Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 64
Reči i misli

Reči i misli 64

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
nedelja, 23. mart 2008.

Okretanje prvog obraza

Slobodan Samardžić, odlazeći ministar za Kosovo i Metohiju iz DSS-a:

"Na Kosovu i Metohiji imamo puno neprijatelja, imamo ih dosta i u svetu." (na parastosu u Gračanici, 17. mart 2008, RTV Vojvodine)

"Pružićemo otpor kao ljudi, kao država, kao hrišćani, moramo se dogovoriti i mirno protestovati." (u Kosovskoj Mitrovici, 18. mart 2008, "Pres")

"Ovo što su nam uradili – vratićemo im!" (u Kosovskoj Mitrovici, 18. mart 2008, "Blic")

&

"Skandalozno je što Ministarstvo odbrane nema Akcioni plan za Kosovo i Metohiju koji je Samardžić ponudio UNMIK-u. Samardžić je 'govorio da ćemo im vratiti...', ali nije govorio u ime Vlade Srbije. Ne znam da li je govorio u svoje lično ime ili u ime DSS-a, ali takva retorika ne vodi u pravcu smirivanja stvari." (Dragan Šutanovac, odlazeći ministar odbrane iz DS-a, 18. mart 2008, "Tanjug")

"Učinjen je najbolji posao za državu Srbiju koji je mogao da se učini bez bilo kakvog učešća ministra odbrane Šutanovca. On sada daje naknadne izjave kao da je stranac i to je zaista nedopustivo." (Slobodan Samardžić, 18. mart 2008, "Tanjug")

Pravdanje izostanaka

"Zahvaljujem poslanicima Skupštine Kosova na pokazanom razumevanju za jednomesečno odsustvo poslanika Samostalne liberalne stranke u aktivnostima Skupštine." (Slobodan Petrović, predsednik srpske Samostalne liberalne stranke i poslanik parlamenta Kosova, 20. mart 2008, "Beta")

Ozbiljan postmodernizam

"Potpuno je neobjašnjiva sama pomisao da bi neka zemlja mogla da se podvrgne samoizolaciji. To se još nikada u istoriji sveta nije dogodilo. Reč je o najgorem vidu propagande. Umesto propagande neophodno je da se povede ozbiljan razgovor sa EU." (Vojislav Koštunica, odlazeći predsednik Vlade, 17. mart 2008, "Politika")

"To [t vrdnja DS-a da Srbija ulaskom u EU može odbraniti Kosovo] je jedna postmoderna bajka i uspavanka za stanovništvo. To je fikcija. Najpre da se može u neko skorije vreme ući u EU. Jer, da nema Kosova i da nema haškog razloga, mi ne bismo mogli biti član EU za deset godina. Sa ovim uslovima, verovatno i kasnije. Ako neko hoće jednu zapaljivu situaciju da gasi jednim hipotetičkim stanjem koje će se ostvariti za jednu deceniju, taj priča uspavanku." (Slobodan Samardžić, 19. mart 2008, "Večernje novosti")

"Sve u svemu, Srbija će ući u EU kao beogradski pašaluk ili kao nezavisni Dorćol sa Vojom [Koštunicom] u ulozi predsednika dve susedne ulice." (Bogdan Tirnanić, kolumnista, 18. mart 2008, "Pres")

Zemaljska Srbija i nebeski političari

Mlađan Dinkić, predsednik G17 Plus:

"Srbija će, ukoliko na izborima pobedi lista 'Za evropsku Srbiju – Boris Tadić', postati članica EU do kraja mandata sledeće vlade. Pozivam građane da glasaju za ovozemaljsku a ne za nebesku Srbiju." (19. mart 2008, "Beta")

"Ne smemo da dozvolimo radikalima i Koštunici da Srbiju ponovo uvedu u izolaciju – da li je samoizolacija ili izolacija to je samo forma. (19. mart 2008, RTS)

&

"Osuđujemo laži i klevete Mlađana Dinkića, priča o samoizolaciji je besmislena. Obećavamo Dinkiću da će svi kriminalci, i oni koji su ojadili državu, biti izolovani od državnih finansija, a na određeno vreme i od ostalih slobodnih ljudi, kako bi se merama specijalne prevencije delovalo na buduće državne službenike da ne čine krivična dela kao Mlađan Dinkić." (saopštenje SRS-a, 19. mart 2008, RTS)

"Pobeda koalicije 'Za evropsku Srbiju – Boris Tadić' na parlamentarnim izborima mogla bi da ugrozi odbranu Kosova." (Vojislav Koštunica, 22. mart 2008, "B92")

Evropski boj za Kosovo

"Nažalost, ja ne mogu da se složim sa stavom predsednika Tadića i tom besmislenom tezom po kojoj mi treba što pre treba da ostvarimo svoju evropsku budućnost kako bismo onda iz Brisela krenuli u neki novi kosovski boj, pošto iz Beograda to više ne možemo da radimo. Mislim na onu njegovu ideju po kojoj Srbija što pre treba da uđe u Evropsku uniju kako bi blokirala ulazak Kosova... Zamislite da recimo Bler u svoje vreme sa Šrederom i sa Širakom formuliše evropsku politiku tako što kaže – hajde mi da se dogovorimo kako ćemo da sapletemo nekog u Španiji ili Portugaliji. E, to nije Evropa." (Čedomir Jovanović, 16. mart 2008, "Utisak nedelje")

"Nemoguće je i Evropska unija i Kosovo, nažalost. To je nemoguća stvar, zadržati i jedno i drugo." (Zoran Živković, bivši premijer i član DS-a, 20. mart 2008, "Problem" TV "Studija B")

"Mislim da je ponekad bolje da se stvari isteraju na institucionalnu čistinu nego da se kolektivno foliramo i obmanjujemo lažnim konsenzusom i pričama o 'Kosovu i Evropi'." (Đorđe Vukadinović, 18. mart 2008, "Politika")

Pazi gde staješ (sveže zarađeno)

Boris Tadić, predsednik Srbije i DS-a, 20. mart 2008, "Pres pretres" TV "Pink":

"Kad sam počeo da se bavim politikom, rekli su mi u porodici 'ej, sine, samo pazi pored koga ćeš da staneš'. I to je tačno." (na pitanje Dragoljuba Žarkovića "da li bi stao uz Milorada Miškovića")

"Autoput je najveći patriotizam jer bi obezbedio nova radna mesta. [...] Nove tehnologije se u građevinarstvu, vrlo brzo se stvari završavaju. Mi u narednih pet godina možemo da završimo sve puteve, samo se postavlja pitanje da li mi to hoćemo."

&

"Svaka žena koja ostane u drugom stanju i koja nastavi da radi poželela bi šefa kao što je Boris Tadić." (Jelena Marković, portparol DS-a, koja je u petom mesecu trudnoće, 20. mart 2008, prema "NIN-u")

Birajte probanjem

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 16. mart 2008, "Politika":

"A čoveka je, znate, lako uplašiti kad stalno sejete strah od nečega što nisu ni probali. Nisu probali nikad vlast SRS-a. Za onaj period koji smo bili sa socijalistima u vladi, ni socijalistima ne mogu da kažem da su bili na vlasti. Tad smo imali godinu dana borbe protiv terorizma, nekoliko meseci priprema za odbranu zemlje, pa odbranu zemlje, godinu dana obnove, bez pravih ekonomskih i socijalnih programa. Sav budžet je išao na to. Nismo mogli da se iskažemo ni mi ni socijalisti."

"Neću da se bavim preimenovanjem ulica. Čvrsto sam odlučio da promenim stan i to ću i da uradim. A, ako odbornici, najpre Opštine Novi Beograd, pa Skupštine grada, pa ministar za lokalnu samoupravu odluče da to urade, ko bi mogao da ih zaustavi. Neću time da se bavim. Čekam da se Srbija posle pet-šest meseci izjasni da li smo mi dobra vlast ili nismo dobra vlast." (na pitanje da li će se seliti ili Bulevar Zorana Đinđića preimenovati u Bulevar Ratka Mladića)

Najgori smo, najgori!

Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 20. mart 2008, "Vreme":

"Nema takve zemlje u svetu u kojoj ima toliko negativnih vrednosti kao što je ova naša."

"Da li ćemo da kažemo da je normalna zemlja u kojoj morate da tražite dozvolu ako hoćete nekoga da volite, a nikoga ne trebate da pitate ako želite nekoga da ubijete. Da li će, posle ovih izbora, onaj ko ubije pet ili deset hiljada ljudi dobiti orden narodnog heroja i biti proglašen za uzor kojem naša deca treba da se dive?"

Integralna politika

Milorad Mirčić, potpredsednik SRS-a, 18. mart 2008, "Upitnik" RTS-a:

"Integracije su uvek prisutne, da li su evropske ili neke druge – SRS uvek zagovara integraciju Srbije."

"Ovde se predizborne koalicije prave da se ometu srpski radikali da dobiju što više glasova. Koalicije prave partije koje nemaju baš ništa zajedničko – ni programski, ni politički, nemaju čak ni zajednički cilj. Računaju da je svaki glas bitan, da bi posle izbora napravili veštačku koaliciju da ne bi srpski radikali došli na vlast."

"To je samo briga SRS-a za svakog građanina. Saopštio sam onu informaciju koju sam imao, da neke obaveštajne strukture pripremaju nerede u Vojvodini tako što će iskoristiti trenutak kada mađarska Vlada prizna nezavisnost Kosova i Metohije time što će organizovati grupe da maltretiraju pripadnike mađarske nacionalne manjine. Kako neću znati, kad imam poverljive izvore informacija? Mi smo kao odgovorni političari upozorili organe da rade svoj posao i budu na oprezu."

Jedinica iz vladanja

"Koalicija Čanka, DS-a i G17 Plus je koalicija slabe politike i velike propagande. Ta koalicija javno kaže da je 'kolektivno ludilo reći da je Kosovo Srbija', ili da je, zbog trgovinske računice oko kosovskog duga za Srbiju, najbolje da Srbija okrene glavu od Kosova. I ta nova koalicija javno kaže da bi vlada Čanka, DS-a i G17 Plus poništila energetski sporazum sa Rusijom. S druge strane, nikada nijedan građanin nije čuo da ta nova koalicija ima i najmanju, najsitniju, najbeznačajniju primedbu na investiciju koja je inače vredna 450 miliona evra, a zove se 'Bondstil'." (Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a, na GO stranke, 19. mart 2008, "Politika")

"Vlada nije imala zajedničku politiku od početka, to smo znali od sata kada je Tomislav Nikolić postao predsednik Skupštine glasovima SPS-a i DSS-a. Od tada smo znali da je to brak iz ljubavi, a Vlada je bila, što bi[smo] u Vojvodini rekli, švaleracija iz računa." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 20. mart 2008, "Problem" TV "Studija B")

"Mi smo imali dve različite grupacije u Vladi Srbije: jedna se iskreno bori i zalaže za to da ne dođe do otimanja Kosova i našeg priznanja te činjenice na direktan i indirektan način, a druga deklarativno kaže da to neće uraditi, ali je ipak spremna na indirektno priznanje nezavisnosti Kosova. Najbolji odgovor za ovu tvrdnju je činjenica formiranja koalicije. Ja ne vidim većeg garanta od Nenada Čanka, na primer, da Boris Tadić neće priznati nezavisnost Kosova." (Predrag Bubalo, odlazeći ministar trgovine i usluga iz DSS-a, 21. mart 2008, "Dnevnik")

Buridanovi slonovi

"U Srbiji neko pokušava da napravi veštačku i vrlo opasnu podelu na stranke koje su navodno za 'evropsku Srbiju' i one koju su navodno protiv toga. U takvoj opasnoj podeli svi sada pitaju DSS kojoj će se strani prikloniti. Mi kažemo nećemo ni sa DS-om, ni sa SRS-om!" (Nenad Komatina, predsednik beogradskog DSS-a, 21. mart 2008, "Pres")

"Demokratska stranka je kao veliki slon, koji je seo na raskrsnicu i ne samo što neće da se pomeri nego ne dozvoljava da ikakav saobraćaj funkcioniše. Bez Demokratske stranke ne možemo, a ona nije kadra, ili nije raspoložena, da preuzme onu ulogu ili odgovornost koja joj pripada." (Milan St. Protić, predsednik Političkog saveta DHSS-a, 17. mart 2008, "Dnevnik")

Sve je isto samo mene nema (u SRS-u)

Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada i nedavno isključeni član SRS-a:

"Ništa se veliko u Srbiji neće dogoditi toga dana [11. maja]. Sve će biti isto i nije mi jasno zašto su ovi izbori raspisani..." (16. mart 2008, "Večernje novosti")

"Najlakše je nalepiti na nekog etiketu 'izdajnik', 'strani plaćenik', ili nešto teže. Ko zna šta me očekuje posle ovog otvorenog nastupa... A ja ću od danas na sebe nalepiti etiketu čoveka koji ume da razmišlja." (16. mart 2008, "Večernje novosti")

"Vidim kako kampanja sada izgleda, prikazuje se šta je ko uradio za tri i po godine. A ja ću možda u kampanji krenuti drugim putem – da kažem šta sam sprečila da se uradi." (21. mart 2008, "Politika")

Nećemo moći bez nas

"Imaćemo dovoljno poslanika da formiramo vladu, očekujem da to bude oko 20. maja... A tada ću valjda i za gradonačelnika da budem izabran." (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, 20. mart 2008, "RTS")

"Siguran sam da će SPO doneti više mandata koaliciji koju predvodi Tadić od broja mandata koje smo dogovorili. Da nije tako, imali bismo moralni problem što uzimamo nešto što nam ne pripada." (Vuk Drašković, predsednik SPO-a, 20. mart 2008, "Kurir")

&

"U međuvremenu smo došli do toga da gotovo nema stranke u Srbiji koja ne želi da bude u koalicionim odnosima sa SPS-om, a da pri tome mi nismo promenili svoju politiku. U Srbiji mora da postoji svest o tome da pitanje sa kim hoćete da budete u koaliciji nije samo pitanje lepih želja nego i političke realnosti. Nije to pitanje da li neko nas voli, nego da li može bez nas. [...] Mi se nikome ne nudimo, ali se svi ubiše da nam priđu." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 20. mart 2008, "NIN")

"U ovim vremenima, SPS bi trebalo da bude najjača stranka, a ne nekakav jezičak na vagi. Jesmo oslabili znatno za ovih osam godina, ali šta da radimo kad smo imali pogrom." (Milutin Mrkonjić, potpredsednik SPS-a, 17. mart 2008, "Glas javnosti")

Sveti srpski kapital

"Pare nisu obojene. Kada dođu ti investitori, sednem s njima posle obavljenog posla i kažem 'znate šta je Kosovo i Metohija, to je sveta srpska zemlja, evo kako izgledaju srušene crkve, doživeli smo genocid, etničko čišćenje' – kada se vrate u svoju zemlju oni će da brane Srbiju jer time brane svoj kapital." (Dragan Marković Palma, predsednik opštine Jagodina i Jedinstvene Srbije, 18. mart 2008, "Upitnik" RTS-a)

Istražitelji iz Beograda

"Svako ko ništa ne preduzme u vezi sa ovim, učestvuje u prikrivanju krivičnog dela surovog streljanja dr Zorana Đinđića. Rekao sam već, neka istraga krene u svim pravcima, neka istraga krene i prema meni i prema kabinetu Vojislava Koštunice, ali neka istraga utvrdi i kako je Vladimir Popović, poznatiji kao Beba, odmah posle ubistva znao sva imena atentatora?! I zašto on i ostali ljudi iz vrha države ono što su uradili posle ubistva nisu uradili pre ubistva?!" (Aleksandar Tijanić, direktor RTS-a, o krivičnoj prijavi koju je podneo, 18. mart 2008, "Pres")

"Ovim jeftinim predizbornim trikom jednog od glavnih inspiratora i naručioca ubistva Zorana Đinđića, a koji je u isto vreme i nervozan odgovor na najavu tužioca da će ispitati političku pozadinu, građani Srbije su dobili još samo jednu potvrdu da iza tog ubistva stoji kabinet Vojislava Koštunice i vojna služba bezbednosti, kao što sam više puta ponovio." (Vladimir Beba Popović, bivši šef Biroa za komunikaciju, 16. mart 2008, "Beta")

&

"Tražimo od Upravnog odbora RTS da po hitnom postupku razreši generalnog direktora te kuće Aleksandra Tijanića jer je zloupotrebio javni servis da bi promovisao odbijene argumente osuđenih za ubistvo premijera Zorana ?inđića. O bjavljivanje Tijanićeve prijave protiv više osoba zbog nesprečavanja organizovanja ubistva Zorana ?inđića, u udarnim vestima na javnom servisu, predstavlja klasičnu zloupotrebu pozicije na kojoj se generalni direktor RTS nalazi." (saopštenje 13 nevladinih organizacija, 18. mart 2008, "Tanjug")

"Zašto je deo nevladinog sektora ovoliko potresen što je Vladimir Popović, poznatiji pod nadimkom Beba, uhvaćen u strašnom deliktu moguće izdaje ili prodaje?" (Aleksandar Tijanić, 19. mart 2008, "Pres")

FriČavić.Org

O suspenziji Milorada Čavića zbog majice "Kosovo je Srbija":

"Posebno me oduševio podatak kako su članovi komisije znali da pročitaju šta piše na majici. Ja sam naučio ćirilicu tek pre četiri godine, iako sam Srbin, ali oni su izgleda eksperti i za jezik." (Milorad Čavić, plivač, 22. mart 2008, "Politika")

"Ubeđen sam da je nosio majicu 'Nezavisnost za Tibet', svi bi to u Holandiji sa oduševljenjem prihvatili." (Petar Popović, trener i menadžer Milorada Čavića, 22. mart 2008, "Politika")

&

"On [Milorad Čavić] je žrtva, njegov gest je iskren, ali ni u takvom slučaju ne sme da bude izuzetaka. Politikom treba da se bave političari." (Čedomir Jovanović, 21. mart 2008, "Beta")

Batina je iz banke izašla

"Imam utisak, a na ovom poslu sam, kao zamenik, a potom i kao guverner, već sedam i po godina, da sam nalik bokserskoj krušci u koju svi besomučno udaraju iz sve snage i smerova, zato što dobro radim svoj posao. To nije uvek prijatno, ali me te 'batine' uveravaju da sam na dobrom putu." (Radovan Jelašić, guverner Narodne banke, 19. mart 2008, "Politika")

Najbolja najgora vremena

"Od kako znam za sebe, oduvek sam živeo u najgorim vremenima, pa sam se već i navikao na njih. Još nikada nisam živeo u vreme da je neko mogao da kaže: 'E, baš nam je dobro'!" (Momo Kapor, pisac i slikar, 20. mart 2008, "NIN")

Ima para hadžija (i pokretnih i nepokretnih)

Objavljivanje imovinskih karti nekih političara:

"Moram da kažem da sam najveći priliv ostvario pre dva meseca, 15 hiljada evra, na ime sudske presude koju sam dobio protiv dnevnog lista 'Kurir'." (Mlađan Dinkić, 21. mart, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Niko nije naplatio ni jedan evro a kamoli 15 hiljada. Niko nije uplatio ni jedan dinar, niti je bilo šta naplaćeno od sudskih izvršitelja – od nas nije dobio ni cvonjak, kako kažu moji seljaci." (Radisav Rodić, vlasnik listova "Kurir" i "Glas javnosti", 21. mart, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Bivši urednici dnevnog lista 'Kurir' Sveta Marjanović i Đoko Kesić isplatili su na ime naknade nematerijalne štete 1,2 miliona dinara zbog pisanja neistina u tim novinama." (saopštenje kabineta Mlađana Dinkića, 21. mart 2008, "Tanjug")

&

"Ja vozim motor i predlažem svakome da glasa za nas jer će pre stići do cilja... Ako nisam bio jasan što se tiče ovog motora, on je stvarno brži od Dinkićevog 'pežoa 206'." (Čedomir Jovanović, konferencija za novinare, 21. mart 2008, RTS)

"Kad je reč o pokretnoj imovini, smatram da su najvažnija moja žena, deca i onda ja." (Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a, 22. mart 2008, "Kurir")

A ja jadna ne razumem (volim obadva kolorita)

"Ne volim previše kič, mada volim da vidim takve detalje kod drugih!!! Kad je reč o enterijeru, obožavam braon, crvenu i boju kajsije u takvom prostoru, okupanom u kolorit..." (Stojanka Novaković Stoja, estradna umetnica, za "Story", 20. mart 2008, prema "Vremenu")

VREMEPLOV

"Ja sam generacija odrasla na 'koka-koli'. Kupimo 'koka-kolu' u inostranstvu, pa je ne popijemo tamo, nego je donesemo u Srbiju i tu je popijemo! Uspeli smo u životu! Bio je to pojam neke zapadne demokratije, to je proizvod koji jako dugo traje, savršeno se prodaje, ne gubi svoju vrednost i kvalitet, a konkurencija nikako da otkrije tajnu spravljanja. Takvi smo i mi radikali." (Maja Gojković, kao funkcioner SRS-a, februar 2004, "Kurir")

"Ja smatram da ništa ne dugujem srpskoj vladi, ona duguje meni što sam prihvatio posao da sredim stvari u jednoj kući od nacionalnog značaja." (Aleksandar Tijanić, kao novopostavljeni direktor RTS-a, mart 2004, "B92")