Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 101
Reči i misli

Reči i misli 101

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
sreda, 14. januar 2009.
Vaistinu dobri!

"Apelujem je na državne institucije i Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti da našoj vjerskoj organizaciji više ne čestitaju božićne praznike." (Rifat Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, 03. januar 2009, "Beta")

"Naš dobri Fejzić nema razloga da se ljuti, ako ćemo po Kuranu. Isus iz Nazareta u Kuranu se pominje i slavi kao prethodnik Muhamedov, u Iraku, 95 odsto muslimanskoj zemlji, Božić je proglašen državnim praznikom, a u Siriji je podignuta džamija posvećena Hristu." (Amifilohije, mitropolit crnogorsko-primorski, 04. januar 2009, "Beta")

&

"I – bilo bi dobro da naš dobri Amfilohije ne pokuša da izgladi stvari sa Fejzićem. Jer bi u pomiriteljsku posetu mogao da ide s pečenom gudom pod miškom." (Rade Stanić, urednik "Teme dana", 05. januar 2009, "Politika")

Javi se (makar) sever!

"Međunarodna zajednica je potcenila i ponizila Srbiju priznavanjem Kosova. Problem Kosova i dalje postoji, treba insistirati na nastavku razgovora, ali ih ovog puta bazirati na zahtevu da sever Kosova ostane u Srbiji. Ostali deo neka se pripaja kome hoće." (Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske, 08. januar 2009, "Večernje novosti")

Krhka bistroća

Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupšitne iz SPS-a:

"Ne znam nijednu vladu u kojoj stvari teku kao bistar planinski potok." (03. januar 2009, "Blic")

"[Vladajuća većina] jeste stabilna, ali krhka." (05. januar 2008, "Kurir")

&

"Sešćemo sa G 17 i videti ima li suštinskog problema. Ja ga ne vidim. Vidim samo neka nervozna reagovanja." (Boris Tadić, predsednik Srbije i DS-a, 01. januar 2009, "Večernje novosti")

"Dinkić ne razume suštinu koalicione vlade koja je sastavljena od nekoliko stranaka." (Mirko Cvetković, predsednik Vlade, 30. decembar 2008, "Pravda")

"U ovoj vladi sa DS-om mi imamo potpuno ista opredeljenja prema evropskom putu. Tačno je da smo iz sasvim druge grupe partija što se tiče socijaldemokratije i gledanja na tu stranu medalje. Međutim, ja vidim da vlada polako skreće u ovu stranu koju mi propagiramo od samog početka, tako da se počelo sa velikim socijalnim obećanjima, a sad se videlo šta je realno i šta se može izvršiti." (Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i predsednik G17, 08. januar 2009, "Tanjug")

Budžet ne pita za količinu i cenu

O tome kako je usvojen budžet:

"[Cena dogovora s radikalima u parlamentu] ne bi bila veća nego kad se dogovaralo s Nikolićem. Zašto neko ne pita kolika je cena kad Čeda Jovanović da kvorum?" (Ivica Dačić, zamenik predsednika Vlade i predsednik SPS-a, 01. januar 2009, "Kurir")

"Videli ste i po telefonskim razgovorima koji su obavljani, kada Vojislav Šešelj zove Dragana Todorovića nekoliko puta dok traje sednica da proveri da li su ovi ispunili sve ili nisu. Koliko sam ja čuo, radilo se ne samo o mom mestu, nego i o tri mandata narodnih poslanika koji su nam pristupili kasnije, o tome da se u opštini Zemun ne uvode privremene mere i o dva miliona evra." (Tomislav Nikolić, predsednik SNS-a, 01. januar 2009, "Pravda")

"Nije tačna tvrdnja Tomislava Nikolića da je SRS od vlasti u Beogradu dobila dva miliona evra da bi omogućila usvajanje budžeta u Skupštini Srbije. Ja sam aktivno učestvovao u pregovorima oko izglasavanja budžeta i postavio sam uslove za izglasavanje, ali su to bili uslovi političke, a ne novčane ili korupcionaške prirode." (Vojislav Šešelj, predsednik SRS-a, u Haškom tribunalu, 08. januar 2008, "Beta")

"Nažalost, do takvog odnosa sa Šešeljem došlo je pošto je budžet zavisio od SRS-a, a za to je kriva upravo Vlada. Ipak, nema reči o tome da je sad Šešelj dobar dečko." (Aleksandra Jerkov, poslanik LSV-a, 10. januar 2008, "Pres")

Gle, Srbi!

"Ne mislim da je biti Srbin bilo šta posebno, ali sam protiv toga da nas bilo ko napada zato što smo Srbi." (Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, 06. januar 2008, "Pres")

"Samo srpski [pasoš imam], na ime Filip Cepter. Ime i prezime sam promenio 2000. godine, posle bombardovanja Srbije, kada mi se, za trenutak, sve smučilo, ali nikada da bih prikrio svoje poreklo. Naprotiv, da bih ga istakao. Samo zlonamerni to ne mogu da razumeju." (Milan Janković, ili Filip Cepter, biznismen, 04. januar 2009, "Politika")

Berićetna kriza

"Ova 2009. godina bi mogla da bude berićetna." (Dragan Marković Palma, predsednik JS-a, 08. januar 2008, "Alo!")

"Stvari su surovo jednostavne – nema nikakve mudrosti da se povećaju zarade dok traje najveća ekonomska kriza." (Mirko Cvetković, 06. januar 2008, RTS)

"Što se tiče ekonomske krize podsetio bih da je Vlada imala sasvim nov i neverovatan pristup sa obrazloženjem da kriza može biti razvojna šansa Srbije." (Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a, 01. januar 2009, "NIN")

&

"Početkom 2009. pojeftiniće meso, mesne prerađevine i hleb." (Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga, 25. decembar 2008, "Beta")

"Dinar će nastaviti da slabi, a usled toga možemo tokom januara da očekujemo i drastična poskupljenja." (Jurij Bajec, profesor Ekonomskog fakulteta i savetnik premijera Srbije, 10. januar 2008, "Pres")

Ložićemo korijenje!

"Izdržaćemo koliko god bude trebalo!" (Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa", na pitanje "koliko dana Srbija može da izdrži bez gasa", 09. januar 2009, "Pres")

"Moja porodica je odmah otišla na posao i ništa nismo uključivali." (Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike, "koji takođe nije imao grejanje", 09. januar 2009, "Pres")

Odricanje (i) od sebe

Ivica Dačić:

"Ma, ja sam se odrekao svega. Odrekao sam se praktično svog privatnog života. Čak i da imam mnogo para, ne bih imao na šta da potrošim." (06. januar 2008, "Blic")

"Moj život je večna borba s kilogramima, ali tako vežbam svoj karakter." (01. januar 2009, "Kurir")

"Jedan sam od retkih političara koji je kršten kad mu je bilo vreme, što je ostavilo trajne posledice po one koji su kršteni kasnije, pa se sada ponašaju kao nekrsti." (01. januar 2009, "Kurir")

&

Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, 01. januar 2009, "Pravda":

"Moja životna filozofija se zasniva na tome da svu dobit koju ostvare moje firme dam u humanitarne svrhe."

"Sa mnogima pak ne komuniciram, pa nemam problema u komunikaciji." (o tome kako sarađuje s koalicionim partnerima)

Čupanje s predumišljajem

"Od Nikolića sam očekivao da podnese ostavku pošto je u Skupštini počupao poslanika Srboljuba Živanovića." (Dragan Todorović, šef poslaničkog kluba SRS-a, 09. januar 2009, "Pres")

"A taj što je vređao, taj Srboljub Živanović, pola sata posle incidenta ponovo mi je dobacivao! Vikao mi je 'pederu', 'izdajniče'... Ali, više nije pominjao ni majku, ni ženu. Sećam se da sam, kada su me radikali jednom optuživali da im otimam poslanike, poručio Živanoviću: 'Srbo, zvao bih i tebe, ali si se baš tog dana po 12. put oženio!' A on meni posle kaže: 'E, Tomo, nisi u pravu, 13. put sam se ženio!' I šta drugo da misliš o takvom čoveku. On ima 13 žena, a ja jednu za ceo život, Dragicu!" (Tomislav Nikolić, 01. januar 2009, "Pres")

Zvezdano nebo (i Tomislav) nad nama

"Vanredni parlamentarni izbori biće održani između 15. decembra 2009. i 15. februara 2010. godine, Cvetkovićeva vlada biće četvrta uzastopna koju će oboriti Mlađan Dinkić, a velike šanse da bude novi premijer ima Tomislav Nikolić. Najbolji period za Nikolića počinje od njegove 58. godine, dakle od kraja ove i početka sledeće godine. I to mu je izuzetno važna godina u životu, tada će biti vrhunac njegove karijere i zato bi mogao da bude i premijer, pošto predsednik ne može da bude, jer uskoro neće biti predsedničkih izbora. Nikolić ima neverovatan aspekt, njegov vladar Uran je na samo dva stepena od podznaka, što je odlika vrlo uspešnih ljudi. U toj njegovoj 58. godini Uran i Mesec će praviti aspekt, a znamo da je Mesec planeta patriotizma." (Bojan Dimitrijević, bivši ministar i sadašnji član SNS-a, "koji se u slobodno vreme bavi astrologijom", 05. januar 2009, "Pres")

VREMEPLOV

"Od nas zavisi da li nam se crno piše. Baš u ovakvoj svetskoj finansijskoj krizi i u pretećoj recesiji se možda nalazi šansa za ubrzani razvoj Srbije, možda ne na način koji smo predviđali do danas, ali na način koji moramo da osmislimo u godinama koje dolaze." (Boris Tadić, oktobar 2008, RTS)

"Nema ničega u natalnim kartama Tadića i Koštunice što bi nagoveštavalo kraj vlade ili saradnje između njih dvojice. Koštunica je taj koji će morati više da se prilagođava, veći koalicioni teret je na njemu i od tog popuštanja zavisiće i opstanak vlade." (Bojan Dimitrijević, decembar 2007, "Glas javnosti")