Početna strana > Istraživanja javnog mnjenja > Za radikale 37,3 a za DS-a 35,9 odsto birača
Istraživanja javnog mnjenja

Za radikale 37,3 a za DS-a 35,9 odsto birača

Politika i Faktor Plus   
četvrtak, 08. maj 2008.

Prema istraživanju „Faktora plus” za „Politiku”, za DSS–NS bi glasalo 11 odsto, LDP 6 odsto, a za koaliciju SPS–PUPS–JS 5,4 odsto građana

Za Srpsku radikalnu stranku glasaće 37,3 odsto birača, a za koaliciju Lista za evropsku Srbiju – Boris Tadić 35,9 odsto – pokazalo je najnovije istraživanje koje je agencija „Faktor plus” uradila za „Politiku”. Prema rezultatima telefonske ankete na uzorku od 1200 ispitanika sa teritorije Srbije bez Kosova i Metohije, u parlament bi ušla i koalicija DSS–NS za koju se izjasnilo 11 odsto građana, Liberalno-demokratska stranka sa šest odsto podrške i koalicija SPS–PUPS–JS za koju će glasati 5,4 odsto birača. Stranke manjina i ostale izborne liste mogu da računaju na ukupno 4,4 odsto glasova.

Istraživanje je pokazalo i da će na izbore sigurno izaći 52,4 odsto birača, 20,6 odsto je odgovorilo da će možda glasati, dok 27 odsto tvrdi da neće izaći na izbore.

Na pitanje čija kampanja je na njih ostavila najjači utisak, najveći broj anketiranih (39,5 odsto) rekao je da je to kampanja SRS-a, zatim kampanja koalicije oko DS-a (38,6 odsto), pa DSS–NS-a (8,3 odsto) i LDP-a (7,9 odsto). Najslabiji utisak su ostavili SPS–PUPS–JS, za čiju kampanju se opredelilo samo 3,7 odsto birača.

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom podelilo je, prema rezultatima ankete, građane Srbije, pa je tako 46,6 odsto reklo da u potpunosti podržava njegovo potpisivanje, a 40,6 procenata da to apsolutno ne podržava. Da su ranije bili za potpisivanje sporazuma, ali da su se predomislili, reklo je 12,8 odsto birača.

Beograđani su na pitanje koji kandidat za gradonačelnika je na njih ostavio najjači utisak odgovorili da su to Aleksandar Vučić – SRS (za koga se izjasnilo 43,7 odsto) i Dragan Đilas – „Za evropski Beograd ” (40,3 odsto), dok su svi ostali kandidati daleko iza njih. Za kandidata LDP-a Biljanu Srbljanović izjasnilo se 7,1 odsto stanovnika glavnog grada, za Aleksandra Popovića, predstavnika koalicije DSS–NS 5,4 odsto, a za Žarka Obradovića, kandidata socijalista 3,5 odsto građana.

P. R.

[objavljeno: 08/05/2008]