Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Poraženi Kurdi u Afrinu – tursko nasilje i evropska sramota
Savremeni svet

Poraženi Kurdi u Afrinu – tursko nasilje i evropska sramota

PDF Štampa El. pošta
Đanandrea Gajani   
subota, 24. mart 2018.

Samo pre tri godine, kurdski borci na severu Sirije bili su „heroji“ – borili su se protiv Islamske države i porazili su je. Sada ih Turska (član NATO-a) i milicije Slobodne sirijske armije (SSA) napadaju i vrše udare po njima u Afrinu. Sada Evropa skreće pogled i ćuti, iako je u osvojenom gradu humanitarna kriza sa stitinama mrtvih i oko 150 hiljada civila u bekstvu.

Pre tri godine bili su „heroji“ koje je slavio čitav Zapad zbog upornog otpora Islamskoj državi, u gradu Kobaneu. Danas, kada ih napadaju saveznici Evrope i Zapada – turska vojska (član NATO-a) i sirijski pobunjenici koji su definisani kao umereni, ali su u stvarnosti sunitski islamisti iz SSA, čini se, da se Evropa okrenula na drugu stranu.

Čak i 150 hiljada civila, uglavnom Kurda, koji su izbegli iz Afrina, očigledno je manje važno od džihadističkih pobunjenika iz Gute, koje su pregazile Asadove trupe (koje su preuzele kontrolu nad 80% enklave koja je u rukama pobunjenika od 2012. godine), zbog kojih politička i medijska Evropa roni gorke suze. Nakon dva meseca ogorčene borbe, od subote, kurdski grad je u rukama trupa turske vojske i SSA, koje su porazile Odrede narodne samoodbrane (YPG). Radi se o prvoj u seriji operacija koje je najavila Ankara, kako bi se ovi odredi eliminisali, kao i njihova partija – Demokratska unija (PYD) sa tursko-sirijske granice. Turska vlada i odrede i partiju tretira kao terorističke grupe, zbog njihovih veza sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja već godinama vodi separatističku borbu protiv Ankare.

Turskoj se može zameriti nedostatak skrupula ali ne sigurno i koherencija u stremljenju ka vlastitim interesima – proteklih godina Ankara nije oklevala da podupre Islamsku državu, kupujući od nje naftu izvađenu sa okupiranih nalazišta u Iraku i Siriji, i potpomažući džihadistički napad na Kobane, samo da Kurdi budu oterani ili da ih vidi potčinjene u Siriji.

Afrin je prekriven turskim i zastavama antiasadovskih milicijâ koje su navodno poharale kuću po kuću u gradu napuštenom od velikog dela njegovih žitelja, i srušili spomenik Kaveu, za Kurde mitskoj figuri. Četrdesetak mrtvih je među turskim vojnicima (stotinak prema kurdskim izvorima), dok su gubici SSA, mada neobelodanjeni, navodno mnogo viši. Tokom operacije „Maslinova grančica“ koju ju je želeo turski predsednik Erdogan, kako bi oterao Kurde sa turske granice na zapad ka Eufratu, život je navodno izgubilo preko 280 civila – cifra koju je snažno poricala turska vlada, koja je objavila, međutim, kako je likvidirano 3603 terorista, što je izjavio i sam Erdogan. Prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava, nevladinoj organizaciji sa sedištem u Londonu, koja je bliska pobunjenicima, kurdskih boraca koji su poginuli u Afrinu je manje od pola te brojke, ali u svakom slučaju više od 1500, i većina je likvidirana u vazdušnim napadima i od artiljerijske vatre. Ova organizacija ukazuje da 150 hiljada civila beži iz Afrina, ali drugi izvori upućuju na broj koje prelazi 200 hiljada izbeglica.

Turski vojni portparol rekao je, da će se vojna kampanja nastaviti sve dok „oblast ne bude osigurana“, i uostalom, Ankara je već najavila da su naredni zadaci osvajanje Kobanea, kao i Manbidža u kojem su zajedno američke trupe i njihovi kurdski saveznici, koji će se povući iz grada prema dogovoru sa Vašingtonom, koji je najavila turska vlada. Vicepremijer Bekir Bozdag rekao je, da se turske snage neće zadržavati u Afrinu, već će ostaviti ovaj severozapadni region Sirije njegovim „vlasnicima“ to jest snagama SSA, kada ova zona bude kompletno oslobođena od terorista. „Učinićemo sve što je neophodno da vratimo život u normalne tokove, i obnovimo infrastrukturu“, rekao je vicepremijer.

Teško je ipak reći da su sukobi u Afrinu okončani. U televizijskom obraćanju, kopredsednik Izvršnog veća grada Otman Šeik Isa, potvrdio je, da je „rat protiv Ankare ušao u novu fazu“. Kurdske snage, nastavio je, ostaju u regionu, i „udariće po položajima turskog neprijatelja i njegovih plaćenika, prvom prilikom“. „Postaćemo“, zaključio je, „konstantna pretnja za njih“. Erdogan, koji je objavio pobedu u Afrinu dok su se proslavljale 103 godine od pobede u bici na Dardanelima, kojom je Otomanska imperija odbila pomorski napad Saveznika tokom Prvog svetskog rata, sada rizikuje rat protiv svih Kurda Sirije duž granice. Taj će konflikt sprečiti u isto vreme stabilizaciju severa Sirije, i okončanje građanskog rata koji traje više od sedam godina, i koji stvara neiscrpan izvor nevolja za Evropu.

Za Evropu koja nastavlja da bude ponižavana od strane Turaka. Ministar za evropske poslove i šef pregovarača Ankare sa EU Omer Čelik, očitao je jednu lekciju Federiki Mogerini koja je izrazila zabrinutost zbog krize, podsećajući je, da je EU od početka zauzela jednu pogrešnu poziciju oko borbe Turske protiv terorizma u Afrinu. „Ko nema konkretne preporuke za borbu protiv terorizma, kritikuje tu borbu“, rekao je on.

Preveo sa italijanskog: Nebojša Vuković

Izvor: http://www.lanuovabq.it/it/afrin-curdi-sconfitti-violenza-turca-vergogna-europea

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner