среда, 08. јул 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Верници Друге Србије

Kоментари (20) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 понедељак, 07 септембар 2009 17:50
BL. P.
Darko R. Djogo je jedan od vodecih teologa (naj)mladje generacije, te je njegovo angazovanje i kada su ove teme u pitanju od izuzetnog znacaja, jer ima zdravu i cvrstu osnovu (tj. neophodno obrazovanje).
Zbog njegove kopetencije, apelujem na urednike ovog cenjenog sajta da ne sam budu gostoprimljivi prema D. Djogu, nego i da ga podsticu da se bavi i ovom problematikom; verujem da ce biti podjednako uspesan kao i u teologiju, a u njoj je izuzetno uspesan.

Srdacan pozdrav iz Surdulice.
Препоруке:
0
0
2 понедељак, 07 септембар 2009 18:00
Влк
Има и "другосрбијанца" који су православни. Има их мало, али неке познајем. И јако су антипатични. Политички ставови су им знамо већ какви, али напоредо с тим воле да деле лекције о постовима и причешћивањима, баш као најгори образовци.


Жалосно је што су искрени хришћани, попут нпр поменутих протестаната, гурнути ка неокомунистима из друге Србије.
Препоруке:
0
0
3 понедељак, 07 септембар 2009 23:43
Стева Надрљански
Да, да, анти-Србија се потрудила да има експерте и за Јеванђеље. Ствар је врло лукава: треба доказати да је Православна Црква у Србији у ствари пука националистичка организација коју би Христос (они кажу хрватизовано, да не мирише на "нас": Христ) ваљда изагнао из свог Врта. Замислите, атеисти анти-Србије бране Христа од Православне Цркве. Тога се требало сетити, свака им част. И успели су да нађу пар незадовољних индивидуа, најпре Мирка Ђорђевића, којег су медијски рукоположили за "социлога религије" (иако он заиста с тим нема везе), а онда и Павла Рака, чија ме судбина, за разлику од овог првог, заиста жалости. Па шта год да се деси - ухапсили архиепископа Јована, ухапсили неког тамо сеоског попа, нашли нешто против тамо неког вероучитеља - имају експерта инсајдера, који екумену Пешчаника и Б92 учи кршћанству, а напосе православном. Ту се укључује и нападно бављење правима малих религијских заједница: ем су мале, ем се зато могу искористити против "владајуће парадигме"; на тај начин статус било какве минорне и гротескне групације из бескрајног протестантског дијапазона постаје илустрација терора већинских православаца над сиротим малим мањинцима, уједно и оптужница против већине. Наравно, брига њих за мањине, као и увек, њима је да се обрачунају с "већином", а "мањина" је инструмент.
Тако је Мирко измислио и "војвођанско православље", које се од владајућег српског/србијанског разликује својим барокним европејством, облигатном толеранцијом итд., итд. Ове ординарне бесмислице, међутим, представљају део религијског пројекта анти-Србије. Свачим се они баве, баш као и Титини религијски практичари: ови су пројектовали македонску, црногорску итд. цркву, а они се труде да плодови тог рада не пропадну.
Препоруке:
0
0
4 уторак, 08 септембар 2009 09:31
брм
занимљива тема је покренута ... и ја бих желео још оваквих текстова на НСПМ, а мање идеолошке борбе партизана и ћетника прве, друге и енте Србије , Добрице и Латинке, Курте и Мурте..
Препоруке:
0
0
5 уторак, 08 септембар 2009 10:57
брм
побогу @ Стево Надрљански
па није валда и Христос хрватска реч..морам хитно да јавим пријатељима у Грчкој...а и Хрватима треба објаснити да не треба више да говоре Крист...

невероватан смисао за банализовање одличне теме..
текст се заиста не бакће дотичним "социолозима" и војвођанским православљем
Препоруке:
0
0
6 уторак, 08 септембар 2009 11:31
@steva nadrljanski
Правопис допушта и Христос и Христ у номинативу.
Препоруке:
0
0
7 уторак, 08 септембар 2009 14:20
Мари
Како се ми, Срби, поново религиозно освешћујемо, треба знати да Правопис допушта и Христос и Христ у номинативу (у Цркви је искључиво Христос).
Али у осталим падежима само: Христа, Христу, Христов...
Препоруке:
0
0
8 уторак, 08 септембар 2009 15:28
Стева Надрљански
Нећемо се сада ћерати око имена Господњег, то ми је била само узгредна напомена која, бар по мени, илуструје нешто значајно (ког занима, ено студија владике Атанасије "Христос, а не Христ"; ). А текст се итекако бави "социолозима религије" (сам Ђого их спомиње, прочитајте још једаред), јер управо они формирају перцепцију православља о којој Ђого говори, и то на специфичан, лукав начин, као некакви инсајдери.
Иначе, веома ми је добро познат контекст Ђоговог текста и јасно ми је кога се тичу неке ствари које он само овлаш помиње.
Уосталом, дајте сами своје схватање ове теме, пошто ју је моје банализовало.
Препоруке:
0
0
9 уторак, 08 септембар 2009 20:22
Pripadnik sekte
Šta ćeš gore nego da te optuže da si saradnik Kandićke, Biserko, Lukovića, Jovanovića, Vučo i drugih; da si tonac u Peščaniku i sl.

Više nije dovoljno ni da nas stavljate rame uz rame sa satanistima; sada je sasvim dovoljno da kažete da je savez između nas i ovih gore navedenih prirodan.

Ovaj tekst smatram jednim reliktom medijske hajke iz devedesetih, kada su "sekte" bile žrtveni jarac ovog društva. Sekte su tada bile problem jednak alkoholizmu i narkomanji (setimo se samo one čuvene organizacije u okviru JUL-a).

Umesto da se "oslanjate na opravdanja" i tražite krivce u drugima, pogledajte kolika je vaša odgovornost za stanje u ovom društvu.

Sektaš
Препоруке:
0
0
10 среда, 09 септембар 2009 09:29
брм
@секташ
не знам који текст коментаришеш...у овом нисам приметио никакву хајку, већ напротив умесну (само)критику управо православних и "националиста" (намерно са знацима навода)
Препоруке:
0
0
11 среда, 09 септембар 2009 09:39
Jasna Simonović
Nisam dovoljno upoznata sa događanjima koje autor opisuje, pa mi je čitanje bilo interesantno...
Uvek me i iznova, međutim, nekako "zaboli" kada ispred reči "vernik" pročitam neki dimenzioni epitet (npr. "veliki" ili "mali"), ili u ovom članku "istinski vernik"! Ne postoji "istinski i neistinski" vernik!
Vera ne prepoznaje takve ljudske taštinske-sujetne kote...Vera jednostavno postoji ...
Teologija kao primenjena nauka koja se oslanja na veru, mislim da treba svoja učenja da zasniva na tom saznanju i da je u tom smeru vodi dobronamernost čistoga uma, duha i tela...

Religijska posvećenost nešto je drugo i ona svakako trpi naše ljudske prefikse, ali i obavezuje da se "male ili velike zajednice" stavljaju na legitiman put ljudskog življenja jer ako se već zna "šta ko jede ili pije" treba da se zna i gde se ljudi zajedno okupljaju i mole ukoliko za to koriste premise društva na Pravom putu kojim ide celo čovečanstvo...
I na kome i naš voljeni Hrist, Hristos ili Džisus, kako god ko koristio, beše i jeste...

Izvinjavam se ako sam kao totalni laik teologije bila neprecizna ili, ne daj Bože, povredila nečija osećanja...

?
Препоруке:
0
0
12 среда, 09 септембар 2009 14:33
Нимбус
Нимбус зна да његова мисао није увек добро прихваћена.
Разуме неслагање.
Али, поштује памет, част и дух.
Срамота ме да више читам коментаре Стеве Надрљанског.
Или ћемо читати његове чланке, па ћемо се спорити око њих, или ни ви ни ја не знамо шта је шта у овој Божјој башчи, што нам је дадоше на кратко старање.
Препоруке:
0
0
13 среда, 09 септембар 2009 15:39
Стева Надрљански
Поштована Јасна, г. Ђого има на уму веома јасне ствари, иако их није дефинисао, кад каже "истински верник". Наравно да сте у праву да у овим стварима нема мерења, "јер се Дух Свети даје на меру"; међутим, аутор овде подразумева нека лица са медијске естраде која за потребе једне идеолошке интересне групе глуме њихове "домаће" православце, а који им у ствари служе за обрачун са њиховим главним непријатељем: мрском, националистичком, ретроградном, конзервативном итд. итд. Православном Црквом. Истинитост њихових верских убеђења Ђого доводи у сумњу управо због њиховог транспарентног идеолошког ангажовања, које очигледно нема хришћанску инспирацију.
Препоруке:
0
0
14 среда, 09 септембар 2009 22:37
Јасна Симоновић
СТЕВО НАДРЛЈАНСКИ, Хвала на коментару...Баш зато што "г. Ђого има на уму веома јасне ствари" и желим да га подсетим да на најјаснију ствар да је вера неприкосновена својина свакога човека на овом свету...
Ваша констатација да "Истинитост њихових верских убеђења Ђого доводи у сумњу управо због њиховог транспарентног идеолошког ангажовања, које очигледно нема хришћанску инспирацију" подсећа ме на изјаву једног изузетног свештеника који је међутим својим непромишлјанјем "отерао" неке младе лјуде који су ушли у цркву непримерено обучени, уместо да их прими и научи...Или на сцену када је једна млада девојка пала у несвест пред причест, а народ се плашио да јој да коцкицу шећера да додје себи...
Свакако је логично очекивати да неко ко је непримерено сврстан у "Другу, Трећу или анти-Србију", поготово ако још не познаје дубинску лепоту православлја, а понекад присуствује накарадним и страхом обливеним сценама везано за религију, заплива ка својој Отаджбини на крилима неке себи безбедније и лакше форме...
Сваки пут када српско православлје дође на пиједестал лјудске таштине и неспоразума, мислим да је добро просвећенје тражити у Светосавлју... Под тим Небом има места за све...
Препоруке:
0
0
15 четвртак, 10 септембар 2009 14:30
blur-klodovik
Slazem se sa Zivom Nadrljanskim i nadam se da ce nas i on uskoro udostojiti svojih nspm kolumni. :)
Препоруке:
0
0
16 четвртак, 10 септембар 2009 21:32
Константин
Треба додати да припадници "Друге Србије" (нисам љубитељ овог назива па ћу овде сврстати екстремисте из ЛДП-а, НВО, Б92 и слично)прожети дубоким религиозним заносом како према својим ставовима, тако и према личностима које су деификовали (Зоран Ђинђић), а показују дубок прозелитизам, па чак и мржњу, према неистомишљеницима. Срећа да нису у већем броју јер би били способни и за злочине у име својих идеја.
Препоруке:
0
0
17 четвртак, 10 септембар 2009 23:24
Стева Надрљански
Г. Константине, трефили сте укратко суштину проблема: јест у питању религиозни занос код поменутих, мада се закрабуљио (ако смем ово рећи, да се г. Нимбус, тачније Ореол, или још тачније Златокруг, не би опет гнушао нечега код мене грешног; а ја бих баш волео да сазнам, иако ово није форум, шта сам му толико скривио).
Поздрављам господина Блура, који има сувише поуздања у мене (узгред, како ли си ме само провалио, да ми је знати?)
Препоруке:
0
0
18 петак, 11 септембар 2009 00:17
Нимбус
Г. Стево, шта није јасно?
Мислим тачно оно што сам написао.
Има тема где Вас, бар по мени, позиција `коментатора` спутава, ограничава. Сигуран сам да можете (и требате) много више да нам кажете.
Ето.
Једино наше неслагање је око вашег става да су сви екстреми исти. Нису. Али, има времена, схватићете.
Узгред: једини сте приметили да је `Нимбус` (бар) двосмислен надимак. Ништа, само констатација.
Препоруке:
0
0
19 петак, 11 септембар 2009 11:41
Јован Лондон
Доста интересантних коментара око једног не претерано занимљивог текста. Желим само да изразим потпуно слагање са нападнутим Надрљанским. У здравље!
Препоруке:
0
0
20 петак, 11 септембар 2009 12:09
Teofilo Stivenson
G. Nadrljanski, nastavite da pisete. Vasi komentari o srpskoj crkvi, istoriji i jeziku su znacajni za razmenu misljenja na ovom sajtu.

Mislim da je diskusija na ovu temu otisla u pogresnom smeru. Procitajte komentar g. Tucica u danasnjoj Politici. Za mene je ovo izuzetno ruzan primer politicke agitacije. Za neke je to mozda taktican, smiren, stilizovan 'omaz srpskom patrijarhu', povodom njegovog 95. rodjendana ('slavi' li se tako nesto u srpskoj crkvi i pravoslavlju?). Procitajte ponovo. A onda proverite biografiju 'analiticara' uz unakrsne reference njegovog medijskog pojavljivanja. Gde? Kada? Kojim povodom? Na to imate pravo kada citate necije 'ekspertsko' misljenje. Stvari postaju jasnije?

Uz jednu fusnotu: Da li je g. Tucic pisao o Porodicnoj setnji? Nije? A, zasto nije? U pitanju su vrednosti, valjda, a ne ljudi, stranke, NVO. I tu se svaka diskusija zavrsava. Stvari zaista postaju jasnije.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер