Početna strana > Rubrike > Wikileaks na NSPM > I posle mišljenja MSP Srbija će nastaviti da opstruira Kosovo - Misli o podeli još su u njihovim glavama
Wikileaks na NSPM

I posle mišljenja MSP Srbija će nastaviti da opstruira Kosovo - Misli o podeli još su u njihovim glavama

PDF Štampa El. pošta
Vikiliks   
ponedeljak, 20. decembar 2010.

(Prevod engleskog originala)

Reference ID

Created

Released

Classification

Origin

10BELGRADE3

2010-01-12 13:01

2010-12-09 21:09

CONFIDENTIAL//NOFORN

Embassy Belgrade

VZCZCXRO5704

RR RUEHAG RUEHDBU RUEHFL RUEHKW RUEHLA RUEHNP RUEHROV RUEHSL RUEHSR

DE RUEHBW #0003/01 0121330

ZNY CCCCC ZZH

R 121330Z JAN 10

FM AMEMBASSY BELGRADE

TO RUEHC/SECSTATE WASHDC 0565

INFO EUROPEAN POLITICAL COLLECTIVE

RHEHAAA/NATIONAL SECURITY COUNCIL WASHINGTON DC

RHMCSUU/EUCOM POLAD VAIHINGEN GE

RUCNDT/USMISSION USUN NEW YORK 0010

Tuesday, 12 January 2010, 13:30

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 04 BELGRADE 000003

NOFORN

SIPDIS

AMEMBASSY ANKARA PASS TO AMCONSUL ADANA

AMEMBASSY ASTANA PASS TO AMCONSUL ALMATY

AMEMBASSY BERLIN PASS TO AMCONSUL DUSSELDORF

AMEMBASSY BERLIN PASS TO AMCONSUL LEIPZIG

AMEMBASSY BELGRADE PASS TO AMEMBASSY PODGORICA

AMEMBASSY HELSINKI PASS TO AMCONSUL ST PETERSBURG

AMEMBASSY ATHENS PASS TO AMCONSUL THESSALONIKI

AMEMBASSY MOSCOW PASS TO AMCONSUL VLADIVOSTOK

AMEMBASSY MOSCOW PASS TO AMCONSUL YEKATERINBURG

EO 12958 DECL: 2020/01/12

TAGS PGOV, PREL, KV, SR

SUBJECT: Post ICJ Opinion: Serbia to Continue Obstructing Kosovo

Independence

CLASSIFIED BY: Bradford J. Bell, Acting Economics Chief, US Department of State, Economics Section; REASON: 1.4(B), (D)

Sažetak

-------------

1. (C) Očekujemo da će Srbija nastaviti da opstruira i osporava suverenitet Kosova u očekivanju i nakon savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP), za koje većina veruje da će biti dvosmisleno. Neovisno o stavu koji MSP zauzme, nezavisnost i suverenitet Kosova su nepobitni. Vlada Srbije je ujedinjena u odbijanju da prihvati tu činjenicu, ali postoje unutrašnje podele po pitanju na koji način nastaviti sa polaganjem prava na Kosovo nakon što MSP iznese svoj stav na proleće 2010. Čini se da su predsednik Boris Tadić i njegov kabinet voljni da slede naš savet i savet EU da mirno prihvate bilo kakav ishod dok se Srbija približava EU integracijama, ali im nedostaje koordinisan plan da to i učine. Nasuprot tome, Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, vođen svojim ličnim interesima za samopromocijom kao i pogrešnom percepcijom domaćeg političkog okruženja, planira novu diplomatsku ofanzivu na Kosovo na temelju mišljenja MSP-a. U odsustvu alternativnog pristupa Tadića, očekujemo da će pobediti Jeremićev konfrontirajući stav. Da bismo umirili strategiju Srbije posle iznošenja mišljenja MSP-a, kao i da bismo ograničili njeno trajanje i uticaj, moraćemo se dobro koordinisati sa našim EU saveznicima i ohrabriti ih da mudro koriste značajne preostale „šargarepe i štapove“ sa Srbijom da bi izvukli kooperativno rešenje problema, a da pri tom teritorijalni integritet Kosova bude osiguran. Takođe, moramo biti spremni da se borimo sa Srbijom na Generalnoj skupštini UN-a ukoliko bude neophodno. Kraj sažetka.

Priprema za savetodavno mišljenje

-----------------------------------------------------

2. (C) Tokom savetovanja MSP-a u narednih nekoliko meseci očekujemo da će ministar spoljnih poslova Jeremić održavati ofanzivan stav i nastaviti sa svojim putovanjima širom sveta, objavljujući predstojeću odluku MSP-a na svakoj stanici. Tokom ovog perioda pokušaće da spreči nova priznanja Kosova  kao i da dobije podršku saveznika Srbije, posebno Rusije, država EU koje nisu priznale Kosovo (Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija) i članica Pokreta nesvrstanih. Prikazujući njegove namere srpski mediji su 25. decembra izvestili da je Jeremić poslao pismo ministrima inostranih poslova zemalja koje nisu priznale Kosovo izražavajući zahvalnost na podržavanju povelje UN i nadu da će nastaviti da poštuju suverenitet Srbije i njen teritorijalni integritet. U nastavku Jeremić je napisao da mišljenje MSP-a „ne sme biti opstruirano ni na koji način“, sugerišući da bi političko mešanje moglo da utiče na mišljenje suda. U nedostatku direktne intervencije predsednika Tadića, očekujemo da će Jeremić energično nastaviti svoju nerealističnu globalnu kampanju.

Mišljenje MSP-a će verovatno biti dvosmisleno

-----------------------------------------------------------------------

3. (C) Vlada Srbije očekuje da će MSP predati svoje mišljenje Generalnoj Skupštini UN-a do proleća 2010. Mediji i analitičari su spekulisali da je najverovatniji scenario da će MSP izdati više mišljenja od kojih će neka podržavati Kosovo, a ostala Srbiju. Ministar za Kosovo Goran Bogdanović je 25. decembra izjavio lokalnim medijima da očekuje značajne političke pritiske kako bi odluka MSP-a bila „više neutralna“. Stoga se Srbija priprema za ishod koji ostaje dvosmislen, sa obe strane koje proglašavaju pobedu. Dok očekivana dvosmislenost presude može Srbiji da pruži mogućnost da okonča svoju kampanju protiv Kosova, Ministar spoljnih poslova je već izjavio da Srbija neće preduzeti akcije koje implikuju priznanje Kosova od strane Srbije (reftel).

4. (C) Srpski političari, uključujući uticajnog ministra za rad i socijalna pitanja Rasima Ljajića, rekli su nam da Srbija ne može tek tako da zaboravi Kosovo iz straha da će glasna i brojna opozicija optužiti Tadića za izdaju. Ljajić je istakao da je nedavna pobeda Naprednjaka (SNS) u beogradskoj opštini Voždovac jasan znak da opozicija ima potencijal da predstavlja stvarnu pretnju vladajućoj koaliciji. Kao rezultat, srpski zvaničnici sada razmišljaju koliko zvučna i opstruktivna Vlada Srbije treba da bude posle bilo kakve zvanične presude MSP-a u cilju očuvanja svoje političke većine.

Tadićev nejasan put

_________

5. (C) Tokom poslednjeg meseca nekoliko evropskih sagovornika je predsedniku Tadiću istaklo potrebu da prevaziđe problem Kosova i da se fokusira na evropske integracije Srbije. Verujemo da je ova poruka počela da se upija (u originalu: beginning to sink in) kod Tadića, ali da on još uvek nema koordinisanu strategiju za njenu implementaciju. Miki Rakić, Tadićev savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao je 10. decembra otpravnici (poslova DŽenifer, prim. prev.) Braš (Brush) da vlada još uvek nema plan za politiku nakon (donošenja mišljenja, prim. prev) MSP i da tek počinje da razmatra alternative. Na odvojenim sastancima 28. i 29. decembra, ministar odbrane Šutanovac i neformalni savetnik predsednika Srđan Šaper su izgledali zbunjeno kada ih je otpravnica Braš pitala za Tadićevu strategiju po (donošenju mišljenja, prim. prev) MSP s tim da niti jedan čak nije bio voljan ni da spekuliše o tome šta bi predsednik (o tome, prim. prev.) mogao da misli.

6. (C) Izvori EU iz Beograda potvrđuju da je tokom sastanka sa Tadićem od 15. decembra generalni direktor za spoljne poslove Robert Kuper ohrabrio Srbiju da pažljivo razmisli kako će voditi politiku u pitanjima u vezi sa Kosovom (u priginalu: how it would handle Kosovo issues) nakon mišljenja MSP. Prema našim izvorima iz EU Tadić i njegov savetnik za spoljnu politiku Jovan Ratković su rekli Kuperu da Srbija trenutno analizira četiri moguća scenarija za vreme nakon donošenja mišljenja MSP, ali da tek treba da „izvuče bilo kakve čvrste zaključke“. Upravo je Tadić pomenuo razmatranje modela Kine i Tajvana i scenarija „dve Nemčke“, prepoznajući da bilo kakav ishod treba da bude skrojen prema „specijalnoj situaciji“ Kosova. Kako je izvešteno, Tadić je rekao Kuperu da će Beograd nakon savetodavnog mišljenja MSP biti više nego voljan da pregovara sa Prištinom – čak i direktno – dokle god pregovori ne budu shvaćeni ili prikazani kao da Srbija direktno ili indirektno priznaje Kosovo.

Misli o podeli još uvek su u njihovim glavama

-------------------------------------------------------------------

Prema izveštaju, Tadić je Kuperu rekao da bi trebalo da postoji određeni stepen jasnoće i konačnosti u bilo kojem ishodu, uviđajući da bi EU bila nevoljna da prihvati još jednu „Kipru nalik“ državu kao člana. Ratković je otvorenije rekao Kuperu da dok će Beograd morati da prihvati da neće ponovo vladati Kosovom, Kosovo će morati da dođe do shvatanja da ono defitivno neće biti u stanju da svoju vlast proširi severno od reke Ibar. Tadić je Kuperu ponovio da je, u krajnjoj liniji, strategija Srbije za vreme po (donošenju mišljenja, prim. prev.) MSP bila razvijana (sa ciljem, prim. prev.) da se izbegne da Srbija bude problem svojim međunarodnim partnerima, ali u kojoj se „o njenim obzirima pobrinulo“.  

8. (C) Beogradska Kvinta (SAD, UK, Nemačka, Francuska, Italija) je učestano diskutovala ozbiljnost planova Srbije. Iako bi, slušajući ministra spoljnih poslova Jeremića, nekoga to navelo na pomisao da ministar u stvari ima plan za nove statusne pregovore, ni on ni drugi zvaničnici Vlade Srbije nisu nikada ni na tren javno osvetlili srpske ciljeve, a još manje detalje za bilo kakve od takvih pregovora. U razgovoru od 6. januara sa otpravnikom (poslova DŽenifer, prim. prev.) Braš, Ratković bi rekao samo to da „Srbija nije poslala pitanje Kosova na MSP da bi joj se vratilo i sve diglo u vazduh; presudu ćemo iskoristiti da povećamo regionalnu stabilnost“

Put kojim bi Jeremić radije išao

------------------------------------------------

9. (C) Uprkos tvrdnjama političkog direktora MSP Borka Stefanovića otpravniku (poslova DŽenifer, prim. prev.) Braš 21-og decembra da ministarstvo spoljnih poslova traži „izlaz iz svoje kosovske strategije nakon (mišljenja, prim. prev.) MSP“ verujemo da Jeremić namerava da udara u kosovski bubanj tokom 2010. godine. Prema izveštajima Jeremić zastupa alternativni scenario prema kome bi Vlada Srbije tražila „da legalizuje bilo koje mišljenje MSP“, kako je državni sekretar Stefanović rekao Kuperu 14-og decembra. Cilj Srbije bi mogao da bude da još jednom upotrebi UN da ojača politički legitimitet svojeg stanovišta protiv nezavisnosti Kosova. Mi očekujemo da Ministarstvo spoljnih poslova predviđa višemesečni proces tokom kojeg bi Srbija pokušala da ubedi Generalnu skupštinu UN da usvoji rezoluciju koja pozdravlja presudu MSP (ili možda delove povoljne za srpsku poziciju) i kao rezultat (toga, prim. prev.) poziva na nove pregovore. Ukoliko bi pokušaj u UN bio neuspešan, Vlada Srbije bi mogla da motiviše (u originalu: energize) Pokret nesvrstanih da izda saopšenje kojim se poziva na nove pregovore.

10. (C) Prema Jeremićevom scenariju mi očekujemo da će Srbija za cilj imati da ponovo otvori pregovore o statusu Kosova. Ministarstvo inostranih poslova verovatno neće da traži direktne pregovore sa vlastima u Prištini već će radije insisitirati na novom „nepristrasnom“ međunarodnom pregovaraču iz zemlje koja nije priznala (Kosovo, prim. prev.) Iako bi cilj Srbije bio da ponovo otvori pregovore, ona ne bi bila ni u kakvoj žurbi da ih zaključi, već bi umesto toga bilo kakve pregovore godinama otezala. Vladajuća Demokratska stranka (DS) bi verovatno želela da odloži bilo koji ishod do (vremena, prim. prev.) nakon parlamentarnih izbora koji treba da budu održani najkasnije u maju 2012. godine.

Štapovi i šargarepe EU

------------------------------------

11. (C) Iako niti jedna zemlja EU ne očekuje od Srbije da prizna Kosovo, Srbijin put ka EU će ostati nejasan bez prepoznatljivih i prihvaćenih granica između Srbije i Kosova. EU mora da predvodi u zadatku da to Srbiji objasni. EU mora da bude voljna da Srbiji ponudi šargarepe i štapove sve dok ne bude jasno prihvaćenog razumevanja gde Srbija završava a Republika Kosovo počinje, pritom zadržavajući sadašnji teritorijalni integritet Kosova.  Prednosti na raspolaganju EU uključuju određivanje kada da se odblokira Sporazum o asocijijaciji i pridruživanju Srbije, trošenje novca iz pristupnih fondova i brzina kojom će EU da razmotri nedavno podnetu aplikaciju Srbije za članstvo u EU. Također moramo da budemo oprezni da zemlje EU Srbiji ne ponude pogrešne šargarepe. Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu je nedavno sugerisao da mi ne bi više trebalo da potičemo dodatne države da priznaju Kosovo u nameri da odvratimo Jeremića od njegovih vlastitih napora širom sveta (u originalu: globe-trotting efforts) da odgovori (države, prim. prev.) od priznanja (Kosova, prim. prev.).

Američki pristup

-------------------------

12. (C) Dolazak novog američkog ambasadora, uparen sa dve dolazeće posete delegata Kongresa (CODELS) Vojnovića i Pomeroja, mogli bi vladi SAD da omoguće izvrsne prilike da pomogne predsedniku Tadiću da svoju retoriku orijentiše ka evropskoj integraciji i koristima od nje. Tokom svojeg susreta sa (Državnim, prim. prev.) Sekretarom Klinton, Jeremić je pozvao da 2010. poseti Srbiju. Poseta pre odluke MSP (prva od Pauelove posete u 2003. povodom sahrane Đinđića) bi istakla podršku američke vlade Tadićevom evropskom putu i pomogla da se okrene (u originalu: steer him away from) od svakog pritiska da razmotri nove statusne pregovore.

Komentar

----------------

13. (C) Ako Beograd bude išao putem koji se predsedniku Tadiću izgleda dopada, Srbija će biti u mogućnosti da napreduje u evropskoj integraciji i dalje ne priznajući Kosovo. Ako ipak, kada mišljenje MSP bude objavljeno, Jeremić bude jedini sa planom, Vlada Srbije će verovatno pratiti pogrešnu ideju da se borba nastavi u Generalnoj skupštini UN. Taj kurs će u najmanjem odložiti a u najgorem ugroziti aspiracije Srbije ka EU. U oba slučaja mi moramo da sprečimo (u originalu: snuff out) bilo kakav dalji indirektan govor (u originalu: roundabout talk) o podeli i predsednika Tadića i ministra spoljnih poslova Jeremića.

14. (C) Mi moramo da upotrebimo sledećih nekoliko meseci do objave mišljenja MSP da pritisnemo Tadića da bitku za Kosovo ostavi iza sebe jednom i zauvek te da svu energiju svoje vlade usmeri na pristup EU. Početni korak je da ohrabrimo naše članove EU Kvinte da Jeremiću i Tadiću jasno kažu da Srbija rizikuje da iskomplikuje svoj put ka EU ako bude nastavila da se zalaže za nove statusne prgovore nakon mišljenja MSP. Članovi EU Kvinete u Beogradu su nam rekli da nameravaju da se uskoro sastanu sa Jeremićem da naglase tu spefifičnu tačku u skladu sa instrukcijama iz njihovih prestonica. Ta će poruka, međutim, morati da bude pojačana direktno iz prestonica EU i Brisela. Da bi naša strategija bila efektivna mi treba da ohrabrimo Brisel da zauzme jasnu i koordinisanu politiku u pogledu veze između evropskog puta Srbije i rešenja praktičnih pitanja sa Kosovom. Ako Srbija propusti da se ponaša (u priginalu: fails to heed) u skladu s tom porukom mi i naši slično misleći evropski partneri ćemo morati da se pripremimo da sprečimo bilo koju novu rezoluciju Generalne skupštine o Kosovu sledeće jeseni. To će zahtevati agresivnu strategiju da bi se suprotstavilo srpskom lobiranju.

15. (C) Bilo koja strategija mora da uključuje koordinisanu izjavu iz Vašingtona i evropskih prestonica sa najviših nivoa da podela Kosova nije opcija te da će produžena de facto podela kroz srpsko mešanje takođe staviti srpsko članstvo u EU na čekanje. To će zahtevati koordinisan napor sa Evropskom unijom, koja mora biti navedena da svoja preimućstva koristi na vidljiv način. Poseta (državnog, prim. prev.) sekretara ili pomoćnika sekretara Beogradu pre presude MSP pomogla bi da se ta poruka učvrsti i u Beogradu i u evropskim prestonicama. Kraj komentara. PEDERSON. 

 

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner