Početna strana > Debate > Srbija i Crna Gora > Ima li granica srpskom mazohizmu?
Srbija i Crna Gora

Ima li granica srpskom mazohizmu?

PDF Štampa El. pošta
Miša Đurković   
četvrtak, 15. maj 2008.

U utorak 13. maja nisam mogao da verujem svojim ušima. Usred drugog dnevnika RTS-a kamere se direktno uključuju u galeriju ove javne kuće i spikerka nas tokom višeminutnog priloga obaveštava da se te večeri otvara samostalna izložba priznatog crnogorskog likovnog umetnika Voja Stanića. Istovremeno se najavljuje direktan prenos otvaranja koji će ići na drugom kanalu iste televizije.

I zaista, nešto kasnije taj za mene nadrealni čin se stvarno i odigrao. Uz ponovnu najavu koja je ovoga puta uključila i detaljno predstavljanje lika i dela gospodina Stanića, uključujući i činjenicu da je isti „član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti“, beogradska kulturna i politička elita je zdušno pozdravila otvaranje ovog epohalnog događaja.

Šta je ovde problem? Vojo Stanić je za neupućene dvorski slikar Mila Đukanovića, jedan od najtvrđih antisrpskih likova na intelektualnoj sceni Crne Gore, član onog bastarda od Dukljanske akademije od njenog osnivanja, jedan od najtvrđih pobornika cepanja zajedničke države sa Srbijom, čovek koji se pojavljivao u spotovima za promovisanje nezavisnosti, čovek koji je o Srbiji i Srbima izgovorio neke najogavnije parole, potpisnik svih peticija i akcija u kojima se o Srbiji govori kao o okupatoru Crne Gore itd.

Voleo bih da mi neko objasni zašto institucije države Srbije i ustanove koje se finasiraju od pretplate građana Srbije promovišu antisrpsku tvorevinu Mila Đukanovića i njegove glavne perjanice koje su upravo o tim građanima i o toj državi rekli sve najgore? Uopšte neću da ulazim u kvalitet Stanićevog kasnog nadrealizma (a imalo bi se i o tome šta reći).Ovde me zanima otkuda to da baš sada otvaraju Stanićevu izložbu. Da podsetim čitaoce da je izložba taman tempirana pred početak Evrosonga koji se ovog vikenda održava u Beogradu i koji će upravo od RTS-a napraviti centar Evrope za nekoliko dana. Ova sjajna prilika za javnu i kulturnu diplomatiju Srbije i predstavljanje svega najboljeg što ona ima koristi da se Evropi predstavi dukljanski antisrpski slikar Vojo Stanić!? Zar Srbija nema velike slikare koje treba da predstavi Evropi, zar je Stanić zaista u rangu Dalija da dobija onakav tretman na RTS-u i kakva je ovo država kada se u njoj sa pohvalama i uvažavanjem govori o Dukljanskoj akademiji? Ko je bre ovde lud i dokle ćemo da trpimo da nam dovode kojekakve koji o nama i našoj državi govore sve najgore i da još to plaćamo našim parama?

Uzgred, ovo je izgleda jedan od prvih rezultata sporazuma o kulturnoj saradnji koji je ministar Voja Brajović potpisao na Cetinju krajem marta sa svojim crnogorskim kolegom Branislavom Mićunovićem nekako taman kad je Filipu Vujanoviću to trebalo u kampanji. A sve se to desilo na „junačkom Cetinju“ čija je Skupština opštine tek nedelju dana pre toga ukinula ulicu Vuka Karadžića. Svakak čast ministre!