Политички живот

Зашто - и после свега - није упућен демарш Француској? И зашто се крију имена нападача на Борка Стефановића?

Штампа
Ђорђе Вукадиновић   
среда, 28. новембар 2018.

Моје прво питање иде на адресу Министарства спољних послова. То је Министарство за чији рад сам ја у претходном периоду имао и по неке речи хвале, посебно кад је реч о активности на повлачењу признања независности такозване „Републике Косово“, као и неким другим ситуацијама.

Нажалост, овога пута немам и не могу да имам никакву, не само хвалу, него ни разумевање. Моје питање се тиче инцидента, мада бих рекао да је то много више од инцидента, односно, скандала приликом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата у Паризу и свега онога што се дешавало у вези са тим. То јест, онога што се не може назвати другачије него понижењем за српску делегацију, српску државу и српски народ, а које се догодило приликом прославе тог јубилеја у главном граду Француске.

Моје питање за Министарство спољних послова, такође и за председницу Владе, али пре свега ипак Министарство спољних послова гласи:

Да ли су знали шта се спрема и шта су учинили да спрече да се тај скандал не догоди? Мислим ту пре свега, не само на третман председника Србије приликом обележавања тог јубилеја који је био скандалозан и сраман, него мислим на још скандалознију чињеницу истицања заставе ткз. „Републике Косово“ у Нотр Даму у Паризу. Дакле, сматрам да је већ након тога, српска држава и дипломатија била дужна да упути оштар демарш Француској, да тражи уклањање те заставе, као и адекватан третман српске делегације. То се, међутим, није догодило.

И сам Александар Вучић је рекао, а Ивица Дачић такође, „ми то не можемо да урадимо зато што би то угрозило Макронову посету Србији“. И због тога тог демарша није било.

А, онда је како то обично бива у животу стигао нови „шамар“ у виду истакнуте и почасне улоге коју је Хашим Тачи имао на тој прослави, док је представник и председник Србије био забачен негде преко пута на споредној трибини.

Дакле, захтевам информацију у вези са тим, пре свега, од Министарства спољних послова. Као и објашњење зашто бар сада, након свега, није упућен демарш Француској – а вероватно није из истих разлога из којих ни пре није упућен демарш поводом заставе „Косова“ у Нотр Даму

Дакле, када се то већ догодило, да ли је министарство утврдило одговорне за тај инцидент, одговорне на нашој страни? (Када је реч о Француској, ту нема шта да се прича.) Да ли је утврђено да је у питању грешка амбасаде у Паризу, да ли је до нашег протокола, да ли је грешка Министарства спољних послова, или је грешка учињена у кабинету председника Републике?

У сваком случају, скандалозно је да за тако важан догађај српска страна не зна где седи представник Србије, као и да се оћути такав шамар као што је застава такозване „Републике Косово“ у Паризу.

Дакле, захтевам информацију у вези са тим, пре свега, од Министарства спољних послова. Као и објашњење зашто бар сада, након свега, није упућен демарш Француској – а вероватно није из истих разлога из којих ни пре није упућен демарш поводом заставе „Косова“ у Нотр Даму.

Нису нам потребни иницијали – као да је реч о девојчицама и малолетницама – нападача на Борка Стефановића, него имена оних који стоје иза. А не да се они скривају, а да на ветрометини остану тих неколико „жртвених јараца“, за које сви у Крушевцу знају ко су

Моје друго питање иде на адресу министарства унутрашњих послова и тиче се овог бруталног напада, практично, покушаја убиства Борка Стефановића, као и његових сарадника (јер није ту Борко Стефановић нападнут сам) и изјава и гестова који су се догодили након тога. Наиме, имена нападача су објављена са иницијалима (што је формално исправно), иако је то принцип који се врло често крши у многим другим случајевима, чак и када су малолетни и деца у питању. Али мој захтев, од Министарства унутршњих послова и председника Владе, иде у правцу захтева да се утврде налогодавци напада, јер сви у Крушевцу знају ко су те особе под иницијалима. Сви знају да је реч о ситнијим криминалцима везаних за један мало крупнијег „играча“ на крушевачкој криминалној сцени, а који је пословни партнер свима нам знаних и познатих српској јавности „бизнисмена“ са Севера Косова и Метохије – Звонка Веселиновића и Милана Радоичића, а који се такође много помињу у последње време.

Дакле, нису нам потребни иницијали – као да је реч о девојчицама и малолетницама – нападача на Борка Стефановића, него имена оних који стоје иза. А не да се они скривају, а да на ветрометини остану тих неколико „жртвених јараца“, за које сви у Крушевцу знају ко су. Зато нема разлога да се њихова имена објављују под иницијалима, тим пре што сам председник државе јуче на ТВ објављује како је поменути господин Радоичић „прошао полиграф“, а што је такође нешто што је ствар која не би требало да буде позната јавности, нити би требало да буде нешто што треба да објављује председник Републике. Па кад нам је већ то саопштено, онда су нам могла бити саопштена и имена нападача на Борка Стефановића.

Хвала

(НСПМ)

Видети још: Питања у Скупштини: Ђорђе Вукадиновић - Да ли ће ико сносити одговорност због понижења Србије на обележавању завршетка Првог светског рата у Паризу? Ко су налогодавци напада на Борка Стефановића?

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]