Преносимо

Захтев за легализацију објекта на Панчићевом врху – антидатиран и непостојећи, али је послужио да спречи рушење нелегалног објекта

Штампа
Инсајдер   
субота, 08. септембар 2018.

Захтев за легализацију нелегалног објекта на Панчићевом врху, који је Општина Брус као званичан документ доставила Министарству грађевинарства, а на основу чега је први пут практично спречено рушење нелегалног објекта, заправо не постоји.

То значи да захтев за легализацију који је наводно предат у тренутку док објекат није ни изграђен не само да је антидатиран него се по свему судећи ради и о фалсификату. Наиме, Одсек за урбанизам и грађевинарство Општине Брус у одговору Инсајдеру наводи да захтев за легализацију под редним бројем 353-4/1 а који је инвеститорка Снежана Митковић наводно поднела 20. јануара 2014. године, никада није заведен нити га је тај Одсек икада званично издао. Истовремено у Одсеку за урбанизам Општине Брус, који се званично наводи као изадавалац захтева за легализацију, немају одговор на питање ко је издао документ и како се он појавио као званичан захтев који је прослеђен Министарству грађевинарства када према званичној евиденцији такав документ уопште није заведен, односно не постоји.

Инвеститорка нелегалног објекта на Панчићевом врху Снежана Митковић током протеклих годину и по дана покушала је на све начине да одложи и спречи рушење армирано-бетонског објекта од више од 1.000 квадрата, а у томе су јој помогле и поједине надлежне институције.

То је, између осталог, као последњи адут покушано са, како су утврдили новинари Инсајдера у емисији „Врх безакоња“, антидатираним захтевом за легализацију који је, у име инвеститорке, општина Брус упутила Министарству грађевинарства. Тај антидатирани документ је инвеститорки, након одбијања захтева, омогућио да тужи Министарство грађевинарства,  поведе спор пред Управним судом и одложи рушење.

Општина Брус је 22. фебруара ове године Министарству грађевинарства доставила документ, односно захтев за легализацију Снежане Митковић који је, како на њему пише, заведен под  бројем 353-4/1 и поднет 20. јануара 2014. године. У заглављу документа стоји да га је примио и издао Одсек за урбанизам, грађевинарство и имовинско правне послове општине Брус. Имајући у виду да је тај захтев споран, јер је на њему уписана 2014. година упркос бројним доказима да је градња нелегалног објекта почела тек у 2017, новинари Инсајдера су од надлежних у општини Брус  тражили увид у књигу заведених и издатих захтева.

Увид у документацију нам, међутим, приликом последње посете Брусу и Копаонику није омогућен, а надлежни у општини су нам тада рекли да морамо да се обратимо са званичним захтевом, што смо и учинили. Одговор је стигао тек након готово месец дана.

Како се испоставило, документ не само да је антидатиран, већ у општинској управи Бруса не постоји ни евиденција о примању или издавању тог захтева за легализацију.

На питање Инсајдера, да ли је захтев за легализацију Снежане Митковић под редним бројем 353-4/1  примљен и заведен у Одсеку за урбанизам и грађевинарство, како стоји у документу, стигао је следећи одговор: "Извршеним увидом у службену евиденцију овог одсека, поднетих захтева за легализацију објеката утврђено је да нема евидентираног захтева под неведеним бројем".

На питање ко је из тог Одсека  доставио Министарству захтев за легализацију када већ није евидентиран – за сада нико нема одговор. Како наводе из одсека за урбанизам опстине Брус таквим информацијама „не располажу“.

Овим спорним документом, за који се још не зна ко га је издао и проследио Министарству , бави се и Основно јавно тужилаштво из Бруса које је предмет формирало након емитовања емисије Инсајдер "Врх безакоња".

Заказана саслушања због антидатираног документа

Како је Инсајдер већ писао, тужилаштво је по овом предмету заказало  саслушање четири сведока за 2. октобар, а у својству сведока ће бити саслушани грађевински инспектори и радници општинске управе Брус.

Подсетимо и да на захтеву за легализацију није случајно уписана 2014. година, јер су према Закону о озакоњењу власници нелегалних објеката изграђених до краја јануара 2014. могли да их легализују. Осим тога, у случају решења о рушењу, власници имају право да се жале Управном суду, чиме се рушење одлаже све док се не заврши управни спор.

Управо ту могућност је искористила инвеститорка Снежана Митковић која је тужила Министарство грађевинарства због одбијања њеног захтева. У тој ситуацији рушење је било одложено до даљнег, односно завршетка судског процеса који пред Управним судом зна да траје и по неколико година.

У међувремену, Министарство грађевинарства повлачи своје решење којим одбија захтев за легализацију и излази из спора. На тај начин је омогућено Републичком грађевинском инспектору да донесе решење о извршењу рушења. Све је било заказано за 7. август ове године, али је рушење одложено јер полиција није обезбедила асистенцију на терену. МУП је у одговору Инсајдеру образложио да Министарство претходно није доставило доказ да је покушано рушење и да су у томе спречени.  Министарка Зорана Михајловић након тога је поручила да инспектори неће изаћи на терен без полиције, јер она не жели да их доводи у опасност.

Тако се случај нелегалне градње на Панчићевом врху поново нашао у пат позицији. До данас, ни Министарство грађевинарства нити Министарство унутрашњих послова,  није одговорило на питања Инсајдера да ли ће полиција пружити помоћ и када ће објекат бити срушен.

Управа за спречавање прања новца проверавала имовину инвеститорке

Иначе, недавно је Управа за спречавање прања новца утврдила да на банковним рачунима инвеститорке Снежане Митковић у последње три године нису постојала средства којима је могла да финансира изградњу објекта од преко 1.000 квадрата на врху Копаоника.

Како је порекло новца којим је плаћена изградња објекта непозната, Управа је податке до којих је дошла проследила Вишем јавном тужилаштву у Краљеву.

У званичној документацији, која је како се наводи прослеђена тужилаштву, Управа за спречавање прања новца констатује да је анализирала промет по рачунима Снежане Митковић у периоду од 2015. па до средине 2018. године и да током контролисаног периода нису уочена новчана средства којима би могла бити финансирана изградња објекта на Копаонику.

(Инсајдер)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]