Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Kome treba Pavelićeva crkva

Komentari (40) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 24 decembar 2009 21:53
Mirko Grbić, Banjaluka
Stari dobri Hemingvej....Na zapadu ništa novo..
a još kada se za imaginarne krivice izvinjenja dijele šakom i kapom...
Preporuke:
0
0
2 četvrtak, 24 decembar 2009 22:13
Mladi DŽedaj
Zgrozio sam se kad sam im video sajt. Ustaška ideja izvađena iz naftalina, nema šta. Vidim citiraju dosta Štedimliju. Cela ideja liči kao jaje jajetu CPC. Lovci na srpske duše. I srpske manastire i hramove.

Naša država mora da istupi u zaštitu reči "pravoslavlje", da ne dozvoli osnovanje organizacija koje se tako zovu. Crkva nije pravoslavna ako nije u kanonskoj vezi sa Carigradskom patrijaršijom i ostalim pravoslavnim crkvama. Te nove verske zajednice mogu da uzmu bilo koje drugo ime, crkva grčkog obreda, ili istočnohrišćanska, itd. ali ne i pravoslavna - to je, rečnikom modernog doba, "brend" koji ima tačno određeno značenje. Isto kao što se naziv firme ili naziv proizvoda štite zakonom, čik probaj da prodaješ pljeskavicu "Big Mek" na kiosku. To mora da se dogodi na nivou države - da pritisnemo i Crnogorce i Hrvate da odustanu od falsifikovanja.
Preporuke:
0
0
3 četvrtak, 24 decembar 2009 22:54
Jica
Očekujem da predsednik tadič uskoru uputi ozbiljne primedbe predsedniku mesiču. E, tek tada čemo videti kom opanci kom obojci. Jao što volim primedbe!
Preporuke:
0
0
4 četvrtak, 24 decembar 2009 23:45
Ignjatije
Pogledao sam njihov sajt. Sa jedne strane lako je uočiti koliko je apsurdno prisvojiti tuđe samo zato što se trenutno nalazi na teritoriji novonastale države.

Sa druge strane, uplašio sam se znajući da je danas dovoljna bilo kakva ideja da se Srbiji oduzme sve što se poželi pa da ona odmah dobije podršku celog sveta, uključujući i našu trenutnu "demokratsku" vladu i predsednika.
Preporuke:
0
0
5 petak, 25 decembar 2009 01:07
peđa
Možda će dotični dati i neki prilog izgradnji LATINSKOG KRSTA na brdu Vinik kod Niša!
Preporuke:
0
0
6 petak, 25 decembar 2009 01:29
Odbrana i poslednji dani
To je jedna uvrnuta ideja od uvrnutih ljudi u uvrnutoj drzavi.
Preporuke:
0
0
7 petak, 25 decembar 2009 03:22
Vlada Kanada
Ne verujem da će se normalni Srbi prodružiti ovoj grupi građana. A ako neko od Srba i pristupi, biće bolje i za nas i za njih. Ne trebamo previše pažnje niti vremena da poklonimo ovoj pojavi, jer to oni i hoće. Treba biti na oprezu da se ne ponovi 1941. godina niti 1991. godina.
Preporuke:
0
0
8 petak, 25 decembar 2009 04:56
Kome trebaju takva tumacenja
"Kao što je kroz istoriju bilo, a i danas ima Srba katolika i Srba muhamedanske vere, tako je moguće da ima i Hrvata pravoslavaca." E, pa, nece biti! Srbi su masovno katoliceni, tako da je dobar deo danasnjeg hrvatskog naroda ustvari srpskog porekla - vidi se to po njihovim prezimenima (Milic, Petkovic, Todoric i slicno). Jednako masovno su islamizovani, neki od njih i danas imaju srpska prezimena (Brankovic, Obradovic itd). Ali Hrvata-pravoslavaca nikad u istoriji nije bilo - pokusao je Pavelic da ih stvori. Ustvari, i on je hteo da od tamosnjih Srba (ne Hrvata!) stvori pravoslavne "Hrvate". Dakle, jest "velikodusan" ovaj pokusaj izjednacavanja preveravanja kod Srba i Hrvata, ali ne valja preterivati! Ponekad je dobro i istine se drzati, pa makar ta istina bila u korist Srba! Jer, u srpskim memdijima zavladala je svojevrsna psihoza - cim kazu neku neugodnu rec o Hrvatima, odmah upute i (nezasluzenu) pokudu Srbima! Jest ruzno od Mesica sto je hteo da na pravoslavni Bozic poseti oteto Kosovo i tamo bude proglasen "herojem" (otetog) Kosova - ali sta i Srbima treba da slave Bozic i da se drze Kosova, "k'o pijan plota", sto bi rekao tvorac "ravnoteze" u kritici, J.B. Tito. Kad je onomad bio prisiljen da skloni nacionalisticku garnituru u Hrvatskoj, odmah je proveo cistku "liberalne" garniture u Srbiji i podelio Srbiju na tri dela: srpski, muslimanski (albanski) i katolicki (Vojvodina, koja samo sto nije uletela u usta Vatikanu, uprkos srpskoj vecini - ali Srbe niko nista ne pita, ni kad su vecina ni kad su manjina).
Preporuke:
0
0
9 petak, 25 decembar 2009 08:16
Dejan
Nemoj te da nimalo potcjenjujete ovakve dogadaje ... iza njih stoji drzava, a to je jako bitno...
Razvoj situacije moze biti koban po srpsko stanovnistvo u RH. iz jednog razloga jer ce se stvorit atmosfera razgradnje i unistenje SPC. na tim prostorima , upravo zato se to i radi...
Cisto sumljam da to rade "iz dobre namjere" srbi koji su ostali u gradovima i na podrucju bivse RSK. jer oni su preziveli golgotu rata na tim prostorima a cisto sumljam da je danas gore ...pa da bih opravdalo njihov rad i postupak.
Ako se nastavi sa ovakvim radnjama , moze jako brzo da dode do razgradnje SPC u RH. a onda ce doci do sukoba oko imovine SPC. gdje ce drzava HR. naci razloga i snage da zastiti svoje interese "legalne HPC",gdje ce im davati osnovan razlog za ozivljenje "HPC" i desit ce se sukobi na relacija "Srbi"-Srbi.
Naravno da se nebi desio takav sklop okolnosti potrebno je hitno donjeti proglas i sluzbeni stav o takvoj organizaciji...na svim poljima, te pravo valjano informisati narod , sta se u stvari iza svega krije ...
Narod koji je ostao i koji se vratio je starija populacija , bez snage i volje da se odupru mocnijem konkurentu...iza kojeg stoji RH.
Cisto sumlljam da je period u kojem se desava sva ova situacija , nije poklopila sa smrti Patrijaha Pavla, gde se SPC. nalazi na izuzetno delikatnoj i nestabilnoj situaciji.
Preporuke:
0
0
10 petak, 25 decembar 2009 10:20
Anastasia
Razočarava me činjenica da su Srbi u crno-žutoj monarhiji u 18. i 19. veku imali više prava nego danas u Hrvatskoj. Očekujem da se Srbija kao matična država srpskog naroda time ozbiljno pozabavi.
Preporuke:
0
0
11 petak, 25 decembar 2009 10:23
Posljednje riječi majora Kursule
Na pitanje sadržano u naslovu teksta, moje odgovor je: Pavelićeva crkva treba istim onima kojima su potrebne "akademije nauka i umjetnosti" u Republici Srpskoj ili Vojvodini. Jer, ako se stvaranjem "autokefalnih pravoslavnih crkava" u Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, (sutra vjerovatno i u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Vojvodini...) cijepa duhovno biće srpskog naroda, šta je onda cilj silnim "našim" akademijama nauka i umjetnosti. Za sada ih (nadam se da ne griješim) imamo pet. Pored SANU, to su dvije "akademije" u Crnoj Gori (Crnogorska i Dukljanska), te po jedna u Republici Srpskoj i Vojvodini. Ako se nastavi takav trend, uskoro ćemo imati više akademija nego akademika.
Ukratko, naučnicima i umjetnicima u vaskolikom srpskom narodu "kalibra" akademik, adresa je u Knez-Mihajlovoj. Sve drugo je "Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj" i čerečenje srpske duhovnosti (pored pravosdlavne vjere valjda pod ovaj pojam spadaju i nauka i umjetnost) ništa manje opasno i pogubno od Dedejićevih i Matanovićevih eksperimenata s "autokefalnošću".
Preporuke:
0
0
12 petak, 25 decembar 2009 10:40
Posljednje riječi majora Kursule (nastavak)
Kad je riječ o naučnoj i moralnoj dimenziji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, treba se prisjeti kako su gospoda "akademici" svojevremeno reagovali na odluku Visokog predstavnika u BiH, da dr Radomiru Lukiću, profesoru Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, bez ikakvog obrazloženja zabrani rad . Riječ je o univerzitetskom profesoru i jednom od rijetkih intelektualaca s ove strane Drine za koje se može reći da imaju nivo akademika. Na žalost,povodom njegove smjene izostalo je čak i najbanalnije saopštenje Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Daleko oštriji su bili u osudi "montirane" optužnice za organizovani kriminal protiv Milorada Dodika u Tužilaštvu BiH i "utvrđivanju njegove nevinosti", mada ta optužnica još nije ni objelodanjena.
Preporuke:
0
0
13 petak, 25 decembar 2009 11:11
Mile Beograđanin
Očigledno je da se nesmanjenom žestinom nastavlja sa čerupanjem, onoga što bi se moglo nazvati srpskim etničkim, kulturnim i verskim identitetom na Balkanskim prostorima.
Srbija je isuviše slaba da bi mogla da se odupre ovim tendencijama...
Što se tiče Hrvata i tzv. Hrvatske države, oni su vazda bili samo instrument prozelitskog juriša na istok rimske crkve i neokolonijalnih apetita tzv. ''zapada''!
Mislim da Srbi, ako žele da prežive kao takvi i odbrane se od ''zapadnih vetrova'', koji bi da nas zbrišu sa lica zemlje (čini mi se da misle da je sada ''pravi trenutak''!?), nemaju mnogo izbora! Zna se kome treba da se okrenu!
Preporuke:
0
0
14 petak, 25 decembar 2009 11:43
Laik
Ne verujem da će doći do ''crkve'', mislim da će ostati na ''zajednica''. Kako bilo, ostaće za neke posle nas koji će možda imati malo pameti i mudrosti za razliku od nas, da povežu makedonsku, crnogorsku i hrvatsku ''pravoslavnu'' crkvu. Nije ni čudo da sve tri nacije imaju krizu identiteta (da, mislim da to u velikoj meri imaju i hrvati) koja se najgrublje izražava šemom Ja sam Ja jer nisam ti (srbin)
Preporuke:
0
0
15 petak, 25 decembar 2009 11:48
dragy
Ma nemojte se sikirati, nas ce zuti braniti svim raspolozivim demo(n)kratskim sredstvima, ko ima pravo da bude uznemiren.
Ovo naravno treba najozbiljnije uzeti u razmatranje, nista nije slucajno a pouceni istorijom, ustase su nakanile doci do Drine i oni ce nas potrati da bi ostvarili cilj. Provokacija treba da otvori oci preostalom srpskom zivlju u Hrvatskoj da bi, ako zele da opstanu na svojim vijekovnim ognjistima, morali da promijene vjeru. Mislim da bismo i mi trebali da cinimo sve da se sto vise zna o srpskim katolicima i da se Hrvatima ponudi ta opcija, na kraju krajeva, ogroman broj danasnjih Hrvata potice upravo od Srba katolicke vjeroispovjesti. U literaturi ima dosta primjera i dokaza o pokatolicavanju Srba, samo da se toga uhvatimo mogli bismo dosta uciniti. Ali nasi zuti nas demokratski brane.
Ja sam, za svaki slucaj, spremio kanistar benzina, nadam se da cu bar stici pobjeci, mnogi kroz istoriju nisu.
Preporuke:
0
0
16 petak, 25 decembar 2009 11:57
paja patak (1)
Ovo je tek jedan od “probnih balona“, a ustvari deo nimalo naivnog, lukavo i dobro promišljenog političkog projekta. “Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu“ (HPC) u vremenu NDH su 1942g. formirali zločinci, i delovala je pod uslovima strahovitih progona i bestijalnih ubistava Srba, kao i potpune zabrane delovanja SPC. Danas, delovanje SPC u Hrvatskoj navodno niko zvanično ne ometa. A, eto, našlo se i dosta pravoslavnih Hrvata ("ne Srba"); žele da osnuju svoju versku zajednicu. Pa, što da ne? Zar to nije zemlja “demokracije“? Pa još i kandidat koji tek što nije stupio u EU? I, tako – osnovaće svoju Hrvatsku Pravoslavnu Zajednicu. Ova će ubrzo, ulaskom u nju sve više ovako ili onako zaplašenih Srba koji će prihvatiti i da su Hrvati - jer se to isplati, prerasti u “novu“ HPC. Ova će, posle nekog vremena stupiti u uniju sa Rimom – milina jedna! Ni u Srbiji skoro niko danas ne zna krvavu istoriju one “prvobitne HPC“. Na srpskim sajtovima nećete naći njenu istoriju – skoro kao da je nikada nije ni bilo. Na Internetu, onaj ko je zainteresovan za nastanak i delovanje te “NDH crkve“ neće na srpskom jeziku naći nijedan detaljan i dobro dokumentovan tekst (osim kratkog i slabo dokumentovanog teksta na “Vikipediji“).
Preporuke:
0
0
17 petak, 25 decembar 2009 11:58
paja patak (2)
Ovo je vreme Interneta! Na zvaničnom sajtu SPC o temi nastanka i funkcionisanja HPC nećete (do danas) naći ništa. Jedan od ideologa te “crkve“ (Miloš Ob[e]rknežević – Srbin, bivši sekretar eparhijske uprave u Sremskim Karlovcima i pravni savetnik Sinoda SPC !) je u (ustaškom) izbeglištvu o njoj objavio monografiju: Obrknezevic M.: Razvoj pravoslavlja u Hrvatskoj i Hrvatska Pravoslavna Crkva. Munchen; Barcelona, 1979. Ima je (u dve verzije: na hrvatskom i engleskom) – ko drugi, nego “Naciionalna i Sveučilišna Knjižnica u Zagrebu“, a njeno izdanje na engleskom ima i Kongresna Biblioteka u Vašingtonu . Ako mislite da ćete je u Narodnoj, Univerzitetskoj, ili Biblioteci Matice Srpske moći naći – prevarili ste se. Probao sam da vidim u Biblioteci SANU, ali ona nema čak ni elektronski katalog pristupačan na Internetu! Šta drugo preostaje? Za one koji znaju ruski: ukucajte u ruski pretraživač (www.yandex.ru): “horvatskaя pravoslavnaя cerkovь“ i tek tamo ćete doći do detaljnih i dobro dokumentovanih podataka, naprimer u radu : Mihail Škarovskiй: Sozdanie i deяtelьnostь Horvatskoй Pravoslavnoй Cerkvi v godы Vtoroй mirovoй voйnы (sa više od 130 referenci): http://www.rusk.ru/monitoring_smi/2008/03/07/k_istorii_pravoslavnoj_cerkvi_v_horvatii/ . Taj rad je, inače, i štampan (Vestnik Cerkovnoй istorii. Moskva. 2006 g. N4 s.221-262). Zašto ga neko makar ne prevede??
Pa, zar nije sramno da u srpskim izvorima pristupačnim na Internetu na tu temu (skoro) ništa ne može da se nađe? Otkud takva nedopustiva indolencija? Ko ne poznaje svoju istoriju, osuđen je na njeno ponavljanje!
Preporuke:
0
0
18 petak, 25 decembar 2009 13:46
sergios
Smatram da povampirena HPC nema prvenstveno za cilj likvidaciju nacionalnog bica preostalih austrijskih Srba. Taj posao je gotovo zavrsen.Radi se o stvaranju preduslova za otimanje kulturno-duhovnog nasledja Srba koje se i posle svih progona jos uvek nalazi rasuto po severnoj Dalmaciji,Slavoniji i drugde podsecajuci na Jasenovac,posleratnu kolonizaciju,oluju i sve ono na cijim se tekovinama zasniva evropska Hrvatska.Nije dovoljno falsifikovati istoriju,neophodno je unistiti i materijalne dokaze.
Preporuke:
0
0
19 petak, 25 decembar 2009 13:46
Steva Nadrljanski
G. Paja Patak nije dobro tražio. Pomenuta knjiga postoji u Biblioteci Matice srpske, engleska verzija.
Iako ovo jeste "doba interneta", ne treba da padamo u moderno praznoverje pa da nam se čini da ono čega nema na internetu nema ni u stvarnosti. Eto, ako želite, možete Veljka Đurića, autora knjige "Ustaše i pravoslavlje", pitati da se knjiga negde postavi. Ja lično ne mislim da se treba preterano baviti ovakvim ustaškim ujdurmama, jer za pomenutu "hrvatsku pravoslavnu crkvu" neće biti zainteresovanih, kao što nije bilo ni za onu iz doba NDH. Uostalom, Srbi iz pojedinih delova Hrvatske - partizanskih - jesu fenomen i po tome što su se sami potrudili posle Drugog svetskog rata da zažive ustaški plodovi razaranja Pravoslavne Crkve u tom ratu. Pogledajte npr. Kordun, biće vam jasno. A od tih silnih Srba u Zagrebu, u zagrebačkoj crkvi pojavljivalo ih se svega nekoliko, osim pred sam poslednji rat, kad su počeli da dolaze (prema svedočenju tadašnjeg sveštenika) uglavnom iz nacionalnih razloga. Pa ako su Titovi Srbi tako fino marili za Crkvu, mislite da će imaginarni pravoslavni Hrvati odmah pojuriti da stvaraju svoju?
Treba se bojati nečeg drugog, a to je da će Hrvatska svojim zakonodavstvom verovatno pokušati da uguši Pravoslavnu Crkvu prema proverenoj jezuitskoj tradiciji čim bude mogla. A glupiranje nekolicine ustaša nije nešto čemu treba poklanjati pažnju.
Preporuke:
0
0
20 petak, 25 decembar 2009 13:47
Danski Srbin
Ideja o formiranju "Hrvatske pravoslavne crkve" je jos jedna antisrpska radnja ,gde se angazuju pohrvaceni Srbi a bice i posla za ostatak rascinjenih svestenika. Milov scenario dobija reprizu,ocekujemo samo da Haris Silajdjic osnuje "Bosansku pravoslavnu crkvu" ,pa da slika bude potpuna.Tesko je uklopiti u "Tisucletnu kulturu" zelju da komsiji crkne krava.Nekad se ima utisak da je netrpeljivost prema Srbiji,Srpstvu i svim sto sa tim ima veze , ugradjena u temelje "Njihove lepe"
Ja predlazem da mi na ovaj Hrvatski KVRC udarimo REKVRC ,tako sto osnujemo "Srpsku katolicku crkvu".
Naravno ,autokefalnu.Zamislite sta bi na ovakav rezultat Hrvatske ujdurme rekao Vatikan.
Medjutim ,to sam samo "Balkanskom" delu moje maste, dao malo na volju.To pre svega ne bi bilo lepo prema katolicima Srbije, a bas mi i nije stalo da crkavaju komsijske krave.
Preporuke:
0
0
21 petak, 25 decembar 2009 13:47
sergios
Smatram da povampirena HPC nema prvenstveno za cilj likvidaciju nacionalnog bica preostalih austrijskih Srba. Taj posao je gotovo zavrsen.Radi se o stvaranju preduslova za otimanje kulturno-duhovnog nasledja Srba koje se i posle svih progona jos uvek nalazi rasuto po severnoj Dalmaciji,Slavoniji i drugde podsecajuci na Jasenovac,posleratnu kolonizaciju,oluju i sve ono na cijim se tekovinama zasniva evropska Hrvatska.Nije dovoljno falsifikovati istoriju,neophodno je unistiti i materijalne dokaze.
Preporuke:
0
0
22 petak, 25 decembar 2009 14:06
pozdrav iz sombora
Ljudi pucamo po savovima, sve smo manji i konstantno se smanjujemo. Pravoslavni hravati, sta jos nece izmisliti
Preporuke:
0
0
23 petak, 25 decembar 2009 14:24
veteran
Pokatoličavanje i unijaćenje Srba u Hrvatskoj vrši se od pamtiveka. Poučno (i potresno) je iznova pročitati pripovetku Sime Matavulja "Pilipenda" u kojoj je na nepunih sedam stranica sve rečeno. A pripovetka je veoma poučna i danas i odnosi se ne samo na Hrvatsku već i na Srbiju, jer EUnijaćenje Srbije bez ikakvih skrupula vrše ZES vlast, mediji i bezbrojne NVO. Upitajmo se, kad pročitamo pripovetku, koliko danas u Srbiji ima osoba moralne veličine jednog Pilipende? Želim da verujem da blaženopočivši patrijarh Pavle nije naš poslednji Pilipenda.
Preporuke:
0
0
24 petak, 25 decembar 2009 14:49
Nimbus
Naravno da će napraviti tu sektašku HPC, koja će lepe pare od države dobijati. Ona prava SPC će, izvesno, biti gušena.
Koliko sam upoznat, u tihoj pripremi (za sad) je i `projekat` Vojvođanska Pravoslavna Crkva. Ako se složimo da se svime `na ovim prostorima` upravlja iz istog centra, po istom modelu, tako nešto možemo očekivati da se uskoro pojavi na vedelu.
Tu, možda, možemo inžinjerima da poremetimo planove.
Preporuke:
0
0
25 petak, 25 decembar 2009 15:42
KninjaNIN
Nevjerovatno...Mi živimo u stripu...ALAN FORD je za Nas, ozbiljno štivo...Ljudi..Ovdje nešto ne štima..Ne sekirajte se..Brzo će mo saznati ko je autor scenarija a ko je crtao likove...Najgore je prvih 100 godina,poslje je lako...
Preporuke:
0
0
26 petak, 25 decembar 2009 15:43
Dragoljub Cvijanović
Zaista isuviše politički korektan osvrt autora na 'postojanje' pravoslavnih Hrvata. Istorijski poimanje identiteta kod Hrvata je imalo proveru jedino u slepoj odanosti papi i papizmu, katoličkom kliru i kruni koja ga je službeno predstavljala kao zaštitnik. Efektivno ovaj potez Hrvatske (da, sasvim sigurno oni stoje iza njega) neće promeniti skoro ništa, naravno posle svega što se desilo teško da bi mogao. Međutim, ovaj potez ima pre svega simboličko značenje, a to je:

a) potvrda kontinuiteta vatikanske politike prema balkanskim pravoslavcima i zaštita hrvatske države za sve buduće akcije, bezakonja i zločine

b) politička provokacija usmerena prema Beogradu kako bi pokazali odlučnost Vatikana da završi započeto i omogući trajnu prevlast balkanskih katolika nad preostalim pravoslavcima (politički i ekonomski, kao priprema za politički nestanak, unijaćenje ili prelaz u grkokatolike)

v) (Još jedan) politički šamar 'eliti' u Beogradu samo zato da se pokaže ko je gazda, i ko može uraditi sve što želi, a da ne bude osuđen i kažnjen

d) potvrda da su Srbi na balkanu (kao većinski pravoslavni narod) projektovani da budu narod trećeg reda prema novog svetskom projektu.

đ) potvrda dugoročno zamišljene uloge Hrvatske kao trojanskog konja na Balkanu u službi pre svega Engleske i Velike Britanije (i onog što iz toga proizilazi).
Preporuke:
0
0
27 petak, 25 decembar 2009 15:54
Sarlo Akrobata
Takodje smatram da ovo nije naivna ideja.
Preporuke:
0
0
28 petak, 25 decembar 2009 17:39
Sizif
Čisto udaranje u slabine Srpstva i Pravoslavlja koje se već predugo nalazi na kolenima, zgaženo i poniženo, ne samo u Hrvatskoj, nego nažalost i u Srbiji.
Ako se ko od onih kojima je "otac bio Srbin" u Hrvatskoj oseća neugodno zbog te činjenice, jednostavno pređe u katoličku crkvu i završi posao. Ovo se, naime, odnosni na one "tvrdokornije", koji su posle 20 godina izišli iz mišjih rupa i pomislili da se osećaju slobodnim Srbima samo zbog toga što Hrvatska ulazi u "evroatlantske" integracije, pa nije baš u najbolji trenutak da fizički nasrće na ostatke ostataka zaklanog naroda.
Preporuke:
0
0
29 petak, 25 decembar 2009 18:19
Mirko Grbić, Banjaluka
I bizarnost je ponekad rječita!
Ovaj članak objavlljen je u Politici 23.12. i do petka popodne čitaoci su ostavili 13 komentara!U NSPM skoro 30 za 24 sata!
Preporuke:
0
0
30 petak, 25 decembar 2009 20:00
Srle
Mi ovdje piskaramo i zgrazavamo se a ONI, ljudi moji,razgradjuju srbiju i na ovaj nacin i nece stati dok SRBIJE i SRBSKOG NAroda ne bude!A mi samo P I S E M O...
Preporuke:
0
0
31 petak, 25 decembar 2009 20:07
JOVAN
Obavezno procitati "Pavelićev testament", knjiga Dejana Lučića!
Preporuke:
0
0
32 subota, 26 decembar 2009 02:48
priča
Spram Igora Mandića ovi stvarno deluju naivno. Mada su to u stvari delovi iste priče.
Preporuke:
0
0
33 subota, 26 decembar 2009 05:11
Ozrinic
Ajde ovako, zelim da se ta buduca hrvatska pravoslavna crkva deklarise antiekumenski , ja je prvi podrzavam. Mozda ce Hrvati da nas nauce izvornom Pravoslavlju.
Preporuke:
0
0
34 subota, 26 decembar 2009 05:36
Dejan
Jovane , zasto citati taj testament, mislim da je svima vec poznat 65 god.ako nije onda nije ni cudo sta nam se desava ...a ocito mnogim nije.
Ono sta se sprema nimalo nije bezazleno, i treba hitno da se reagira svim mogucim politickim srestvima.
Ako netko smatra da je ovo samo piskaranje onda se grdno vara , ovo je info-rat!
Sta se tice SANU, mislim da bih gotovo bez njih bilo isto ovako, ili ja mozda nisam inf. o njihovom "radu" ako uopste rade sem sta postoje... i nije mi nesto poznata ta cinjenica da su doprinjeli bilo kojem dijelu boljitka za ono za sta postoje.
Preporuke:
0
0
35 subota, 26 decembar 2009 13:16
Darko Stanojević
A šta će im HPC, kada tamo postoji aktivna "grkokatolička" crkva, u svom svom sjaju (i bedi)? Pa, jel' i tim ljudima treba da odzimaju to malo nafore od usta?

http://hr.wikipedia.org/wiki/Grkokatoli%C4%8Dka_Crkva_u_Hrvatskoj

Lep im je grb te nove HPC, nešto ne vidim dobro BiH ili RS na njemu? Sve je "tisućljetnja endehazija", kako vidim.

Jednako "probitačno" kao CPC.

Ajde da vidimo ko će im postati preŠjednik. Od toga dosta zavisi.
Preporuke:
0
0
36 subota, 26 decembar 2009 14:29
JOVAN
Dejane,sam si dovoljno objasnio zasto nam valja citati "Pavelicev testament",Viktora Novaka,Strnjakovica...
Preporuke:
0
0
37 nedelja, 27 decembar 2009 01:39
Pera Detlić
Evo jednog sjajnog komentara:

Pozdravljam napore braće Hrvata da usvoje pravoslavlje. I daće Bog da sve više vas napustite RKC, i vratite se neuprljanoj izvornoj pravoslavnoj vjeri. Braća Srbi iz Hrvatske trebaju svesrdno da vam pomognu da usvojite jedino ispravne duhovne vrednosti koje nam pruža Pravoslavna crkva. Vjerujem da će Vam na početku SPC dozvoliti da učesvujete u službama u njenim hramovima dok ne izgradite vaše i dok broj vas pravoslavnih Hrvata ne poraste, da i daće Bog da i zagrebačku katedralu u pravoslavni hram prevedete. Živio pravoslavni Balkan i pravoslavne Hrvatska i Srbija....
Preporuke:
0
0
38 nedelja, 27 decembar 2009 13:21
Nimbus
Pero,
Taj komentator jal je neko grdno spadalo, jal se latio pogrešnih pečurki.
Ovde je reč o projektu demontiranja Srpske pravoslavne crkve.
`Inžinjerci` su izračunali da je SPC institucija od apsolutno najvećeg poverenja u Srbskom narodu, da, zapravo, još samo ona drži Srbe na okupu, te je valja rasturiti.
To se radi formiranjem ovakvih nakarada tipa CGPC, HPC...ali i okupacijom iznutra. Namera je da se vladike i Patrijarh postavljaju u lokalnim nadležnim polit-biroima, i da sprovode poželjnu `ekumensku` politiku, do potpunog samo-gašenja ili, bar, obezličenja.
Prolazila je naša Crkva kroz razna iskušenja. Bilo je vreme kada je tron srbskog Patrijarha davan u arendu.
Ovako kritično po njen/naš opstanak, meni se čini, nikada nije bilo.
Preporuke:
0
0
39 nedelja, 27 decembar 2009 23:07
Steva Nadrljanski
Prolazila je naša Crkva kroz razna iskušenja. Bilo je vreme kada je tron srbskog Patrijarha davan u arendu.
Ovako kritično po njen/naš opstanak, meni se čini, nikada nije bilo.


Da li je još neko primetio da smo počeli da proizvodimo paniku i da po svaku cenu, pa i bez cene, kukumavčimo ko kakve babetine?!

Pa nije Crkva udruženje pecaroša, ni doborovoljno vatrogasno društvo ni kakva afrička banana država da tako lako propadne čim dune kakav vetrić! Šta smo sve preživeli za ova dva milenijuma, a sad su neki umislili da će valjda Tadić (mislim, stvarno...) ili nekolicina ustaša da je upropaste!
Nego, tako to biva kad neki ne veruju samom Hristu da Crkvu vrata adova neće nadvladati; a to je zato što misle - i ovi hrvatski smetenjaci, i naši patriote - da je Crkva nacionalna institucija.
Nije.
Preporuke:
0
0
40 ponedeljak, 28 decembar 2009 03:14
Predrag Popović
Ovo ѕvuči kao fraza mog druga " svijetsko prvenstvo moje kuće u šahu"
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner