Početna strana > Rubrike > Politički život > Poništićemo Tadić-Đelićev potpis na nezavisnost Kosova
Politički život

Poništićemo Tadić-Đelićev potpis na nezavisnost Kosova

PDF Štampa El. pošta
Vojislav Koštunica   
petak, 02. maj 2008.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da nijedna odgovorna evropska država i nijedan odgovoran državnik ne bi uradili to što su uradili predsednik Srbije i vicepremijer potpisivanjem sporazuma sa Evropskom unijom.

"Taj sporazum ima samo jedan cilj, a to je da se Tadić-Đelićev potpis tumači kao potpis Srbije na nezavisnost Kosova. Od te prevare nema ništa, jer će posle izbora Vlada i Skupština poništiti Tadić-Đelićev potpis", rekao je Koštunica u intervjuu Tanjugu.

 On je ponovio argument da je 18 država EU priznalo lažnu državu Kosovo i da su te države time najgrublje prekršile SSP i da je zato, pre potpisivanja moralo, da se sedne za sto i razgovora sa EU kako bi se zaštitili državni i nacionalni interesi Srbije.

"Zamislite da je, recimo, Srbija priznala nezavisnost Škotske, a da Velika Britanija potom potpisuje sa Srbijom sporazum koji se tiče i teritorijalne celovitosti Britanije. Nijedna evropska država ne bi uradila to što su uradili Tadić i Đelić", ocenio je premijer i lider Koalicije DSS-Nova Srbija.

"Uveren sam da bi se tri sasvim slučajna prolaznika u Luksemburgu više borila za interese Srbije od njih dvojice", dodao je on.

Upozorenja da bi Srbiji u slučaju poništenja tog sporazuma pretila politička i ekonomska izolacija Koštunica smatra besmislicom: "Hrvatska je sela za sto i pregovarala o ribolovu, pa valjda i mi možemo da razgovaramo o mnogo krupnijim temama, a da nam pri tom niko ne preti".

Predsednik Vlade smatra neosnovanim i očekivanja da će posle potpisivanja Srbija moći da računa na ekonomsku pomoć Unije: "Što se tiče ekonomskog dela sporazuma istog trena su ga suspendovali. Ta činjenica ne smeta koaliciji Čanak, DS, G17 da udaraju u doboše kako istovar milijardi evra za Srbiju odmah počinje. Odavno nije bilo bezobzirnijeg potcenjivanja javnog mnenja".

Prema njegovim rečima, najobičnija obmana je i izjava evropskog komesara Olija Rena da je sporazum statusno neutralan kad je reč o Kosovu:

"Ako govori istinu Oli Ren, to znači da će 18 država koje su priznale jednostranu nezavisnost Kosova kada budu ratifikovale ovaj sporazum u svojim parlamentima povući svoju odluku o priznanju Kosova. Neka pita Oli Ren, na primer, Dimitrija Rupela da li će slovenački parlament kada bude ratifikovao sporazum povući odluku o priznanju i vratiti status Kosova u neutralan. Odmah vam mogu reći da je Renova izjava deo iste propagande i da je naravno neistinita".

Koštunica je, objašnjavajući zašto taj sporazum naziva "Solanin sporazum", rekao da je visoki predstavnik EU njegov glavni kreator. "Pošto to nije pravi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer su pravi prekršile 18 država onog trenutka kada su priznale Kosovo kao prvu NATO državu, onda je red da ovakav sporazum dobije ime po njegovom glavnom kreatoru".

Solana je, kaže Koštunica, jedini političar koji je ostao na sceni od svih političara koji su učestvovali u bombardovanju Srbije. "I valjda je on ostao kako bi završio započeti posao razbijanja Srbije. Kada kažemo Solanin sporazum mi mislimo na prevaru sa ciljem da se od Srbije iskamči potpis za legalizaciju svega što je urađeno od bombardovanja do izgradnje Bondstila, Ahtisarijevog plana i priznanja prve NATO države".

Na pitanje zašto je glavni uslov za ratifikovanje SSP politički, odnosno "haški uslov" ako se 80 odsto tog dokumenta tiče ekonomskih pitanja, on ponavlja da kreatore SSP nije interesovao ni haški uslov, ni ekonomska pitanja, već samo da se stavi potpis na nezavisnost Kosova.

"Holandski ministar Ferhagen se pohvalio da mu je Tadić poslao specijalnog izaslanika koji ga je uverio da ja blokiram saradnju sa Hagom. I taj Tadićev izaslanik, i taj  potpis na Solanin sporazum, sve zajedno govori o pravoj prirodi rabote u koju su se upustili Solana i Tadić", rekao je Koštunica.

On je uveren da građani Srbije neće pogrešiti kada se 11. maja budu izjašnjavali da li će "podržati Srbiju ili Solanu koji se preporučuje kao veliki dobrotvor srpskog naroda".

Istovremeno je izrazio sumnju u pouzdanost istraživanja Stratedžik marketinga, prema kojem je  preko 60 odsto građana podržalo potpisivanje Sporazuma sa Evropskom unijom.

"To je istraživanje čuvenog Stratedžik marketinga koji je predviđao da Labusu nedostaje dva procenta da me pobedi na predsedničkim izborima, a onda se pokazalo da sam dobio skoro milion glasova više od njega. Tako stvari stoje sa kredibilitetom Stratedžik marketinga", primetio je Koštunica.

Koštunica je ponovio da je predsednik Srbije Boris Tadić "obrukao samo sebe, a ne i Srbiju potpisivanjem Solaninog sporazuma" i da "će se to najbolje potvrditi kada Vlada i Skupština budu poništile nelegitimni potpis na Solaninom sporazumu".

"To je prvi korak i videćemo šta će dalje još slediti", rekao je Koštunica.

Definišući donju granicu u pružanju ustupaka na unutrašnjopolitičkom i spoljnopolitičkom planu kada je u pitanju Kosovo, on je rekao da je tu granicu odredio Ustav Srbije, koji je narod svojom slobodnom voljom izglasao na referendumu.

"Pre toga granicu su postavile sve prethodne generacije srpskog naroda koje su se vekovima borile za Kosovo. Svaki Srbin zna koja je ta granica i ja je nikada neću preći", rekao je Koštunica.

Na pitanje može li da zamisli sebe, svoju stranku ili "narodnjačku koaliciju" da   na bilo koji način "trguje" Kosovom, on je odgovorio da to za njega "ne bi bila prodaja, nego izdaja".

Na pitanje ko po njegovom mišljenju u Srbiji vodi doslednu, principijelnu politiku prema Kosovu, a ko ne, Koštunica je odgovorio:

"Najbolji odgovor možete videti kroz izjašnjavanje za skupštinske rezolucije o Kosovu. Pored toga, najdalje je otišao Čanak koji tvrdi da veruje svojim očima da je Kosovo nezavisno. I drugi Tadićev partner Dinkić ne zaostaje kada kaže da je kolektivno ludilo reći Kosovo je Srbija. Sve to su pod pritiskom NATO pakta krunisali mizernim potpisom na Solaninom sporazumu. Koalicija Čanak, DS, G17 je zapravo došla na početne pozicije LDP".

On je uveren da mora biti pravednog rešenja i za Kosovo te da je za to potrebna pre svega istrajnost Srbije i dosledna državotvorna politika. "Srbija je suviše važna zemlja u regionu da bi se trajno potcenili njeni interesi. Sada SAD imaju politiku svršenog čina prema Srbiji, ali ta politika ne daje željene rezultate. Jedini način da se dugoročno uspostavi stabilnost regiona jeste da ponovo uspostavi važenje međunarodnog prava na Balkanu. To otvara vrata za pronalaženje pravednog rešenja".

Kad je reč o politici Brisela u rešavanju kosovskog pitanja, on je rekao da je najkrupnija zamerka EU što je bezpogovorno popustila pred politikom sile SAD i NATO pakta. "To govori i da danas u Evropi nedostaje državnik poput De Gola koji bi uneo neophodan balans u odnosima sa SAD. Birokratija EU je potpuno snishodljiva i nemoćna pred silom SAD", ocenio je Koštunica.

Na pitanje šta bi učinio kada bi bio u situaciji da bira između Kosova i brzog,  punopravnog članstva u EU, odgovorio je da bi - pre nego što bi prihvatio članstvo u EU - morao "da se izvini svim srpskim neprijateljima, koji su glavom platili svoju nameru da okupiraju deo Srbije. Takvom odlukom bila bi poništena naša istorija i mi bi kao narod bili poništeni".

Ocenjujući kampanju koju vode "narodnjaci", on je rekao: "Izneli smo svoje principe i svoju politiku. Zaista, najiskrenije se borimo za odbranu Srbije. Nama je Srbija sve i to želimo da zna svaki građanin naše zemlje. Obilazimo celu Srbiju, sam sam obišao više od 40 gradova i verujemo da će građani podržati Srbiju".

Na pitanje da li, po njegovom mišljenju, "prljava kampanja" među dojučerašnjim koalicionim partnerima zbunjuje ili profiliše biračko telo, on ističe da DSS i NS ne učestvuju u tome.

"S druge strane, na ovim izborima se radi o odbrani Srbije i tu je oštra reč primerena. Nema ništa prljavije nego lagati i varati svoj narod. Mi stojimo iza svake svoje reči koju smo izgovorili u kampanji".

Na pitanje da li je potpisivanje SSP isključilo mogućnost ponovne saradnje sa DS, Koštunica je odgovorio: "Mi smo se politički potpuno opredelili prema potpisu na Solaninom sporazumu i svaki građanin zna da ćemo se mi dosledno držati naše politike".

 

 

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner