Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Rusija u srpskim medijima – između srpskih mitova i zapadne propagande

Komentari (44) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 12 novembar 2016 00:52
Cviko
Pre svega, Rusi su genetski u Srbima i obratno. Tako bar kažu genetičari, pa je sasvim prirodno da su nam bliski i u dobru i u zlu. Druga važna komponenta jeste vera, pravoslavna. Ono što je u Jugoslaviji predstavljalo plodno tlo jeste katolička vera na koju se hvatala, lepila prozapadna propaganda sa svojim holivudskim vrednostima. Uz to svakako ide i tehnički standard kao i san o bogatstvu kod ljudi, bez obzira na veru. To je potpalilo ego u ljudima i izazvalo podelu na proruske i prozapande simpatizere u Jugoslaviji a samim tim i njen raspad. Spartakova parola: "zajedno smo jači" pukla je ko mehur od sapunice. Nije pomogla. Šta nam je preostalo nego da se više vežemo za braću Ruse. Šta je sada problem? Deo pravoslavaca, još uvek, grčevito se drži za zapad iako su posle izbora u Americi tresnuli o ledinu. Ajd što srljaju ali što i nas većinu vuku za sobom. I pored svega, čega smo svesni, još uvek im ne pružamo dovoljno snažan otpor. Sav otpor je u statistici: većina neće u NATO a u EU???
Preporuke:
57
5
2 subota, 12 novembar 2016 02:55
Sima
Odličan tekst. Ja sam oduševljen. Bravo Nikola!
Preporuke:
48
3
3 subota, 12 novembar 2016 08:43
Pocela je propaganda
Na sbakom mestu I na sve nacine, Zapad sa Vucicem i SNS-om, pokusavaju da izbace Rusiju iz srca Srba.
Hoce da of brace Rusa naprave neprijatelja Srba. Svest Srba menjaju time sto of neprijatelja prave prijatelja, a of prijatelja neprijatelkja.
Sada je sve u rukama naroda, nek` odluci sam. Ne slusajte placenike Zapada, kao ni Vucica I njegovu sektu.
Zivela nasa Rusija, zivela Srbija oslobodjena kvislinga!
Preporuke:
37
2
4 subota, 12 novembar 2016 09:16
Slavka Moravka
Izuzetno izlaganje, nadam se da je naročito završnica izazvala pažnju koju zaslužuje!
Preporuke:
35
1
5 subota, 12 novembar 2016 09:57
Aleksandar Mihailović
Veoma zanimljiv pristup koji će komentarima biti dopunjen, sa kojim se slažem kada se govori o fenomenu odnosa Srba do Rusije i Rusa, što nije samo istorijska veza već i nešto mnogo više, genetski, pravoslavno, krvno, po oružju, kulturi, mentalitetu, po čojstvu,... isprepleteno i toliko uvezano da je upravo to razlog da otvorena i direktna propaganda protiv Rusije postiže suprotan efekat, a ona može biti i podmukla, poput onih floskula o navodnoj "finansijskoj pomoći Zapada", namerno zaboravljajući da je to samo 1 promil od opljačkanog od Srbije i promil promila od šteta koje su joj nanete. Puč pod Arčibaldom nije bio samo protiv Miloševića i Srbije, već i protiv odnosa Srbije i Rusije, sve do ignorisanja njene uloge u zauzimanju pozicija na prištinskom aerodromu.Ipak, nedopustivo je da autor govori o odnosu YU i SSSR-a u vreme "komunizma" jer je to takođe deo prozapadne bauk propagande. Komunizma nikada i nigde nije bilo, a greške socijalizma i KPJ(SKJ) na vlasti nisu komunizam.
Preporuke:
22
1
6 subota, 12 novembar 2016 10:55
Velizar M. (1 od 2)
Tanasić uvek dobro zapaža, piše a evo i govori. Samo na ovu temu legla bi serija tekstova. I to takvih da budu neophodna literatura za bilo koga ko se bavi medijima na bilo koji način. Ovaj deo bih izdvojio:
Meka sila je kada vi gledate film o nekom američkom sirotanu koji spava u kamp-prikolici negde kod Los Anđelesa, vozi se u džinovskom automobilu od pre trideset godina i igra basket na betonskom igralištu, i pomislite „o, kako se dobro živi u Americi, koja je to sloboda“.
Ovo treba posebno obraditi i učiniti jasnijim. Stvarno, kako to upakuju da nam izgleda primamljivo?
A voleo bih da se Tanasić pozabavi i činiocima meke moći drugih država (nacija) i njihovim projekcijama. Šta su elementi privlačnosti (osnove meke moći), naprimer, kod Italijana? Zašto je strip "Alan Ford" najpopularniji upravo na teritoriji bivše Jugoslavije? Zašto je nama toliko prijemčiv humor Italijana, Engleza, Čeha, pa i Jevreja i Francuza?
Preporuke:
28
1
7 subota, 12 novembar 2016 11:03
Velizar M. (2 od 2)
Zašto su filmske komedije glavni ako ne i jedini činilac meke moći Srbije (mada i naš inat i hedonizam imaju neku ulogu)? Kako Nemačka i Rusija održavaju svoju privlačnost iako ič nemaju smisla za humor? Zašto ga ni Poljaci nemaju? Kod koga bolje pali taj humor na kom insistiram a kod koga nešto drugo? Na primer stereotipi o nemačkoj perfekciji, engleskim gospodskim tradicijama, japanskoj disciplini? Koliko je važno da meka moć bude zasnovana na realnim osobinama i stanjima društva a koliko je važno da bude ciljana?
Daj bre Tanasiću, piši malo češće.
Preporuke:
22
1
8 subota, 12 novembar 2016 12:33
Rusija
Bio sam u prolici da izvesno vreme zivim u Rusiji, u istocnom delu.

U razgovoru sa njihovim mladicima, koji po pravilu zive za dan kada ce da zarate sa Amerikom, i koji je nazivaju "kurva", Moskvu ne mogu da smisle.

Jedan mladic koji je bio malo obrazovaniji i nacitaniji mi je rekao da oni na Moskvu gledaju isto kao ostatak Srbije na Beograd.

Takodje, pojma nemaju gde je Srbija, a za nas misle da mo Bugari ili "Bosanci".

Za razgovor su prilicno zatvoreni prema strancima i tek kad sam im Pomenuo Cara Nikolu i sta je ucinio za Srbiju malo su se zamislili.

Sledece pitanje koje su mi postavili, bilo je na kojoj ste strani bili u Drugom sv. ratu. Tek tada su se malo otvorili.
Preporuke:
35
7
9 subota, 12 novembar 2016 12:48
@ Rusija
Ti govoriš kao da si sprovodio neko istraživanje širokog opsega pa znaš kakvo je raspoloženje i znanje Rusa o Srbima. A ono, upoznao si 2 čoveka u nekoj palanci( i to verovatno u krčmi, ili na gradilištu), pa izvlačiš zaključke. Eto, ja sam završio master studije u Sankt Petersburgu, i svi sa kojima sam razgovarao su itekako čuli za Srbe i Srbiju( iako ne znaju koliko mi o Rusiji), i ne mešaju nas sa " Bugarima" ili" Bosancima".
Preporuke:
41
2
10 subota, 12 novembar 2016 12:57
Bundzija Sumadijski
Tekste je isuvise jednostran.
Tu neku "meku moc" Rusije na Balkanskom poluostrvu i, uopste, u bilo kom delu sveta mora da konstituise sama Rusija, svojom osmisljenom propagandnom politikom, a ne Srbija.
Druga stvar, Srbi se sete Rusije kada im je tesko i kada vide da sami ne mogu da rese neki problem. Obicno, kada im se ucini da su dovoljno jaki da nesto rese, nema ni pomena o Rusima i Rusiji. Tako da mi ovaj zakljucak u stilu "Srbi u Rusiji vide Veliku Srbiju" ne deluje tacno.
Preporuke:
14
7
11 subota, 12 novembar 2016 13:19
Za MASTERA
To je zapadni deo gde si ti bio, pro zapadni. A ja se stvarno izvinjam sto po gradilistima i krcmama ne sede masteri i doktori i druge salonske patriote vec obican svet.
Preporuke:
19
13
12 subota, 12 novembar 2016 13:25
I jos nesto
Ne znam na cemu si masterirao, ali bi trebalo da znas da je PETROVGRAD, a ne burg(nemacki) izgradjen i razvijen upravo pod velikim uticajem zapadne EVROPE.
Preporuke:
10
13
13 subota, 12 novembar 2016 14:14
Bojan, Priština
Mi Srbi(čak i ovako dobrim delom obezboženi) zadržali smo onaj osećaj za pravdu.
Taj osećaj za pravdu nas prečesto vodi u našem postupanju - kako ličnom tako i kolektivnom


U Rusiji vidimo nekoga uvek na strani te neke uzvišene pravde. Nekoga ko je silan a dobar. Nekoga ko ne istrebljuje indijance, ne eksploatiše Afriku do granice umiranja od gladi, nekoga ko od južne Amerike nije napravio crnu tačku kriminala, nekoga ko nije stotine naroda i država unesrećio agresijama.

Nekoga ko je protivteg zapadnoj koaliciji imperijalističkih zemalja, koje sve ovo nabrojano sprovode.

Pravda je kompatibilna istini - a istine u ovom Univerzumu nema bez Hrista i Pravoslavlja. Takođe Srbi i tu prepoznaju uzvišenu misiju Rusije, i zadovoljni su jer smo istog roda tj, poreklo vodimo od istog pretka.

Tako kada sve to znamo ili prosto osećamo - volimo Rusiju i uopšte nam nije bitno da li neki Rus iz Nižneg Novgorada sa Kamčatke ili Čukotke zna da li Srbija uošte postoji.
Preporuke:
41
2
14 subota, 12 novembar 2016 14:42
Albanopolis
Biti mitotvorački narod zvuči jako lepo!Ali evidentno je da Tanasić i nije baš dobro promislio o svojoj "teoriji".Zašto?Mitotvorstvo je u arhajskim vremenima razvoja čovečanstva imalo duboku saznajnu i integrativnu funkciju.Kod modernog čoveka ono je nestalo udaljavanjem od Iskona kao inspirativnog vrela za mitotvorstvo.Dakle,ta rezidualna moć(i kad bi bila moguća kod modernog čoveka/a nije/)danas bi bila pre nekakva inferiornost nego duševno/duhovna kvaliteta.Reč je o pseudopoetskom narcizmu gospodina Tanasića koji u tekstovima/govorancijama ovog tipa deluje kao propagandista srpskog velikodržavlja kojemu Istina nije jača strana.Govoriti o nečemu čega nema kao da je prisutno samo je iskaz talenta za laganje.Kao i prijemčivost za takve pisanije.Nije li to raširena pojava u vašoj kulturi?Nije li Ćosićeva narcisoidna samohvala o tom talentu za "Inventivnost" dokaz mojih teza?Kosovska "vertikala" Kosovskog mita samo je propagandistička laž jalovog srpskog ekspanzionizma.Pozdrav!
Preporuke:
4
40
15 subota, 12 novembar 2016 15:40
Srbin crnac, ateista
U ovom grmu i leži zec. Srbi transponuju svoj identitet i mentalitet na Rusiju na onako romantičan način na koji petogodišnje dete vidi svoju majku ili velikog starijeg brata. To, uz nepoznavanje jezika ih sprečava da zaista upoznaju rusku kulturu onakvu kakva jeste, čudnu, nelogičnu, nerazumljivu s milionima krajnosti koje jedna drugu potiru. Mnoge stvari među našim kulturama su kao nebo i zemlja, mnoge nekompatibilne, mnoge se i ne trebaju pomešati. Srbin nikada neće upoznati onaj severnjački, vikinški gen Rusa, koji ih čini lucidnim, tako da ništa manje od Šveđanina ne kontrolišu svoje emocije i reakcije. Ludo pijančenje su sigurno dobili od vikinga, ta vikinška žica u njima ih čini ekstremno dobrim vojnicima kada dođe čas, dok ih metafizika slovenskih pastira iz Pontskih stepa umiruje, dezorganizuje, upodobljuje i daje im više ljudsku dimenziju, pa brutalna vikinška kontrola emocija pomešana sa slovenskom osećajnošću stvara autentičnu rusku letargičnost i pragmatični mentalitet.
Preporuke:
11
6
16 subota, 12 novembar 2016 15:52
Cviko
@albanopolis,
Kad ovo što ste napisali, okrenem, obrnem, vidim sliku Vaše zablude. Zato ako Trampa ne spreče iz formalnih razloga da preuzme vlast, možete tražiti neku drugu geografsku tačku za svoju državu.
Preporuke:
19
4
17 subota, 12 novembar 2016 16:14
@ Albanopolis
Ako postoji neka dodirna tačka Srba i albanaca, to je upravo sklonost ka mitovima. Recimo, kod vas je najizraženiji onaj o tome da ste potomci Ilira. Ili to da ste državotvorni narod. Ima toga još, ali ovo je najupadljivije.
Preporuke:
23
5
18 subota, 12 novembar 2016 17:11
Zvonimir Bgd @ Nikola Tanasic 1
A ja cim vidim da je autor teksta Nikola Tanasic, odmah ga citam, bez obzira sto ga nipodastavaju neki drugosrbijanci. Valjda zato sto je rodoljub i, po meni, vrhunski intelektualac.
Bas zato, sklon sam da sa njim diskutujem u prijateljskom tonu ukazujuci na neke formulacije teksta koje su, po mom misljenju, rezultat zamke u koju i sami intelektualci cesto upadaju iako su im zelje i namere iskrene i casne.
Tako, npr. kada govori o uspesnoj antiruskoj propagandi i prozapadnom konformizmu u Evropi, da bi izdvojio Srbiju on pise ovako:
i Srbija se u tom smislu ne razlikuje mnogo od onoga što smo čuli o Bugarskoj, Slovačkoj, ili čak razvijenim zemljama poput Nemačke i Francuske. Postoje, međutim, anomalije i naročiti momenti srpskog političkog života, koji odudaraju od onoga što vidimo u drugim zemljama

Pa onda razvija istinitu tezu o jedinstvenoj srpskoj naklonosti Rusima. Medjutim, ovde je za tu pojavu izraz "anomalija" krajnje nespretan, jer upucuje na devijaciju.
Preporuke:
9
1
19 subota, 12 novembar 2016 17:31
Zvonimir Bgd @ Nikola Tanasic 2
Nikolina konstatacija o snaznom uticaju mita u istorijskoj (i politickoj) svesti srpskog naroda je tacna i ima svog osnova, o tome su mnoge knjige argumentovano napisane. Medjutim, on tu istinitu tvrdnju prosiruje preko mere u njenom znacenju, pa se iz teksta stice utisak da je naklonost Srba prema Rusima zasnovana u vecoj meri na nerealnim nego na realnim osnovama. Time zapada u novu zamku, pa dodatno pojacava ovom recenicom:
Ovo je često predstavljalo ogroman problem za Srbe, kad god bi se oni suočili sa Rusima i ruskom kulturom lice u lice, budući da su se oni po pravilu razočaravali kad bi shvatili da stvari nisu onakve kakvim su ih zamišljali.

Dakle, Nikola nije daleko od onih misljenja koja opominju kako Rusija nama i nije toliko bliska koliko se to nama samo cini. Jer, eto, kada se suocimo s njom, nastupa - "razocaranje"! (???)
Preporuke:
10
2
20 subota, 12 novembar 2016 18:29
Knežević Milan
Može se reći da on ima svoje realne korene

POstoje, uz iracionalne razloge, i vrlo racionalni, iskustveni razlozi srpsko ruskog razumevanja i podrške; uvek saveznici, uvek na istoj strani, Rusija je svoj uticaj uvek koristila da pomogne maloj Srbiji,- koliko može, u datom trenutku.
Kada je i bilo nesporazuma, izglađeni su zato što su zaista bili- nesporazumi.Srbi i Rusi nisu sposobnu za veleizdaju; ako je neko to ikad i uradio- to je samo zato što je prestao da bude Rus ili Srbin, i postao "građanin sveta". Da, bilo je uticaja zapada i na jedne i na druge; no, mudri srpski ili ruski vladari su tačno znali dokle taj uticaj daje korisne pomake, i gde počinju štete.
Oni, koji tu meru nisu znali- i kod Rusa i kod Srba smatraju se za izdajnike i loše vladare.
Zato se zapad toliko i upinje sa nas razdvoji; ako tu uspe- uspeće svuda.
Tanasić, naravno- jasan i tačan...
Preporuke:
8
0
21 subota, 12 novembar 2016 18:40
Zvonimir Bgd @ Nikola Tanasic 3
Autor ni u opisu svog naroda nije mnogo nezniji. Kada pise o fenomenu simpatija Srba prema ruskim negativcima u americkim filmovima, Nikola to objasnjava ovako:
Srbi su u tim holivudskim negativcima prepoznali sebe. Oni su se i inače ponašali više nalik na Srbe nego na Ruse – bili su bučni, neposredni, uvek spremni za tuču. Ova slika je bila veoma privlačna za srpski mentalitet

Pokusavsi da bude sto objektivniji, autor je lako skliznuo u stereotipe, cime je, nesvesno potvrdio optuzbe protiv Srba koje postoje sirom zapadnog sveta koje su plod propagande.
Rusija u taj svoj položaj u srpskom javnom mnjenju nije uložila ni rublje, dok ga je Amerika nehotice potpomogla sa milionima dolara. U tom smislu odnos srpske javnosti prema Rusiji je jedinstven, jer Rusija toliko „kredita“ nema ni u jednoj drugoj zemlji.

Ulaganja nisu uvek u obliku novca. A cak i sa ovakvom vlascu i politikom, mi Srbi jos uvek (zacudo) imamo kredita kod Rusa. Hvala im na tome.
Preporuke:
12
0
22 subota, 12 novembar 2016 20:37
Znate li kako sam spoznao Rusiju
Učio u školi jezik a žalio za engleskim iz pragmatičnih razloga.Posle svega što nam je zapad uradio bio sam zbunjen.Onda sam slučajno pogledao film o Vasiliju Zajcevu,i to zapadni.Onda sam shvatio moć ljubavi i moć propagande,zanimljivo je da genijalni jevrej savetuje crvene...A onda su u igrici "Kol ov djuti" ti Vasilijevi pucali u svoje ako se povlače...A onda sam pročitao istoriju Lenjingrada i ostao bez daha.Počeo sam da slušam ruske etno pesme,i ukrajinske,pa sam prevodio.Samo je u pesme stala osim emocija i čitava mudrost,često su i suze krenule same.Onda sam shvatio da nismo Turci ni Grci ni Bugari ni Kelti...ni Rimljani!Onda sam pogledao moderne filmove i tehnološka dostignuća Rusije.Počeo da istražujem tih 200 nacija i šire.Rusi su otvoreni i za istok. I tako, sada imam 100 prijatelja na VK.com...Naši puštaju samo komunističke i istorijske ruske filmove.To je kao da u Japanu žive samo samuraji??
Preporuke:
17
3
23 subota, 12 novembar 2016 21:46
Vojna pošta 6143/5
Molim, ako neko zna, da postavi link ovog Tanasićevog teksta na ruskom jeziku (ili bar na engleskom). Hteo bih da pošaljem mojim ruskim prijateljima u Kanadi.
Preporuke:
7
0
24 subota, 12 novembar 2016 22:17
DrJelaBisic
Nije samo nasa pretstava o Rusiji vise mit nego stvarnost.I nasa pretstava o nana samima je takva(mitomanska)I nasa prestava o SAD je takva.Arape jos uvek zamisljamo u satorima I sa kamilama.I da svako u dvoristu ima bunar nafte,pa samo vadi.O Indiji imamo mislenje da su sirotinja...Puni smo mitova I predrasuda,koje se granice sa rasizmom.Pri tom sebe precenjujemo."Naouzani"takvim saznanjima nije ni cudo da smo tu gde smo.Rusko skolstvo,njihovi fakulteti su nam smesni.Smejemo se njihovom standardu.A ispred nas su svetlosne godine.Na tamo neki Jejl upisuju se dokoni seici.Kad je,pre par meseci ministar Loncar pozvao poslovne zene iz Dubaija da se lece u nasim bolnicama-zgrozila sam se.Na bruku koja sledi ako se neka od njih nasali,pa dodje.Da li g.ministar zna kako izgleda najskromnija drzavna bolnica u Dubaiju?Pored toga nasa ljubav prema Rusiji je koristoljubiva.Ni u jednoj ljubavi nismo pozrtvovani.
Preporuke:
11
5
25 subota, 12 novembar 2016 22:49
Savo
@Vojna pošta 6143/5,
Ako ste pročitali gde je održan sastanak na kom je govorio mladi Tanasić, onda bi mogli pretpostaviti gde možete potražiti prevod na ruskom jeziku.
Preporuke:
6
1
26 nedelja, 13 novembar 2016 04:31
Tradicija
Interesantno je kako neke individue tamo kod vas sopstvenu i ne baš tako zdravu mitomaniju pod krinkom mitotvorstva projektuju na celu sopstvenu naciju da bi zločinačke impulse "elite" kojoj pripadaju transfigurirale u "metafiziku" kosovskih vertikala! Samo oni koji pate od hroničnog nedostatka istinskih duhovnih vertikala pokušavaju konstruisati imaginarne da bi histerija poraza postala historija budućih sanjanih pobeda, ali histerija ostaje histerija, a historija samo nejunačka historija... Ko zna šta će biti sa "vertikalama" ako dođe do relaksacije odnosa na liniji Car-Tramp u ravni Kosovo-presedan za Krim... A ima tu i još jedan mnogo teži problem za "mitotvorstvo": srpski narod izgubio je smisao za Laž koja ne donosi pare! Jer seljačko stanovništvo uvek hoda zemljom, ne penje se nepostojećim vertikalama u nedođije mitomanije... Pozdrav
Preporuke:
0
13
27 nedelja, 13 novembar 2016 11:52
Knežević Milan
Tradicija
Interesantno...

Da Vam objasnim.
To što osećate je- strah.
Pozdrav i Vama.
Preporuke:
8
0
28 nedelja, 13 novembar 2016 12:15
Manda
https://www.youtube.com/watch?v=QKdW3CLJ4Bo

Snimak konferencije. Nikola je na 10:09:40. Čini mi se da sam video i Gorana Petronijevića.....
Preporuke:
2
0
29 nedelja, 13 novembar 2016 12:38
Jugoslavija
Rusija je naša majka i zaštitnica. U svakom vremenu nam je pomagala u skladu sa svojim mogućnostima. Tako je i danas. Međutim za naš narod karakteristične su određene zablude. Njih je mnogo i teško ih je sve taksativno pobrijati, pa ću ja ukratko o nekim aktuelnim. Npr. jedna od najvećih zabluda je da je Jeljcin izdajnik, dok je Putin njemu sušta suprotnost. Putina su srpski mediji, političari i pisci bukvalno inaugurisali u sveca. Blago je reći da se radi o pretjerivanju. Tačno je jedino da se Putin pokazao dosta sposobnijim liderom od Jeljcina i da je svoju političku karijeru gradio u manje turbulentnim vremenima za Rusiju, a upravo mu je sam Jeljcin dobrim dijelom to omogućio. Druga aktuelna zablud koja je prisutna među najvećim brojem komentatora ovdje, pa i političara (npr.Šešelj) je da rusko rukovodstvo nije danas u prilično dobrim odnosima sa Vučićem i Dačićem. Mislim čak da su kroz cijelu istoriju naših odnosa rijetki bili momenti tako tijesne saradnje kao što je to danas.
Preporuke:
5
6
30 nedelja, 13 novembar 2016 18:01
DrJelaBisic
Najtesnja saradnja je bila do Oktobarske revolucij.Prestolonaslednik Aleksandar(kasnije Aleksandar I Karadjordjevic)se skolovao u Rusiji.Dve cerke Kraja Nikole Petrovica bile su udate u Rusiji,za Carevog brata I brata of strica.Car je zbog Srbije stupio u I sv.r.Posle Oktobarske revolucije,Kralj Aleksandar je primio sve izbegle ,priznao im diplome I cinove,obezbedio prihod.Iz svog novca je placao rad ruskih umetnika i inzenjera na Belom dvoru I na dovrsetku crkve na Oplencu.
Preporuke:
7
3
31 nedelja, 13 novembar 2016 19:03
brzi
@Bojan, Priština

Ako veruješ u to što si napisao onda uveri poljake, čehe i slovake da su nekada, kada su bili pod ruskom čizmom, bolje živeli nego žive danas kada su dio EU. Statistički podatci te demantuju.
Preporuke:
2
11
32 nedelja, 13 novembar 2016 23:12
Leka Ranković
Albanopolis

Na žalost, u Vašem tekstu se vidi nedostatak obrazovanja što je posledica višegodišnjeg bojkota škola na Kosovu...
Preporuke:
12
0
33 nedelja, 13 novembar 2016 23:34
Puniša Račić
@Brzi

Štovani g. Brzi, da biste me lakše razumeli, napisat ću vam odgovor na zapadnom narečju srbijanskog jezika. Ispričavam se ak napravim kakvu grešku.

Dakle, to nije bila ruska čizma nego SSSR. Lekcija iz povijesti: SSSR su vodili Gruzin Staljin, Ukrajinci Hruščov, Brežnjev i Černjenko. Jedini Rus je (do Gorbačova) bio Andropov koji je "slučajno" brzo umro. Tako da prvi put kad je Rus došao na vlast, srušio je SSSR. Uzgred, ako prebrojimo žrtve sovjetske čizme, videćemo da Rusi čine sigurno više od polovine.

Narodi koje pominjete izjednačavaju Ruse sa SSSR jer prosto, mrze Ruse pa im je zgodno da ih izjednačavaju sa "imperijom zla". Tak Vam je isto bilo i u SFRJ: na vlasti su bili tito hrvat i kardelj slovenac, predsednici SIV-a su bili redom hrvati: milka planinc, branko mikulić, ante marković, šef tajne službe Mustać itd. Vi hrvati ste poslije falsifikovali povjest pričama o nepostojećoj Srboslaviji.

Ljep pozdrav!
Preporuke:
16
1
34 ponedeljak, 14 novembar 2016 08:18
sve saam vojvoda i serdar
, Srbija danas, kao i većina zemalja savremenog sveta, stoji na večnoj ivici građanskog rata,

Ne brinem ja dok je nama vojvode Šešelja.
Mi sada imamo dva sigurna stuba stabilnosti na Balkanu:
Vojvodu Nikolića,kalfu Vučića i vojvodu Šešelja.
hejter
Preporuke:
2
1
35 ponedeljak, 14 novembar 2016 10:49
Ioann Dubinjin
Iz raznih motiva istorija Rusije se trpa u isti koš i gleda na sve to kao na “Rusiju“, ne znajući/ne prihvatajući činjenicu da se radi o tri drastično različita fenomena:
1. Prava – istorijska Rusija, koja je postojala do kraja Građanskog rata, 1920-tih godina, kada je u stvari “ubijena“;
2. SSSR - u kome su vlastodršci, boljševici, sve činili i to sa mnogo uspeha, da zatru sav duh istorijske Rusije. Samo povremeno - npr. u II Svetskom ratu su u paničnom strahu od sopstvene propasti privremeno dozvoljavali upotrebu tradicionalnih simbola, da bi ih posle opet gušili;
3. Postsovjetska Rusija, koja je bućkuriš, galimatijas fenomena 1. i 2. i u kojoj je pitanje koji će nadjačati.
Autor kaže: “…U vreme komunizma Jugoslavija nije imala naročito prijateljske odnose sa Sovjetskim Savezom…”. Nije istina: od 1945 – 1949 g. Jugoslavija je bila u pravom smislu reči kolonija SSSR-a.
U ostalom delu teksta, autor je uglavnom u pravu.
Preporuke:
3
9
36 ponedeljak, 14 novembar 2016 12:35
brzi
@Puniša Račić

Hvala za odgovor. Ne zaboravite da su bili u SSSR-u rusi najbrojčani narod i tako imali barem najjači neoficielni uticaj na događanje u državi i oko države. Niste me baš uverili da su imali balti, ukrainci ili kavkažani neki interes da gaze narode sa kojima nemaju nikakvog interesa.
Tu dolazi i do analogije sa SFRJ. Da nije došlo do federiranja fedreacije ( dozvole da svako radi kakao ume i ide svojim putem) SFRJ bi bila manja kopija SSSR, đina koji ni sam ne zna šta bi sam sa sobom počeo.
Preporuke:
0
6
37 ponedeljak, 14 novembar 2016 13:52
Prečanin
brzi
Niste me baš uverili da su imali balti, ili kavkažani neki interes da gaze narode sa kojima nemaju nikakvog interesa. "

Balti - mislite: baltički narodi? Litvanci, Estonci, Letonci? Da "gaze" nekoga, bilo koga? Are you well? You must be joking?( or insane). Nisu li oni zadovoljni da neko ne zgazi njih? A šta ćemo sa razglašenim pokretom otpora iz onog rata u Vilnusu, Rigi (nezavisno od kolaboracionista, koji uvek i svuda postoje). ...Kad zazuje mehanički insekti oni će prvi otići ad patres i oni to znaju isto kao što osećaju kolika je nesreća biti malen.
Preporuke:
5
1
38 ponedeljak, 14 novembar 2016 20:48
Vojna pošta 6143/5

nedelja, 13 novembar 2016 11:15
Manda
https://www.youtube.com/watch?v=QKdW3CLJ4Bo
Snimak konferencije. Nikola je na 10:09:40. Čini mi se da sam video i Gorana Petronijevića.....


Hvala Vam.


subota, 12 novembar 2016 21:49
Savo
@Vojna pošta 6143/5,
Ako ste pročitali gde je održan sastanak na kom je govorio mladi Tanasić, onda bi mogli pretpostaviti gde možete potražiti prevod na ruskom jeziku.


Pretpostavio, tražio i — nisam našao. Zato sam i molio pomoć. Ipak, hvala i Vama.
Preporuke:
2
0
39 utorak, 15 novembar 2016 16:06
Majstor Bob
Predlažem Tanasiću, pošto se ovde često pojavljuje kao filmsko - politički kritičar, da napiše jedan tekst o tome kako se u američkim jeftinim filmovima (svi do jednog su jeftini) gleda na Ruse.

Nema Kineza, Japanaca, taman posla europljana, Rusi su specijalan arhetip... ali zanimljiva je to stvar, iako uglavnom neprijatelji, priglupi američanci na ih izvestan način poštuju, čak i plaše...

Tanasiću, prihvati se teme!
Preporuke:
5
1
40 sreda, 16 novembar 2016 10:35
DrJelaBisic
Za m.Boba:Peporucujem(opet)Nobelovca Boba Dylana,With God on our side".
Preporuke:
0
0
41 petak, 18 novembar 2016 13:39
qryber
i među komentarima (Rusija i @Rusija) jasno se vidi kako su slabi efekti anti-ruske propagande, u ovom slučaju patetičan pokušaj "otvaranja očiju" komentatora Rusija, koji vrlo lako može biti neki nato-trol, koji sada zadovoljno žvaće čizburger i pijucka Koka-kolu, i munjeviti odgovor koji ga demantuje...
Preporuke:
0
0
42 petak, 18 novembar 2016 16:11
Majstor Bob
Ma nikako da priupitam ovog nesrećnika @Albanopolis

kako preživljavaš propast e-novina? gde se sad vi lukovićevske propalice okupljate?
Preporuke:
0
0
43 ponedeljak, 21 novembar 2016 21:53
Sale
Izuzetno poštujem Nikolu Tanasića ali ne bih mogao da se složim sa nekim tezama u ovom tekstu. On pokušava da objasni i racionalizuje nešto što je po prirodi iracionalno - prosto ljubav!

Sudim po sebi... Ja znam puno o istoriji i svestan sam koliko dugujemo Rusiji. Ja uživam čitajući rusku književnost, slušajući ruske pesme, gledajući ruske filmove... Krenuo sam, sam i bez ikakvog povoda, sa učenjem ruskog jezika. Uživam i u tome.

Ali sve to nije bitno. Sve to nije odgovor na pitanje - zašto sam rusofil; zašto volim tu zemlju kao svoju rođenu?! I moj otac i deda i pradeda su bili rusofili. I moji daleki nepismeni preci koji su se u velikoj seobi uputili ka Rusiji (a stigli tek do Timočke Krajine) - svi su oni izgleda nosili u sebi to isto osećanje. Nema to veze sa Holivudom i dnevnom politikom.

Reč je o čuvenom fenomenu - prava i iskrena LjUBAV!

DŽaba novci zapadni propagandisti! To se neće promeniti.
I vi dragi domaći analitičari - to se ne da racionalno objasniti.
Preporuke:
1
0
44 četvrtak, 24 novembar 2016 11:16
Srboslav
Srbi su državotvoran narod sa odgovornošću, misijom i vizijom. Zbog toga nas i udaraju. Odnos prema Rusiji je definisan svesrpskom (po novom, sveslovenskom svešću), koja artikulisana ili podsvesna postoji u svakom rodoljubivom Srbinu sa domaćim vaspitanjem. Ta svest o pripadnosti srpskom (slovenskom) plemenu je kod nas uvek bila izražena i može da se kaže da je već genetički ugrađena. Rusija je najveća srpska (slovenska) država. Njenim nestankom (ne daj Bože), nestajemo i mi, kao Srbi (Sloveni). Nestajemo fizički, ili se pretvaramo u hrvate, crnogorce, makedonce, bošnjake, šiptare. Što je ravno smrti. Đakon Avakum i Evgenije Rodionov spajaju Srbe i Ruse. Mi smo na granici, srpski (slovenski) graničari, prema divljim i primitivnim zapadnim plemenima. Mi čuvamo zapadnu srpsku (slovensku) granicu naše zemlje do Vladivostoka. Prema nama stoje rasrbljeni graničari našeg plemena koje su divlji Zapadnjaci isturili. To je to. Odnos Srba prema Rusiji, nema samo veze sa Rusijom, već sa nama samima.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner