Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Američko "širenje demokratije" uz pomoć kriminalaca i terorista
Kosovo i Metohija

Američko "širenje demokratije" uz pomoć kriminalaca i terorista

PDF Štampa El. pošta
Slađan Nikolić   
sreda, 28. maj 2008.

Navodni šampion borbe protiv lobiranja, kandidat republikanaca za predsednika SAD, DŽon Mekejn (1) je prema pisanju Vašington posta (2) okružen lobistima koji zastupaju interese stranih sila. Time su na posredan način potvrđene tvrdnje iz analize „Velikoalbanski ekstremisti lobirali kandidata za predsednika Amerike (3)“ da Mekejn nije nikakav „gospodin čistunac“ (4) i borac protiv uticaja lobija, već neko ko je pod velikim uticajem raznih lobija, pre svega onih koji zastupaju interese stranih sila, što predstavlja najveću pretnju integritetu predsednika SAD.

Pod pritiskom Vašington posta i javnosti SAD, Mekejn je morao da otpusti Daga Davenporta i Daka Gjudera jer je ustanovljeno da lobiraju za Mjanmar, iako je vojni režim te zemlje pod raznovrsnim sankcijama SAD još od 1997. godine. Iz Mekejnovog štaba morali su da odu i menadžeri vezani za lobiranje u energetskom sektoru i „kopče“ sa sajtom preko kog se na najprljaviji način napadao Obama, ali i Hilari Klinton. Tom Lofler, jedan od menadžera finansijskih poslova Mekejnove kampanje, zasad je poslednji u nizu, a morao je da ode jer je ustanovljeno da je lobiranjem za Saudijsku Arabiju i druge zemlje zgrnuo oko 20 miliona dolara.

Čistku je pod pritiskom medija i javnosti sproveo sâm Mekejn, shvatajući da mu veze s ovim lobistima postaju kontraproduktivne, čime se potvrđuje teza iz analize „Velikoalbanski ekstremisti lobirali kandidata za predsednika Amerike“ (5) da se i plasiranjem informacija po američkim medijima o vezi Mekejna i ekstremne nacionalističke organizacije Albansko-američke građanske lige može boriti za očuvanje KiM u sastavu Srbije.

Albansko - američka građanska liga ekstremna nacionalistička organizacija

Na udaru američkih medija je ovih dana i Mekejnov menadžer u Vašingtonu Čarli Blek (6), koji je svojevremeno bio registrovan kao lobista lanca „nepodobnih lidera“, kao što su zairski Mobuto Sese Seka, filipinski Markos, somalijski Sijeda Barea... Zanimljivo je da u svojoj odbrani Blek kaže kako je sve to radio uz saglasnost Stejt departmenta. Kad su pomenuti diktatori bili od koristi Vašingtonu, on ih je zastupao, a kad nisu, kaže, otkazivao je aranžmane.

U analizama Vašington posta ne pominju se veze (7) Mekejna sa ekstremnom nacionalističkom organizacijom Albanskom-američkom građanskom ligom (Albanian American Civic League – AACL). (8)

Američki mediji Albansko-američku građansku ligu uopšte ne vide kao ekstremnu nacionalističku organizaciju, a tome je umnogome doprineo i stav naše države, koja je ovu organizaciju označavala lobističkom, iako je sasvim jasno da je ako se sagledaju njihovo delovanje i dokumenti, reč o ekstremnoj nacionalističkoj organizaciji, koja se za ostvarenje ciljeva koristi i lobiranjem.

Valjda je vreme da se definicija „lobistička“ promeni u „ekstremno nacionalistička“, i da se s takvom novom definicijom ove organizacije uz ostale informacije o njenom delovanju i vezama sa američkim političarima prodre i američke medije, a sve u cilju „potkopavanja“ kriminalnih veza Albansko-američke građanske lige i američkog establišmenta, kao jednom od ključnih stubova podrške SAD šiptarskim separatistima i teroristima.

Albansko - američka građanska liga lobira uz saglasnost Stejt departmenta

To što Vašington post ne piše o Mekejnovoj vezi sa Albansko-američkom građanskom ligom, izjava Čarlija Bleka da je sve radio uz saglasnost Stejt departmenta i tolerisanje lobiranja koje se sprovodi prema američkim političarima od strane Albansko-američke građanske lige upućuje na zaključak da šiptarski terorizam i separatizam ima direktnu podršku Vašingtona.

Ta podrška nije od danas, niti od juče, a genezu i podršku SAD „Velikoalbanskom projektu“ izuzetno dobro je opisao istoričar Karl Savić u tekstu The CIA and Greater Albania: The Origins of the US Role in the Balkans(9). U tekstu se sasvim jasno i dokumentovano može videti da je CIA radi ostvarenja američkih spoljnopolitičkih interesa pomagala velikoalbanske organizacije, njihov terorizam i separatističke težnje.

Sasvim je jasno da je Albansko-američka građanska liga produkt CIA (isto kao što je njen produkt i teroristička OVK-a, o čemu dokumentuje šef službe analitike bivšeg DB-a na Kosovu Zoran Stijović u knjizi Kosmet – moje svedočenje (10)), i da kao takva nikad neće ili neće bar dok to Vašingtonu bude odgovaralo biti proglašena za ekstremno nacionalističku, osim ako sva ova saznanja ne dospeju u američke medije i bude iskorišćen pritisak javnosti da ih se Mekejn i njemu slični, kao i sâm Vašington „odreknu“ zbog kontraproduktivnosti veza.

