Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 73
Reči i misli

Reči i misli 73

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
nedelja, 01. jun 2008.

Dobrosusedski odnosi sa svima ostalima

"Dimitrij Rupel [predsedavajući Saveta ministara EU] je istekao značaj dobre međususedske saradnje između država u regionu kao startnu osnovu za njihovo približavanje EU. Drugim rečima, od Srbije se očekuje da pokaže kooperativnost, ne samo sa BiH, Hrvatskom i Makedonijom, već prevashodno sa Kosovom." (28. maj 2008, "Politika")

"Znate, ko vam je sused, to je pitanje geografije, to ne možete da promenite. Dobrosusedski odnosi su jedan od temeljnih principa EU. To je kao umetnost, morate da uklapate mnoge različite aspekte, što je suština zajedničkog života u našem, evropskom kontekstu. Srbija je, po mom mišljenju, u prošlosti bila evropska zemlja i biće, verujem, i deo ove nove Evrope u budućnosti. Ali, to znači da će morati da se pridržava i evropskih standarda, što uključuje i dobar odnos prema susedima i svima ostalima." ( Ursula Plasnik, ministar spoljnih poslova Austrije, 29. maj 2008, "B92")

&

"U odbrani Kosova stajaćemo čvrsto, kao pod Staljingradom." (Aleksandar Aleksejev, bivši ambasador Ruske Federacije u Beogradu, 27. maj 2008, " Politika ")

Počisti (etnički) prvo svoje dvorište...

"Verujem da Srbija i Hrvatska imaju jasnu odgovornost da ovaj region zajedno povedu u evropsku budućnost. Međutim, nije uvek bilo tako. Setite se Vukovara i užasnih događaja koji su se tamo desili. Setite se etničkog čišćenja više od četvrt miliona Srba tokom operacije 'Oluja' 1995. godine. To su bila mračna vremena koja nikad više ne smeju da se ponove." (Vuk Jeremić, odlazeći ministar spoljnih poslova, u Zagrebu, 28. maj 2008, "Politika")

"U svom izlaganju ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić izneo je za Republiku Hrvatsku neprihvatljive ocene istorijskih događaja tokom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku." (saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, 28. maj 2008, "Politika")

"Bilo bi dobro da ministar Vuk Jeremić i njegovi savetnici prouče što se događalo u ratu u Bosni i Hercegovini, delom i u Sloveniji i na Kosovu. Zna se ko je bio agresor i ko je počinio najveće zločine." (Stjepan Mesić, predsednik Hrvatske, 30. maj 2008, "Tanjug")

Dobar izvestilac loših vesti

"Sastanak predstavnika Evropskog parlamenta i Skupštine Kosova u Briselu označio je priznavanje nezavisnosti Kosova, pošto je na tom skupu prvi put istaknuta zastava nezavisnog Kosova." (Jelko Kacin, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, 30. maj 2008, "Blic")

"Neko ko je otvoreno stao na stranu separatista i koji nema izbalansiran i nepristrasan stav ne može biti na toj funkciji." (Božidar Đelić, odlazeći potpredsednik Vlade iz DS-a, tražeći smenu Jelka Kacina, 31. maj 2008, "Blic")

"On [Božidar Đelić] nije nadležan ni za vašu Skupštinu, a kamoli za Evropski parlament." (Jelko Kacin, 30. maj 2008, "B92")

Renesansa humanizma

O izjavi Vojislava Šešelja:

"Sigurno je on [Vojislav Šešelj] imao razloga da takvu rečenicu upotrebi s obzirom da je i Karla del Ponte nešto slično rekla. Što se tiče nekog mog ličnog mišljenja o Đinđiću – Šešelj je pokazao veliki stepen humanosti." (Zoran Krasić, funkcioner SRS-a, 26. maj 2008, "Tanjug")

"Kada je Karla del Ponte rekla da je Zoran Đinđić taj koji je naložio odvođenje Vojislava Šešelja u Hag, to znači da je taj čovek lično išao na to da ubije Vojislava Šešelja! Išao je na to da uništi njegovu porodicu, da ga odvoji od dece i porodice za ceo život, tako da je svaka reakcija Vojislava Šešelja posle toga jasna." (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, 25. maj 2008, "Gazeta")

"Šešelj vređa mrtvog Đinđića, ali i živog Koštunicu. Nadam se da se Koštunica još seća vulgarnog naslova Šešeljeve knjige u kojoj ga upoređuje na vulgaran način sa Karlom del Ponte." (Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS-a, 25. maj 2008, "Blic")

Ne daj da vas razdvoje (oni ljudi zli)

"Ima već nedelju dana kako Koštunica, Dačić i ja nemamo ništa što bi nas razdvajalo." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 30. maj 2008, "Politika")

"Stranka predsednika Srbije Borisa Tadića dobila je puno podrške zbog evropske orijentacije. On sada može da napravi dobru stabilnu vladu sa partijama koje na prvi pogled ne ulivaju poverenje (smeh). Dobro, pokušao sam da odgovorim diplomatski, koliko sam mogao (smeh), ali to ne bi bio prvi politički kompromis u istoriji Evrope. Nisam socijalista, ali želim mu [Tadiću] sreću sa njima!" (Dimitrij Rupel, ministar spoljnih poslova Slovenije, 28. maj 2008, "Politika")

"Savez radikala, narodnjaka i koalicije oko SPS značio bi vođenje nekoherentne i antinacionalne politike i izrazio uverenje da SPS neće pristati na takvu neodgovornost." (Boris Tadić, predsednik Srbije i DS-a, 28. maj 2008, "FoNet")

"Verujem da ćemo tokom juna izabrati vladu, koja će biti evropska vlada, koja će ratifikovati na prvoj narednoj Skupštini, Sporazum o pridruživanju i za taj Sporazum će glasati 142 poslanika u narodnoj skupštini. Evo, to je moja prognoza sa 99,99 posto verovatnoće, ali potpuno subjektivna." (Mlađan Dinkić, predsednik G17 Plus, 25. maj 2008, "Utisak nedelje")

"Obećavam da neću napraviti grešku. Raznorazne debejske metode i pritisci se vrše, a reći ću jednog dana i ko to radi. Samo, pogrešili su čoveka i lice, odnosno moju malenkost, koga su hteli da zaplaše." (Dragan Marković, predsednik opštine Jagodina, 28. maj 2008, RTS)

Lavovski sporazum

O koalicionom sporazumu SRS-a, DSS/NS-a i SPS-a za Beograd:

"U naredne četiri godine ova koalicija će u Beogradu uraditi dvostruko više nego što je prethodna vlast uradila tokom dužeg perioda. Mnogi će biti iznenađeni koliko će stranih investicija stići u Beograd i to u 15 dana i sa kim će se sve razgovarati o budućoj saradnji i investiranju u glavni grad." (Aleksandar Vučić, kandidat SRS-a za gradonačelnika Beograda, 29. maj 2008, "Blic")

"Ko je gradonačelnik Beograda jeste i međunarodno političko pitanje, a ne samo pitanje kanalizacije i vodovoda." (Bojan Pajtić, potpredsednik DS-a, 29. maj 2008, "Blic")

"Ukoliko bude potpisan koalicioni sporazum na nivou grada Beograda između narodnjačke koalicije, radikala i koalicije okupljene oko socijalista, onda taj sporazum slobodno mogu da bace lavovima sa kalemegdanske terase." (Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora DS-a, 28. maj 2008, "Danas")

U granicama (radikalske) demokratije

O zakazivanju sednice Skupštine Beograda za 14. jul:

"Oni koji su mislili da neću iskoristiti zakonske mogućnosti time pokazuju svoju političku naivnost. Ako su nezadovoljni ovakvim pravnim rešenjima trebalo je da reaguju prošle godine kada su zakoni usvajani. [...] Siguran sam i da bi neki radikal da je na mom mestu uradio isto." (Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnika Beograda iz DS-a, 30. maj 2008, "Politika")

"Našao se neki Alimpić da bi birokratskim merama zaustavi konstituisanje Skupštine Beograda zato što mu se ne sviđa većina koja je formirana. Time je do apsurda dovedeno ime stranke kojoj on pripada. [...] Samo kriminal može biti razlog da se sednica zakaže tek za 14. jul. Možda im to treba da prikriju tragove pljačke ili da dodatno opljačkaju budžet." (Tomislav Nikolić, 30. maj 2008, "Politika")

"Nećemo tolerisati odlaganje sednice Skupštine grada." (Aleksandar Vučić, 31. maj 2008, "Blic")

"Odluka Alimpića predstavlja uzurpaciju vlasti u uvod u diktaturu." (Andreja Mladenović, porptarol DSS-a, 31. maj 2008, "Blic")

"Mi se ne borimo za vlast, za naše funkcije, mi se borimo za demokratiju i poštovanje izbornih rezultata." (Aleksandar Antić, šef izbornog štaba SPS za Beograd, 30. maj 2008, RTS)

Evropska ili vlada na evropskom kontinentu?

"Srbija je vekovima evropska država, i do sada nije postojala neka druga Srbija osim evropske. Ako se pođe od činjenice da je Srbija na evropskom kontinentu i da niko nema nameru da je seli iz Evrope, obaveza nove nacionalne vlade je da se izbori za zaštitu naših suštinskih interesa i obezbedi snažan privredni razvoj zemlje." (Vojislav Koštunica, odlazeći predsednik Vlade, 26. maj 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Apsolutna pobeda u Vojvodini, nezapamćeni rezultat liste 'Za evropsku Srbiju' i podjednako nezapamćeni poraz radikala i DSS-a, koji se dogodio upravo nakon najave njihove koalicije i mogućnosti da Srbija dobije takvu vladu, jeste odgovor građana da oni ne žele nikakvu vlast koja počiva na aritmetici i vlastoljublju, nego vladu koja ima program i viziju, i koja će zemlju uvesti u EU." (Jelena Trivan, portparol DS-a, 26. maj 2008, "Tanjug")

"U poslednje vreme čujem izjave da DSS neće ići na poništavanje sporazuma, već na njegovu dopunu. Grubog i brutalnog poništavanja SSP-a neće biti." (Tomislav Nikolić, 30. maj 2008, "Alo!")

Penzija po sili političke (ne)korektnosti

"Ako bi DSS sada rekla da može da prihvati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je bio razlog pada vlade, tu bi se radilo o najgoroj vrsti poltičkog nemorala. Ukoliko postoji zrno razuma i korektnosti kod njega [Vojislava Koštunice], on bi trebalo da shvati da treba da ide u penziju." (Oliver Dulić, odlazeći predsednik Skupštine iz DS-a, 31. maj 2008, "Danas")

"Zahtev Dulića da DSS zameni predsednika novina je u višestranačkom životu Srbije. Pre Dulića nikome nije palo na pamet da javno i bez zazora uređuje ko će voditi stranku kojoj ne pripada. Zbog toga će u Srbiji ostati zabeležen Dulićev napor da sebe preporuči kao važnog čoveka koji je sposoban da po meri svoje, ili tuđe pameti, vodi poslove tuđih stranaka." (Zoran Lončar, odlazeći ministar prosvete iz DSS-a, 31. maj 2008, "Beta")

Posleizborna obećanja

"Čeka se formiranje proevropske vlade, Srbiji se garantuje status zemlje kandidata u najskorije moguće vreme, garantuje se stavljanje na belu šengensku listu, ali od nas zavisi da li ćemo uspeti da u najkraćem mogućem roku formiramo vladu i da zaista hrabro i odlučno iskoračimo prema evropskim integracijama." (Suzana Grubješić, član Predsedništva G17 Plus, 28. maj 2008, "Kažiprst" Radija "B92")

"Veliki broj stranih investitora bio je pred odlukom da ugovori poslove u Srbiji čija vrednost premašuje milijardu evra, ali su od toga odustali dok ne vide koje stranke će formirati novu vladu." (Jasna Matić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, 27. maj 2008, "Beta")

Za bolji izgled Srbije (i srećniji SPS)

"DS i SPS su autentični predstavnici Srbije, pre i posle 2000. godine. U DS-u, koju je vodio Zoran Đinđić, 1993. godine je postojala ideja o formiranju zajedničke vlade [sa SPS-om]. Ta ideja se izjalovila i Srbija je onda mnogo lošije izgledala. Možda bi bilo bolje da je tada napravljen jedan nacionalni i politički dogovor." (Boris Tadić, 28. maj 2008, "FoNet")

"U DS-u, dok je na njenom čelu bio Zoran Đinđić, nikada nije postojala tako glupa ideja kao što je formiranje vlade sa SPS-om." ( Zoran Živković, bivši premijer Srbije iz DS-a, 29. maj 2008, "B92")

&

Velimir Bata Živojinović, glumac i član SPS-a, 25. maj 2008, "Pres":

"Nije tačno da se pregovara samo o ministarskim mestima. Svi nude milione evra, stanove, limuzine, nude da nam život učine srećnijim. Moraju da nude, da ne dođu u situaciju kao što je bilo u prošloj vladi, da stranka iz opozicije ima više ministara u vladi, nego stranka koja je vladajuća. Zna DS koliki je kolač vlasti, koliko je to ministarskih mesta, para, upravnih odbora..."

"Znam da socijalisti neće praviti kardinalne greške. Ja tražim 100 dinara, jedan mi toliko daje, a drugi nudi 300. Je l' treba da se prodam za 200 dinara?! Ružni epiteti su nam pripisivani, a sad smo super, niko ne pominje naše loše osobine. Ne možemo ni mi da zaboravimo poniženja."

"Ne može nas da preobrati ni Palma ni neka druga biljka."

Ili će ti život biti cveće (ili tebe više u politici biti neće)

"Spreman sam da idem na poligraf ako sam slagao da mi je predsednik Srbije Boris Tadić na konsultacijama o formiranju vlade rekao da prenesem Velimiru Iliću da ne znači da on ne bi mogao nekoga da likvidira. Pa ako poligraf pokaže da sam lagao, daću ostavke na sve svoje funkcije, a ako bude suprotno – tražim da Tadić podnese ostavku!" (Miroslav Markićević, predsednik IO Nove Srbije, 27. maj 2008, " Glas javnosti ")

"Ja samo kažem, ja nisam bio na tom sastanku, uveren sam... Znam šta je gospodin Tadić – nikome on ne preti. Znam prosto čoveka kakav je i po senzibilitetu, taj ne bi, što bi rekli, cvet zgazio. Dakle, potpuno je to ludo!" (Mlađan Dinkić, 25. maj 2008, "Utisak nedelje")

&

"Svako ima pravo da protestuje, samo nemoj da ruše i da biju građane. Znam da su u DS-u veoma moćni i opasni ljudi, spremni da urade svašta, ali se nadam da neće posegnuti za nasiljem. Nažalost, DS je nosilac fašizma u Srbiji, a lepljenje plakata sa telefonima funkcionera DSS-a je klasičan primer tog fašizma!" (Aleksandar Vučić, 27. maj 2008, "Pres")

Na pravdi DOS-a

"Otkad je došla ova nazovi demokratska vlast, imao sam preko 240 suđenja! Nailazio sam na svakojake – i poštene i časne sudije, ali i na one druge. Ali, istina je samo jedna! [...] Ma, kakav njegov [Šutanovčev] ugled! Nije mi jasno zašto krije da je to radio, pa JUL nikada nije proglašen za neku fašističku ili zabranjenu organizaciju! Ne vidim u čemu je problem, jer je ta stranka imala legitimitet kao i sve druge?!" (Dobrivoje Budimirović Bidža, bivši predsednik opštine Svilajnac, koga je tužio Dragan Šutanovac zbog tvrdnje da je "bio u obezbeđenju funkcionera JUL-a", 29. maj 2008, "Kurir")

Odmorni od života

"Ne, jer ubeđujem sebe da tek ulazim u politiku." (Vuk Drašković, predsednik SPO-a, na pitanje "da li je umoran od politike", 28. maj 2008, "Danas")

"Nije mi problem ni da me ubiju. Naživeo sam se. Svašta sam prošao. Završio škole sa najvećim uspehom, a evo uspeo sam da makar malo doprinesem da one, koji su najgori mogući način upravljali Beogradom, smenimo." (Aleksandar Vučić, 29. maj 2008, " Večernje novosti")

"Ja sam stariji čovek i meni to ne treba. Eto, ja bih želeo da se sastanem sa nekom mladom damom, ali nijedna me neće jer sam mnogo mator. A ostalo, sa kim se srećem, to nije bitno." (Jovan Krkobabić, predsednik PUPS-a, na pitanje da li se "sastao s Draganom Đilasom na lični zahtev", 28. maj 2008, "Alo!")

"Što ja volim debeovke! Volim obračun sa njima, prsa u prsa, a naročito u parteru." (Dragan Marković Palma, predsednik JS-a, 30. maj 2008, prema listu "Alo!")

VREMEPLOV

"Ne znam ništa pozitivno o EU, sem da je zlo. Ne interesuju me ni simboli, ni principi, ni ustav, ni regule, ni akti EU zato što je pogazila sve što je radila. EU prema Srbiji ima loš odnos i o Evropi me ne pitajte ništa." (Tomislav Nikolić, februar 2005, "Blic")

"Jednom me diplomata, neću da mu pominjem ime, sve vreme oslovljavao sa 'gospodine predsedniče Vlade'... Ja to nisam negirao." (Vuk Drašković, kao ministar spoljnih poslova SCG, decembar 2004, TV "B92")

"Ja sam kao drug Tito, doživotan. Pored ovakve opozicije vladaćemo večno." (Dobrivoje Budimirović Bidža, kao direktor škole, predsednik opštine i narodni poslanik iz SPS-a, februar 1993, TV "Studio B ")