Početna strana > Podsetnik > April - maj 2008
Podsetnik

April - maj 2008

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 03. avgust 2008.

Rubrika Podsetnik sadrži izbor najvažnijih vesti iz nekog perioda nedavne istorije Srbije. Ovaj izbor izlazi kao redovan sadržaj svezaka NSPM Analiza.

Utorak 1. april 2008.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun saopštio je da Misija UN na Kosovu i dalje deluje na osnovu rezolucije 1244, koja će ostati na snazi dok Savet ne odluči drugačije.

Više od hiljadu radnika kraljevačkog Magnohroma protestovalo ispred zgrade Vlade Srbije zbog neisplaćenih primanja i problema nastalih neuspešnom privatizacijom ovog preduzeća.

Sreda 2. april 2008.

Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt odobrio je nacrt ustava samoproklamovane Republike Kosovo.

Započelo slanje kontigenta od 140 tona humanitarne pomoći iz Rusije, namenjene srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

Četvrtak 3. april 2008.

Haški tribunal izrekao oslobađajuću presudu bivšem komandantu OVK i bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, koji je bio optužen po 37 tačaka, za otmice, zatočavanja, prebijanja, mučenja i ubistva civila, kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, i kršenja zakona i običaja ratovanja. Po svim tačkama optužnice oslobođen je i Idriz Balaj dok je trećeoptuženi Lahi Brahimaj osuđen na šest godina zatvora.

Vlada Srbije nije usvojila Predlog sporazuma o saradnji u oblasti energetike sa Rusijom, zbog protivljenja većine ministara iz DS-a , koji su smatrali da tehnička vlada o tome nema mandat da odlučuje.

Petak 4. april 2008.

Kompanija A-tek odustala od kupovine RTB-a Bor , pošto je prethodno Agencija za privatizaciju Republike Srbije odbila njihov zahtev da se produži rok za uplatu ostatka od 316 miliona dolara.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozef Ljoveras potpisali finansijski sporazum kojim se Srbiji odobrava bespovratna pomoć u vrednosti od oko 170 miliona evra.

Subota 5. april 2008.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od Haškog tužilaštva da hitno uloži žalbu na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju, jer je, kako je rekao, ta odluka „skandalozna i pogrešna".

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-Munom da je Generalni sekretarijat UN prihvatio zahtev Srbije da pokrene zvaničnu istragu o nasilju koje se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici 17. marta.

U sukobu dve suprotstavljene muslimanske verske zajednice ispred džamije u selu Trnavi blizu Novog Pazara povređeno četvoro ljudi.

Nedelja 6. april 2008.

Vladimir Putin i DŽordž Buš sastali su se u Sočiju, gde su nakon razgovora usvojili zajednička deklaraciju u kojoj se saopštava da Rusija i SAD “ponovo potvrđuju da se završila era kada su jedna drugu smatrale neprijateljem ili strateškom pretnjom”.

Kandidat vladajuće koalicije za predsednika Crne Gore Filip Vujanović pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora, sa 51,2 odsto glasova izašlih birača. Kandidat opozicione koalicije Srpska lista Andrija Mandić dobio je podršku 21,3 odsto birača, a lider opozicionog Pokreta za promene Nebojša Medojević 14,7 odsto.

Ponedeljak 7. april 2008.

Kabinet predsednika Skupštine Srbije Olivera Dulića saopštio da neće biti zakazana sednica na kojoj bi parlament razmatrao energetski sporazum sa Rusijom.

Ministar za KiM Slobodan Samardžić je izjavio da su p ripreme za održavanje izbora na Kosovu u toku, iako još nema odgovora UNIMK-a na zahtev Srbije da se oni organizuju.

Utorak 8. april 2008.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u Briselu da bi EU trebalo da pomogne proevropskim snagama u Srbiji potpisivanjem SSP-a pre 11. maja, jer kako je rekao, ako na izborima u Srbiji pobedi Tomislav Nikolić, Ratko Mladić neće biti isporučen Hagu.

Sreda 9. april 2008.

Vojislav Koštunica je izjavio je da se koaliciji okupljenoj oko DS ne sme dozvoliti potpisivanje SSP-a, jer bi se po njemu time potpisala nezavisnost Kosova.

U Skupštini Beograda potpisan ugovor o projektovanju i izgradnji mosta na Adi Ciganliji, u vrednosti 118,6 miliona evra.

Četvrtak 10. april

U Tužilaštvu za ratne zločine potvrđena vest da su bivši pripadnici DB-a Republike Srpske planirali ubistvo tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića i ministara Dragana Đilasa i Mlađana Dinkića .

Vlada Srbije zvanično raskinula ugovor o privatizaciji RTB Bora sa austrijskim Atekom i odlučila da počne pregovore sa drugoplasiranom ruskom kompanijom SMR Olega Deripaske.

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, obećao radnicima kraljevačkog "Magnohroma", koji su ponovo protestovali ispred zgrade Vlade Srbije da će im prva rata dugovanja biti isplaćena do 18. aprila.

Petak 11. april 2008.

Šef diplomatije Holandije Maksim Verhagen izjavio da je Holandija spremna da odobri potpisivanje SSP sa Srbijom, pod uslovom da njegova ratifikacija sačeka ostvarenje pune saradnje sa Hagom

Portparol UNMIK-a Sven Lindholm izjavio da je UNMIK obavestio Slobodana Samardžića da bi se opštinski izbori Srbije na Kosovu smatrali nelegalnim prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, ali da bi se parlamentarni izbori mogli održati.

Predsednik Saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je Savet odlučio je da podnese žalbu UN na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju, kao i zahtev za istragu o navodima iz knjige "Lov" bivše glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte.

Subota 12. april 2008.

Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić je izjavio da će Srbija teško sprečiti ulazak Kosova u MMF i Svetsku banku, budući da se o tome odlučuje većinom kapitala zemalja koje su priznale Kosovo .

Šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio da Vlada Srbije može da sprovede lokalne izbore samo u pet opština sa srpskom većinom , ali ne 11. maja, jer ne postoje tehnički uslovi.

Nedelja 13. april 2008.

Direktor Uprave carina Predrag Petronijević izjavio je u intervjuu “Politici” da se cigarete iz Srbije švercuju u nove članice EU, jer su u Srbiji jeftinije.

Ponedeljak 14. april 2008.

Elektroprivreda Srbije i ruska državna kompanija Inter Rao potpisale su neobavezujući Protokol o saradnji, koji predviđa gradnju novih proizvodnih kapaciteta u Srbiji.

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da između DSS-a i SRS-a nije postignut sporazum o pravljenju zajedničke vlade Srbije.

Utorak 15. april 2008.

Vojislav Koštunica je izjavio da će podržati potpisivanje Sporazuma sa EU, ako on bude dopunjen rečenicom koja potvrđuje da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo Srbije .

Četvrtak 17. april 2008.

Vlada Srbije jednoglasno donela odluku da se na Kosovu i Metohiji 11. maja održe parlamentarni i lokalni izbori, bez obzira na stav UNMIK-a o tom pitanju.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio da građani Srbije očekuju saradnju radikala i DSS posle parlamentarnih izbora.

Ministar finansija Mirko Cvetković najavio da će tender za prodaju "Zastava automobila" biti objavljen najkasnije do sredine juna, i naveo da se za srpsku fabriku automobila interesuje i italijanski “Fijat”, pod uslovom da Srbija potpiše SSP.

Subota 19. april 2008.

Povodom protokola koji su potpisali Predrag Bubalo i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, u kome se navodi da će će obe strane nastojati da se energetski sporazum ratifikuje do 11. maja, Boris Tadić je izjavio da će sporazum ratifikovati novoizabrani parlament, a da ratifikaciju može da predloži tehnička vlada, odmah nakon izbora.

Balističar laboratorije FBI Stiv Kasper svedočio putem konferencijske veze na suđenju za ubistvo gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića , i naveo da vojnici nisu izvršili samoubistvo, već da ih je ubila treća osoba.

Nedelja 20. april 2008.

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio da će novi parlament usvojiti zakon koji će omogućiti zatvorske kazne za sve političare koji javno ne objave svoju imovinu.

Ponedeljak 21. april 2008.

Bivši izvestilac UN za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji Jirži Dinstbir izjavio je da nikada ne bi priznao nezavisno Kosovo da je na mestu srpskih političara.

Utorak 22. april 2008.

U Bukureštu potpisan Sporazum o udruživanju kompanija iz Rumunije, Srbije i Hrvatske, koje će učestvovati u izgradnji Panevropskog naftovoda.

Sreda 23. april 2008.

Evropski komesar Oli Ren je, odgovarajući na pitanje nemačkog lista “Kelniše rundšau”, da li Srbija može u EU a da ne prizna Kosovo, izjavio da su svi kandidati za prijem "obavezni na dobrosusedske odnose". Povodom toga Vojislav Koštunica je ocenio da je ova izjava zvaničan stav Brisela, i da Srbija potpisivanjem SSP priznaje nezavisnost Kosova.

Portparol DSS Andreja Mladenović optužio je Mlađana Dinkića da sprečava usvajanje energetskog sporazuma sa Rusijom, zbog dogovora da u tom poslu učestvuje i austrijska naftna kompanija OMV.

Četvrtak 24. april 2008.

Vlada Srbije nije na sednici usvojila predlog da se energetski sporazum sa Rusijom uputi na ratifikaciju u Skupštinu Srbije.

Američki državni podsekretar za Evropu i Evroaziju Danijel Frid izjavio je da će NATO nastaviti svoju misiju na Kosovu jer je to "ključno, ne samo za Alijansu, već i za UN i EU

Petak 25. april 2008.

Ministar infrastrukture Velimir Ilić je posle razgovora sa ruskim ministrom energetike u Moskvi izjavio da Srbija može da očekuje povlašćeni status u kupovini naftnih derivate tek posle ratifikacije aktuelnog energetskog sporazuma u Skupštini Srbije

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je da radikali više ni sa kim neće razgovarati o koalicijama dok se ne završe izbori, jer Vojislav Koštunica nije želeo da kaže građanima kakva ih vlada očekuje posle 11. maja.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je izjavio da bi, ukoliko Srbija tuži neku od zemalja EU koja je priznala Kosovo, političko uslovljavanje za nastavak evropskog puta Srbije najverovatnije bilo vezano za Kosovo .

Subota 26. april 2008.

Boris Tadić i Slobodan Samardžić prisustvovali uskršnjoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani na Kosovu.

Nedelja 27. april 2008.

Član izbornog štaba LDP-a na Voždovcu Robert Tomaš optužio direktora RTS-a Aleksandra Tijanića da ga je fizički napao nakon verbalnog duela u blizini beogradske Autokomande, dok je Tijanić izjavio da je Tomaša udario jer je prvi verbalno i fizički napadnut.

Ponedeljak 28. april 2008.

MUP Srbije saopštio da je u Moskvi uhapšen Stanko Subotić Cane , jedan od glavnih osumnjičenih za šverc cigareta 90-tih godina. Subotić je optužen da je u švercu učetvovao sa još 14 saradnika, među kojima su i bivši direktor carine Mihalj Kertes i Marko Milošević.

Utorak 29. april 2008.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i predsedavajući EU Dimitrij Rupel potpisali u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Beograda i Brisela. Ceremoniji potpisivanja su uz Borisa Tadića, prisustvovali i Havijer Solana, Oli Ren i Vuk Jeremić . Ministri zemalja članica EU odlučili su da Srbiji ponude i Privremeni sporazum , kao prateći dokument, na osnovu kojeg se Srbiji pruža mogućnost da koristi skoro 90 odsto beneficija na osnovu SSP-a i pre nego što ga ratifikuju sve zemlje članice Unije, ali čija će zavisiti od saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je potpis na SSP " protivustavan i antidržavni čin i samim tim protivpravan i potpuno nelegitiman" i poručio da će ga nova vlada i skupština odmah poništiti.

Evropski komesar Oli Ren izjavio da je SSP sa Srbijom "statusno neutralan" jer se njime ne određuje status Kosova.

Sreda 30. april 2008.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić i potpredsednik Fijata Alfredo Altavila potpisali su u Beogradu Memorandum o razumevanju, strateškoj saradnji i zajedničkom ulaganju , koji predviđa formiranje zajedničke kompanije u kojoj bi torinska fabrika imala 70 odsto, a država Srbija 30 odsto vlasništva.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da je "bolje i kasnije poptisati SSP, nego nikada", ali da bi bilo mnogo bolje za evropsku bezbednost da je Sporazum potpisan ranije.

Ruska kompanija SMR saopštila je da odustaje od kupovine kombinata RTB Bor, jer im je, kako je saopšteno, Agencija za privatizaciju tražila da izmene ponudu.

Četvrtak 1. maj 2008.

Haško Tužilaštvo podnelo žalbu na oslobađajuću presudu nekadašnjem vođi Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haridinaju , u kojoj se traži ponavljanje suđenja.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u Londonu da ideje koje se pokreću van okvira mandata iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN ne mogu biti uspešne, i da politika formiranja oružanih snaga na teritoriji Kosova neće uspeti.

Na prvomajskom protestu koji je organizovao Savez samostalnih sindikata Srbije navedeno da socijalno raslojavanje nikada nije bilo toliko izraženo i da se nikada u novijoj istoriji Srbije nisu toliko ugrožavala osnovna radnička prava.

U Crkvi svetog Marka u Beogradu služen je parastos žrtvama akcije “Bljesak”, u oblasti Zapadne Slavonije.

Petak 2. maj 2008.

Beogradske ulice oblepljene plakatima organizacije „Familija srbskih navijača“, na kojima je preko fotografije na kojoj su Boris Tadić i Božidar Đelić ispisano „državni neprijatelji“, a pored njihovih, stoji i slika Puniše Račića, poslanika u parlamentu Kraljevine SHS koji je ubio Stjepana Radića.

Subota 3. maj 2008.

Na svečanosti " Novi srpski pasoš - novo lice Srbije", najzaslužnijim građanima podeljena prva 204 nova pasoša Srbije.

Nedelja 4. maj 2008.

Velimir Ilić je izjavio da je potpisivanjem SSP-a sa EU, nestala šansa za postizbornu kolaiciju sa DS-om, i da će "narodnjačka koalicija" potražiti partnera među radikalima .

Odlazeći predsednik Rusije Vladimir Putin uputio pismo Vojislavu koštunici , u kome je poručio da Srbija može računati na čvrstu podršku Rusije u politici prema Kosovu.

Ponedeljak 5. maj 2008.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" saopštila da poseduje dodatne informacije i dokumentaciju koje u velikoj meri podupiru tvrdnje o otmicama, prekograničnim prebacivanjima sa Kosova u Albaniju i vađenju i prodaji ljudskih organa, koje je bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte, objavila u knjizi "Lov: Ja i ratni zlocinci".

Predsednik Srbije i DS Boris Tadić odbacio je optužbe da je SSP falsifikat i naglasio da njegovo potpisivanje ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i šef za mirovne operacije UN Žan Mari Geno saglasili su se u Beogradu da se mora poštovati važeća Rezolucija 1244, a Geno se založio da se u dogovoru sa Beogradom nađu praktična rešenja u funkciji mira i sigurnosti na Kosovu i Metohiji.

Povodom 160 godina Majske skupštine i proglašenja Srpske Vojvodine, u Sremskim Karlovcima održana svečana sednica Skupštine Vojvodine.

Utorak, 6. maj 2008.

Potpredsednik Fijata Alfredo Altavila i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović potpisali su Memorandum o razumevanju, kojim se torinska fabrika automobila oslobađa plaćanja lokalnih taksi i poreza u narednih 10 godina. Memorandum predviđa i besplatno ustupanje zemljišta Fijatu za slučaj proširenja proizvodnih kapaciteta.

Belgijski ministar spoljnih poslova Karel de Guht izjavio je Tanjugu da zvanični Brisel smatra da je prošle nedelje u Luksemburgu potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom bez Kosova i Metohije.

Povodom Guhtove izjave, ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je da njegova izjava potvrđuje stav DSS-a i premijera Srbije da je potpisivanjem Sporazuma potpisana nezavisnost Kosova i Metohije. Nasuprot tome, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je izjavio da se u Sporazumu sa EU Kosovo i Metohija jasno tretiraju u skladu sa rezolucijom 1244, i da je izjava šefa belgijske diplomatije data u unutrašnjepolitičke svrhe.

Sreda 7. maj 2008.

Polaganjem svečane zakletve u Kremlju, Dmitrij Medvedev preuzeo funkciju predsednika Rusije.

Potpredsednik Evropske komisije Žak Baro uručio je u Beogradu srpskom predsedniku Borisu Tadiću "mapu puta" za liberalizaciju viznog režima sa Srbijom.

Četvrtak 8. maj 2008.

Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić izjavio da očekuje razgovore sa DSS-om o vladi već 12. maja ujutru, i dodao da je Vojislavu Šešelju mesto u vladi.

Petak 9. maj 2008.

Vlada Srbije na sednici usvojila je predloge Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i sporazuma Srbije i Rusije u oblasti energetike.

Predsednik Odbora za spoljne poslove ruske Dume Konstantin Kosačov je u razgovoru s Borisom Tadićem istakao da Rusija u potpunosti podržava potpisivanje SSP, kao i napore Srbije da postane punopravni član EU.

Okružni sud u Novom Sadu odlučio je da pilotu bivše JNA Emiru Šišiću odobri molbu za uslovni otpust.

Ambasador Francuske Žan-Fransoa Teral izjavio je da se odluka 17 članica EU da izdaju besplatne vize za određene kategorije građana Srbije već primenjuje u ambasadi u Beogradu.

Subota 10. maj 2008.

Državljani Srbije koji borave u Velikoj Britaniji, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Portugaliji glasali na parlamentarnim izborima.

RIK saopštila da je izborni materijal dostavljen na Kosovo , i da će se glasanje 11. maja obaviti na zakonit način.

Prema podacima Instituta za istraživanje tržišta , ukupne devizne rezerve Srbije u martu ove godine dostigle su iznos od 16,5 milijardi dolara , dok je spoljni dug Srbije krajem februara dostigao je 26,9 milijardi dolara , što je dva puta više u odnosu na 2000. godinu.

Nedelja 11. maj

Održani parlamentarni i opštinski izbori u Republici Srbiji, kao i prvi krug izbora za skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Ponedeljak, 12. maj 2008

RIK saopštila da je na izborima za skupštinu Srbije lista “Za evropsku Srbiju” osvojila je 38,44 odsto glasova, ili 102 mandata, dok je SRS osvojila 29,36 odsto glasova, ili 78 mandata u Skupštini Srbije. Za koaliciju DSS-NS glasalo je 11,59 odsto birača, što je 30 mandata, koalicija SPS-PUPS-JS osvojila je 7,60 odsto glasova građana i 20 mandata, a LDP 5,24 odsto glasova birača ili 13 mandata. Prema podacijma RIK-a, bošnjačka koalicija osvojila je 0,92 odsto glasova, što su dva mandata, a mađarska koalicija 1,83 odsto, odnosno četiri mandata. Koalicija Albanaca preševske doline dobila je 0,39 odsto, odnosno jedan mandat u Skupštini Srbije.

Gradska izborna komisija saopštila da je lista "Za evropski Beograd" osvojila je 40,44 odsto glasova, SRS 31,74 odsto, saopštila, koalicija DSS-NS 12,12 odsto, LDP 7,95, a koalicija SPS-PUPS-JS 5,26 odsto glasova.

U prvom krugu izbora za Skupštinu AP Vojvodine, najveći borj glasova birača odnela je lista "Za evropsku Vojvodinu"

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je da će Srbija imati vladu SRS-DSS-SPS sa još nekim manjinama ili će biti novih izbora.

Lider DSS-a Vojislav Koštunica izjavio povodom sklapanja postizbornih koalicija da su razlike između stavova DSS-NS i stranaka oko DS-a nepremostive.

Nosilac izborne liste “Za evropsku Srbiju” Boris Tadić je upozorio stranke koje su, kako je rekao, izgubile na izborima da se "ne igraju voljom gradjana" i pokušaju da formiraju vladu koja bi Srbiju vratila u devedesete godine.

Lider SPS Ivica Dačić izjavio je da je koalicija SPS-PUPS-JS jedini pravi pobednik izbora na koga niko nije računao, i poručio da je ovo 'veliki povratak SPS-a na političku scenu Srbije.

Utorak 13. maj 2008.

Predsednik DS Boris Tadić izjavio je da počinje neformalne pregovore sa pojedinim partijama koje se zalažu za stabilnu, ekonomski prosperitetnu vladu koja će voditi zemlju u EU i čuvati Kosovo u okviru Srbije.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je sa Vojislavom Koštunicom dogovorio četiri principa rada koalicione vlade, koji će biti ponuđen SPS-u. Funkcioner DS-a Božidar Đelić nagovestio je mogućnost koalicije DS sa SPS i odbacio mogućnost koalicije sa DSS-om.

Sreda 14. maj 2008.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da za koaliciju okupljenu oko SPS-a nisu sporni principi koje je izneo lider DSS-a. Boris Tadić izjavio je da je DS-u potpuno prihvatljiva SPS kao partner u vladi.

Četvrtak, 15. maj 2008.

Funkcioner SRS Dragan Todorović izjavio je da su SRS, DSS i koalicija okupljena oko SPS postigle "principijelan dogovor" o funkcionisanju gradske vlasti u Beogradu.

Subota 17.maj 2008.

U saopštenju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve se navodi da je, usled sprečenosti Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Pavla koji se već duže vremena nalazi na lečenju na VMA, Sveti arhijerejski sinod preuzeo na sebe svu vlast, dužnosti i obaveze srpskog patrijarha.

Nedelja 18. maj 2008.

Funkcioner SRS-a Dragan Todorović izjavio je da je Vojislav Šešelj saglasan sa postignutim dogovorom 'narodnjačke koalicije' i SRS o formiranju Vlade i koalicijama na lokalnom nivou.

Prema rečima člana Koordinacionog tima PTT Srbije Danijele Mitrović , od 28. januara kada je počeo upis u poštama, za besplatne akcije šest državnih kompanija prijavilo se 3.188.045 građana, a oko 17.000 se odreklo hartija od vrednosti.

Ponedeljak 19. maj 2008.

Lider DS Boris Tadić izjavio je da je Srbiji potrebna socijalno odgovorna vlada, formirana na bazi nacionalnog pomirenja , i da je njegov posao je da se političke snage koje su vodile Srbiju pre i posle nakon 2000. objedine oko zajedničkih ciljeva.

Lider G17 plus Mlađan Dinkić saopštio je da G17 plus neće učestvovati u vladi ako bude postignut dogovor sa SPS samo na republičkom nivou, a ne i na nivou Beograda.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da JS neće ulaziti u koaliciju sa DSS-om i NS-om u koliko bude poništen SSP sa EU.

Suđenje grupi Stanka Subotića Caneta, optuženoj za šverc cigaretama tokom devedestih godina, počelo je u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu, u odsustvu Subotića, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Rusiji.

Utorak 20. maj 2008.

Lideri SRS-a, DSS-a i SPS-a dogovorili se da stranački organi sve tri partije potvrde odluku o formiranju gradske vlasti u Beogradu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić uložio je veto na završni dokument samita jugoistočne Evrope koji se održava u bugarskom letovalištu Pomorju, jer se u navedenom dokumentu Kosovo pominje u kontekstu koji bi mogao da sugeriše da je reč o nezavisnoj državi.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da su lokalni izbori na Kosovu održani na demokratski i miran način i dodao da će skupštine biti najviši organi opština, a da će u opštinskim strukturama će biti formirani i izvršni odbori.

Sreda 21. maj 2008.

Delegacija Srbije napustila je samit Procesa saradnje u jugistočnoj Evropi, zbog odluke da se šefu diplomatije Kosova Skenderu Hiseniju dozvoli da se obrati skupu.

Vojislav Šešelj izjavio u Hagu da Zvezdan Jovanović, osuđeni ubica premijera Srbije Zorana Đinđića, zaslužuje "slavu Gavrila Principa u srpskoj istoriji".

U beogradskoj Areni održano prvo polufinale takmičenja za pesmu Evrovizije.

Češka vlada priznala je nezavisnost Kosova, saopštio češki premijer Miroslav Topolanek.

Petak, 23. maj 2008.

Delegacija SPS-a razgovarala je s predsednikom Socijalističke internacionale Jorgosom Papandreuom o mogućnostima saradnje SPS-a i te međunarodne asocijacije.

Prvo opštinsko tužilaštvo pokrenulo je postupak protiv “Kurira", "Presa" i "Večernjih novosti", zbog objavljivanja pornografskih fotografija, na kojima su prikazane maloletne osobe, žrtve maltretiranja.

Subota 24. maj 2008.

Policija uhapsila dve osobe iz Preševa , na čijem imanju je pronađena veća količina teškog naoružanja, kao i propagandi materijal nekadašnjih terorističkih organizacija koje su delovale na Kosovu i jugu centralne Srbije.

Zagrebački Jutarnji list, pozivajući se na slovenački poslovni dnevnik “Finance”, objavio je da se Miroslav Mišković, nalazi se na trećem mestu liste deset najbogatijih stanovnika sveta prema kriterijumu visine bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemalja iz kojih svaki od njih dolazi. Miškovićevo bogatstvo se procenjuje na dve milijarde dolara, što je 0,35 odsto BDP Srbije.

Nedelja 25. maj 2008

U drugom krugu izbora za skupštinu AP Vojvodine, ubedljivu pobedu odnela lista " Za evropsku Vojvodinu, DS, G17 plus - Boris Tadić"

Predsedništvo SPS-a prihvatilo je predlog koalicionog sporazuma sa radikalima i "narodnjacima" u Beogradu, izjavio je Ivica Dačić.

Viktor Ruter, portparol Misije Evropske unije za Kosovo (Euleks) izjavio je da misija neće moći da započne 15. juna kako je to bilo predviđeno, zbog međunarodnog političkog okvira i tehničkih problema na terenu.

Završeno 53. takmičenje za "Pesma Evrovizije, na kome je pobedio predstavnik Rusije Dima Bilan . Na drugom mestu našla se Ukrajina, dok je treća predstavnica Grčke. Predstavnica Srbije Jelena Tomašević sa pesmom "Oro" je zauzela šesto mesto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku , Novi Beograd, sa prosečnom neto zaradom zaposlenih od 52.633 dinara, bio je u aprilu opština sa najboljim platama u Srbiji, dok su najslabije bili plaćeni zaposleni u Beloj Palanci , sa prosekom od 11.212 dinara.

Kuću cveća i grob predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, posetilo povodom 25. maja, Dana mladosti i Titovog rođendana više hiljada ljudi.

Ponedeljak, 26. maj 2008. Italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini izjavio je posle sastanka ministara inostranih poslova EU i odbrane u Briselu da je " neophodno raditi kako bi se videlo razmeštanje misije Euleks na terenu tokom septembra i oktobra".

Gradski odbor SPS-a usvojio Predlog koalicionog sporazuma sa SRS-om i koalicijom DSS-NS o formiranju gradske vlasti u Beogradu. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Briselu, nakon sastanaka sa šefovima diplomatije EU, da je za Uniju apsolutno prihvatljiva nova Vlada Srbije koju bi formirali blok "Za evropsku Srbiju" i SPS.

Utorak 27. maj 2008.

U Hagu započeo proces koji se vodi protiv Srbije pod optužbom za genocid, po tužbi Hrvatske, uz nastojanje pravnog tima iz Beograda da dokaže nenadležnost suda po ovoj optužbi. Maja Trbojević i Jovana Petrović, devojke sa snimka "Kosovo za patike" osuđene su na po deset meseci zatvora, uslovno na četiri godine, zbog krađe tokom protesta "Kosovo je Srbija".

Sreda 28. maj 2008.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je na sastanku Jadransko-jonske inicijative rekao da je Hrvatska odgovorna za etničko čišćenje Srba tokom hrvatske akcije "Oluja" 1995. godine i izrazio žaljenje što je Hrvatska priznala Kosovo.

Predstavnici SRS, koalicija DSS-NS i SPS-PUPS-JS potpisali su u Beogradu koalicioni sporazum o formiranju gradske vlasti.

Milutin Mrkonjić izjavio da je preduslov SPS-a za formiranje vlade prestanak progona porodice Milošević i oslobađanje bivšeg direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića .

NBS saopštila je da je inflacija već dostigla gornju granicu , i da će zbog velikih inflatornih pritisaka dodatno pooštriti mere monetarne politike i povećati referentnu kamatnu stopu.

Četvrtak, 29. maj 2008.

Predsednik Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić zakazao je konstitutivnu sednicu novog saziva skupštine za 14. jul. Alimpić je izjavio da se 'sve odvija u zakonskim rokovima' i da nije reč o odugovlačenju .

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić rekao je da neće biti "nekog grubog, brutalnog poništavanja SSP-a, već da će nova vlada pregovarati i tražiti da se u SSP ubaci amandman sa rečenicom da je Kosovo u Srbiji.

Portparol generalnog sekretara UN Brendan Varma izjavio je da će UN, u skladu sa rezolucijom 1244, ostati na Kosovu u Metohiji sve dok Savet bezbednosti ne donese drugačiju odluku.

Na zajedničkom skupu Evropskog parlamenta i Skupštine Kosova u Briselu odbačeni grčki amandmani na tekst deklaracije skupa koji negiraju nezavisnost Kosova.

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je da je sastanak predstavnika EP i kosovske skupštine označio priznavanje nezavisnosti Kosova, pošto je na tom skupu prvi put istaknuta zastava "nezavisnog Kosova".

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun predložio je u pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću sporazum o delovanju UNMIK-a na Kosovu nakon stupanja na snagu novog Ustava 15. juna, kojim je između ostalog predviđeno da policija u severnim delovima Kosova, nastanjenim srpskom većinom, bude pod komandom UNMIK i pod vlasti UN. U oblasti sudstva, prema predlogu pisma, predviđa se mogućnost stvaranja dodatnih opštinskih i okružnih sudova u regionima sa srpskom većinom koji bi trebalo da funkcionišu u okviru jedinstvenog sudskog sistema Kosova.

Petak 30. maj 2008.

Predsednik sudskog veća Županijskog suda u Zagrebu Marin Mrčela saopštio je da je Prvooptuženi za zločine u Medačkom džepu Rahim Ademi oslobođen je optužbe, dok je drugooptuženom Mirku Norcu dosuđena kazna od sedam godina zatvora.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da odluka o zakazivanju konstitutivne sednice novog saziva skupštine Beograda za 14. jul predstavlja podrivanje demokratskog poretka u zemlji i preti uvođenjem Srbije u veliku krizu.

Potpredsednik DSS Srbije Aleksandar Popović izjavio je danas da je ta stranka "primila k znanju" odluku DS o prekidu saradnje dve partije, koju je saopštio funkcioner demokrata Oliver Dulić.

 

 

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner