Početna strana > Rubrike > Politički život > Iz arhive - Poslednji put o tome govorim i sramota me je što moram da ponavljam – Formiranje anketnog odbora o ubistvu Olivera Ivanovića je naša obaveza!
Politički život

Iz arhive - Poslednji put o tome govorim i sramota me je što moram da ponavljam – Formiranje anketnog odbora o ubistvu Olivera Ivanovića je naša obaveza!

PDF Štampa El. pošta
Đorđe Vukadinović   
ponedeljak, 12. oktobar 2020.

(02. oktobar 2019.)

Đorđe Vukadinović: Formirajte Anketni odbor koji bi utvrdio činjenice u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i tako otklonite sumnje o umešanosti vlasti

Vladimir Marinković (predsedavajući): Narodni poslanik Đorđe Vukadinović, na osnovu člana 92. Poslovnika Narodne skupštine, predložio je da se dnevni red sednice dopuni tačkom - Predlog odluke o obrazovanju anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti ubistva gospodina Olivera Ivanovića, predsednika građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda*', počinjenog u Kosovskoj Mitrovici dana 16. januara 2018. godine, koji su Narodnoj skupštini podneli narodni poslanici dr Sanda Rašković Ivić, dr Dijana Vukomanović, Đorđe Vukadinović i Slaviša Ristić, 5. marta 2018. godine.

Da li narodni poslanik, Đorđe Vukadinović želi reč? (Da.)

Izvolite, kolega Vukadinoviću.

Đorđe Vukadinović: Zahvaljujem.

Vi znate da ja uvek govorim sa mesta. Ovog puta sam ustao iz pijeteta prema gospodinu Ivanoviću i prema njegovoj žrtvi i prema njegovoj tragičnoj smrti i prema svemu onome što je on za života učinio za srpski narod i za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Nisam bio politički istomišljenik sa gospodinom Ivanovićem. Nisam se slagao sa njim u mnogim stvarima, ali nikada, ne samo ja, nego i svi moji politički prijatelji koji su živeli tamo na Kosovu i Metohiji, i koji žive i dalje i na severu Kosova i Metohije, nikada nisu imali nijednu ružnu reč da kažu protiv njega.

Dakle, i kada ste se sa njim slagali i kada niste, to je bio čovek za primer, koji je umeo da nađe zajednički jezik i da razgovara i sa svojom braćom (a znamo da nije lako uvek razgovarati sa braćom i sa sunarodnicima), sa Albancima i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Mučno i mučko ubistvo Olivera Ivanovića je težak udarac, rekao bih, i za Srbe na Kosovu i Metohiji, i za srpsku politiku, i za srpski narod. I to ubistvo, bez obzira što još malo pa će biti dve godine, ne sme ostati neistraženo.

Dakle, moj je predlog, moja inicijativa, odnosno naša (ja je samo obrazlažem), jeste da se formira anketni odbor koji bi utvrdio činjenice u vezi sa tim ubistvom.

Mnogo je spekulacija, mnogo je glasina, mnogo je ružnih stvari koje se pletu u vezi sa tim slučajem. Ja mislim da bi vladajuća stranka i vladajuća većina ovde, kao i vlast ove zemlje,trebali da budu najzainteresovaniji za utvrđivanje istine o tome, s obzirom da postoji sumnja i da su javno izrečene sumnje o umešanosti vlasti, ili nekih delova vlasti, u taj događaj.

He znam i ne ulazim u to ko je u pravu. Ali mislim da je ovo mesto, ovaj dom, ova Skupština i anketni odbor najmeritornije mesto da koordinira napore i da se demonstrira dobra volja i vlasti i Skupštine ove zemlje (i ovog naroda) da ubistvo Olivera Ivanovića ne ostane neistraženo i nekažnjeno - bez obzira u kom se pravcu bude išlo i u kom pravcu se ta istraga bude kretala.

Nadležni organi rade ono što rade i što im je posao. Ali mislim da je ovo suviše važna stvar i suviše tragična stvar da bi, kao što rekoh. smela ostati senka sumnje na umešanost nekih delova vlasti ili organa ove zemlje.

Zato kažem, ponavljam i završavam - mislim da bi vlast i vladajuća većina ovde trebali da budu najzainteresovaniji za usvajanje ovakvog predloga. Hvala.

Predsedavajući: Hvala, gospodine Vukadinoviću.

Stavljam na glasanje ovaj predlog.

Molim da se izjasnimo.

Zaključujem glasanje i saopštavam: za - troje, protiv - niko, uzdržanih - nema od ukupno prisutno 142 narodnih poslanika.

Konstatujem da Narodna skupština nije prihvatila ovaj predlog.

(NSPM)

(17. decembar 2019.)

Đorđe Vukadinović u skupštini: Poslednji put o tome govorim i sramota me je što moram da ponavljam – Formiranje anketnog odbora o ubistvu Olivera Ivanovića je naša obaveza!

 Ovo je dakle doslovno poslednji put da ću o ovome govoriti u Narodnoj slupštini. Više puta sam predlagao i više puta obrazlagao zašto je u interesu i građana Srbije, pa čak i skupštinske većine da se formira anketni odobr za utvrđivanje činjenica o ubistvu Olivera Ivanovića. Kako zbog značaja koji je gospodin Ivanović imao za Srbe na Kosovu i Metohiji, a naročito na severu, u odbrani tog stanovništva u nekoliko pogroma od '99. godine pa na ovamo. On i njegovi saradnici su imali veoma važnu ulogu u svemu tome. On je bio simbol borbe i za očuvanje Srba na KiM, ali takođe i za toleranciju i za dijalog i razgovor, kako sa Albancima, tako i sa predstavnicima međunarodne zajednice. Upravo kao takav izgleda da je smetao onima kojima do mira i dijaloga nije.

Mislim da bi i za državu to bilo vrlo korisno i celishodna stvar, s obzirom na optužbe koje kruže i koje stižu o umešanosti nekih srpskih elemenata u tu likvidaciju. Ma koliko to bilo strašno da se čuje, a kamoli da se potvrdi, mislim da smo mi kao država i kao Narodna skupština dužni da utvrdimo punu istinu

Dakle, mi smo dužni na neki način – barem ja to tako osećam – i zbog njega i zbog njegove porodice da oformimo taj anketni odbor. A bogami, mislim da bi i za državu to bilo vrlo korisno i celishodna stvar, s obzirom na optužbe koje kruže i koje stižu o umešanosti nekih srpskih elemenata u tu likvidaciju. Ma koliko to bilo strašno da se čuje, a kamoli da se potvrdi, mislim da smo mi kao država i kao Narodna skupština dužni da utvrdimo punu istinu baš zato u vezi sa tim umanjimo mogućnost za eventualnu manipulaciju prištinske strane. Oni vode istragu, oni podižu optužnice, oni raspisuju poternice… Naravno da su nama ruke donekle vezane, ali je važno da se na ovaj način pokaže volja najvišeg zakonodavno tela da se ova istina utvrdi i da se ne gura pod tepih.

 Dakle, poslednji put o tome ovde govorim i neću više to predlagati. Apelujem i na skupštinsku većinu i na čitavu javnost da shvati koliko je to u interesu svih, ne samo zbog našeg duga prema gospodinu Ivanoviću (mada svakako ima toga), nego pre svega da otklonimo sumnju da je država Srbija u to umešana na direktan ili indirektan način. Hvala.

***

Danas se navršavaju 23 meseca od ubistva lidera Gradjanske inicijative (GI) Sloboda, demokratija pravda (SDP) Olivera Ivanovića, optužnica je podignuta protiv šest osoba među kojima je i njegova sekretarica Silvana Arsović, što GI, u saopštenju, ocenjuje kao psihološki i politički pritisak na nju, dok je ubica i dalje na slobodi.

Iz Inicijative navode da je specijalni tužilac podigao optužnice protiv šest osoba srpske nacionalnosti koje osumnjičeni kao ni njihovi branioci, nisu dobili na uvid, ali su delovi optužnice objavljeni u kosovskim medijima.

"Fotografije delova optužnice, kao "ekskluzivno javnosti" predočene izjave zaštićenih svedoka, delovi obdukcionog nalaza, osvanule su u kosovskim medijima, dok osumnjičeni i njihovi branioci nisu dobili na uvid niti optužnice, niti predmete spisa. To govori da je bitniji nečiji publicitet, nego sprovodjenje zakona u ovom ozbiljnom slučaju, rešavanju ubistva srpskog političara", navodi se u saopštenju.

Na optužnici se našla i Ivanovićeva sekretarica Silvana Arsović, a GI SDP najoštrije osudjuje taj vid "psihološkog i političkog pritiska na jednu samohranu majku i vrednu sekretaricu koja se i tog jutra, kao i 13 godina pre, našla na svom radnom mestu". Dodaje se da će advokatima Silvane Arsović tek danas biti uručeni optužnica i spisi predmeta.

"Nadamo se da ćemo dobiti dokaze, za šta se tereti Arsović Silvana, koja u ovom slučaju predstavlja kolateralnu štetu, dok je ubica na slobodi", navedeno je u saopštenju. Lider GI SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2017. godine ispred sedišta stranke u Kosovskoj Mitrovici sa šest metaka u leđa.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner