanje od pre godinu dana, koje objavljeno sredinom prošlog januara u „Vremenu“ i „Svedoku“, ubedljivo najtačnije predvidelo ishod martovskih izbora – uključujući tu i tačan rezultat SNS-a, kao i ostajanje DSS-a i LDP-a i SRS-a i „Dveri“ ispod cenzusa.)

Mnogi će upreti prstom u medije – i biće u pravu. Neko će, pak, biti sklon da okrivi građane i našu „podaničku političku kulturu“. Neko će reći da je to sve posledica razočarenja u „one bivše“ koji su proigrali šansu i utrli put za Vučićevu „revoluciju“. Neko će zaključiti da je „komunizam kriv za sve“, a neko da je sve to „posledica stranog pritiska i okupacije“. Neko će se tešiti da se neki ispitanici, iz straha ili interesa, lažno izjašnjavaju da su za vlast. O svemu tome se da razgovarati i u svemu tome ima poneko zrnce istine. Ali nemojmo se zanositi i obmanjivati kako je stanje i raspoloženje – u ovom trenutku – znatno drugačije od ovoga koje je prikazano u tabelama koje slede. Obmane i samoobmane neće popraviti stanje. Naprotiv.    

Bez tačne dijagnoze, nema ispravne terapije. Moramo znati kako stoje stvari, da bismo uopšte imali ikakvu šansu da ih menjamo. A i da bi se imao kakav-takav orijentir ko je ko na političkoj sceni. Na primer, ko posle ovoga, a bez adekvatne političke i medijske pripreme, počne „energično“ da proziva i poziva vlast da „smesta raspiše vanredne izbore“ – kao što su to radili DSS i LDP pre godinu dana –biće jasno detektovan kao ili očigledno „nepametan“ – i/ili prikriveni Vučićev „zec“ i prorežimski element. I neće se posle moći iznenađivati, čuditi i vaditi kako „nismo znali“, „ko bi se tome nadao“ i sl.

Konačno, ovi rezultati, ako se pažljivije pogledaju, daju osnova i za brigu i za nadu u pogledu srpske budućnosti. Hoću reći, s obzirom na medijsku scenu, informativnu blokadu, ispiranje mozga i višegodišnji pritisak, dubinski politički stavovi – Kosovo, NATO, Rusija, prodaja zemljišta i Telekoma – većine građana (ne govorim o trenutnim i površinskim partijskim opredeljenjima) ipak su temeljno razumni, patriotski i državotvorni. U svakom slučaju su to daleko više nego što je to ovdašnja politička, ekonomska, kulturna, medijska i akademska elita – mada je očito i da se tragovi dugogodišnje medijske, političke, ekonomske i psihološke devastacije itekako osećaju.

PPS. O tome šta mi iz NSPM nameravamo da učinimo bićete obavešteni vrlo brzo. Mada se neki od pravaca tog delovanja, iz svega što smo ovde pisali i govorili, već mogu naslutiti.  

Đorđe Vukadinović

vreme: 27. decembar 2014 – 5. januar 2015.

reprezentativni uzorak

teritorija Srbije (bez KiM)

ispitanika: 1020

Odgovori ispitanika na pitanja: 

 Da li, prema Vašem mišljenju, danas živite bolje ili gore nego pre dve godine?
 
 bolje
11.1%
 gore
45.5%
 isto
40.0%
 ne znam/bez odgovora
3.4%
 Ukupno
100.0%

 Kakva su Vaša lična očekivanja u pogledu životnog standarda u narednih godinu dana?
 
 biće bolji
29.7%
 ostaće isti
27.6%
 biće gori
32.5%
 ne znam/nemam stav
10.2%
 Ukupno
100.0%

  

 Da li koristite internet koliko često ?
 
 svakodnevno
44.1%
 nekoliko puta nedeljno
13.6%
 ne koristim internet
42.3%
 Ukupno
100.0%

 

Strateške integracije: EU, NATO, Rusija

 Da li podržavate ulazak Srbije u EU?
 
 Da
51.2%
 Ne
32.3%
 nemam stav / bez odgovora
16.5%
 Ukupno
100.0%

 Da li podržavate ulazak Srbije u NATO?
 
 Da
9.4%
 Ne
75.5%
 nemam stav / bez odgovora
15.1%
 Ukupno
100.0%

 Da li podržavate savez Srbije sa Rusijom?
 
 Da
64.3%
 Ne
17.6%
 nemam stav / bez odgovora
18.1%
 Ukupno
100.0%

 

 Da li ste za to da Srbija razvija:
 
 najbliže moguće odnose sa EU, pa tek onda sa Rusijom
16.9%
 najbliže moguće odnose sa Rusijom, pa tek onda sa EU
28.7%
 podjednako dobre odnose i sa Eu i sa Rusijom
45.4%
 ne znam/ nemam stav
9.0%
 Ukupno
100.0%

Trampa EU - Kosovo, odgovornost za „Južni tok“, smanjenje plata i penzija

 

 Ukoliko bi uslov za ulazak u  EU bilo prihvatanje nezavisnosti Kosova, da li mislite da bi taj uslov trebalo prihvatiti?
 
 Da
18.8%
 Ne
65.5%
 ne znam / nemam stav
15.7%
 Ukupno
100.0%

 

 

 

 

 

 

 Ko je, prema Vašem mišljenju, kriv za obustavu projekta gasovoda Južni tok?
 
 SAD
39.8%
 EU
20.2%
 Rusija
6.5%
 Bugarska
2.4%
 neko drugi
2.8%
 ne znam / nemam stav
28.3%
 Ukupno
100.0%

 Da li verujete da će ova mera  smanjenja plata i penzija doneti očekivani rezultat?    
 
 Da
29.4%
 Ne
56.3%
 ne znam / nemam stav
14.3%
 Ukupno
100.0%

 

 

 

 

 Da li biste ohrabrivali svoje dete da se odseli iz zemlje, ukoliko bi za to imalo priliku?    
 
 Da
58.1%
 Ne
29.9%
 ne znam / nemam stav
12.0%
 Ukupno
100.0%

 

 

 

 

Srednja ocena političara

 

 Ocenite po školskom sistemu, ocenom od 1 do 5, sledeće ličnosti:
Srednje
ocene
 Aleksandar Vučić
3.36
 Dragan Marković Palma
3.06
 Rasim Ljajić
3.00
 Zorana Mihajlović
2.79
 Ivica Dačić
2.73
 Vuk Jeremić
2.59
 Tomislav Nikolić
2.45
 Sanda Rašković Ivić
2.22
 Aleksandar Vulin
2.09
 Nenad Popović
2.04
 Boško Obradović
1.97
 Nenad Čanak
1.90
 Boris Tadić
1.86
 Vojislav Šešelj
1.76
 Bojan Pajtić
1.70
 Čedomir Jovanović
1.54

 

 Ako bi se sledeće nedelje održali vanredni parlamentarni izbori, da li biste na njih izašli?
 
 da, sigurno bih izašao
59.4%
 možda / verovatno bih izašao
17.7%
 ne, ne bih izašao
16.2%
 ne znam/ bez odgovora
6.7%
 Ukupno
100.0%

 

 

 Ako biste (ipak) izašli na izbore, za koju stranku biste glasali?  (sa neizjašnjenima)
 
 SNS
32.1%
 SPS
8.0%
DS
7.4%
 DSS
2.9%
 SDS
2.6%
 Dveri
2.3%
 SDP
2.3%
 SRS
2.2%
 LDP
1.8%
 JS
1.2%
 LSV
1.0%
 SVM
1.0%
“Dosta je bilo“
0.5%
 PUPS
0.2%
 NS
0.2%
 SNP
0.2%
 ostali
1.4%
 ne zna/ nema stav
32.7%
 Ukupno
100.0%

 

 Ako biste (ipak) izašli na izbore, za koju stranku biste glasali?  (bez neizjašnjenih – 32,7%)
 
 SNS
47.9%
 SPS
12.0%
 DS
10.8%
 DSS
4.4%
 SDS
3.9%
 Dveri
3.4%
 SDP
3.4%
 SRS
3.3%
 LDP
2.7%
 JS
1.8%
 LSV
1.5%
 SVM
1.5%
“Dosta je bilo“
0.7%
 PUPS
0.3%
 NS
0.3%
 SNP
0.3%
 ostali
1.9%
 Ukupno
100.0%

 

 Koji domaći političar Vam uliva najviše poverenja? (sa neizjašnjenima) 
 
 Aleksandar Vučić
34.5%
 Ivica Dačić
6.3%
 Rasim Ljajić
3.7%
 Boris Tadić
3.4%
 Tomislav Nikolić
2.1%
 Vojislav Šešelj
1.6%
 Vuk Jeremić
1.4%
 Bojan Pajtić
1.3%
 Sanda Rašković Ivić
1.3%
 Saša Radulović
1.3%
 Dragan Marković Palma
1.2%
 Vojislav Koštunica
1.0%
 Dragan Đilas
0.7%
 Čedomir Jovanović
0.7%
 Nenad Čanak
0.6%
 ostali
3.3%
 ne veruje nikome/ ne zna/ ne želi da se izjasni
35.7%
 Ukupno
100.0%

 

 Koji domaći političar Vam uliva najviše poverenja?(bez neizjašnjenih 35,7%)        
 
 Aleksandar Vučić
53.4%
 Ivica Dačić
9.9%
 Rasim Ljajić
5.9%
 Boris Tadić
5.3%
 Tomislav Nikolić
3.3%
 Vojislav Šešelj
2.4%
 Vuk Jeremić
2.2%
 Bojan Pajtić
2.0%
 Sanda Rašković Ivić
2.0%
 Saša Radulović
2.0%
 Dragan Marković Palma
1.8%
 Vojislav Koštunica
1.5%
 Dragan Đilas
1.1%
 Čedomir Jovanović
1.1%
 Nenad Čanak
0.9%
 ostali
5.1%
 Ukupno
100.0%

 

 Da li mislite da postoji sukob između Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića?
 
 Da
31.4%
 Ne
39.6%
 ne znam/ nemam stav
29.0%
 Ukupno
100.0%

 Koji strani političar Vam uliva najviše poverenja? (sa neizjašnjenima)        
 
 Vladimir Putin
32.5%
 Angela Merkel
8.0%
 Barak Obama
0.7%
 ostali
1.9%
 ne veruje nikome/ ne zna/ ne želi da se izjasni
56.9%
 Ukupno
100.0%

 Da li mislite da postoji potreba i prostor za jednu novu političku snagu u Srbiji?
 
 Da
34.5%
 Ne
46.9%
 ne znam/ nemam stav
18.6%
 Ukupno
100.0%

 

 

 Da li podržavate najavljenu prodaju Telekoma i EPS-a?
 
 Da
23.7%
 Ne
60.8%
 ne znam / nemam stav
15.5%
 Ukupno
100.0%

 

 

 

 

 

Od istog autora

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner