четвртак, 01. октобар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > Однос према мени је мера ваше демократичности, а не оне слатке изјаве пред представницима Европског парламента – једино до чега вам је стало јесте чување власти и Вучићевог рејтинга
Политички живот

Однос према мени је мера ваше демократичности, а не оне слатке изјаве пред представницима Европског парламента – једино до чега вам је стало јесте чување власти и Вучићевог рејтинга

PDF Штампа Ел. пошта
Ђорђе Вукадиновић   
уторак, 31. децембар 2019.

Ја се, заправо, делом слажем са оним што је малочас говорила госпођа Гојковић. Али је невоља у томе што она, вероватно због разних обавеза обавеза, није била овде у сали и није чула...Дакле, колико сам схватио, нема више времена на страни посланичке листе СНС-а, зато је намерно помињем тако да може да ми одговори по основу реплике. Боље тако, него да се злоупотребљава пословник.

Оно што није видела ни чула госпођа Гојковић јесте да је добар део расправа њених колега из владајуће већине управо био и ишао у потпуности против и мимо оне интенције о којој је она овде говорила, па и министар, уосталом.

Дакле, слажем се да не треба да дајемо повода и основа да неко злоупотреби наше реакције и наше речи. Ја се увек трудим да говорим на такав начин. Али када има зле воље, шта год рекли, шта год учинили, увек ће неко злоупотребити, променити, мало фалсификовати, мало натегнути и онда то искористити.

Хоћу да кажем, када имате посла са режимом (а сад говорим о режиму, наравно, у Црној Гори, али то важи за свакога овде у сали и свакога од нас на политичкој сцени), увек се може наћи повод да направите драму или да нешто окренете против интенције и намере онога ко је говорио.

Дискусије колега из владајуће већине у овом важном и осетљивом тренутку управо су пример тога како се хушка, или како се овде свесно иде на унутарсрпски сукоб

Ја сам овде често бивао управо пример такве злоупотребе. Дискусије колега из владајуће већине у овом важном и осетљивом тренутку управо су пример тога како се хушка, или како се овде свесно иде на унутарсрпски сукоб. Чак и најконструктивније дискусије – дочекују се на нож.

Значи, дочекан сам на нож са разним дисквалификацијама, а причамо о јединству. Причамо о заједничком српском и националном и државном ставу према тако важном и осетљивом питању као што су ови догађаји у Црној Гори. Нажалост, овде је већини, или једном добром делу посланика и политичких актера стало само до прикупљања политичких поена. Стало им је до заштите рејтинга владајуће странке и председника Републике, а не до интереса грађана Србије и до интереса Срба у Црној Гори, јер иначе не бисте пропустили да реагујете. Не као што је рекао колега малочас, не у смислу да се сад, не знам, маше и удара у ратне бубњеве и покрећу тенкови – већ просто да држава реагује на начин на који може да реагује.

Нажалост, овде је већини, или једном добром делу посланика и политичких актера стало само до прикупљања политичких поена. Стало им је до заштите рејтинга владајуће странке и председника Републике, а не до интереса грађана Србије и до интереса Срба у Црној Гори, јер иначе не бисте пропустили да реагујете

Ја сам спреман да подржим Ваш предлог, не знам само у којој ће форми да буде изнет, бар када је реч о нашим колегама посланицима Скупштине Црне Горе. Ја сам госпођо Гојковић управо о томе говорио. Ја сам  помињао да наше колеге седе у затвору, мада мислим да су сада тренутно само тројица, остали су пуштени из притвора. И није то „само“. Један да је у затвору – много је. (Сви су били приведени, а у међувремену су тројица задржана, а ммеђу њима и господин Андрија Мандић). И мислим да је најмање што можемо да урадимо, ево, нађите форму и формулацију да реагујемо, подржимо наше колеге и тражимо њихово хитно ослобађање.

Друго, шта је проблем да се, рецимо, Народна скупштина Републике Србије обрати парламентарној скупштини Савета Европе? Међународним институцијама? Није Савет безбедности УН једина институција где се о томе може расправљати. Све су то логичне, нормално очекиване мере и предлози. Можда су добри, можда нису – ја сматрам да је реакција нашег политичког врха била неадекватна и слаба. Недовољна! Можда ја грешим, али допустите да се то каже! Да ли то може да се овде каже, а да тај који то каже (или ја) не буде поливен салвама увреда и темама које немају никакве везе. А верујте да бих ја, да сам злонамернији, врло лако могао сада овде вама показивати фотографије најближих, најтешњих загрљаја господина Ђукановића и господина Вучића, и њих са, не знам, на пример, Мохамедом Дахланом и неким сумњивим лицима са међународних потерница. Разне ствари бих овде могао да радим, не доприноси нам, не користи нам то поштоване колеге. Али ви то стално радите, или барем неки од вас стално то раде.

Шта је проблем да се, рецимо, Народна скупштина Републике Србије обрати парламентарној скупштини Савета Европе? Међународним институцијама?

У том смислу, хајде, или ћемо да будемо конструктивни, а онда да стварно будемо конструктивни, не треба да хушкамо Србе на Србе и да правимо атмосферу коју ће онда неко искористити, било неко из земље или неко ван земље – онда демонстрирајмо ту добру вољу. А не да неко испада идиот тако што стално говори и покушава да буде  конструктиван, а бива непрекидно дочекан нападима, у страху да неће угрозити ваш рејтинг. ((Неће се угрозити, јак вам је рејтинг, висок вам је рејтинг, што (мало) заслугом, а што медијском манипулацијом. У сваком случају, већина вас подржава. Дакле, немојте бринути због тога.) Али, свеједно, хајде да овде реагујемо одговорно и државотворно. Покушајмо барем тако. Сетите се да смо празнили амбасаду у Скопљу, само због неке спекулације, гласине, или неке информације –повукли смо не само амбасадора, већ све особље наше амбасаде у Скопљу. Па то никада, или јако ретко је чињено. То се чак и у време рата не ради увек. А ми смо то радили. А сада се чак плашимо да позовемо амбасадора Црне Горе (ако није већ позван) да му се упути дипломатски демарш.

Рекосте да „нећемо да збуњујемо и угрожавамо позиције наших сународника у Црној Гори“. Наравно да нећемо. Али ја мислим да би се они осетили охрабреним ако, рецимо, скупштина као највиши законодавни орган власти у Србији упути неку врсту апела и подршке 

И још нешто, рекосте да „нећемо да збуњујемо и угрожавамо позиције наших сународника у Црној Гори“. Наравно да нећемо. Али ја мислим да би се они осетили охрабреним ако, рецимо, скупштина као највиши законодавни орган власти у Србији упути неку врсту апела и подршке. Дакле, не би се осећали напуштено као што се можда сада осећају.

Наравно, и завршавам тиме – сарадња са Српском православном црквом. Не сарадња, већ најтешња консултација и са Митрополијом и, наравно, са патријархом. Уосталом, патријарх је врло јасно изнео свој став, Свети Синод је изнео свој став, Митрополија је изнела свој став – претучен је један владика СПЦ. Ухапшени су посланици парламента Црне Горе, грађани се пребијају, стање је хаотично. Нећемо ми доливати уље на ватру, али немојте ни да се ти људи осете напуштеним од нас. Хајде да бар у овој ситуацији покушамо да реагујемо сложно, па ће по том питању бити мање простора за манипулације и злоупотребе са разних страна, добронамерних, или мање добронамерних, споља или изнутра. Захваљујем.

***

Само бих скренуо пажњу да је госпођа Гојковић у реплици говорила четири минута и десет секунди. То је исто један од начина како се злоупотребљава пословник. Друго је да ли ће неко да заврши реченицу, мисао, не знам 15-20 секунди, а друго је да се двоструко, троструко пробије време.

Ја сам рекао госпођо Гојковић шта конкретно мислим и треба - могу и да поновим. Ви нисте били у сали, па то можда нисте ни чули. Али, наравно да сте и Ви довољно пута чули да сам се оградио и рекао: „Нико овде не говори о позивању на силу, восјку и тенкове“. Него вама то неодговара, па злоупотребљавате речи и управо их изврћете на овај начин на који сам малопре рекао. Постоји, рекох, читава лепеза могућих политичких и дипломатских потеза. Ево и сами смо на путу да до неких дођемо.

Показује се да је вама, не само Вама лично, него, генерално, вама као власти и владајућој већини, стало само до заштите свог рејтинга

Ја сам чак и сада конструктивно дискутовао и покушавао да кажем и да подржим неку идеју заједничког реаговања. Али, не! Показује се да је вама, не само Вама лично, него, генерално, вама као власти и владајућој већини, стало само до заштите свог рејтинга. Вама је стало госпођо Гојковић, пошто сте Ви мене прозивали, да задржите илузију (сачувате је код грађана који нас гледају, или који ће гледати извештај са ове седнице), илузију да бринете о Србима у Црној Гори.

Баш вас брига за то! Баш вас брига за њих!

Ја не „палим ватру“. Ја позивам на разум. Али драга господо и драге колеге неће бити да је тако као што ви тврдите. Што не сазовете седницу Савета за националну безбедност? Што нам нисте понудили резолуцију парламента? Што сада нисте понудили неки папир који бисмо овде подржали? Па, на неки начин тиме изазвали и оне који нису овде, који нису парламенту. Да и они потпишу тај папир и апел. То би било паметно и корисно. И ТО би било државотворно.

Када неко овде у скупштини на такав начин прозива и напада стално и увек исте људе онда неки мој осећај ми не дозвољава да се и ја придружим том линчу 

Нисам адвокат Бошка Обрадовића. Ми смо били на истој листи, али смо различити посланички клубови. Ја да подржавам ту његову политику, био бих у његовој странци. У неколико гестова сам се оградио од потеза које је колега повлачио. Али, знате, када неко овде у скупштини на такав начин прозива и напада стално и увек исте људе онда неки мој осећај ми не дозвољава да се и ја придружим том линчу. Био бих много критичнији према политици и некох својих колега из опозиције – да их ви мало мање нападате и да их ви мало мање „ципеларите“ овде. И да буквално свака дискусија, на било коју тему, није заправо срачуната на дифамацију, прозивку, псовке и грдње – тих одсутних колега.

Што се тиче мене, нисам ја неко „ко се не сме нападати“. Напротив. Ја сам овде најнападанији! И то нон-стоп нападанији. И лично најнападанији – ако изузмемо ове одсутне колеге, које нису овде из различитих разлога. Од присутних сам убедљиво најнападанији. Ја лично и однос према мени су показатељ како ви третирате опозицију! Не, сучељавање ставова, него „ad hoc“, „ad hominem”.

Ја лично и однос према мени су показатељ како ви третирате опозицију! To је, заправо, мера ваше демократичности, а не оне слатке изјаве пред представницима Европског парламента

Свака моја дискусија је увек праћена истим наступом, истим речима, истог човека, или истих људи. Чак и људи из ваше посланичке групе су свесни да је то фарса. Па како ви мислите да убедите некога из Европске уније, из Европског парламента, да вам је стварно стало до рада и реда у парламенту и тога да се врате људи из посланичких група које бојкотују, када овако третирате једног од малобројних припадника опозиције овде?

To је, заправо, мера ваше демократичности, а не оне слатке изјаве пред представницима Европског парламента.

Дакле, нећу да се ограђујем. Оградим се понекад у холу, одговорим када ме неки новинар пита, Али овде, ритуално – нећу. (А наравно да не подржавам све потезе неких колега. На крају крајева, ја сам овде, а они нису.) Придружићу се данас протесту испред амбасаде Црне Горе. Али нећу ничим допринети да се прави унутарсрпски раскол, свађа и туча на начин којима ће то другима одговарати.

Хвала. (гледа на сат) Још увек сам говорио краће него Ви малочас.

***

Током опет подуже  реплике Маје Гојковић Вукадиновићу, дошло је до инцидента између Бошка Обрадовића (који је ушао у салу, унео транспаренте „Мило, лопове не дамо ти светиње!“ и „Вучић-Мило браћа близанци“) и Александра Мартиновића који је насрнуо покушавајући да их отме и исцепа. Седница је накратко прекинута. Након тога, Вукадиновић је више од сат времена тражио реч, али му је Маја Гојковић није давала, са образложењем да „не зна у чије име он говори“. Да  би на самом крају дебате добио реч по основу рекламације кршења пословника.

***

Госпођо Гојковић, члан 107. Овде је флагранто, вишеструко, прекршен пословник и достојанство Народне скупштине због тога што ми нисте дали реч, нити на реплику онда када сам био прозван. А пре тога нисте дозволили да потрошим и искористим девет и по минута пословничког времена којег имам и које ми стоји на располагању.

Ви то знате добро. Ви можете да обмањујете оне који не знају како ствари стоје са пословником и посланичким групама. Док се неко својим потписом не повуче – та посланичка група постоји. Ви сте ми ускратили време само због тога да не бих рекао, односно да бисте одржали медије, аудиторијум и оне који нас гледају у погрешном уверењу – да су овога пута инцидент изазвали представници Двери!

Ја се са колегом Бошком не слажем око многих ствари и то није тајна, чак смо имали и неке оштре полемике. Али овога пута он је направио само један перформанс какав се прави и у Европском парламенту. А нападнут је од стране посланика СНС. Александар Мартиновић је кидисао на колегу Костића, па се одбио као пинг понг лоптица.

Ми смо требали да покажемо слогу. А захваљујући понашању владајуће већине која сваки секунд овде користи да извређа малобројне представнике опозиције – имамо ситуацију коју имамо

Дакле, инцидент су овога пута изазвали представници владајуће странке. Док су колеге имале неки перформанс какав се прави и у Европском парламенту и у другим парламентима. Страшно је да је, изгледа, требало овакав инцидент, да би се схватило колико је озбиљна ситуација. Ми смо требали да покажемо слогу. А захваљујући понашању владајуће већине која сваки секунд овде користи да извређа малобројне представнике опозиције – имамо ситуацију коју имамо.

Јасно је ко је напао, ко је коме пришао, овога пута. А јасно је и ко је овде у сали предмет сталне шикане од стране посланика владајуће већине... (предесдница му искључује микрофон)

Десетак минута касније, јесење заседање Скупштине Србије је завршено, а упркос најавама председнице Маје Гојковић и министра Вулина  никакав предлог у вези са догађајима у Црној Гори нити је поднет, нити усвојен. Нити тог дана, нити до данас.

У Београду, 27. 12. 2019. 

(НСПМ)

Видети још: Ђорђе Вукадиновић: Председник и премијер Србије на догађаје у Црној Гори и атак на СПЦ и права српског народа - реаговали као да је реч збивањима у некој далекој афричкој земљи

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер