Početna strana > Prenosimo > Nije svaki Lazar – Paču
Prenosimo

Nije svaki Lazar – Paču

PDF Štampa El. pošta
Vladan Dinić   
sreda, 21. avgust 2013.

Jeste, fudbal je najvažnija sporedna stvar na svetu, ali je u nas i – najsmešnija!

Crvena zvezda, za koju navijam od kad pamtim za sebe, najavila da će istupiti. Iz Lige!

Ne znam zašto, ali setih se kultne reklame: “Svi ga tupe, samo IMPA oštri”…

U seriji glupavih poteza Uprave (iliti Izvršnog odbora) CZ ovaj je, u poslednjoj deceniji, čini se najpametniji.

Zašto?

Pa, bolje je da Zvezda istupi iz lige nego da – ispadne.

Manja je bruka. Da mi umre majka... Samo marketinški tim crveno-belih ne miruje: spinuje, pakuje, baždari... Javnost. Sad, s Jagodinom osmislili da svoju utakmicu počnu s pet, pa 10, pa 15 minuta – zakašnjenja!

Kao, to je pritisak da Tole Karadžić, predsednik FSJ podnese ostavku. E, ‘oće, baš zbog zakašnjenja od 5-10 minuta!

Pa ova zemlja kasni sto godina za svetom, pa šta?!

Sad, 2013. smo se dosetili da “novog Teslu”, Lazara iz Amerike, vratimo u Srbiju, iz koje je, pravi Tesla, Nikola, glavom bez obzira otišao 6. juna 1884. godine.

Istina, u Njujork je stigao s pismom-preporukom Čarlsa Bečlora...

U preporuci Bečelor je napisao: „Ja poznajem dva velika čoveka, a vi ste jedan od njih; drugi je ovaj mladi čovek“. Edison je zaposlio Teslu u svojoj kompaniji “Edisonove mašine”.

Ne znam da li i kakve preporuke ima ovaj moj zemljak iz Niša, Lazar Tesla, ali sam svojim ušima čuo od Prvog da je Lazar Tesla Krstić, zapravo veći genije i Tesla i od samog Nikole!

I to je meni, lakovernom, keve mi, dovoljno!

Rekao Prvi!

Amin!

Ne znam, ali sumnjam da dolazak Tesle iz Niša ima veze sa odlukom Zorane Mihajlović, aktuelnog ministra energetike, da struja poskupi, da se Rudarski basen „Rembas“ proda (što je ministar energetike Z. M. energično u Resavici odbijala?!) i kako se sve to uklapa u bušni budžet Odlazećeg Mlađana Dinkića?!

Od Zorane, koja po količini krivičnih prijava protiv raznih ljudi, kojima svakodnevno po medijima maše (ili se možda preporučuje da bude pendrek ministar umesto Ivice (bez marice) Dačića?), očekivao sam nešto drugo: kad je već osmislila da oni koji struju nikad nisu plaćali (a neće i ubuduće) to urade na 120 rata, a ako je isplate odmah, da ceh umanje za 40 odsto(!?) predloži Vladi da svim urednim platišama EPS ili elektroprivreda VRATI 40 odsto od redovne uplate!

Ali, Zorana je druga tema, ili je sve u nas, ipak, prva i prava tema?

Istina, nejasno je i kako genije sa Jejla može da se uklopi u tim brojnih genija sa Univerziteta Miće Megatrend Jovanovića koji sad sačinjavaju pola Vlade Srbije?!

Uostalom, čik nek Jejl da besplatno školovanje, k’o Mića Megatrend?

Šipak!

Ili, ko zna, možda nisam pročitao da je Mića Megatrend postao u međuvremenu i većinski vlasnik na Jejlu?! Ne pratim baš pažljivo lik i delo doktora Miće Megatrend Jovanovića...

Ups: kao kandidat za budućeg ministra obrazovanja pominjan je Milan Jovanović, da bi dobro obaveštene novine, iz svojih izvora bliskih vlasti, čitaj Megatrendu, odmah, na prvu loptu, obelodanile da se iza pseudonima Milan Jovanović ne krije ugledni profesor FPN, već zapravo alijas Mića Megatrend Jovanović.

Istina, u tim novinama se Mića nećkao, kao neće, ali bi mogao, iliti po srpski, „’oće kaki, neće kaki“...

Naravno, lično, potpuno mi je svejedno ko će biti ministar prosvete, ako se ne zove Obradović!

Ako mislite na Žarka, grešite!?

Mislim na Dositeja!

Sećate se da sam nedavno pišući o stanju u prosveti dao naslov na koji sam ponosan:

„Nije svaki Obradović – Dositej“.

I, nije.

Kao što ni svaki Tesla nije Nikola, kao ni svaki Lazar – Paču...

Istina, Lazar Paču, više puta ministar finasija u Vladi Srbije toga doba, završio je MEDICINU, pa šta – ništa!

Bio je najuspešniji ministar finasija.

Ali, zar nismo imali doktora za prostorno planiranje – dr Olivera Dulića?

Jesmo!

I? Sećate se akcije „Očistimo Srbiju“.

Akcija je uspela, Srbija je očišćena od para koje je Dulić delio svojim pajtosima po medijima i šakom i kapom...

Ali, akcija je uspela, a Oliver je, hvala bogu živ i zdrav, što za nas ne bi moglo da se kaže...

Ne sećam se baš tačno, da li je to prvi rekao mlađi Krkobabić, Milan, ili, možda, Rasim Ljajić, da nama u Srbiji nisu potrebni ministri, makar bili i genijalni, za finansije, ekonomiju, elektriku, matematiku, kvantnu fiziku, kibernetiku, presipanje iz šupljeg u prazno, Pitagorinu teoremu, ulaženje u sitna crevca, kojima je uzor MMF i njegova dubokoumna politika: razvaljuj, zadužuj, otpuštaj, reži, seci, kidaj, prodaj, rasprodaj...Zemlju, vodu, vazduh...

Za to su i ovi naši domaći – kvalifikovani...

Samo, možda grešim?

Možda moj Nišlija Laza Tesla ima keca u rukavu?!

Ma, kakvog keca?

Maršala!

Ili bar Maršalov plan?!

Ne bih se zezao s tim Maršalom. Zna se ovde ko je bio jedini i pravi Maršal.

JBT.

On i niko drugi!

Ali, pošto prvi ima Maršalov plan za Srbiju, a Laza Tesla je ili Mesi, ili Ronaldo u njegovom sprovođenju, da podsetimo čitaoce – šta je to, zapravo bio Maršalov plan...

Maršalov plan, službeno nazvan Plan Evropske obnove, bio je službeni plan SAD-a o obnovi posleratne Evrope i suzbijanju uticaja komunizma nakon Drugog svetskog rata.

“Maršal” Maršalovog plana u obnovi Evrope i suzbijanju komunizma bio je DŽordž Maršal i njegove kolege iz Stejt departmenta, a ponajviše su uz Maršala doprineli uspehu Vilijem Klejton i DŽordž Kenan.

Plan obnove je napravljen na sastanku između država učesnica plana 12. jula 1947. Maršalov plan nudio je takvu vrstu pomoći i Sovjetskom Savezu i njegovim saveznicima, no samo ako bio oni napravili političke reforme i prihvatili neki oblik spoljašnje kontrole.

Plan je sprovođen četiri godine, sa početkom u julu 1947. U tom periodu nekih 13 milijardi američkih dolara ekonomske i tehničke pomoći je poslato evropskim zemljama koje su postale članice OECD-a.

Do trenutka kada je Maršalov plan kompletiran privreda svake države učesnice, osim Nemačke, porasla je u odnosu na predratnu.

Tokom sledeće dve decenije, skoro sve države zapadne Evrope doživele su ekonomski bum, rast i poboljšanje životnog standarda.

Maršalov plan se dugo smatrao začetnikom prvih procesa evropskih integracija. Jedna od njegovih naslednih osobina i posledica je ogromna amerikanizacija privrede i tehnike u Evropi i uvođenje američkog načina upravljanja privredom.

Austrija je od 1948 do 1951. u tri tranše dobila 488 miliona dolara; Belgija i Luksemburg – 777, Danska – 385, Francuska 2.296, Grčka – 366 miliona, Island – 43, Republika Irska – 133, Italija i Trst – 1.204, Holandija – 1128, Norveška – 372, Nemačka – 1.448 (bez DDR), Portugal – ( samo 1950-51) – 70, Švedska – 347, Švajcarska (samo 1950-51) - 250, Turska - 137, Ujedinjeno kraljevstvo – 3. 297...

Dakle, Aleksandar Prvi ima u rukavu “Maršalov plan”.

Daje bože. Iz Alekovog rukava u Božije uši, pa kud pukne, nek pukne...

Znajući Aleka, njegovu spremnost da danonoćno radi, ne sumnjam da će pronaći nekog maršala, ali to je lakši deo posla od – pronaći pare za sprovođenje “srpskog Maršalovog plana”.

Dakle, šteta što je JBT umro, 4. maja 1980.

Ako je umro.

Jer, em je bio Maršal, em je bio faktor mira i stabilnosti u svetu (kakav Balkan, kakav region, kakvi bakrači...), em je nalazio lovu i levo i desno...

Nije?

Neće biti. Pa neka se postoktobarska vlast pohvali da je prodala nešto (a prodala je sve sem Telekoma, EPS-a i vodovoda) a što nije sagrađeno u doba kralja i doba komunističkoh monarha, JB Tita... Nema. Sve što su prodavali podigli su upravo Kralj i Maršal JBT.

Neka me DOS-ovci demantuju. Neka kažu javno preko svojih medija: prodali smo taj i taj kiosk, iliti pečenjaru, koju smo u međuvremenu izgradili.

Neće demantovati!

Nisu ništa gradili, samo su razgrađivali i tuđe prodavali, kao da je ta državna imovina Alajbegova slama...

PS: Ko je pomenuo tenis?

Hasa?

Dimitrova?

Del Potra?

Nadala?

Iznera?

Ja nisam.

I neću!

Čekam “Veliku jabuku”!

Ili se i Nole i Ja nadamo da će od povratka Vajde biti i neke vajde?!

Videćemo… Ili, što bi u Niš rekli – će vidimo…

(Svedok)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner