Početna strana > Debate > Srbija i Crna Gora > Crna Gora je u sistemu sofisticirane autokratije
Srbija i Crna Gora

Crna Gora je u sistemu sofisticirane autokratije

PDF Štampa El. pošta
Miodrag Živković   
ponedeljak, 19. maj 2008.

 

U posljednji čas je Crna Gora uspjela doći do svoje nezavisnosti i sada se na najbolji mogući način vidi ispravnost poruke nas liberala, da je to naša posljednja šansa prije rješavanja „kosovskog pitanja" jer bi smo u protivnom poslužili kao „moneta za potkusurivanje".

Nažalost i dvije godine nakon referenduma Crna Gora je zarobljena u svojoj nepromjenjivosti i nalazi se udaljena „istočno od raja", gotovo isto onoliko, koliko je bila udaljena i prije sticanja nezavisnosti.

Teška srca moram priznati da sam tako nešto i očekivao jer imam suviše iskustva, da sam mogao i pomisliti, da će isti ljudi, koji su prepoznati kao antidemokrate,  preko noći promijeniti svoju političku volju i postati demokrate.

Mnogo toga se mijenjalo na ovim našim prostorima, ali je na našu nesreću evo do danas zadržan kontinuitet i tradicija autokratije i neslobode. Bilo je tako u obije naše monarhije, bilo je tako u komunizmu, a tako je i do današnjeg dana u sistemu „hibridne sofisticirane autokratije", izraslom iz komunizma, koji će biti sve više predmet ozbiljnih političkih analiza, sobzirom da ga je teško uporediti sa do sada poznatim i viđenim društvenim sistemima.

Zašto ovaj sistem, nazivamo „hibridnom sofisticiranom autokratijom"?

Posmatrano spolja, mi imamo sve one sadržaje, koje ima demokratski svijet. Imamo izbore, višestranački parlament, koalicionu vladu, nevladin sektor i mnogo toga još. Posmatrano iznutra - sadržaj svega toga, moramo priznati nažalost da nemamo ništa! Još uvijek smo u jednostranačju, jednoumlju i neslobodi, sa krajnje negativnim i sumnjivim  sistemom vrijednosti, predaleko od pravne države i vladavine prava, uopšte.

Iluzija, nas koji smo iznad svega željeli crnogorsku nezavisnost, da ćemo bez čekanja izgrađivati ozbiljnu državu, društvo i institucije, u značajnoj mjeri je raspršena sada nakon dvije godine od refrenduma. I dalje je dominantna politička volja, iste političke elite, da sve ostane nepromjenjivo.  Odsusto političke volje da mijenjamo sami sebe i svoju zemlju, gradeći tako uređenu modernu demokratsku državu je toliko dominantno, da ozbiljno ugrožava budućnost  i ove zemlje i naroda koji u njoj žive.

Podstaknuti idejama slobode, liberali su uložili svu svoju ljubav i najplemenitije emocije na ostvarenju ideje državne nezavisnosti. Danas kada je ta ideja ostvarena, sve pozive za očuvanjem i zaštitom te nezavisnosti na principima postojećeg, gotovo izopačenog sistema vrijednosti, smatramo besmislenim bez iskrenog i istinskog zalaganja da svoju državu uredimo kao društvo slobodnih građana, vladavine prava i demokratskih standarda i principa.

Crnogorska priča o našem putu u EU je potpuno pogrešno postavljena i građani o njoj, nažalost veoma malo znaju . Za nas liberale, evropske vrijednosti su opis životnih potreba naših građana i zato mi na proces evropskih integracija gledamo drugačije.

Zalažući se da naša zemlja bezrezervno ispuni sve uslove EU i prihvati vrijednosti na kojima počiva razvijeni demokratski svijet, istinski želimo da to bude prije i iznad svega zbog naših građana koji zaslužuju kvalitetniji i srećniji život, a tek poslije toga radi učlanjenja u EU.

Dvije godine života u nezavisnoj državi jasno nam ukazuju da nepromjenjiva vlast nastavlja sa svojim starim modelom ponašanja, nastavljajući tako da troši naše vrijeme, a ne da ga koristi.

Njihova sebičnost da postojeće stanje stvari zadrže što duže, udaljava nas kao društvo od pravih i provjerenih vrijednosti. Nažalost, značajan broj građana se miri sa postojećim stanjem.

I značajan dio opozicije je nažalost, zbog uskostranačkih interesa u navedenom periodu svojim greškama u značajnoj mjeri pomogao vlasti da kao društvo ostanemo zarobljeni u svojoj nepromjenjivosti.

Našim građanima treba emancipacija jer ne smiju ostati robovi siromaštva, neznanja i tradicionalizma. Samo slobodni i emancipovani građani mogu biti snaga koja može mijenjati postojeći sistem vrijednosti .

Upravo iz tih razloga, uloga opozicije u periodu pred nama je značajnija jer samo ona može biti pokretač kvalitetnijih promjena u društvu. Za tako nešto je potrebna konsolidacija i svijest o neophodnim promjenama, isključivo u skladu sa demokratskim vrijednostima. Vremana nemamo mnogo i zato je važno da kod jednog dijela opozicije pobijedi duh naše zajedničke crnogorske budućnosti u kojoj se vrijedi i može boriti za prave društvene vrijednosti. Samo tako možemo mijenjati postojeće stanje. Naravno liberali su za tako nešto uvijek spremni.