CIA i velikoalbanski ekstremisti partneri u politici droge

Kao produktu CIA, Albansko-američkoj ligi dozvoljeno je da sasvim slobodno za svoje interese lobira američke političare, i to narko-dolarima. Ovaj šablon politike droge, odnosno finansiranje lobiranja, terorizma, separatizma i slično novcem koji je stečen od trgovine narkoticima, a opran je u internacionalnom bankarskom sistemu (npr. u skandalima Iran-Kontre i Komercijalne i internacionalne kredit banke (BKKI) postojali su jaki dokazi da su se te tajne operacije finansirale pranjem novca od trgovine drogom), osmislila je CIA još i Indokini, a kopiran je u centralnoj Americi, na Karibima, u Avganistanu (o tome je pisao i engleski Tajms 1991. godine) između ostalog i na Kosovu i Metohiji.

Prema tome, CIA je omogućila i još uvek omogućava velikoalbanskim ekstremistima i teroristima da sami kroz trgovinu narkoticima finansiraju svoj projekat „Velike Albanije“, koji u velikoj meri korespondira sa interesima SAD na prostoru Balkana. Tim povodom nameće se logično pitanje koje predstavnici Kongresa i Senata, kao i američki mediji treba da postave vašingtonskoj administraciji i političarima koji su lobirani od Albansko-američke građanske lige i direktoru CIA, a to je koliko je još novih narkomana u SAD potrebno da bi se na Balkanu napravila „Velika Albanija“?

Medijski plasirana istina u službi mira i odbrane Kosova i Metohije

Nameće se i drugo pitanje, a to je koliko će američkih vojnika biti žrtvovano u realizaciji projekta „Velika Albanija“ jer Američko-albanska građanska liga neće odustati od svojih ciljeva. Pod njenim patronatom, a uz pomoć CIA i vlade Republike Albanije avgusta 2001. godine u Tirani je osnovana ultranacionalna organizacija „ Nacionalni komitet za oslobođenje albanskih teritorija “ – NKOAT, koji je 14. jula 2002. godine transformisan u Front za nacionalno ujedinjenje Albanaca – FNUA.

Ova ultranacionalna organizacija je shodno svojoj platformi formirala terorističku Albansku nacionalnu armiju, kojoj je glavni štab smešten u Tirani, dok su ispostave GŠ (isturena komandna mesta – IKM) formirane u Prištini, Prizrenu, Skoplju, Tetovu, Debru, Ulcinju, Plavu i Prevezu, odnosno na svim „okupiranim albanskim teritorijama“. Dosad izvedene terorističke akcije pokazuju da ANA može da deluje na širokom prostoru, odnosno na svim „okupiranim albanskim teritorijama“, i da je njena operativnost na visokom nivou. Mo?da ljudi iz CIA misle da ovu terorističku organizaciju mogu da drže pod kontrolom preko svog agenta Gafura Adiljija (11) i da je upotrebljavaju po svom nahođenju i interesima, ali tako su mislili i za Osamu bin Ladena. Sasvim je izvesno da ako ne izađu u susret velikoalbanskim ekstremistima, mete terorističke ANA postaće sami Amerikanci.

Izvestan animozitet već postoji. U Platformi FNUA se, između ostalog, ističe da UNMIK na Kosmetu ne priznaje istorijsko i prirodno pravo Albanaca na ponovno ujedinjenje, kao i da su „zapadna Makedonija“ i „istočno Kosovo “ i dalje u rukama Srbije i Makedonije, zahvaljujući MZ i NATO. Samo oslobodilačka i beskompromisna borba je jedino rešenje za albanski narod i albansku državu, navodi se takođe u Platformi, što znači da će u jednom trenutku i NATO snage postati mete.

U suprotnom, potpuno izlaženje u susret velikoalbanskim ekstremistima može da ima za rezultat opet mrtve američke vojnike, ali i vojnike i policajce Grčke, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Prema tome, sve ovo jasno ukazuje na to da se širenje demokratije uz pomoć kriminalaca i terorista ne isplati.

Zbog toga, u ime interesa mira srpskog, američkog i ostalih naroda, na čije teritorije pretenduje ekstremni velikoalbanski pokret, istina o Albansko-američkoj građanskoj ligi, vezama velikoalbanskih ekstremista sa CIA i američkim političarima kakav je Mekejn mora da bude medijski razobličena. Javnost je naš adut, i da to može da dâ rezultate pokazuje pisanje Vašington posta. Sve to treba da bude deo političke borbe za očuvanje KiM u sastavu Srbije jer je u 21. veku, s relativno skromnim sredstvima i pravim informacijama, asimetričnim metodama moguće delovati globalno na medijskom i političkom planu.

Fusnote:

1. http://therealmccain.com/

2. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/05/22/AR2008052204246.html

3. http://nspm.org.yu/debate_2007/2008_nikolicsldj1.htm

4. http://www.youtube.com/watch?v=1gEROVh8zK4&feature=related

5. http://nspm.org.yu/debate_2007/2008_nikolicsldj1.htm

6. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/05/21/AR2008052103006.html

7. http://www.youtube.com/watch?v=-_Xw5NIPTlc&feature=related

8. http://nspm.org.yu/debate_2007/2008_nikolicsldj1.htm

9. http://www.serbianna.com/columns/savich/057.shtml

10. http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-10-02-2008/zoran-stijovic-cia-rukovodila-albancima

11. http://www.vecer.com.mk/WBStorage/Files/1-DOKUMENTOT-NA-CIA.jpg

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner