Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Klerikalizacija društva ili odjeci klirofobije?

Komentari (17) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 21 novembar 2009 00:51
Ljubiša V. Jovanović
Ko god govori o Srbiji kao klerikalizovanoj zemlji i državi, nema pojma o njoj, ili je izrazito zlonameran, pa namerno izvrće stvari. Neću uopšte trošiti vreme i prostor da podržim ovakav svoj stav, jer je to jasno samo po sebi. Hteo sam da kažem ovo: Patrijarh Pavle, kao monah na mestu patrijarha, potpuno neškodljiv za svakoga, odgovarao je svima jer ga većina nije razumela, toliko je bio neobičan, čiste reči i misli, netipičan, gotovo nestvaran u Srbiji. Nije čudo što ga sada porede sa najvećim srpskim svecem - Sv. Savom. Ali, sada, kada je odjednom postalo jasno kako je uspeo da uđe i otvori srpsku dušu, kako su mu građani, kao nikad u novijoj istoriji Srbije, iskreno, skrušeno i savršeno primerno prilici izrazili poštovanje i poštu, pokazavši time da su ga odlično razumeli, to je postalo opasno za vlast i parazite oko nje. Jer njima opijena, sluđena, potlačena, razularena, ćiriličko-latinička, turbo-mega-balkanska i super-giga-evropska Srbija savršeno odgovara, dobra je za manipulaciju. Oni se plaše svesne, osvešćene Srbije, onakve kakva je izašla, tužno-radosna, kako bi prvosveštenici rekli, i bila ovih dana. Patrijarh nam je rekao: nije važna pompa, nije važno lažno cveće i simboli, nije važno gde vam je kuća, ne šepurite se, ne kitite se tuđim perjem, ne jurite skorojevićki za površnim dokazima lažnih vrednosti, nije važna javnost i slava koju je lako zadobiti već svojim radnim mestom, poručio je da čovek može sam sašiti svoju odeću i materijal za svoju obuću naći u kontejneru, a biti gospodin, poštovan i živi svetac, svetac koji hoda .... bez PR stručnjaka i odeće i obuće sa boljim imenima od onih koji ih nose ... i to, upravo to ugrožava ove "kritičare", jer to ruši njihov lažni svet, i svet njihovih lažnih vrednosti, razotkriva svu bedu njihovih traćenih parazitskih života, njihovu trku da se ubace, uližu, ugrabe, napadnu koga treba, ujedu bilo koga, zaborave na sve osim prazne simbole statusa i materijalnog standarda ... Smradan talog isplivao na površinu.
Preporuke:
0
0
2 subota, 21 novembar 2009 01:23
Darko
Bravo, Nikola!
Odličan tekst. Naravno, očekujem(o) ga i na "Hrišćanskim demokratama"....
Preporuke:
0
0
3 subota, 21 novembar 2009 02:11
đakon Ljubiša
Divan tekst...A da li ste čitali ovu gospodu :
gosn Korać http://www.e-novine.com/index.php?news=32343
gosn Luković http://www.e-novine.com/index.php?news=32268
i naravno Pančić http://www.e-novine.com/stav/32303-Politika-sauea.html
Preporuke:
0
0
4 subota, 21 novembar 2009 07:58
Jordan
Tekst je sjajan, a što se tiče "gospode" koju đakon Ljubiša pominje, zar se nešto drugo moglo očekivati od njih?
Npr. gospodin Korać je mogao da ode u bilo koje šumadijsko selo, da vidi kako se sanduk sa pokojnikom nosi do groblja. Mogao je da pročita o pobunama Srba u Austriji, kada im je u 17. veku bilo zabranjeno da nose pokojnike u otvorenim sanducima.
Ali ne, njemu se umesto toga priviđaju Rusi.
Preporuke:
0
0
5 subota, 21 novembar 2009 08:37
Teodor
Gospodine Kneževiću, mala ispravka. U vreme Velike seobe Srba, a ni pre toga, Ugarsko carstvo nije postojalo. Patrijarh Arsenije Treći i izbegli narod, prešao je na teritoriju koja je bila pod jurisdikcijom Austrijkog carstva. To potvrđuju i privilegije koje je srpski puk tad dobio od austrijskog cara.
Preporuke:
0
0
6 subota, 21 novembar 2009 09:03
Tatjana
Mišljenja sam da je ovo jedan od boljih i zaista umerenijih tekstova koje objavljuje NSPM. Nije toliko izražena polarizacija društva (koja se uvek prenaglašava), a sa druge strane autor jasno izražava svoj stav, iznoseći činjenice. Da ne pominjemo kolika je važnost kada protestant govori sa ljubavlju prema Crkvi kojoj sam ne pripada. Tu je onda istina još više izražena. Jedino rečenica: "u Srbiji ....sasvim jasno da je u pitanju proces revitalizacije religioznosti i duhovne svesti našeg naroda." , je diskutabilna. Istina je da je na snazi slobodno izražavanje veroispovesti, ali da li se događa istinska revitalizacija religioznosti to je pitanje na koje nećemo moći da dobijemo odgovor dok se ne uradi nekoliko longitudinalnih istraživanja (i kvalitativnih i kvantitativnih).
Preporuke:
0
0
7 subota, 21 novembar 2009 09:50
Steva Nadrljanski
Za njih je klerikalizacija i kad vide mantiju na ulici. Kad su oni bili mladi i perspektivni i pravili novi svet, toga nije bilo. Cvetalo je mnogo cvetova, ali ovaj ne, bio je u katakombama, kao da ga nema. Izgledalo je da su mračne srednjovekovne sile poražene, kad ono - evo ih sad, više nego ikada, okupirali prestonicu.

Svako ima svoj pakao.

P. S. Jedan od gorepomenutih je posle slavnog 5. oktobra pomenuo da bi trebalo razmisliti o skidanju krstova sa crkava, jer to iritira ove, one, ugrožava standarde... Eto, na KiM te standarde im ispunjavaju, valjda se zato toliko uzdaju u Tačija.
Preporuke:
0
0
8 subota, 21 novembar 2009 09:57
Marko
Poštovanje s kojim jedan protestantski teolog govori o SPC opomena je ne samo mrziteljima svog nasleđa (koji na ovaj sajt i ne dolaze), nego i svima onima punim netrpeljivosti i agresije koji ovde često ostavljaju komentare. Da učimo međusobno.
Samo mali dodatak: poglavar Anglikanske crkve je formalno britanski monarh, a u praksi sve obavlja kenterberijski nadbiskup; tako je i u evangelističkim crkvama u Skandinaviji.
Preporuke:
0
0
9 subota, 21 novembar 2009 12:26
Vladimir Čeleketić - Zambija
Uzimati Britaniju kao pozitivan primer u kontekstu u kojem se "brani" pozicija Crkve u društvu je u najmanju ruku neozbiljno. Čak i smatrati Anglikansku crkvu crkvom je neozbiljno. Osim ako neko može da objasni kako žene i homoseksualci mogu da budu sveštenici. Britanija je zemlja u kojoj se ozbiljno najavljuje zabrana javnog proslavljanje Božića (jer vređa muslimane i ostale neverujuće) i zemlja u kojoj će domaće stanovništvo postati nacionalna manjina za dve generacije. Oni su u mnogo gorem položaju od Srba. Njihova zemlja se bukvalno osvaja bez ispaljenog metka.
Krajnje je vreme da događaje u Srbiji shvatimo u širem kontekstu.
EU i briselska ideologija neminovno dolaze u sukob sa svakom crkvom kao i komunizam. Ne samo sa pravoslavnim crkvama nego sa svakom. Uzmimo samo primer iz Italije i nalog "suda" za uklanjanje krstova iz učinica.
Ubeđivati EU ideologe kakav je značaj SPC za srpsko društvo je gubljenje vremena. Oni to vrlo dobro znaju, zato im Crkva i smeta.
Svaka evropska nacija je podjednako ugrožena i suverenitet svake evropske države je podjednako ugrožen.

Jedan evropski i hrišćanski narod kada sahranjuje svog patrijarha treba da pita dežurne drugove za "meru"?! Oni će da propišu šta je "mera"?

Borba protiv EU i njene ideologije, koja se kao kuga proširila po Evropi, je isto što i borba protiv komunizma. To je borba za državnost, nacionalni identitet, slobodu pojedinca i zdrav razum.
Srbiji je potreban nacionalni pokret, van i iznad političkih partija, koji će artikulisati ciljeve neophodne za elementarni opstanak države i nacije.
U Evropi se već potpisuju sporazumi za saradnju među nacionalnim partijama različitih zemalja sa jednim jednostavnim ciljem: borba za opstanak evropske hrišćanske civilizacije i njenih autentičnih nacija.
Virus ne zna za granice i bitka protiv virusa se ne vodi u nacionalnim okvirima. Ona se ne može dobiti bez saradnje svih ugroženih, a danas su u Evropi ugroženi svi kojima je u Evropi mesto.
Preporuke:
0
0
10 subota, 21 novembar 2009 12:43
Zapadni Covek
Tekst je u redu ali Ljubisa B. Jovanovic je jos bolji. Pogodio je u centar.Svaka cast.
Preporuke:
0
0
11 subota, 21 novembar 2009 14:53
thinking maize
Od svih autorovih stavova, a koji su stvarno umereni i odmereni, najviše mi se sviđa njegovo ime,
profesija i mesto gde radi. Eto i jedan Srbin može biti protestant (a da meni, kao Srbinu-pravoslavcu to ne smeta!) i baviti se društvenom naukom, kao što je antropologija! Kao što me raduje da svoje mišljenje o tzv. "Paradi ponosa" nije dala samo SPC,
već i sve tradicionalne verske zajednice!Ovo
podseća na onu Srbiju koja je probila ekonomsku blokadu Austrougarske, dobila Balkanske i Prvi Svetski Rat! Jedinstvo kroz raznolikosti!
Preporuke:
0
0
12 subota, 21 novembar 2009 22:34
Vernik
Kao vernik i potpisnik proglasa za očuvanje Pravoslavne vere(A CONFESSION OF FAITH
Against Ecumenism) razumem poriv gospodina Kneževića da kao vernik Protestanske crkve progovori u korist(?) SPC-e, posebno ako znamo da da sadašnje "vođstvo" (SA Sinod) SPC nije to u stanju da uradi.
Preporuke:
0
0
13 nedelja, 22 novembar 2009 00:08
Steva Nadrljanski
Ne bojim se ja ništa za pravoslavlje, g. Verniče, dok ste vi tu i dok hrabro potpisujete proglase i stražarite nad tuđim savestima.
A što se tiče g. Nikole, on je kao protestant ipak na neki način pravoslavniji od gomile ovih naših revnitelja koji se nikada ne bave samim sobom, nego proganjaju umišljene grehe drugih.
Nikola je pravoslavni protestant.
Preporuke:
0
0
14 nedelja, 22 novembar 2009 04:06
Draguna-Užice
Gospodine Ljubiša V. Jovanoviću HVALA na ovakvom komentaru. Divno ste sve napisali. Kopirala sam i nadam se da se ne ljutite što ću vas u razgovorima citirati.
Preporuke:
0
0
15 nedelja, 22 novembar 2009 04:29
V. B.
Komentar koji je ostavio "Vladimir Čeleketić - Zambija" je briljantan. Nemam ništa ni da dodam ni da oduzmem. Preporučujem svakome da ga pažljivo pročita još jednom.
Preporuke:
0
0
16 nedelja, 22 novembar 2009 10:43
Teofilo Stivenson
Samo pokret, g. Celeketicu. Nikakve partije, nikakvo strancarenje, i nikakve koalicije. Pokret onih koji znaju i traze izvorne srpske vrednosti. I kraj aktuelnog politickog ustrojstva. Ovakvu demokratiju Srbi nisu trazili. Sudeci po sapatu onih koji su tisinom pokazali svoju veru, kulturu i odanost Srbiji i srpskim vrednostima, strpljenje je na izmaku. Narod ce organski iznedriti nove vodje, jer nema mu druge. Iza ledja mu je zid. A gore? Bog i sloboda.
Preporuke:
0
0
17 nedelja, 22 novembar 2009 21:39
Ćirilica se piše srcem!
16 nedelja, 22 novembar 2009 Teofilo Stivenson
... Pokret onih koji znaju i traze izvorne srpske vrednosti... - U to ime, predlažem Vam da počnete da koristite ćirilicu na svom računaru, veoma je lako podesiti svaki računar za to. Postiji čak i ćirilični Gugl, i svi drugi programi, pa se može reći da na srpskom ne piše samo onaj ko neće.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner