недеља, 09. август 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Како је Србија систематски уништена од — приватизације

Kоментари (48) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 недеља, 17 децембар 2017 11:26
Slobodni mislilac
Odličan tekst, s tim da je "recept" isti za sve republike bivše SFR Jugoslavije. Autor/ka je dobro primijetio/la da je upravo ratovima uništena klasna svijest radničke klase, pod uslovom ako je bilo kada i postoji, posebno u "godinama raspleta" ili "zapleta" tokom 1988 godine, prvi ustavni amandman koji omogućuje "privatizaciju" društvene svojine, te 1989 godine Zakon o 'privatizaciji' društvene svojine.Već tada gotovo da i nije bilo "klasne svijesti", već tada je bilo očigledno "ideološko rasulo'. Grobari 'komunizma-socijalizma" su upravo "djeca komunizma-socijalizma" kao što je autor/ka ispravno primjetno/ča.
Препоруке:
34
9
2 недеља, 17 децембар 2017 11:56
пензионер Цвико
Приватизација је највећа превара народа извршена крајем прошлог и почеком овог века. Приватизацију је поспешила алваост, егоизам, похлепа која је у људима распаљена до максимума. Дакле радничка класа као највећа друштвена снага (квантитативно) прихватила је приватизацију као брзи и кратки пут до богатства ала Холивуд. Ту су људи "газили" једни друге. Снови Холивуд изнад свега. Нарочито су се истицали радници из радничких савета који су говорили "не можеш ти знати боље од директора". Многи су у међувремену умрли не доживевши Холивуд. А ми који смо све преживели и о овом писали десетак година живимо у беди уз тастатуру.. .Надамо се бољем сутра. Нисам скептик али не верујем. Како веровати људима који су пет пута гласали за демократе па пет пута за СНС тврдећи да ће остварити ниво Холивуд а оно све горе и горе. Притисак споља гласи: све да се приватизује, чак и полиција и затвори. Све да се прода странцима, поготово стратешки потенцијали. И данас чега смо власници? Ничег! Држава? Нема је.
Препоруке:
40
7
3 недеља, 17 децембар 2017 12:08
пензионер Цвико
Кад немамо државу онда немамо ни све остало. Или краће, остали су нам грб, химна и заставе. Бојим се да ће и то неко приватизовати. Чији су "наша" војска и полиција? Власници су им приватници, домаћи и страни. Правни систем, страни закони у име бољег сутра којег нема. Школство је профанирано. Здравство, присиљавају нас на вакцинацију од свега и свачега. Данас отварају неки здравствени центар у Нишу, по нормама НАТО. Личи на НАТО болницу на Малти. А ми ће мо и даље да се патимо по амбулантама. Изабрани лекар, здравствена картица, заказивање и што шта формалних препрека није поправио здравствено стање нације. Напротив, све је лошије и лошије. Порески систем? Укинута је СДК, по мишљењу светски економских експерата, био је то најбољи систем контроле тока новца. Банкарски систем ради у корист страног капитала. Не могу све да набројим, морам оставити да и други нешто напишу. Било би ружно да у овој теми будем сам. Кроз две недеље је нова година-предах од мука у којима смо. Нећу славити...
Препоруке:
40
7
4 недеља, 17 децембар 2017 12:31
ел србињо
Др Марија Обрадовић сматра да без ратова приватизација не би била могућа.

наравно да би била могућа и да би и без ратова дошло до трансформације друштвеног у приватно власништво. у склопу процеса рушења "варшавског блока", који је убрзан доласком на власт регана и течерке.
Препоруке:
19
4
5 недеља, 17 децембар 2017 12:36
Спиридон
@ недеља, 17 децембар 2017 10:26 Slobodni mislilac

Odličan tekst, s tim da je "recept" isti za sve republike bivše SFR Jugoslavije


Да то заиста важи, важило би свугде али се овде методом бирања узорка, покушава доказати нешто што је на климавим ногама. Дакле оно тада није био никакав комунизам-социјализам, то је био државни капитализам, уз пропратне стаљинистичко-титоистичке култове и свемоћну партију изнад закона која се за све пита. Тако да ко год да је видео својим очима у доба постстаљинизма Чешку, Пољску или Мађарску и те исте земље данас, зна јако добро да се тамо зилион пута боље живи него некада. Све у свему проблем СФРЈ није био класна свест, јер иста није никад сем у теорији ни постојала, већ у томе што су се титоистичко-партијске елите дохватиле удбашког квазинационализма да би остали на власти и онда у том бусању у патриЈотске груди, док су ратни бубњеви тандарали, пустиле башибозук и шљам да заједно са њима краде и отима тј приватизује...
Препоруке:
23
16
6 недеља, 17 децембар 2017 12:36
Бојан, Приштина
Приватизација је само маскирно име за општу пљачку и затирање.

Али погрешно би и банално било рећи да је пљачка једини циљ.

Циљеви су многоструки и многе су стране у спрези (како споља како изнутра) заинтересоване да кроз тај деструктиван и нехумани процес остваре своје компатибилне циљеве.

Циљеви спољашњег колонијалног фактора : пљачка, елиминација конкуренције, заузимање тржишта, политичка окупација.

Циљеви унутрашњег колаборантско/компрадорског фактора: богаћење, стицање позиција у друштву у смислу да они који би у нормалним и здравим околносма били на зачељу дрштва - сада у болесним и ненормалним околностима су на његовом челу.
Препоруке:
35
2
7 недеља, 17 децембар 2017 12:49
Спиридон
@ пензионер Цвико


Приватизација је највећа превара народа извршена крајем прошлог и почеком овог века...Дакле радничка класа као највећа друштвена снага (квантитативно) прихватила је приватизацију као брзи и кратки пут до богатства ала Холивуд


Да је превара била би свугде превара, међутим 1987 године ми смо били не Холивуд, већ Одисеја 2001 у свемиру Холивуд за Чешку или Пољску које су биле не беда за нас, него туга са све празним продавницама где је у једном рафу од десет метара стајало десет канти масти и ништа више!? Данас су исте те земље Холивуд за Србију, тако да негде другде лежи желе зека у грму нам је малко заспао а можемо га наћи ако погледамо себе у огледалце огледалце, види мене са штафетом Титиног младог, ево ја на догађању народа носим Слобину слику, ево мене мрзим усташе и балије. Према томе док смо ми водили геострактичко-небеске ратове, разоткривали масонско-ватиканске завере и Сороша, Чехићи и Лехићи засукали рукаве па их ето где сада јесу...
Препоруке:
16
30
8 недеља, 17 децембар 2017 12:50
Kodzin praunuk
Prisiljen sam da dodam, toliko je jak utisak koji je ovaj mucni prikaz ostavio na mene. Uspesnost privrede se meri relativno lako, ali ne i ocigledno za svakog ko zeli da se bavi tom temom. Problem uspesnosti i efikasnosti (razdvojeni su pojmovi) zavisi od vrha vlasti direktno. Ukoliko su oni savesni, sistem funkcionise. To je doe koji je lako dokaziv i trebalo bi da ga savladate na prve dve godine fakulteta, pravnog, ekonomskog, politickih nauka, filozofskom. Problem je sto se matrice ponasanja prenose a da ljudi to ne primete. Tako se razara sistem, da ne duzim. Kljucno za ovaj prikaz knjige je da se (i u prikazu i u knjizi, ocito) slavi drustvena ili drzavna svojina, jer je "efikasnija". Da nije naivno i bez poznavanja problema, mogao bih da budem sarkastican i da ismejem oba autora. Ali, meni je ocito da oni nemaju ni dan u upravljanju preduzecem i velikim sistemima, kao i da od znanja potrebnog za to imaju samo procitane knjige, bez "empirije".
Strasno.
Препоруке:
4
8
9 недеља, 17 децембар 2017 12:57
Бојан, Приштина
2

Овде се долази и до дилеме комунизам и капитализам ?

Социјализам без дилеме.

Државни монополи искључиво у државном власништву.

Дефинисање неколико стратешких привредних грана које ће бити државне.

Све друго препустиути предузетницима.
Препоруке:
25
4
10 недеља, 17 децембар 2017 12:58
Kodzin praunuk
Da zavrsim.
Jedino sto je tacno je da javna preduzeca ne treba privatizovati.
Razlog nije u "efikasnosti" vec u strategiji.
javna preduzeca, ali i neka koja to nisu, sadrze u sebi potrebu razvoja za koji (opravdano) nisu zainteresovana privatna preduzeca. Tu razvojnu funkciju mora da preuzme drzava i da poreskim novcem finansira bazicna istrazivanja i razvoj koji se ne pojavljuje kao specificni interes privatnog sektora. Otuda postoje naucni i fakultetski instituti i razne specijalizovane pretezno naucne firme, kako bi se taj razvoj odrzao. To danas nije slucaj u Srbiji kao pravilo.
To upucuje da se sva preduzeca ne smeju privatizovati.
Jos jedan razlog je stratesko, treba reci otvoreno - odbrambeno, opredeljenje svake drzave.
Tek to je siroka tema, da ne detaljisem.
Ali, osnovni problem i prikaza i knjige su sto je osnovna premisa da je drustvena, drzavna svojina efikasnija.
Samo kada bi oba autora znali da nam objasne pojam efikasnosti. Sto ce ici malo teze.
Препоруке:
10
5
11 недеља, 17 децембар 2017 14:15
пензионер Цвико
@Спиридон,
Нисам навео да смо живели у Холивуду али и оно је било боље, од овог данас, хтели Ви то признати или не. Празне продавнице су део плана и мера да се похлепа код фиктивне радничке класе пробуди, итд. Алавост, его спрам класне свести код других земаља је трајао дуже време. Наши су то спровели екпресно. Сећам се кад сам 1989 г. одлазио службено у Словенију, где сам уместо старих наишао на неке младе надобудне стручњаке који су са презиром говорили о старим партизансмик кадровима, светлој будућности која им је на домак руке, итд. Дакле они су се спремалии за разбијање СФРј и пре 14-ог Конгреса СКЈ. Успешно су спровели неуспешну приватизацију. Ово је реченица коју су хвалисаво изговарале "демократе". И да немам појма о економији, од једне ствари у том процесу не би одступио. Тржиште од 24 милиона становника. То је требало активирати а не уништити. Исељавање свих "преварених грађана" у свет јасно говори да је национално питање флоскула која нас је скупо коштала. Одлази и "зека".
Препоруке:
15
8
12 недеља, 17 децембар 2017 15:37
Спиридон
@ пензионер Цвико

Нисам навео да смо живели у Холивуду али и оно је било боље, од овог данас, хтели Ви то признати или не. Празне продавнице су део плана и мера да се похлепа код фиктивне радничке класе пробуди, итд.


Нисте ви то рекли већ ја, мислећи да смо ми тј СФРЈ били Холивуд 1987 године у односу на Чешку и Пољску са њиховим празним рафовима, да их је туга било и погледати. Према томе празне продавнице нису никакав тајни план да се похлепа пробуди, већ фактичко стање ствари када систем не функционише како треба као у Чешкој и Пољској тада, са редовима буквално за све. Односно оно што ја хоћу да кажем, је да су исти ти Чеси и Пољаци од најгоре беде у односу на Југославију 1987 тј некада, сада Холивуд у односу на Србију данас. Тако да није проблем приватизација, већ то што како се она спроводи и систем који се прави. Ако је ко противу капитализма ја сам први, само није овде то у питању, већ титоистички-јавашлук, ја теби ти куме мени, када се то радило...
Препоруке:
13
12
13 недеља, 17 децембар 2017 15:54
Paprika
To šta je bilo znaju oni koji su svedoci. Pošto, u osnovi, čovečanstvo ne napreduje u humanističkim vrednostima već ide u sunovrat - proizvodeći masovno zombi-građane i radnu snagu sa mobilnim na ušima a pelenama na dupetu; dok se istovremeno smanjuje broj bogatih a bogatstvo uvećava - može se očekivati da sledeća revolucija bude brutalna sa malo plave krvi a mnogo pirove pobede. Ali pobede.
Препоруке:
9
1
14 недеља, 17 децембар 2017 16:12
пензионер Цвико
@Спиридон,
Тема је широка па сам покушао са познатом речју "Холивуд" да илуструјем свест "наше свесне радничке класе". Немам никакав приговор што сте Ви ту реч ефикаксно употребили на свој начин. Реч припада свима. Квалитет буђења похлепе, алавости, егоизма, мржње ради се на више начина у складу са ситуацијом на терену. Многи се варају када мисле да је задатак психологије помагање људима. То је превара. развој психологије је стављен у службу манипулације са масама. И ту се појављује тај Ваш "зека". Свима је обећан најмање један зека али добили су га само појединци-угледне личности а уствари најобичнији лопови. И овако можемо до иже јеси... Зато потражимо одговор шта, како и када предузети да се ситуација поправи? Тренутно, све што имамо јесу мртва слова на папиру почев од Устава Србије па до кавеза без зежева. А питање је да ли су и ти кавези наши? Шта да радимо? Да ли људи који су пали због похлепе могу да устану због остваривања стања "мање а слађе"? Ово што имамо је ништа...
Препоруке:
10
6
15 недеља, 17 децембар 2017 17:49
/
russia u tranziciji,spiro 1990-2000

je li i to bilo uspesno,da nije mozda kriv komunizam,udba,nkvd jeljcin,malo morgen

sve se spiri pomesalo i malo sta mu ide u prilog-pazi sad cvorovic logiku:

-kgb putin vodi nacionalisticku rusiju i rusi sve sto podseca na gulag i komunizam

-sloba kao udbomafijaska elita,ccccccccc

-sta je slobo sa tudjmanom radio u usa,reganovcima 80-ih

-kakva udba tamo (povezace se i tu cvorovic,bezgresni)
Препоруке:
3
2
16 недеља, 17 децембар 2017 18:10
Спиридон
@ пензионер Цвико

И ту се појављује тај Ваш "зека". Свима је обећан најмање један зека али добили су га само појединци-угледне личности а уствари најобичнији лопови


А по чему се та прича о обећаном зеки разликује од времена СФРЈ, само што су то тада били угледни другови а у ствари најобичније незналице, који су се заклањали иза једне лепе идеје да би они уживали. Ено дакле имали су и Чеси и Пољаци државну својину али нису се играли рата и решавали космичку геополитику, већ засукали рукаве па радили али не, нама је увек неко други крив.
Кажемо нема индустрије, па ко нама то брани да производимо и ми нешто, не морамо Спејс Шатл али можемо ваљда решое, метле, усисиваче, сушилице за веш, дајте било шта. Нису Мишковић, Цане, Костић са Марса пали, него су одавде и није проблем у некој грандиозној завери, него што ми све хоћемо на мунту, па да крадуцкамо, да се преко кумова и тетки запошљавамо, да водимо небеску геострактику а испред рођене куће не умемо да почистимо...
Препоруке:
13
9
17 недеља, 17 децембар 2017 18:23
Овако је било
Какав "збор радних људи" где спремачице, ватрогасци, курири и чувари имају "стручно мишљење" коментаришу само последицу а не узрок.
Све што је ослободило и створило Србију је сељачко. Србија је била некад земља храбрих и поносних сељака.

Да би уништио слободно Српско сељаштво комунистички окупатор је одузео сеоским породичним задругама земљу и натерао их у градове да буду јефтина радна снага испраног мозга.

Шездесетих је постало јасно да је лажна индустријализација промашај отворене су границе и протеран вишак незапослених.

Седамдесетих у уведена општа бирократизација која је до краја осамдесетих појела привреду кроз плате, приказујући лажне резултате о успесима привреде а четвртина запослених је била бирократски вишак а шестина свакодневно на "боловању" а онда је захваљујући "спасиоцу" изгубила и трежиште које је до тада имала.

Запослени појели основна и обртна средства "зарадивши пензију" а титови јањичари "приватизовали" (читај распродали будзашто) шта је остало
Препоруке:
5
11
18 недеља, 17 децембар 2017 18:49
Спиридон
@ недеља, 17 децембар 2017 16:49 /


russia u tranziciji,spiro 1990-2000je li i to bilo uspesno
-kgb putin vodi nacionalisticku rusiju
-sta je slobo sa tudjmanom radio u usa,reganovcima 80-ih


Јао ево га дошао и чика Илија ништа то није случајно Чворовић са својим неписменим фантазмагоријама и пуштањем гасова...
Дакле транзиција у Русији је само показала Русе, као што је и наша показала нас али зато пољска Пољаке а чешка Чехе или ти у преводу ко је какав. Према томе да је приватизација проблем, била би проблем и Путину али је он увео какав такав ред а да је тајна његовог успеха КГБ национализам онда би први успео Слоба, то јест Чеси и Пољаци би пропали пошто се нису тиме бавили.
Значи по теби су Слобу довели Американци да би се са њима тукао, кварио им планове и подржавао руске комунисте. Бриљантно нема шта, ништа није онако као што изгледа, што рече Илија Чворовић. Па стани ако су га довели Американци, што не уђе одмах у НАТО ако је већ био њихов човек...?!!
Препоруке:
11
8
19 недеља, 17 децембар 2017 18:57
@ Спиридон
Кажемо нема индустрије, па ко нама то брани да производимо и ми нешто, не морамо Спејс Шатл

али можемо ваљда метле, дајте било шта.


Да смо 1990. изабрали Шећероског за председника сада би били први у свету по извозу метли.

Изабрали смо комунистичког апаратчика који један дан није радио у животу, него је увек био "руководилац" који је специјализовао "продавање магле" као "стипендиста Фулбрајта" на курсевима за контролу инфантилних народних маса а показао да је уствари "манчуријски кандидат" који је испунио све захтеве САДиста од којих је обучаван, и то у "противприродном политичком блуду" са другим "манчуријскеим кандидатом" Шешељем и његовом бандом "четника" Вучића и Николића

Није у Страдији будали тешко постати председник кад је народ луд, инфантилан и дегенерисан зато Вучић и Брнабићка распродају јефтино домаће а купују скупо страно, а лудаци се поново окупљају да изаберу "спасиоца" Шешеља за новог "месију"
Препоруке:
12
11
20 недеља, 17 децембар 2017 20:26
Већ виђено
Кад је реч о могућој продаји стратешких ресурса попут „Телекома“ или пољопривредног земљишта, истиче да приватизација великих система нигде у свету није била ефикасна. Подсећа да је приватизација јавних предузећа у Србији предвиђена законом из 2014. и ако до тога дође, биће то велика економска штета, али ће олигархијске групе које буду то продавале остварити велику материјалну корист, а положај радничке класе ће бити још гори.

Ми продадосмо једном Телеком а Милан Беко (креатор закона о приватизацији који се и данас спроводи) постаде тајкун од провизије за продају, док остатак провизије омогућава Мири и Марку Милошевићу да "живе од српске пензије" у елитном делу Москве, а онда је "неспособни" Коштуница откуоио Телеком да би га сада поново исти пљачаши из деведесетих продавали...
Препоруке:
12
5
21 недеља, 17 децембар 2017 20:33
/
SPIRO

SF

SN


SVE NAJBOLJE,VIDIMO SE ....USKORO
Препоруке:
1
1
22 недеља, 17 децембар 2017 21:04
Спиридон
@ недеља, 17 децембар 2017 19:33 /

SVE NAJBOLJE,VIDIMO SE ....USKORO


Пријатељу, где год да напишем коментар а ти дођи и поклопи ме, јер ти је свака сувог злата вредна веруј ми. Да сам желео да нацртам портрет срБског патриЈоте, у шта верује и из које приче потиче, веруј ми не бих умео боље од овога што ти јеси. Човече урамити те треба и поставити да будеш еталон, мерна јединица за патриЈотизам али пошто си ти концентрована прејака верзија, онда ће морати да се мери у micro/ и mili/ за типичног интернет хероја & пуштача патриЈотских гасова...
Препоруке:
8
9
23 недеља, 17 децембар 2017 22:10
Сељак Беземљаш1
Да ли они који пишу за НСПМ читају НСПМ.
Господин Антонић је више пута писао о неуспеху индустријализације у сва три таласа рачунајући и трећи у периоду 1945-1990.г. А о томе има и у његовим књигама.Нпр."Лоша бесконачност-прилози социологији српског друштва"

Али да се не заклањамо из Антонића.Државна комисија(названа Крајгерова)је 1984.г.признала крах југословенске привреде, изазван унутрашњим пре свега идеолошким разлозима.Да југословенски социјализам не може да модернизује земљу било је јасно средином шездесетих.Између осталог "Крајгерова комисија"признала је да је најмање 30%запослених без везе на послу.
То није било проблематично само као трошак зарада.Било је сваком јасно да су економски параметри суспендовани.Иманетно политичком бићу економије била процес по коме у фабрику убаците 100 динара а уместо 110 на излазу добијете 90.
Преко инфлације и политичког распореда кредита испод нивоа инфлације опорезовани су добри и сви постали лоши.
Препоруке:
6
9
24 недеља, 17 децембар 2017 23:16
"Пантер"
Под модернизацијом се углавном подразумева индустријализација а то подразумева прелазак сељака у градове и њихово претварање у фабричке раднике. Било да постаје капиталистички најамник или социјалистички самоуправљач, сељак тиме престаје да буде слободан човек који дотле изнад себе није имао ни директора, ни шефа одељења, ни надзорника ... никога. Само Господ Бог, земља и он.
Препоруке:
16
5
25 понедељак, 18 децембар 2017 09:15
Спиридон
@ "Пантер"

Јесте тачно је, период модерне креће са раним капитализмом и индустријализацијом, јесте и то је тачно да индустрализација уништава село.
Међутим, међутим, међутим, том логиком ако идемо испада да је најслободнији период српске историје у суштини био онај под Турцима, мислим нема фабрика, нема најамника, земља испод тебе, ти на њој а Бог горе на небесима!?
Или ипак није, сад сам више и ја самог себе збунио...
Но добро, примећујем утицај чувене школе Само Село Србина Спасава бившег професора марксизма, Тите маршала војнога питомца и водитеља на напрдњачком радио Фокусу гдина Милана Миленковића, који из Београда белога града архаично-аутохтоном методом интернет радиа шири такве скоро па ингениозне идеје. Злобници би се запитали, а шта гдин Миленковић и ви његова паства онда па радите по градовима, цене некретнина никад повољније по селима, па лепо пут под ноге и онда земља доле, Бог горе а слобода свуд около скоро па неизмерна...!?
Препоруке:
16
12
26 понедељак, 18 децембар 2017 13:23
Sokrat je rekao
Tajna promena je u stvaranju novoga a ne u borbi sa starim. Revanšizam je uništio Srbiju iznutra. Tako su Miško, Matijević, Kostić, Todorić..., od kapitalista postali feudalci.Sve je počelo od četničkog revanšizma i restitucije a dobili smo ustaštvo, tajkune, germanizaciju, neofašizam, otimanje nacionalnog bogatstva od stranaca, ako tajkun zasmeta posle obavljenog prljavog posla prema radnicima stranci ga unište preko vrbovanih kvislinških vlasti. Šešelj i Drašković su zato personifikacija samouništenja Srba jer ne nude ništa novo što je čak i Sloba pokušao. Sloba nije imao kapacitet ni znanje a EU je to novo stvarala uništenjem i genocidom nad Srbima i Rusima na svakom mestu. Srbi nikada nisu bili ozbiljni saveznici Rusije a baš to je ono novo što treba stvoriti jer sami nismo kadri nizašta. Vučić radnike pretvara u robove koji propadaju dugoročno.Sve izgrađeno je na kredit i novo dužničko ropstvo.
Препоруке:
6
2
27 понедељак, 18 децембар 2017 19:30
ел србињо
Sve je počelo od četničkog revanšizma i restitucije

45. није било партизанског реваншизма?
Препоруке:
4
4
28 понедељак, 18 децембар 2017 19:49
"Пантер" за Спиридона
Мало сте карикирали мој коментар, Спиридоне.Немам везе ни са марксизмом ни са другом Титом, ни са његовим друштванцетом. Него да скратим причу, имао сам у виду СЛОБОДНОГ СЕЉАКА, газду, и привредну структуру сличну привреди Данске. У теоријској економији неоптерећеној ни марксизмом ни либерализмом, сматра се да држава величине Данске (или Србије), са становништвом између 8 и 10 милиона људи, уколико је природно обдарена водом, енергентима и плодном земљом (што Србија јесте), има идеалне услове да буде развијена, модерна, богата земља (што Данска јесте а Србија није). Данци се нису много замајавали теоријама модернизације, реално су сагледавали своје могућности (мала земља, мало тржиште, без сопствених извора енергије...) и онда су се усмерили на области у којима имају упоредне предности. Данас су једна од најбогатијих земаља света, моћан извозник пољопривредних производа, фармацеутике, електронике, опреме за ветропаркова јер ето, немају нафту али имају ветрове са Атлантика.
Препоруке:
17
7
29 понедељак, 18 децембар 2017 21:13
"Пантер" за Спиридона (2)
Пољопривредна производња је организована углавном на породичним газдинствима и кооперативама, тј. задругама, а главни извозни (пољопривредни ) производи су им пиво, млечни производи, месо и месне прерађевине, риба и рибље конзерве.
Што се тиче опреме за ветропаркове успели су да конкуришу чак и моћној Кини, а што се тиче дизајна успели су да конкуришу чак и Италији, земљи вековне лепоте.
Тај дух слободног сељака (који вама изгледа смешан) учинио је да су у индустријским фирмама 88% запослених чланови синдиката па су незамисливе ситуације као у неким „модерним“ земљама, рецимо у америчкој мултинационаки ВалМарт, највећем приватном послодавцу у САД са 1,3 милиона запослених чији радници су сведени на ниво робља.
Дакле, Спиридоне, можда по угледу на Данце да ми останемо старомодни, а уместо ветрова са Атлантика могли бисмо да извозимо кошаву са Дунава(заправо са Карпата али ово са Дунава лепше звучи). Мало шала а мало и није.
Препоруке:
17
8
30 понедељак, 18 децембар 2017 21:20
Јовиша Видић од Рудина
Писац текста, као уосталом и коментатори су запоставили улогу ткз. "поштене интелигенције". Зна се да је она била задужена за формирање друштвене свести, слично данашњој подобној политичкој номенклатури.
Препоруке:
3
3
31 понедељак, 18 децембар 2017 23:27
mala primedba
Ne zaboravimo da su se patriote, drugosrbijanci i inteligencija (profesori fakulteta) utrkivali da pokažu ko ima veću kapitalističku svest, ko je više za privatizaciju, za gazde itd.
Препоруке:
8
2
32 уторак, 19 децембар 2017 01:47
@Јовиша Видић од Рудина
Поштена интелигенција као израз је и постојала да би се разликовала од "непоштене интелигенције" која је углавном завршила по затворима или остајала без посла да се сналази како зна и уме јер без "карактеристике" многи од тих "непоштених" интелектуалаца нису могли да се запосле ни као чистачи улица.
Са факултета су професори најчешће одстрањивани тако што студенти наводно нису желели да присуствују њиховим предавањима. Заправо су омладинци скојевци организовали бојкот тих предавања застрашујући "непоштене" студенте.
Мој деда судија је био лишен свих грађанских права и најурен из суда јер није хтео да осуђује на казне затвора сељаке "житаре" који су наводно крили жито и тако саботирали Кидричев петогодишњи план. На њега се коначно смиловао један мајстор обућар из комшилука и запослио да код њега у радњи мења ђонове и крпи ципеле.
Препоруке:
9
3
33 уторак, 19 децембар 2017 02:08
sozgas
Dal' se ikada neko od vas "pametnih" zapita kako to da fenomen privatizacije postoji samo u ovako sjebanim drzavama kao sto je nasa? Zasto USA ne kuburi sa tim problemom ili neko drugi, a da je uspeo da stvori kakav-takav sistem? Da vam kazem odmah - nisu usli u idiotski experiment koji se naziva drustvena svojina, nije im to ni padalo na pamet.
Препоруке:
2
12
34 уторак, 19 децембар 2017 05:51
kettle
Lišena komunista i socijalizma Srbija je danas šta?
Препоруке:
14
1
35 уторак, 19 децембар 2017 06:08
tačno a pogrešno
Danas je stvorena gotovo idealna situacija za ostvarenje ideja antikomusta i antisocijalista. Ideološki dobijena bitka, maksimalno osvojen prostor tržišne slobode i nikad manji nivo najamnina i cene radne snage, sve sami eksperti, trijumf tehnologije nad ideologijom. I opet ne ide!?!? U čemu je stvar. Nema starog ideološkog neprijatelja da pogura stvar. Kola valjda uvek idu guranjem otpozadi.............Šta je zakočilo stvar na Zapadu, u kapitalizmu, ako je ovde za sve kriv socijalizam, tj. komunizam!?
Препоруке:
13
0
36 уторак, 19 децембар 2017 06:23
Боба
Слободно кажите - Како је Србија систематски уништена од стране идиота.
При томе идиоти нису само на власти већ и на бирачким местима у већини, то је нажалост сурова чињеница.
Назови 'демократија' која нам је уваљена имала је и има само један могући резултат - пљачку и распад друштва. Тако то бива када се некритички прихвата све са стране не размишљајући о последицама. Али ваљда тако мора да буде када похлепа превлада памети нестаје а резултати се виде.
Оној мањини која није тотално заглупела недостаје храбрости да прекине свеопште лудило и тако ће нажалост да траје до потпуног распада система - друштва и државе.
Препоруке:
4
0
37 уторак, 19 децембар 2017 09:31
Спиридон
@ "Пантер" за Спиридона

Мало сте карикирали мој коментар, Спиридоне.Немам везе ни са марксизмом ни са другом Титом, ни са његовим друштванцетом

Мислим да се ми нисмо разумели, дакле колико ја знам главни заговорник те повратак селу школе је гдин Титин питомац-Марксизма професор-Фокуса водитељ Миленковић Милан који има неки свој интернет радио у Београду, па онда ту из центра града прича како Само Село Србина Спасава, односно могао бих се заклети да у вашем коемнтару видим његов утицај.
Поента моје приче је јако једноставна а то је да ћу скинути капу до земље и наклонити се сваком од вас који то заиста и урадите, само немојте ми из Београда причати о селу свега вам, већ пређите на дела. Дакле цене некретнина су никад боље, мој скоро па најбољи пријатељ је управо пре пар месеци за само пар хиљада еура купио кућу и имање ту у једном селу у околини Чачка, спаковао се и отишао заувек из Београда. Колико ја знам он није писао коментаре по интернету и зато капа доле...
Препоруке:
10
10
38 уторак, 19 децембар 2017 09:52
kettle
@sozgas

Maksimalno lupetaš. A to činiš tako što se služiš prikrivenim pojmovima. Nije kod SAD u pitanju nikakav fenomen privatizacije već totalna razvalina sistema ne društvene već privatne svojine u najkapitalističkijem sistemu. A izlaz se traži upravo u socijalizaciji odnosno paradržavnom obliku svojine! I to ne samo u SAD već u nizu najrazvijenijih a kapitalističkih ekonomija sveta. Pa, šta je, onda, tome, uzrok!?!?!?!?!? Možda, tvoja mentalna malaksalost...
Препоруке:
11
2
39 уторак, 19 децембар 2017 10:09
Спиридон
@ "Пантер" за Спиридона (2)

Дакле, Спиридоне, можда по угледу на Данце да ми останемо старомодни


Када смо код Данске и њој сличних земаља, постоји једна огромна разлика између нас и њих. Дакле под један, за разлику од нас Данци или Немци поштују ауторитет и што је кључно законе, код нас се цео живот гледа да се добије нешто за џабе, да се среди нешто преко везе и да се држава зезне ако то икако може.
Друга и још битнија особина је да је сваки Немац или Данац поносан на своје аутохтоно мишљење и сматра га основом своје слободе. У Србији опет сви желе да остали око њих мисле идентично то јест ако то није случај онда је тај неистомишљеник један зао човек и/или издајник.
Према томе Данци су остали на селу зато што су Данци и мисле својом главом поштујући при томе своју државу и знајући шта је она а Срби опет имају типичну малограђанско-помодарску свест па онда сви желе да живе у Београду и спрдају се са онима који су на селу.
То се не мења интернет коментарима...
Препоруке:
10
14
40 уторак, 19 децембар 2017 13:03
ел србињо
мислим да је неозбиљно повлачити паралеле између србије и данске. на ту тему се могу правити вицеви, али никако озбиљно расправљати.
Препоруке:
4
0
41 уторак, 19 децембар 2017 14:22
"Пантер" за Спиридона
Да вас подсетим. Дискусија је почела око појма модернизације под којим се обавезно подразумева процес индустријализације и промене које тај процес изазива на политичком, економском, социјалном, демографском, породичном... плану. Те промене се обавезно сматрају као позитивне и пожељне. Навео сам Данску као пример земље која није на тај начин "модернизована" а ипак је у сваком погледу веома успешна.Може се навести и Француска која је у знатној мери задржала „предмодерне“ економске и друштвене структуре.
Ви на то одговарате да Срби не поштују ни ауторитет ни законе, да гледају само да нешто добију преко везе и џабе, да зезну државу и да неистомишљенике сматрају за зле људе и издајнике. Ако су Срби такви, онда је потпуно свеједно да ли ће живети на селу, у граду, у приградским насељима и да ли ће радити на пољу, у фабрици, у трговини... а свака даља дискусија о томе је бесмислена.
Препоруке:
14
11
42 уторак, 19 децембар 2017 15:14
Спиридон
@ "Пантер"

Да вас подсетим. Дискусија је почела око појма модернизације...
Ако су Срби такви, онда је потпуно свеједно да ли ће живети на селу, у граду, у приградским насељима и да ли ће радити на пољу, у фабрици, у трговини... а свака даља дискусија о томе је бесмислена.


Дискусија је иначе почела са расправом око приватизације и теоријама како би све било добро да исте није ни било, те да није било још овога или онога, односно да би све било у реду само када би Срби живели на селу.
Дакле ја се само држим онога што објашњавам како теби, тако и свим осталим шта би било када би било теорија, небитно да ли су оне о повратку на село или како је приватизација све уништила а то је да смо проблем ми, то јест докле други ћуте и раде ми причамо празне приче, тражимо увек неке кривце који су нам све то урадили само зато што нас мрзе или имају феноменалне идеје шта је кључ да би све било другачије.
Немци, Данци и остали ћуте и раде а ми вечито млатимо празну сламу...
Препоруке:
11
14
43 уторак, 19 децембар 2017 16:29
"Пантер"@ Спиридон
Донекле сте у праву.
Хитлер прави гасне коморе за спаљивање живих људи, Немци раде и ћуте.
Америка августа 1945. кад је рат завршен, баца атомску бомбу на град без војних објеката. Tренутно гине 250.000 цивила и не зна се још колико од последица радијације. Американци раде и ћуте.
Велика Британија са савезницима напада Ирак јер Садам Хусеин поседује оружје за масовно уништење. Ирак је разорен, хиљаде цивила убијено. Влада обавештава грађане да их је лагала, да Садам није поседовао оружје за масовно уништење. Британци раде и ћуте.
Могао бих тако да набрајам у недоглед али мислим да нема сврхе.
Препоруке:
17
7
44 среда, 20 децембар 2017 06:34
tačno a pogrešno
Današnje države su u visokoj meri određene međunarodnom konstelacijom kapitala, vojne i diplomatske moći te svaka svaka njihova interna karakteristika proporcionalno gubi na značaju pri određivanju njihovog razvojnog potencijala. Otuda i diskusije naslonjene na interni aspekt imaju srazmerno manji značaj.
Препоруке:
8
0
45 среда, 20 децембар 2017 16:49
МР
Кад сам осамдесетих година долазио у посету бившој домовини, говорили су ми: Само да се отресемо овога, бићемо мала Швајцарска. Једна стара изрека каже: Видели смо непријатеља и то смо ми.
Препоруке:
8
0
46 среда, 20 децембар 2017 19:57
МР
Spiridon, vi poredite babe I zabe. Postoji nesto sto se zove istorija i nesto sto se zove geografski polozaj. Te dve stvari su presudne za privredni razvoj jedne zemlje. Danska je okruzena industrijski razvijenim zemljama. Industrijska revolucija je pocela nedaleko odatle u Engleskoj. A pogledajte gde smo mi, na brdovitom Balkanu sa pet ratova samo u dvadesetom veku. Pre drugog sv. rata smo bili Nemacka kolonija kao i ostale zemlje Balkana. A sta je bilo za onih pet stotina godina nazadovanja pod Turcima?
Препоруке:
6
7
47 уторак, 26 децембар 2017 10:26
@Спиридон
"Односно оно што ја хоћу да кажем, је да су исти ти Чеси и Пољаци од најгоре беде у односу на Југославију 1987 тј некада, сада Холивуд у односу на Србију данас."

Спољни дуг Пољске (без банкарског сектора), износио је 2010. године 264 милијарде долара. Дакле, Спиридоне, мораћу и ја да се задужим једно пет хиљада евра, набацим нову гардеробу, платим два три третмана у овим салонима за подмлађивање и ето мене спремног за Холивуд.
Препоруке:
6
0
48 субота, 30 децембар 2017 17:17
Флавије Галерије
овдје се форсира појам "радничка класа" који је сам по себи у нестајању! данас, исту представљају само дедице и по који средовечни ентузијаста! дечко који је радник не може наћи цури за озбиљну везу колико год привлачан био...шта више, медији су толико оцрнили раднике да је то постало срамота бити! ни у једном споту, ни у једном филму нико није радник! тако да радничка класа будућности неће имати проблема јер неће је ни бити!
Препоруке:
1
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер