субота, 06. јун 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

(Нео)бошњаштво Адила Зулфикарпашића

Kоментари (129) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 субота, 17 март 2018 14:37
Источно римско царство
Муслимани су се прилично разгаламили од како су се појавиле ове новокомпоноване теорије. Читав живот им није било мило да им Срби и Хрвати говоре да су пореклом постали од њих, па је њихова искомплексирана личност лако прихватила те глупости о вековном "континуитету Бошњака" као психолошки механизам самоодбране. Чак су прогутали и ту глупост о "босанском језику" иако скоро нико од њих у претходном периоду живота није тако звао језик којим говори.
Препоруке:
54
3
2 субота, 17 март 2018 14:45
Old but gold
На крају му је Сулејман Углаљанин, приликом једне посете Рожајима, рекао да је он средио да му из Загреба пошаљу два-три камиона оружја, као и да му је јављено да око стотину Санџаклија који раде као пилоти у Војсци Турске једва чекају да бомбардују Србију


Сама чињеница да Угљанин након овога, и још много другог што је урадио, не само да није ухапшен већ му је дозвољено да настави да се бави политиком па и да буде МИНИСТАР у влади Србије показује да нисмо ни Д од државе.
Препоруке:
73
4
3 субота, 17 март 2018 15:07
Ђузепе
Бошњаци су у суштини исти као и Црногорци монтенегрински провинијенције. И једни и други су новокомпоноване нације и покушавају свој идентитет да изграде на антисрпској основи. А да би себе убедили да су стварно и увек били то што су од скоро постали ту је та пропаганда како Срби у БиХ и у Црној Гори заправо и нису прави Срби већ некако Бошњаци и Монтенегрини који су тек од скоро примили српски идентитет захваљујући "удруженом злочиначком подухвату" од Гарашанина, преко краља Александра и СПЦ, па до Мемерандума САНУ.

у праву је био велики Његош када је рекао да "нико крупно као Турчин не лаже". Мада се овде некадашњим "Турцима", а садашњим "Бошњацима" морају придодати и Милогорци.
Препоруке:
67
4
4 субота, 17 март 2018 15:14
Згрожен актуелним стањем у сваком погледу
Овде јасно видимо Милована Ђиласа као претечу Мила Ђукановића, иста одрођена багра!
Препоруке:
68
4
5 субота, 17 март 2018 15:21
Causa Spectandum
Procitao sam do pola. Dalje nije islo.
Ono sta je jasno, jest da postajemo taoci "bosnjastva". Pre, ili kasnije to ce se u krvi morati resiti.
Препоруке:
33
5
6 субота, 17 март 2018 15:55
Sulejman
„Znaš, Bosnjače, nije davno bilo,
Sveg' mi svijeta, nema petn'est ljeta,
Kad u našoj Bosni ponosnoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do brodskih vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata,

A danas se kroz svoje hire

Oba stranca ko u svome šire.
Oba su nas gosta saletila
Da nam otmu najsv'jetlije blago,

Naše ime ponosno i drago.


Ovako je je još 1891. godine pisao Safvet beg Bašagić - slava mu!
Препоруке:
7
75
7 субота, 17 март 2018 16:23
александар
Од овог Зуфикарпашића, потомка агарјанских дивљих хорди које су опустошиле српске земље, интересантнији ми је овај део о Миловану Ђиласу. Након Ђиласове смрти, пронео се био глас у медијима и кулоарима да се овај родоначелник montenegrinstva последњих година живота покајао за грехе из младости и да се вратио Српству. Судећи по овом тексту и описаним "разговорима" са ивим муслиманским националистом, авај, те вести су биле лажне. Ђидо је очигледно био остао на својим негдашњим антисрпским позицијама. Посебна прича је Надежда Гаће као модератор.
Не бих баш да и то коментаришем.
Препоруке:
57
4
8 субота, 17 март 2018 16:34
Источно римско царство
@александар

Милован Ђилас се јесте изјашњавао као Србин и то му је замерао и Јово Капичић који га је иначе ценио, али је и поред тога политички гледано био опредељен слично као и наши другосрбијанци. Чак и када је увео категорију "црногорске нације" он је изјавио:

"Црногорци, несумњиво, припадају српској грани јужнословенских племена и народа. У прошлости, у осамнаестом, па и на почетку деветнаестог вијека, Срби у Србији били су раја под Турцима... Црногорски сељаци, селећи се у друге крајеве (нарочито у Србију), преносили су дух отпора против турског (исламског!) феудализма, били су носиоци српских традиција. Са стварањем српске нације они су се, налазећи се заједно са сродним сељаштвом, када је отпочело формирање српске нације, у њу улили и са њом стопили"
Препоруке:
21
4
9 субота, 17 март 2018 16:35
Источно римско царство
@александар

Такође, Ђилас пише и ово:

"Ми комунисти нијесмо за федералну Црну Гору ни из каквих „политичких“ разлога (т.ј. из потребе за привременим маневром) нити ми - цијепамо српство. Ми смо за то, јер смо увјерени, знамо да то хоће црногорски народ, а он то хоће јер се осјећа, јер јесте нешто посебно, посебни, друкчији „Срби“ од свих Срба, -Црногорци. А традиционално српство цијепају они који су хтјели да га упрљају сарадњом са окупатором, који причају о Србима (у Србији) и Црногорцима као о једном народу, а истовремено реже против Црногораца у централном државном апарату, говоре да су Црногорци гори од усташа и псују мајку црногорску дјеци која су пребачена у Београд да буду збринута."
Препоруке:
10
6
10 субота, 17 март 2018 16:41
Bosanski gazija
Prvi rječnik bosanskog jezika napisao je Muhamed Hevaija Uskufija 1631. godine.
Prvi rječnik "srpskog jezika" napisao je Vuk Karadžić 1818. godine.

Pa vi slobodno mislite da je vaš jezik stariji ;)
Препоруке:
4
55
11 субота, 17 март 2018 17:20
murko
@bosanski gazija
lepo je sve to, samo nedostaju izvori vaseg glavnog saveznika. Sto se Turske tice u Bosni se govorio srpski.
"... Činjenica da autor u uvodu upotrebljava pojam bosanski jezik mogla bi pre da upućuje na to da je on tom terminu davao teritorijalno određenje, pogotovo kada se zna da je uskufi jezik kojim je govorio i pisao nazivao srpskim. To se može videti iz drugih njegovih dela, npr. iz ciklusa pobožnih pesama, koje je nazvao „Ilahije na srpskom jeziku” („Ilahi be zeban-i srb”) i „Poziv na vjeru na srpskom jeziku”(„Beran davet-i iman be zeban-i srb”).

Što se tiče diplomatskih jezika u srednjovekovnoj Turskoj, najbolje je pogledati šta kažu turski izvori. A oni svedoče da se na turskom dvoru u 15. i 16. veku učio – srpski jezik. U biblioteci džamije Sulejmanije postoji iz tog vremena četvorojezični udžbenik za učenje stranih jezika: arapskog, persijskog, grčkog i – srpskog, koji je bio namenjen prinčevima i onima koji su se spremali za najviše državne funkcije
Препоруке:
64
3
12 субота, 17 март 2018 18:15
Slavisa
hrvatstvo, bosnjastvo i milogorstvo je nastalo pod uticajem austrije, turske i skorije iusled politike prokletog broza. implicira patolosko stanje i kompleks oceubistva, gde se mrze svoji srpski pretci. posto su tu srbi najstariji narod na balkanu koji jeste iste krvi i bastini tradiciju i istoriju slovena, romanskih doseljenika i ostalih prastanovnika balkana. cilj i sustina, njihov program i cilj postojanja, tih novonastalih tzv. nacija je genocid nad srbima i unistenje srpske istorije i kulture. srbi vise to nikada nece dozvoliti i u godinama koje dolaze doci ce do raspleta koji nece biti povoljan po ove patoloske nacije.
Препоруке:
27
5
13 субота, 17 март 2018 18:16
Сељак Беземљаш1
Енглеска списатељица Ребека Вест у својој књизи "Црно јагње и сиви соко" описује ко је и како 1937 у Срајеву дочекао председника Турске Исмета Унеунија и његовог министра одбране Казема Озалипа.

"..ишли смо средином улица дуж којих су у реду стајале жене под фереџом и људи у фесовима.Ту и тамо се могло видети свега неколико хришћана. Изгледа да има веома много муслимана, рекох пошто смо прешли неколико стотина метара.
Гомила је била чврсто збијена и сједињена истим изгледом.Лица њуди су била укочена, готово одливена у у израз чврсте припадности једној ствари.
Сва су била загледана у једну наду.Мада су им лица била скривена, и по женама се видела напетост ишчекивања.Слаба киша је падала на њихове свилене и памучне зарове, али оне се нису мицале, и само су неке отвориле кишобране, мада су их већином имале при себи....било је много деце и сва су мирно и послушно стајала на киши."
наставак
Препоруке:
17
2
14 субота, 17 март 2018 19:14
Сељак Беземљаш2
.."Тридесет хиљада Муслимана живи у Сарајеву, И мислим да су сви били овде. Били су у заносу, обузети привиђењима, заражени старом лојалношћу, и несумњиво спремни да се предају отрову једдне старе мржње."


Драгољуб Јовановић у сцојим "Медаљонима"(медаљон о Мехмеду Спахи) пише да су:
"босански муслимани поред комуниста били једина странка која од почетка носи југословенско име...због својих потреба да не би били ни Хрвати ни Срби.
Њима је југословенство дошло згодно као и Македонцима Вардарска бановина и декретовано укидање српског имена".
Препоруке:
29
1
15 субота, 17 март 2018 19:22
александар
За источно римско царство.
Не знам како се Ђилас национално изјашњавао. Сигуран сам да се пре рата изјашњавао као Србин. Не бих се могао заклети да се целог живота тако изјашњавао и након рата, с обзиром да је био један од главних утемељивача новонастале "нације" која је служила искључиво за слабљење српског фактора у "новој" Југославији. Вероватно знате да се на првом послератном попису становништво Црне Горе (које је пре рата било 100% српско) у проценту од преко 90% изјаснило као "Црногорци". Јасан је утицај Партије, антисрпске пропаганде и Ђиласа на такво изјашњавање и наступајуће цепање јединственог Српства.
Најзад, није толико битно како се Ђилас "изјашњавао", битна су дела (или недела), а ево и из овог Пивашевог одличног текста проистиче да се Ђидо сасвим добро разумевао са овим српским природним непријатељем Зулфикарпашићем и да је подржавао и даље пред крај живота авнојевско цепање српског народа.
Препоруке:
32
0
16 субота, 17 март 2018 21:11
Dva namazana tipa, Djido i Adil
(Zulfirkarpasic) тврди да су 80-их улице Сарајева смрделе на урин, али да тог непријатног мириса није било током грађанског рата, јер су они који имају те примитивне навике отишли на околна брда да гранатирају град.

Jedan od rasistickih primitivizama, koji su inace sireni po Sarajevu 90-ih godina! Tad su muslimani, ubedjeni u to sto govore, pitali jedni druge: Jesi primijetio da vise ne smrdi po autobusima? (Tramvaji nisu radili tokom rata.) Pa bi pobedonosno dodali: Otisli Srbi iz Sarajeva! Tuzno je sto i taj bosnjacki bard takvu budalastinu prepricava drugom bardu, Djilasu! Ispod tanke pokozice liberalizma kod obojice vrlo lako se ukazuje beda, fanatizam i uskogrudost. Uzgred, nije Zulfikarpasicev MBO uzivao ugled - i kod nekih intelektualaca - zbog ideologije, nego zbog novca! Imao Adil pare, i davao ih! Sidranu je hiljade i hiljade maraka dao, pise o tome Sidran u knjizi Otkup sirove koze, objavljene u Beogradu.
A Sarajevo je 80-ih goidna - mirisalo! Olimpijski! Sta zna Adil...
Препоруке:
38
4
17 субота, 17 март 2018 22:08
Petar II Petrović Njegoš
Srbi su uvijek pojušavali da okupiraju i posrbe druge nacije ali im to nije pošlo za rukom niti će! Postojaće Crnogorci i Bošnjaci dok je sunca na nebu!

E viva Montenegro!
Препоруке:
6
47
18 недеља, 18 март 2018 00:01
серпска сарма, а мож и пасуљ@ онако, успут, о којечему, претежно о ничему, а сад о СТАРОМ ДРЖАВОТВОРНОМ НАРОДУ, Србима
Стицајем околности тетка ми се уда у Македонију, негде на југу те земље. Дуго смо одржавали добре односе, често тамо свраћали на путу за Грчку, али 1990-тих покарабасисмо се око неких породичних ствари, мада ни жаоке око тога што смо ми били Срби, а они нешто друго, нису немогуће. Но, пошто време лечи све, успесмо да некако загладимо односе, али више никад тамо не одосмо и отац ми оде 2005, прежељан сестре. Мајка је њено причала, али осећао сам да је род, род, ма био и друге нације... Ипак, до октобра 2015, иако је било неких прилика, не одох тамо... Тад напречац умре брат од тетке, млад човек, од срца, у 43-ћој!? Иако је тада мигрантска криза била на врхунцу, сестра и ја одосмо. Много су се изненадили и веома им је значио наш долазак после 20-так година, а у тој њиховој породичној невољи. Тад сам упознао братанце и братанице, као и снаху, удовицу. Почесмо разговор, који убрзо дође до политике. Снајка започе: "Ви Срби као СТАРИ ДРЖАВОТВОРНИ НАРОД...", после чега ми је СВЕ БИЛО ЈАСНО!?
Препоруке:
19
2
19 недеља, 18 март 2018 00:23
александар
Хахах.
E viva "montenegro" на чистом "вечном" "црногорском" језику.
Осим свемира безгранична је још само људска......
Препоруке:
30
3
20 недеља, 18 март 2018 09:38
Petar II Petrović Njegoš
@aleksandar

"E viva" je pozdrav koji je korišćen u Gaeti među zelenašima koji su se borili protiv okupacije Crne Gore od strane Srbije i protiv posrbljivanja Crnogoraca. Inače, vjerujem da ti Njegoša smatraš "Srbinom" koji je vjerovao u sve te bajkice u koje i ti vjeruješ, iako on kao susjede Crnogoraca pominje ne samo Arbanase već i zamisli BOŠNJAKE! Ali to je istina koja se skriva od vas jer vi sve tumačite kako vama odgovara i kako vas nauče Dobrica Ćosić i slični njemu.
Препоруке:
4
35
21 недеља, 18 март 2018 09:45
серпска сарма, а мож и пасуљ@ онако, успут, о којечему, претежно о ничему, а сад о СТАРОМ ДРЖАВОТВОРНОМ НАРОДУ, Србима, наставак
Сад, што многи БИВШИ Срби (а припадници ИНСТАНТ нација, "никлих" претежно у титоизму!) не признају ЧИЊЕНИЦУ да су Срби ДОКАЗАНО СТАРИ ДРЖАВОТВОРНИ НАРОД на овом тлу тако УКОРЕЊЕН да их чак поносни Хелени гледају као њима РАВНЕ или што нас ПОШТУЈУ наши дуговеки непријатељи Мађари, то је проблем тих ИНСТАНТ нација, не наш! Срби, већина Срба немају проблем да признају неком посебност уколико постоје основе за то, попут ислама Бошњака или што су Македонци МЕШАНОГ српско-бугарског порекла. Ми немамо тих проблема, али имамо наших ИНТЕРЕСА на ЦЕЛОМ простору на коме је наш народ обитавао некад. Ти интереси су поред економије, тамошње наше МАЊИНЕ, МЕМОРИЈАЛИ, културни, војни, верски, као и наше ИСТОРИЈСКО СЕЋАЊЕ! Још нешто, тражимо да се ПРИЗНА или не оспорава КОНСТИТУТИВНОСТ Срба тамо где су довољно бројни попут БиХ и Црне Горе. Случај ФИЗИЧКОГ геноцида Срба у Хрватској, где су били конститутиван народ не бих коментарисао, сем потребе да се тај геноцид ОБЕЛОДАНИ на начин сличан Јеврејима.
Препоруке:
28
3
22 недеља, 18 март 2018 10:26
сизиф
@серпска сарма
ЧИЊЕНИЦУ да су Срби ДОКАЗАНО СТАРИ ДРЖАВОТВОРНИ НАРОД

Не знам шта вам је то "државотворни народ" и како се то доказује, али поуздано знам :) да ни један нормалан народ не би на месту Срба дозволио авнојске границе. А не знам да је иједан нормалан народ онолико страдаo у WW1, и поред немачког предлога за сепаратни мир, или објавио рат Немцима у WW2.

Срби још нису конституисали модерну нацију. Није им било дозвољено ни да знају које су Срби а које нису, где су српска села а где нису. Потпуно су недорасли околним много зрелијим нацијама.
Препоруке:
6
15
23 недеља, 18 март 2018 11:04
сизиф
@серпска сарма
Ми немамо тих проблема, али имамо наших ИНТЕРЕСА на ЦЕЛОМ простору на коме је наш народ обитавао некад. Ти интереси су поред економије, тамошње наше МАЊИНЕ, МЕМОРИЈАЛИ, културни, војни, верски, као и наше ИСТОРИЈСКО СЕЋАЊЕ!

Типичан београдски "школац", ништа се нисте променили :) Како оно каже Данков Милутин:
Не знам откуд вама људима школованим тако мишљење о нама сељацима. Ми, бре, не мислимо ни о својој стоци ко што ви школовани мислите о нама, а јуче сте се преобули, јуче сте бацили опанке и обојке... и заборавили чији сте.
http://bit.ly/2vwCELf

А шта је с нашом земљом? Шта је с нашим селима? У Крајини и дан-данас има неколико десетина хиљада српских породичних имања, обично старих неколико векова.
Препоруке:
16
2
24 недеља, 18 март 2018 11:50
серпска сарма, а мож и пасуљ@ сизиф
ЗА ПОЧЕТАК мора се ОД НЕЧЕГ ПОЧЕТИ. А то су постојећа правила у међународном и унутрашњем праву балканских држава, која, иако несавршена, пружају ОБИЉЕ МОГУЋНОСТИ за нашу националну политику. Но за тако нешто ваља да постоји НАЦИОНАЛНИ КОНСЕНЗУС!? Око чега!? Па око МИНИМУМА наших НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА!? Који су...!? Рецимо за почетак да дефинишемо КО су Срби!? Не, они који су БИЛИ пре 100, 200 или 1000 година, већ ови САДА, који су ПРЕОСТАЛИ и који сами себе И ДАЉЕ СМАТРАЈУ Србима, укључујући и Србе-муслимане на ЈУГУ Албаније!? Ergo, либерално схватање српства као ИЗЈАШЊЕЊА!? Наши зајапурени националисти би просвједовали против тога, али ОД НЕЧЕГ ваља почети, уосталом либерализам је тренутно ВЛАДАЈУЋА светска идеологија!? Друго, ИНСИСТИРАЊЕ на ЗАКОНИМА, укључујући и крајњу надлежност Европског суда за људска права у Стразбуру над националним законодавствима!? Значи, НЕ "преговори" са овом или оном ЕУ-ропском комисијом или 27-им америчким подсекретаром, већ НА СУД, па до Стразбура!?
Препоруке:
10
2
25 недеља, 18 март 2018 12:07
Petar II Petrović Njegoš
@srpska sarma

A zar ne bi bilo mnogo bolje da se pomirite sa susjedima? Zar to nije vrhunski interes svih pa i vas Srba? A ne samo da guslate o granicama koje bi da rušite? Zamislite kada bi sve evropske države razmišljale o promjeni granica i uspostavljanju onih iz prošlosti? Kada bi Mađari pravili agresiju i antibirokratsku revoluciju u Rumuniju, Slovačku i Vojvodinu? Na šta bi to ličilo? Pogledajte samo Nijemce kako njih poštuju jer su se ogradili od svojih zločina u prošlosti. I nije se njihova država raspala zbog toga, a kod vas u Srbiju čim neko krene pričati istinu o ratovima 90ih odma vam je izdajnik. Na stranu mi Crnogorci, ne morate od nas početi, već recimo od Bošnjaka koji ste najviše zla naneli.
Препоруке:
3
27
26 недеља, 18 март 2018 12:23
серпска сарма, а мож и пасуљ@ сизиф, Утук први, први део
Речете "НИСУ НАМ ДАЛИ", ја питам КО нам "није дао"!? Кад почнемо да разлажемо ствари, на крају се све заустави код Англосаса, који су, јелте, покупили давнашње стратегије Ватикана и "Каканије", а све у жељи да СПРЕЧЕ етаблирање Руса на Балкану, које би се вероватно десило да смо ми исказали наше ПУНЕ државотворне потенцијале. Арнолд Тојнби би рекао за наш случај "заустављена цивилизација", при чему у те по њему спадају и Османлије, додао бих Корејанце, Иранце, у Европи Мађаре, Пољаке, лепо друштванце!? Даље, да видимо КАКО то изгледа у модерној политичкој пракси, случај Украјине. Видимо једну ДО ПОЛА КОНСТИТУИСАНУ НАЦИЈУ, историјом РАЗДВОЈЕНУ од главне, РУСКЕ гране источног словенства, а тиме ОСУЂЕНУ да буде објекат, не субјекат међународних дешавања... Који је био њихов НАЈБОЉИ избор, па да буду ОРТАЦИ Русима!? И шта смо видели 1919, 1941, 1991, 2014!? СВАКИ пут су падали, ЗАВЕДЕНИ западним "СИТНИШЕМ", последњи пут за 5 милијарди "зеленбаћа", уз то МЕЂУСОБНО се довативши за гуше!?
Препоруке:
13
1
27 недеља, 18 март 2018 12:30
серпска сарма, а мож и пасуљ@ сизиф, Утук први, други део
Пример Украјине нам је белодано показао КАКО изгледа НА ДЕЛУ западни МЛИН завађања нација и њиховог ДЕЦИМИРАЊА у међусобним грађанским и другим ратовима!? Када се ОДМАКНЕМО од ових нашим балканских пустолина и провинцијализама, види се да наш случај НИЈЕ УСАМЉЕН, да има и других нација, поносних, борбених, са бар неким БИТНИМ РЕСУРСИМА у поседовању, али које се, авај, налазе "на незгодном месту"!? Према томе ваш приступ, иако се куробецате и тврдите супротно се УОПШТЕ НЕ РАЗЛИКУЈЕ од приступа других овдањих коментатора и полемичара, заправо ви сте једни другима "слике у огледалу"!? Што нас опет води до друге стваке, до ЈУГОСЛАВИЈЕ!? ЗАШТО је Југославија у крајњем била ПОГРЕШКА!? Па зато што је заснована на ПОГРЕШНОМ принципу националне и језичке сродности, а не на ИСПРАВНИЈЕМ принципу КУЛТУРАЛНЕ СРОДНОСТИ народа, која би водила политичком повезивању, не нужно у једној држави!? Овај текст управо о томе говори, о практичној НЕМОГУЋНОСТИ да са Бошњацима имамо бар КОМПАТИБИЛНЕ политике!?
Препоруке:
11
2
28 недеља, 18 март 2018 12:44
серпска сарма, а мож и пасуљ@ Petar II Petrović Njegoš
Кад будете испунили све оно што траже МЕЂУНАРОДНИ ЗАКОНИ, тек онда можемо да причамо, пре тога не!? Узгред, тачно се зна ДАН кад је ОБНАРОДОВАНА "montenegrinska nacija", то је био дан кад је Ђидо, један од "јунака" предметног текста, с пролећа 1945 у Титиној "Политици" обзнанио ПРОЈЕКАТ СТВАРАЊА "црногорске нације"!? То је све ПРОВЕРЉИВО, тамо све лепо пише. Наравно да ћу као демократа да ПОШТУЈЕМ избор грађана Црне Горе који себе држе за Црногорце у (псеудо)националном погледу, АЛИ, најмање ИСТИ ТАКАВ ТРЕТМАН тражим и за грађане Црне Горе, који себе И ДАЉЕ СМАТРАЈУ Србима! Овде спада и статус СРПСКОГ језика у Црној Гори. "Гледе" "montenegrinstva" као идеологије, носим се мишљу да напишем текст на тему критике књиге "Трактат о суботи" Јеврема Брковића, "папе" montenegrinstva. Не можете веровати колико тамо има УРНЕБЕСНИХ ГЛУПОСТИ! А то, што још увек траје ТРЕНД антисрбизма, заснован на СТРАХУ Англосаса од руског етаблирања на Балкану, па И ТО ЋЕ ДА ПРОЂЕ, а онда, онда ЈЕДАН-НА-ЈЕДАН!?
Препоруке:
16
2
29 недеља, 18 март 2018 13:00
сизиф
@серпска сарма, а мож и пасуљ
Речете "НИСУ НАМ ДАЛИ", ја питам КО нам "није дао"!?

Културно-просветна елита из Београда. А сви Срби су још откад били окренути Београду.

Имате лепу илустрацију у Данковом Милутину:
А учитељ тера своје. Тамо, вели, по Босни и по другим крајевима де живе наша браћа Јужни Словени... изађем ја напоље, не верујем ни у каке Словене, а нећу ни да се кважим са учитељом пред народом.
http://bit.ly/2hiQcis
Препоруке:
4
3
30 недеља, 18 март 2018 13:04
Сељак Беземљаш3
Мехмед Спахо је био водио Југословенску муслиманску организацију.После његове смрти 1939.г.на чело те партије долази Џафер Куленовић.у НОВЕМБРУ 1941.г. Џафер Куленовић постаје попредседник НДХ а 1945 емигрира у Сирију одакле пише да су Срби агресори на Хрвате муслиманске вере.

Ако се погледа састав "Младе Босне" видеће се да има доста муслимана. Увек је било и и има оних муслимана који су се сматрали Србима(Меша Селимовић, Емир Кустурица....да не бројим)Било их је и у српским ослободилачким ратовима, било их је и у четницима....

Снажан и разноврстан спољни утицај великих сила спречио је овде формирање нације на језику.
То је овдашње муслимане повукло да два пута руше Југославију.Оба пута су пошли за идеологија које воде у пораз.
Комунистичко руководство из НОБа (Авдо Хумо, Осман Карабеговић.....)склоњено је 1971
Комунистичка партија у БиХ иако већински српска деведесетих се трансформише у бошњачку а кемалистичку партију под називом СДП кривљом за рат од османске СДА.
Препоруке:
16
0
31 недеља, 18 март 2018 13:36
сизиф
@Сељак Беземљаш3
Мехмед Спахо је био водио Југословенску муслиманску организацију.

Из Википедије:
Једно од његових значајних политичких достигнућа је “турски параграф”... Уставом је нова краљевина била подијељена на 26 области, а једино је закључено да Босна и Херцеговина неокрњена “остаје у постојећим границама”...
https://sr.wikipedia.org/sr/Мехмед_Спахо

А ево шта пише С. Прибићевић 1933:
Али где прибројати босанске Муслимане, око чега се споре Хрвати и Срби, који говоре само српско-хрватски и којих има више од 700.000? Њихови су интелектуалци у големој већини хрватске оријентације и народне масе у свим политичким акцијама слиједе слијепо интелектуалце. Ту се не треба варати.
("Диктатура краља Александра")

Дакле нормално разграничење с Бошњацима је било очигледан српски национални интерес.
Препоруке:
6
4
32 недеља, 18 март 2018 13:52
Четник
@Сизиф

Дакле нормално разграничење с Бошњацима је било очигледан српски национални интерес.


Ако већ морају да имају државу треба им оставио онај троугао између Зенице, Тузле и Сарајева. И ништа друго осим тога. И то им је превише јер је цела БиХ и тако била српска земља.
Препоруке:
13
0
33 недеља, 18 март 2018 16:10
Сељак Беземљаш
недеља, 18 март 2018 12:36 сизиф
Ваше коментаре (као и већину других) прелећем погледом и ретко се зауставим да прочитам.

Википедија није кредибилан извор и немојте је толико цитирати.
Књигу Светозара Прибићевића "Диктатура Краља Александра" имам.Не сећам се тог цитата али не бих је прелиставао.
Ваљда знате да је Прибићевић био и политичар, и врло неуравнотежен човек.То је јасно и ономе ко је споменуту књигу читао.
Доносити закључке о границам на основу цитата који сте навели није озбиљно.
Препоруке:
13
0
34 недеља, 18 март 2018 22:16
Dositej Obradović: "Bošnjaci će ostati Bošnjaci što su i njihovi stari bili.”
Naziv ni jednog naroda u okruženju ne pojavljuje se tako učestalo i u kontinuitetu kao onaj vezan za Bošnjake. Srpska istoričarka Olga Zirojević je ukazala na to da je naziv Bošnjak (Bosnali, Bosnavi) neuporedivo frekventniji, “za razliku od onih vezanih za sve ostale balknaske zemlje i narode”

U životopisu poljskog kralja Vladislava Varencika 1440. piše: “Oni su isprićavši porijeklo svoga plemena isticali da su im Bošnjacima bili isti pradjedovi kao i Poljacima”

To ime koristi i papa Pijo II. u svom čuvenom djelu “De Europa”

Mario Marulić još u 15. vijeku piše: “Boj su bili s njimi Hrvati, BošnjacI Grci ter Latini ter Poljaci”

E. Čelebija još u 1660. godine piše : “Narod u ovim krajevima u narodnom govoru zove Bošnjaci"

Ahmed-paša Džezzar je govorio “Ja sam Bošnjak, sirovi i neuglađen vojnik"

Njegoš 1851. pjeva : “No Bošnjaka ali Arbanasa, od iskona vojničkog naroda, te se rađa i mre pod oružjem.” itd.
Препоруке:
4
10
35 недеља, 18 март 2018 22:21
NAZIV BOSANSKI JEZIK
Između stotina drugih, pismeni trag da ovaj jezik nazivaju bosanskim ostavili su i :
Mletački knez u Kotoru i Konstantin Filozof (u svom Slovo o pravopisu) početkom 15. stolječa,
Matija Divković 16/17. stolječe,
Muhamed Hevai Uskufi rano 17. stolječe,
Fra Mijo (Mihajlo) Radnić 1683. svoj jezik naziva slovinsko-bosanski,
Evlija Čelebija sredina 17. stolječa,
Fra Stjepan Margetić, (bosanski aliti ilirički 1701.) 17. stolječe
Džakovački župnik Ivan Grlicic, Andrija Kacić Miosić
Mula Matija Antun Reljković (rano 18. stolječe), Mustafa Bašeskija, Osman Šehdi Bjelopoljac, Alberto Fortis (18 stolječe),
Matija Divković u 17. stoljeću u Veneciji štampa svoje knjige na bosančici, a jezik naziva slovinskim i bosanskim.
Ninski biskup u Peri pisao je još 1581. g.fra J.Arsenigu "bosanskim jezikom".
Čak i katolička Kongregacija za širenje vjere jezik stanovnika Bosne kaže “svi su jezik u Bosni i Hercegovini nazivali bosanskim”.
Препоруке:
5
18
36 недеља, 18 март 2018 22:32
SVJEDOČANSTVO EVLIJE ČELEBI O JEZIKU
Evo šta nam piše Evlija Čelebija davne 1660. godine:
•Grad Užice: Govori bosanski.
•Grad Kladovo: Svo stanovništvo govori bošnjački i turski, a znaju i vlaški
•Govori se srpski i bugarski u Kruševcu,
•Govore mađarski u Osijeku,
•Kasaba Prijepolje: …govore bosanski, srpski, bugarski i latinski.
•Kasaba Čajniče: Svi stanovnici govore bosanski.
•Grad Foča: Govore bosanski.
•Kasaba Stolac: Govore bosanski.
•Kasaba Ljubinje: međusobno govore bošnjački i latinski (misli se na dalmatinski romanski jezik).
•Beograd: “imaju svoj zaseban nepravilni način govora…. Brojevi im se izgovaraju izgovaraju slično kao na bosanskom jeziku.
•Kasaba Požegadžik (Požega u Srbiji): govore bošnjački, srpski i bugarski.

Kojoj naciji danas pripadaju i čijim jezikom govore potomci ovih Vlaha i Bugara koje spominje Evlija?
Препоруке:
5
17
37 понедељак, 19 март 2018 01:11
сизиф
@Сељак Беземљаш
Ваљда знате да је Прибићевић био и политичар, и врло неуравнотежен човек.То је јасно и ономе ко је споменуту књигу читао.

Уочите да се Прибићевић овде очигледно труди (1933!) да убеди Србе да од њихове "муслиманске приче" нема ништа. Помиње два кључна аргумента, како их он види, "више од 700.000" и "њихови су интелектуалци у големој већини хрватске оријентације", подвлачи значај овог другог и завршава са "ту се не треба варати".
Препоруке:
4
2
38 понедељак, 19 март 2018 02:22
Ivan Gundulić -Osman: “Na konjijeh sve Bošnjaci sjahu svijetlo odjeveni”
Godine 1844 Ilija Garašanin u svom Načertanju piše “treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate… Po sebi se predpostavlja da bi ova istorija morala biti spisana u duhu slavenske narodnosti i sa svim u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka.”

Josip Ljubić 1895 piše: “Kad se Bosna i Hercegovina iz stoljetna sna prenula u život, pohitaše Srbi i rekoše Bošnjacima: "Amo k nama, vi ste Srbi". Kad to opaziše Hrvati, pohitaše i oni i rekoše Bošnjacima: "Ne k Srbima, već k nama, vi ste Hrvati". Ali Bošnjaci nisu bile lude.”

Vasif-beg Bišćević,1911. godine piše: „Bosna Bošnjacima, narodnost bosanska i jezik bosanski“ – moja su lozinka”...“e kad bi vidjeli koliko je uz srce našeg naroda prirasla istina da Bošnjak može biti samo Bošnjak i da govori samo bosanski, uvjeren sam da im ne bi nikad na um palo osjećati se kakvim tuđinom, odnosno Hrvatom ili Srbinom”
Препоруке:
5
10
39 понедељак, 19 март 2018 04:27
Ненад Пиваш
@Dositej Obradović i bošnjačka kriva interpretacija

Кад већ лепо цитираш нашег писца Доситеја Обрадовића било би још лепше да знаш шта је он стварно записао. Ево, вољан сам те поучити.

Говорећи за народе који у овим краљевствам и провинцијам живу, разумевам колико грчке цркве, толико и латинске сљедоватеље, не искључавајући ни саме Турке Бошњаке и Херцеговце, будући да закон и вере може се променити, а род и језик никада. Бошњак и Херцеговац Турчин – он се Турчин по закону зове, а по роду и по језику, како су год били његови чукундедови, тако ће бити и његови последњи унуци: Бошњаци и Херцеговци, догод бог свет држи


Дакле, Доситеј увек након што каже "Бошњак" каже и "Херцеговац". Зашто? Зато што су за њега то регионални термини, а не национални. Као када неко данас каже "Босанац и Херцеговац". Уосталом "Бошњак" није ништа друго до архаична верзија израза "Босанац".
Препоруке:
12
4
40 понедељак, 19 март 2018 04:58
Ne spominjee Hercegovce
Najveći srpski prosvetitelj Dositej Obradović, ne bez tipičnih srpskih predrasuda o muslimanima (Turcima), krajem 18. vijeka piše: “Oni su bili Turci dok Turci tom zemljom vladaju a kad se pravi Turci vrate u svoj vilajet od kuda su proizisli, Bošnjaci će ostati Bošnjaci što su i njihovi stari bili.” (Ljubezni Haralampije 1783. ).
Препоруке:
5
8
41 понедељак, 19 март 2018 12:30
Сељак Беземљаш
На територији садашње Француске је више од 400 година постојала држава Прованса.Нема провансалског језика ни провансалске културе.Сигурно је и папа и други писао о "провансалском"и "провансалцима" као што коментатори пишу о "босанском"
Нико се не бави јаловим послом. Мора се имати критичка маса и за културу и за језик. Нека свако зове себе како хоће али Бошњаци су за 100 година 9 пута мењали своје име.
Нација се као и све друго ствара у свакодневном и дугом рвању са историјом(да ли је бошњачки хрвању)па ако опстане постоји.

Када је 1861 после много сукоба уједињена Италија само 5% људи у тој држави говорило је одабраним дијалектом.После Италије требало је стварати Италијане.И успели су.(није баш пд винклу)

Исто и Немачка.Ујединила се 1871.До тада уједињење спречавали Французи.Помагали мале државице против централизма.
наставак
Препоруке:
9
0
42 понедељак, 19 март 2018 13:08
kasno je...
E Srbi, Srbi... kasno je odavno. Da je pameti bilo kompletan taj puk ste mogli prigrliti, ali nit su Srbi - Rusi, nit je Srbija - Rusija, Niti je SPC - RPC. Rusija i sada ima toliko lojalnih muslimana koji se osećaju Rusima, čak u elitnim jedinicama. Velika nacija, bez frustracija. SPC je zadnjih vekova naciju markirala pravoslavljem terajući sve druge. Pre zadnjeg rata kod muslimana je ogroman broj imena bio Slobodan, Zoran, Goran... u dve generacije moglo se desiti da se počnu izjašnjavati kao Srbi. Sad je kasno, a ako mile da će ih lako istrebiti bome će to pirova pobeda biti.
Препоруке:
10
4
43 понедељак, 19 март 2018 13:23
Ненад Пиваш
@Ne spominje Hercegovce

Доситеј Обрадовић још како спомиње Херцеговце, ово што сам ти ја цитирао горе су дословно гледано реченице које претходе тој реченици коју си ти написао. Међутим ти то не знаш, а постоји разлог зашто не знаш. Зато што ти ниси читао ни Доситеја, а ни Гарашанина, већ само понеке њихове реченице извучене из текста које су бошњачки аутори убацили у своје чланке. Или у горем случају ниси прочитао чак ни текстове ваших аутора, већ само оне сличице са цитатима које делите на вашим сајтовима и у фејсбук групама. Али ништа се ти не брини, ту сам ја да те просветлим, ево, овдје имаш читаво Писмо Харалампију, које није дугачко, па прочитај уколико ниси интелектуално лењ и закључи да ли су за Доситеја Бошњаци посебан народ или пак регионална одредница:

https://srpskijezikzadrugugodinu.wordpress.com/2014/05/25/dositej-obradovic-2/
Препоруке:
8
4
44 понедељак, 19 март 2018 13:39
Ciji je ovo jezik
Zasto na svaki spomen srpskog jezika izmedju 14 i 19 vijeka postoje bar 3 pomena bosanskog jezika. Zasto na svaki spomen Srbina u istom periodu postoji barem 5 spomena Vlaha. Zasto Vuk Mandusic sebe zove Vlahom, Pavle Babic Racanom a Grof Djordje Brankovic Slovenom ilirika?
Koji jezik se bolje razumije Dositeja Obradovica iz 19 ili Hevaji Uskufija iz 17 stoljeca?
Ciji je jezik uzeo Vuk Karadjic i kako se tada taj jezik u Bosni zvao?
Zasto su najumniji Srbi toga vremena za Vukov jezik govorili "Nije to srpci" a turska vlast u Bosni ga odmah uvela u skole
Препоруке:
5
7
45 понедељак, 19 март 2018 13:57
Grah u Beogradu
Adil Zulfikarpasic je dosao u Beograd da pregovara znajuci za predhodni dogovor Miloseviceva i Tudjmana. U Beogradu u ga primili u nekoj kasarni i dali mu da na podu jede vojnicki grah. Slika je objavljena u Oslobođenju. Nije tacno da je ponudjeno da Bosnjaci budu komadanti korpusa. Nikakve garancije za sigurnost muslimanskog puka nisu ponudjene. Adil se vratio praznih dzepova. Malo poslije Izetbegovicu koji je takodjer trazio oruzane garancije (upravu nad policiom i vojskom u BiH) u zamjenu za ostanak u Jugoslaviji Adzic u Skopju direktno rekao " Nije za vas policija i vojska To je srpska delatnost" Koliko je to tacno pokazao je iduci rat u kome su nenaoruzani Bosnjaci ubili duplo vise srpskih vojnika nego HVO, HV, NATO i UCK skupa
Препоруке:
5
10
46 понедељак, 19 март 2018 15:51
O Dositeju, caru i jeziku
Regimenti Ernesta Gideona fon Laudona oktobra 1789. pali i ruši Beograd. Okupaciju Beograda od strane Austijanaca Dositej Obradović, naziva oslobođenjem.

1783. Dositej veliča austiskog vladara Josipa II te njegovo doba naziva “zlatni vijekom u kojem vlada Minerva, evangelska slobode i tolerancija”.

Dositej Obradović u Karađorđevoj Srbiji ima titulu “popečitelj duhovnih djel i narodnago prosveščenija"

Godine 1833. pise knjige "Ezopove i pročih raznih basnotvorcev basne" i “Pesna na insurekciju Serbijanov”.

I najprostiji bosanski seljak je i prije 500 godina govorio nama razumljivijim jezikom od ovog najvećeg srpskog prosvetitelja.

200 godina prije Dositeja Uskufi piše:
"BOSANSKI DA VAM BESIDIM,BRATANI,
DA SLUŠAJU DOBROTELJI, PRIJATELJI ZNANI.
VI MOJI VIRNI DRUGOVI
VI MOJI MIRNI ZUGOVI...
I JEDNO i DRUGO OMRAZOM KUDEĆI
KADA ĆETE BOGA NAĆI.
Препоруке:
4
6
47 понедељак, 19 март 2018 16:03
серпска сарма, а мож и пасуљ@ Ciji je ovo jezik
Елем "пријатељу", једно питање: 1) ЗАШТО нема БИТНИХ помињања бошњачког језика, бошњаштва и сличног ПРЕ 1463!? И сугестија: 2) Пошто бомбардујеш неким "подацима", који су КАО И ОБИЧНО НЕСЕЛЕКТИВНИ, зашто не погледаш писма Дубровачког Великог већа и Већа умољених, писана околним моћницима, као и даљим силама, попут папске у Риму, млетачке у Венецији, османске у Цариграду и хабзбуршке у Бечу и видиш КАКО су они НАЗИВАЛИ ЈЕЗИК КОЈИМ ГОВОРЕ, као и ЈЕЗИК којим се ГОВОРИЛО у ОКОЛНИМ ЈУЖНОСЛОВЕНСКИМ КРАЈЕВИМА!? Ако ништа друго Дубровчани су били ВЕОМА УПУЋЕНИ у ТАМОШЊЕ ПРИЛИКЕ, такође ЈЕЗИЧКИ ВЕОМА ЕДУКОВАНИ, уз то гајили су, иако предани католици, врло дуго ЈАКО ОСЕЋАЊЕ СВЕСЛОВЕНСКОГ, али и ЈУЖНОСЛОВЕНСКОГ ЈЕДИНСТВА, практично до самог краја њихове Републике и то независно од тога одакле су ти јужни Словени и коју су веру исповедали!? Према томе, пре ће Џиво Гундулић или Марин Држић да знају како се СТВАРНО зове језик којим се говорило (и писало чак на ТРИ ПИСМА!), а не тамо неки Анадолац!?
Препоруке:
9
5
48 понедељак, 19 март 2018 16:03
Sta je to Srbin
Simo Matavulj:Od iskona, pa i na Primorju, Srbin je bio samo pravoslavni, Srpstvo je značilo samo pravoslavlje, kao što u ovim krajevima (na istoku) znači i danas

Vladimir Karić:'Srbin ide u tome toliko daleko, da ne odvaja vjeru od narodnosti svoje, da je naziva srpskom vjerom, i da, na posljetku, čovjeka ma koje nacionalnosti hoće da nazove Srbinom, ako je samo pravoslavni

Rus Aleksandar Giljferding je prilikom obilaska Bosne zabilježio da njega sami Srbi smatraju Srbinom samo zato što je pravoslavac.

Pavel Rovinski o pojmu Srbin u Crnoj Gori 1879 'Imenom Srbin označavaju pravoslavnoga, a zatijem navode imena plemena'

Stojan Novaković (1842 –1915): Taj stari srednjevjekovni srpski tip, koji identifikuje srpstvo s pravoslavljem, osnova je onoj sinonimici po kojoj su gde kojim prostim ljudima našega veka Rumuni, Rusi, Grci – srpske vere zato što su pravoslavni"

Bošnjaci su sve pravoslavce u Bosni nazivali Vlasima po etničkom porijeklu a njihovu vjeru srpskom
Препоруке:
5
8
49 понедељак, 19 март 2018 16:31
Kako su Dubrovcani zvali svoj jezik
3.jula 1436, mletački knez u Kotoru kupio je petnaestogodisnju djevojku "bosanskog roda i heretičke vjere, zvanu BOSANSKIM jezikom Djevenu".

Godine 1472. u Veliko viječe u Dubrovniku je donijelo odluku o jeziku kojom je zabranjen lingua SLAVA ( nema pomena ni o kakvom hrvatskom ili srpskom jeziku), i u isključivoj upotrebi je "lingua vetus ragusea aut latina vulgaris"

Svi dokumenti Dubravačke republike ukljućijući i čuveni statut (Liber statutorum civitatis Ragusii) pisani su na latinskom jeziku.

Dubrovački književnik Junije Palmotić (1607 -1657) štokavsko narječje naziva BOSANSKIM jezikom. On kaže da se u pisanju svoga djela opredijelio se za govor "susjednih Bošnjaka” .

1649. Micalia Jacobus pise: "Odlućio sam se za BOSANSKI JEZIK jer je on najljepši"

1808. u Dubrovniku pojavila "Grammatica della lingua Illirica", koju je napisao Antun Kanižic, u čijem predgovoru istiće da je od svih dijalekata ilirski ili dalmatinsko-BOSANSKI najsavršeniji
Препоруке:
5
6
50 понедељак, 19 март 2018 16:44
CIJI JE OVO JEZIK i kako se zove
Vukov pravopis,je prvi put 1867 stampan u Sarajevu i to kao "Bukvar za osnovne škole u vilajetu bosanskom

Sava Tekelija govoreci o Vukovom jeziku kaže: “Srpski to nije. Pusto jezika”…

Jovan Sterija Popović govorio "Što će nam ovaj tuđi element u rođenoj našoj obraz slovenstva azbuci? "

Miroslav Samardžić u svom djelu “Tajna Vukove reforme” piše “Tako je lukavi Kopitar, u svojoj sada više godišnjoj igri, mamio Srbe da se odreknu jezika Svetog Save, da ga proglase mrtvim”.

Svetislav Basara piše: “Vuk ne samo da je upropastio jezik nego je buduće naraštaje lišio istorisko kontinuiteta. Naša stvarna istorija nema više od 150 godina iza tog vremenaje prostor jednog drugog jezika, jezika koji nam je stran kao ruski ili česki. Jer se kontinuitet jednog naroda ne prenosi krvlju nego jezikom. Naši nesporazumi sa istorijom otuda ne potiću od mržnje i nerazumevanja sveta prema Srbima, nego od tragićnog nerazumevanja nas samih”.
Препоруке:
9
3
51 понедељак, 19 март 2018 18:10
ČENGIĆI - ZULFIKARPAŠIĆI
Zulfikarpašići potiću od ZULFIKAR-PAŠE ČENGIĆA - PAŠE MILJEVINE čije se ime sa strahom spominjalo na Drobnjacima. Učestovao je u bitci na Grahovu 1817 kada je posječeno 52 Crnogorca (Katunjanina) i 22 Grahovljanina, među kojima i devet Petrovića uključujući brata i sinovca vladike Njegoša Joka i Stevana Petrovića.

Tomo Oraovac je izmislio priću da su Čengići potomci Pavla Orlovića, barjaktara kneza Lazarovog.
Međuim siroti Tomo nije znao da taj Pavle Orlović nije stvarni već izmišljeni lik iz guslarske pjesme "Kosovka djevojka", kog su mnoga crnogorska bratstva u 19. stolječu uzela za svog imaginarnog pretka.

Sa druge strane Čengići svu svoju istoriju imaju zapisanu još od 15. stoljeća. Najstariji sačuvani ferman u Bosni u posjedu begova Čengića (danas u Bošnjačkom institutu) potiće još iz 1498. godine.

Prema austriskom popisu 1880. godine Čengići su imali u posjedu 1.338 selište sa preko 20 hiljada kmetova.
Препоруке:
8
3
52 понедељак, 19 март 2018 18:33
Сељак Беземљаш
наставак
Да би ујединили Немачку Пруси су морали 1871 тући Французе ући у Париз.И у Сали огледала у Версају су прогласили ДРУГИ РАЈХ (званично име)Од Баварске и њених 700 година државноси остао је само назив једне улице по владајућој династији.

Да су Французи ушли у Берлин Баварска би била држава, Баварци,Пруси,Хановерци,Швабе...и ини били би нације и ратовали би католици и протестанти.(Немци су већином протестанти)


И ратовали су 30 година 1618-1648 А интересантно је да је Немачка из рата изашла искрварена, са преполовљеним становништвом и исцепкана на 71 државу.А француска уједињена и моћна.

Као што знамо из историје српска војска никада није ушла у Беч, Берлин или Лондон.Није ни имала ту намеру.
Али су они улазили у Београд или су једној мањини око нас обећавали "да ће Срби окитити врбе" и да ће "бомбардовати Београд".9 пута је Босна била основа за напад на Србију.Поћорек 9.

Историја не памти да је толико труда учињено да би удовица постала худовица.
Препоруке:
10
2
53 понедељак, 19 март 2018 19:03
@Сељак Беземљаш
Nije baš.
Vlasi Josipa Filipa Vukasovića su učestovali i u bitkama za Loano 1795, Montenote 1796, Dego 1796., Lodi 1796., Borgeto 1796., Castiglione 1796., Calliano 1796., Rivoli 1797., Verderio 1799., Marengo 1800., Veronu 1805., Thann 1809, Aspern-Essling 1809. , Vagram 1809. itd...

Genrali Lazar Mamula, Gavrilo Rodić i Stevan učestovali su u austrisko pruskom ratu 1866. i bitci kod Custoze protiv Talijana. Genral Lazar Mamula sudjelovao je i u vojnim pohodima na Padovu, Mantovu i Siciliju.

Pavle Branković i njegova Petrovaradinska regimenta se za Hazburge borila u Savoju u Francuskoj u gradu Albertville. Arsenije Sečujac se za Austrijance borio protiv Španaca i Francuza u bitci na Piacenzi u sjevernoj Italiji i protiv Prusa u bitkama na Kolínu i Landeshutu. I njegov otac Đorđe Sečujac je bio u kapetan austriskoj službi. Sava Davidovac bio je jedan od komadanata u bitci kod Oitanjana itd
Da ima prostora nabrajao bih iducih pet stranica
Препоруке:
9
3
54 понедељак, 19 март 2018 19:15
Srbin Đura Lemajić, komadant opsade Sarajeva 1878
Prilikom austrougarske okupacije Bosne 1878 na austrougarskoj strani poginulo preko 250 srpskih vojnika. Prema podacima koje donosi V. Haard, samo iz Dalmacije poginulo je poginulo je i nestalo 250 vojnika Srba i Hrvata a ranjeno 403. Sličan broj ih je poginulih Srba i Hrvata dolazi i iz ostalih dijelova carstva. Nije poznato da je i jedan Srbin ili Hrvat 1878. godine poginuo braneći Bosnu od Austrougarske.

Austrougare u osvajanju Hercegovine predvodio Srbin barun Stjepan (Stevan) Jovanović. U Mostaru su Srbi sa cvjećem dočekali austrisku vojsku predvođenu Srbinom general bojnikom Teodorovićem. Satima je pravoslavna crkva zvonila

Napadima na Livno su pod komandom Srbina bojnika Špiridona Mitrovića učestovali su druga i treća satnija 79. dalmatinske domobranske bojne kao i četvrta satnija iz Sinja, sve sačinjene od Srba i Hrvata.

Kolajne za vojne zasluge dobili su Stjepan Peić Budislav Hinić, Tučković, Matasović, Mijo Dujaković, Aleksa Novaković, Ilija Čolović itd.
Препоруке:
6
7
55 понедељак, 19 март 2018 19:32
poručnik 52. mađarskog pešadijskog puka Srbin Svetozar Borojević.
U Bosni i Hercegovini su 1882. godine ukupno regrutovana 1334 dobrovoljca za austrougarsku vojsku od kojih je bilo 614 pravoslavaca (46%), 461 katolik (35%) 253 muslimana (18.5%) i 6 Jevreja(0,5%).

Na početku 1896. godine u sastavu bosanskohercegovače žandarmerije se nalazilo 2310 osoba, od kojih su bila samo 394 ili 12% iz Bosne i Hercegovine. Među Bosancima i Hercegovcima u austrougarskoj žandarmeriji bilo je najviše pravoslavaca- 207 ili 53,%, katolika 120 ili 30%, i samo 67 muslimana (17 %).

Austrougarska uprava je 1879. osnovala carski i kraljevski dječački vojni pensionat (vojnu školu). U toj školi je školske 1903/04. godine bilo 104 pitomca od čega 20 pravoslavnih, 79 katolika, 6 ostalih i samo 1 musliman.

U austrougarskoj vojsci 18 godina nakon okupacije 39 pravoslavnih oficira služilo Austrougarsku kraljevinu dok ni jedan Bošnjak musliman nije bio austrougarski oficir.
Препоруке:
7
5
56 понедељак, 19 март 2018 21:10
Ненад Пиваш
Уме ли неки необошњак нормално да води дискусију, да одговара на тврдње са тврдњама и сл? А не само да качи гомилу ствари са ваших сајтова потпуно игноришући шта други кажу. Тако се дискусија не води, постоје нека основна правила којих се држе људи са ваљаном структуром размишљања.

Ваши новокомпоновани митови се врло лако побијају.

1. Доситеј Обрадовић помиње равноправно Бошњаке и Херцеговце, јер су за њега то регионалне одреднице.
2. У Начертанију Илије Гарашанин не постоји реченица како "У Босни живе Бошњаци православне, католичке и исламске вере" на коју се ви позивате. Користи се термин Бошњак, јер је то била архаична верзија онога што је данас Босанац. Гарашанин све становнике БиХ сматра Србима.
3. Песмицу која вас одушевљава, о томе како у БиХ до скоро није било ни Срба ни Хрвата, написао је Сафвет Башагић, човек који је недуго након тога постао Хрват. "Доследно" нема шта.
4. Термин Влах се користио у различитим контекстима. Некада има статусно, а некада етничко.
Препоруке:
11
6
57 понедељак, 19 март 2018 21:49
Da ne kaze autor da nema diskusije
Recenica iz Nacertanja koju sam citirao “treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate….” nalazi se u poglavlju O politiki Srbije u smotreniju Bosne, Ercegovine, Crne Gore i Sjeverne Albanije

I moj citat Dositeja je takodjer tacan. Dositej je
je Bosnjake smatrao narodom kog treba posrbiti jednako kao sto je Jevte Dedijer pisao ministru unutarnjih poslova Srbije u izgnanstvu 1916 "Kod Bitolja nasao sam nekoliko sela Vlaha koje treba pretvoriti u Srbe kulturnim postupkom"

O regionalnom porijeklu znacenja imena Bosnjak
Narodna pjesma o smrti Malik bega Redžepagića
TU STAVLJAJU LJUTE OSMANLIJE
I BOŠNJAKE LJUTE OKLOPNIKE
IZ PLAVA GRADA BIJELOGA
BOŠNJAČKA JI MAJKA PODNIVILA

VLASI
Sima Ćirković: Dosljedno razlikovanje Vlaha od Srba u izvorima, posljedica je realne odvojenosti Vlaha kao grupe drugačijeg porijekla

Sultan Mehmed II., daje Dubrovčanima slobodu trgovanja: “i po blgor’skoj zem’li i po Sr’blj e h’ i po vlaškoj zem’li i po ar’banaš’koi i po Bosni
Препоруке:
7
3
58 понедељак, 19 март 2018 21:59
серпска сарма, а мож и пасуљ@ о Bpsni, Bošnjacvima, Bošnjakluku њиховом "jeziku", који је заправо СРПСКИ
Мало замијећивање "гледе" ПИСМА г-де Bošnjaka! Г-до, ЗАШТО КОРИСТИТЕ LATINSKO pismo, поред ВАШЕ Босанчице, тј. беговског писма, које је скоро истоветно писмо српскословенској ЋИРИЛИЦИ!? Јер, неко ко ПРЕТЕНДУЈЕ на старину, ваљало би да се држи ПИСМА његових ПРЕДАКА, а не оно што је усвојено за Титина вакта!? Ми Срби смо РЕФОРМИСАЛИ нашу азбуку и правопис, нисмо је напустили, иако се интензивно радило на томе. О ЗАМЕНИ теза, којој прибегавате кад потежете ауторе од Текелије до Басаре, који се ПРОТИВЕ Вуковој реформи српске ЋИРИЛИЦЕ, не бих шире писао, сем што бих вас упутио на спис нашег познатог писца Мехмеда МЕШЕ СЕЛИМОВИЋА "За и против Вука". Да се вратимо на ОСНОВНО, који је језик или народ СТАРИЈИ, српски или bošnjački. Идемо на најауторитативнијег аутора који малтене ЈЕДИНИ темељно обрађује досељавање Словена на Балкан, а то је био византијски цар-писац Константин Порфирогенит у његовим делима "Спис о народима", "Спис о темама", што уз пар мањих његових дела даје кохерентну слику.
Препоруке:
5
6
59 понедељак, 19 март 2018 22:08
Ненад Пиваш@Da nema diskusije - Najpre o Dositeju Obradoviću
Није мања част света у којеј се славеносерпски језик употребљава, него земља француска илити инглеска, искључивши врло малу различност која се находи у изговарању,које се случава и свим другим језиком. Ко не зна да житељи чрногорски, далматски, херцеговски, босански, сервијски, хорватски(кромје мужа), славонијски, сремски, бачки и банатски(осим Влаха) једним истим језиком говоре?

Говорећи за народе који у овим краљевствам и провинцијам живу, разумевам колико грчке цркве, толико и латинске сљедоватеље,не искључавајући ни саме Турке Бошњаке и Херцеговце,будући да закон и вере може се променити, а род и језик никада. Бошњак и Херцеговац Турчин – он се Турчин по закону зове,а по роду и по језику,како су год били његови чукундедови, тако ће бити и његови последњи унуци: Бошњаци и Херцеговци, догод бог свет држи. Они се зову Турци док Турци том земљом владају, а како се прави Турци врате у свој вилајет откуда су произишли,Бошњаци ће остати Бошњаци и биће што су њихови стари
Препоруке:
1
6
60 понедељак, 19 март 2018 22:11
O Vlasima kao statusnom pojmu.
Povelja manastiru Sv. Nikole na Vranjini 1280:
„ili je Srbin ili Latinin, ili Arbanas, ili Vlah“.

Povelja kralja Milutina 1296: “A ot vlastel velikih i malih kto se obrete i čto ljubo ispakosti ... ili Srbin, ili Latinin, ili Arbanas, ili Vlah, da primi gnjev i nakazanije od kraljevstva“.

1553 Venecijanski dužnosnik u Dalmaciji: “Vlasi su divljiji nego životinje, žive pored cesti i pljačkaju i ubijaju putnike i misle da je hvale vrijedno živjeti od pljačke. Oni su ljudi srpske šizmatičke vjere i turski su podanici”.

Sultan Mehmed II.,1459. daje Dubrovčanima slobodu trgovanja: “i po blgorskoj zemli i po Srbljeh i po vlaškoj zemli i po arbanašoi i po Bosni…

Drago Roksandić »Vlasi su podrijetlom Romani (srodnici današnjih Rumuna),"

S. Ćirković : " Vlasi i Arbanasi su prodirali među plemstvo, a svoju društvenu promociju su plaćali slavenizacijom"
Препоруке:
8
2
61 понедељак, 19 март 2018 22:17
серпска сарма, а мож и пасуљ@ о Bоsni, Bošnjacima, Bošnjakluku и њиховом "jeziku", који је заправо СРПСКИ, наставак
Та дела Константина Порфирогенита, лично писана или од њега (вероватније) само редигована, настала су углавном 940-тих година, коришћењем како царских архива у Константинополису, тако и папских у Риму, старих тад бар век из пера папског библиотекара Анастасија, како у делу "DE KONVERSIONE CROATORUM ET SERBORUM - Изгубљени извор Константина Порфирогенита" доказује познати историчар др Тибор Живковић (сад покојни), рођени Мостарац! У њима (дело "Спис о народима") стоји и ово: "А од владе Ираклија, цара Ромеја - а на који начин биће испричано у поглављу о Хрватима и Србима (поглавља 30, 31 и 32 те књиге) - читава Далмација (римска провинција Далмација обухватала је грубо подручје које данас зовемо западним Балканом, ergo Хрватска, БиХ, Србија и Црна Гора) и племена око ње као Хрвати, Срби, Захумљани, Травуњани, Конављани, Дукљани и Неретљани који се називају Пагани..." Сад да рашчивијамао ШТА Порфирогенит подразумева под "Захумљанима, Травуњанима, Конављанима, Дукљанима и Неретљанима"!?
Препоруке:
4
4
62 понедељак, 19 март 2018 22:19
Ненад Пиваш@Da nema diskusije - O Garašaninu
Дакле, Доситеј говори о Бошњацима и Херцеговцима, сматра их Србима, а сматра да ће по одлуску Османлија и они сами престати да се зову Турцима.

А сада Начертаније:

Но као најглавнији и основни закон државни мора се представити и утврдити у томе: да књажевско достоинство мора бити наследствено. Без овога начела, које сачињава јединство у највишем државном достојанству не може се сталан и постојани државни сојуз међу Србијом и сусједним Србима ни помислити. Ако Бошњаци не би ово примили, то би отуда као сигурно сљедовало раскомадање Сербаља на провинцијална мала књажевства


К овоме дакле треба учинити да се Бошњаци и остали Славени код овог треба заштиту и сваку помоћ да нађу кад год се о том радило буде овог начела вредност показати


Дакле НЕ да се "обрате" у смислу преобрате.
Препоруке:
4
5
63 понедељак, 19 март 2018 22:33
серпска сарма, а мож и пасуљ@ о Bоsni, Bošnjacima, Bošnjakluku и њиховом "jeziku", који је заправо СРПСКИ, други наставак
Да видмо које је земље цар Ираклије доделио Србима, његовим (са Хрватима) савезницима против Авара: "Када су прешли реку Дунав покају се, и преко стратега који је тада управљао Београдом јаве цару Ираклију да им додели другу земљу (пошто су били у данашњој егејској Македонији) за насеље. И пошто садашња Србија и Паганија и земља Захумљана и Травунија и земља Конављана беху под влашћу цара Ромеја, а те земље опустеше од Авара (јер из тамошњих земаља они изгнаше Романе који сада станују у далмацији Драчу), то цар У ОВИМ ЗЕМЉАМА НАСЕЛИ ИСТЕ Србе..." Пошто смо то рашчивијали да видимо где је по Порфирогениту била граница Срба и Хрвата, што се раније објашњава у опису хрватских земаља (главе 31 и 32 "Списа о народима"): "Беше подељена њихова земља у једанаест жупанија, наиме Ливно, Цетина, Имотски, Плива, Песентта, Приморје, Брибир, Нона, Книн, Сидрага, Нин; и њихов бан држи под влашћу Крбаву, Лику и Гацку. И споменута Хрватска, као и остале Склавиније географски лежи овако: ..."
Препоруке:
3
4
64 понедељак, 19 март 2018 22:44
серпска сарма, а мож и пасуљ@ о Bоsni, Bošnjacima, Bošnjakluku и њиховом "jeziku", који је заправо СРПСКИ,трећи наставак
"... Дукља лежи према кастелима Драча, тј. до Љеша, Улциња и Бара и иде до Котора, а планинским странам се граничи са Србијом. Од Котора почиње архонтија Травунија и пружа се до Рагузе (Дубровник), а својим планинским (источним) странама граничи се са Србијом. Од Рагузе (тј. Дубровника) почиње архонтија Захумљана и протеже се до реке Неретве и према Приморју допире до Паганије, а планинском страном према северу граничи се са Хрватима, а спреда са Србијом. Од реке Неретве почиње Паганија и пружа се до реке Цетине и има три жупаније Растоцу, Мокро (данашња Макарска) и Дален. Две жупаније Растоца и Мокро, леже близу мора и имају лађе, а Дален је далеко од мора и они (становници Далена) живе од обрађивања земље. Њима су суседна четири острва Мљет, Корчула, Брач и Хвар, врло су лепа и плодна са опустелим градовима и много маслињака; на њима они станују, поседују своја стада и од њих живе. Од реке Цетине почиње Хрватска и пружа се према Приморју до граница Истре, односно града Лабина ..."
Препоруке:
3
4
65 понедељак, 19 март 2018 22:48
Objavite barem Nacertanje
Treće osnovno načelo ove politike jest: jedinstvo narodnosti, kojeg diplomatičeski zastupnik treba da je pravlenije knjaževstva Srbije. K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni OBRATE i kod ovog treba zaštitu i svaku pomoć da nadu kad god se o tom radilo bude ovog načela vrednost pokazati.

Dakle kao i Dositej Garasanin hoce Bosnjake da OBRATI

Nesto kao "Kod Bitolja nasao sam nekoliko sela Vlaha koje treba pretvoriti u Srbe kulturnim postupkom"

Garasanin dalje pise: " osobito vnimanije obratiti i istoriju o kojoj je gore reč dati napisati črez čoveka vrlo sposobnog i duboko pronicavajućeg.”

Dakle ne pisati istoriju istinito nego pronicljivo.
Stara skola ste vi.
Препоруке:
6
3
66 понедељак, 19 март 2018 22:49
Sten
Za ovoga "Bosnjaka" koji se uvek predstavlja naslovom onoga o cemu pise pa ne mogu direktno da ga oslovljavam.
Dakle, imate sklonost da iz konteksta izvlacite uvek ono sto Vam odgovara izbegavajuci objektivno sagledavanje stvari. No, i ako se slozimo sa svim sto ste napisali ostaju nam neke nelogicnosti na koje je tesko, a pre bih rekao nemoguce odgovoriti.
Vi drevni Bosnjaci sa jakim nacionalnim osecanjem 1974. godine ne znadoste da ste Bosnjaci, nego se nazvaste Muslimanima. I ne samo tada nego i 1992. poverovaste da ste da ste Bosanci. Onda vam gospoda Filipovic i Zulfikarpasic objasnise da ti nazivi nisu bas prikladni nego bi veci efekat po nacionalnu stvar imalo to ako se preimenujete u Bosnjake. Jos cudnije je da Bosnjaci ne govore Bosnjackim, jezikom nacije, nego Bosanskim jezikom koji je nastao od geografske odrednice, mada sav svet govori jezikom naroda ili nacije. Naravno, to je i logicno jer geografski pojmovi ne govore. Ljudi govore.
Препоруке:
7
6
67 понедељак, 19 март 2018 23:02
серпска сарма, а мож и пасуљ@ о Bоsni, Bošnjacima, Bošnjakluku и њиховом "jeziku", који је заправо СРПСКИ,ту смо, близу!
" ... и са брдске стране у извесној мери пружа се и даље од провинције Истре, а према Цетини и Ливну граничи се Србијом. Земља Србија лежи испред свих осталих земаља, са севера се граничи Хрватском а са југа Бугарском." После тога следе доста опширни описи међусобица Срба и Бугара, при чему онако успут Порфирогенит у следећим редовима сугерише да је Босна била ПОСЕБАН, али ипак ДЕО Србије: "У покрштеној Србији су насељени градови: Дестиник (градина изнад малог Зворника), Чернавуск, Међуречје, Дреснеик, Лесник, Салинес (да, да Соли, потоња Тузла!), и у ОБЛАСТИ Босне Котор (Котор Варош или неки други босански Котор!?) и Десник (Тешањ!?)." Све ове податке можете пронаћи у "Возантијским изворима за историју народа Југославије", том 2 (фототипско издање 2007), као и скорашњем комплетном (истина нектитичком) преводу "Списа о темама" и "Списа о народима", издатог у Београду 2014. Упутио бих вас и на одличну књигу покојног проф. Живковића "Јужни Словени под Византијском влашћу", Београд 2002.
Препоруке:
4
6
68 понедељак, 19 март 2018 23:05
oni koji obuvaju sirotinjske cipele bez vrednosti
Tekst djela De administrando imperioima je veoma kontradiktoran i nepouzdan.

Dr. Nada Klaić: „nekritički izvještaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama može poslužiti kao podloga za zaključke samo onom historičaru kome nije odveć stalo do historijske istine…

Poznati hroničar sa kraja 11. vijeka Skiličin Nastavljač spominje da su 1064. godine Ugari, “pored Dunava , susreli sa susednim Bugarima i Pečenezima”.

Nestor Kijevski (+1116.) piše da u njegovo vreme na Dunavu postoje zemlje Ugarska i Bugarska, na koje su se ranije doselili Slaveni

Oton Frajzinski sredinom 12. vijeka piše da se “Ugarska na istoku granići sa Bugarskom, gde se slavna rijeka Sava uliva u Dunav

Čuveni arapski geograf i putopisac Idrisi u Bugarskoj nalazi i ove gradove: Niš, Pirot, Kladovo, Vidin, Braničevo (kod današnjeg Požarevca), Ravno (Ćuprija) itd ..

Niko od njih ne spominje nikakvu Srbiju. Tek Vizantiski hroničar Kekavmen spominje oblast “Serviju” koja se nalazi u Bugarskoj
Препоруке:
6
4
69 понедељак, 19 март 2018 23:13
Ненад Пиваш
@Nepotpisani Bošnjak

Већ сам ти цитирао Начертаније горе, а ти упорно понављаш лаж како пише "да се обрате". Ево ти сада усликано ДИРЕКТНО из Начертанија.

file:///D:/NENAD/Ostalo/Nacertanije/CAM00130.jpg

А што се тиче Влаха. Рекао сам већ да је тај термин некада имао етничко, а некада статусно значење. Но ево шта о Власима каже ваш историчар Мустафа Имамовић у Хисторији Бошњака.

"Приликом досељавања Славени су у Босни затекли нешто романизираног становништва, углавном илирског и трачког поријекла. То се становништво пред великог славенском најездом повлачи у планине. Славени их називају Власима по старогерманској ријечи Wallch, што значи Роман или Римљанин."


А колико се сећам ви сте у последње време навалили са тврдњама да сте Илири, а не Словени. Ево ти сликано опет директно из књиге:

file:///D:/NENAD/Mustafa%20Imamovic.jpg
Препоруке:
4
5
70 понедељак, 19 март 2018 23:15
серпска сарма, а мож и пасуљ@ о Bоsni, Bošnjacima, Bošnjakluku и њиховом "jeziku", који је заправо СРПСКИ, ту смо, сасвим близу...
Шта можемо да закључимо из изложенога, што се У НАУЦИ сматра истином!? па да је континентална Србија обухватала не само данашњу западну Србију, већ се протезала и са леве стране Дрине, држећи у практично целу источну Херцеговину, док је централна Босна, иако са извесном посебношћу, по Порфирогениту такође била ДЕО Србије! На Приморју су биле СРПСКЕ кнежевине Паганија, Захумље и Травунија, од реке Цетине до Котора, док се Дукља, иако не експлицитно означена као српска, практично своди само на приморје између Драча и Котора. Једном речју, СВА територија између Велике Мораве, Врбаса и Саве и на југу ГОТОВО до Приморја је била Србија, уз пар приморских СРПСКИХ кнежевина, лабаво везаних за њу. Е, сад, кад имамо у виду такву КОМПАКТНОСТ територија и ЧИЊЕНИЦУ коју помиње Порфирогенит да су Романи (т. ВЛАСИ!) још од Авара протерани из континента ка Далмацији и Драчу, тј. Приморју, јасно је да је КОМПАКТНОСТ територије и народа на том простору, повлачила и КОМПАКТНОСТ ЈЕЗИКА, а то је СРПСКИ!
Препоруке:
6
2
71 понедељак, 19 март 2018 23:16
Sten
@ČENGIĆI - ZULFIKARPAŠIĆI
Za ovo sto napisaste u potpunosti ste upravu. A za ono sto Smail-Aga Cengic ucini plati vlastitom glavom od tih istih Drobnjaka i tako nasta veliko Njegosevo delo "Smrt Smail-Age Cengica".
Препоруке:
3
6
72 понедељак, 19 март 2018 23:24
@Sten o jeziku
Bosanski jezik je termin star 600 godina i nema stoljeca od tada u kojem nema desetine spomena bosanskog jezika. Mnogo cesce se spominje bosanski nego srpski jezik.Ne postoji skoro ni jedan bosanski fratar koji prije 19 stoljeca svoj jezik zvao drugacije nego bosanski. Bosanskim su svoj jezik zvali i neki Vlasi u Dalmaciji koji su doselili iz Bosne.

Bosanski jezik je dobio ime po narodu te zemlje koji je taj jezik govorio a to nisu bili samo Bosnjaci nego i Vlasi koji su ga od Bosnjaka naucili i oni koje su se tada zvali Latini a kasnije se prozvase Hrvatima.

Bosanski jezik se sirio sa Bosanskom drzavom (pasalukom) Macva, Slavonija, Loznica pola Crne Gore, Sandzak bili su Bosna. Izvan te teritorije i danas se govori drugaciji jezik cak i nakon 200 godina standardizacije

U to vrijeme skoro pola Srba je zivjelo u Bosni a ostali su govorili jezikom kog su djelili sa Bugarima i Makedoncima. Bosanski je u Srbiju uvela Austrougarska u 18 stoljecu.
Препоруке:
7
7
73 понедељак, 19 март 2018 23:26
серпска сарма, а мож и пасуљ@ о Bоsni, Bošnjacima, Bošnjakluku и њиховом "jeziku", који је заправо СРПСКИ, сасвим, сасвим...
Укратко, тај КРУЦИЈАЛНИ и ВЕОМА РАНИ ИЗВОР (9-10-ти век!) говори о СРБИМА и њиховом језику на том за њих ИСХОДНОМ простору (који обухвата око 1/2 садање Србије, око 2/3 Босне и 1/2 Херцеговине, целу Црну Гору и приморје између Цетине и Драча са припадајућим острвима), од кога су се даље ширили према данашњој Војводини, на исток, преко Велике Мораве према Старој Планини, онда према Косову и југоисточној Србији. То је забележено у 3-ћем и 4-том тому поменутог дела "Византијски извори за историју народа Југославије" (Београд, 2007), као и у другим делима српских и других византолога, тако да ваше упадице и цитирања по 3, 4, 5, па и више векова МЛАЂИХ извора делују ми као уобичајена средњовековна препуцавања, типична за то феудално доба. Уосталом, ако ћемо поштено, КАКО да су православни Босне "стекли" СРПСКИ ИДЕНТИТЕТ поред СВЕ ОСМАНСКЕ ВЛАСТИ, коју су у Босни олицетворавали преци садањих Бошњака!? Тј. како је неко ПОДРЕЂЕН попут православаца Босне могао тек тако да се бави ИДЕОЛОГИЈОМ!?
Препоруке:
11
2
74 понедељак, 19 март 2018 23:31
серпска сарма, а мож и пасуљ@ о Bоsni, Bošnjacima, Bošnjakluku и њиховом "jeziku", који је заправо СРПСКИ, па... крај!
Обашка што православне који потичу од или су Срби карактерише веома карактеристичан обичај КРСНА СЛАВА, коју поседују САМО Срби или православни потекли од Срба!? Још кад се узме у обзир да је Крсна Слава врло вероватно само христијанизовани пагански РОДНИ празник, тј. ВЕОМА СТАР ОБИЧАЈ, јасно је да православни Босне нису били никакви православни Бошњаци, већ СРБИ, који су САЧУВАЛИ њихов национални ИДЕНТИТЕТ, за РАЗЛИКУ од неких других, који су га ИЗГУБИЛИ!? Зашто су га изгубили, па можемо и о томе диванити, но, пошто живимо сада у демократским друштвима, мислим да је то ирелевантно, бар до оног момента док се не покрене ОСПОРАВАЊЕ нашег, СРПСКОГ ИДЕНТИТЕТА! Е, онда можемо и ми Срби да поставимо нека, ВЕОМА, ВЕОМА НЕУГОДНА ПИТАЊА!
Препоруке:
11
2
75 понедељак, 19 март 2018 23:51
@sten
Knjizevnik Predrag Raos je rekao da najvece hrvatsko djelo (Smrt Smajlage Cengica) slavi terorizam a najvece srpsko djelo (Gorski vijenac) slavi genocid

Ali o Muckom smajlaginom ubistvu nije samo Mazuranic pjevao. Evo sta kako to opjeva Basagic:


O SLAVLJENI SRPSKI VITEZOVI
SEDAM BRDA I TE GORE CRNE
ZAR NA VJERU BIJU SE JUNACI
KO U KLANCU LAKONOGE SRNE

JOS PO DANU ALI U MEJDANU
NIKAD NISTE UBILI JUNAKA
NEGO UVJEK NA VJERI BOŽIJOJ
IZ BUSIJE i MRKLOGA MRAKA

NA VJERU STE SMAKI REĐEPAŠU
NA VJERU STE SMAKLI MUŠOVIĆA
NA VJERU STE SMAKLI BUŠATLIJU
I NAPOKON SILNOGA ČENGIĆA

KAMO VJERA ONA VAS UBILA
ZAR PREVARA JUNAŠTVOM SE ZOVE
SAKRIJTE SE PRED BJELIJEM LICEM
VITEZOVA ZEMLJE HERCEGOVE

SAKRIJTE SE PA SE NE POKAŠTE
NIKAD VIŠE NA BJELOME DANU
KAO ŠTO SE POKAZALI NISTE
JUNACIMA NA BOJNOM MEGDANU
Препоруке:
8
9
76 уторак, 20 март 2018 00:01
Sten
Za ovoga "Bosnjaka" koji se uvek predstavlja naslovom onoga o cemu pise pa ne mogu direktno da ga oslovljavam.

Da li vi makar citate ono sto pisete?
Bosanski jezik je dobio ime po narodu te zemlje koji je taj jezik govorio a to nisu bili samo Bosnjaci nego i Vlasi koji su ga od Bosnjaka naucili i oni koje su se tada zvali Latini a kasnije se prozvase Hrvatima.

Ovo samo potvrdjuje ono sto sam Vam prethodno rekao. Vi jos uvek ne znate ko ste Baosnjaci, Vlasi, Latini, Hrvati? Jedino ste sigurni da niste Srbi iako, kako sami rekoste, "U to vrijeme skoro pola Srba je zivjelo u Bosni ..." Na Vasu zalost, ja sam mnogo dugo ziveo s vama i nisam sreo nijednog, u to vreme Muslimana, koji nije znao svoje srpsko poreklo. Neki su mi to cak pokazivali i dokumentovano, a neki su se salili govoreci da kada dodje vreme da ce se vratiti svome srpstvu.
Препоруке:
6
9
77 уторак, 20 март 2018 00:02
Sten
Za ovoga "Bosnjaka" koji se uvek predstavlja naslovom onoga o cemu pise pa ne mogu direktno da ga oslovljavam.

2.
Ne postoji skoro ni jedan bosanski fratar koji prije 19 stoljeca svoj jezik zvao drugacije nego bosanski
Naravno da ne postoji, jer su bili u svetoj franjevackoj misiji pokatolicavanja Srba, a onda prevodjenja na Hrvatstvo.

Nego ne odgovoriste nista o onome iz prvog dela moga javljanja? Ne odgovara Vam, a ostavio sam Vas bez teksta? Potvrdjuje se ponovo da sam bio upravu da ako hocete da budete objektivni ne smete da budete selektivni.
Препоруке:
7
7
78 уторак, 20 март 2018 00:32
@Sten
Oslobodite se stereotipa o stvarima o kojima ne znate mnogo. Franjevci su bili najveci protivnici pohrvacivanja Zato su svi do jednog smjenjeni kad je dosla Austrougarska. Katolicki svecenici su dovedeni iz inostranstava kako bi vrsili pohrvacivanje bosanskih katolika, koji se nisu osjecali Srbima nego Bosnjacima.

U tursko doba u Bosni su zivjeli Bosnjaci (koje su se u vjerskom smislu zvali i Turci) etnicki Vlasi koji u 19. vijeku postase Srbima i Bosnjaci katolici koji su se zvali i Latinima iako su obrazovani medju njima za sebe govorili da su Bosnjaci.

Sto se tice fantazija da se Bosnjaci do 1974 nisu osjecali kao drugacija nacija to nije vrijedno pomena cak je i Seselj odustao od te budalastine.

Oni koji su bajonetama i palicama sprovodili zabranu bosnjackog imena nisu u stanju da znaju kako smo se mi u svojoj kuci zvali i pozdravljali
Препоруке:
8
8
79 уторак, 20 март 2018 00:34
Sten
Za ovoga "Bosnjaka" koji se uvek predstavlja naslovom onoga o cemu pise pa ne mogu direktno da ga oslovljavam.

Da li je ovo Vas hvaljeni junak: "Kome kolac, kome li konopac, Kome britku palu namjenjuje ..."

Jos uvek ste ostali isti.
Препоруке:
7
7
80 уторак, 20 март 2018 00:54
@sten
Ovo sto vi pricate je mnogo vise u stilu


"A bre Turci ne gazte oranje"


“MILA BRAĆO ČUDA GOLEMOGA!
KAD SE GRADI KAMENA ĆUPRIJA,
U MOSTARU NA VODI NERETVI,
U CARA JE NI KRALJA NEJMA,
MAJSTOR JOJ JE NEIMARE RADE...”

Sta reci nego:
"VAS LAGALI, VI POLAGUJETE".
Препоруке:
9
3
81 уторак, 20 март 2018 00:54
Ненад Пиваш
@Nepotpisani Bošnjak

Пошто за тебе ништа не вреди шта напише неки Србин, мораћу ти цитирати ваше ауторе. Под условом да си уопште чуо за њих. Ево шта извесни Енвер Имановић тврди у својој књизи Поријекло и припадност становништва БиХ

"U naučnoj literaturi se dosta raspravljalo o tome ko su, odakle su išta su vlasi. Važno je napomenuti da seu tursko doba pod pojmom vlaha nije podrazumijevao narod nego zanimanje, i to stočarsko. Drugo, naziv vlah nije usvim vremenima imao isto značenje nasvim prostorima. Općenito se smatra da to ime potječe od naziva keltskog etnosa. Germanski Bastarni su napodručju Besarabije (u današnjoj Moldaviji) tako zvali doseljene Kelte (Volh, Volhoz). Od starih Germana tajnaziv su preuzeli Slaveni.
Njihovo teritorijalno porijeklo određuje njihovu etničku pripadnost, a to znači da su ti doseljenici dio srpskog, crnogorskog i hrvatskog naroda"
Препоруке:
7
8
82 уторак, 20 март 2018 00:57
Ненад Пиваш
@Bezimeni Bošnjak

Велиш да су се и пре 90-их муслимани у БиХ осећали Бошњацима? Оно јесте, било је понеких међу таквима, попут Адила Зулфикарпашића, али су такви били дебела мањина. Ево шта је уосталом говорио Нијаз Дураковић:

"Odbacujemo i obnovljene teorije bošnjaštva, bez obzira na to da li se ono shvata kao nadnacionalna kategorija koja bi u sebi asimilirala postojeće nacionalne entitete u BiH, ili se, pak, tom teorijom bošnjaštvo želi rezervisati samo za Muslimane"

Босански фратри заиста у 19. веку често јесу имали неки идентитет бошњаштва. Чак у пуно већој мери него муслимани. Још је Вук Караџић, који је све њих сматрао Србима. истицао да се само православни тако називају док остали тог имена неће да чују, те се католици називају према регијама (Бошњаци, Славонци), а муслимани Турцима, иако не знају Турског језика. Е гледе тога да није било Срба пре 19. века. Филип Вишњић је неписмени гуслар из Угљевика, рођен у 18. веку, и осећао се Србином.
Препоруке:
11
7
83 уторак, 20 март 2018 01:23
@Ненад Пиваш
U istoj knjizi koju citirate od Envera imamovica spominju se stotine doseljenih pravoslavnih vlaskih familija u Bosnu i Hercegovinu iz Starog Vlaha, Karavlaske, Pive, Juzne Srbije. Preporucam da potrazite svoje prezime.

Nacionalno osjecanje je pripadnost jednoj kulturnoj, vjerskoj, jezickoj a prije svega sudbinskoj zajednici koja zivi na odredjenom teritoriju. Ne postoji niko normalan ko Bosnjacima to osjecanje zajednicke pripadnosti poslije 1737. a pogotovo poslije 1832. moze zanijekati.

Pa nisu Bosnjaci ko Srbi iz vjerske mrznje ratovali za ruske i austrougarske interese protiv Turske nego iz svoga nacionalnog osjecanja i zastite svoje teritorije koju je Mahmut II poklonio Milosu

Nacija se ne moze zanijekati niti Srbima cak iako znamo da je njihovo etnicko porijeklo daleko raznovrsnije od bosnjackog a jezik kog govore preuzet od drugog naroda.

Sto se tice imena. Bosanski Musliman i Bosnjak su sinonimi vec 140 godina otkada se bosanski katolici odrekose Bosnjastva.
Препоруке:
8
7
84 уторак, 20 март 2018 02:10
Sten
Za ovoga "Bosnjaka" koji se uvek predstavlja naslovom onoga o cemu pise pa ne mogu direktno da ga oslovljavam.

Sto se tice fantazija da se Bosnjaci do 1974 nisu osjecali kao drugacija nacija to nije vrijedno pomena...


Sada se sluzite i podmetanjem. Gde sam ja rekao da se nisu osecali kao druga nacija? Ali nisu znali da su Boasnjaci nego su se izjasnjavali kao Muslimani.
Zasto ako su imali vekovnu tradiciju bosnjastva? Sudeci po onome sto Vi pisete jos uvwek Vam je nejasno sta ste. Da li ste Bosnjaci, Latini ili Vlasi?
Mozda i Bosanci, buduci da govorite Bosanski jezik? Sta ste?
Препоруке:
6
7
85 уторак, 20 март 2018 02:11
Ненад Пиваш
@Bezimeni Bošnjak

Не постоји област која се зове "Каравлашка". Ако мислите на Каравлахе, реч је о Циганима из Влашке низије у данашњој Румунији. Називају се Каравласима зато што су дошли из Влашке, а то "Кара" је турска реч која значи "црно". Дакле то су црни власи, у овом случају Цигани. То су једни од ретких Цигана у БиХ који су православци док је већина исламске вере. Специфични су по томе што негирају да су Цигани и истичу да се разликују од Гурбета (назив често коришћен за Цигане широм БиХ). За себе тврде да су Румуни. Стари Влах је област Југозападне Србије.

Што се мог презимена тиче имају две теорије. Једна је да смо дошли са Пиве, те отуда Пиваши, а друга је да смо из неких икавских крајева те је то Пиваш заправо икавска верзија екавског "певаш" и ијекавског "пјеваш. Област Босанске Крајине Срби јесу населили касније у односу на остатак Херцеговине и Босне у којој смо староседеоци почев од словенске сеобе. Наравно, има и усељеника, али и код муслимана, не само код нас.
Препоруке:
7
7
86 уторак, 20 март 2018 09:46
серпска сарма, а мож и пасуљ@ oni koji obuvaju sirotinjske cipele bez vrednosti
Да се разумемо, Нада Клаић оспорава Порфирогенита због ЈЕДНОГ, ЈЕДИНОГ РАЗЛОГА, а то је што његов ИЗВЕШТАЈ у ПАРАМПАРЧАД разбија СВЕ аспирације Кроата не само на БиХ, већ и на ВИШЕ ОД ПОЛА Далмације! У њеним каснијим радовима г-ђа Клаић се експонирала као класична кроатска националисткиња, за које је "Меморандум" САНУ из 1986 чиста Декларација УН о људским правима!? Уосталом, како то да је Вама Бошњацима толики трн у оку "Меморандум" САНУ, а не примећујете БАЛВАН од "Bespuća povijesne zbiljnosti" dra Franje Tuđmana!? Што се тиче осталих саопштења које помињете, када бисте мало читали о методологији историјског истраживања, која укључује ТЕКСТОЛОГИЈУ, тј. херменеутику старих текстова, еда би се ОТКРИЛЕ тадање ПРЕДРАСУДЕ, које су ИСКРИВЉАВАЛЕ стварност тог доба, онда бисте знали за стару ромејску праксу означавања њиових суседа и конкурената АРХАИЧНИМ НАЗИВИМА, па се тако Турци називају Персијанцима, Мађари Турцима, Срби Мизима, Далматима и сл., док су СВИ Западњаци били Франци!?
Препоруке:
6
5
87 уторак, 20 март 2018 09:57
серпска сарма, а мож и пасуљ@ oni koji obuvaju sirotinjske cipele bez vrednosti, наставак
Кад бисте се бар мало едуковали у оно што је conditio sine qua non СВАКОГ историјског истраживања, знали бисте да писање историје није само превођење са старих језика, већ више посао сејача злата, који мора у води, блату и хладноћи да просеје ТОНЕ песка, еда би дошао до неког златног зрнцета, обашка што од тих "златних зрнаца", тј. ПОУЗДАНИХ и ТАЧНИХ ИНФОРМАЦИЈА тек треба РЕКОНСТРУИСАТИ највероватнији след историјских збивања!? Ми Срби такође имамо наше будале, али колко видим дешавања око тзв. "Кладањске пирамиде" добисте ЋУШКЕ од никог другог него од др Захија Хаваза, директора египатске управе за старине, који иако одлично научно образованог, ПОСВЕЋЕНИ је МУСЛИМАН, тако да би пре него што СЕЛЕКТИВНО и ЗЛОНАМЕРНО вадите из контекста (и тако ТРОЛУЈЕТЕ!), пре требало да обратите пажњу на будалаштине из ваших редова, јер исте дезавуишу ваше напоре да довршите конституисање бошњачке нације као посебне културно-политичке заједнице!? Јер, вас детерминише као посебност пре свега ИСЛАМ!
Препоруке:
4
5
88 уторак, 20 март 2018 10:11
серпска сарма, а мож и пасуљ@ oni koji obuvaju sirotinjske cipele bez vrednosti, крај
Ми Срби смо научили лекцију и схватили да се на КРВИ и ТЛУ не може конституисати нација и држава, јер наши више од века дуги напори конституисања Југославије као заједнице ЕТНИЧКИ СРОДНИХ, али КУЛТУРНО РАЗНОРОДНИХ етнија не само да није дао резултат, већ нас је страшно истрошио, па се уз неизбежна лутања преоријентишемо ка контактима по КУЛТУРАЛНОЈ СРОДНОСТИ, који не морају "по дифолту" да буду државног облика, али свакако ће бити стабилнији и ефикаснији не само од бивше Југославије, већ и од МОНСТРУМА званог ЕУтопија!? Такође смо осетљиви на амбиције наших суседа (од којих су многи наша дојучерашња браћа!) за посезањем не само за нашом територијом, већ и нашом прошлошћу, културом и свим оним што чини наш идентитет, при чему су Бошњаци једни од мањих наших опонената, не по бројности, већ у томе што нам не можете посебно нашкодити, тако да су овакве расправе мање-више беспотребне. Тим пре, што је предметни Пивашев текст више прилог унутарсрпској дискусији, а не полемици са Бошњацима!?
Препоруке:
4
5
89 уторак, 20 март 2018 15:14
сизиф
@Sten
Ali nisu znali da su Boasnjaci nego su se izjasnjavali kao Muslimani.
Zasto ako su imali vekovnu tradiciju bosnjastva?

Добро, а шта ви мислите да ли би 1945, приликом решавања националног питања у Југославији, било могуће формирати НР БиХ да су се тада називали Бошњаци? Да ли би, чак и онако темељито из Београда слуђени, Срби то дозволили?

Подсетићу вас, тада је НДХ подељена, посред огромних српских територија, на хрватску и бошњачку федералну јединицу. Нацртана бошњачка национална држава на територијама на којима су ови чинили једва 30% становништва, још са доста већим уделом градског, нарочито од Срба. Злочин без преседана у модерној историји Европе.
Препоруке:
7
0
90 уторак, 20 март 2018 16:29
Sten
@сизиф
Ustav po kome su Srbi islamske veroispovesti odlucili da budu Muslimani je donesen 1974. A ni 1992 im nije palo na pamet da budu Bosnjacinego su bili Bosanci. Bosnjastvo je pragmaticna odluka Zulfikarpasica i Filipovica. Tako da to sve lici na ad-hok naciju po principu "bicemo ono sto je kurentno". Vazno je samo da ne budemo Srbi.
Препоруке:
6
5
91 уторак, 20 март 2018 16:56
@
Problem srpske nacionalne poluitike je frustracija izigravanja velikog evropskog naroda mada za to nikada nije bilo dovoljno biološke supstance. Zato prošli vek je i izgledao kao da impotentan čovek hoće da siluje ženu, muči sebe a muči i nju. Svaka bi žena rekla, hajde ako si moćen završi posao i sjaši, ali jok. Jednostavno, da je Srba bilo kao Poljaka, Nemaca, Talijana itd. ta bi se snaga osetila u vazduhu, ostali bi klepili ušima i bili zadovoljni pravima manjina. Ovako, neprirodno je bilo da u velikoj državnoj zajednici 7-8 miliona nameće mišljenje 16 miliona ostalih. Jednostavno, kada te nema ko Kineza onda budi racionalan a ne bahat...
Препоруке:
6
5
92 уторак, 20 март 2018 17:04
Ненад Пиваш
Не само то, него су током пописа у БиХ 1991. године и Исламска заједница и СДА, која је била њихова водећа политичка снага, водили активну кампању да си њихов народ изјасни као Муслимани (са великим М), а не као Бошњаци, што су заговарали Зулфикарпашић и Филиповић. И народ их је послушао.
Препоруке:
5
5
93 уторак, 20 март 2018 17:05
сизиф
@Sten
Ustav po kome su Srbi islamske veroispovesti odlucili da budu Muslimani je donesen 1974.

Проценат Срба у бошњачкој федералној јединици је до 1971. опао са 44 на 37. До 1991. на 31. Не би се рекло да је устав из 1974. нешто утицао. Срби су сасвим природно одлазили у своју републику, слали децу на школовање, тражили посао у граду и сл. Хрвати у своју, а Бошњаци наравно остајали у својој.

Једно је нека тамо покрајина у Аустроугарској, а нешто сасвим друго федерална јединица створена приликом решавања националног питања. Штајерско војводство је нпр. постојало у континуитету од 1180. У време стварања модерних националних држава, 1918. је најнормалније подељено по етничком принципу.
Препоруке:
5
3
94 уторак, 20 март 2018 17:52
/
koliki je procenat srba bio na kosovu i vojvodini 1945/1912
Препоруке:
4
3
95 уторак, 20 март 2018 18:30
Sten
@сизиф

Не би се рекло да је устав из 1974. нешто утицао. Срби су сасвим природно одлазили у своју републику


Prvo, nisam siguran da pisemo na istu temu. Vi ili ne razumete o cemu ja pisem ili namernu "skacete" na drugu temu o kojoj se ja nisam izjasnjavao.
Drugo, ko je rekao da "je устав из 1974. нешто утицао", ma sta to znacilo? Ja sam decidno rekao da je ustavom iz 1974. priznata Muslimanska nacija i da oni u tom trenutku nisu imali pojma da su Bosnjaci, mada gospodin gore prica ovekovnom nacionalnom identitetu bosnjaka,
Trece, nije istina da su Srbi "сасвим природно одлазили у своју републику". Bosna i Hercegovina su bile njihova republika, bili su apsolutna vecina. Odlazili su cesto pod razlicitim vrstama pritiska, ali su i ostajali. Tako da danas imamo Republiku Srpsku. Ono sto ne zelite da spomenete je i da je nacionalna struktura Bosne i Hercegovine menjana i smisljeno doseljavanjem Srba islamske veroispovesti iz Raske.
Препоруке:
6
5
96 уторак, 20 март 2018 21:06
Stenovanje
Petljate brate, petljate... jednostavno nije bilo bioloskog materijala za pokrivanje zamisljenog teritorija. Stene, ne moze se naseljavat npr. zemlja folksdojcera u osmoj ofanzivi a da ne gubis narod tamo odakle ga premestas. Zatim pricati o pritiscima i sl. Dokle vise majka mu stara. U isto vreme mrzeti onog ko vam nabraja koliko je svojevremeno muslimanskih bogomolja bilo npr. samo u Uzicu
Препоруке:
8
10
97 уторак, 20 март 2018 22:06
Sten
@Stenovanje
Nemate argumente za ono sto je tema pa bezite na drugu temu. Ako prvi put nisam bio jasan ponavljam, ja se nisam izjasnjavao temi o kojoj Vi pisete komentare.
I nemojte da mi podmecete mrznju. Ja apsolutno nikoga ne mrzim niti sam u svojim komentarima pokazao bilo kakvu mrznju. Ja sam primetio samo nelogicnosti i neistine koje su plasirane od Vas. Ako ne dozvoljavam da me tendeciozno lazete to nije mrznja. Imajte hrabrosti za istinu i svima ce da bude bolje.
Upravu ste za osmu ofanzivu, ali priznacete da je malo uticalo i 1 500 000 zrtava Drugog svetskog rata, koje su rezultat Vase i nemrznje vasih ustaskih saveznika iz Hrvatske.
Препоруке:
4
2
98 уторак, 20 март 2018 22:53
.
Svi smo mi Srbi ali i Crkvi i Džamiji je bilo potrebno da ne budemo svi Srbi, ali etnički jesmo, jedno etničko poreklo, ali Crkva i Džamija su učinile svoje.
Препоруке:
3
0
99 уторак, 20 март 2018 23:13
серпска сарма, а мож и пасуљ@ Stenovanje
"Stenovanje" њим самим: "U isto vreme mrzeti onog ko vam nabraja koliko je svojevremeno muslimanskih bogomolja bilo npr. samo u Uzicu"!? Једно, ЈЕДИНО питање: КОЛИКО је исламских богомоља било у Ужицу ПРЕ 1459, као и у ВрхБосни (потоњем Сарајву) ПРЕ 1463!? Унапред хвала на одговору!?
Препоруке:
5
0
100 уторак, 20 март 2018 23:20
Gorski venac
Na deSrbizaciji muslimana mnogo je doprineo i Petar Petrović Njegoš svojom knjigom "Gorski venac". Slobodan sam reći da niti jedna knjiga nije posijala zlo između muslimana i pravoslavaca od "Gorskog venca".
Препоруке:
5
4
101 уторак, 20 март 2018 23:21
серпска сарма, а мож и пасуљ@ @
Није ти прађед "радио" у Јасеновцу на свођењу Срба на "природних" 7-8 милиона!? Друго, израчунај колико је 39% од 22 милиона (% Срба у СФРЈоту, по резултатима пописа 1991), обашка Црногорци и ВЕЋИ ДЕО "Југословена"!? Ergo, прађед ти радијо ФИЗИЧКИ, а ти СТАТИСТИЧКИ& ТРОЛУЈУЋИ, еда бисте нас "свели" на "природну величину"!? Узгред, немам ништа против што нам се није дало да се винемо међу велике народе, барем смо ПОКУШАЛИ и то ПОД СВОЈИМ ИМЕНОМ, за разлику од ПОНЕКИХ, који се ШЛЕПАЈУ са већима!?
Препоруке:
5
2
102 среда, 21 март 2018 00:47
сизиф
@Sten
Ono sto ne zelite da spomenete je i da je nacionalna struktura Bosne i Hercegovine menjana i smisljeno doseljavanjem Srba islamske veroispovesti iz Raske.

Наравно да су и Бошњаци мигрирали према својој федералној јединици. Нпр. и Љајић и Угљанин су студирали у Сарајеву, а многи се нису вратили.

Међутим не мислим да је то могло битније утицати на демографску структуру БиХ. Према попису 1931. на том простору је живело 66.000 муслимана.
Препоруке:
4
3
103 среда, 21 март 2018 01:06
Bosnjak, Bosanski Musliman. Ja razlike - drasticne
Bosnjak i Bosanski Musliman su sinonimi kao na primjer Albanac, Siptar, Arbanes i Arnaut ili Karavlaska i Mavrovlachia

Bosnjaci se nisu prestali nazivati Bosanskim Muslimanima kada im je dozvoljeno njihovo nacionalno ime niti su medjusobno prestali nazivati Bosnjacima kada im je to ime bilo zabranjeno.

Malo ih je bilo onih koji su poput Skendera Kulenovica to izrazavali javno iz straha od etikete nacionaliste.

Na pitanje novinara Dana koje je nacionalnosti
sredinom osamdesetih Emir Kusturica je rekao da je Bosnjak. Mi smo ga smatrali herojem ne znajuci da je on vec tada uzivao srpsku zastitu.

Srbi su se protivili da se na popisu 1990 Musliman i Bosnjak upisuju u jednu rubliku. Cak su i mene koji sam se pisao Bosnjak-Musliman upisali u rubliku Ostali.

Islamska Zajednica se zato angazovala da se narod ne dijeli i rasipa u tom momentu te je predlozila da se svi drze jednog naziva - Musliman, do prve prilike.
Препоруке:
6
2
104 среда, 21 март 2018 05:07
Sten
@сизиф
Moguce da je tako bilo 1931, ali u trenutku kada sam ja bezao iz Sarajeva bilo ih je stotinjak hiljada u Sarajevu. Posle rata je bila anegdota da je vozac tramvaja u Sarajevu stajuci na Marindvoru uzviknuo "Skenderija". U tom trenutku se tramvaj ispraznio. Vozac je rekao da je to uradio samo da bi proverio ko je u tramvaju pravi sarajlija. A jedan od mojih drugova mi je rekao da je sada Sarajevo puno onih koji poskakuju kada hodaju, a uzbrdo "pice" ko ludi.
Sada proverih na internetu, u Novom Pazaru, u samom gradu, je 66000 stanovnika, tako da je ocigledno pametno zaboraviti statistiku iz 1931. Davno je to -bilo.
Препоруке:
3
4
105 среда, 21 март 2018 05:26
Za ovoga sto jos uvek ne zna sta je
Dakle, ne ocekujem ni tvoj odgovor na pitanje: Sta si , vec jedanput: Musliman, Bosnjak, Bosanski Musliman (toga naziva do sada nije bilo, to je za buducnost da bi se "dokazalo" da je Bosna i sve u njoj vlasnistvo nekih koji jos ne znaju ni sami sta su, pa su se pogubili kao rukavac koji preostane kad se vada izlije, a jedino nece da budu ono odakle poticu)?A odgovor ne ocekujem jer ce on, po obicaju, biti lazan i dvosmislen, kao i ova tvrdnja da ste se 1974 ili i ranije osecali i nazivali Bosanski Muslimani.Nazvali ste se Muslimani kao nacija, a francuska stampa se cudila da u jednoj komunistickoj zemlji neko dobije naciju samo na osnovu posebne verske pripadnosti. Da ne pominjemo da ste tada postali relativna vecina u BiH samo na osnovu povecanog nataliteta u prethodnim decenijama i genocida koji ste u okviru NDH sproveli nad Srbima. Tako ste nam oteli teritoriju a sada hocete i nasu istoriju i jezik!
Препоруке:
6
0
106 среда, 21 март 2018 05:45
"Niko krupno k'o "turcin" ne laze"
Pod "Turcin" Njegos misli na poturcenjake, koji su i od samih istinskih Turaka nazvani "balije", tj. glupaci. I Srbi su takve smatrali glupacima jer su uvek dvosmisleni i kontradiktorni, ali je sada jasno da to nije posledica gluposti, nego lazi i pokusaja da se opravda svoje izdajstvo i to ne samo za vreme turske okupacije, nego sto su uvek bili peta kolona, pa i sam Njegos kaze:"Ne bojim se...pa da ga je k'a na gori lista, no se bojim od zla domacega"ili:"Bog vas kleo pogani izrodi, sta ce turska vjera medju vama?"A Njegos je bio savremenik tih poturcavanja i sebe i sadasnje "crnogorce" smatrao Srbima , a Bosnjake nigde ne pomenu!!!I sada vam kriv Njegos i Gorski vijenac sto pise o vasem izdajstvu. Umesto da se stidite i pokajete, vi svojim ponasanjem samo dajete potvrdu svemu sto je veliki Vladika i Filozof napisao,tj. da je najvece zlo Peta kolona, a ne delo koje o tome pise.To je samo jos jedan pokusaj iskrivljivanja stvarnosti.
Препоруке:
5
5
107 среда, 21 март 2018 14:17
@sten
Da Stene, ali bitno je da se u centru B.Luke naselilo samo plemstvo :)
Inače, to je jedna od najogavnijih priča, ali na ovim prostorima uobičajna. Kao '45. kad su naselili Sarajevo nosioci spomenica, taman se njihova deca urbanizovala kad opet rat. Sad ta deca glume urbane puritance. I što je najgore, nigde običnog smrtnika, sve 'plemstvo'. :)
Препоруке:
7
2
108 среда, 21 март 2018 15:14
сизиф
@серпска сарма, а мож и пасуљ
Није ти прађед "радио" у Јасеновцу на свођењу Срба на "природних" 7-8 милиона!?

Демографски губитак Срба услед авнојских граница је много већи од оног због геноцида, па и укупног у WW2.
Препоруке:
5
0
109 среда, 21 март 2018 15:28
сизиф
@Sten
Moguce da je tako bilo 1931, ali u trenutku kada sam ja bezao iz Sarajeva bilo ih je stotinjak hiljada u Sarajevu.

Знам да су одавно били видљиви у Сарајеву, али мислим да су били и јако усмерени на Сарајево и околину. То тамо би лако могло бити углавном све или ту негде.

Иначе стари пописи јасно говоре где су чија села. Град је град, а село је село. То су две различите ствари. Ниједна се не може игнорисати.

Кад поменусте Нови Пазар, попис 2011:
"градска насеља": Срби - 6.576, Бошњаци - 55.428, Муслимани - 2.824
"остала насеља": Срби - 9.658, Бошњаци - 22.015, Муслимани - 1.278
http://popis2011.stat.rs/?page_id=2134
Препоруке:
4
0
110 среда, 21 март 2018 15:33
Turski podanici:
Kraljević Marko, Konstantin Dragaš, Đurađ Branković, Grgur Branković, Stefan Lazarević, hiljade Vlaha martoloha itd...

U bitci na Kolari 1793. Srbi su zajedno sa Turcima porazili Bošnjaka OSMAN PAZVANTA koji je bio zauzeo Beograd, Požarevac i Ćupriju i onemogučili ga u njegovim planovima da anektira Srbiju i Bosnu i osnuje slavensku državu sa sjedištem u bugarskom Vidinu.

Preko 16.000 Srba je tada ratovalo na strani Turaka sprečavajući oslobađanje ovih krajeva od Osmanske vlasti. Bitka na Kolarima je veća i značajnija bitka nego bilo koja iz prvog srpskog ustanka.

U njoj je učestovalo više srpskih vojnika nego u boju na Mišaru ili Čegaru.

O tadašnjem srpsko-turskom “oslobađanju” Beograda od Pazaventinih ustanika 1797. godine prota Matija Nenadović nam je ostavio zapis: “sav grad bio je gotovo kao opljačkan: ni na topu, ni na pendžerima nigde ni najmanje gvozdene čivije nema, sve su to braća poskidali i počupali i po komordžijama kući poslali.” "
Препоруке:
7
0
111 среда, 21 март 2018 15:37
Ugarski podanici:
Kralj Dragutin Nemanjić, Arsenije Čarnojević. Dmitar Jakšić, Marko Jakšić, Miloš Belmušević, Grgrur Branković, Vuk Grgurević, Stefan Berislavić (Beriszló István), Pavle Bakić (Bakith Pál ), Radič Božić, Stefan Štiljanović...

Srbi kao svog nacionalnog junaka i drže Vuka Grgurevića - Zmaja Ognjenog. Ovaj Vuk je bio vambračni sin Grgura Brankovića. Zajedno sa svojim ocem Grgurom ratovao je u turskoj vojsci napadajući Smederevo. Kasnije se pretvorio u vijernog mađarskog podanika, koji je za Mađare ratovao i protiv Čeha i protiv Poljaka i protiv Austrijanaca. Za svog kralja Mateusa Kovina, zagriženog katoličkog fanatika, Vuk Grgurović je učestovao i u katoličkoj inkviziciji protiv českih protestanata – Husita, predvođenih bohemiskim kraljem Đorđom Poděbradom, koji odbio da se pokori Vatikanu. Godine 1480-1481. Vuk Grgurević je sa Mađarom Palom Kinižijem prodrlo sve Kruševca i sa tog prostora, milom ili silom, u Banat preveo više od 100000 ljudi koji su svi stupili u mađarsku službu
Препоруке:
7
0
112 среда, 21 март 2018 17:41
Mletački podanici :
Bajo Pivljanin, Janko Mitrović, Stojan Janković , Vuk Mandušić, Ilija Smiljanić, Smiljan Smiljanić, Jovan Sinobad i ostali dalmatinski Vlasi.

1688. godine Crnogorci na svom zboru donose odluku o prihvatanju mletačke vlasti. Iste godine došla je na Cetinje mletačka i posada sastavljena uglavnom od ličkih Vlaha. Sulejman paša Bušatlija 1692. osvaja Cetinje od Mlečana. Mlečani, koji su ratovali zajedno sa Crnogorcima, su se zabarakadirali u manastiru Ivan bega Crnojevića na Cetinju. Iako im je dozvoljen častan i siguran odlazak Mlečani i Vlasi na čelu sa kotorskim providurom Nikolom Ericom, su MINIRALI I SRUŠILI MANASTIR te je Skadarski paša povređen u ruku.

1694. Vlasi u službi Mlečana zapalili su i srušili manastir Tvrdoš koji je napravljen 1510. za vrijeme turske vladavine.

Stojana Janković i gvardijan samostana Rama , fra Stjepan Matić popalili su 1687. samostan Rama koji je sagrađen 1587. godine za vrijeme turske vladavine.
Препоруке:
7
0
113 среда, 21 март 2018 17:49
Ruski podanici
Ruska vojna istorija beleži Srbe kao učesnike u gotovo svim ruskim vojevanjima od početka 18. veka pa do Drugog svetskog rata. Komandir srpske milicije Petar Tekelija predvodio je srpske husare 1760. godine u Berlinu i kod Kolberga protiv Prusa. Ovaj Tekelija je učestovao i u Poljskoj kampanji (1764-1768), dva rusko turska rata a za kraljicu Katarinu Veliku ratovao je i protiv kozaka Zaporoške Soče (1775). Nikola Ivanović Preradović učestvovao je u ruskim ratovima sa Turcima i Poljacima te u bitkama protiv Francuza kod Borodina, Vjazme i Krasnog. Austrijski kaplar Đorđe Arsenijević Emanuel iz Vršca također ratovao kod Borodina za Ruse. Tokom Krimskog rata prema riječima ruskog vojnog istoričara A. Petrova, „Srbija je dala oko 600 svojih građana koji su došli kao dobrovoljci”.

U dobarusko japanskog rata knjaz Nikola je objavio rat Japanu i iznio topove na brdo znad Cetinja da gađa Japan ali njegovi vojnici nisu znali na koju stranu da okrenu topove.
Препоруке:
7
0
114 среда, 21 март 2018 17:54
Francuski podanici
Srbi su se borili u austrougarskoj vojsci protiv Francuza ali kada je Napoleon 1809. godine zaposjeo krajeve naseljene Srbima u Hrvatskoj on je zadržao zatečeno vojno uređenje i poveo te iste Srbe koji su se prije borili protiv njega u pohod na Rusiju 1812. godine. Formirane su četiri ilirske regimente kojima se u najvećem francuskom vojnom muzeju Les Invalides nalazi spomen ploča. U tim ilirskim regimentama Srbi i Hrvati su bili jednako zastupljeni. Tako je na primjer samozvani vojvoda takozvane „Srpske Vojvodine“ Stevan Šupljikac bio prvo austriski oficir da bi u sastavu 1. i 3. hrvatskog puka Francuske armije 1812. godine učestvovao u pohodu na Rusiju. Tokom rata protiv Rusije , Napoleon ga je odlikovao zbog osobite hrabrosti ordenom legije časti.

Srpski vožd Karađorđe se 16. avgusta 1809. godine obratio pismom Napoleonu tražeći pomoć i zaštitu. U svom pismu uz ponizna laskanja Napoleonu, Karađorđe ga moli da se Srbija stavi pod njegovo "pokroviteljstvo".
Препоруке:
7
0
115 среда, 21 март 2018 18:10
baş verum bir taş verem"
Fra Grga Martić u svojim “Zapamćenjima” piše :
“Na vijeću kojem je 1829. godine presjedavao zloglasni sultan Mahmud II, od članova vijeća je traženo da skinu svoje čalme, simbole plemstava i pripadnosti islamu. U vijeću skinuše svi čalme s glave, samo to ne učiniše Mustafa aga Zlatarević iz Sarajeva i dervetanski kapetan Mahmud-beg. Sultan reće kapetanu »Znaš li ti, da bi ti mogao skinuti i glavu. On pritisne jednom rukom "čalmu na glavu, a drugom pokaže na vrat i reče: »čuješ, care,ovako je s glavom skupa možeš skinuti, ali s glave ne možeš”.

Kada ih je sultan u dogovoru sa austrugarskim carem 1784 htio mjenjati bosanske granice , bosanki vezir Abdulah paša Deftedarević mu je porućio: baš verum bir taş verem" - Glavu dajem jednog kamena ne dam. Njegovo turbe kod Jeni džamije u Travniku je mjesto hodočašća Bošnjaka već 240 godina
Препоруке:
7
1
116 среда, 21 март 2018 18:58
Kad smo kod demografije
KRALJEVO (KARANOVAC)1784. prema podacima austrijskog oficira Paula Mitisera, tu je bilo 100 kuća: 89 muslimanskih i 11 pravoslavnih
VALJEVO Matija Nenadović o tom gradu u svojim memoarima kaže: U to vrijeme bilo je u Valjevu 24 džamije i govore da je bilo preko 3000 kuća turski , a 200 kršćanski'
SREMSKA RAČA je prema turskom popisu 1578. imala 151 muslimanskih i 37 hriščanskih kuća.
MITROVICA je 1578. imala 688 muslimanskih i 18 kršćanskih domova
LESKOVC. Tu je 1834. živjelo 2.500 muslimana uglavnom Arnauta Na teritoriji leskovačkog sreza ih je bilo 10 525
UŽICE Vladimir Karić piše da je u Užicu 1844. godine bilo 3697 ”Turaka” i 707 Srba.
ŠABAC Prema defteru Zvorničkog sandžaka iz 1548. Šabac je imao 11 muslimanskih i jednu hriščansku mahalu
BEOGRAD Prema Evliji Čelebiji,1660. Beograd je imao 98.000 stanovnika, od kojih 77.000 muslimana
BATOČINU je 1475. Godine osnovao Bali beg Malkočević
Krajem dvadesetih godina 16 veka imala je 66 kuća od čega 5 hriščanskih
Препоруке:
7
1
117 среда, 21 март 2018 19:16
još malo o demografiji
ČAČAK Jovan Anton Peretić koji ga je posjetio 1784 godine zapisao da grad ima samo “35 turski' i 18. hriščanskih mali' kuća”. To je bilo zbog toga jer su Austtrijanci i Srbi u njihovim redovima 1734 potpuno razrušili grad. ”. 1788 Srbi austriski frajkori su tek oporavljeni grad ponovo spalili i porušili. O tome svjedoči otac prote Matije Nenadovića Aleksa: “no mi opet i Čačane i Valjevce rasteramo i sav Čačak popalimo; potom vratimo se u Valjevo. Ono kuća što nije bilo izgorjelo, Srbi raškopaju, pendžere i vrata i sve što se moglo odvojiti podnosiše i kad pljačke nesta, gotovo svi svojim kućama odoše a s nama malo ostade. “

NIŠ . Prema srpskim izvještajima srpska vojska je 1878 godine zatekla u Nišu 8.500 “Turaka“.

JAGODINU (JADUNUM) je izgradio Derviš paša Jahjapašić sin Bali bega 1660. u Varoši je bilo 1500 kuća. Cjelo stanovništvo je bilo muslimnske vjere i svi su prema Evliji Čelebiji govorili “bošnjački
Препоруке:
7
1
118 среда, 21 март 2018 20:07
@
Uuuufff... udarili ste u tabu temu srpske nacionalne istorije. Period od preko tri veka srpski istoricari redovito izbegavaju, nema ni publikacija jer se zeli sve skriti. Ovde ce na vas pasti omraza jer prosejavate humus srpske ideoloske matrice.
Препоруке:
5
2
119 среда, 21 март 2018 20:36
Baljo
Konacno priznajes da su svi bili Srbi: i oni koji su se poturcili (Bali-ja beg npr.), a i oni koji nisu, ali su bili vazali.Drugo nista i ne trazimo, budite sta hocete, ali priznajte da ste bili Srbi i nemojte vise da ratujemo.A i teritorij koji ukljucuje i Dalmaciju, Crnu Goru, Slavoniju,itd., priznajes da je bio srpski.A i "crnjegorci" priznajes da su Srbi.Ma znas ti sve, ali neces da kazes.A kad zatreba i ti ces biti veci Srbin od nas!
Препоруке:
4
6
120 среда, 21 март 2018 20:57
@baljo
Niste mu adekvatan sagovornik, te vam nece ni odgovoriti, vasa lexika je ipak primerenija nekom Kurirovom forumu
Препоруке:
7
4
121 среда, 21 март 2018 21:07
Ненад Пиваш
@Непостписани Бошњак

На све те Србе који су били турски вазали додај стање свести вас који сте прихватили веру окупатора оличено у историчару Мехмедалији Бојићу са тврдом да Турци у Босни нису дочекани као освајачи већ као ослободиоци. Како оно беше умете да говорите "Босна шаптом паде"...?

Није ништа спорно да је било на територији уже Србије градова који су већински били муслимански, док су околна села већински била насељена Србима православцима. У то време већина становника живела је на селу.

Него ко су били ти муслимански становници србијанских градова? То је тема коју избегавате. Јесу то све људи из Херцеговине и Босне досељени? Или је то углавном било домаће становништво које је примило Ислам? Срби дакле. А када се Србија ослободила од Османлија они пређоше у БиХ, нарочито у Подриње. И данас то Бошњаци са вековним континуитетом?
Препоруке:
5
5
122 среда, 21 март 2018 21:13
pradedovsko poreklo
Izjava harambaše u mletačkoj službi Ilije Smiljanića 1. avgust 1648.": MI VLASI, kojih je bilo oko 700 podijelismo se u dvije čete, jednu sam vodio ja, a harambaša Mandušić drugu"

Arhimandrit Ilarion Ruvarac je zabilježio:” Grci i Cincari,t. j. pogrčeni Vlasi, koji se u novije doba pretvoriše u Srbe...Za Cincare, Bugare, lukave i podmukle Srbe vlaške krvi, ja baš i ne marim." Dušan

J. Popović kaže da je Ilarion Ruvarac “uvideo kako su mnogi među našim uglednim čaršinlijama i onima koji su se u doba omladinskog oduševljenja naročito isticali kao Srbende i nosili srpsku ideju bili tek Srbi iz prve generacije”.

Cincar Georgije Kirjaković , pisao je 1834 Vuku da je on„pravi Srbin... koji se rodio Srbin i umire Srbin, i da ima deset života za otečestvo i rod svoj, svi bi deset žrtvovao".

Hajduk Veljko (Velku Petrovici)je Bugar
Stevan Sindjelić rumunski Vlah - Ştefan Sângeleanu. Janko Popović Marko Kostić te Petar Ičko su Cincari itd
Препоруке:
7
0
123 среда, 21 март 2018 21:19
Gorski venac
. Niko krupno ko ... среда, 21 март 2018 04:45 "
Srbin sam i ukoliko Republika Srbija zatraži od mene da se borim za Srbiju i srpstvo i oružjem, da branim srpstvo i Srbiju ja ću to učiniti, odazvati se časno pozivu voljene Srbije i ako mi bude sudbina i poginuti za odbranu Srbije i srpstva. Tebi kao odgovor optužbama za izdaju, rečima Njegoša najveći si saveznik protivnicima srpstva kod muslimana i najviše pomažem bošnjačkoj nacionalnoj ideologiji koja navodi i citira ponajveći Njegošev "Gorski venac" i "kaže kako muslimana ne može biti Srbin" jer kako to bošnjačka nacionalna ideologija navodi jer je Njegoš u kolektivnoj srpskoj nacionalnoj svesti te da isi poziva na "istrebljenje" ili savremenim rječnikom "na genocid" nad muslimanima. Srbin sam ali nisam slep da ne vidim koliko Njegoš pomaže bošnjačkoj nacionalnoj politici i ideji a protiv srpstva.Zato i jeste konstantno pokolj "pa čija vera potone".Bošnjačka nacionalna ideologija dobro koristi Njegoša.
Препоруке:
9
1
124 среда, 21 март 2018 21:22
poreklo pradedova
Gradski Cincari su posrbljavanjem najčešće uzimali prezimena Petrović, Janković, Jovanović, Pavlović, Popović, Đorđević, Marković, Mihailović, Manojlović, Nikolić, Teodorović, Vasiljević, Simić, Matić, Tomić, Stanković, te se za većinu nosioca ovih prezimena može reći da su cincarskog porekla, naročito ako njihovo porijeklo nije seljačko.

Prema Dušan J. Popoviću familije Dimitrijević (Dimovići, Dimići), Mitići, Demetrovići, Georgijevići , Nikolajevići, Đorđevići, Nikolići, Šterići, Anastasijevići (Nastasijevići, Nastići), Atanasijevići (Tanasijevići, Tasići), Naumovići, Konstantinovići (Konstandinovići, Kostići, i Kojići) su gotovo bez izuzetka cincarskog porekla.

Cincari su i Trandafilovići, Kumanudije, Hristići, Avakumovići, Sterije, Fotići, Bodije itd..

Jedno od najpoznatijih srpskih prezimena Živković nose mnogi kojima je porijeklo u stvari bugarsko kao na primjer knjževnik Joza Živković, arhitekt Nikola Živković - Hadži Neimar, mitropolit Kiril Živković.
Препоруке:
7
0
125 среда, 21 март 2018 23:04
Него ко су били ти муслимански становници србијанских градова?
Evo na primjer Šabac

Prema Divni Đurić-Zamalo koja je istraživala džamije u Srbiji Šabac je imao četiri džamije. U Šabcu nije bila ni jedna crkva. Grad je bio naseljen Bošnjacima. U sidžilu grada Šabca je zabilježeno da su veliki broj stanovnika grada bili doseljenici iz unutrašnjosti Bosne. Jedno od naseljenih mjesta u šabačkoj nahiji zvalo se Veliki Bošnjak (Danas nosi naziv Dragilje).

Inace Šabac je osnovao bosanski plemić Isa beg Isaković- Hranić oko 1470. godine. Šabac je d bio dio Bosne tj. Zvorničkog Sandžaka.

Da vidimo kosu bile cuvene dahije
Mehmed-aga Fočić je bio Hercegovac, Mula Jusuf je bio iz Novog Pazara, Aganlija je došao kao bajraktar iz Bosne dok je Kučuk Alija bio iz Rudnika u Srbiji
Препоруке:
6
0
126 среда, 21 март 2018 23:33
серпска сарма, а мож и пасуљ@ poreklo pradedova
И, шта то сведочи!? Да смо упркос страшном притиску Османлија, подмуклости Аустроугара и издајству бивших Срба по својој култури, демократизму у држави и још много чиме били ПРИВЛАЧНИ припадницима других етнија, који су се радо посрбљавали!? Узгред, како заборависте Словенце Рибникаре, или Немца Георга Вајферта, Хрвата Јосипа Панчића и још много које!? Знате, члан 80 и неки сретењског Устава је јасно говорио "Роб кад ступи на тло Србије постаје СЛОБОДАН човек"!? А шта сте ВИ или кроатски пургери могли да понудите другима!? Изађи леба ти пред неког Амера, па му почни да бобоњаш о "чистоти крви" (ко што нама овде радиш), ома ће те стрпа у бајбок због расизма!?
Препоруке:
5
0
127 среда, 21 март 2018 23:38
серпска сарма, а мож и пасуљ@ Kad smo kod demografije
Узгред, како стоји стање са СЕЛИМА око вароши које помињеш!? Колико је било муслимана сељака у једном пашалуку где је више од 90% пореских глава живело на селу, а!? Знаш, постоје, како једном рече познати немачки политичар Хелмут Шмит: Лажи, Велике Лажи и... СТАТИСТИКА!? Ајд здраво, смешан си& врло предвидив!
Препоруке:
5
0
128 четвртак, 22 март 2018 05:21
Za "Gorski venac"
Prvo ne mislim da si Srbin (osim, mozda,Srbin muslimanske veroispovesti), vise mi delujes kao Siptar, a drugo, delo se zove "Gorski vijenac", a trece ko se odrekne Kosova i Njegosa, odrekao se i Srpstva i zato to Nemci, nashi vekovni i iskreni mrzitelji,i traze od Vucica, a on nastoji da im i izadje u susret.I, najvaznije sto nisi u pravu, je da balije NE KORISTE Gorski vijenac, nego ga ZLOUPOTRBLJAVAJU, kao i sve drugo stocine protiv Srba, jer oni vole i Arapina i svakog drugog, samo Srbe mrze, jer ne mogu da steknu vlastiti (lazni)identitet dok god ima svedoka koji znaju istinu!(Btw., zasto, onda, Hrvati mrze Srbe po istom principu kao Muslimani, ako nisu ni pomenuti u G.V.?)Plus,ti si nasao Njegosa kao mrzitelja i genocidnog, koji razotkriva podmuklost poturcenjaka i njihovo nastojanje da zatru Srbe GENOCIDOM-ubijanjem, poturcavanjem, dankom u krvi, uz pomoc OSVAJACA Turaka, dakle vasa uloga pete kolone uz Turke, posle uz ustase,itd.)
Препоруке:
4
3
129 четвртак, 22 март 2018 11:01
@Za "Gorski venac"
"Prvo ne mislim da si Srbin (osim, mozda,Srbin muslimanske veroispovesti), vise mi delujes kao Siptar"

Ni ja ne mislim da si ti Srbin. Gotovo sam siguran da si Crnogorac.
Препоруке:
4
4

Анкета

Да ли мислите да ће овог лета Вучић и Тачи потписати неки споразум о КиМ у присуству Доналда Трампа?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер