уторак, 25. фебруар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Нога у вратима

Kоментари (38) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 понедељак, 02 фебруар 2009 19:42
Неофит77
''А питање статуса и захтева мађарске мањине, као и других мањинских етничких заједница у Србији, третирати одвојено од ове мутне војвођанске и аутономистичке проблематике и то у складу са "највишим европским стандардима" – рецимо, оним који за мађарску мањину важе у чланицама Европске уније Румунији и Словачкој. Па и мало преко тога.''
Управо тако, Ђорђе.
Препоруке:
0
0
2 понедељак, 02 фебруар 2009 22:10
MP
Dobri moj Djordje,ko Vas još sluša?Do koga(većine) može stići Vas (i ostalih)glas razuma?Kako zaustaviti secesionističko (bez)umlje?Predložite rešenje.
Препоруке:
0
0
3 понедељак, 02 фебруар 2009 22:37
NBG
Juce su svi mediji preneli izjavu Tadica da podrzava Statut i da u DS oko toga nema podela.
Препоруке:
0
0
4 понедељак, 02 фебруар 2009 23:09
граничар
Да...али Мађари у свету имају само једну аутономну покрајину... ову нашу у Војводини па вам зато поређење није башшш
Несхватљиво је шта су Срби урадили са овим покрајинама... каква перфектна глупост...онај и ини који су то урадили имали су свакако стратешке циљеве ,столећима унапред. Дугујемо велику захвалност Србима који су били комунисти за ово што су урадили са земљом...сада плађамо.
to late
Препоруке:
0
0
5 уторак, 03 фебруар 2009 01:09
Вања
Браво!!!!!!!!!
Препоруке:
0
0
6 уторак, 03 фебруар 2009 07:05
MP
@Vanja
Vanja a šta da radimo?
Препоруке:
0
0
7 уторак, 03 фебруар 2009 07:51
Никола
Поновићу свој коментар од пре неки дан:

Примењени Марфијев закон на овај Статут би могао да гласи:

Све што, макар делимично и у обрисима, личи на потенцијално лошу намеру и постоји шанса да као такво буде погрешно употребљено - јесте лоша намера и биће погрешно употребљено.
Препоруке:
0
0
8 уторак, 03 фебруар 2009 09:39
брм
невероватно је да српске елите НИКАДА нису понудиле озбиљан концепт децентрализације државе...проблеми нишлија или ваљеваца и новосађана или суботичана ИДЕНТИЧНИ су...а београдизација, читај навала бескрупулозних каријериста из провинције по рођачкој линији уништава највише београђане.. . простим "преписивањем" регионалног "устројства" било које европске државе (нпр Италије: Пијемонте - Шумадија, Сицилија - Пирот, Венето - Бачка...)проблем Војводине би заувек био стављен ад акта...али зашто би се (пре свих) београдске елите трудиле и таласале кад је овако удобније...да су за све други криви
Препоруке:
0
0
9 уторак, 03 фебруар 2009 11:46
дада
најбоље би било да уопштенема покрајина, већ да је децентрализација извршена на и спуштена на ниво општина. Један парламент у целој Србији или да буде дводома скупштина.
Препоруке:
0
0
10 уторак, 03 фебруар 2009 13:04
Nikola
Problem je što Sicilija ima mnogo više prava na autonomiju nego Vojvodina.

Etnički, još u 12. vijeku Roger Bacon je govorio papi da na jugu Italije žive samo ljudi grčkog porijekla.

Vjerski, on se tada žalio da se nedjeljom služi liturgija a ne rimokatolička misa...

Itd... još razlika bi se moglo naći, i sve su uzrokovale čuvenu Dazeljovu rečenicu: ''Stvorili smo Italiju, sad moramo da stvorimo Italijane''.

Srbi nisu imali taj problem, nisu etatistička nacija, da je tako nazovem. Prvo su bili Srbi, pa tek onda Srbija (tek? ili još uvijek ne).

Ono što bi trebali da urade analitičari koji se bave pitanjem Vojvodine, pre svega Đorđe Vukadinović i Slobodan Antonić, je da uporede pokrajinske nadležnosti u Evropi sa onom ponuđenom u Vojvodini, pošto mi sve govori da Čanak i kompanija traže iste nadležnosti kao npr Baskija ili Katalonija, nastale zbog katalonskog separatizma i baskijskog terorizma.

Da li se Vojvodina nalazi na istom nivou? Opet, etnički, Katalonci i Baskijci su posebni narodi, nisu Španci, a Vojvođani jesu Srbi.

Zašto bi Vojvodina trebala da ima iste pokrajinske nadležnosti kao i tamo gdje su teroristi bacali bombe i tražili nezavisnost, i dalje je traže... gdje i dalje strepe od terorističkih napada, od bombi u metroima, gdje postoje otvoreno separatističke patije, koje izglasavaju nezavisnost Baskije u pokrajinskom parlamentu.... Koja je sličnost, molim vas?

I zna se dobro da se u konceptu Mittel Europe Hansa Ditriha Genšera, starog šefa njemačke diplomatije u vrijeme raspada SFRJ, nalazi Vojvodina ali ne i Srbija.

Volio bih kada bi gospoda iz NSPM to ispitali.
Препоруке:
0
0
11 уторак, 03 фебруар 2009 14:22
Прва Србија
Децентрализацију Србије је некада заговарао ДСС. Шта би од тог концепта?
Препоруке:
0
0
12 уторак, 03 фебруар 2009 16:02
Милош
Поштовани г.Вукадиновићу,
без намере да звучим претерано апелујем на Вас да предузмете сасвим конкретне кораке у спречавању усвајања статута Војводине.Ви сигурно имате довољно контаката да би сте могли да покренете са својим пријатељима од јавног угледа народне протесте против оваквог акта опасног по будућност државе Србије.Доношење овог акта сада могу спречити само грађани Војводине којима је Србија на срцу.Верујем да су такви у
Војводини још увек у већини.Ту већину неко мора покренути и организовати.У то не треба да се меша ниједна политичка странка,како се не би дезавуисао такав један покрет.Потребно је да људи од јавног угледа преузму одговорност и покрену грађане Војводине на јавно изјашњавање о акту који разбија њихову домовину Србију.Изузетно поштујем Ваш јавни рад и спремност да се сукобите са медијски и институционално много боље позиционираним снагама које раде све супротно интересима ове земље,и баш зато апелујем на Вас да покушате да покренете друге угледне људе који деле Вашу бригу за будућност Србије,да се јавно ,конкретним потезима, анимирајући обичне грађане Војводине побуне против даљег цепања државе.Ове је потребан јасан грађански бунт против акта који прети да постане Статут Војводине.Писање против таквог акта на жалост није довољно да би зауставило оне који имају намеру да због ускостраначких интереса,личних интереса или голог сепаратизма разбију државно јединство Србије.
Ако сада ништа не предузмемо,већ само кукамо по сајтовима или кафанама онда касније ,када ставри буду драматично одмакле,нећемео имати права да се жалимо на злу судбину.Судбину морамо узети у своје руке,а то се може само акцијом.Грађански протест је акција која је сада једини начин да се судбина народа отме из руку оних који желе да ту субину неовлашћено запечате.Искрено се,уважени господине Вукадиновићу,да читате коментаре својих текстова и да ће те бар на тренутак размислити о овом апелу.
Поздрав и жеља за успехом у даљем раду!
Препоруке:
0
0
13 уторак, 03 фебруар 2009 22:29
zozon
A sta bi falilo da Vojvodina dobije izvorne prihode, sudsku i zakonodavnu vlast? Ja bih dodao i policiju. Pa da rasteretimo malo Beograd.
Препоруке:
0
0
14 среда, 04 фебруар 2009 07:56
MP
@Милош
Заиста крајње је време.
Препоруке:
0
0
15 среда, 04 фебруар 2009 08:43
Никола
@Zozon
А шта би фалило да Кула, Сомбор, Зрењанин, Кикинда... добију извршну, судску и законодавну власт и изворне приходе... да не мучимо ни Нови Сад?

Фалила би држава...

до које је свима на свету стало сем Србима... из практичних разлога!?
Препоруке:
0
0
16 среда, 04 фебруар 2009 09:35
брм
Никола хвала на лекцији из историје Сицилије. Идентично, само у нешто мањем проценту може да се каже и за Грке у Војводини...Нови Сад су основали Срби и ГРЦИ..где су нестали ти Грци кад није било ниједног геноцида? ...или Цинцари нпр...па наравно асимиловали су се у Србе, сродан и културно близак народ, што је нормалан и природан процес, кад је друштво нормално...а кад је ненормално онда се обнављају етничке групе давно асимиловане у матични народ, анимирањем углавном лоших људи да преузму управљачке функције "по кључу"...према томе твоја иначе јако раширена теза да Срби (једини на свету) нису "етатистички" народ па им држава није битна, је јако опасна...тако управо губимо Црну Гору и Српску, а вероватно и Војводину...али нема везе шта ће нам држава и институције културе - ту су гусле да нас одрже
Препоруке:
0
0
17 среда, 04 фебруар 2009 17:03
Nikola
brm,
niste me razumjeli. Italija je regionalizovana upravo zbog razlika koje je ta država pokušala da ''ispegla''.

