Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 86
Reči i misli

Reči i misli 86

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
utorak, 16. septembar 2008.

Između tri vatre

"Ako Srbija bude primljena u EU, to treba da se dogodi ako se postigne potpuni dogovor da Beograd prizna Kosovo kao nezavisnu državu. EU bi teško pogrešila ako prihvati Srbiju dok ona ima pretenzije da je Kosovo deo njene teritorije." (Ričard Holbruk, bivši američki izaslanik za Balkan, u Prištini, 09. septembar 2008, "Pravda")

"Srbija će imati koristi od članstva u EU, ali će se povećati pritisak na Beograd da prizna nezavisnost Kosova." (Aleksandar Konuzin, ambasador Ruske Federacije u Beogradu, za magazin "Ekonomist", 12. septembar 2008, "Beta")

Surovi (nemagični) realizam

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, 11. septembar 2008, "Vreme":

"Kada ste izuzetno ambiciozni, ali i surovo realni, onda znate da je prvi realan ambiciozni momenat kada Srbija može da postane članica – 2014. godina."

"Evropa nas neće sprečiti da pečemo rakiju za sopstvenu potrošnju, ali svako ko želi da se pojavi pred potrošačima, moraće da ispuni minumum standarda. Ali, nećemo se zbog toga žaliti, jer nećemo da trujemo jedni druge."

&

"Niko normalan, prosečno inteligentan i minimalno obavešten ne veruje ni u jednu od navedenih aktuelnih mantri zvanične američke politike. [...] Dobro, ali gde smo mi, odnosno, gde je Srbija u čitavoj ovoj priči? Zasada nigde. Ali ne zato što, kao što kažu cinici, 'za razliku od Rusa, mi nemamo atomsku bombu', već zato što još uvek čekamo na političku garnituru koja će više voleti otadžbinu nego pare i vlast." (Đorđe Vukadinović, 08. septembar 2008, "Politika")

Poklonu se u veštačku vilicu ne gleda

O gasnom Sporazumu s Ruskom Federacijom:

"Ako na kraju vrednost transakcije bude niža 2,2 milijarde evra za 100 odsto kapitala, to bi trebalo tretirati kao poklon Srbije Ruskoj Federaciji, a meni je potpuno neverovatno da bi bogata Rusija prihvatila poklon siromašne Srbije." (Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, konferencija za novinare, 10. septembar 2008, "Politika")

"Gasovod je poklon Rusije državi Srbiji jer trasa gasovoda ne mora da ide kroz Srbiju, već može da se gradi u susednim državama." (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, 10. septembar 2008, "Tanjug")

"Mlađan Dinkić preuzima vlast od Borisa Tadića i ruši njegov i ugled Skupštine. Građani se s pravom pitaju ko je stvarni predsednik Srbije – Boris Tadić ili Mlađan Dinkić?" (Borko Ilić, potpredsednik DSS-a, 11. septembar 2008, "Beta")

"Nisam ubeđen da Sporazum o energetskoj saradnji znači da će biti realizovan i sam projekat. To ne znači da će izgradnja gasovoda uopšte početi. To je političko pitanje, politički problem. Postoji ozbiljan problem u oblasti energetske saradnje." (Jurij Buligin, iz predstavništva Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije, 10. septembar 2008, "B92")

"Rusi nisu imali drugu mogućnost nego da gasovod grade preko Bugarske, ali su takođe mogli da zaobiđu Srbiju, a oni su se upravo odlučili za našu zemlju." (Petar Škundrić, ministar energetike, 12. septembar 2008, "Politika")

"Postavljam pitanje političarima koji su u Skupštini glasali za sporazum: da li bi na isti način, po upola manjoj ceni, nekome prodali i svoju imovinu?" (Judita Popović, potpredsednica Skupštine iz LDP-a, 10. septembar 2008, "B92")

Prizori iz policijskog života

Ivica Dačić, ministar policije, 11. septembar 2008, "Vreme":

"Plate policajaca su mnogo niže u odnosu na one protiv kojih se policija bori, naročito u borbi protiv organizovanog kriminala."

"Naročito će biti značajan novi pasoš. Bilo je predviđeno da ima sedam nivoa zaštite. Međutim, zbog ovih problema u štampanju i zbog toga što je prvih 200 odštampano sa šest nivoa zaštite – što je urađeno da bi se što pre krenulo u dodelu tih pasoša – kasnije smo normativna akta usaglasili sa šest nivoa zaštite, što je sasvim dovoljno, čak i previše, s obzirom na to da EU ima standard od četiri nivoa."

Kuknjava zbog narikača

Tomislav Nikolić, bivši zamenik predsednika SRS-a:

"Da vam iskreno kažem, mada ne bih voleo da se to desi, ali ako formiram stranku, SRS će nestati! Todorović je u velikom sukobu s mnogima, a partija se ne okuplja oko narikača. Mnogi od njih znaju i da nikada više neće videti Skupštinu." (10. septembar 2008, "Kurir")

"Hajka je u stranci, oni [koji su ostali u SRS-u] mi liče na sektu." (11. septembar 2008, "Intervju" RTS-a)

"Vojislav [Šešelj] mi je zamerio da zbog svoje sujete hoću da srušim Srbiju i da ne želim više da pomažem zato što je Koštunica kandidat za predsednika vlade, a u testamentu je napisao da nikad ne sarađujemo s njima, on je rekao da sada konačno možemo da formiramo Vladu jer je Kosovo konačno palo." (11. septembar 2008, "Intervju" RTS-a)

"Znam ja da ću za dva-tri meseca, opet kod njih biti ološ, koji je pratio Šešelja 18 godina, ne zanosim se da ću ostati pametan, lep i evropejac, kakvim me sad predstavljaju." (12. septembar 2008, "Politika")

Engleski špijun koji radi za CIA-u

Na sednici Centralne otadžbinske uprave SRS-a:

"Ovo je sukob između dveju ideologija: s jedne strane je ideologija SRS-a, a s druge strane je prozapadna ideologija. To nije nikakva navodno mekša, reformisana ideologija SRS-a, to je ideologija koja je identična ideologiji koju zastupa DS, koju određuju Brisel, Vašington, činovnici stranih ambasada i oligarsi – Mišković i Beko." (Vojislav Šešelj, predsednik SRS-a, u pismu koje je pročitano na sednici, 13. septembar 2008, "Glas javnosti")

&

"Tomo, ti si izdajnik! Ti si agent CIA! Prodao si se 'žutima'! Izdao si SRS!" (Nataša Jovanović, član Predsedništva SRS-a, 13. septembar 2008, "Pres")

"Nataša, sram te, bre, bilo! Pa, svi ovde znaju da bi bez mene bila niko i ništa." (Tomislav Nikolić, 13. septembar 2008, "Pres")

&

"Ti si, Tomo, rob tajkuna, plaćaju te Mišković i Beko, ti si engleski špijun, sve si uradio da razbiješ SRS i da nikad ne uđemo u vlast! Ovo što radiš je sramotno! Razbijaš SRS u trenutku kada Hag hoće da ubije Voju Šešelja!" (Vjerica Radeta, poslanik SRS-a, 13. septembar 2008, "Pres")

"Ne lupetaj gluposti, treba da se stidiš!" (Tomislav Nikolić, Vjerici Radeti, 13. septembar 2008, "Pres")

Krv dajem, Šešelja ne dajem (ili je obratno)

"Ja sam se rodio kao radikal i umreću kao radikal. Ne radi se tu o ideološkom sukobu, niti o odustajanju od izvornih principa SRS-a. Kada biste me pitali da li bih sada dao život za Šešelja, dao bih, i sada i uvek. Ali, ako treba da biram između Šešelja i Srbije, ipak biram Srbiju." (Božidar Delić, potpredsednik Skupštine, član poslaničkog kluba "Napred, Srbije", 09. septembar 2008, "Alo!")

"Biće predloženo da on [Tomislav Nikolić] i ostali poslanici koji su formirali zaseban poslanički klub budu izbačeni iz stranke, a članovi Centralne otadžbinske uprave će glasati... Odluka Uprave je konačna. Nikolić i poslanici koji su krenuli sa njim se tretiraju kao izdajnici!" (Dragan Todorović, novi šef poslaničkog kluba SRS-a, 11. septembar 2008, "Pres")

"Osim Nikolićeve otpadničke grupe, svi ostali članovi Centralne otadžbinske uprave aplaudirali su Šešelju na pismu koje je napisao. Dobro je što smo otpadnike i strane plaćenike isključili iz stranke. SRS će iz ovoga izaći čvršća i jača, a partija će posle ovoga krenuti u osvajanje vlasti." (Vjerica Radeta, 13. septembar 2008, "Pravda")

"[Svojim bivšim kolegama sam rekao] da nisam izdao SRS i njegovu ideologiju, da sam sve radio da stranka sve više napreduje... Usledili su napadi mojih stranačkih ljubimaca i saradnika, za čiji sam politički uspon dobrim delom ja zaslužan." (Tomislav Nikolić, 13. septembar 2008, "Pres")

Ubice izdajničkog srca

"Ubeđena sam da će [Tomislav Nikolić] u istoriji biti zapamćen kao ubica ideologije srpskog nacionalizma." (Gordana Pop-Lazić, potpredsednica SRS-a, 13. septebmar 2008, "Pravda")

"Neka se pojavi ti sve što znaju o meni – da sam engleski agent, da sam uzeo 10 miliona evra, da sam izdao ideologiju i program, neka se pojave ti naučnici iz stranke koji znaju šta je ideologija SRS-a. Želeo bih da im ostavim poslednje predavanje o tome šta je SRS pre nego što me isključe." (Tomislav Nikolić, kao šef poslaničkog kluba "Napred, Srbijo", 11. septembar 2008, "Intervju" RTS-a)

&

"Vučić nije izdajnik. U stvari, on još nije izdajnik. Sve dok ne izabere stranu neću da komentarišem njegov postupak." (Vjerica Radeta, 13. septembar 2008, "Pres")

"Nisam se izjašnjavao, niti sam dao izjavu bilo kom mediju o svojoj odluci." (Aleksandar Vučić, kao generalni sekretar SRS-a, 10. septembar 2008, RTS)

Glave koje ne pamte (ali snimaju)

"Mi smo već do sada dobili preko 100 odluka opštinskih odbora Srpske radikalne stranke kojom podržavaju Srpsku radikalnu stranku i Tomislava Nikolića... Pa ne vredi, ja sam već... tih 18 godina ne može tako jednostavno da se izbriše, ali da krenemo ispočetka. Opštinski odbori, dobili smo već preko 100 odluka opštinskih odbora koji podržavaju Srpsku radikalnu stranku i dr Vojislava Šešelja..." (Dragan Todorović, konferencija za novinare, 11. septembar 2008, sajt SRS-a)

&

"Kletve je izdiktirao Šešelj, postoji zapisnik... Od reči do reči. I to najbolje zapamti Nataša [Jovanović], ona ima ugrađenu glavu za snimanje." (Tomislav Nikolić, 09. septembar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Kletve su nešto što je od Isusa, od početka hrišćanstva. Isus je na nas, bacio prvi kletvu i rekao – Krv moja na vas. Jel tako? I zato danas ispovedamo grehove. Dakle, ništa strašno, na zakletvi, gde se vi zaklinjete, da nešto hoćete, mislim da se nečemu posvećujete, vi kažete zakletva. Postoji nešto što obećavate, a postoji i kletva koja vas čeka, ili nešto što vas čeka, ukoliko to ne ispunite. Ne, ja sam to elaborirala." (Gordana Pop-Lazić, 10. septembar 2008, "Poligraf" TV "B92")

Nisam odande

"Tomislav Nikolić pozvao me u svoju kancelariju, ja sam bio iznenađen i uzbuđen što me zamenik predsednika poziva u svoju kancelariju, ja nisam iskusan političar – za mene je to bilo zadovoljstvo i čast. Uz razgovor sa njim shvatio sam da Tomislav Nikolić osniva poslaničku grupu, samo u okviru SRS-a i da nećemo imati nikakve posledice. Posle skupštinskog zasedanja, seo sam u park kod Skupštine i pokušao još da razmislim o svemu...." (Dobrisav Prelić, poslanik SRS-a koji je bio prešao u klub "Napred, Srbijo", vraćajući mandat stranci, 09. septembar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

&

Lidija Vukićević, glumica i poslanik SRS-a:

"Gospodin Božidar Delić, naš general, koji me je pred ili za vreme, ja sad ne znam kada su oni formirali taj poslanički klub u Republičkoj skupštini, devet puta zvao telefonom i ljutito mi rekao – ti se ne javljaš na mobilni telefon. Nisam se javljala na mobilni telefon zato što sam ga tog dana zaboravila kod kuće." (konferencija za novinare, 10. septembar 2008, sajt SRS-a)

"Pre nekoliko godina je Živadin Lekić, poslanik, napustio je SRS i gospodin Tomislav Nikolić je ovim rečima osudio Živadina Lekića: 'Zna se gde đubre ide – u kantu za đubre'." (13. septembar, "Marko Janković show" TV "Košava")

O zdušnim ljubavima i drugim realnostima

"Delta je srpska realnost. Ja ne ulazim niti je moj posao da ulazim u prošlost, ničiju pa ni Deltinu." (Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga iz DS-a, na pitanje "zašto zdušno podržava Miroslava Miškovića", 09. septembar 2008, "Pregled")

"Ako su tajkuni i ambasadori sa nekim sarađivali u ovih osam godina, to nije bio SPS. Reč je o nečem drugom: kao da neki ne mogu da prebole to što su tajkuni i ambasadori promenili svoje idole ili svoje ljubavi za ovih osam godina. Kada su 2000. godine tajkuni i strani ambasadori rušili Slobodana Miloševića, to je svima bilo simpatično i prihvatljivo, svi su se ponosno slikali pored Havijera Solane i Medlin Olbrajt." (Ivica Dačić, kao predsednik SPS-a, 11. septembar 2008, "Vreme")

Sav njegov (koalicioni) bol

Vuk Drašković, predsednik SPO-a:

"SPS hoće da se uda za Evropu a neće da se razvede od mrtvog Slobodana Miloševića. Socijalisti bi hteli u Evropu a neće da se odreknu uveženog levog nasleđa na tenkovima Crvene armije koje nije tradicionalno nasleđe Dimitrija Tucovića ili Živka Topalovića." (06. septembar 20008, "Tanjug")

"SPS liči na nekoga ko tvrdi da ide na Mesec, a vozi se u taljigama." (08. septembar 2008, "Kurir")

"Ja sam predsednik SPO-a, a moja supruga je slobodna i autonomna ličnost." (na konstataciju da je njegova supruga Danica bila protiv ulaska SPO-a u Vladu, i da je čak najavljivala da će ga ostaviti zbog Ivice Dačića, 08. septembar 2008, "Kurir")

Aksioma teorije zavere

"Ako nekome nije jasno, ja sam Srbin koji kaže: postoji antisrpska zavera! I ja sam Srbin koji može da to dokaže kad hoćeš, pred kim god hoćeš i kad god hoćeš." (Miodrag Miki Vujović, vlasnik TV "Palme", 13. septembar, "Marko Janković show" TV "Košava")

VREMEPLOV

"Ne slažem se s tim da neko u Skupštini treba da bude pristojan." (Tomislav Nikolić, decembar 2001, "Nezavisna svetlost")

"Bez SPO-a nema snažne Srbije jer svaka će koza drukčije da brsti kad je bude Vuk gledao." (Vuk Drašković, u Leskovcu, januar 2007, agencija "Jugpres")

"Reći za Slobodana Miloševića da je diktator, može samo neozbiljan i pokvaren čovek. Da je on hteo, u ovoj zemlji ne bi osvanula ni Palma ni bilo koji nezavisan medij." (Miodrag Miki Vujović, kao bivši član SPS-a, maj 2000, "NIN")