петак, 18. септембар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Први пут у историји, све странке француске левице заједно имају мању тежину од "Националног фронта"

Kоментари (15) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 недеља, 02 октобар 2016 09:58
Бели Орао
Марин Ле Пен је једина права пријатељица Срба у Француској.
Препоруке:
39
5
2 недеља, 02 октобар 2016 12:14
очекивано
Француска левица, као и већи део европске левице банкротирао је напуштајући класичне левичарске, првенствено социјално-економске и антикапиталистичке теме и претворивши се у лоби групу за подршку ЛГБТ популацији, бригу о правима животиња итд. И онда је логично да се радни слојеви окрену десници.
Препоруке:
39
4
3 недеља, 02 октобар 2016 12:30
Цвико
Улажући велика средства, левица (која то уствари и није била)са запада уништила је левицу на истоку. Звучи апсурдно али је тако. Десница са запада је наставила овај посао и избија на прво место. Од деснице са истока, добија подршку јер је иста уверена да је будућност у грађанском друштву састављно од јединки које једна другу не познају, не шљиве. Дакле потпуно дезинтерисано друштво. Најбољи пример за то јесте Америка. Десница са истока још увек не разуме да десница са запада жели јаку националну државу са (прикривеним) елементима социјализма унутар своје нације. И тако корачамо, лева, десна, па где стигнемо... Мени је интересанто где смо ми? Имали смо краљевину, социјалистичко друштво са погледом на комунизам и сада неолиберални капитализам. Имамо један мали број екстремно богатих без података како су то постали и исто тако један број грађана на контејнерима (нису барикаде). Тренутно немамо ни левицу ни десницу али идемо, корачамо, лева, десна.... Где ће мо? Нико не зна...
Препоруке:
23
6
4 недеља, 02 октобар 2016 12:51
koba
Levica Evrope je identična našoj levici koju vode Ivica koferče i Vulin - neoliberalni Če Gevara.

Zastupati prava radnika tako što ćeš ugađati bogatim lopovima radi ličnog interesa, partiju vodi u propast.
Препоруке:
33
6
5 недеља, 02 октобар 2016 14:31
Кнежевић Милан
Као и увек- чим капитализам "забрља", скретања су "у десно"...
Перфидност крупног капитала је безгранична; прво народу подвали лажну левицу, а онда за своје брљотине окриви идеју, против које је суштински усмерен.
Хајде да се сетимо- како је до ове "кризе" дошло, и да установимо шта је проблем!?
Да ли је криза почела због превеликих социјалних давања, изградње станова за сиротињу и сличних левичарења, или је све почело неконтролисаном банкарском пљачком средином прошле деценије, лудачким напумпавањем редности некретнина, "Лиман Брадерс" афером и осталим сличним манифестацијама грамзивог капитализма?
Коме ово није довољно јасно- нека и даље верује да је капитализам и десница решење.
Боље и не заслужује.
Не брани капитализам нацију, нег лично богатство неколицине; тај концепт је потпуна превара.
Национализам је идеја самозаштите народа и већине- а то сигурно није неколицина богатих у једном народу; сама та идеја је подвала...
Препоруке:
24
1
6 недеља, 02 октобар 2016 14:51
Жена од става
Горе од лажног левичара Оланда(види како је примљен у народу закон о раду)и лажног десничара Саркозија(преиспитаће политику о избеглицама само да се опет дочепа власти и хоклице),
Ле Пен је непромењена у ставовима.
Битан је став,мање битно какав.
хејтер
Препоруке:
24
4
7 недеља, 02 октобар 2016 14:56
Stanić Milan
Mnogo faktora je utjecalo na imploziju levice u Evropi,a jedan od glavni uzroka je blokada naučnog teorijskog uma.Ono što je bitno - nije se znalo,kako dalje?Sedamdeseti godina 20-og veka dolazi do znatnog raslojavanja levice,koje se kreću od radikalno ultralevog pokreta koje na fonu studentski pokreta 1968. formiraju teroristički front prizivajući novu "oktobarsku revoluciju"("Crvene brigade",Bader- Majnhof),do Socijaldemokratski partija koje menjaju svoj politički program idući u otvorenu saradnju sa konzervativnim partijama,komunisti zapadni zemalja pod utjecajem talijanski komunistički teoretičara lansiraju novu tezu o tzv."evrokomunističjkoj levici."Ako levica hoće ponovo da bude pokret široki narodni masa,ona mora napustiti šemu krute političke partije,zamenjujući demokratski centralizam - demokratskim jedinstvom.Time će levica izaći iz monopolističke šeme i postati "kolektivni intelektualac" projektovanjem novog društva poznatog kao Demokratski socijalizam.
Препоруке:
7
7
8 недеља, 02 октобар 2016 17:31
Aleksandar
U Francuskoj se vec duze vreme se vodi politika gde je FN baba roga kojom se plase simpatezire Socijalista i glavne, bevse degolisticke partije koja stalno menja imane. Ideja je jasna: ako ne glasate za nas, pobedice sam fasisticki djavo: FN. I to je do sada uvek uspevalo i nastavice da uspeva. FN nema nikakve sanse na sledecim predsednickim izborima kao sto nije nikad ni imao. FN i dalje sluzi samo za stari trik tkz. "vote utile".

Za 2017. se kladim na Zan Luk melensona iz Partie de Gauche koji je najgromoglasniji i najracionalniji kriticar Olaonda jos izbora 2012, kada je Melencon pokupio 4 miliona glasova. Danas se njegova argumentacija i politicka platforma daleko bolje cuje, uprkos lazovskom medijskom mraku i ludilu koji vlada Francuskom.
Препоруке:
14
4
9 недеља, 02 октобар 2016 22:00
Цвико
@Stanić Milan,
Млади Хавијер Солана био је левичар. Новац му је завртио мозак и по старе дане, отишао је у десничаре и то оне најгоре... како он, тако и многи други. Због тога је дошло до blokada naučnog teorijskog uma. На жалост, све врти око новаца, чак и човечност које у друштвима неолибералног капитализма готово да и нема.
Препоруке:
8
8
10 недеља, 02 октобар 2016 22:31
Stanić Milan 2
Stanić M. - Cviko
Ne može se na jednom primejru identifikovati implozija levice.Osnovni problem koga sam spomenuo u svom prilogu odnosi se"an ženeral"na blokadu teorijskog uma.Hegel reče:"Sve je moguće teorijski dokazati i dokazivo,samo se glupost dokazuje praktično."
Kao što sve društveno-ekonomske formacije nisu trajale večno, tako i neoliberalni kapitalizam neće trajati večno.Demokratizacija kapitalizma koja je bliska budućnost dovešće do obnove marksističke teorije i pluralne levice:neokomunističke,socijalčističke,socijaldemokratske i njihove organizacione i političke komunikacije.Za ostvarenje nove uloge levice neophodna je nova teorijska svest,koja neće biti utopistička,nego naučna i praktična.Lefer kaže:"Socijalizam se može obnoviti samo ako se ponovo formuliše,a formulisati se može samo ako se obnovi."
Препоруке:
10
4
11 понедељак, 03 октобар 2016 08:09
...
99% њих може остварити само протестима попут Окупај Вал стрит
За почетак Ластини радници треба да позову све синдикате и да крену да протествују
Родитељи деце оболеле од рака треба да крену да протествују
Сви треба да буду солидарни
Ово је просто прича како демонтирани инструменте 1% окупације
Препоруке:
7
6
12 понедељак, 03 октобар 2016 09:30
Зоран Ђорђевић
очекивано
Француска левица, као и већи део европске левице банкротирао је напуштајући класичне левичарске, првенствено социјално-економске и антикапиталистичке теме и претворивши се у лоби групу за подршку ЛГБТ популацији, бригу о правима животиња итд. И онда је логично да се радни слојеви окрену десници.
Сада појмови "левица" и "десница" само стварају конфузију, зато што њихово значење није прецизно дефинисано. Користи их како ко хоће, кад је коме згодно.
Препоруке:
12
1
13 понедељак, 03 октобар 2016 13:05
Листер
Напред Марин и НФ!
Препоруке:
12
5
14 понедељак, 03 октобар 2016 17:50
Н.А.Б.
Социјализам је крв крви и тело тела буржоаско-капиталистичког друштва, појава унутар тог друштва, он је у целини одређен системом тог друштва и његовим унутрашњим кретањем, он духовно остаје у тој равни. Социјализам је буржоаски до самог свог дна и никада се није уздигао изнад нивоа буржоаског осећања живота и буржоаских идеала живота. Он само хоће једнаку за све ту природу буржоаског, која је учвршћена занавек, која је као таква коначно рационализована и уређена, излечена од унутрашњих болести које је изнутра нагризају; он хоће то буржоаско које је савладало остатке ирационалног начела у себи. Социјализам је своју судбину повезао с класом коју је родио "буржоаски" систем, с чедом капитализма - с пролетаријатом. Идеолози социјализма, као робови нужности, који не познају духовну слободу, уобразили су да је пролетаријат, који се састоји од пасторака капитализма, месијанска класа. И "буржоазија" и "пролетаријат" значе издају духовних основа живота и отпадање од тих основа...
Препоруке:
6
8
15 среда, 05 октобар 2016 05:34
Reddy
Začudno je koliko se neko želi baviti fenomenom odsustva levice u atmosferi raspada kapitalističkog sistema a da se ujedno zanemaruju elementarne pretpostavke takve analize. One, naime, nezaobilazno, pretpostavljaju materiju političke ekonomije koju se ovde niko nije ni potrudio da makar zagrebe. Pa, zar vam nije dovoljno samo registrovati apsolutnu monetarnu destrukciju kapitala pa i odviše lako i jednostavno utvrditi istinske uzroke i razloge savremenih maglovitih predstava o tzv. levici vs. desnici. Stvar je mnogo serioznija od pukog laprdanja na političkoj ravni što pokazuje da se pri traženju odgovora moraju koristiti zapostavljeni instrumenti analize. A ko nije u stanju dekodirati klasiku, Marksa, Šumpetera, Kejnsa, Robinsonovu i Gelbrejta taj je suvišan i pri ovakvim konsideracijama...
Препоруке:
3
3

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер