недеља, 09. август 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

О јавном и тајном у међународној политици – случај данашње БиХ

Kоментари (17) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 четвртак, 14 децембар 2017 13:20
пензионер Цвико
Тајно? Код нас се каже "испод жита". Они који не учествују у томе после се чуде, снебивају, јер су мислили да они одлучују. Док год је радњи "испод жита", нама није безбедно а чувена "демократија" је магла и то изнад жита. Зато, само трезно, реално, без залетања...
Препоруке:
11
15
2 четвртак, 14 децембар 2017 14:05
Slobodni mislilac
Najveći apsurd srpske politike je što danas zahtjeva i prva inicira razgraničenje sa BiH na Drini da bi ispunila jedan od uslova EU o razgraničenju, umjesto da insistira na nepostojanju granice na Drini.
Drugo, apsurd je i taj što ć ekonomaka prednost ulaska Srbije u Evropsku uniju zbog sveoošte ekonomske bezperspektivnosti i specijalnih odnosa sa Republikom Srpskom "isisati" srpski narod iz Republike Srpske koji će nakon ulaska Republike Srbije u Evropsku uniju 2025 godine masovno emigrirati u Srbiju kao "tranzitnu stanicu" za emigraciju u bogate zemlje Zapada EU (Njemačka, Skandinavija i dr) radi zapošljavanja i egzistencije.Apsurd do apsurda. Vidi se to na primjeru BiH Hrvata, koji su pali za 60 odsto u stanovništvu nakon ulaska Hrvatske u EU.
Препоруке:
23
2
3 четвртак, 14 децембар 2017 15:03
Slobodni mislilac
Najveća opasnost po srpski narod zapadno od Drine biće upravo ulazak Republike Srbije u Evropsku uniju, koj će "pokrenuti cunami " iseljavanja Srba iz Republike Srpske "u zonu privilegija Evropske unije", kao što je danas već slučaj s Hrvatima, tako da sam " slobodan" da procjenim da će u periodu od 2025 (kao ozvaničenog datuma pristupanja Srbije Evropskoj uniji,) pa u narednih 15 godina, do 2040 godine broj Srba u Republici Srpskoj s sadašnjih 970 hiljada "pasti" na 450 hiljada. To ćebiti veći izazov za srpski narod nego masovni egzodus u vrijeme hrvatskog zločinačkog progona u "Oluji" 1995 godine. Ima li neko da u nerkom tekstu analizira i taj aspekt?
Препоруке:
22
2
4 четвртак, 14 децембар 2017 15:24
/
'spremnosti da se rizikuje'


treba biti spreman i obavestiti o posledicama rizika, narod,za cije dobro se uvek 'radi'
Препоруке:
7
17
5 четвртак, 14 децембар 2017 18:59
Jovo
Samo ti sanjaj !
Препоруке:
3
18
6 четвртак, 14 децембар 2017 20:01
сизиф
Њихов политички активизам, наиме, већ дуже време карактерише алармантан вишак јавности у разматрању начина на који као репрезенти политичке воље тамошњих Срба виде разрешење готово двоиподеценијског босанско-херцеговачког државностатусног заплета.

Ово о тајности можда има смисла тамо негде. Овде се пак треба суочити са чињеницом да је српска нација ометена у развоју, да је у Београду и даље све у рукама одрођене елите, да су под њеним утицајем авнојске границе за добар део српског народа одувек од-бога, да велики део српског народа без наде само гледа како да евакуше децу са Балкана.

Стално треба имати на уму, да су Срби били колико-толико зрела нација монструозне авнојске границе би 1945. било немогуће успоставити, биле би потпуно незамисливе. Усред Европе 20. века!? То је и данас много важнији аспект од спољнополитичког.
Препоруке:
10
5
7 петак, 15 децембар 2017 06:58
krle
Ne razume već vekovima zamršeno bosansko klupko. Lako je docirati opštim teorijskim frazama i ono što je uobičajeno proglašavati za opštevažeće, ali dalje od stvarnosti i u udobnoj stolici polubirokratske institucije.
U Bosni je neumesno već samo vođenje politike, a pravila i običaji razumnog su samo paravani koji ništa ne znače, jer stvarnost teče mimo svega, svojim, samo njoj znanim putem. Treba čitati Mešu Selimovića i Ivu Andrića. Tada stvari počinju da postaju začuđujuće jasnije, budući je uglavnom sve nejasno.
Najpametnije je ne mešati se previše, a još manje pametovati. Pustimo te ljude - Srbe, naravno, da sami traže svoje puteve. Oni to najbolje znaju.
Politika Milorada Dodika je dobra. Najbolji pokazatelj je činjenica da islamsko i fundamentalističko političko Sarajevo nema svoje odgovore na nju, kao i cviljenje pred sopstvenim moćnim dušebrižnicima iz belog sveta koji su sve i zakuvali da im reše problem, koji oni ne mogu ni pomisliti sami da rešavaju.
Препоруке:
5
19
8 петак, 15 децембар 2017 12:18
Predrag
Još jedna iscrpna i izvanredna analiza.
Hvala Mirjana.
Препоруке:
12
1
9 петак, 15 децембар 2017 15:11
сизиф
@krle
Ne razume već vekovima zamršeno bosansko klupko.

Та прича "vekovima zamršeno bosansko klupko" је део митологије србо-хрватске културно-просветне елите. Послужила је да се спречи нормално разграничење Срба, Хрвата и Бошњака, наравно у функцији хрватских националних интереса.

Да су Срби, Хрвати и Бошњаци нормално разграничени, попут осталих европских народа уз поштовање каквог-таквог реципроцитета, већ одавно би нормално живели. Штајерско војводство је нпр. постојало у континуитету од 1180. У време стварања модерних националних држава, 1918. је најнормалније подељено по етничком принципу.

Немачка мапа, Југославија 1940.
http://bit.ly/1qJhGBm
Препоруке:
16
0
10 петак, 15 децембар 2017 17:50
Slobodni mislilac
Pitanje normalnog razgraničenja u skladu s kartom koju ste ponudili u prilogu?
Opet teritorije rascjepkane, nigdje jasno određene većine i kompaktnosti teritorije, posebno sa srpskog aspekta problem jer je srpska teritorija "presječena" kod Brčkog, zatim istočno teritorije naslonjene na Drinu takođe u skladu s tvojom kartom nisu većinske srpske, te opet dijele srpske teritorije u Hercegovini od ostatka srpskih teritorija. Takođe srpska teritorija u Krajini "odsječena" od ostatka i nema veze sa Drinom i Srbijom, u skladu s tvojom kartom koju si ponudio kao primjer "normalnog razgraničenja" ili si možda na "normalno" mislio u skladu s učešćem u stanovništvu BiH?.
Препоруке:
8
1
11 петак, 15 децембар 2017 17:54
krle
@ Sizif
Ne poznajem tu ''srbo-hrvatsku kulturno-prosvetnu elitu'', a još manje znam kako je ona sprečila razgraničenje, koje valjda svi u Bosni žele. Kakvo razgraničenje? Samorazgraničenje, ili razgraničenje pod snažnim pritiskom autoriteta - ne znam samo kojeg i kakvog? Takav pokušaj je bio 1992. godine. Kutiljero je pokušao, ali su Amerikanci rekli ''ne''. ''Bolje rat'', reče posle i Alija i bi rat, težak i surov, pre svega po civile. Bestijalnost međusobnog ubijanja je nešto što je već više puta viđeno na ovom prostoru. Kako je bilo ranije? Ima, piše. Kako je bilo sada? Opet ima, piše. Dokumentovano. Sve se zna.
Ipak, nije rat u Bosni bio zato što sva tri njena naroda hoće da se razgraniče, a ''kulturno-prosvetna elita'' im to ne da, već zato što su svi, pod uticajem stranaca, ali i sopstvenih frustracija i aspiracija odjednom našli da su oni drugi zašli u njihove interese, želje i '''tisućljetne snove''.
A Štajersko vojvodstvo i Bosna ipak nisu isto. Istorija ih deli.
Препоруке:
2
2
12 петак, 15 децембар 2017 18:14
Slobodni mislilac
Moj Sizife svaka država kao svoje glavne atribute prema teoriji države i prava ima svoje glavne atribute, efektivnu vlast na određenoj teritoriji sa narodom koji prihvata i daje legitimitet toj vlasti. Znači u osnovi je narod i u tome je razlika između srpskog uspjeha u Vojvodini gdje je zbog kvalitete zemlje kolonizacija uspjela i neuspjeha na Kosovu i Metohiji gdje nije uspjela Kosovo i Metohija je pridajedinjeno 1912 a Vojvodina 1918 godine. Takođe i u BiH će biti ključno stanovništvo. Ukoliko teritorije ostanu "puste" bez srpskog stanovništva, usljed iseljavanja kao posljedica naprimjer bježanja u "priveligovani prostor" Evropske unije nakon 2025 godine ili moraliteta, teško da te teritorije neće "naseliti" neki drugi koji budu imali djecu ili stanovnika.
Препоруке:
9
1
13 петак, 15 децембар 2017 18:30
Slobodni mislilac
Možda se upravo u činjenici da je nečiji natalitet do 1992 godine bio enormno visok a nečiji enormno nizak, možda se upravo u tome krije pravi uzrok rata, da se stvori "razgraničenje" i da se onemogući da oni sa enormno visokim natalitetom "djecom i porodom" poklope sve teritorije.Srpska politika o navedenom strateški treba da razmišlja u u pogledu budućih velikih iskušenja nakon 2025 godine, kada Srbija uđe u Evropsku uniju, kako da ograniči iseljavanja srpskog stanovništva zbog ekonomskih razloga, koji su nagonili i Srbe sa Kosova i Metohije da se iseljavaju u centralnu Srbiju i sjever Vojvodinu, jer je Kosovo i Metohija bilo zaostalo ekonomski i bez perspektive za život.
Препоруке:
9
1
14 петак, 15 децембар 2017 19:11
сизиф
@Slobodni mislilac
Pitanje normalnog razgraničenja u skladu s kartom koju ste ponudili u prilogu?
Opet teritorije rascjepkane, nigdje jasno određene većine i kompaktnosti teritorije, posebno sa srpskog aspekta problem jer je srpska teritorija...

1945. је решавано национално питање у Југославији на бази права народа на самоопредељење, тако су и говорили. Остали су то радили још 1918.

Што се тиче територија, ништа посебно нема код српских територија. То је очигледно мит којим је Србима наметана Југославија. Ништа више нису разуђене српске од хрватских или бошњачких територија, постоје мање више исти проблеми.

Наравно да би за заокруживање функционалних националних држава биле потребне размене територија. Какав-такав реципроцитет при томе, одавно би обезбедио нормалан живот и у овом делу Европе. Чак би и Југославију, као федерацију нормалних националних држава, учинио макар теоретски могућом.
Препоруке:
3
1
15 петак, 15 децембар 2017 21:37
Slobodni mislilac
Sizife šta misliš na "liniju" rijeka Bosna i Neretva, cijelom dužinom toka, do granice gdje Neretva prelazi u Hrvatsku?
Препоруке:
6
1
16 петак, 15 децембар 2017 23:48
сизиф
@Slobodni mislilac

Ја бих био склонији решењима којима свако заджава што више својих територија у својој држави. Али то је много мање важно од реципроцитета при разграничењу, који између осталог намеће и реципроцитет у односу према мањинском становништву.
Препоруке:
2
0
17 субота, 16 децембар 2017 00:23
Slobodni mislilac
сизиф
Najbolje rješenje za Srbe bi bilo da se teritorije naslanjaju što više na Srbiju a to bi se upravo postiglo tom "linijom" a u skladu sa granicom Srbije prema Hrvatskoj na Savi "srpska teritorija nije u poluokruženju Hrvatske i bošnjačkih teritorija a i u skladu je sa ljudskim potencijalom koji efektivno može da zadržava teritorije a uz to ima stratešku "dubinu i zaleđinu" u odnosu na Srbiju pri prisajedinjenju a ne bi bilo ni nekih teritorijalnih pretenzija jer bi se i "pretendenti" namirili približno učešću u stanovništvu a "manjine" bi se mogle i "preseliti" iz neuragične tačaka kao što je "neuralgične jug'.
Препоруке:
8
1

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер