петак, 03. јул 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Јудеја се умирит' (не) може

Kоментари (9) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 понедељак, 22 јун 2009 14:13
The Final Solution
Pridružio bih se autoru teksta koji uviđa koliko je Vukadinovićeva paralela između Judeje i Srbije - prava istorijska paralela, pun pogodak. S tim što bih dodao još nešto u prilog ovoj paraleli: činjenica je da savremeni diskurs srbofobije u mnogim aspektima dobija karakteristike (strukturnog) antisemitizma! I kao što je pokazao jedan od najvećih filozofa XX veka, Emanuel Levinas - od helenske kulture do savremene evropske kulture i politike, postoji jedna jedinstvena antisemitska tendencija! Uopšte nije neophodno da budemo mislioci Levinasovog ranga da bismo uvideli da u savremenom diskursu Zapada postoji, takođe, jedna tendencija, koju mi najčešće nazivamo "srbofobijom", i koja ima sve elemente strukturnog antisemitizma. Naravno, posebno pitanje, koje bi zahtevalo ozbiljnu istorijsku i uopšte teorijsku analizu, jesu izvori i smisao ove Zapadne srbofobije. Međutim, dovoljno je ukazati na jednu jednostavnu činjenicu, dovoljno je postaviti jedno sasvim jednostavno pitanje: da li je slučajno to što je upravo Jevreje i Srbe u II svetskom ratu zadesila ista sudbina? Da li je slučajno to što su baš Jevreji u III Rajhu i Srbi u NDH bili žrtve iste politike "konačnog rešenja" (Die Endlösung)?
Препоруке:
0
0
2 понедељак, 22 јун 2009 14:48
Анализа стоји,...
...мада фали Инцко, чија се „акција“ перфектно уклапа, све уз Соланину подршку. Статут на мала врата, у летњој паузи, царина непокореном северном делу Косова, "самит" у Новом Саду, „обнављање дипломатских односа са Црном Гором и Македонијом“...Очигледна је журба, само се питам да ли међу набројане разлоге можемо додати још један – њихово предвиђање вруће јесени у "Јудеји", као и превремених избора? Колико год да су у предности, глобално падају, колико год да журе, у „Јудеји“ губе терен под ногама, а о РС и да не говоримо, тамо су унапред изгубили...Светски догађаји коначно иду у прилог српске ствари, а када крене финансијски суноврат који се најављује, неће имати времена ни да писну и „Јудеја“ ће поново бити усправна и слободна!
Препоруке:
0
0
3 понедељак, 22 јун 2009 15:28
Стева Надрљански
Не би ваљало ни претеривати са оваквим паралелама. Иако је идеја у суштини добра, ипак има једна чињеница коју не бисмо смели занемарити, а то је да је Јудеја оног доба била потпуно под страном окупацијом и то веома дуги низ година. Постојала је у једном периоду некаква унутрашња самоуправа, но често не баш много виша од оне у Недићевој Србији. Данашња Србија, иако је у некој врсти унутрашње окупације, ипак је у много бољем положају, и уз добро спољно-политичко клацкање могла би нешто извући за себе. Ондашња Јудеја то није могла.
Препоруке:
0
0
4 понедељак, 22 јун 2009 17:52
Небојша Малић
Паралела са античком Јудејом је одличан начин да се предочи опсесија Империје нашим просторима, који би требали да су јој апсолутно незанимљиви по сваком класичном интересном критеријуму. Него, не треба сада да тражимо длаку у јајету и да анализирамо аналогију - процена ситуације овде предочена је у сваком погледу тачна. Империји се жури, њени агенти на терену су вољни да предузимају очајничке мере како би обезбедили свој тријумф, у нади да ће тако издржати слом. Како да их у тој намери спречимо, и шта да радимо како бисмо слом дочекали спремни да једну стравично неповољну ситуацију окренемо у своју корист? Будући српски владар биће управо онај ко понуди конкретне одговоре на ова питања.
Препоруке:
0
0
5 понедељак, 22 јун 2009 18:26
Милош, онај са ФБ
@The Final Solution
Ваше запажање је исправно са једном допуном: србофобија је потребна одређеним евроатланским круговима да би се прикриле и спремиле друге фобије у ситуацији која је пројектована за "коначно решење".
Економски суноврат многих земаља је погодан моменат за одвлачење пажње од кључних структуралних проблема генерисањем преко медија разних фобија. Србофобија је само инструмент да се постигну одређени циљеви. Јавно мнење је истренирано и спремно да суморну свакодневицу замени нечим (систем опробан у спорту "хлеба и игара" само сада нема довољно хлеба па мора нешто жешће).
Данас србофобија, сутра русофобија, муслиманофобија, итд.
Бескрајне могућности за глобалну манипулацију.
Препоруке:
0
0
6 понедељак, 22 јун 2009 19:44
Милош, онај са ФБ
@Небојша Малић
Очај евроатланске империје који је све очигледнији је и добра прилика да се коло среће окрене, потребно је користити снагу противника на креативан начин као у џудоу.
Ако они кажу НВО ми ћемо их звати евроатланска удружења (што и јесу), ако кажу латиница ми ћемо се позвати на европске вредности на очувању националног идентитета аргументујући да је ћирилица део националног иднетитета срба а главни противници тога су управо евроатланска удружења коај не поштују Устав Србије а непоштовање закона земље је антиевропско понашање - закључак противници укључења Србије у ЕУ су управо такозвана евроатланска удружења (видите ли ту прсте Ујка Сема)), ако се позову на кршење људских права неког патриоте ми ћемо навести 10 евоатланских удржења која крше законе ове земље (некоришћење службеногх писма, вређање припадника мањина и припадника већиснког народа, ...), ако се позову на нешто треба наћи нешто друго што још јаче негира њихово позивање на то, ако су за НАТО онда треба изнети статистике "хуманитарног деловања" ове финлантропске организације у свету не заборављајући понос САД Гвантанамо, колатералне штете у Ираку и Авганистану, муницију са осиромашеним уранијумом, десетоструко већи број оболелих од рака и леукемије На Косову и Метохији, а неколико пута више болесних у Србији.
Ако се позову на слободно тржиште предочити примере из САД, УК, Немачке, Француске, Итд.

У суштини треба направити вадемекум приручник како парирати противницима Србије.
Један фини задатак за српску интелигенцију.
Само да ли је српска интелигенција дорасла задатку?
Препоруке:
0
0
7 понедељак, 22 јун 2009 20:22
The Final Solution
@Милош, онај са ФБ

Ne bih išao tako daleko. Jevreji, odnosno Srbi, nisu sasvim slučajno postali ultimativni objekt mržnje evropskog rasizma, predmet paranoičnih teorija zavere. Evropski Jevreji imali su sasvim specifičan položaj u evropskoj istoriji - bili su nosioci onog univerzalnog, nije bilo moguće smestiti ih u neku etno-partikularnost, opirali su se svakoj tradicionalnoj etničkoj supstanci. Istu ulogu na ovim prostorima igrali su Srbi, posebno hrvatski i bosanski Srbi: prvo, Srbi se nisu mogli identifikovati sa hrvatskim etnicitetom; u vreme borbe protiv feudalnih turskih osvajača, krajiški Srbi, na primer, kao austrijski vojnici, identifikovali su se sa jednim univerzalnijim, nadetničkim principom kakav je u to vreme predstavljala Habzburška monarhija; zatim su Srbi preuzeli ključnu ulogu u borbi za nacionalnu emancipaciju drugih južnoslovenskih naroda u trenutku kada je pomenuta Monarhija postala objektivno istorijski prevaziđena - krajem XIX i početkom XX veka. (Da li još treba da podsećam i na ulogu Srba u antifašističkoj borbi na ovim prostorima?) Dakle, Srbi, isto kao i Jevreji, objektivno su u evropskoj istoriji predstavljali nosioce ideje univerzalnog i zbog toga su bili ultimativni objekt mržnje svake politike ekstremnog partikularizma, kako u II svetskom ratu, tako i danas!
Препоруке:
0
0
8 уторак, 23 јун 2009 09:38
Стева Надрљански
Само хтедох рећи да ипак имамо више простора за маневрисање него антички Јудеји. Римско царство је у оно доба била једина супер-сила, а данас, без обзира на чињеницу да се САД схватају на исти начин, присуствујемо рађању једног другог ентитета силе (Русија-Кина-Индија) и имамо прилику да спречимо материјализацију ове унутрашње окупације која се очитује у томе да нам владу праве туђи амбасадори итд.
Међутим, чини ми се да је унутрашње робовање (у психолошком смислу - као идентификација са насилником, што обавезно повлачи и колективну псевдоморфозу) много горе од спољашњег. Нису ли управо Јевреји сачували своје биће живећи расејани по целој васељени, без сопствене државе, све до 20. века? А нисмо ли ми, избавивши се од једног (нацистичког) окупатора, ушли у слободу која нам је променила идентитет, од чега се ни данас не можемо опоравити?
Препоруке:
0
0
9 уторак, 23 јун 2009 11:17
j.z.
Istorijske paralele jesu zanimljive. Samo, pre će biti da se tu negde i završavaju, na proznim prepletanjima o paralelama. Leterarno zanimljivo, politički irelevantno. Istorija se nikada ne ponavlja, to se samo pokušava racionalizovati ono što u velikom precentu liči na već viđeno. Ali to što je slično, nije isto. Znači, lepo je odmoriti se uz kakvo takvo i slično štivo, ali nemamo mi danas nikakve veze sa Judejom, niti Amerika sa Rimom. Mada, najpre pomislim da se te analogije koriste jer nastavak tih analogija dovodi i do propasti Rima, a to bismo voleli da gledamo. Heh... Hoćemo li se ikad iščupati iz zagrljaja imperijalista?
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер