Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 75
Reči i misli

Reči i misli 75

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
nedelja, 15. jun 2008.

Iskrenost (nas) je zabolela

"Iskreno se nadam da će moj predlog da se Evropskoj uniji dozvoli više nadležnosti na Kosovu postići svoj cilj." (Ki Mun Ban, generalni sekretar UN-a, u Londonu, 13. jun 2008, "B92")

&

"Stabilnost i prosperitetna budućnost celog zapadnog Balkana leži u EU. Zbog toga, EU ima značajnu ulogu u prevazilaženju prepreka koje treba prevazići u ispunjavanju tog cilja. To se posebno odnosi na probleme na Kosovu i Metohiji, jer su oni među najtežima u regionu. Želim da naglasim važnost pronalaženja legalnog načina da se krene napred, koje će biti prihvatljivo za sve strane i odobreno u Savetu bezbednosti." (Boris Tadić, predsednik Srbije, u pismu Ki Mun Banu, 13. jun 2008, "B92")

"Predsednik Republike je prekoračio ustavna ovlašćenja i samoinicijativno odgovorio na predlog Ki Mun Bana, o čijoj bi inicijativi da se na Kosovu legalizuje misija Euleks, saglasno Ustavu, Narodna skupština morala odmah da zauzme stav." (Vojislav Koštunica, odlazeći predsednik Vlade, saopštenje za javnost, 13. jun 2008, "B92")

"Optužbe tehničkog premijera Vojislava Koštunice su neosnovane. Koštunica, po starom običaju, nastavlja da obmanjuje građane Srbije." (Boris Tadić, 13. jun 2008, "Tanjug")

Zamor komesarskog materijala

Oli Ren, komesar EU za proširenje:

"Postizborna neizvesnost u Srbiji u poslednjih mesec dana me je zamorila." (11. jun 2008, "Dojče vele")

"Srećan sam što sarađujem sa srpskim parlamentom." (11. jun 2008, "FoNet")

Nastavak pomirenja drugim sredstvima

Boris Tadić, na sednici GO DS-a:

"Zaboravite na bivše sukobe! Stegnite ruku onima sa kojima ste se sukobljavali devedesetih godina i zajednički nađite rešenje za bolju budućnost! Ako to ne budete uradili imaćete problem sa mnom." (07. jun 2008, "Tanjug")

"DS i SPS suočene su sa činjenicom da lideri stranaka nisu među njima – obe stranke imaju svoj bol, ali moraju u budućnosti da pokažu spremnost i nađu bolju šansu za svakog građanina Srbije." (08. jun 2008, "Politika")

"Nastavićemo pregovore koje još nismo započeli sa svim predstavnicima političkih stranaka koje su dobile mesta u parlamentu." (08. jun 2008, "Politika")

Nevrednosna konstatacija

Povodom govora Borisa Tadića na GO DS-u:

"Izjava lidera DS-a Borisa Tadića o boli dve partije zbog gubitka lidera je konstatacija, a ne vrednosni sud." (Božidar Đelić, funkcioner DS-a, 08. jun 2008, TV "B92")

"Tadić je pokazao da nema nikakvu političku ideju i principe, već da ga samo zanima vlast po svaku cenu." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 08. jun 2008, "B92")

"Izjava Borisa Tadića da i demokrate i socijalisti imaju svoj bol zbog izgubljenog predsednika je skandalozna." (Vesna Pešić, predsednica Političkog saveta LDP-a, 08. jun 2008, "Beta")

"Srbija nema nikakvu budućnost ako njenu vladu sastave stranke potpuno različite orijentacije, ukoliko se izbriše razlika između laži i istine, pravde i zločina i zla i dobra. SDU u potpunosti odbacuje tezu da i DS i SPS imaju svoju bol zbog izgubljenih predsednika." (saopštenje SDU-a Žarka Koraća, 08. jun 2008, "Beta")

"Nije nacionalno pomirenje sa Dačićem i ovo što predsednik Tadić ovih dana priča da moramo sada da se ljubimo u usta i da vičemo da su evropska levica. Da parafraziram Đinđića, ako tu žabu zvanu SPS moramo da progutamo onda ne moramo da pričamo da je to divna krempita ili srneća leđa." (Zoran Ostojić, član Predsedništva LDP-a, 11. jun 2008, "Problem" TV "Studija B")

&

"Znate šta, ja sam zbog budućnosti oprostio svima. Mi, intelektualci moramo da gledamo unapred, da radimo na pomirenju ljudi, ne mogu u Srbiji sto godina da traju ratovi između 'četnika' i 'partizana', 'crvenih' i 'žutih'..." (Mile Ilić, "funkcioner SPS-a protiv koga su Nišlije pre 12 godina mesecima protestovale zbog izborne krađe", 12. jun 2008, "Politika")

Slina u jazavičjoj rupi

"Kao strah i trepet, on [Boris Tadić] nekom preti – kada ga neko bude uhvatio za uvo i rekao 'ej, mali, briši u ćošak tamo'! On je bio ministar odbrane, uništio vojsku, ministar telekomunikacija, uništio ceo sistem i doveo Sorosa preko kablovske televizije besplatno u svaku kuću. Sve što je dohvatio je uništio, ajde dajte mu državu neka i nju uništi do kraja. Ja sam razočaran u Srbiju kada bira jednog tako prepotentnog tipa koji priča – 'ja imam ožiljke, ja sam frajer sa ulice, ja sam Dorćolac...' Ja sam, bre, iz Čačka, kad uhvatim te beogradske Dorćolce i naučim ih pameti! Evo, Peti oktobar – gde je bila ta slina? U nekoj rupi, kao jazavac se zavukla, nije ga imalo nigde, to je jedan slinavko kome dođeš i trupneš nogama i on pobegne!" (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 09. jun 2008, požarevačka TV "Duga" )

Principijelno licemerje (jednog delije)

"Kako vreme prolazi, sve manje izgleda realno da je moguće sa koalicijom oko SPS-a ostvariti ciljeve nacionalne vlade." (Vojislav Koštunica, nosilac liste DSS-NS, 10. jun 2008, "Tanjug")

"To [izjava Vojislava Koštunice] je dokaz nečega što se zove licemerje pokriveno onim što se zove politički princip." (Jelena Trivan, portparol DS-a, 10. jun 2008, "Direktno" TV "Studija B")

&

"Ne mogu da shvatim koliko tog čoveka [Vojislava Koštunicu] napadaju. To je dobar, pošten čovek, jedan delija koji voli svoju državu iznad svega." (Velimir Ilić, 08. jun 2008, "Beta")

Da zažmurimo ceo život

Vuk Drašković, predsednik SPO-a:

"Ja imam koalicioni sporazum sa DS-om, koji ja poštujem – DS je moj koalicioni saveznik od 1990. godine. Nikakav sporazum sa SPS-om ja nemam." (12. jun 2008, "Uvećanje" TV "B92 Info")

&

"Slobodan Milošević će vladati dok je živ, ako se bude čekalo da ga svojim konceptom sruši lider DS-a Zoran Đinđić. Na mitingu Saveza za promene, Đinđić je, nikoga ne konsultujući, saopštio novi zahtev – da zažmurimo dve nedelje i posle toga Miloševića više neće biti na Dedinju." (za TV "Crne Gore", 24. avgust 1999, "Glas javnosti")

Ima besplatnog ručka (na naš račun)

"Najbogatiji Srbin Miroslav Mišković pre dve nedelje, 26. maja, organizovao je ručak za nekoliko najuticajnijih srpskih biznismena i ličnosti iz javnog života na kome je sa entuzijazmom podržana ideja da Ivica Dačić bude premijer 'proevropske vlade' i da se tako umiri krilo SPS-a koje je izričito protiv ulaska u vlast sa Demokratskom strankom. Kako tvrdi jedan od učesnika ovog sastanka, koji nije želeo da mu se pominje ime, pored Dačića ručku su prisustvovali i biznismeni Milan Beko i Dragan Tomić iz 'Simpa', kao i još nekoliko ličnosti iz javnog života Srbije. Biznismeni su, tvrdi naš izvor, Dačića uveravali da se članstvo i rukovodstvo nijedne stranke ne bi moglo protiviti učešću u vladi u kojoj bi prvi čovek stranke dobio premijersko mesto." (12. jun 2008, "Politika")

"Glavnu urednicu lista zvao je i predsednik socijalista Ivica Dačić, da protestuje zbog 'nekorektnosti' Politike koja je, kako je rekao, 'sada gora nego kad je bio Hadži-Struja'. 'S kim ja ručam je moja privatna stvar', revoltirano je rekao Dačić i upitao: 'A šta ako vam kažem da je Mišković pre toga primio Koštunicu, da li biste i to objavili?'. Na potvrdan odgovori poziv da sve iznese u javnost preko Politike, Dačić je odbio dalji razgovor." (14. jun 2006, "Politika")

"'Amerikanci i Englezi sede u kokpitu pri formiranju vlade', kaže evropski diplomata stacioniran u Beogradu." (holandski "Handelsblad", 12. jun 2008, sajt Ministarstva za KiM)

&

" Razgovori koje vodim su privatni i ne bi bilo u redu da javno govorim s kim se susrećem." (Stiven Vordsvort, ambasador Velike Britanije u Beogradu, na pitanje "da li se sastajao sa Ivicom Dačićem ili sa Miroslavom Miškovićem", 13. jun 2008, "Politika")

"Zbog nesposobnosti političara da odgovore očekivanjima građana, otvorio se prostor da se u formiranje vlade pored tajkuna mešaju i akademici, vladike, ambasadori, razne internacionale i ko zna ko još." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 12. jun 2008, "NIN")

Najozbiljniji kandidati za filantrope

"Možda ću biti premijer, možda potpredsednik vlade, možda ministar ili poslanik, a možda ću postati filantrop." (Božidar Đelić, odlazeći potpredsednik Vlade, u Briselu, na pitanje Jelka Kacina šta će raditi u novoj vladi, 14. jun 2008, "Dnevnik")

"Ne bih da komentarišem, jer još nije vreme. Razgovori nisu počeli. Videćemo, nešto će se već desiti na kraju." (Mirko Cvetković, odlazeći ministar finansija iz DS-a, na pitanje da li je jedan od najozbiljnijih kandidata za mandatara, 12. jun 2008, "Tanjug")

Zatvorena vrata (percepcije)

"Dok ne završimo ovaj posao ovde [pregovori s narodnjacima i radikalima], nema potrebe da postavljam nekom trećem nikakav uslov. Ako ne završimo ovaj posao, onda ćemo tražiti izlaz na neka druga vrata. Koja su to vrata, ja to još uvek ne znam." (Jovan Krkobabić, predsednik PUPS-a, 11. jun 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

" Slušajte me sad dobro. Dva brata su blizanci, a mi smo tri brata blizanca! Dačić, Krkobabić i ja! Samo što se ovaj najstariji rodio dva sata kasnije! Braća su složna i oko programa i oko svega." (Dragan Marković Palma, predsednik JS-a, 10. jun 2008, "Pres")

"Čujem da se vode neki pregovori. Ne mogu tačno da kažem ko će biti vlast, a ko opozicija, jer ja već deset dana nisam učestvovao ni u kakvim pregovorima. Ako je to Mrkonjić rekao [da će u roku od sedam dana biti formirana vlada DSS, SRS i SPS] onda te vlade sigurno neće biti!" (Tomislav Nikolić, 12. jun 2008, "Pravda")

"Svi idu na neke dodatne konsultacije. I ovi što imaju po dva tri poslanika idu na nekoliko dana… Svi imaju nekog mentora… Ne znam šta se događa…Pijaca radi. Sve su igre u opciji. Videćemo. Nekome je stalo da bude u vladi po svaku cenu, ko god da bude premijer, to je postala lakrdija. Ja očekujem da se i neki portir tamo pojavi kao kandidat za vladu, možda i penzioneri predlože nekoga." (Velimir Ilić, 11. jun 2008, "Politika")

&

"Socijalisti su opredeljeni za nastavak razgovora sa narodnjacima i radikalima." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 12. jun 2008, "Tanjug")

"Ivica Dačić je prelomio, vrlo brzo će biti formirana proevropska vlada." (Petar Petrović, poslanik JS-a, 13. jun 2008, "Pres")

Jedina druga mogućnost

"Nemoguća je vlada DSS-a i SRS-a, jer oni ni teorijski ne mogu da skupe 126 poslanika. Formiranje vlade DS-a i SPS-a jedina alternativa." (Mlađan Dinkić, predsednik G17 Plus, 14. jun 2008, "Politika")

" To [da socijalisti ne žele vladu sa radikalima i DSS/NS-om] je bilo jasno već posle prvog sastanka, ali mi nismo želeli u to da verujemo." (Tomislav Nikolić, 13. jun 2008, "Pravda")

"SPS u pregovorima za formiranje vlade igra duplu igru i danju javno sa nama pregovora, a noću sa drugom stranom." (Zoran Lončar, odlazeći ministar prosvete iz DSS-a, 14. jun 2008, "Politika")

"DS je ostavio korektno vreme socijalistima da završe pregovore sa DSS. Njihovi razgovori bi ovih dana trebalo da budu okončani neuspehom." ( Oliver Dulić, dosadašnji predsednik Skupštine Srbije iz DS-a, 09. jun 2008, "Blic")

"Ma šta ko mislio o SRS-u, ali radikali su poslednjih nekoliko meseci držali lekcije iz demokratije." (Andreja Mladenović, portparol DSS-a, 12. jun 2008, "NIN")

Razum i Palmina (bez)osećajnost

Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a :

"Nadam se da će razum prevagnuti i da će se Palma ipak setiti da smo se zajedno proteklih osam godina borili protiv zla koje dolazi iz DS i G17 plus." (09. jun 2008, "Kurir")

"Dragan Marković Palma se više ni u čemu ne razlikuje od Vesne Pešić, osim što je Vesna Pešić nešto obrazovanija." (14. jun 2008, prema "Kuriru")

&

"Palma se od Arkanovog 'tigra' i Šešeljevog prijatelja, kome se lider radikala preko video-linka uključio na sinovljevu ženidbu, pretvorio u vrhunskog Evropejca." (Borko Ilić, potpredsednik DSS-a, 14. jun 2008, "Kurir")

"Dragan Marković Palma je problem Ivice Dačića i očekujemo da nas njih dvojica obaveste o svom zajedničkom stavu." (Miloš Aligrudić, potpredsednik DSS-a, 12. jun 2008, prema "Pravdi")

Predsednik svih novinara

"Imam razloga da mislim da DS i Boris Tadić nisu zadovoljni Politikom. Pisao mi je i Tadićev savetnik Nebojša Krstić i žalio se na izbor komentatora, tražio je da se sa spiska saradnika skinu Đorđe Vukadinović i Slobodan Antonić! Nije bio zadovoljan načinom na koji je intervjuisan predsednik, zato očekujem smenu." (Ljiljana Smajlović, glavni urednik "Politike", 13. jun 2008, "Pres")

Predsednik svih predsedavajućih

Jovan Krkobabić, kao predsedavajući Skupštine Srbije:

"Pa, dobro. Nisam se baš snašao. Ja sam star i neuk." (12. jun 2008, "Gazeta")

"Ne mogu sada da pričam, u gužvi sam, dete moje. Čujemo se kasnije! Živeli!" (13. jun 2008, "Pres")

Početak pokreta otpora na dahiju

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije:

"Evo ga Kučuk-aga!" (poslanici SRS-a Ivici Dačiću, misleći na dahiju Kučuk Aliju, 12. jun 2008, "Gazeta")

"Ivici Dačiću je bolje da izvrši samoubistvo nego da mene ima u opoziciji." (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, 12. jun 2008, "Pres")

Demokratski nacizam

"Najrazličitije organizacije najrazličitije deluju. Imamo takozvane demokratske stranke, gde je nacizam vrlo prisutan u iskazima pojedinih političara. Omakne im se, ne znaju šta govore." (Petar Lađević, direktora Službe za ljudska i manjinska prava, 12. jun 2008, "Danas")

Borba za opstanak (crnog letovanja)

O tome gde će i kada političari na odmor, 09. jun 2008, "Kurir":

"Svi su izgledi da ni ove godine nema letovanja za mene, a poslednji put sam na moru bio 1998. godine. Već 1999. bilo je bombardovanje, 2000. izbori, 2001. borba za opstanak, 2002. izbori, 2003. priprema za izbore, pa 2004. izbori. Zatim sam 2005. zaboravio da treba da odem na odmor, jer sam se već odvikao, pa smo 2006. opet očekivali izbore, a prošle i ove godine su bili predsednički i parlamentarni izbori, kao i pregovori oko formiranje vlade, koji, evo, još uvek traju." (Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a)

"Kakvo crno letovanje?! Nema odmora! Počinje Skupština, sprema se i Vidovdanski marš. Mi ćemo da radimo ako ovi Evropejci neće. Naš predsednik stranke nije bio na letovanju ni prošle godine, neće ni ove, pa neću ni ja da idem." (Aleksandra Janković, portparol NS-a)

"Verujem da bih mogao da odem u avgustu, kad je mrtva sezona u politici. Ali treba paziti da odmor ne bude u vreme važnih skupštinskih glasanja, kada je svaki glas bitan, pogotovo kad ste u vladajućoj koaliciji. Da ne bude posle glasanja iz Bodruma!" (Željko Ivanji, član Predsedništva G17 Plus)

"Nema šanse dok se ovo ne završi povoljno. A onda će valjda neko da kaže: 'Hajde sedi, stari, negde deset dana, barem kafu da popiješ, zaslužio si'." (Jovan Krkobabić, predsednik PUPS-a)

VREMEPLOV

"Doći ću ponovo u Vranje, ukoliko mi to dopusti Dragomir Tomić [Simpo]!" (Boris Tadić, kao predsednik Srbije, februar 2005, "Vranjske")

"S Vojislavom Koštunicom se viđam skoro svaki dan, jer smo u istoj zgradi, a sa Karićem kada on to zatraži." (Velimir Ilić, kao ministar za kapitalne investicije, februar 2005, "Blic")

"Da budem potpuno otvoren, danas Bogoljubu Kariću punu podršku daje sam predsednik Boris Tadić i njegova DS. Oni su i u Vojvodini zajedno na vlasti i sarađuju na nekim štetnim zajedničkim projektima... Zašto se Karić u puloveru, u potpuno opuštenoj varijanti, pojavljuje na prijemu kod predsednika Borisa Tadića, kao da su oni kućni prijatelji? Znači, on dolazi u štrikanom puloveru na proslavu 15-godišnjice DS, gde su svi formalni i svečano obučeni!" (Mlađan Dinkić, kao ministar finansija, februar 2005, "Evropa")