Политички живот

Градимо инфраструктуру која нам није неопходна и срљамо у дужничко ропство. Вучић није националиста, већ експонент глобалног капитала

Штампа
Мирослав Самарџић   
петак, 10. септембар 2021.

 У новој емисији „Црно Бели свет са Ђорђем Вукадиновићем“ гост је био политиколог, теоретичар и – по речима домаћина – искрени левичар, дисидент и интелектуалац Мирослав Миша Самарџић.

На питање да објасни своје хронично дисиденство, гост је објаснио да се од уписа на Факултет политичких наука упознао са литературом о дешавањима из 1968. године и да се тада прикључио дисидентским круговима, где је био ангажован све до 1984. када је заједно са групом колега ухапшен због активности на тзв. „Слободном унуверзитету“ и састанка са Милованом Ђиласом. Из Савеза комуниста је био избачен убрзо након тога због учешћа у демонстрацијама подршке покрету „Солидарност“ у Пољској. Од доласка на власт Слободана Милошевића био је оштар критичар његове власти, да би се након 5. октобра постао критичар и досовске неолибералне глобализације.

 

На питање због чега је левичар, Самарџић је рекао да потиче из партизанске породице, да је као дете одрастао у херцеговачком колонистичком селу, да је рано научио шта је усташки геноцид, шта је фашизам и да је та породична традиција знатно утицала да цео живот буде марксиста.

Говорећи о политичком систему из времена након Титове смрти, гост је истакао да је тадашњи аутономашки режим у Војводини био веома ригидан и да није чудо што су људи тада Слободана Милошевића дочекали као ослободиоца.„Не само да је тадашњи аутономашки режим био идеолошки ригидан, него он више није био ни економски продуктиван. Оно што аутономаши неће да кажу јесте да већ 1980-их година више није било привредног раста“, каже Самарџић.

Преурањена теза о пропасти америчке империје након повлачења из Авганистана

Теза о пропасти америчке империје након повлачења из Авганистана преурањена

Говорећи о актуелној светској геополитичкој ситуацији, Самарџић сматра да је теза о пропасти америчке империје након повлачења из Авганистана преурањена, али да се САД суочавају са највећим спољнополитичким изазовом у историји јер су у лику Кине добили најмоћнијег конкурента до сада. „Сад се може говорити о борби две велике силе за моћ које ће ускоро имати подједнаке ресурсе“, каже Самарџић.

Он сматра да ће америчко-кинески односи у геополитици доминирати у наредним деценијама, али је нагласио да је добар део америчког друштва губитник глобализације, док је Кина највећа проглобализацијска сила у свету.

Немачка подржава власт Александра Вучића исто као и Кина, што није чудно јер такве привилегије које стране компаније добијају у Србији ретко где се могу видети.„Ауторитарни режим је неопходан да би се омогућила експлоатација домаће радне снаге и уништење животне средине

Говорећи о односима великих сила према Србији, Самарџић каже да Немачка подржава власт Александра Вучића исто као и Кина, што није чудно јер такве привилегије које стране компаније добијају у Србији ретко где се могу видети.„Ауторитарни режим је неопходан да би се омогућила експлоатација домаће радне снаге и уништење животне средине. Погледајте компанију Рио Тинто који долази у Србију уз подршку западних Влада, исто као што ће доћи и Линг Лонг који је добио 75 милиона евра поклона од наше државе“.

Нема велике разлике између приступа Кине и Америке. Утицај Русије се пренаглашава

Надовезујући се на госта, Вукадиновић је констатовао да људи често бркају стварну сувереност и ситуацију кад постоји више сила којима се мора плаћати рекет на државном нивоу и да то онда може да испадне још горе.

Самарџић каже да ми „градимо инфраструктуру која нам није неопходна и улазимо у дужничко ропство“. „Једини инфраструктурни пројекат који ћемо ми имати ако се све оствари што Вучић наговештава јесте пут дужничко ропство као онај у који је Црна Гора већ упала“. Гост сматра да нема разлике између приступа Кине и Америке, јер ниједна велика сила у историји није имала обзира према малим државама. „Свака држава на свету се руководи искључиво својим интересима и зато према свима треба бити опрезан“, сматра Самарџић.

Говорећи о утицају Русије, Мирослав Самарџић сматра да се њен утицај пренаглашава с обзиром да је реч о држави чији је БДП на нивоу Тексаса или мањи од Италије и чији извоз две трећине чине енергенти. „Њени капацитети за пројектовање моћи на Балкану су веома скромни. Осим тога, она има огромне проблеме у свом непосредном окружењу. Осамостаљивањем Украјине, Русија је изгубила стратешку дубину“. Међутим, саговорници сматрају да је због агресивног приступа Америке према Русији и њеног одбацивања од стране запада могуће да се направи руско-кинеска осовина која ће бити озбиљна конкуренција западним силама. Самарџић сматра да би таквој осовини могла у неком тренутку да се придружи и Немачка, јер она има своје посебне интересе у односу на САД.

Самадржић каже да је актуелна криза левице наступила због структурних промена у самом капитализму: „Данас је пролетеријат бројнији него икад, али је потпуно дезинтегрисан. Социјалистички концепт је утопијски“, признаје Самарџић. Али ја нисам реал-политичар, не требају ми гласови, могу да заступам тај концепт без обзира што доживљава сталне поразе“.

СНС је продужена рука страних интереса у Србији

Говорећи о ситуацији у Србији, Мирослав Самарџић је истакао да Вучић и Српска напредна странка руинирају српски суверенитет. „Вучић је продужена рука страних интереса у Србији, глобалног капитала, он на штету Србије привилегује стране компаније и даје све могуће уступке свакоме“.

Вучић није српски националиста, он не брани српске националне интересе и он суштински ради против интереса народа и државе

„Вучић није српски националиста, он не брани српске националне интересе и он суштински ради против интереса народа и државе“, констатовао је Самарџић.

На тезу Вукадиновића да је Вучић директно допринео да, поред свих других, у Србију дође и исламски утицај преко Уједињених Арапских Емирата и братимљење са шеиком Бин Заједом који је донео капитал сумњивог порекла, Самарџић каже да ту нема политичког концепта, већ да се ради о материјалним интересима врхушке власти, при чему је нејасно чији је ту новац заправо дошао. Самарџић се пита и да ли је у вези са пројектом „Београд на води“ уопште било какав новац и ушао у Србију, с обзиром да се спекулише да је арапски инвеститор у ствари уложио јако мало и да смо у суштини поклонили приватној фирми најдрагоценији ресурс односно најскупље земљиште у Београду.

„То је локалција која је највреднији привредни ресурс у Београду. Он је поклоњен приватној фирми. И важно је да се покаже како је тај простор отет од Београђана и поклоњен приватној компанији“.

Вучић је доведен на власт да би омогућио признање Косова и његово чланство у УН и да би истерао Русију са Балкана

Вучић је склопио пакт са ђаволом у нади да ће га превари. Он је доведен на власт да би омогућио признање Косова или његово чланство у УН и да би истерао Русију са Балкана. Али оно на чему ће да ломи зубе јесте статус Републике Српске

На питање како тумачи то што је левичарска прича у политичком смислу у Србији на тако ниским гранама што се тиче подршке и популарности, Самарџић истиче да је српска политичка култура десна и да код Срба постоји нетрпељивост према левици јер сматрају да су у Југославији били оштећени и да Савез комуниста виде као политичку снагу која је извршила националну деструкцију.

На питање да ли и како види крај владавине Александра Вучића Мирослав Самарџић каже да сматра да ће се режим сломити због својих унутрашњих противречности јер тако пропадају сви ауторитарни системи. „Вучић је склопио пакт са ђаволом у нади да ће га превари. Он је доведен на власт да би омогућио признање Косова или његово чланство у УН и да би истерао Русију са Балкана. Али оно на чему ће да ломи зубе јесте статус Републике Српске“ закључио је Самарџић.

На констатацију водитеља емисије да је гост левичар али – за разлику од већине српских левичара – и искрени патриота, Самарџић је рекао да „има велико поштовање за српску ослободилачку традицију“ као што су два устанка и борба у два светска рата и сматра да је то нешто што левица треба да башитини.

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]