уторак, 07. април 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Новија српска историја између Прве и Друге Србије – постоји ли трећи пут у историјској науци?

Kоментари (99) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 понедељак, 06 јун 2016 10:36
Цвико
По тврдњама једних (недефинисаних) људи који се понајвише баве Историјом, јесу историчари. По другима (опет,недефинисани) Историју не пишу историчари већ Победници. Шта је историјска истина? То је веома тешко одредити. Неке ствари се ипак лако дефинишу, па постају основица за историјске тврдње, од којих су неке и доказане. Ако је Победник, добар писац, гласан, има, што би данас рекли, медије иза себе, на које се може ослонити, који су му одани и вешти, онда је Историја онаква како је Он написао. Шта у том случају раде Историчари? Лојални победнику дописују, други ако им се плати пишу, дакле зарађују. А истина? Није важно. Деца ће учити ту Историју коју су написали Победници. Ко не зна ову Историју, уписаће занат. Шта је изгубио или шта смо као друштво изгубили тиме што дете није знало Историју Победника. Много и мало. Уосталом ово питање није ни важно. Србија бележи пад наталитета. Ако се овако настави, ко ће учити Историју и одговарати на питање каква је била Србија...
Препоруке:
31
1
2 понедељак, 06 јун 2016 11:06
сизиф
Типичан пример чиме се југословенски историчари служе да српском народу скрену пажњу са суштине.

Када су јужнословенске звери загосподариле овим просторима, према попису 1921. на територији Авнојске Хрватске је живело 617.000, а на територији Авнојске БиХ 829.000 Срба. Да су Срби, Хрвати и Бошњаци нормално разграничени, попут осталих европских народа уз поштовање макар минимума реципроцитета, данас је у деловима Србије преко Дрине требало бити најмање 4 милиона Срба. То је оно што треба сакрити.

Историја српског народа 20. века је потпуно несхватљива, ако се не разуме да српска културно-просветна елита, југословенски расисти, већ генерацијама уче српску децу да су Хрвати и Црногорци виша, а Срби преко Дрине, Бошњаци и Албанци нижа раса. Зар то није било упадљиво и 90-их.

Немачка мапа, Југославија - стање 1940.
http://bit.ly/1qJhGBm
Препоруке:
29
3
3 понедељак, 06 јун 2016 12:52
сизиф
Питање Јевреја и Холокауста је за Србе свакако споредно питање, али ако се већ говори о томе није лоше знати да је према попису 1921. у Краљевини Југославији живело око 65.000 Јевреја, од чега на територији Авнојске Уже Србије 6.300 (у резултатима пописа 1931. не нађох да се појављују као издвојена група).
http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/G1921/Pdf/G19214001.pdf

Што се њих тиче свакако је најбитније; да београдска југословенска елита 27.3.1941. није фактички објавила рат Нацистичкој Немачкој, солидна је вероватноћа да би сви сачували живу главу, као што је то био случај у Бугарској која је под притиском потписала неповољнији пакт 1.3.1941.
Препоруке:
17
4
4 понедељак, 06 јун 2016 13:02
@
Sizife, 8. ofanziva ostavila je traga, ne može se u Vojvodini praviti premoć naseljavajući zemlju folksdojčera a u isto vreme ne gubiti prevagu u krajevima koje pominjete. Ima još primera...
Препоруке:
10
18
5 понедељак, 06 јун 2016 16:53
Евроскептик
Млади колега, Вама ће бити потребно много времена да схватите да "трећа струја" међу нама постоји и да ради. Колико вредно? Колико пара толико и музике када су истраживања у иностранству у питању. Колико вредно у домаћим архивима? То ћете да видите према навођеној грађи.

Док нам читави сређени фондови стоје неотворени Ви се чудите над идеолошком поделом.

Због чега не бисте у расправу ушли од болоњизованог курикулума наших студија? Чиста свињарија, сложићемо се: данас историју не завршава само онај ко неће. Не чита се грађа. Од тих студената очекујете да сутра седе, месецима, у архиву да би њихов бедно плаћен рад био прећутан уколико износи "шта не треба", тј. "ремети" општу сагласност?

Д. Стојановић није историчар иако има диплому: она је политички активиста. Није ли главу која треба да носи енглеску круну Београдском тврђавом требало да прошета, нпр. неки од оксфордских ђака? Неко са англистике, можда? Л. Перовић је, колико је познато, завршила књижевност, не историју.
Препоруке:
28
3
6 понедељак, 06 јун 2016 18:33
Лаик али има очи и уши
Тек што сам одгледао емисију Прави угао у којој је гостовао бив. амбасадор у Енглеској, проф. Владета Јанковић, који је подсетио на протокол и уздржавање од телесних контаката са Екселенцијама,видео сам гђу Стојановић како усплахирено вуче за рукав Принца Чарлса на Калемегдану. Шта треба гђи Латинки да се представља као историчар?
Ово је исувише озбиљна тема да би се површно обрађивала, те је потребно да се о томе изјаснне одговоорајући одбори САНУ.
Препоруке:
24
2
7 понедељак, 06 јун 2016 19:49
Slaviša Ćirković
Priželjkivani "treći put" u načinu sagledavanja srpske istorije (pristup oslobodjen unapred zadatih paradigmi) zapravo bi trebao biti "prvi". S druge strane, ostrašćeni prvosrbijanski i drugosrbijanski ideologizmi, lišeni nepristrasne istraživačke metodologije, bili bi samo dva antagonizovana pseudonaučna varijeteta. Medjutim, ukoliko je objektivni pristup prošlosti moguć jedino kroz postupak uživljavanja u shvatanje i razumevanje savremenika, onda se nužno postavlja pitanje da li ima smisla govoriti o nekakvoj "istorijskoj istini" i, u konačnici, može li se istoriografija uopšte smatrati naukom. Čak i kada bi pristup vizuri protagonista izučavanog perioda bio moguć, to nas ni za pedalj ne bi približilo objektivnoj spoznaji, budući da tačka gledišta neposrednih učesnika takodje ne može biti vrednosno, a ni činjenično unisona. Neosporni fakti iz prohujalih vremena, imuni na anahronizme istoričara, nisu nikakve univerzalne istine po sebi, već samo potka za izradu raznorodnih narativa.
Препоруке:
6
7
8 понедељак, 06 јун 2016 21:41
српска сарма, а може и пасуљ@ о првом, другом и ТРЕЋЕМ историјском ревизионизму у Србији у погледу историје WW2
Рецимо фуснота бр. 13, дата као Прилог уз основни текст овог "дипломираног историчара, докторанта на Факултету политичких наука", ВЕОМА МНОГО говори о НАМЕРАМА ауторовим: "...успоставити консензус око горућих питања у оквиру наше историографије – начин на који се гледа историја Југославије у целокупном свом периоду, улога четника и партизана у току Другог светског рата, разлози за распад СФРЈ – усудио бих се да кажем и оквиру нашег друштва, ако икада желимо да успоставимо конструктиван дијалог са народима из окружења по питању заједничке историје." У том смислу, имајући у виду да аутор УОПШТЕ НЕ СПОМИЊЕ значајне доприносе научника јужнословенског порекла и грађана западних земаља, који су давали значајан обол расветљавању ШИРЕГ КОНТЕКСТА (баш оног о коме говори аутор!) поменутих дешавања, а који УОПШТЕ НИЈЕ БИО МАЛИ!? Поменимо само имена Трајана Стојановића, Јозе Томашевића, Стевана Павловића, обашка Амеро-Грк Лефтен Ставријанос, и видеће се да аутор "куца на ОТВОРЕНА ВРАТА"!?
Препоруке:
14
6
9 понедељак, 06 јун 2016 21:52
српска сарма, а може и пасуљ@ о првом, другом и ТРЕЋЕМ историјском ревизионизму у Србији у погледу историје WW2, наставак
Даље, аутор СУЖАВА визуру ПРОБЛЕМА све сводећи на ревизионизам ИСТОРИЧАРА, не видећи (или не желећи да види!?) ширу ДРУШТВЕНУ ДИСКУСИЈУ, која се одвија и која уопште НИЈЕ БЕЗНАЧАЈНА, при чему помињем две значајне епизоде. Прва се односи на познату изложбу "Политички прогони у Србији и Југославији 1944-53", одржану у Музеју историје Србије на Тргу Николе Пашића, јануара-априла 2014 и која претходи целој причи о рехабилитацији неких личности наше историје WW2!? Проблем је што је на тој изложби био изнет ПОДАТАК о 70000 побивених људи у Србији од стране представника тад новоформиране партизанске власти у периоду септембар 1944-децембар 1945, тј. у периоду РАТНОГ СТАЊА у Србији. Аутори те изложбе су изнели да су до тог податка дошли као овлаштени истраживачи ДРЖАВНЕ КОМИСИЈЕ у вези расветљавања свих аспеката тих дешавања и дан-данас тај налаз НИКО НИЈЕ ВАЛИДНО ОСПОРИО!? Такође је занимљиво да је тај налаз БРОЈНО само 5 пута нижи од ПРОЦЕНА једне од ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ страна у том спору!?
Препоруке:
13
6
10 понедељак, 06 јун 2016 22:00
српска сарма, а може и пасуљ@ о првом, другом и ТРЕЋЕМ историјском ревизионизму у Србији у погледу историје WW2, други наставак
Наиме, још крајем 1980-тих у тад "гласилу студентске омладине Крагујевца", листу "Погледи" тадањи млади новинар Милослав Самарџић започео је његов пројекат РЕВИЗИЈЕ дотад ПРИХВАТАНИХ налаза о жртвама WW2, које су се на овим просторима углавном гледали у визури страдања прекодринских Срба, уз спорадична помињања немачких стрељања у Србији, пре свега 1941, затим четничких "црних тројки" и тек повремено партизанских репресалија по ослобођењу 1944-45!? Тада је у специјализованом броју поменутог часописа од децембра 1991 изнета процена од око 300000 побивених, претежно цивила у Србији којом је тада владала нова партизанска власт!? Интонација те процене је несумњиво била идеолошка, али факат је да те БРОЈЕВЕ НИКО НИЈЕ ОСПОРАВАО, као што НИЈЕ БИО ОСПОРАВАН ни рад поменуте ДРЖАВНЕ КОМИСИЈЕ, а који је био представљен на поменутој изложби у Музеју историје Србије јануар-април 2014!? Уместо да се пође од разматрања тих и таквих налаза, као барем РАДНОГ МАТЕРИЈАЛА, аутор ЗАГОВАРА "КОНСЕНЗУС"!?
Препоруке:
15
5
11 понедељак, 06 јун 2016 22:02
Karađorđe
Da li sam ja trebao podiću bunu i proterati osvajače posle nabijanja na kolac, danka u krvi, Ćele kule, Janjičara, pretvaranja Aje Sofije u džamiju...???! Ili da priznam trenutni istorijski status kvo? Kako ispraviti štetu od 500 godina tiranije? Milom? Oni ako razvuku misle da ne vidimo da je genocid! Turci su i danas ostavili nepravedno suviše nekulturnog traga. I ko što reče Njegoš...
Препоруке:
15
3
12 понедељак, 06 јун 2016 22:10
српска сарма, а може и пасуљ@ о првом, другом и ТРЕЋЕМ историјском ревизионизму у Србији у погледу историје WW2, трећи наставак
Сад, које су неизречене ИНТЕНЦИЈЕ и МОТИВИ
"дипломираног историчара, докторанта на Факултету политичких наука", да изрекне поменути ПОЗИВ: "...успоставити консензус око горућих питања у оквиру наше историографије – начин на који се гледа историја Југославије у целокупном свом периоду, улога четника и партизана у току Другог светског рата, разлози за распад СФРЈ – усудио бих се да кажем и оквиру нашег друштва, ако икада желимо да успоставимо конструктиван дијалог са народима из окружења по питању заједничке историје." можемо само да претпостављамо, али сама ЧИЊЕНИЦА да аутор, иначе како он рече "дипломирани историчар, докторант на Факултету политичких наука", претпоставља неки (самоуправни) ДОГОВОР, да се (БИВША БРАЋА, а садањи) "суседи" НЕ БИ ЉУТИЛИ и то у време по свему судећи ДРУГИХ, НОВИЈИХ МАНИПУЛАЦИЈА попут "општинског геноцида у Сребреници", не наговештава примену НАУЧНИХ метода, већ више ТРУЛИ ПОЛИТИЧКИ КОМПРОМИС a la "мало били криви четници, а мало партизани"!?
Препоруке:
13
6
13 понедељак, 06 јун 2016 22:24
понедељак, 06 јун 2016 22:10 српска сарма, а може и пасуљ@ о првом, другом и ТРЕЋЕМ историјском ревизионизму у Србији у погледу историје WW2, четврти наставак
У том смислу било би од аутора ИНТЕЛЕКТУАЛНО ПОШТЕНИЈЕ да нпр. уђе у НАУЧНУ ПОЛЕМИКУ са нпр. др Димитријевићем или да покуша да ОСПОРИ налазе поменуте ДРЖАВНЕ КОМИСИЈЕ или да се упусти у "надгорњавање" са г-дином Милославом Самарџићем, који, ИАКО НИЈЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ИСТОРИЧАР, успео је да сакупи ВЕЛИКИ СИРОВИ ИСТОРИЈСКИ МАТЕРИЈАЛ, ког је представио у популарној форми кроз ТВ серију од 8 епизода под називом "Kingdom of Yugoslavia during World War Two"!? Може се г-дину Самарџићу оспоравати ТУМАЧЕЊЕ тих историјских материјала (који су углавном пореклом из страних архива или архива тзв. ЈВуО), али досад ЈОШ НИКО НИЈЕ ОСПОРИО НАЛАЗЕ изнете у њима!? Укратко, нисмо имали НАУЧНО ВАЛИДНУ ЕВАЛУАЦИЈУ тих налаза, ма и ПРОЦЕЊЕНУ КРОЗ ШИРИ КОНТЕКСТ тзв. World History (чији су оснивачи и велики заговорници између осталих били и горепоменути Трајан Стојановић и Лефтен Ставријанос). Даље, аутор УПАДЉИВО ИЗБЕГАВА да помене већ присутну ПОЛЕМИКУ историчара Друге Србије са РУСКИМ ИСТОРИЧАРИМА у вези WW2!?
Препоруке:
9
6
14 понедељак, 06 јун 2016 23:03
сизиф
@српска сарма, а може и пасуљ
Тада је у специјализованом броју поменутог часописа од децембра 1991 изнета процена од око 300000 побивених, претежно цивила у Србији којом је тада владала нова партизанска власт!?

Код таквих прича, а важи и за Србе из НДХ, ипак треба водити рачуна о демографским подацима којима располажемо: попис 1931, Статистички годишњаци о прираштају по бановинама и вероисповестима до 1940. и попис 1948. Осим ако не сумњамо у њих.
Не може бити више побијених људи него што их фали.

Према Богољубу Кочовићу демографски губитак за Авнојску Ужу Србију, оно колико фали на попису 1948. због рата, износио је 260.000. Број убијених је свакако много мањи, али то су већ процене.
Наравно могуће су и грешке у рачуну којих код Кочовића има и то значајних, али метода је валидна.
Препоруке:
7
1
15 понедељак, 06 јун 2016 23:40
српска сарма, а може и пасуљ@ сизиф
Г-дине "сизифе", кад читате, ЧИТАЈТЕ ДО КРАЈА! Лепо сам написао да је то ПРОЦЕНА, тј. претпоставка, другде сам говорио о идеолошкој ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТИ г-дина Самарџића, при чему истичем да нико није ДЕМАНТОВАО његове тврдње!? Као што нису демантовани ПОДАЦИ о 70000 побивених у периоду 1944-45 на почетку власти партизана!? Друго, не узимате у обзир демографске "ДОБИТКЕ" Недићеве Србије за WW2, у виду оних "регистрованих" 400000 избеглица са подручја под номиналном контролом NDH (старатељство Максимовићевог комесаријата), цифра коју досад НИКО НИЈЕ ДЕМАНТОВАО, при чему велики број тих људи је ОСТАО у Србији и после рата!? Даље заборављате и да је 1941-44 у Недићеву Србију било је протерано 80000 Словенаца из области Словеније присаједињених Рајху, обашка Срби ПРОТЕРАНИ од Бугара из Македоније или од Арнаута са КиМ, који су ЈОШ УВЕК "званично" непребројани (међу које спада нпр. српски најстарији посланик Драгољуб Мићуновић), а који су ТАКОЂЕ ПОЗИТИВНО ДОПРИНЕЛИ демографији Србије за WW2!?
Препоруке:
10
4
16 уторак, 07 јун 2016 00:22
сизиф
@српска сарма, а може и пасуљ

Тачно је да је рачун у Ужој Србији компликованији него за Србе у НДХ, где није било имиграције. Имиграција, ако је довољно већа од емиграције, наравно може да доведе до тога да је број жртава већи од демографског губитка.

Кочовић међутим процењује да је емиграција до 1948. за Ужу Србију била много већа од имиграције.
http://bit.ly/1TSqdda
Препоруке:
4
1
17 уторак, 07 јун 2016 00:55
сизиф
@српска сарма, а може и пасуљ

У основи сте у праву. И ја сам скептичан према његовим проценама, па их зато нисам био ни наводио. Није ми пало на памет да би могле бити толико погрешне, а недовољно и знам о свим тим миграцијама.

Ипак мислим да и ви претерујете. Па који се то сељак неће вратити на своје имање него остати, где и како?
Препоруке:
2
1
18 уторак, 07 јун 2016 01:12
Et Cviko
Covek upravo pise o tome da istorija NIJE ono sto pisu pobednici, vec nesto sasvim drugo. Kako sam razumeo clanak, sustina je u tome da ne tumacimo istoriju na osnovu onoga sto su napisali pobednici, vec na osnovu cinjenica koje se iscrpljuju u proverenim i dokazanim tvrdnjama. A takvih tvrdnji ima dovoljno i sa jedne i sa druge strane oko kojih su saglasni. U Srbiji se vise veruje neproverenim tvrdnjama i kojekakvim autoritetima, nego li podrobnim podacima. Da je drugacije, ne bi nas ovi SVI ZAJEDNO jahali i uhlebljavali se bilo po kom pitanju i opciji. SVI DO JEDNOG. Mnogo im je putera na glavi. SVIMA, SVIMA DO JEDNOG. Bele lazi, pa ako prodju prodju.

Zanimljiv clanak
Препоруке:
6
4
19 уторак, 07 јун 2016 01:19
Et Cviko
Covek upravo pise o tome da istorija NIJE ono sto pisu pobednici, vec nesto sasvim drugo. Kako sam razumeo clanak, sustina je u tome da ne tumacimo istoriju na osnovu onoga sto su napisali pobednici, vec na osnovu cinjenica koje se iscrpljuju u proverenim i dokazanim tvrdnjama. A takvih tvrdnji ima dovoljno i sa jedne i sa druge strane oko kojih su saglasni. U Srbiji se vise veruje neproverenim tvrdnjama i kojekakvim autoritetima, nego li podrobnim podacima. Da je drugacije, ne bi nas ovi SVI ZAJEDNO jahali i uhlebljavali se bilo po kom pitanju i opciji. SVI DO JEDNOG. Mnogo im je putera na glavi. SVIMA, SVIMA DO JEDNOG. Bele lazi, pa ako prodju prodju.

Zanimljiv clanak
Препоруке:
3
4
20 уторак, 07 јун 2016 06:47
српска сарма, а може и пасуљ@ сизиф, JOПET
Треће, заборавио сам на важан демографски губитак Срба, посебно Срба из Србије, а то 400000 заробљеника из Краљевине, који су одведени у Немачку у ропство, где је била значајна смртност и одакле се много њих није вратило. Имајте у виду да је мобилизација у Краљевини пред априлски рат била делимична, мање-више све људи првог позива, значи у најбољем фертилном добу!? Да буде смешно-жалосније, изгледа да је део тих наших сужњева, посебно они сељачког порекла, "допринео" "УМАЊЕЊУ" немачког демографског губитка за WW2, радећи на фармама, са немачким "белим удовицама"!? (Баш исто као што су Швабама западни савезници и Совјети ПОСЛЕ РАТА томе допринели на познате "начине"!?) Но, шалу на страну, губици у Србији су били значајни, при чему је очигледно да је Кочовић, иако ЈЕДИНИ, спроводио ЕЛЕМЕНТАРНУ статистику, просто број варијабли које је узео је СУВИШЕ МАЛИ за прецизну процену!? Он је извео крајњу процену, а какве су биле СТВАРНЕ ПРОМЕНЕ за WW2 у Недићевој Србији можемо да претпоставимо!?
Препоруке:
6
4
21 уторак, 07 јун 2016 06:58
српска сарма, а може и пасуљ@ сизиф, ЈОПЕТОВАНО JOПET
Узгред буди речено, ова наша секундарна расправа о губицима за WW2 у Недићевој Србији ме је понукала да поново пажљивије погледам текст и верујте први утисак ме не вара, аутор је ЧВРСТО на становишту не "Треће Србије", већ ТРЕЋЕГ РЕВИЗИОНИЗМА, не много далеко од Друге Србије!? Пазите финесу, човек говори о Холокаусту, а не о ГЕНОЦИДУ!? Јел примећујете РАЗЛИКУ!? Сви знамо да је Холокауст геноцид над Јеврејима, а чини ми се да су се на територији бивше Југославије десила БАР ДВА геноцида, од којих један за око ДЕСЕТ, па и више ПУТА ПРЕМАША број жртава Холокауста у бившој Југославији!? Шта је то него ЗАТАШКАВАЊЕ ГЕНОЦИДА над Ромима иии... Србима!? (Ратне злочине над припадницима других нација бивше Југославије нећу коментарисати, сем да их је над модерним Бошњацима било више, а ког обима и у којим околностима, то ваља неко компетентнији да расправља.) Што додатно појачава моју СУМЊУ спрам МОТИВА ауторових. О осталоме бих за сада ћутао. Свако добро у личном животу "сизифе".
Препоруке:
7
4
22 уторак, 07 јун 2016 07:57
сизиф
@@
Sizife, 8. ofanziva ostavila je traga, ne može se u Vojvodini praviti premoć naseljavajući zemlju folksdojčera a u isto vreme ne gubiti prevagu u krajevima koje pominjete.

Да ли ви имате елементарну представу о размерама? Неупоредиво најважнији фактор су биле расистичке авнојске границе којима се "решавало национално питање у Југославији", како су говорили. Човеку без расистичких предрасуда довољно је да их упореди са оном немачком мапом из 1940. да схвати шта је био циљ.

Каква је била национална структура НР БиХ по попису 1948, дакле после "8. офанзиве", а каква 1991. И Срби и Хрвати су се сасвим природно масовно селили у своје републике. Исто је било и са Србима из НР Хрватске.

Посебна је прича "наменска" регионална економска политика према крајишким просторима с обе стране Уне.
Препоруке:
5
1
23 уторак, 07 јун 2016 09:11
Laza
Pricajuci sa jednim prijateljem koji je zavrsio u istoriju i njenom proucavanju. Rekao mi je sledece, lokalna istorija to je tek posebna prica jer je skoro ne proucava osim, kako je rekao zaludjenika. Otici do Beograda, a tek biti u njemu neko vreme i proucavati, to kosta, odakle pare za to. Srbi nisu otisli nikad organizovano i popisali turske deftere u Istambulu, pa kad Siptari kazu, da su autohtoni narod na Kosovu i Metohiji, izvadi se pa se kaze a koliko ste bili, vrlo malo pre Prve velike seobe.Nikad nisu popisane sve zrtve Prvog svetskog rata.Kako odgovoriti na tvrdnju Bosnjaka da su Srbi nisu postojali pre 1860. U Bosni i Hercegovini, postojali Bosnjaci sve tri vere, dosli Srbi i ubedili Bosnjake pravoslavne vere, kako oni kazu da su Srbi. I tako dalje ....
Препоруке:
6
0
24 уторак, 07 јун 2016 10:29
negi
Nije autor ovog teksta(koliko sam ja razumeo)mislio samo na bližu istoriju već na ukupnu istoriografiju Srbije. Primer četnika i partizana,ili jevrejsko pitanje u Nedićevoj Srbiji samo je primer i pokazatelj trenda podela u tumačenju ukupne istorije kod Srba.Situacija nije bolja ni kada je u pitanju dalja istorija gde se pored ideološke podele javlja i mitološki aspekt koji nema uporište u faktografskom stanju.U proučavanju Srpske istorije, srpski istoričari su usvojili princip teze, umesto principa teza + antiteza= sinteza.Usvajanjem principa teze,pogotovo ako su autori još i aktivni učesnici istorijskih procesa, ili su porodično vezani za te istorijske procese koje žele da "objasne",dobija se iskrivljena ili nepotpuna slika posmatranog istorijskog događaja.To je ono što se naziva, istoriju pišu pobednici.To nije specifično samo za srpsku istoriografiju.U toj takozvanoj teza istoriji,svaki dokument koji koji ne potkrepljuje tezu se odbacuje ili ignoriše a uzimaju se obzir samo
Препоруке:
5
3
25 уторак, 07 јун 2016 10:38
сизиф
@Laza
Kako odgovoriti na tvrdnju Bosnjaka da su Srbi nisu postojali pre 1860. U Bosni i Hercegovini, postojali Bosnjaci sve tri vere, dosli Srbi i ubedili Bosnjake pravoslavne vere, kako oni kazu da su Srbi.

Наравно да су постојали Срби, Хрвати и Бошњаци у БиХ и пре 1860. Али није постојала БиХ.

Једна ствар је Босански пашалук у саставу Турске империје или некаква територија у склопу Аустроугарске империје, а нешто сасвим друго Авнојска БиХ успостављена у склопу "решења националног питања у Југославији". Дакле бошњачка нацоинална република/држава како ју је обичан народ све време и доживљавао, без обзира на уставне прокламације и високоумне фразе југословенских расиста.

Национална држава створена 1945. за 30% становништва, злочин без преседана у модерној историји Европе. Пројекат Јасеновац-Авној.
Препоруке:
7
1
26 уторак, 07 јун 2016 10:50
negi
NASTAVAK dokumenta koja potkrepljuju unapred uspostavljenu tezu.Ta romansirana istorija je usvojena od Germanske škole koja je vidljiva kroz dela Kanica i Jiričeka a u daljoj istoriji od Vizantijskih hroničara.Naši istoričari ovom pravcu moraju da suprostave antitezu,ne da bi usvojili drugi pravac kao suprostavljnje tezi već da bi iz "argumentovanog sukoba" ta dva sukoba izvukli sintezu,tj.konačni sud o nekom istorijskom događaju.Na našu žalost mi smo ušančeni u tabore teze i tabore antiteze i u skorijoj budućnosti teško da će se doći do sinteze ili ono što autor navodi kao "treća Srbija" u istorijskoj nauci.
Препоруке:
3
1
27 уторак, 07 јун 2016 10:55
Цвико
@Et Cviko,
Док је друг Тито био жив, ми смо као деца учили Историју, онако, како нам је он написао тј. његови историчари. Да ли смо могли да мењамо? Нисмо. Данас се износе доста уверљиви подаци да је у тој његовој историји има много лажи... Један мој познаник, иначе др.проф на једном нашем факултету, предаје Историју, био је "жртва" мог зезања на рачун Историје, наравно у једном слободном разговору. Тад сам извео "штос" са победницима-историчарима. Њега је то иритирало и кренуо је у причу која је пуна доказа да ипак Победници пишу Историју и да доста историчара пише за новце што ствара додатне проблеме. Зна човек. Сви ће мо ми једног дана отићи са овог света а питање ко пише Историју остаће нерешено. Утврђивање шта је било и шта ће бити јесте непрестани процес звани борба...
Препоруке:
4
3
28 уторак, 07 јун 2016 12:00
Jugoslavija
Gospodo komentatori

ISTORIJU PISU POBJEDNICI! TU NEMA NIKAKVIH KOMPROMISA. TAKO JE BILO I BICE.

BROZ JE BIO POBJEDNIK VOLJELI GA VI ILI NE. ZASTO JE POBJEDNIK? ZATO STO JE BIO LUKAVIJI I INTELIGENTNIJI OD SVOJIH IDEOLOSKIH PROTIVNIKA. KOLIKO JE BILO PRAVO ILI KRIVO ONO STO JE ON CINIO DA BI USPOSTAVIO SISTEM MOZE BITI PREDMET RASPRAVE. SAMO POTREBNO JE TO SAGLEDATI I U KONTEKSTU REZULTATA KOJE JE POSTIGAO. MISLITE DA BI DRUGI BILI BOLJI OD BROZA. HIPOTETICKI MOZDA. NO TO NEMA VEZE S ISTORIJOM.

KO SU DANASNJI POBJEDNICI? ZAPITAJTE SE! VI CITATE NJIHOVU ISTORIJU.

A SVE NAVEDENO JE POTREBNO SAGLEDATI U KONACNICI IZ UGLA KOMENTATORA SVETOZARA CIRKOVICA.
Препоруке:
5
4
29 уторак, 07 јун 2016 12:24
сизиф
@Jugoslavija
BROZ JE BIO POBJEDNIK VOLJELI GA VI ILI NE. ZASTO JE POBJEDNIK? ZATO STO JE BIO LUKAVIJI I INTELIGENTNIJI OD SVOJIH IDEOLOSKIH PROTIVNIKA.

Будалаштина.

Хрвати су били победници зато што су били неупоредиво зрелија нација од Срба.
Ко зна откад хрватску децу уче Хрвати, а српску Југословени.
Препоруке:
10
5
30 уторак, 07 јун 2016 13:36
Ђорђе Ивковић
Кога је Броз победио?
Немце и Усташе није. Како је могао победити онога чији је био?
Није ни Србију победио. Разлупан је на Златибору. Дошао је иза Руса са својом крвавом фукаром.
Тито је победио је глупаве Србе. Не све Србе, већ само оне глупаве или склоне пљачки и силеџијству.
Даду се и овде такви познати.

У чланку нема основа за тзв "треће виђење" српске историје. Оно што је наведено је другосрбијанштина.

Да је хтео "треће пут" а да "прескочи" геноцид над Србима већ да се бави пробитачним "холокаустом", фокусирао би се на однос комуниста према Јеврејима након окупације Србије 1944.. Али, то није ни поменуо.

Колико успевам да избројим, 2/3 савремених српских "историчара" су Титини бестидни фарисеји који лажу за ситну лову.
Има још један део који камелеонски вара. Активни рецимо при удружењу "Ратних добровољаца 1912-1918". Фалсификују историју "ситно калуђерски". Што ми рече један доктор историјских наука, на једноме месту, једном приликом, "Све су то крипто-аутономаши".
Препоруке:
9
6
31 уторак, 07 јун 2016 14:19
Jugoslavija
Pardon. Komentator je Slavisa a ne Svetozar Cirkovic.
Препоруке:
5
0
32 уторак, 07 јун 2016 14:35
Jugoslavija
Sizife nemoj da se vrijedjamo. Molim da upotrebljavas pristojan rijecnik.

BROZ NIJE IMAO TAKO DALEKOSEZNU VIZIJU. Da je tako Hrvati bi ga danas slavili. Oni ga ne vole vecinom kao ni Srbi. To je nepobitna cinjenica. Dakle Broz nije pravio Hrvatsku vec Jugoslaviju kroz vizuru jednakosti medju narodima a kontra srpskog "velikohegemonizma". Cak ni danas nijedan juznoslovenski narod nije zadovoljan svojom pozicijom.

Poenta je od zatecenog stanja ostvariti neki napredak. Kako god njemu se ne moze odreci da nije ucinio dosta toga pozitivnog u razvoju svih. U tome su bez sumnje najvise osteceni Srbi. To niko ne moze dovesti u pitanje.
Препоруке:
8
3
33 уторак, 07 јун 2016 15:29
Majstor Bob
Ovde nešto nije jasno. Da li autor relativizuje i želi da "prevaziđe" razlike između srpskih istoričara i drugosrbijanskih istoričara, dakle antisrba, proustaša, prošiptara, proengleza, proamerikanaca? Da li je uopšte moguće tako nešto, na stranu to što sa zlom nema razgovora? Drugosrbijanci su zlo, tu se valjda slažemo. Kako da nađemo zajednički jezik u istoriji sa zataškivačima ustaškog genocida?

Evo odgovora na jedno konkretno pitanje. Da li je Srbija prva zemlja očišćena od Jevreja? Na stranu da li stvarno jeste, to je nebitno bitanje: ne može se uporediti Poljska sa 3 300 000 Jevreja, ili Mađarska sa 650 000 i Jugoslavija sa 43 000 (ovo su neki jevrejski izvori). Od tih 43 000 ne znam koliko u užoj Srbiji. Gde je lakše pobiti sve Jevreje, ajde malo logiku da vidimo? Ali kod antisrba nema logike, a ako nešto ne shvataju logički, nije im mrska ni laž. Sa takvima da nađemo zajednički jezik?
Препоруке:
9
2
34 уторак, 07 јун 2016 15:37
Majstor Bob
Zatim, ni jedna zemlja u Evropi nije potpuno očišćena od Jevreja, najviše pobijenih - 90% je bilo u Poljskoj, Nemačkoj, Austriji i baltičkim zemljama. U Jugoslaviji 60%. (izvor: Lucy Dawidowicz) Aj da vidim našu nazovi istoričarku odakle joj podatak da je Srbija potpuno očišćena od Jevreja? Nema, laže, izmišlja, ali tako je zgodno optužiti Srbe za genocid, a uzgred, dobro je i da se posvađamo sa Jevrejima.

Ako to nije zlo, ne znam šta je. Ova Stojanović se u svojim predavanjima podsmevala poginulim srpskim vojnicima 1915, i takođe pravila doskočice na račun nedužnih civila koje su nemci streljali po Srbiji 1941.
Препоруке:
9
2
35 уторак, 07 јун 2016 15:54
Ђорђе Ивковић
Ма и Аустрија је пре очишћена од Јевреја. И "педатније" су антисемитски очишћене западноевропске земље које су биле само формално окупиране, али као "аријевске" су имале аутономију под Немачком окупацијом. За узврат дале су десетине хиљада добровољаца за СС дивизије, за разлику од Србије која није дала ни једног јединог. На "Источном фронту" било је Срба, али Пречана. И сад нас такви уче шта је антифашизам.
...

"Kako god njemu se ne moze odreci da nije ucinio dosta toga pozitivnog u razvoju svih"

СФРЈ је банкротирала 1982. Кроз затворе је прошло преко 4.000.000 људи. Убијено је више стотина хиљада. У емиграцију је отишло преко милион...
Било је добро за оних 1.200.000 "борачких пензионера" подно Јорган-план'не и њихову децу, који и данас држе власт.
То је то добро, које наши историчари никако не могу да сагледају јер им стално недостаје "историјске дистанце".
Препоруке:
11
3
36 уторак, 07 јун 2016 16:02
сизиф
@Jugoslavija
BROZ NIJE IMAO TAKO DALEKOSEZNU VIZIJU.

Ја нисам ни говорио о Брозу.

Ово је у Недићевој Србији написано после Авноја:
"Ovo nekoliko Hrvata, članova Titove vlade, dopušta verovanje da se šareno hrvatsko društvo okupilo „u vladi oslobođene teritorije” sa posebnim političkim ciljevima, iza kojih stoji i poglavnik i cela Hrvatska zajedno sa dr Vlatkom Mačekom."
"Kao što se iz prednjih izlaganja vidi, iza cele ove tajanstvene igre krije se nevidljivi režiser, koji glumu vešto režira, a na štetu Srpstva. Ovo raskrinkati, ili bar ukazati na ove perfidne mehanizme ustaškog režima, hrvatskih političara i katoličke crkve naša je dužnost."
Referat M. Banića, Beograd, 17.12.1943.
http://bit.ly/1rtytcJ

Као што се види, у закључку се Тито и комунисти и не помињу, јасно је да су партизанске јединице под хрватском командом.
Препоруке:
6
2
37 уторак, 07 јун 2016 16:26
Jugoslavija
Sizife. Vas nacin izvodjenja zakljucaka je u najmanju ruku zabrinjavajuci.
Препоруке:
6
7
38 уторак, 07 јун 2016 17:14
Цвико
@Jugoslavija,
Већи део рата, хрватски кадар Владимир Бакарић провео је у Загребу и ваљда због тога је проглашен за народног хероја Југославије. Тај народни херој фотографисао се са усташким челницима. Фотографију је објавио лист "Старт" ("Вијесник) у време кад је тамо радио Лазански. Биле су ту још неке личности, и мушке и женске и сви су после рата проглашени за народне хероје. Због тога су неки партизани, одбили Споменицу, високе чинове,и наравно да буду проглашени за народне хероје. Со на рану је био пријем усташких официра су који заузели позиције и ЈНА повели у "боље сутра"... Нашто је сведена војска србије? Ево ја јој име пишем малим словима. И то је Историја. Ми ћутимо, не негодујемо. Зашто? Ако овако наставимо, шта ће нам Историја, учитељица живота? Неки су научили лажну историју и на основу ње суде. Неки су кроз лажну историју спознали механизме лажи и постали "добри" лажови. највише их има међу политичарима. неке народ обожава а Историја, ко је шиша???
Препоруке:
8
2
39 уторак, 07 јун 2016 17:28
***
Прво, није тачно да историју пишу победници. Тачно је да победници, за време своје власти, намећу кроз образовни систем своју "истину". Тачно је и то да многи "историчари" за новац траже и пишу "истину" одговарајућу за свог газду. Тачно је и да многи измишљају "историју".

За Србе је битно да видимо од када "почиње историја", по схватањима неких историчара. Не почиње историја Срба од 2. св. рата. (Јуче у емисији "Недељом у 2" на ХРТ је био гост Стипе Месић. Изјавио је да није било партизана победници би били четници Д.Михајловића, они би створили Велику Србију, и данас не би било никакве Хрватске. То је најбоља "препорука" за партизане. Дакле,да њих није било не би било данашње НДХ и Срби не би доживели ово што су доживели)

Још једно важно питање је ко су,уопште Срби, где су и од када живели. То је кључно историјско питање за Србе. Да ли постојање Срба почиње од "пописница", или се то постојање може изводити на основу "гусала", шајкаче, десетерца, три прста, назива топонима и сл.
Препоруке:
4
2
40 уторак, 07 јун 2016 17:28
negi
Autor upravo i navodi to što vi pišete,Sizif,Majstor Bob,... itd. kao problem srpske istoriografije.U prethodnom tekstu sam obrazložio taj problem koji vi samo potvrđujete.Uspostavili ste tezu za koju vi smatrate da je ispravna i iznosite činjenice koje idu u prilog vaše uspostavljene teze,odbacujući ili prećutkujući činjenice koje opvrgavaju vašu tezu.Primer:Sizif citira Nedića povodom AVNOJ-a da je patizanski pokret pod komando Hrvata što je besmislica.Svi komadanti ratnih brigada bili su Srbi,sastav Vrhovnog štaba bio je većinski srpski i sastav partizanskih jedinica činili su 80% Srbi.To su istorijske činjenice koje ne iznosim da bi polemisao već da pokažem da postoji i antiteza Sizifovoj tezi.Istoričari onda sednu i provere na osnovu dokumenata Sizifovu tezu i moju antitezu i dobiju tačanan podatak tj. sintezu.Ali kad vi uspostavite vašu tezu vi ne dozvoljvate više nikom da je argumentovano osporava.O tome autor teksta govori,što se više argumenata iznosi protiv teze,to gore poar
Препоруке:
7
3
41 уторак, 07 јун 2016 18:12
***
Навешћу један пример. Ради се о Томку Мрнавићу, живео од 1579-1637. г. Био је католички бискуп и аутор неколико књига с историјском тематиком. Негде сам прочитао да је био и секретар Ватиканске библиотеке. Његове књиге је готово немогуће пронаћи. "Званични историчари" га заобилазе у великом луку. Само траже начина како да га омаловаже и облате. Један од таквих је био и "чувени историчар у Хрвата" Фердо Шишић.

Томко је нпр. тврдио да је чувени римски император Јустинијан био Србин.

Он је нпр. писао да је цар Душан довео велики број Срба из Лике и Далмације и доделио им великодостојне титуле. По новијој историји сви Срби у Србији, Босни, Далмацији,Лици итд. су дошли из Црне Горе. И сви су се насељавали на туђе територије за време Турака. Па је ли то историја, или најобичнија булажњења? А овакву "историју" су прихватили многи срби.
Препоруке:
10
5
42 уторак, 07 јун 2016 18:20
Цвико
У овом тренутку не вреди расправљати о овако важном питању. Сигурно је да би наше дискусије биле другачије да имамо државу. После свега, почетак одредите сами, ми данас немамо државу. Колико је овој чињеници допринела историја, затим наше знање историје, вредновање радњи и поступака као и целине у одређеном временском периоду, одређивање курса нашег даљег развоја између осталог и на основу Историје? Ако одговоримо на ова питања можда васпоставимо државу а онда ће мо лако за прву, другу, стоту Србију...
Препоруке:
7
1
43 уторак, 07 јун 2016 19:47
Цвико
@***,
Можда се више података о Србима из Лике и Далмације, којима је цар Душан...., може наћи у књизи Милана Карановића, са почетка XX века (1936 или 1937), која се зове "Динарска племена Немањичког порекла.". Ако нема код Тонка Мрнавића има код Милана Карановића.
Препоруке:
6
1
44 уторак, 07 јун 2016 21:26
Jugoslavija
@Cviko

Postoje slike cetnika sa ustasama takodje. Dakle svak se sa svakim slikao. To sto se jedan te isti narod medjusobno klao najveca je nevolja. A jos veca sto nisu izvucene nikakve pouke. Nikad mira ni u ime cega.
Препоруке:
6
5
45 уторак, 07 јун 2016 21:53
Сељак Беземљаш
Описујући седмогодишњу владавину кнеза Михаила,(Друга влада Милоша и Михаила) Слободан Јовановић доказује да је кнез тражећи слепу послушност"упропастио чиновништво" оставио га без "моралног достојанства, и да је чиновништво постало "бескарактено".

Колико се бескарактерност увећала за седам пута седам година за време комунизма.
Осећај недостатка моралног достојанства носио се као говно у предњем горњем џепу. Повремено опипавали се то у џепићу. Нарочито на свечаним пријемима.


И да се не сметне са ума.
У социјалистичкој привреди сви су били чиновници.
И историчари.Они нарочито.Мода тог времена диктирала им је повелик предњи џеп.

Кнез Михаило је притегао чиновништво да би остварио
ослобођење и уједињење српског народа.
Комунисти су од целог народа направили чиновништво ради обрнутог процеса. Они су то звали "сламање великосрпске хегемоније"."То је пут социјалистичке револуције"каже њихова званична историја.
Препоруке:
6
14
46 среда, 08 јун 2016 01:01
podsecam
kad vec govorimo o dr milanu ristovicu, podsetio bih o dogadju od pre par meseci o koje je i politika pisala. u stalnoj postavci muzeja dahau napisali su da je patrijarh gavrilo bio saradnik okupaotra. iako je on tamo robijao za vreme 2.sv rata. kakve to veze ima sa prof ristovicem? pa, on je bio nemacki konsultant za istorijsk cinejnice o srbiji. toliko o njegovoj objektivnosti.
Препоруке:
3
0
47 среда, 08 јун 2016 02:15
Zvonimir Bgd 1
G.Stefan Radojkovic je napisao tekst koji je neka vrsta apela. Malo su mi cudni neki komentari koji tom tekstu pripisuju "motive" ili namere bez osnova u onome sto stoji u napisanom. Po meni, poenta ovog profesionalno postenog teksta je u zakljucku gde istoricar poziva priznate autoritete iz struke da se aktivnije ukljuce u nacionalni diskurs oko (ponovo) otvorenih pitanja proslosti sopstvenog naroda. Radi se o apelu upucenom ljudima cija je istoriografski opus poznat i cenjen, ali u okvirima strucnjaka. Nisu medijski eksponirani, za razliku od nekih istoricara koji su svoju struku zamenili politikanstvom.

Mnogi komentari su ovde promaseni. Zasto? Pa zato sto su na liniji onih povreda istoriografije na koje je autor skrenuo paznju: politikantstvo i sagledavanje proslosti kroz licni interes i savremena merila.

U nekim komentarima nalazim i shvatanje "onoga sto je pisac hteo da kaze". Npr. kolega "negi" je sasvim tacno naveo sustinu problematike o kojoj je rec.
Препоруке:
2
4
48 среда, 08 јун 2016 02:29
Zvonimir Bgd 2
U vezi je sa tekstom i temom, pa mi nemojte zameriti sto cu ovde preneti deo svog komentara povodom naslova: "Dan pobede kao simbol trijumfa dobra nad zlom i najvažniji praznik "nove Rusije"(NSPM, 13.maj2016.):

Istoriografija, kao nauka, uvek moze da na poznate cinjenice doda ponesto novo. Ali, strogo po utvrdjenoj metodologiji kojom proucava proslost. Dakle, moguca je revizija podataka, pa i cinjenica, iz cega moze da proistekne i novo, revidirano tumacenje ("sa vremenske distance"). Medjutim, kada se to vrsi sa unapred zadatom tezom ili politicko-ideoloskim ciljem, odstupa se od cinjenica i nastaje kvazirevizionizam.

Jedna od prevarnih metoda kvazirevizionizma je tzv."modernizacija proslosti". To je slucaj kada diletanti ili zlonamerni propagandisti projektuju savremene aktuelne dogadjaje i medjunarodnu politiku na nekadasnja desavanja. Krsi se jedno od pravila istoricarske struke da dogadjaje i licnosti iz proslosti moramo sagledati u kontekstu onog (datog) vremena.
Препоруке:
4
1
49 среда, 08 јун 2016 02:41
Zvonimir Bgd 3
Niko ne moze pouzdano znati buducnost. Istorijske pojave samo naizgled mogu biti predvidive, ali se u svojoj slozenosti i vremenskom kotrljanju otimaju planovima i zeljama pojedinaca, grupa, elita...

Hitler je redom krsio sve medjunarodne ugovore. Naivni su oni koji se na njegovu rec pozivaju kada je u pitanju Becki ugovor o pristupanju K.Jugoslavije Trojnom paktu 25.marta 1941.g. U zabludi su oni koji misle da je Staljin postovao Hitlera i nadao se njegovoj doslednosti. Radilo se o politickim manevrima koji su u nepredvidivom toku prerasli u ratne, a za sobom povukli vise desetina miliona zivota. Radilo se o borbi protiv zla olicenog u narasloj agresivnoj i brutalnoj militaristickoj sili koja je krcila put jednoj antihumanoj i anticivilizacijskoj ideologiji zasnovanoj na mrznji. Nikakve prethodne zasluge ne mogu oprati one koji su saradjivali sa nosiocima takve ideologije. Nesreca je savremenog sveta sto slicna mrznja opet jaca i preti da unisti civilizaciju. Hvala.
Препоруке:
5
2
50 среда, 08 јун 2016 06:49
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija и остали "црвени" тролови
Добро бре патлиџан, докле бре више ношење онога што иде у клозет, а у реверу, како рече "Сељак Беземљаш"!? Кажеш четници и усташе!? На КОМ нивоу!? У том смислу, ево ти линк, па смишљај одговор: https://www.google.rs/search?q=martovski+pregovori+partizana+i+Nemaca&client=firefox-b-ab&tbm=isch&imgil=b9JhddamkaNIoM%253A%253BeNaFo0OZNOCLDM%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fsh.wikipedia.org%25252Fwiki%25252FMartovski_pregovori&source=iu&pf=m&fir=b9JhddamkaNIoM%253A%252CeNaFo0OZNOCLDM%252C_&usg=__6QqKU5C01J9e1AtBbk6QJsvAibw%3D&biw=1600&bih=766&ved=0ahUKEwi0tKmGzpfNAhUIsBQKHRq3DU8QyjcIRQ&ei=SaFXV_TrGIjgUprutvgE#imgrc=44r4jy3paw5c4M%3A Друго, сви таламбасају о четничком злочину над муслиманима у Горажду и околини, или покољ у Вранићу, а НИКО да каже да су то учинили људи Косте Пећанца и да је то био ГЛАВНИ РАЗЛОГ зашто је Дража Михаиловић НАРЕДИО егзекуцију тог бесног пса!? Јел Друг Тита нешто тако наређивао!? Имаш код Марића у "Деци комунизма" исповест Ратка Дражовића где чова прича следеће: ...
Препоруке:
5
9
51 среда, 08 јун 2016 07:40
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija и остали "црвени" тролови, наставак
(наставак) ... "Да, клали смо и ми, али нисмо галамили око тога, нити чинили неке ритуале са "З", ко што су то радили четници. Ми смо те ствари радили ТАЈОМ. Рецимо, сећам се како смо поклали немачке ЗАРОБЉЕНИКЕ..." Даље, ево ти Друга Коче "на челу колоне", а коњу белцу, а поред њега један ЦРНИ чика, негде на Неретви током "битке за рањенике" (линк): https://www.google.rs/search?q=martovski+pregovori+partizana+i+Nemaca&client=firefox-b-ab&tbm=isch&imgil=b9JhddamkaNIoM%253A%253BeNaFo0OZNOCLDM%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fsh.wikipedia.org%25252Fwiki%25252FMartovski_pregovori&source=iu&pf=m&fir=b9JhddamkaNIoM%253A%252CeNaFo0OZNOCLDM%252C_&usg=__6QqKU5C01J9e1AtBbk6QJsvAibw%3D&biw=1600&bih=766&ved=0ahUKEwi0tKmGzpfNAhUIsBQKHRq3DU8QyjcIRQ&ei=SaFXV_TrGIjgUprutvgE#imgrc=sGAn_KkXdlBJ2M%3A !? Има још доста тога "драги наш" "црвени" МАНГУПЕ, довољно да се види да сте и Ви били учесници у ГРАЂАНСКОМ РАТУ Срба против Срба, за Броза Кроато-"југословена", тј. "оригинал фалсификата" југословенства!?
Препоруке:
7
9
52 среда, 08 јун 2016 08:58
да би се боље разумела ова расправа
Црногорци имају своје националне интересе и то је сасвим нормално.
Препоруке:
4
3
53 среда, 08 јун 2016 09:57
Патриота из Топлице
И овај текст, на жалост, садржи предубеђења и исказује политичке намере. Наравно, доследно на штету српског народа коме је предвиђено да се на путу до нестанка читав најпре смести у СрбиЈАНЦЕ, пожељно "друге". Волео бих да грешим али не могу да друкчије разумем текст који у овом тешком времену додаје још мало смутње и сумњи. Нисам баш сигуран дс су ставови тзв. друге Србије и (прве) Србије једнако погрешни и екстремни. И неће бити да су убеђења г. Бојана Димитријевића и г-ђе Латинке једнако штетна по Србе - у првим можда има грешака због романтичног поимања прошлости, у другим има великих, намерних грешака на линији оспоравања читаве историје српског народа па и његове колективне будућности, о очигледној, страшној мржњи која превазилази "самопорицање" проф. Ломпара да и не говоримо. Јер, да је друкчије, зар би Аутор толико простора потрошио на "учешће Недића у холокаусту у Србији", без речи о некажњеном и заташканом мега злочину над Србима у Јасновцу и диљем Хрватске.
Препоруке:
7
3
54 среда, 08 јун 2016 10:11
Jugoslavija
Za srpsku sarmu a moze i pasulj

Halo ostrasceni Srbine. Ja nisam ni crven niti sam trol. Bezbojan sam kao H2o. Oladi malo. A evo za tebe jedno pitanje kad tako umijes galamiti. Koji nivo je sporazum Pavelica i Stojadinovica iz Buenos Airesa?
Препоруке:
6
3
55 среда, 08 јун 2016 12:04
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija и остали "црвени" тролови, међу-наставак
"Споразум" Милана Стојадиновића и Анте Павелића је споразум ПРИВАТНИХ ЛИЦА, уз то политичких емиграната из њихове земље. Ergo, то што су њих двојица "потписали" НИКОГА НЕ ОБАВЕЗУЈЕ, па ни њих саме! Уосталом, био је одбачен не само од Брозовог режима, већ и од КОМПЛЕТНЕ српске политичке емиграције и од ВЕЋЕГ ДЕЛА хрватске политичке емиграције, што је довело до РАЗДВАЈАЊА Павелића и Макса Лубурића. То је омогућило српској политичкој емиграцији да изведе атентат на Павелића, ког је преживео, али му је живот скраћен, а Титина тајна служба је елиминисала Лубурића. Даље, споразуми Драже (по званичном ратном праву побуњеника) и усташа и Немаца (по званичном ратном праву окупационе силе) су мање-више били УСМЕНИ, док су мартовски ПРЕГОВОРИ партизана (по званичном ратном праву побуњеника) и Немаца у усташком Загребу пролећа 1943 били ПОТПИСАНИ, иако их је Хитлер анулирао, ипак су били СПРОВОЂЕНИ од стране Немаца!? Да ли примећујете РАЗЛИКУ између четничких и партизанских споразума са Немцима!?
Препоруке:
3
8
56 среда, 08 јун 2016 12:23
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija и остали "црвени" тролови, други међу-наставак
Насупрот томе, ЈВуО, тј. четници су имали добре односе са италијанским окупаторима, али је то било изазвано талијанском реакцијом на ПРВЕ и НАЈКРВАВИЈЕ усташке геноцидне злочине, кад су по процени усташких САВЕЗНИКА Немаца (познати су извештаји Хитлеру посланика у NDH Кашеа, војног аташеа генерала Глез-Хорстенауа, као и извештаји помуномоћеног Хитлеровог "летећег" амбасадора за Балкан, Хермана Нојбахера) и Италијана током лета и почетком јесени 1941 усташе на најмонструозније начине уморили бар пола милиона СРБА. Тад су Немци следећи Хитлерову политику НЕМЕШАЊА у балканске послове, ДОПУСТИЛИ да усташе наставе са крвавим пиром, док су Италијани, испрва само згрожени, били истински уплашени кад се ГОЛОРУКИ СРПСКИ НАРОД ко један дигао на ОПШТИ УСТАНАК и започео БОРБУ до ИСТРЕБЉЕЊА широм пре свега динарског појаса, што је директно погађало италијанске интересе. Тад су Италијани просто ЗАУЗЕЛИ око 40% територије NDH и ИСТЕРАЛИ усташе одатле, нашта су се четници одлучили за "легализацију"!?
Препоруке:
2
9
57 среда, 08 јун 2016 12:39
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija и остали "црвени" тролови, трећи међу-наставак
Та легализација била је спроведена у Црној Гори, Херцеговини и Далмацији, кроз тзв. Militia Volontaria AntiComunista (кратица MVAC), чиме је тамошњи српски народ (пре свега источна Херцеговина и већи део Далмације) био спашен од геноцида, бар до 1943. Зато је устанички покрет тамо утихнуо, али се распирило братоубилаштво четника и партизана, тад преко 90% СРПСКОГ покрета отпора!? Поред тога, ИСТРЕБЉЕЊЕ Срба је настављена ВАН тзв. талијанске окупационе зоне, па је истакнути четнички командант Јездимир Дангић покушао по том "принципу" да направи договор са Немцима (уз посредништво Недића) о "демилитаризацији источне Босне" (уз фактичко ПРИКЉУЧЕЊЕ Недићевој Србији); споразумом је управљао од Немаца војни аташе у NDH генерал Глез-Хорстенау, изгледало је да ће бити склопљен, али су се усташе томе ОДЛУЧНО СУПРОСТАВИЛЕ, што доводи до велике њихове офанзиве у источној Босни и даљих репресалија над тамошњим Србима. Тад су Немци заробили Дангића и послали га у Аушвиц, одакле бежи Пољацима.
Препоруке:
2
9
58 среда, 08 јун 2016 12:50
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija и остали "црвени" тролови, четврти међу-наставак
Мало објашњење, поред четничког и партизанског покрета отпора у окупираној Југославији, једини ПАЖЊЕ ВРЕДНИ покрети отпора окупиране Европе, који су се иоле борили, били су претежно комунистички покрет отпора у Грчкој и претежно некомунистички провладин (веран пољској избегличкој влади у Лондону) покрет отпора у Пољској, зван Аrmija Kraiowa, тј. Отаџбинска армија. Управо њима је Дангић пребегао и тамо такође направио знатну каријеру, да би га на крају ухватила Црвена Армија, изручила Тити, а ови га стрељали 1947 у Сарајеву!? Укратко, о ИСХОДУ рата у окупираној Југославији одлучило је низ, на први поглед НЕПОВЕЗАНИХ ОКОЛНОСТИ, које су све заједно скупа довеле Броза на власт! На крају, исти Броз је "откачио" и Стаљина, ЧИЈЕ су ТРУПЕ ЗА ЊЕГОВ РАЧУН ОСЛОБОДИЛЕ Србију, тј. ЗАУЗЕЛЕ је и практично ДОВЕЛЕ Броза на ВЛАСТ, чиме је грађански рат ИЗМЕЂУ СРБА практично био одлучен!? Но, NDH кољачница је наставила "са радом" "ПУНОМ ПАРОМ", при чему су "ПАТЛИЏАНИ" "елегантно" ОБИЛАЗИЛИ Јасеновац!?
Препоруке:
3
8
59 среда, 08 јун 2016 13:49
negi
@Internet sarma Nemaš ti pojma,lupaš ko Maxim po diviziji!
Препоруке:
4
5
60 среда, 08 јун 2016 16:25
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija и остали "црвени" тролови, други ("обичан") наставак
Пошто смо тако распетљали бар део двоумица у вези са НУЖНОМ тактичком сарадњом ОБА покрета отпора на тлу бивше Југославије за време WW2 и поменувши да је Брозов долазак на власт био ствар и неизрачунљивих локалних ОКОЛНОСТИ, али и ГЕОСТРАТЕШКОГ РАЧУНА ондашњих (добрим делом и садањих!) великих сила, ваља поменути нешто и о околностима које су допринеле КОНСОЛИДАЦИЈИ Брозовог режима, његовој каснијој РЕЛАТИВНОЈ успешности, ЛОГИЧНОМ опадању и насилном крају раних 1990-тих, чији ИДЕОЛОШКИ колапс је изазвао и ДРЖАВНИ РАСПАД СФРЈота!? Зашто то помињем? Зато што то АУТОР, а и ГОМИЛА КОМЕНТАТОРА НЕ ПОМИЊУ, већ се залажу за КОНТИНУИТЕТ "забијања главе у песак" и "бацања прашине под тепих"!? Ето, рецимо на ТВ Београд, 1980-тих, пре и почетком Милошевићеве ере биле су популарне историјске емисије, модериране од двојице Божидара, Зечевића и Николића, где је као СТАЛНИ (поред "променљивих" гостију!) ГОСТ наступао сад покојни Бранко Петрановић, историчар "на линији", али КОЈИ МИСЛИ СВОЈОМ ГЛАВОМ!?
Препоруке:
2
8
61 среда, 08 јун 2016 16:42
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija и остали "црвени" тролови, трећи ("обичан") наставак
ЗАШТО то говорим!? Зато што је за ЈОШ УВЕК "црвене" парадигме, могло да се ЈАВНО, пред МИЛИОНСКИМ аудиторијумом расправља о разним темама наше новије, 20-то вековне историје, времена које се приближно поклапа са оквиром историје Југославије!? Оно што најзанимљивије, те дискусије су биле ОТВОРЕНИЈЕ и ДЕМОКРАТСКИЈЕ него садање (нпр. ОВА дискусија!), обашка што Петрановић и колеге НИСУ показивали ОТВОРЕНУ ТЕЖЊУ за ЗАБАШУРИВАЊЕМ (ко што ради аутор овог текста!), иако су већ тад поред књига самог Петрановића и други СФРЈот историчари писали о "двосеклим" темама, нпр. Јова Марјановић ("Дража Михаиловић између Британаца и Немаца"), Богдан Кризман ("Павелић између Мусолинија и Хитлера"), обашка Веселин Ђуретић и његово дело "Савезници и југословенска ратна драма"!? Последњег аутора и дело помињем, зато што су исти нападнути од политичара, али о њему се РАСПРАВЉАЛО на СТРУЧНОМ НИВОУ и пред ТВ екранима, где је ПРИЗНАТО да ИМА ВРЕДНОСТИ, мада је ПОЛИТИЧКИ ПОДОБНО "закључено" да је "ПРЕРАНО"!?
Препоруке:
2
8
62 среда, 08 јун 2016 17:46
сизиф
@Jugoslavija
Koji nivo je sporazum Pavelica i Stojadinovica iz Buenos Airesa?

Ево како су се поделили:
http://bit.ly/1U73AUS

А ово је стање из 1940, Немачка мапа Југославије:
http://bit.ly/1qJhGBm

Баш лепа илустрација. Срби преко Дрине и Бошњаци су очигледно третирани као стока, Хрвати као виша раса. Нема ни говора о неком равноправном разграничењу Срба и Хрвата, уз разуман реципроцитет. То је оно што југословенски расисти, српска културно-просветна елита, систематски уче српску децу већ генерацијама. И српски народ и елита расту и одгајају се у таквом амбијенту. Није Стојадиновић ту био нешто посебан.

Ево шта и данас уче српску децу на БУ:
Kurs:
Idejа i ideologijа jugoslovenstvа: nаstаnаk, istorijski rаzvoj i funkcije
Препоруке:
2
2
63 среда, 08 јун 2016 17:47
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija и остали "црвени" тролови, Четврти ("обичан") наставак
Укратко, КАКО то да аутор и добар део коментатора буду МАЊЕ ДЕМОКРАТИЧНИ, данас 2016, него нпр. Бранко Петрановић 1986 (у време повике на Веселина Ђуретића), "подобан" историчар, али који МИСЛИ ЊЕГОВОМ ГЛАВОМ и има осећај И ЗА ЈАВНОСТ и за неку врсту ГРАЂАНСКОГ друштва, као и осећај за СРПСКО као национално, поред југословенског, ма и под "црвеном" парадигмом!? КАКО то да ДОКАЗАНИ "црвени" ТРОЛОВИ (да им не помињем имена!) И ДАЉЕ ДРОБЕ о "Титу& партији" после СЛОМА те ИСТЕ Југославије и тог истог СК Југославије и КАКО ТО да млађани аутор (појединости каријере г-дина Радојковића на његовој Linkedin адреси: https://rs.linkedin.com/in/radojkovics) заговара "ДОГОВОР са СУСЕДИМА у погледу ЗАЈЕДНИЧКЕ ИСТОРИЈЕ" и то после ПРОТЕРИВАЊА ПРЕКО 200000 Срба из Крајине и још толико са КиМ, стварно КАКО то може да бива, кад се види СВО ОВО УСЛОВЉАВАЊЕ, ето рецимо од Кавазовића и Изетбеговића јуниора, који нису макар ко код Бошњака, да не помињем Тачија, до јуче на ИНТЕРПОЛовој листи, Кроате обашка!?
Препоруке:
2
9
64 среда, 08 јун 2016 18:02
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija и остали "црвени" тролови, још мало пааа...
Стварно, КАКО то да неко "ко Шваба тра-ла-ла" понавља данас, 2016, "Тито, партија, омладина, армија" и КАКО то да млад и наображен човек (ког очигледно НЕКО "гура") се ЗАЛАЖЕ за неку ПСЕУДО"Југославију", ОЧИГЛЕДНО под баба-НАТОиним "кишобраном", са ЊЕНОМ "историјом", наравно "ПОДОБНОМ"!? Уосталом, КАКО то мисли млађани Радојковић да Бошњаци БАБЕ Alije буду довољно ЕУРОпејци& парламентарни после Изетбеговићеве "ИСЛАМСКЕ декларације" и Давутоглуовог ЗАПАЉИВОГ говора сред СРПСКЕ Бањалуке, обашка Карамаркове& Колиндине Кроате, које ватају у обичном ЛОПОВЛУКУ, обашка МРЖЊА према ћирилици!? СТВАРНО КАКО!? Уосталом, није џаба Радојковић, ШКОЛОВАНИ историчар, докторант на Факултету ПОЛИТИЧКИХ наука!? Види чова "од чега се живи" (од антисрпства или муљачине НА РАЧУН српства), па "куд сви Турци, ту и мали Мујо"!? Уосталом, што не предложи ову његову "братство-јединственичку" ТРЕЋЕЈугословенску ФОРУ Милошу Ковићу или Милошу Јовановићу или Браниславу Ристивојевићу, живо ме занима КАКО би ПРОШО!?
Препоруке:
2
9
65 среда, 08 јун 2016 18:15
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija и остали "црвени" тролови, ... крај!
Обашка "negi"-jeva, а папа Марксова "ДИЈАМАТска тријада" теза-антитеза-синтеза, сада, 2016, када се врло озбиљно разматра има ли смисла материјализам или ваља говори САМО о реализму, пошто овај свет, укључујући и људско друштво, подразумева такве категорије, које је немогуће појмити другачије него Боровом КОМПЛЕМЕНТАРНОШЋУ, што подразумева и егзистенцију ствари, бића, појава и процеса, које је строго говорећи могуће појмити САМО са гледишта онога што се некад звало идеализмом!? Очигледно се НЕКИ НАДАЈУ да је могуће ОПЕТ постићи ОНО што је једном пошло Брозу за руком, при томе заборављајући на елементарне истине И ЊИХОВЕ ДИЈАЛЕКТИКЕ да се "двапут НЕ МОЖЕ ући у ИСТУ реку", што је јелте било познато Хераклиту "мрачном", пре 2500 година, али ДИЈАМАТовци поборавили или УМИСЛИЛИ: "Ако може Друг Јулин, што не би и ми"!? При том заборављајући на ТАЧНУ мисао ЊИХОВОГ Добрице Ћосића: "Под једном заставом, само се једном долази на власт!" Издржао је овај народ Турке, издржаће и по-ТИТИЦЕ!?
Препоруке:
3
9
66 среда, 08 јун 2016 19:06
Jugoslavija
@Srpska sarma a moze i pasulj

Jugoslaviju su stvorili Srbi a ne Hrvati. Grandioznom pobjedom u I sv.ratu. To je nasa drzava za koju su se borili kako partizani tako i cetnici. Tu drzavu otkako je stvorena napadao je Vatikan i Njemacka nasi glavni neprijatelji i na kraju su je srusili. Ne bi valjda da im nije smetala. Cista logika. Zlocine su cinili pojedinci a ne narodi kao cjeline. Divide et impera. Ideoloska podjela medju Srbima je glavni uzrok njihove slabosti. Dogadjaje treba posmatrati u kontekstu vremena. Od naknadne pameti nema fajde. Ljubi bliznjeg svoga vise nego sebe samog.
Препоруке:
2
2
67 среда, 08 јун 2016 19:17
N N
Укратко, Срби као народ, а нарочито припадници њихове политичке и интелектуалне елите, инхерентно су необразовани, конзервативни, национално острашћени и агресивни.

Odakle to?
Kada je to Dubravka izjavila?
FPN?
Препоруке:
3
0
68 среда, 08 јун 2016 19:34
сизиф
@Jugoslavija

Колико сте ви задојени расизмом. За вас је изгледа сасвим нормално да приликом решавања националног питања у Југославији чак и 350.000 Црногораца добије право на самоопредељење и своју републику, а да се скоро 2 милиона Срба преко Дрине и званично прогласи стоком и стрпа у бошњачку и хрватску републику скоро без икаквог реципроцитета.

Да су Срби, Хрвати и Бошњаци нормално разграничени, попут осталих европских народа уз поштовање макар минимума реципроцитета, били би у прилици да на сличан начин и у сличној мери буду заинтересовани или незаинтересовани за Југославију. То би омогућило да сви југословенски народи, са решеним националним питањем, мирно и равноправно преговарају о степену децентрализације, па и дисолуцији, руководећи се првенствено економским интересима. Ово је било апсолутно немогуће у Авнојској Југославији.

И онда вам Немци криви. Они који се ни најмање нису питали приликом успоставе тих монструозних граница.
Препоруке:
2
2
69 среда, 08 јун 2016 20:24
negi
@Internet sarma Ti ili nisi dobro pročitao ili ne želiš da prihvatiš ono što autor pokušava da nam saopšti u svom tekstu.Ja njegov tekst posmatram više kao lični apel za pomoć u razrešenju i njegove dileme.Da li je moguće baviti se istorijskom naukom bez uticaja stvorenih predrasuda,ličnih i opšte društvenih i već formiranih ideoloških opredelenja?Navodi Dimitrijevića,Latinke, Holokaust,Nedić,Tito,služe samo da pokažu podela koje postoje u tumačenju istorijskih događaja od strane istorijske nauke.Ti sa tvojim komentarima samo potvrđuješ tu podelu koja u suštini vodi i podeli društva.Ni jedno društvo,a država je samo ogledalo tog društva,ne može da ide napred sa tako drastično podeljenim društvom oko najvažnijih istorijskih događaja.Istorijska nauka mora da donosi sud o istorijskim događajima na osnovu istorijskih parametara a ne ličnih ubeđenja ili ideoloških opredelenja.Ti u svojim komentarima zauzimaš tezu na osnovu tvog ličnog ubeđenja i ideološkog opredelenja.
Препоруке:
3
2
70 среда, 08 јун 2016 20:42
negi
@Internet sarma Ta tvoja teza odmah rađa antitezu i to može da ide u nedogled.Na svu sreću postoji nešto što se zove istorijska građa i dokumenti.Ozbiljni istoričari pručavaju tu građu i dokumenta i tek na osnovu nje izvode tezu.Klasičan primer za to je Kraljević Marko.Svi znamo ep kroz junačke pesme o Kraljević Marku borcu protiv Turaka.Deca ih uče u školama,svi ih imamo u svojim bibliotekama,ima ih na internetu,ali sa stanovišta istorijske nauke ceo taj mit o Kraljević Marku je neistinit,izmišljen,čak suprotan zvaničnim istorijskim činjenicama i dokazima koji kažu da je bio turski vazal i kao turski vazal je poginuo na Rovinama i nikad se nije borio protiv Turaka.To samo pokazuje da istorija kao nauka mora da se drži striktno svojih principa i ne sme da povlađuje našim ličnim,trenutno političkim ili ideološkim željama i ambicijama,pa makar došla u sukob sa uvreženim mišljenjem.
Препоруке:
1
1
71 среда, 08 јун 2016 22:06
Zvonimir Bgd @ sarma
Sarmo, odakle vam podatak da su cetnici Koste Pecanca odgovorni za pokolj civila u Vranicu? Cak i Miloslav Samardzic govori o komandantima generala Mihailovica.

Jedino sto mogu je da vama i drugim zainteresovanim kolegama posaljem 3 linka razlicitog porekla i stavova u vezi sa ovim poznatim dogadjajem (slucaj Vranic, po sv.Nikoli 1943.g.):

http://www.telegraf.rs/vesti/politika/1571942-ove-srpske-bebe-su-drazini-cetnici-zaklali-u-kolevci-u-istoj-noci-uzasa-su-masakrirali-jos-67-srpskih-zena-dece-i-staraca

https://sh.wikipedia.org/wiki/Pokolj_u_Vrani%C4%87u

http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=13734

Samardzic pise o Vranicu kao odmazdi, ali cak ni on ne porice da se radilo o ZLOCINU Mihailovicevih komandanata.
O "martovskim pregovorima" tesko da vise ima sta da se doda. Jos od Dedijerovih priloga, preko knjige Mise Lekovica do aktuelnog kvazirevizionizma, sve se svodi na razmenu. Nema udruzenog oruzja sa Osovinom, kao sto je slucaj kod JVuO tokom 1943/44.g.
Препоруке:
1
1
72 среда, 08 јун 2016 22:22
Сељак Беземљаш1
С:Ја то не могу да верујем.Шта ће рећи историја?
Б:Историја...испредаће лажи као и обично.
Џ.Б.Шо драма ЂАВОЛОВ УЧЕНИК

Уврежена је заблуда да нам је за разлику од будућности,прошлост дата као скуп заувек датих и непромењљивих чињеница.
Нешто рационалности постоји у егзактним наукама али и ту се свремена на време (и све чешће)све преправља. Коперник, Њутн, Ајнштајн....да наведем крупније "ревизије".
Заблуду о крутости прошлости највише усађују и највише руше историчари.И тако је то од како је света и века.
Чињеница као неутрална за сваког дата не постоји.
Из бесконачно много утисака свако вади исечак.
Зависно од психолошких својстава личности, интереса,потреба,невоље којекакве....свако бира "исечак"ВРШИ СЕЛЕКЦИЈУ а друштвени систем врши "уједначавање".
Обично је то збир општих места,текуће будалаштине,пуне истрошених парола.
Препоруке:
5
6
73 среда, 08 јун 2016 23:10
Сељак Беземљаш2
Истина не почива на аргументима који је доказују за свагда, већ на одсуству, ПРИВРЕМЕНОМ одсуству аргумената који је могу оспорити.
Истина није оно што неко може доказати већ оно што не може оспорити. ИЛИ НЕ СМЕ ОСПОРИТИ.
Па да ли се смело.
И тако 50 година.
Срж лажи о социјално проблематичној групи која је 1944 освојила власт је у мотиву и методу.
Мотив је освајање власти, ради власти.
Метод изазивање и започињање грађанског рата у условима окупације.Антифашизам је ту у другом плану.Починили су тешке злочине,довели до тешких страдања народа, нужно изазвали другу страну на злочине.... И створили интелигенцију (крајње улизичку) која је све то приказивала и приказује као нешто хумано.
Геополитички чиниоци довели су их до победе и омогућили подмићивање већине све до краја седамдесетих.То је створило савршено некомпетентно друштво.Део тога је наша интелигенција.
Без дела, осредњаци. (да су медиокритети, звучи грубо) наставак
Препоруке:
5
4
74 четвртак, 09 јун 2016 00:59
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija и остали "црвени" тролови, Post Scriptum
Каже стара montenegrinska поговорка: "Ко ради, тај и гријеши - НЕ ГРИЈЕШИ!" Тако и моји опоненти УБИШЕ се критикујући ме, што ad hominem, што парцијално, ал НИКО да ПОКУША да да неки ЦЕЛОВИТИ, макар ad hock поглед на ствар!? Прво, одмах сам указао на "СИТНА СЛОВА" у аутором ПОСЛЕДЊЕМ Прилогу, која су на мене деловала попут СИТНИХ СЛОВА у БАНКАРСКОМ Уговору! Па почех да разлажем, ограничен на тисућу карактера и недостатком времена за проверу (што неки искористише да замере на грешци за Вранић, али "заборавише" да помену исповест Ратка Дражовића о ПАТЛИЏАНСКИМ "црним тројкама" и сл. "ситнице"!?), док је аутор Радојковић имао "СВЕ ВРЕМЕ ОВОГ СВЕТА" и чланство у ДЕСЕТАК НВО да се припреми и "излегне" ово ... КУКАВИЧЈЕ ЈАЈЕ!? Ко не верује, нек погледа ЊЕГОВ CV. Ко верује, нек се и даље бави ДИЈАМАТском тријадом!? Ја ... НЕЋУ! Све у свему, сем "сизифа", који "сизифовски" гусла његову суморну и НА ЖАЛОСТ све ТАЧНИЈУ причу и као и увек ПРЕЦИЗНОГ "сељака беземљаша", све ОСТАЛО, "од зла оца..."
Препоруке:
2
8
75 четвртак, 09 јун 2016 06:55
Jugoslavija
Sizife,

Nije tada mnogo vazno bilo da li je neko Srbin ili Crnogorac i dr. A posebno istinski Jugosloveni to vrijeme nisu pomisljali da ce doci vrijeme raspada Jugoslavije i to bas po tim administrativnim granicama, tako da im niko nije pridavao previse znacaja. Otprilike kao sad sto vecina razmislja da Jugoslavija nikad nece vise biti ponovo stvorena. Ne aludiram da ce biti stvorena, samo ti pomazem da shvatis sta zelim reci. Tad je bilo ono proleteri svih zemalja... pa Amerika i Engleska bice... itd. Dakle kontekst vremena je bitno uzeti u obzir. Takodje, Srbe u to vrijeme niko nije mogao prisiliti da prihvate takve granice. A da su bili malo dalekovidiji, Srbija je mogla puno bolje proci u toj podjeli teritorija. I jos nesto Sizife. Nije kraj svijeta. Bice jos mijenjanja granica. Ajd zdravo.
Препоруке:
1
0
76 четвртак, 09 јун 2016 07:49
negi
@Internet sarma Ne radi se o "grešci" oko Vranića već tvojoj zaslepljenosti tezom koji si unapred doneo ne vodeći računa o dokazima.Sada pokušavaš tu unapred uspostavljenu tezu da odbraniš falsifikovanjem dokaza(pokolj u Vraniću je počinila jedinica DM sa ili bez njegovog znanja,najverovatnije bez,samovoljno)ili izmišljanja "novih dokaza".To isto je radila crkva kako bi odbranila svoju tezu da je Zemlja ravna ploča.Išla je toliko daleko da je spaljivala svakog ko misli drugačije. Ne pišem ovo da bi te omalovažio ili uvredio,već da ukažem na loš princip u proučavanju istorije,pogotovo bliske, kada se unapred uspostavi teza o nekom istorijskom događaju.
Препоруке:
2
2
77 четвртак, 09 јун 2016 08:20
@sarma
да разлажем, ограничен на тисућу карактера и недостатком времена за проверу (што неки искористише да замере на грешци "

Ne zameraj da ti se ne bi zamerilo. Čoveku dosta i jedan karakter, tebi mnogo tisuća malo. Ne bi bilo tako da ti je jasnije u glavi. Zato poslušaj mudru reč Branka Kockice: "Ding dekile dong!" Zvuči?
Препоруке:
8
0
78 четвртак, 09 јун 2016 08:24
***
Deca ih uče u školama,svi ih imamo u svojim bibliotekama,ima ih na internetu,ali sa stanovišta istorijske nauke ceo taj mit o Kraljević Marku je neistinit,izmišljen,čak suprotan zvaničnim istorijskim činjenicama i dokazima koji kažu da je bio turski vazal i kao turski vazal je poginuo na Rovinama i nikad se nije borio protiv Turaka.
Ма јесте, народ ЛАЖЕ! А "историчари" користе "званичне историјске чињенице" које су писали они који су били у служби владара. Па погледај све најпознатије историјске ауторитете, сви су навијали за једну или другу опцију. Је ли то"званична историја"? Све го лажов до лажова.

Зато су стари Срби (пре ових што су дошли после дисања на трсци у мочварама) изузетан значај придавали митовима. Тако је чувени Лизимах (васпитач А. Великог) причао Александру,а и Филипу митове у којима је потпуно поистоветио њихове животе с тим митовима).

А у овој историји "чињеница" нема нигде да је први командант Титовог ЈРВ био усташа, командант Павелићевог зракопловства.
Препоруке:
2
0
79 четвртак, 09 јун 2016 08:35
сизиф
@Сељак Беземљаш2
Геополитички чиниоци довели су их до победе и омогућили подмићивање већине све до краја седамдесетих.То је створило савршено некомпетентно друштво.Део тога је наша интелигенција

Ево шта је рекао још 1971. проф. Михаило Ђурић, човек образован у комунизму:
"Треба бити начисто са тим да је Југославија већ данас готово само географски појам... Али не пада ми ни на крај памети да се залажем за спасавање по сваку цену нечега што се не може спасти и што, како испада, у оваквом виду или привиду није ни вредело стварати."
"Уопште узев, границе свих садашњих република у Југославији имају условно значење... Неприкладност, произвољност и неодрживост тих граница постаје очигледна онда кад се оне схвате као границе националних држава."
http://bit.ly/1XQWSTy

Питање је како је уопште било могуће "границе којима се решава национално питање у Југославији" "не схватити као границе националних држава".
Препоруке:
2
0
80 четвртак, 09 јун 2016 09:41
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija и остали "црвени" тролови, Post Post Scriptum
Dixi et salvavi anima mea! Толико од мене, за остале незнам!? Уосталом, СВАКО је ковач његове среће или... несреће!? Разлика између тога двога је у случају/прилици и у ЗНАЊУ!? Знање се "НАЈБОЉЕ" ЕЛИМИНИШЕ КОРУМПИРАЊЕМ!? Корумпирање ОБИЧНОГ света, оних 85% који би само да ЖИВУЦКАЈУ, бива започето од оних 6-7% инхерентних ХУЉА ил "генетских" ЗАДРИБАНДИ који су ЈОШ ОПАСНИЈИ од инхерентних ХУЉА, зато што мисле да је ДОБРО то што раде!? Док инхерентне ХУЉЕ УВЕК себи припремају ОДСТУПНИЦУ (отуд "прелетачи"), ЗАДРИБАНДЕ "ТЕРАЈУ до КРАЈА"!? Туђег или свог!? Нама је историјском иронијом ЗАПАЛА НАЈГОРА КОМБИНАЦИЈА, банда ЗАДРИБАНДИ предвођена ХУЉОМ!? Хуља отишла, задрибанде се НАМНОЖИЛЕ и ДЕЛУЈУ "примером". Каже Тојнби да је један од основних закона управљања људским друштвима ОПОНАШАЊЕ!? Код нас су ЗАДРИБАНДЕ опонашале ХУЉУ, док је ОБИЧАН СВЕТ опонашао ЗАДРИБАНДЕ!? Мој циљ није ЛИЧНА и ДИРЕКТНА БОРБА, већ да МЛАДИМА из оних 7-8% ЧАСНИХ ЉУДИ, који чине ПРАВУ ЕЛИТУ, покажем да ВРЕДИ БОРИТИ се!
Препоруке:
2
3
81 четвртак, 09 јун 2016 10:33
***
Као што се види из примера које овде често наводим,јер су брутално истинити, Тито и његови "антифашисти" су сарађивали с усташама не само за време српско-српског рата, већ и после тога рата. Највеће усташе су играле одлучујућу улогу у иградњи "братства и јединства".

Партизани су од усташа правили "антифашисте". Усташе које су 90% времена 2.св.рата боравиле у Загребу за руководство партизана су били "антифашисти" НОБ-а. Таквих имате огроман број. И онда овде неки "мислиоци" траже доказе о сарадњи усташа и партизана. Па куд ћете јачи доказ од тога да неког Титовог главног "партизана" у Загребу ухапсе усташе, а онда га после неколико дана пусте на слободу, а на крају "ћетници" сазанају да је тај био Титов организатор "антифашистичког отпора у Загребу".

Друго, ако је Титов партизански командант војске био усташа, онда је логично закључити да су партизани били фашисти, или су усташе биле антифашисти. Прелазак усташа у партизане није био изузетак. Пре би се рекло да је то било правило.
Препоруке:
2
0
82 четвртак, 09 јун 2016 11:23
Jugoslavija
@***

Dobro. A sta cemo sa Blajburgom? Ko pobi onolike ustase tamo? Pa sad ovi sto se otcjepise 92 i napravise novu modernu NDH cvrce za njima i pljuju po komunistima i Jugoslaviji. Jugoslavija je za njih bila tamnica kako su govorili.

Ta teza da su nas Hrvati uvukli u Jugoslaviju da bi nas zaj..ali koju ovdje pokusavaju da nametnu brojni komentatori prosto logicki nije odrziva.

Cak i da je tacno, niko nas Srbe nije mogao natjerati da se borimo za Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo da to nismo sami htjeli. Jednostavno, vecina nas tada je takvu politiku podrzavala, pa cak i odredjeni broj antikomunista. Cak i u cetnicima, odnosno u JVO je bilo znacajan broj Hrvata, muslimana, Slovenaca odanih kraljevini. Pa i to je bratstvo i jedinstvo. Dakle Jugoslaviju smo htjeli svi mi koji smo se za nju borili. A protiv nje su se borili ustase, nedicevci i dr.

Zaista mi nije jasno zasto ljudi bjeze od logike i fantaziraju.
Препоруке:
3
1
83 четвртак, 09 јун 2016 12:04
***
Jugoslavija
A sta cemo sa Blajburgom?

Па то су они који се нису предавали ни после капитулације Немачке. Они су побијени да не би одмах после рата поново кренули у свој пир, што би могло довести до стварања "Велике Србије". Писао сам, већ, да је неки дан Стипе Месић изјавио да није било партизана данашња Хрватска (НДХ) никад не би постојала, већ би била створена "Велика Србија". Ова струја коју ти подржаваш,око Тита, она је имала план који је остварен преко "разглабљивања Југославије" и уз подршку Ватикана и Запада.
Ta teza da su nas Hrvati uvukli u Jugoslaviju

Хрвати су само играчка у рукама других против Срба. А да су их гурнули у заједничку државу с Србима, то је јасно као дан.
niko nas Srbe nije mogao natjerati da se borimo za Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo

Нема ту "терања". То се наметне као "интерес Срба". Видиш како су лако "натерали" Србе да прихвате окупацију као "нормално стање" и НАТО као "савезника".
Препоруке:
2
1
84 четвртак, 09 јун 2016 12:15
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija и остали "црвени" тролови, међу - Post Scriptum
Да се разумемо НЕОБАВЕШТЕНИ човече, строго говорећи југословенство као ИДЕОЛОГИЈА је проистекло из АУСТРО-словенства, једне од К und К идеологија, настале почетком 19-тог века, на трагу покушаја елите те монархије да КОНТРОЛИШЕ СЛОВЕНСКУ РЕЛАТИВНУ ВЕЋИНУ тог царства. Та стремљења ка идеолошкој КОНСОЛИДАЦИЈИ црно-жуте Империје су се вероватно појавили као идеја у круговима тадање тзв. Илирске дворске канцеларије Његовог Царско-краљевског величанства, чији је један од истакнутих намештеника био Јернеј Копитар, ЗНАМО ЧИЈИ МЕНТОР!? Но, пулен Копитарев НИЈЕ ОПРАВДАО његове наде и Срби су вероватно несвесно, али буквално ОТЕЛИ Аустроугарима ту ИДЕЈУ и у МОДИФИКОВАНОМ виду Гарашаниновог "Начертанија" створили МОЋНУ ИДЕОЛОГИЈУ, која је СРУШИЛА "Каканију"!? Та идеологија је за Брозовог вакта НАСИЛНО ВРАЋЕНА Аустроугарима, који су ПРЕУЗЕЛИ ВЛАСТ у "социјалистичкој" Југославији, ПРЕУСТРОЈАВАЈУЋИ је сагласно њиовим наканама, што ТРАЈЕ и ДАНАС!? О томе пише Милорад Екмечић, ако има ко да га чита!?
Препоруке:
2
3
85 четвртак, 09 јун 2016 12:16
***
vecina nas tada je takvu politiku podrzavala

То,што већина подржава, не значи да је исправно. Ако су Хрвати били целу историју против Срба,из непозатог разлога, зашто би њима био интерес да живе у заједничкој држави с историјским непријатељима. Једини прави разлог је био да,као поражени, не сносе последице поражених, већ да се прикажу као победници, а Србима да се умањи победа, а измисли и увећа свака српска непромишљеност.

Ето,имате пример где су већи злочин починили четници у Вранићу него Тито на Сремском фронту, где су усташе разбиле партизане и кренуле поново ка Земуну и Београду,те су Руси морали опет слати војску из Мађарске да разбијају те усташе и Немце. На Сремском фронту је изгинуло на хиљаде српских дечака само из разлога што Тито није желео да у Загреб уђу Руси и да они реше "Блајбург".

Е, сад, ако ти не видиш размере једног и другог страдања Срба, то говори да си ти више југословен него србин и када више нема твоје вољене Југославије.
Препоруке:
2
0
86 четвртак, 09 јун 2016 12:29
***
Dakle Jugoslaviju smo htjeli svi mi koji smo se za nju borili.

Ви сте се борили за Југославију у којој су Срби разбијени на пармпарчад. То је,уосталом писало у закључцима многих конференција КПЈ (СКЈ). А четници су се борили за Југославију у којој су Срби требали бити кичма државе. Разлика је драстична, а она се најбоље огледа данас. Сви који су били већински на страни фашиста су добили своје државе, а једино Срби, победници у оба светска рата, ни данас не знају где су границе њихове државе. Надам се да видиш последице исправности твога размишљања. А можда мислиш да Срби нису имали довољно разумевања за "своју браћу", па су заслужено кажњени?

Код Тита и КПЈ је била јасно изражена антисрпска линија. Ево, нпр. објашњење комуниста за стварање АП Војводине је "историјски принцип", али тај исти принцип није важио да се на територији СР Хрватске формира АП Далмација, или Славонија, иако су оне историјски постојале пре Хрватске.
За логику мораш имати повезане премисе.
Препоруке:
2
0
87 четвртак, 09 јун 2016 13:15
сизиф
@Сељак Беземљаш2
Срж лажи о социјално проблематичној групи која је 1944 освојила власт је у мотиву и методу.
Мотив је освајање власти, ради власти...
Геополитички чиниоци довели су их до победе и омогућили подмићивање већине све до краја седамдесетих.

Бајке о комунистима, Немцима, Енглезима, Американцима, Ватикану и сл. су за малу децу. То су сумарно били, ако су и кад били фактор, само секундарни фактори, окружење у коме пребивају и све остале мале европске нације.

Југословенски расисти, наказно-српска културно-просветна елита, генерацијама већ трују српску децу и онемогућавају српску нацију да сазри, претварајући је у лак плен зрелим јужнословенским нацијама са територије Југославије.

београд, град нових идеа, принципa и пекића
Препоруке:
3
0
88 четвртак, 09 јун 2016 13:21
negi
@... Nisu Hrvati 1915 god. formulisali kao svoj ratni cilj stvaranje Jugoslavije,već srpska Vlada i srpski kralj Niškom deklaracijom.Dakle Srbi,iako pred slomom države,nije padala na pamet kapitulacija vojske(što je učinio crnogorski kralj Nikola) već su doneli plan za posle završetka rata.Ne krivimo druge za stvaranje Jugoslavije,to je ratni cilj Srbije,Tito i komunisti tu ništa nisu menjali sem drušvenog ustrojstva,čak su malo i proširili granice Jugoslavije pripojivši Istru.
Препоруке:
2
2
89 четвртак, 09 јун 2016 13:47
Jugoslavija 1
Srpska sarma

A da li si ti "obavesteni" citao mozda clanak Klausa Kinkela naslovljen “Nemacka spoljna politika u svetlu novog poretka” objavljen u Frankfurter
algemajne cajtung 1993. godine gdje on veli vako “Prema spolja treba nesto ostvariti u cemu smo ranije, dva puta, pretrpeli neuspjeh”. Helmut Kol, na dan priznavanja secesije Hrvatske, izjavio je “Postoji naročito intenzivni odnos između Nijemaca i Hrvata koji ima mnogo veze sa istorijom”. Trebalo bi da ima veze s LOGIKOM obavesteni covjece da su u tri rata, od toga dva svjetska, konstanta njemacke politike na Balkanu bili antijugoslovenski pritisci. Kljucna nit koja se provlaci kroz ukupnu retoriku i politiku germanskog bloka AustroUgarske i Nemacke na Balkanu, je teza o opasnosti od stvaranja "Velike Srbije" sto je njima isto sto i Jugoslavija. Ne zelim nikog vrijedjati ali ono sto iznosis da je Jugoslavija austrougarska ideja je klasican nonsens. Contradictio in adjecto. Jer su oni zapravo imali strah od te ideje ujedi
Препоруке:
5
2
90 четвртак, 09 јун 2016 14:10
Jugoslavija 2
ujedinjenja juznoslovenskih naroda. Ralf Hartman u svojoj knjizi "Casni Mesetari" kaze da 1876. godine kada je knez Milos podrzao ustanak hriscanskog stanovnitva u Hercegovini i Bosni protiv turske vladavine su kancelar Bizmark i kancelar Djula Andrasi u Berlinskom memorandumu usaglasili da u slucaju pobjede Srba citiram: “Sile neće tolerisati nastanak velike slovenske države”. Dakle drugima je dozvoljena velika drzava a primitivnim balkancima nije. Moj dobri "obavesteni". A to je naravno sve pravdano nekakvim nasim srpskim ekspanzionistickim teznjama za prosirenjem i stvaranjem Velike Srbije. Velika Srbija je njihova Wideja" a ne Jugoslavija. I dan dans prepadaju Hrvate, muslimane i ostale tom Velikom Srbijom itd. Korjeni jugoslovenske ideje su nastali kod Hrvata, a Srbi su to prihvatili objerucke. Tad Broza nije bilo ni na mapi. Juznoslovensko pitanje je bilo krucijalno pitanje za Njemacku i AU. Od zivotnog znacaja jer ce ta drzava postati premocna na Balkanu sto je ocigledno iz
Препоруке:
5
2
91 четвртак, 09 јун 2016 14:18
Jugoslavija 3
razgovora Ralfa Hartmana, inace njemackog ambasadora, sa Bertholdom ministrom in.poslova AU. Kako kaze on, ukoliko Srbija pobijedi Bugarsku (misli se na drugi balk.rat) monarhija ce biti prisiljena da vojno intervenise. I to je zapravo bio povod za prvi s.rat a ne atentat na Ferdinanda. Dalje znamo, nastaje Kraljevina SHS ciji nastanak su svabe tako silno zeljele da sprijece.

I jos nesto vazno da ti kazem. Pripazi kako tumacis Ekmecica.
Препоруке:
5
2
92 четвртак, 09 јун 2016 14:25
Grmilko - Nije reč samo o istoriji
Него о општем приступу свом народу, његовим врлинама и манама, историји, антропологији.
Моја маленкост је давно овде "патентирала" појам "Трећа Србија", у контексту музике, али са јасном назнаком да се гледа и шире.

С једне стране имамо "патриЈоте" и букаче, са друге стране ауто-шовинисте са неким фелером у мозгу, који морбидно мрзе властити народ, мада има и трећа група, оних који га не мрзе, него за неку накнаду пљују по њему.

http://www.nspm.rs/kulturna-politika/starokomponovana-muzika-trece-srbije.html
Препоруке:
3
2
93 четвртак, 09 јун 2016 14:32
Jugoslavija
***

Ne sporim da je kod Broza bila izrazena antisrpska linija. Niti mislim da smo Mi Srbi trebali biti kaznjeni. Samo zelim reci da su Srbi sami izabrali Broza za vodju.
Препоруке:
3
3
94 четвртак, 09 јун 2016 16:32
Jugoslavija
E moj Sizife

Tebi su ustaski koljaci zrela nacija, Alijine balije i Slovenci koji mucki poubijase onu jadnu djecu u JNA sto im ih Ante Markovic nabaci na volej. A jugoslovenstvo ti rasizam. Sta reci.
Препоруке:
4
4
95 четвртак, 09 јун 2016 21:03
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija или о (НЕ)"обавештености"
Jugosloven ЊИМ САМИМ: "...1876. godine kada je knez Milos podrzao ustanak hriscanskog stanovnitva u Hercegovini i Bosni protiv turske vladavine su kancelar Bizmark i kancelar Djula Andrasi u Berlinskom memorandumu usaglasili da u slucaju pobjede Srba citiram: “Sile neće tolerisati nastanak velike slovenske države”." А ја мислио да је КЊАЗ Милош УМРО 1860!? Баш фино што си ме "просветлио"!? Не да НЕМАШ ПОЈМА, већ лупеташ ко ТРИ Максима по АРМИЈИ!? На тебе, као једну ЗАДРИБАНДУ не вреди трошити више НИ ЈЕДНУ РЕЧ, НИ ЈЕДАН СЕКУНД, али ти још нешто могу рећи "драги" југословенски РАСИСТО, НАШИ, СРПСКИ, НАЦИОНАЛИСТИЧКИ КЛИНЦИ су ОДЛУЧНИЈИ, ХРАБРИЈИ и ПАМЕТНИЈИ од Ваше надобудне ФУКАРЕ зване "млади пројугословени"!? Према томе, уживај још док има људи који се сећају Друга Тите да те подрже!? Друго, сећам се оног дана кад су Вашу тета Јоку саранили у Кући Цвећа, неким послом сам из града ишао тролом 41 ка Бањици, кад почеше да навиру "МАЛО ПОСТАРИЈИ" Титини ОМЛАТИНЦИ!? ТУГА БРАТЕ!
Препоруке:
4
9
96 четвртак, 09 јун 2016 21:54
Jugoslavija
Au sto mi se nagovori "srpski nacionalista" preko tastature. Kuku takvom srpstvu kojem si ti uzdanica. Kojijeh si godina junacino? Jesi li kad nosio pusku il si se samo vozao trolom?
Препоруке:
3
3
97 петак, 10 јун 2016 15:22
српска сарма, а може и пасуљ@ Jugoslavija, УТУК
За разлику од тебе и ТЕБИ СЛИЧНИХ, могу да ЧЕКАМ!? Па ћемо да продиванимо за 5 година и да видимо КО је у праву!? Друго, ЗАШТО одустајем од дискусије, зато што си ВЕРНИК и то верник једне ПОГРЕШНЕ& ЛАЖНЕ "вере", тако рећи ИДОЛОПОКЛОНСТВА!? Са таквима НЕМА ДИСКУСИЈЕ, пошто су модерни ИДОЛОПОКЛОНИЦИ по правилу софисти тј. (кад се Аристотел посрби!) ЛАЖОВИ!? Треће, да, био сам у армији, оној једној јединој, во времја оно и поред стицања елементарних знања о оружју и ратној вештини (ВЕС: стрелац), стекао увид у СТВАРНУ СУШТИНУ југословенства, пошто сам тамо упознао СВЕ ЈУГОСЛОВЕНЕ!? Суштина југословенства је ЈЕДНО ВЕЛИКО НИШТА! Поред тога, војни рок сам провео у Војводини, на Косову (док су исти по другу Тити још била "самостални") и у "Самосталној радњи Бранка и Хамдије", тако да је мој ПРВОБИТНИ касарнски утисак био још оснажен!? Чак је и "југославија у малом" била РАЗОЧАРЕЊЕ!? Био сам на једном истуреном стражарком месту аеродрома Тузла цимер са једним Бошњаком иии... закључак је ИСТИ!
Препоруке:
3
4
98 петак, 10 јун 2016 18:19
negi
@Internet sarma Jugoslavija će i tebi i nama biti poslednja normalna država u kojoj smo živeli.Takvi kao ti isti su svuda kod Hrvata,i kod Slovenaca,i kod Muslimana i kod Šiptara,nema tu razlike.Niste u stanju ni kokošinjac da napravite ali će te u kokošinjcu od država da živite. I taj kokošinjac od država drugi će da vam napraviti i već je napravio.Nisam jugonostalgičar ali će te vi sanjati Jugoslaviju i Srbiju koja je bila u njoj.
Препоруке:
5
6
99 недеља, 12 јун 2016 20:27
Сељак Беземљаш
Не стигох о томе да се госпође Стојановић и Перовић баве политиком, са изразитим политичким амбиција, лоше прикривеном таштином.А што се тиче страха од заборава.Нису ни упамћене.
Препоруке:
4
0

Анкета

Колико ће по вашем мишљењу трајати ванредно стање у Србији?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер