Početna strana > Rubrike > Politički život > Saradnja sa svakom vladom, ali u različitoj meri
Politički život

Saradnja sa svakom vladom, ali u različitoj meri

PDF Štampa El. pošta
Stiven Vordsvort   
ponedeljak, 19. maj 2008.

Beograd , 19. maja (Tanjug) - Ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort izjavio je danas Tanjugu da će Velika Britanija imati "određeni osnovni nivo saradnje" sa svakom legitimno izabranom vladom u Srbiji, ali je ukazao da će stepen saradnje zavisiti od "usaglašenosti zajedničkih ciljeva".

"Da bi saradnja (Srbije) napredovala, ne samo sa Velikom Britanijom, već i sa EU u celini, moraju postojati zajednički ciljevi", rekao je Vordsvort srpskoj nacionalnoj agenciji.

Samo ako postoje zajednički ciljevi, objasnio je on, zemlje EU, uključujući i Britaniju, imaju opravdanje, odnosno pokriće da troše milijarde evra svojih građana da bi podržale napredak Srbije - kroz punu primenu nedavno potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, preko statusa zemlje kandidata do punog članstva u EU.

Srbija na tom putu, ukazao je britanski ambasador, mora ostvariti i punu saradnju sa Haškim tribunalom.

"Prethodna Vlada Srbije ostvarila je značajan napredak - oko 90 odsto. Sada tu obavezu treba brzo ispuniti do kraja. U suprotnom, odnosi sa EU ne mogu napredovati, tako da će investicije i poslovi otići na drugu stranu. Samo Vlada koja je spremna da reši to pitanje i preduzme odlučne korake da ispuni i te poslednje uslove, može voditi Srbiju ka EU", rekao je Vordsvort.

On je ocenio da je došlo vreme da stranke u Srbiji i njihovi lideri grade bolju budućnost za građane Srbije.

Deo takve budućnosti, prema njegovom mišljenju, može biti i Socijalistička partija Srbije, ukoliko je spremna da postane prava proevropska partija posvećena evropskim vrednostima.

"Grupe građana koje SPS i njegovi koalicioni partneri žele da zaštite - stariji, nezaposleni, ljudi sa niskim primanjima - upravo su građani koji će imati najviše koristi od novih investicija, novih radnih mesta i bolje socijalne sigurnosti", rekao je Vordsvort i dodao da će to uslediti ukoliko se, kako je rekao, nastavi brzo i efikasno napredovanje u procesu evro-integracija.

Bilo kakvo dalje odlaganje, ili izbor koji Srbiju ostavlja "u sporoj traci" najviše će pogoditi ove grupe građana, ocenio je ambasador.

On je pozdravio činjenicu da su parlamentarni izbori protekli u skladu sa standardima i međunarodnim obavezama Srbije.

"Ipak, postoje neke primedbe na kampanju, tokom koje su izrečene pretnje nekima od vodećih političara, što ne može biti prihvatljivo", dodao je britanski ambasador, napominjući da je sada na strankama u Srbiji da sastave novu vladu imajući u vidu jasnu proevropsku poruku birača.

Na pitanje da li i dalje smatra da je britanska politika prema Kosovu doprinela stabilnosti regiona, što je bio njen proklamovani cilj, Vordsvort je rekao da nije bilo "savršenog rešenja" za kosovski problem.

"Na kraju postojale su tri grupe. Jedna grupa, u kojoj je i Ujedinjeno kraljevstvo, mislila je da je nadgledana nezavisnost pravo rešenje. Druga grupa je mislila da su dodatni pregovori, koji bi doveli do 'kompromisa' rešenje, ali nisu znali da objasne šta bi kompromis bio", rekao je on.

Srbija je, podsetio je ambasador, smatrala da je rešenje autonomija u okviru Srbije, ali nijedna zemlja to viđenje nije podržala ulaganjem sopstvenih sredstava u ostvarenje tog rešenja.

"Naš je stav da bi svako dalje odlaganje uticalo na nestabilnost situacije u celom regionu, a evropske zemlje su se u velikom broju složile sa nama", rekao je Vordsvort, napominjući da je jednostrano proglašenu nezavisnost priznalo dve trećine članica EU i više od polovine članica OEBS i SE.

"Razumemo da je to teško ljudima ovde", rekao je on, dodajući da je bio na Kosovu i tamo razgovarao sa Srbima, kao i da je potrebno uraditi još mnogo toga da bi se u pokrajini došlo do evropskih standarda, posebno što se tiče prava nealbanskih zajednica.

"Biće nam potrebne godine i milijarde evra za to. Ipak, naš cilj je da ovaj ceo region - što znači i Srbija i Kosovo - uđu u EU. I znam da ćemo stići tamo", zaključio je britanski ambasador
.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner