Полемике

Цензура на НСПМ

Штампа
Миша Ђурковић   
четвртак, 16. октобар 2008.

Поштовани,

Желим да вас обавестим да је мој научни рад и моје право на изражавање у овој земљи вишеструко угрожено. Док госпођа Бисерко тек најављује како ме треба третирати, неки други ми практично то већ раде. Недавно је у Политици забрањен мој текст Контроверзе вазалне политике (може се видети на страни http://www.in4s.net) а последњи удар сам доживео од уредника часописа Нова српска политичка мисао који је из зборника Културна политика напросто избацио мој чланак Поетика и политика Миломира Миљанића - прилог разумевању развоја културне политике прекодринских Срба. Ради се иначе о чланку који ми је сам својевремно наручио и који је по добијању одмах и окачио на сајт под рубриком Културна политика http://www.nspm.rs/kulturnapolitika/2007_djurkovic_mm.htm.

Ово је брутално кршење мог права на изражавање као научника које је очигледно мотивисано политичким разлозима. Индикативно је да је у последњих годину дана господин Вукадиновић почео да избегава да качи на сајт (или да их у најкраћем року склања) посебно моје чланке који су критички настројени према политици ДСС-а. НСПМ, међутим, није само сајт него је и часопис који је од Министарства за науку категоризован па је ова врста  цензуре злоупотреба која надилази домен новинарске забране.

Пошто ми се недавно бар још један човек жалио да је његов текст усмерен на критику корпоративног кршења права запослених у једној великој домаћој компанији брутално цензурисан од истог уредника, желим да вас обавестим да је НСПМ изгледа од гласила које је годинама омогућавало припадницима разних политичких и идеолошких опција да се слободно изражавају постало затворена и цензорска структура која очигледно ради у интересу једне политичке опције (штитећи лик и дело једног човека) и неких корпоративних посленика.

С поштовањем

Др Миша Ђурковић

Ђорђе Вукадиновић и Слободан Антонић: Одговор Миши Ђурковићу

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]