четвртак, 24. септембар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Северни Срби и немачке лутеранске вредности

Kоментари (18) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 субота, 03 новембар 2018 15:17
Јоланда
Жалосно је што су наша браћа Лужички Срби тако несрећно прошли. Поготово када имамо на уму да је Лужица највероватније крај из кога сви ми потичемо, јер су одатле у 7. веку Срби дошли на Балкан.
Препоруке:
17
25
2 субота, 03 новембар 2018 15:20
Изем
Мислим да је (благо речено) крајње контрапродуктивно изједначавати Сорбе (Венде), који су Западни Словени са Србима, Јужним Словенима (уколико аутор сматра да су Срби уопште Словени – а не неки винчански народ најстарији, јер има много Срба који чак и то сматрају). Сорби су по језику, обичајима и религији далеко и далеко сроднији осталим Западним Словенима (Пољацима, Чесима) чија су једна грана, а са Србима имају једино заједничко случајну сличност у називу (племена).
Сорби нису никакви “Северни Срби“, него аутохтона грана Западних Словена, са сопственим (а не некаквим северносрпским) језиком.
Што се тиче Лутерових негативних ставова и предрасудама о Сорбима/Вендима (јер о правим Србима он можда није ни имао појма), шта би тек Јевреји требало да кажу о екстремном Лутеровом антисемитизму?
Све ово ипак ниуколико не умањује (мада баца ружну сенку на) прогресивни значај Лутера и реформације у напретку човечанства.
Препоруке:
16
56
3 субота, 03 новембар 2018 15:21
Bya-Bya
Autor greškom izjednačava Lužičke Srbe sa svim Severnim Srbima.
Danas u Poljskoj živi preko milion ljudi koji sebe zovu Srbima, a autor neka sam nađe koji su.

Razlog prihvatanja u Evropi tog doba je otpor katoličanstvu, luteranstvo je samo (poslednja) verzija reformacije koja je spletom neverovatnih okolnosti preživela. Preteča joj je bio husitizam, zato je na primer Boemija(Prag jedan od 3 najznačajnija centara protestantizma) bila jedan od centara luteranstva(dok nije izgubila 80% stanovništva u 30-to godišnjem ratu).

Protiv Austrije i njene katoličke lige(tadašnjeg monstruma Evrope) su u rat ušli i katolička Francuska(imala sama sukob sa Hugenotima), Švedska, Pruska i muslimanska Turska.

Da su Husiti osvojili(povratili tačnije, zajedno sa sa celom donjom Austrijom je bio deo Boemije do 1200.) Beč ko zna šta bi bilo...
Препоруке:
28
2
4 субота, 03 новембар 2018 16:21
987
Људи коментаришу а да нису у стању да оду ни на ону несрећну Википедију и да виде да се народ о ком је реч на свом језику зове Serby односно Serbja.
Препоруке:
24
3
5 субота, 03 новембар 2018 18:51
Изем
@987 - каже: „Људи коментаришу а да нису у стању да оду ни на ону несрећну Википедију и да виде да се народ о ком је реч на свом језику зове Serby односно Serbja“. Па, добро – кад смо већ код Википедије, погледајмо нпр. један линк на енглеском: https://en.wikipedia.org/wiki/Sorbs и два на руском језику:
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B5
https://s30556663155.mirtesen.ru/blog/43171674343/Sorbyi-(luzhichane)
прочитајмо, мућнимо главом и пробајмо да трезвено закључимо какве су (осим далеког заједничког словенског порекла) генетске, антрополошке, језичке, културне, религијске сродности Сорба и Срба? Сви извори кажу да су они Западни Словени, по језику и свим осталим одликама најсроднији Пољацима и Чесима.
Препоруке:
15
37
6 субота, 03 новембар 2018 21:02
мала примедба
Како се оно лепо каже, чувај се човека који је прочитао само једну књигу у животу и његових секташа који нису ниједну. Вучић и радикали су типичан пример, веберовске глупости о протестанској радној етици су биле бесмислене чак и пре сто и нешто година кад их је писао. И тада су католичка Француска, Баварска и северна Италија биле исте или раѕвијеније од Енглеске и Пруске, а ни православна Русија није ништа заостајала у научно-техничком погледу, јесте у индустријској производњи. У 20. веку је јапанска будистичко-шинтоистичка радна етика победила све остале, а данас побеђује кинеска таоистичко-будистичка радна етика. Иначе, Мартин Лутер је био протестантска верзија католичке инквизиције, подржао је племство у суровом гушењу сељачког устанка и позивао је своје следбенике да пале синагоге и јеврејске школе.
Препоруке:
36
2
7 субота, 03 новембар 2018 21:02
987
Бла, бла, трућ.

Да ли ти можеш да схватиш да тај народ себе не зове Сорби, већ Серби, а да је назив Сорби или Венди немачки?

И какав ти је онда аргумент цитирање руске или енглеске википедије?

Па нормално да су западни Словени, кад живе на западу словенских простора. И нормално је да имају више сличности са народима са којима су у сталном контакту, али све то нема везе са њиховим националним идентитетом и етногенезом.
Препоруке:
40
3
8 субота, 03 новембар 2018 21:13
100
Očito je da ovaj nije ništa pročitao od Stevana Sremca i pojma nema koliki je emancipacijski značaj imalo to njemačko stanovništvo za nas.
Препоруке:
10
39
9 субота, 03 новембар 2018 21:26
Raćel
Uopšte nije važno da li su severni, južni ili bilo koji , važno je da su Srbi i da su u pradavna vremena svi pripadali istoj grupi ,imali isto ime i govorili isti jezik.A zašto bismo mi verovali Luteru, naravno da je bio protiv naroda, kome su uzeli teritoriju i naterali ih na najgore poslove./pre će biti da su to bili oni, to što su pripisivali Srbima-Slovenima, jer u bliskoj nam prošlosti, videli smo šta su njihovi radili po logorima, dušegupkama i sl.
a zamislite šta su tek tada radili!/Autor je trebao da se posluži literaturom velike Olge Luković Pjanović, koja je pročešljala sve što je , za sada, dostupno o Srbima i njihovom poreklu. I nemački autori Šetgen i Krajsih potvrđuju da je to isti narod, jer imaju isto ime/Srbi/ isti jezik/kasnije modifikovan od strane Nemaca i franaka/ i imaju iste nazive gradova i sela.Tu su dali i imena istih u Dalmaciji , kao i ista u Lužicama/ Reč lužice, potiče od stare srpske reči lug.U nastavku dajem prelepu pesmu Ćišinskog!
Препоруке:
34
2
10 субота, 03 новембар 2018 21:54
с.ј @Изем
Лужички Срби свакако чине део Западних Словена, и у културном и језичком погледу јесу ближи Чесима и Пољацима, који су им најближи суседи, него нама, Србима. То је природна последица скоро 15 векова које смо провели одвојено, мешања с другим словенским и несловенским живљем, као и припадности различитим културним сферама, али то не мења чињеницу да ми и Лужички Срби делимо исто име, и део далеких предака, што је свакако довољај разлог да осећамо одређену благонаклоност према њима.

Но, то уопште и није поента овог текста, који се само на први поглед бави неким историјским, филолошким и верским темама, а заправо је критика политике владајуће хунте.
Препоруке:
45
1
11 недеља, 04 новембар 2018 15:15
Raćel
Ostadoh dužna od sinoć, ali bez moje greške, jer je sve odjednom"odletelo" a ne znam zašto, a i kako da to vratim.Evo , te pedivne pesme lužičkog Srbina Bert Jakuba Đižinskog :" Srpskoj zemlji". "O, zemljo srpska, samo Tvoju grudu ću da hvalim i tvoje junačke starodavne junačke gradove!Oživeću slavna imena Tvojih sinova, makar mi srce presvislo od divljeg bola!O, zemljo srpska, čarom tvojim krepi moju volju, da bih otkrio starih vremena krvave tragove i da bih čuo kako s neba zovu osvetu za tuđinsko zlo preko gore, njive i ravnine!O, zemljo srpska, proslavljaću tvoje plodne njive, tvojih gora čarobne pesme i slaviću TIHU LEPOTU TVOGA NARODA!O, zemljo srpska, nikad TE NEĆU ZABORAVITI.Tvoju sliku vidim u mislima i u snu zvoni mi tvoje ime, kao jasni zvuk zvona!"Ćižinski A ima još jedan sti, ne znam odakle je:... plačući valja svoje valove, pevao srpskim gradovima na Labi, a valovi Labe ćute i stenju kao dase još sad TOPLA SRPSKA KRV
Препоруке:
29
0
12 недеља, 04 новембар 2018 15:42
Raćel
nastavak... A valovi Labe ćute i stenju, kao da se još sada topla srpska krv meša sa njihovim talasima" ... A ima još..." Srpska majko, uči svoje dete maternjem jeziku, srpske zvuke budi na srpskim ustima! Poštuj i ponosi se Srbovanjem, a tvoj dom neka bude kao SRPSKA LIPA"... I još ima, od drugih, ovo je legenda kod Lužičkih Srba:"Sedam kraljeva ima u njihovim pećinama začarani grob.Povremeno se dižu iz grobova, zlatne krune im blešte na glavama, gledaju dole na srpske ravnice, zaplaču i opet se vraćaju u svoje pećine, padajući u san!Ali...doći će dan, kada će se sedam srpskih kraljeva pojaviti usred Budišina i oprati srpsku sramotu...Sedam krljeva ustaće iz grobova, uzeće mač u ruke kad bude prestao san Srba i kad krv bude uzavrela u srpskim žilama..." To je delić pesama i legendi kod Srba lužičana. ovo je iz devetnaestog veka, dok je još postojala svest o zajedništvu sa svim Srbima./Andrijan Zejler, Arnošt Muka i Ćižinski, najo
Препоруке:
28
1
13 недеља, 04 новембар 2018 17:44
Алекса
Аутор на погрешан начин користи назив Срби и српски и сугерише везу између Срба и Лужичких Срба која нема никакве реалне основе.
Што се српског имена тиче,ушло је у писану историју од стране несловена,као и само словенско име,као и грчко за све хелене, као индијанци за Америке... pars pro toto и шири се од границе светова.
Утапање огромног дела словенског становништва у германској плими се догодило много пре Лутера. Западнословенско становништво у Лужици је само остатак Полапских Словена.
Какве везе има прелазак тамошњих "Срба" са католицизма на лутеранство са процесима однарођивања од тог времена до данас и какве везе са нашом ситуацијом?
Има и мање важних грешака због непажње као умештање Болеслава Храброг у 15. век.

Нису нама данас проблем немачки протестанти,већ амерички и енглески,који под фирмом разних невладиних,затим мултинационалних организација и "секти" и наравно религијских делатника омекшавају и припремају терен за пуно отимање и пљачку.
а вучић је конвертит.
Препоруке:
7
23
14 недеља, 04 новембар 2018 19:10
Изем...
@Алекса: Слажем се са Вашим судом о овом тексту, с тим што бих додао да овако (благо речено ) поједностављена гледишта као ово г-на Ковачева код мало интелигентнији читалаца може само изазвати одбојност. Може он да има не знам какве патриотске побуде, али овакви ставови нису ништа друго до медвеђа услуга ствари којој би он желео да служи.
Препоруке:
3
26
15 недеља, 04 новембар 2018 21:05
Špejtim
@Изем
Ništa ne menja poentu teksta sve i da Lužički Srbi baš nikakve veze nemaju sa balkanskim Srbima. Ovde se radi o sistematskom odnosu najjače germanske nacije prema "drugima", u ovom slučaju slovenskim prvim susedima, ma kako se oni zvali. Ne mislite valjda da ovaj odnos "ne važi" u odnosu prema južnim Srbima? Ovde se radi o kontinuitetu rasističkog odnosa i potpune dehumanizacije. Uzgred, ne postoje nikakvi "Sorbi", to je egzonim, taj narod sam sebe zove "Serbi". Istina je da danas imaju vise veze sa zapadnim Slovenima, ali samo ime govori da smo pre petnaestak vekova bili deo iste grupacije istog imena. Dakle veza postoji, ali ne bliska.
Препоруке:
16
0
16 недеља, 04 новембар 2018 21:38
M.В.
Раћел, хвала Вам ѕа тако јасно објашњење. Заиста треба прочитати три књиге Олге Пјановић, која је цели свој научно истраживачки опус посвелила овој значајној историјској теми. Она је научно истражила и доказала да је досељавање Срба на Балкан велика лаж германске историографије.
Препоруке:
12
0
17 понедељак, 05 новембар 2018 01:02
Istok Zapad
Nabasao sam na jedan popis haplogrupa ili gena porekla poznatih ljudi. Luter je nosio haplogrupu koju nose pretežno Srbi muškarci.
Ne Slovensku što mislim da nose Lužički Srbi kao i Istočni Nemci koji su po genu zapravo Prusi tj Rusi i nose R1a Slovensku haplogrupu. Germani nose R1b. Luter je nosio dinarsku haplogrupu I2a1. Znači bio je Balkanac a tako je loše mislio o narodu iz kog je potekao. Gori poturčenjak od Turčina. On bar nije ubijao a Horti Mađarski fašista je takođe nosio srpsku balkansku haplogrupu a bio je krvolok Srba.
Препоруке:
3
6
18 четвртак, 08 новембар 2018 21:07
Raćel
/ za špejtin / A šta ste vi u stvari hteli da kažete, poentirajte!?
Препоруке:
3
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер