Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 2008.
Reči i misli

Reči i misli 2008.

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
nedelja, 04. januar 2009.

Januar

"U srpskom jeziku likvidirati ne znači obavezno streljati." (Vojislav Šešelj, u Haškom tribunalu, "Politika")

"Ja želim da budem predsednik ljudi, a ne predsednik nekog drveta sa planine, makar to bila i Šumadija Vojislava Koštunice." (Čedomir Jovanović, predsednički kandidat LDP-a, "Beta")

"Na TV duel pristaje samo Milanka Karić. Šta sa njom da pričam, o kuvanju slatkog, valjda?!" (Velimir Ilić, predsednički kandidat NS-a, "Beta")

"Rastao sam uz 'Kapital', a ne Bibliju. Mada ni 'Kapital' nisam pročitao." (Milutin Mrkonjić, predsednički kandidat NS-a, 08. januar 2008, "Danas")

"Ove četiri tegle namenjene su zbog ekonomskog stanja u državi – da otkopam, bre, ove koji su krivi za nas: jedna je za Tita, druga za Rankovića, treća za Krcuna, četvrta za Đilasa. Lepo ih kremiram, stavim u tegle – kad žena i ja pojedemo ovaj pekmez – stavim u tegle, stavim u Plavi voz, pa na Mirogoj, ni tegle ni Plavi voz mi ne trebaju nazad!" (Marijan Rističević, predsednički kandidat Narodne seljačke stranke i Ujedinjene seljačke stranke, TV "Fox")

Februar

"Sve što ne valja u Evropi nalazi se u Evropskoj uniji." (Dušan Savić, bivši fudbaler, "Alo!")

"Gde su večeras domaći miševi koji lažu za platu da smo niko i ništa i koji za male pare tvrde da naše vrednosti nisu u temelju civilizacije. Gde su oni koji se rugaju kosovskom mitu i pretpostavljaju mu holivudski?" (Emir Kusturica, režiser, na mitingu "Kosovo je Srbija", "B92")

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova negativno će uticati na položaj homoseksualne populacije u Srbiji." (Boban Stojanović, predsednik "Kvirije", "B92")

"Ja ne želim da budem u onom filmu 'Let iznad kukavičjeg gnezda', mislim da sam još uvek normalan i mislim da ne smemo da dozvolimo da ta normalnost pređe u neku krajnost." (Mlađan Dinkić, predsednik G17, "Poligraf" TV "B92")

"U odnosu na BDP budžet nije ekonomski optimalan, ali jeste sa stanovništa socijalnog političkog trenutka." (Mirko Cvetković, ministar finansija, " Magazin Biznis")

Mart

"Ako Oli Ren treba da nam definiše granice Srbije, onda jadna nam majka." (Boris Tadić, predsednik Srbije, "B92")

"Svaka žena koja ostane u drugom stanju i koja nastavi da radi poželela bi šefa kao što je Boris Tadić." (Jelena Marković, portparol DS-a, tada u petom mesecu trudnoće, "NIN")

"Mnogo je časnije i ponosnije biti broj dva u SRS-u, nego broj jedan u svim ostalim strankama." (Tomislav Nikolić, kao zamenik predsednika SRS-a, "Upitnik" RTS-a)

"Meni evropsku perspektivu ne može niko da oduzme? Kako?! Evo, uskoro završavam magistarske studije evropske integracije." (Miloljub Albijanić, funkcioner G17+ i diplomirani matematičar, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Pozivam Dinkića da zavuče ruku u moj džep kako bi platio [kosovski] dug, da vidimo kako će proći. Znam samo da će naći nešto tvrdo." (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, "Alo!")

April

"Pre 150 godina Zemun je bio deo Evrope – što u to vreme nije bio slučaj sa drugim delovima Beograda – a danas je situacija potpuno drugačija." (Dragan Đilas, kandidat DS-a za gradonačelnika Beograda, "B92")

"Hvala svima koji nas slušaju, između ostalog i onima koji su pobegli sa fakulteta – što možda i nije loše, jer se na fakultetima toliko malo modernog i savremenog nalazi u ovom trenutku." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Obični ljudi mi kažu da se više raduju teletu nego detetu, zato što znaju da će za tele iz poljoprivrednog budžeta odmah dobiti 150 evra." (Slobodan Milosavljević, kao odlazeći ministar poljoprivrede iz DS-a, "Večernje novosti")

"Ako treba homoseksualci da me vode u Evropu, ostaću u Končarevu da čuvam ovce." (Dragan Marković Palma, predsednik JS-a, 06. april 2008, "Utisak nedelje")

"Otkazao sam gostovanje Pamele Anderson u Čačku jer sam čuo da je bolesna. Ona ima neki hepatitis, a to se brzo širi. Šta će nam bolesna žena u Srbiji?!" (Velimir Ilić, predsednik NS-a, Internet stranica zagrebačkog "Večernjeg lista")

Maj

"Problem je u tome što oni sa kojima bismo mi voleli kažu da nas neće i rade protiv nas, a oni s kojima mi ne bismo voleli, hteli bi s nama zato što nemaju s kim drugim." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, "Blic")

"Ovi izbori su staljingradska bitka za evropsku budućnost Srbije." (Vuk Jeremić, kao odlazeći ministar spoljnih poslova iz DS-a, "Pres")

"Vladari iz senke, isti oni koji su uhapsili Dragana DŽajića, sada su pokrali glasove Unije Roma Srbije." (Rajko Đurić, predsednik Unije Roma Srbije, "Blic")

"Mediji su super pratili [kampanju], osim ovih divnih štampanih medija bliskih neonacizmu." (Boris Tadić, kao predsednik DS-a, RTS)

"Ja sam stariji čovek i meni to ne treba. Eto, ja bih želeo da se sastanem sa nekom mladom damom, ali nijedna me neće jer sam mnogo mator. A ostalo, sa kim se srećem, to nije bitno." (Jovan Krkobabić, predsednik PUPS-a, na pitanje da li se "sastao s Draganom Đilasom na lični zahtev", "Alo!")

Jun

"Investicije danas, posao sutra, izvoz prekosutra, dobre plate i penzije veoma brzo." (Božidar Đelić, odlazeći potpredsednik Vlade iz DS-a, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Šta znači reč zakazivati? To ne znači održati, zakazati, sazvati, to nisu sinonimi, to znači, to je onaj trenutak kada predsednik Skupštine potpiše, donese odluku i potpiše je, predloži dnevni red i onda tu odluku dostavi odbornicima, onda prođe neko vreme i sednica se održi." (Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnika Beograda, o zakazivanju sednice Skupštine Beograda za 14. jul, "Poligraf" TV "B92")

"Slušajte me sad dobro. Dva brata su blizanci, a mi smo tri brata blizanca! Dačić, Krkobabić i ja! Samo što se ovaj najstariji rodio dva sata kasnije! Braća su složna i oko programa i oko svega." (Dragan Marković Palma, predsednik JS-a, "Pres")

"Nastavićemo pregovore koje još nismo započeli sa svim predstavnicima političkih stranaka koje su dobile mesta u parlamentu." (Boris Tadić, na sednici GO DS-a, "Politika")

"Kao strah i trepet, on [Boris Tadić] nekom preti – kada ga neko bude uhvatio za uvo i rekao 'ej, mali, briši u ćošak tamo'! Ja sam razočaran u Srbiju kada bira jednog tako prepotentnog tipa koji priča – 'ja imam ožiljke, ja sam frajer sa ulice, ja sam Dorćolac...' Ja sam, bre, iz Čačka, kad uhvatim te beogradske Dorćolce i naučim ih pameti! Evo, Peti oktobar – gde je bila ta slina? U nekoj rupi, kao jazavac se zavukla, nije ga imalo nigde, to je jedan slinavko kome dođeš i trupneš nogama i on pobegne!" (Velimir Ilić, predsednik NS-a, požarevačka TV "Duga" )

Jul

"Mi ne ulazimo u to ko koga hoće politički da podržava ili da ruši, ali niko ne sme da bije policiju." (Ivica Dačić, kao ministar policije, RTS)

"Kurs partije oduvek bio proevropski, ali nije bio primenjiv zbog sukoba sa međunarodnom zajednicom." (Zoran Lilić, nekadašnji visoki funkcioner SPS-a, na proslavi 18 godina od osnivanja SPS-a, "B92")

"Ja ću ići na teren, da vidim kako to ide za naše građane. Radićemo sa kolegama iz MUP-a, opština, da se obezbede stolice, suncobrani u ovim momentima kada je potrebno, voda koja je potrebna za decu... [Neko dobacuje 'Pivo!'] Pivo ne može, ali voda sigurno može." (Božidar Đelić, o gužvama pri izdavanju novih biometrijskih pasoša, RTS)

"Nisam u vladu ušao da bih bio ministar!" (Tomica Milosavljević, ministar zdravlja iz G17 Plus, "Pres")

"Nije sve u mudrosti lisice, nešto je i u gluposti kokošaka." (Jorgovanka Tabaković, kao poslanik SRS-a, RTS)

Avgust

"Vodim računa o 1,6 miliona penzionera, a to je dovoljan broj ugroženih ljudi. Sigurno mi nisu potrebna još dvojica na leđima!" (Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade za socijalna pitanja, na pitanje hoće li uskoro biti uhapšeni Mladić i Hadžić, "Kurir")

"Sedeo sam dva reda iza Buša i naglašeno, sa tri prsta pozdravio našu reprezentaciju, zbog čega je predsednik SAD bio iznenađen i pitao me šta to znači. Odgovorio sam da je to Sveto trojstvo, što je njemu bilo zanimljivo da usvoji sada deo našeg identiteta. Bušu sam objasnio da se zato borimo i da je to naša ideja." (Boris Tadić, na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu, "Danas")

"Čudi me što predsednik Srbije na otvaranje Olimpijskih igara nije poveo i svoju suprugu, kao što su to uradili svi ostali šefovi država. Čudno je da je Tadić umesto supruge poveo Vuka Jeremića." (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, "Pravda")

"Ono što je prošlo, nalazi se iza nas i ne može da se jede." (Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, "Vreme")

"Predsednik Koštunica ne ide na modne revije, pa ga zbog toga verovatno neki ne viđaju u javnosti, a zato ga i pre vremena šalju u penziju." (Slobodan Vuksanović, šef Informativne službe DSS-a, "Večernje novosti")

Septembar

"Možda sam nekoga naučio i da puca iz puške, možda sam njih [iz SRS-a] naučio koje knjige da čitaju, možda sam ih naučio da ne budu nepismeni kao ja. Možda sam ih svašta naučio." (Tomislav Nikolić, kao šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo", "Utisak nedelje")

"Svakom srpskom radikalu kome bi ikada palo na pamet da na bilo koji način komunicira sa kugom ljudskom kao što je Boris Tadić neka se seme zatre, neka ga sunce nikad ne ogreje, neka ga stigne Božja kazna. Tadić je najveći izdajnik omražen od svakog Srbina. Svakoga će jednog dana stići kletva. Srpska kletva nikad ne zastareva – valjda ste to učili u osnovnoj i srednjoj školi." (Nataša Jovanović, potpredsednica Skupštine iz SRS-a, "B92")

"I one kletve koje su bile za govornicom ne priliči građanima Srbije da slušaju, imajući u vidu da se sada priprema zimnica..." (Dragan Marković Palma, poslanik JS-a, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Postoji mnogo zemalja u svetu koje imaju višak žena. Deo možemo da nađemo i u pravoslavnim zemljama kao što su Moldavija, Ukrajina, Rusija. Ali, meni nije cilj da oslabimo biološki potencijal zemalja koje su nam prijateljske. Po mom mišljenju, jedino je rešenje da dovodimo žene sa Dalekog Istoka." (Željko Vasiljević, državni sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku, "Pres")

"Marže u Srbiji nisu toliko velike kakvo ubeđenje postoji kod stručne javnosti, medija, pa i običnih građana." (Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga iz DS-a, "Glas javnosti")

Oktobar

"Jedan poslanik mi kaže: 'Sad je mnogo dobro šefe. Ranije, dok sam prodavao na kutijama, kad dođem kući, žena ujutru kaže deci: Lupajte vratima da ide da prodaje što ranije. Sad kao poslanik kad legnem da spavam, žena kaže: Tišina, tata poslanik spava''." (Tomislav Nikolić, šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo", "Kurir")

"U Nemačkoj dobijam nagradu, ne znam za šta je nagrada – iskren da budem, nisam do kraja pročitao za šta je dobijam, verovatno za posao koji obavljam." (Boris Tadić, o nagradi "Kvadriga", "Intervju" RTS-a)

"Da je pre deset godina režim u Beogradu slušao savete iz Podgorice, Srbija ne bi izgubila suverenitet nad Kosovom niti bi Crna Gora proglašavala svoju nezavisnost." (Vuk Drašković, predsednik SPO-a, "Kurir")

"Za sve su krive devedesete." (Žarko Obradović, ministar prosvete iz SPS-a, o porastu nasilja u školama, "Ključ" RTS-a)

"Nažalost nemam [vremena za pisanje], ali knjiga koju sam nedavno objavio je zbirka pesama koje su davno napisane... Trenutno radim na romanu koji bi trebao da izađe u toku sledeće godine. To je priča o nama, ja sam glavni lik u romanu, borac u tmurnim devedesetim godinama gde se javlja velika borba dobra i zla..." (Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i pisac, "Pravda")

Novembar

"Socijalisti ne žele da se mešaju u izbore u SAD." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, na izbor Baraka Obame, "Pres")

"Zasluga Dinkića je što nacija može biti ponosna na svoj dinar i što je uveo PDV. To je razlog što je Dinkić ušao u nezapisanu narodnu književnost. Nije nam promakla ni fonetska sličnost između Dinkićevog prezimena i nacionalne valute." (Saša Milenić, poslanik G17 Plus, 01. novembar 2008, "Glas javnosti")

"Za Srbiju je veoma važna činjenica da na mogućnost prihvatanja uslova Srbije za raspoređivanje misije Euleks na Kosovu i Metohiji reaguju samo Hašim Tači, Vojislav Koštunica i Demokratska stranka Srbije. Postavlja se pitanje kako su se oni našli na istoj strani sa Tačijem i šta to onda, zapravo govori o tim napadima." (Nada Kolundžija, šef poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju, "Tanjug")

"Građani bi mogli da uštede na energiji, pre svega tako što ne bi otvarali prozore tokom grejne sezone, posebno oni koji se greju na struju. Takođe, kada kuvaju, treba da stave poklopac na šerpu. Supruga i ja izuzetno štedimo. Kada skuvamo supu, ne stavljamo je vruću u frižider, već tek kada se sama ohladi." (Oliver Dulić, ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, "Pravda")

"Vaspitan sam tako da moje emocije izazivaju ljudi i interakcije sa njima, prema novcu ne gajim osećanja." (Bojan Krišto, bivši direktor Aerodroma "Nikola Tesla", na pitanje "kakav je osećaj da primite 11.500 evra?", "Pres")

Decembar

"Srbija ima sve preduslove da uđe u ekonomski haos i zato nam je potreban politički dogovor o tome šta da se radi u narednoj godini." (Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i predsednik SPS-a, "Pres")

"Rešili smo da jednostrano primenjujemo SSP, rešili smo da jednostrano primenjujemo Šengenski sporazum, jednostrano ćemo primenjivati i šest tačaka Euleksa. Pa ostaje nam samo da se jednostrano proglasimo i za člana Evropske unije!" (Nenad Popović, predsednik Ekonomskog saveta DSS-a, "NIN")

"Srbija je kao razgrađena avlija, dođe ko kad hoće, obiđe gazdaricu, uzme šta mu treba i ode. To je zato što nema gazde i nema ko da uzme dizgine u svoje ruke." (Velimir Ilić, predsednik NS-a, "Kurir")

"Ja ne bih došao u vašu emisiju da ne mislim da ste normalni!" (Čedomir Jovanović, Jugoslavu Ćosiću, voditelju emisije "Poligraf", TV "B92")

"Eto, ja, na kraju želim svima ličnu sreću i uspeh i zdravlje u narednoj godini, a kako naš narod kaže – pare će same doći." (Mirko Cvetković, predsednik Vlade, 30. decembar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)