субота, 17. април 2021.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > Из архиве - Последњи пут о томе говорим и срамота ме је што морам да понављам – Формирање анкетног одбора о убиству Оливера Ивановића је наша обавеза!
Политички живот

Из архиве - Последњи пут о томе говорим и срамота ме је што морам да понављам – Формирање анкетног одбора о убиству Оливера Ивановића је наша обавеза!

PDF Штампа Ел. пошта
Ђорђе Вукадиновић   
понедељак, 12. октобар 2020.

(02. октобар 2019.)

Ђорђе Вукадиновић: Формирајте Анкетни одбор који би утврдио чињенице у вези са убиством Оливера Ивановића и тако отклоните сумње о умешаности власти

Владимир Маринковић (председавајући): Народни посланик Ђорђе Вукадиновић, на основу члана 92. Пословника Народне скупштине, предложио je да се дневни ред седнице допуни тачком - Предлог одлуке о образовању анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности убиства господина Оливера Ивановића, председника грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда*', почињеног у Косовској Митровици дана 16. јануара 2018. године, који су Народној скупштини поднели народни посланици др Санда Рашковић Ивић, др Дијана Вукомановић, Ђорђе Вукадиновић и Славиша Ристић, 5. марта 2018. године.

Да ли народни посланик, Ђорђе Вукадиновић жели реч? (Да.)

Изволите, колега Вукадиновићу.

Ђорђе Вукадиновић: Захваљујем.

Ви знате да ja увек говорим са места. Овог пута сам устао из пијетета према господину Ивановићу и према његовој жртви и према његовој трагичној смрти и према свему ономе што je он за живота учинио за српски народ и за Србе на Косову и Метохији.

Нисам био политички истомишљеник са господином Ивановићем. Нисам се слагао са њим у многим стварима, али никада, не само ja, него и сви моји политички пријатељи који су живели тамо на Косову и Метохији, и који живе и даље и на северу Косова и Метохије, никада нису имали ниједну ружну реч да кажу против њега.

Дакле, и када сте се са њим слагали и када нисте, то je био човек за пример, који je умео да нађе заједнички језик и да разговара и са својом браћом (a знамо да није лако увек разговарати са браћом и са сународницима), са Албанцима и са представницима међународне заједнице.

Мучно и мучко убиство Оливера Ивановића je тежак ударац, рекао бих, и за Србе на Косову и Метохији, и за српску политику, и за српски народ. И то убиство, без обзира што још мало па ће бити две године, не сме остати неистражено.

Дакле, мој je предлог, моја иницијатива, односно наша (ja je само образлажем), јесте да се формира анкетни одбор који би утврдио чињенице у вези са тим убиством.

Много je спекулација, много je гласина, много je ружних ствари које се плету у вези са тим случајем. Ja мислим да би владајућа странка и владајућа већина овде, као и власт ове земље,требали да буду најзаинтересованији за утврђивање истине о томе, с обзиром да постоји сумња и да су јавно изречене сумње о умешаности власти, или неких делова власти, у тај догађај.

He знам и не улазим у то ко je у праву. Али мислим да je ово место, овај дом, ова Скупштина и анкетни одбор најмериторније место да координира напоре и да се демонстрира добра воља и власти и Скупштине ове земље (и овог народа) да убиство Оливера Ивановића не остане неистражено и некажњено - без обзира у ком се правцу буде ишло и у ком правцу се та истрага буде кретала.

Надлежни органи раде оно што раде и што им je посао. Али мислим да je ово сувише важна ствар и сувише трагична ствар да би, као што рекох. смела остати сенка сумње на умешаност неких делова власти или органа ове земље.

Зато кажем, понављам и завршавам - мислим да би власт и владајућа већина овде требали да буду најзаинтересованији за усвајање оваквог предлога. Хвала.

Председавајући: Хвала, господине Вукадиновићу.

Стављам на гласање овај предлог.

Молим да се изјаснимо.

Закључујем гласање и саопштавам: за - троје, против - нико, уздржаних - нема од укупно присутно 142 народних посланика.

Констатујем да Народна скупштина није прихватила овај предлог.

(НСПМ)

(17. децембар 2019.)

Ђорђе Вукадиновић у скупштини: Последњи пут о томе говорим и срамота ме је што морам да понављам – Формирање анкетног одбора о убиству Оливера Ивановића је наша обавеза!

 Ово је дакле дословно последњи пут да ћу о овоме говорити у Народној слупштини. Више пута сам предлагао и више пута образлагао зашто је у интересу и грађана Србије, па чак и скупштинске већине да се формира анкетни одобр за утврђивање чињеница о убиству Оливера Ивановића. Како због значаја који је господин Ивановић имао за Србе на Косову и Метохији, а нарочито на северу, у одбрани тог становништва у неколико погрома од '99. године па на овамо. Он и његови сарадници су имали веома важну улогу у свему томе. Он је био симбол борбе и за очување Срба на КиМ, али такође и за толеранцију и за дијалог и разговор, како са Албанцима, тако и са представницима међународне заједнице. Управо као такав изгледа да је сметао онима којима до мира и дијалога није.

Mислим да би и за државу то било врло корисно и целисходна ствар, с обзиром на оптужбе које круже и које стижу о умешаности неких српских елемената у ту ликвидацију. Ма колико то било страшно да се чује, а камоли да се потврди, мислим да смо ми као држава и као Народна скупштина дужни да утврдимо пуну истину

Дакле, ми смо дужни на неки начин – барем ја то тако осећам – и због њега и због његове породице да оформимо тај анкетни одбор. А богами, мислим да би и за државу то било врло корисно и целисходна ствар, с обзиром на оптужбе које круже и које стижу о умешаности неких српских елемената у ту ликвидацију. Ма колико то било страшно да се чује, а камоли да се потврди, мислим да смо ми као држава и као Народна скупштина дужни да утврдимо пуну истину баш зато у вези са тим умањимо могућност за евентуалну манипулацију приштинске стране. Они воде истрагу, они подижу оптужнице, они расписују потернице… Наравно да су нама руке донекле везане, али је важно да се на овај начин покаже воља највишег законодавно тела да се ова истина утврди и да се не гура под тепих.

 Дакле, последњи пут о томе овде говорим и нећу више то предлагати. Апелујем и на скупштинску већину и на читаву јавност да схвати колико је то у интересу свих, не само због нашег дуга према господину Ивановићу (мада свакако има тога), него пре свега да отклонимо сумњу да је држава Србија у то умешана на директан или индиректан начин. Хвала.

***

Данас се навршавају 23 месеца од убиства лидера Градјанске иницијативе (ГИ) Слобода, демократија правда (СДП) Оливера Ивановића, оптужница је подигнута против шест особа међу којима је и његова секретарица Силвана Арсовић, што ГИ, у саопштењу, оцењује као психолошки и политички притисак на њу, док је убица и даље на слободи.

Из Иницијативе наводе да је специјални тужилац подигао оптужнице против шест особа српске националности које осумњичени као ни њихови браниоци, нису добили на увид, али су делови оптужнице објављени у косовским медијима.

"Фотографије делова оптужнице, као "ексклузивно јавности" предочене изјаве заштићених сведока, делови обдукционог налаза, освануле су у косовским медијима, док осумњичени и њихови браниоци нису добили на увид нити оптужнице, нити предмете списа. То говори да је битнији нечији публицитет, него спроводјење закона у овом озбиљном случају, решавању убиства српског политичара", наводи се у саопштењу.

На оптужници се нашла и Ивановићева секретарица Силвана Арсовић, а ГИ СДП најоштрије осудјује тај вид "психолошког и политичког притиска на једну самохрану мајку и вредну секретарицу која се и тог јутра, као и 13 година пре, нашла на свом радном месту". Додаје се да ће адвокатима Силване Арсовић тек данас бити уручени оптужница и списи предмета.

"Надамо се да ћемо добити доказе, за шта се терети Арсовић Силвана, која у овом случају представља колатералну штету, док је убица на слободи", наведено је у саопштењу. Лидер ГИ СДП Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2017. године испред седишта странке у Косовској Митровици са шест метака у леђа.

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће ЕУ признати руску и кинеску вакцину против коронавируса?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер