Преносимо

За време наше владе просечна плата је била 100 евра већа

Штампа
Војислав Коштуница   
среда, 11. мај 2011.

(Ало, 3. 5. 2011)

Лидер Демократске странке Србије цени Расима Љајића и Млађана Динкића, с којим је, како каже, постизао одличне резултате у заједничкој влади, али не крије да му је политички ипак најближи Томислав Николић, с којим је у последње време коначно успоставио дијалог.

Коштуницу је посебно изнервирала кампања коју су неки медији водили против председника напредњака док је овај штрајковао глађу и жеђу.

- За нас је била неприхватљива и за сваку осуду хајка која се била подигла против Николића због његове одлуке да ступи у штрајк глађу. Мислим да је став ДСС-а био одговоран, моралан и људски, у складу са нашим разумевањем политике.

- После посете у болници, најавили сте да следе разговори између вас двојице. Јесте ли се чули у међувремену?

- И пре митинга имали смо сусрет и обавестили јавност да су ДСС и СНС постигли договор да о свим важним питањима, било да се слажемо или не, покрену међустраначки разговор. И мислим да је то добро и тај разговор се свакодневно одвија на разним нивоима између ДСС-а и СНС-а. У Србији је сваки политички разговор готово утихнуо и само се чује непрестано заклињање власти да ће земља ићи и даље путем без алтернативе. Овај пут без алтернативе који наводно води у светлу европску будућност довео је Србију у такву кризу да свако ко хоће да чује глас народа може чути само једно: „Никада није било горе“.

- Шта ће бити тема ваших разговора, размишљате ли да се ипак прикључите најављеним митинзима?

- Најбитнија тема је развој Србије, јер је он данас најважнији национални интерес. Без развоја и привредног напретка, не можемо одбранити ни сачувати ниједан државни и национални интерес и обезбедити нормалан живот грађанима. Одбрана Косова, подршка Републици Српској, све то нужно зависи од развоја земље. И када су се водиле важне битке за одбрану Косова од 2004. до 2008. године, у Србији је био обезбеђен значајан развој земље у свим областима, а навео бих рецимо висину просечних плата, прилив инвестиција и чињеницу да смо у две године имали суфицит у државном буџету. Захваљујући развоју Србије у том периоду, имали смо прилику да „Телеком Србија“ купи „Телеком Републике Српске“ што је представљало снажну и дугорочну подршку развоју привреде Српске, а тиме и њеној политичкој стабилности. Дакле, главна тема разговора ДСС-а и СНС-а је развој Србије, како би могли грађанима да пружимо нормалан живот и заштитимо суштинске државне и националне интересе.

- Да ли разматрате могућност да ипак уђете у предизборну коалицију, коју СНС већ има са НС, или је ваша коначна одлука да сами идете на изборе?

- У ДСС-у преовлађује расположење да под својим именом и презименом изађемо на изборе. Сагласно томе, припремамо и самосталне акције. По целој Србији држимо трибине, разговарамо са грађанима...

- Гледишта ДСС-а и СНС-а на евроинтеграције су дијаметрално супротна. Где би се када је то у питању „нашли“ данас-сутра у заједничкој влади?

- У Србији је од 2008. наметнута тема о ЕУ као да ћемо стварно колико сутра ући у ЕУ и по томе смо јединствени у Европи. Србија због проблема у самој ЕУ можда никада неће ни постати њена чланица, а свакако се то неће десети у скоријој будућности, јер процене варирају од 2018. до 2035. године. Оно што јесте на дневном реду, када је у питању ЕУ, јесте покушај Брисела да од Србије отме Косово и о томе свака озбиљна српска влада треба да разговара с ЕУ. Мислим да у Србији сазрева свест да главна тема није и не треба да буде ЕУ, већ развој Србије. Садашња власт од ЕУ прави нову религију, а од бриселских услова Србији праве нове догме. Због тога ће највећу штету европској идеји у Србији нанети управо ова власт.

- Према истраживањима јавног мњења, ДСС се налази ту негде, око цензуса. Плашите ли се судбине СПО после 5. октобра?

-Већ три године сваког дана се објављује како ДСС пропада и како нам пада рејтинг. Просто је немогуће да три године једној странци пада рејтинг, а да она постоји. Осим тога, зашто је ДСС толико занимљив и толико мета непрестаних напада када смо срушили законе математике губећи рејтинг непрестано три године. Биће ипак да ДСС управо тиме што води озбиљну, доследну и национално промишљену политику има посебан углед на српској политичкој сцени.

- Може ли Србији и РС приближавање са Турском донети добра и како видите недавни сусрет у Карађорђеву?

- Заједничко саопштење са састанка у Карађорђеву представља велико понижење за Србију и дипломатски скандал, јер се у овом саопштењу истиче да се три државе обавезују на међусобно поштовање суверенитета и територијалног интегритета. Пошто је Турска признала независност Косова, поставља се питање који онда суверенитет и територијални интегритет Србије поштује Турска. Мислим да ниједна држава не би пристала на овакву врсту понижавања. Треба ценити Радмановићево одбијање да у Карађорђеву потпише декларацију која се спремала у тајности, по узору на тајну Истанбулску декларацију. Радмановић је рекао да је РС одбила да потпише декларацију у којој се помиње да је циљ Србије, Турске и БиХ да буду у НАТО пакту.

- Како тумачите најаву Тадића да Србија неће подржати референдум у РС и релативно благу реакцију Додика?

-Уверен сам да је опстанак Републике Српске на принципима Дејтонског споразума један од најважнијих националних интереса српског народа. Због тога би Србија као матична држава и као потписник и гарант Дејтонског споразума требало све своје снаге да усмери на доследно поштовање овог међународног уговора. Нажалост, видимо да је РС остављена да се сама бори и одолева невиђеним притисцима који долазе од међународних центара моћи. Турска се намеће као покровитељ централизоване БиХ и у томе очигледно тражи подршку садашњих власти Србије. Уверен сам да је огромна већина грађана Србије уз Српску и надам се да ће Додик пронаћи најбољи могући одговор на ове све веће притиске.

- Недавно сте рекли да је једини разумни глас актуелне владе Расим Љајић. То значи да га видите као пожељног партнера?

- То значи да је Љајић одговоран министар и политичар.

- Јесу ли вам пријали комплименти из уста Млађана Динкића да сте најбољи премијер с којим је радио?

- У временима када је питање политичке храбрости поменути ДСС у позитивном смислу, то је ипак гест који сам приметио.

- Како оцењујете рад вашег бившег министра Динкића?

- Оцењујем на основу животног и једноставног правила, за време наше владе просечна плата у Србији је била 100 евра већа.

- Да ли сте променили мишљење о Светлани Ражнатовић, која је певала на вашим скуповима, после њеног признања кривице? Како видите читаву ујдурму због њене нагодбе са тужилаштвом?

- Нисам човек који се одриче својих поступака и стојим иза тога да сам био на новогодишњем концерту, на ком су певали Цеца, Бора Ђорђевић, Рамбо Амадеус и други. О конкретном случају нагодбе не знам детаље.

- Све чешће се помиње подела Косова, чак и од стране домаћих званичника? Колико је то реално?

- То су све само крупне и празне речи које треба да сакрију да садашња власт тихо саучествује у пузајућем признавању Косова. А овај процес признавања је започео с потписивањем ССП-а и прихватањем Еулекса, који директно ради на стварању независног Косова. Затим је настављен одбијањем власти да поднесе тужбу против макар једне државе која је признала Косово. Онда је дошло потписивање споразума о граници са Косовом. Па подношење и повлачење резолуције и прихватање Бриселске резолуције у УН-у. И сада преговарају о успостављању добросуседских односа. А с ким преговарају - са владом лажне државе Косово.

 

- Да ли сте пратили „венчање века“ и да ли мислите да би венчања наших принчева могло да допринесе већој популарности монархије у Србији? Као што је поменуто удахнуло нови живот британској краљевској породици.

- То је несумњиво догађај који у лепом светлу приказује монархију и идеју традиције. Важно је што је на венчању био престолонаследник Александар Карађорђевић, јер и то говори да смо народ и држава с дугом историјом која се поштује у свету. Наравно да би и венчање српских принчева такође могло да буде политички и медијски догађај у Србији.

 Или-или

- Веља или Млађа?

- Милош Јовановић и Петар Петковић.

- Просинечки или Станојевић?

- Просинечки.

- „Време смрти“ или „Време власти“?

- Време Србије, а то је тема којом се неодустајно бави Добрица Ћосић, о којој сведочи и пише.

- Сијамске или персијске мачке?

- Изаберите сами.

- „Југо“ или „пунто“?

- Нема дилеме.

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]