Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 67
Reči i misli

Reči i misli 67

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
nedelja, 13. april 2008.

Oduševljavajuća zabrinutost

"Zabrinut sam zbog malog broja zemalja članica Alijanse koje su do sada priznale nezavisnost Kosova. Samo 34 zemlje su priznale Kosovo. To je malo razočaravajuće." (Benc Kredok, vrhovni komandant NATO-a u Evropi, u Predstavničkom domu američkog Kongresa, 11. april 2008, RTV Vojvodine)

"Mislim da je talas, koji je posle jednostranog proglašenja usledio, daleko manji nego što je to iko predviđao. Naš je cilj da broj zemalja koje su priznale Kosovo i Metohiju budu svedene na minimum." (Vuk Jeremić, odlazeći ministar spoljnih poslova Srbije, 07. april 2008, "B92")

Misionar

"EUleks će pre odluke o preuzimanju nadležnosti od UN na severu Kosovu sačekati ishod izbora u Srbiji." (Piter Fejt, predstavnik EU na Kosovu, 07. april 2008, "Rojters")

"Piter Fejt nema mandat da se bavi izborima u Srbiji. Misija EU je nelegalno na Kosovu jer o njenom dolasku nema odluke Saveta bezbednosti UN." (Boris Tadić, predsednik Srbije, 08. april 2008, "Beta")

Više od sedam, manje od beskonačno

"Više od sedam policajaca srpske nacionalnosti vratilo se na posao u Kosovsku policijsku službu." (Veton Eljšani, portparol KPS-a, 08. april 2008, "Tanjug")

"Treba razlikovati Srbe državljane Srbije od Srba koji žive na Kosovu i deo su vlade i parlamenta Kosova. Radićemo sa njima i za njih, za dobrobit zemlje i svih građana na Kosovu." (Hašim Tači, premijer Kosova, 07. april 2008, "Beta")

Ahtisarijev plan po Rubikovom programu

"Ustav Kosova je dogovor koji se čini za sve građane Kosova. Na putu za slobodu, pravdu i demokratiju nismo bili usamljeni. Uvek smo uz sebe imali i imaćemo međunarodne predstavnike koji snažno podržavaju našu želju i opredeljenje da unapredimo zajedničke vrednosti čovečanstva." (Hašim Tači, 09. april 2008, "B92")

"On [Ustav Kosova] bi trebalo da stupi na snagu negde sredinom juna, kako se govori i kako to jeste po Ahtisarijevom planu, kada treba ta cela magična kocka da se složi, ona Rubikova kocka. Međutim, čini mi se da ruke koje slažu tu kocku nisu mnogo spretne, a ni mozak mnogo ne funkcioniše na odgovarajući način, zato što tu mnoge stvari, kako da kažem, ne odvijaju se po planu." (Slobodan Samardžić, odlazeći ministar za KiM, 09. april 2008, "B92")

&

"Stav svih stranaka vojvođanskih Mađara je da, ukoliko se tokom implementacije Ahtisarijevog plana na Kosovu dođe do novih rešenja za manjine, onda bi to trebalo preslikati i u Vojvodinu. Imamo i pristanak Demokratske stranke da će novi manjinskih standardi, ako budu primenjeni na Kosovu, biti ostvareni i u Vojvodini. To je potpisao Bojan Pajtić, po nalogu [Borisa] Tadića." (Šandor Pal, predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, 10. april 2008, "Tanjug")

"Neprimereno je porediti položaj Srba na Kosovu sa položajem bilo koje nacionalne zajednice u Vojvodini." (Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine iz DS-a,10. april 2008, "Tanjug")

Lov nije rekreacija?

"Ovo nije branje jabuka, igranje folklora ili hvatanje leptirova. Ovo su vrlo ozbiljne stvari a taj posao nije još završen. A Del Ponteova je sve što je čula, i formalno i neformalno, napisala, čak i imena ljudi." (Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, o knjizi "Lov" Karle del Ponte, 06. april 2008, "Politika")

Čuvajte se Solane kad i Sporazum najavljuje

Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, 08. april 2008, "B92":

"Evropska unija trebalo bi da pomogne proevropskim snagama u Srbiji potpisivanjem SSP-a pre 11. maja. Moramo da učinimo sve kako bismo kod ljudi u Srbiji stvorili utisak da ih želimo što je moguće bliže nama. Hoću da 10. maja zaspim i da mi savest bude čista da smo uradili sve što smo mogli, a ne da se 12. maja probudim i shvatim da smo mogli da učinimo više. Mislite o tome. Ako Nikolić pobedi, Mladić se neće naći u Hagu, i zato moramo da učinimo sve što možemo."

"Ja mnogo volim Srbiju, iako je ona sklona da gleda nazad umesto napred."

&

"Svaka podrška EU Srbiji je dobrodošla, ali nikada neću pozdravljati ničije mešanje u unutrašnje stvari u Srbiji i izbore." (Boris Tadić, nosilac liste "Za evropsku Srbiju", 09. april 2008, "Beta")

"Koaliciji okupljenoj oko DS-a ne sme se dozvoliti potpisivanje SSP-a jer bi se time potpisala nezavisnost Kosova. Visoki zvaničnik EU Havijer Solana ponudio je svoju pomoć koaliciji Čanak-DS-G17 kako bi pobedila na izborima." (Vojislav Koštunica, nosilac liste DSS-NS, 09. april 2008, "Tanjug")

"Izjava Havijera Solane u kojoj on podržava političke snage u Srbiji koje se bore protiv Tomislava Nikolića i SRS, na najbolji način potvrđuje činjenicu da oni koji otimaju Kosovo i Metohiju od Srbije, oni koji su oslobodili svih optužbi Ramuša Haradinaja, danas pokušavaju na svaki način da obezbede pobedu na izborima onima u Srbiji koji će priznati nezavisno Kosovo i raditi na daljem uništavanju Srbije." (saopštenje SRS-a, 08. april 2008, "B92")

"Podsećamo Solanu da je on svojom odlukom da se bombarduje naša zemlja dovoljno rušio Srbiju i da bi bilo neophodno da se sada suzdrži. Isto tako bi bilo važno da Solana nešto kaže o ratnim zlikovcima i prvoborcima stvaranja prve NATO države Ramušu Haradinaju i Hašimu Tačiju, koji su ubijali Srbe da bi trgovali ljudskim organima." (Zoran Lončar, odlazeći ministar prosvete iz DSS-a, 08. april 2008, "B92")

"Ovo nije prvi put da zvaničnici EU tumače izbore u Srbiji u skladu sa svojim političkim interesima i ciljevima, zbog čega DS podseća sve da su građani Srbije ti koji 11. maja odlučuju kakvu vladu i vlast žele, i niko drugi." (Jelena Marković, portparol DS-a, 08. april 2008, "B92")

"Solana zaboravlja da je prošao 5. oktobar 2000. godine, kada je pomogao da DOS dođe na vlast." (Ivica Dačić, nosilac liste SPS-PUPS-JS, 08. april 2008, "B92")

Ne bojte se, dobra biti neće!

"Holandija je spremna da Srbiji odobri potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pod uslovom da se Beograd obaveže da neće ratifikovati i primeniti sporazum pre nego što ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom." (Maksim Verhagen, ministar spoljnih poslova Holandije, 11. april 2008, RTS)

&

Boris Tadić:

"Ako Srbiji uskoro bude ponuđen, Sporazum će naravno biti potpisan. Vlada je, dok je bila u punom mandatu, donela odluku da njen potpredsednik Božidar Đelić potpiše SSP. To je sada samo tehničko potpisivanje odluke koja je doneta kada vlada nije bila raspuštena i dok mandat nije bio vraćen narodu. Ako DSS ima većinu na Vladi neka donese drugačiju odluku." (10. april, "Intervju gledalaca" TV "Studija B")

"Ne bojte se, ljudi, možda i ne bude 28. aprila Ugovor o stabilizaciji i asocijaciji, ne morate da kršite svoju dosadašnju politiku – govorim svojim političkim oponentima. Vratite se svojoj evropskoj retorici i svojim evropskim uverenjima, možda sve to dođe i nakon ovih izbora." (11. april 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

&

"Koalicija Čanak-DS-G17 plus mora, po nalogu NATO pakta, da potpiše 28. aprila Solanin sporazum, jer će taj potpis NATO tumačiti kao potpis Srbije na nezavisnost Kosova. NATO paktu se žuri da koalicija Čanak-DS-G17 plus potpiše Solanin sporazum, pošto se NATO plaši da posle 11. maja ova koalicija neće biti na vlasti." (Branislav Ristivojević, savetnik Vojislava Koštunice, 11. april 2008, "Tanjug")

"Iz Evrope je stigla poruka da se, ipak, mora učiniti sve kako bi Srbija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, uprkos tome što nismo ispunili kriterijume koji su jasni i koji nisu izmišljeni za nas, već postoje zbog reda na kome ta Evropa počiva." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 11. april 2008, RTV Vojvodine)

"Potpisivanje Sporazuma o saradnji i pridruživanju EU značilo bi posredno priznavanje nezavisnog Kosova. Srbi sa Kosova i Metohije neće sedeti skrštenih ruku – nećemo dozvoliti najvećem izdajniku u modernoj srpskoj istoriji Borisu Tadiću da jedan takav potpis prođe neopaženo. Organizovaćemo demonstracije ispred njegovog kabineta i ukazati da izdaja Kosova ne može i ne sme da se odradi na tako perfidan način." (Marko Jakšić, predsednik Zajednice srpskih naselja i opština KiM i član DSS-a, 12. april 2008, "Beta")

Evropa na dohvat (malo duže) ruke

"Ako podržimo listu 'Za evropsku Srbiju' obećavam da ćemo za četiri godine biti članica EU." (Boris Tadić, 12. april 2008, "Beta")

"Zašto se ne isprse oni na vlasti i ne kažu otvoreno da pre 2025. godine ne možemo u Evropu? Nama su za Evropu sada vrata zatvorena, ali postoje i drugi putevi, a onda kada EU bude htela da nam otvori kapiju mi ćemo ući, ali kao celovita i ponosna Srbija." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 11. april 2008, "Tanjug")

"Demokrate na vlasti su katastrofa za Srbiju, njihova vlast je perverzna pošto je bez ikakvog sistema vrednosti. DS se zasniva na neofašizmu! Dalja vlast DS-a dovela bi Srbiju u izolaciju. [...] Evrofanatizam DS je poprimio patološke oblike, jer o EU pričaju kao da ćemo sutra postati član, iako evropski zvaničnici kažu da će o tome možda početi da razmišljaju tek oko 2012, a možda ni tada. Narod mora da shvati da je DS veći štetočina i od gubara koji muče seljake! Demokrate i dalje mogle da komadaju Srbiju, a posle okrive Vuka Karadžića za smanjenje teritorije." (Zoran Krasić, funkcioner SRS-a, 08. april 2008, "Kurir")

Prelomite pošteno!

"Predstojeći izbori prilika da svi koji su pošteni stanu na stranu premijera Vojislava Koštunice, a problematični na drugu stranu, pa neka narod odluči!" (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 12. april 2008, "Beta")

"Formirala su se dva jasna bloka na parlamentarnom nivou. Tako jasnu situaciju imali smo petog oktobra [2000. godine]." (Vuk Jeremić, kao funkcioner DS-a, 12. april 2008, "Beta")

"Posle naše pobede u zatvorima će se naći i mnogi puževi golaći koji su se skućili u skupocenim vilama na Dedinju." (Tomislav Nikolić, 11. april 2008, prema "Šta radite, bre?" RTS-a)

Sto (i više) posto

"Na izborima 11. maja preokrenućemo točak istorije u Srbiji, ni tenkovi ne mogu da nas spreče da pobedimo." (Tomislav Nikolić, 08. april 2008, "Tanjug")

"[Najbolja vlada za Srbiju bila bi ona] DSS-SRS! Šanse da se ona formira su 100 odsto. Sigurno je da bi Koštunica bio premijer. Nikolić je samo rekao da to ne bi bilo logično, ali to nije isključio." (Milorad Vučelić, socijalista, 12. april 2008, "Kurir")

Hapšenje bez dnevnog reda

"Ne treba nama nikakav plan [za hapšenje], nikakav spisak. I sada znamo da su najsumnjiviji Mlađan Dinkić, Božidar Đelić, Aleksandar Vlahović i svi oni koji su učestvovali u lopovskim privatizacijama po Srbiji. Najviše njih je iz DS-a, a tu su i oni vajni eksperti iz G17 Plus. Oni najbolje znaju šta su sve radili i koliko su pokrali, pa im se zato sada tresu gaće od našeg navodnog, u stvari u njihovim glavama izmišljenog 'akcionog plana'. Oni su rasprodali sve po modelu 'poslali mladu s mirazom, vratili mladu, ostavili miraz'." (Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a, 11. april 2008, "Pres")

"Zločinci i mafijaši iz vremena bivšeg režima nadaju se da će na parlamentarnim izborima da pobedi SRS, jer očekuju da im to omogući priliku za osvetu. Planirana ubistva tužioca Vukčevića i ministara Đilasa i Dinkića povezana su sa uverenjem Milorada Ulemeka Legije i nekadašnjih eskadrona smrti da će na izborima pobediti snage za čije su vladavine DB i njene naoružane formacije slobodno ubijale po Srbiji." (saopštenje SPO-a, člana koalicije "Za evropsku Srbiju", 11. april 2008, "Beta")

Slaba tačka, jaka prepreka

"Koliko znam, na izborima učestvuje koalicija Čanak-DS-G17. Zanimljivo je da na dosadašnjim skupovima nije bilo Čanka, kao da ga zbog nekog razloga kriju od građana?" (Vojislav Koštunica, 12. april 2008, "Pres")

"Čanak ima svoju funkciju kao i svi ostali članovi učesnici na ovoj listi, da pridoda nekoliko desetina hiljada glasova. Vrlo jednostavna politička matematika. [...] I Mlađan Dinkić i Vuk Drašković i Nenad Čanak imaju određene elemente razbarušenosti u politici, ali biću garant ove koalicije." (Boris Tadić, 07. april 2008, "Pres")

"Izuzetno smo ponosni što predstavljamo prepreku da Vojislav Koštunica ponovo bude predsednik Vlade Srbije. Mogućnost da Koštunica ponovo bude premijer sasvim sigurno je najgora moguća opcija za Srbiju." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 10. april 2008, "Kurir")

Frontalna podela funkcija

"To je tačno [da je SPO dobio jedno ministarsko mesto ako DS bude u vladi], ali nije vreme za ministarska mesta. Sada je front, a tek posle bitke to dolazi na red." (Vuk Drašković, predsednik SPO-a, 07. april 2008, "Večernje novosti")

"Vredimo i više od broja poslaničkih mandata koje ćemo dobiti. Nismo uopšte pokretali pitanje upravnih odbora, niti direktorskih mesta. Ni 1996. nismo ništa dobili. Imali smo više odbornika, ali smo mesto gradonačelnika Beograda ustupili Đinđiću. Ni 1999, kada smo ušli sa SPS-om u saveznu vladu, nismo ništa tražili, niti smo išta dobili." (Aleksandar Čotrić, predsednik IO SPO-a, 06. april 2008, "Pres")

"Ništa me drugo ne zanima osim BIA!" (Danica Drašković, supruga Vuka Draškovića, o mogućnosti da posle izbora bude direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, što je bio njen brat Veselin Bošković, 07. april 2008, "Kurir")

Jedan Palma na otoku sreće

Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije:

"Ako treba homoseksualci da me vode u Evropu, ostaću u Končarevu da čuvam ovce." (06. april 2008, "Utisak nedelje")

"U [vladu] nećemo sa onima zbog kojih žene i devojke moraju u manastire zbog sve većeg broja pedera. Muškost u Srbiji polako postaje deficitarna stvar." (08. april 2008, "Gazeta")

"Muževi da jave suprugama, a supruge muževima da uključe bojler, da pravite četvrto dete. Za svako četvrto dete 200 evra mesečno do punoletstva." (11. april 2008, "Beta")

"Vi ste svi nešto bedni slepci... Ovaj spava kod tetke na kauču, vi nemate auto?" (Draganu Šutanovcu iz DS-a, 06. april 2008, "Utisak nedelje")

"Biće tu [u jagodinskom muzeju voštanih figura] Đinđić, Ceca, patrijarh Pavle, Sveti Sava... Biće i Koštunica, samo još neće biti figure Tadića. On mora prvo da kupi svoj stan, svoju kuću. Kako ja da ga stavim u svoju kuću, a on nema svoju?" ." (08. april 2008, "Gazeta")

"I sad profesor Korać i dalje priča o Slobodanu i o Miri. Pa, recite, profesore, nemojte da se stidite, pustite istoriju. Pazite, vi ste vičan čovek kada je u pitanju istorija. Možete da držite predavanja nedelju dana, ima da zaspi kamerman i svi ovde u režiji..." (Žarku Koraću, iz SDU-a, 06. april 2008, "Utisak nedelje")

"Vrati se, Bagzi, nećemo ti ništa." (posle saobraćajne nezgode s kamionom koju je imao Ivica Dačić)

Kosa ili ćelavost, pobeda ili smrt!

"Garantujem vam ovom sedom kosom i ćelavom glavom da će prvi zakon u Srbiji biti povećanje penzija za 50 odsto. Ako ne u pobedu, biće u smrt!" (Jovan Krkokobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije, 11. april 2008, "Beta")

"Koje su posledice politike posle 2000. godine? Mi smo izborili Dejtonski sporazum i Rezoluciju 1244. Šta su ovi za osam godina izborili? A šta su govorili 2000. godine? Bilo bi dobro da su to govorili 1999. i 2000. Oni su došli na našu politiku, mi svoju politiku ni za jotu nismo promenili u nacionalnom smislu. Kad danas slušam šta govore drugi političari, moram da postavim logično pitanje – što su nas rušili? U čemu je razlika?" (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 11. april 2008, "Politika")

Mučenje muke

O finansiranju kampanje, 09. april 2008, "Pres":

"Još nismo stigli da isplatimo troškove iz prošle kampanje, a već su stigli novi izbori." (Ivica Dačić )

"Prilično se mučimo s novcem." (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a)

"Stvarno ne znam kako finansijski stojimo." (Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe DS-a)

Daje se na (ne)znanje

"To što nije bilo sirena znači da nije bilo razloga za uzbunjivanje." (Tomica Milosavljević, odlazeći ministar zdravlja, posle eksplozije u "Galenici Fitofarmacija", 07. april 2008, "B92")

"Očigledno sam ja jedini bio obavešten u Demokratskoj stranci Srbije, zato sam i otišao." (Obren Joksimović, bivši direktor DSS-a, 10. april 2008, prema "NIN"-u)

"Mi živimo život robota sa identičnim softverom." (Čedomir Jovanović, 10. april 2008, "Iz prve ruke" RTV Vojvodine)

Meka i tvrda pornografija

"Imam ono što imam. Dugo sam živeo i radio u inostranstvu, a i nešto sam stariji od njih [lidera stranka]. Nije mi problem da javno kažem šta imam, ali u ovakvoj pornografskoj atmosferi to neću učiniti." (Predrag Bubalo, odlazeći ministar trgovine iz DSS-a, 06. april 2008, "Pres")

"Svi kandidati ovde, a posebno kandidat DS-a [za gradonačelnika Beograda], govore o notornim stvarima – da je saobraćajni kolaps, da nam je potreban metro... Tvrdi metro, meki metro, laki metro, ne bih ulazila u to. Da Aleksandar Popović [kandidat DSS-a], doktor hemije, ili ja, dramski pisac, raspravljamo da li treba tvrdi ili meki metro..." (Biljana Srbljanović, kandidat LDP-a za gradonačelnika Beograda, 07. april 2008, "Recite narodu" TV "Fox")

Šta će biti s (modnom) kućom?

"Pitala me sestričina pre dva meseca, kada smo birali između Borisa Tadića i Nikolića, šta će biti ako odu 'Zara' i 'Mango'." (Mlađan Dinkić, predsednik G17 Plus, 10. april 2008, prema "NIN"-u)

&

Boris Tadić, u razgovoru sa građanima, 12. april 2008, "Politika":

"Evo sad bih mogao da uvredim Koštunicu, kao što on mene vređa svaki dan, ali neću. Šta mislite, kakav mi je osećaj bio u stomaku kad su me ucenjivali koalicioni partneri u vladi, ali ja nisam pokazao emocije, kad bih ih pokazivao i ako bih sve uvrede uzimao u obzir, ne bih imao s kim da formiram vladu. Zato ne reagujem, na sve to gledam kao na let leptira tamo u daljini."

" Au, sad ste me pogodili pravo u srce! To vam je kao kad žene kažu kako su svi muškarci isti, ili obrnuto, ali nisu." (na konstataciju građanina da ne vidi u čemu se takmaci na izborima razlikuju)

Operacija na otvorenom mozgu

Aleksandar Baljak, aforističar, 10. april 2008, "Politika":

"Biraćemo ih dok im ne dosadi."

"Imena umrlih građana nismo izbrisali iz biračkih spiskova. To je bila njihova poslednja želja."

&

"Ovo [Evrosong] je najveći posao ikada urađen u Srbiji, a od ulaska Rusa i partizana 1944. godine u Beograd nije bilo veće operacije!" (Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, 11. april 2008, "Politika")

VREMEPLOV

"Jednog dana, ako me ne ubiju ovi iz DS-a, objaviću knjigu sećanja na rad u ovoj Vladi [Zorana Đinđića]." (Obren Joksimović, kao ministar zdravlja u ostavci, septembar 2001, u Novom Sadu)

"Nama ne preostaje ništa drugo, nego da ubijemo Mišića [sudija u procesu za Ibarsku magistralu], Koštunicu, Stojkovića, Jočića ili Bulatovića, zapalimo im tri najbolja prijatelja, da izgore na lomači, i odležimo tih petnaest, deset ili tri godine zatvora." (Danica Drašković, kao sestra Veselina Boškovića, ubijenog na Ibarskoj magistrali, jul 2005, "Srpski Nacional")

"Ima dosta političara za koje može da se kaže da su impotentni. Kad ih čujem kako pričaju po Skupštini, pomislim da mi, kao privredniku, nije mesto u politici. Ranije, kad sam bio poslanik, primetio sam i da mnogi potenciju leče tako što u pauzama gledaju porno-filmove, pa suvi uđu u skupštinski WC, a izađu mokri. Ja nisam pozadinac, to su vam ovi gejevi. Švaleracijom se ne bavim, jer sam oženjen čovek." (Dragan Marković Palma, novembar 2007, "Gazeta")