Razlog zbog čega je Italija regionalna država jeste kulturološki. S druge strane, kulturna situacija kod Srba definitivno nije na tom nivou , jednostavno mi nismo toliko različiti između sebe da bi imali toliki stepen autonomije kao što to ima Sicilija. Čak naprotiv, čak ni unitarna država Srbija nama ne može da smeta kako bi smetala Italiji, Britaniji a pogotovo Španiji.

Pitao sam se zašto se pokrajinske nadležnosti tih država podmeću kao evropski standardi regionalizacije, kada to nisu evropski standardi, već jedini politički odgovor tih država na kulturološke i etničke razlike, separatizam i terorizam, posljedica su ne samo potencijalnih već stvarnih ekscesa, stvarnih fizičkih sukoba u tim državama u tim državama.

Jedino što Vojvodina ima zajedničko sa većinom evropskih pokrajina je postojanje određene kulturne posebnosti (onakve kakvu je balkanska istorija skovala), a riječ je o mnoooogo manjim razlikama nego u slučaju Sicilije, a pogotovo Škotske, Baskije ili Katalonije. Sve ostalo ne karakteriše Vojvodinu, ma koliko tzv antifašisti željeli od šačice Davidovića i njemu sličnih da naprave neki eksces koji bi opravdao usvajanje ovakvog Statuta.

Vojvodinu ne karakteriše eksces, terorizam, nadam se ne separatizam, ne karakterišu je posebne etničke zajednice bez matične države (kao Škotska, Baskija i katalonija), a navodno, po novom Statutu, trebaju da je karakterišu nadležnosti upravo tih posebnih etničkih zajednica, otvoreno separatističkih i poguranih terorističkim napadima.

Riječju, hoćemo posljedice, hoćemo sistemska rješenja uzroka koji se nisu nama desili. Hoćemo sistemsko rješenje Baskije protiv nečega što ne postoji u Vojvodini. Pojma nemam kako bih nazvao tu tendenciju, mada ima jedan stari naziv - pokondirena tikva.
Препоруке:
0
0
18 среда, 04 фебруар 2009 17:10
Novosadjanin pesimista
Srbija za sad nije uspela da izadje na kraj ni sa jednom od zaostavstina koji su joj ostavili komunisti. Crnogorska i makedonska nacija su prihvacene a one su drzave u svojim avnojskim granicama, Srbi iz BiH su primorani da zive u njoj iako cine vecinu na 60 % terirorije i imali su svo pravo na ostanak te teritorije u Jugoslaviji. Kosovo znate..Sto se Hrvatske tice tu smo jos i najgore prosli, cak ni Baranju i Vukovar nismo zadrzali da bar mozemo da kazemo da smo makar jednu nepravdu ispravili.
Znajuci srpske podmicene i pokvarene politicare i nedorastao i sebican srpski narod i pitanje Vojvodine ce se zavrsiti bas onako kako je Tito zamislio 1974.
Препоруке:
0
0
19 четвртак, 05 фебруар 2009 08:18
Lav
Mene situacija sa Vojvodinom neodoljivo podseća na nekadašnju Čehoslovačku. Iako među ondašnjim stanovništvom nije postojala iole ozbiljnija težnja ka razdvajanjem, češka i slovačka elita su se na to dogovorile iz veoma sebičnih razloga. Ne verujem da bi demokratsko izjašnjavanje Vojvođana dovelo do zahteva za toliko visokim stepenom autonomije, a stranke koje se programski za to bore su marginalne. Ipak, DS se odlučila na podržavanje jednog ovakvog plana s malo pameti radi mira u kući, odnosno zadovoljavanja naraslih apetita nekoliko stranačkih funkcionera. Zaista sramota.
Препоруке:
0
0
20 четвртак, 05 фебруар 2009 09:39
брм
никола генерално се слажемо осим у процени културолошких разлика између потенцијалних региона Србије...ја мислим да су довољне за регионални идентитет и посебност (не само Војвођана, већ и Нишлија, Ваљеваца Шумадинаца и сл.) , чиме би се српска држава само ојачала, ви сматрате супротно...поштујем ваше мишљење...међутим признаћете да концепт за који се ја залажем (а који одлично функционише у Грчкој, Италији, Немачкој;Аустрији,Шпанији...)никад нисмо ни покушали да спроведемо, док нам се унитаризам више пута обио о главу...после унитаризма долази хистерична федерализација па сепаратизам...
Препоруке:
0
0
21 четвртак, 05 фебруар 2009 12:13
jogurt
Problem Vojvodine je vestacki, ostavstina titoizma. Nazalost, zapad (zlo)upotrebljava autonomase u daljem razbijanju Srbije. Cudno je samo to kako srpska javnost trpi ovo ocigledno nasilje i daje Tadicu realne sanse da sprovede zavrsno razbijanje drzave. Jer, kada prodje Statut, a proci ce, imacemo koliko sutra vestacko otvaranje raznih "pitanja" i zaostravanje situacije koja ne postoji, uz medjunarodne arbitraze i intervencije. Gledacemo isti film po ko zna koji put. Dokle? Gde je kraj srpskom trpljenju? Zar nije ova vlada sirom otvorila vrata Eulexu i zar vec sada ministar te iste vlade ne potvrdjuje da se "dogovor u sest tacaka" ne postuje? Pa, sa oprostenjem, neki su upozoravali na to da se dogovoreno nece postovati, iz jednog prostog razloga, jer je taj dogovor napravljen sa onima koji su nas bombardovali, silom oteli Kosovo i sada ga i priznali kao nezavisnu drzavu. Sa Vojvodinom se ponavlja ista, samo light verzija...Zadnji je trenutak da se Vojvodina spasava, ako treba i samnom, pristajem da budem zrtvovan.
Препоруке:
0
0
22 четвртак, 05 фебруар 2009 17:29
Nikola
brm, zemlje koje ste nabrojali nisu sve regionalizovane.
Njemačka je federacija, a unutar federalnih jedinica ima administrativne provincije, što nisu pokrajine, nego to što im ime govori. Slično imaju i npr Bugarska i Grčka.
Ali one nisu ni autonomne niti su pokrajine. Jedina autonomna pokrajina u Grčkoj je Sveta Gora, sve ostalo su administrativni distrikti, decentralizacija i dekoncentracija je u pitanju a ne regionalizacija.

Kad pričamo o autonomnim pokrajinama to su Škoti - Englezi ih napali, osvojili, maltretirali vijekovima.
Baski i Katalonci- ista stvar, samo su umjesto Engleza Španci
I jedino Italija ima drugi primjer, njen sjever želi da se odvoji od juga, dakle regionalizacija je pokušaj da se spriječi separatizam

Dakle, kulturna posebnost ne mora da se čuva u autonomaškim ustanovama, kad može kao kod Bugara, Grka ili Njemaca...

Osim toga, neko je pomenuo, prava regionalizacija Srbije ne bi stvorila autonomnu Vojvodinu već bar tri oblasti na toj teritoriji.


Ali pitanje je koliko se regionalizam danas gura jer to odgovara razbijanju nacionalnog identiteta i lakšem prihvatanju nekog identiteta evropskih sjedinjenih država i evropske nacije... i koliko se to koristi da bi se prosto razbile nacionalne države, što ni ne kriju neki liberali, kao npr Fareed Zakaria.

Mi nismo Italija, kad budemo bili toliko stabilni, sa tolikim mirovnim stažom, bez toliko političkih i geopolitičkih kriza i mnogo čega drugog što razlikuje italijansku i srpsku situaciju, onda bi stvarno mogli govoriti o jednoj kvalitetnoj regionalizaciji Srbije.

Ali ne možemo da tvrdimo da smo zaoszali 50 godina, a da sad moramo da uvedemo Vladu Vojvodine, kada je tek 2007. godine nastala Vlada Škotske. Ako ćemo pošteno, ako smo već zaostali 50 godina, onda bi Srbija kao država i kao društvo bila spremna na Vladu Vojvodine 2057. godine. Jednostavno je tako
Препоруке:
0
0
23 четвртак, 05 фебруар 2009 17:35
Nikola
Jogurt je dotakao jedan zaboravljeni aspekt priče, kojim se slabo ko bavi.

Znam da je dr Ilija Vujačić, kada je pisao o raspadu SFRJ, skovao termin - kombativni federalizam.

Od engleske riječi kombat - sukob, borba.

Jednostavno, Ustav iz 1974. godine je tako rasporedio nadležnosti federalne države i njenih članica da su one uvijek ulazile u sukobe oko toga šta treba da radi SFRJ na teritoriji npr Hrvatske, a šta treba sama Hrvatska tu da radi. Nadležnosti su ili loše definisane ili se čudno poklapaju. Sukob tinja i jednog dana pukne.

Nije to novost ni za odnose Novog Sada i beograda, uvijek navodno postoji neki problem u Novom Sadu koji je navodno uzrokovao Beograd, od di su naši novci do spriječavanja denacifikacije, do dovođenja dođoša čije je pravo ime izbjeglice...

Uvijek se navodno beograd petlja u tuđa posla, pošto je Novi Sad navodno tuđi posao.

Nemojte da se ponovi kombativni federalizam.
Препоруке:
0
0
24 четвртак, 05 фебруар 2009 21:17
uporno netolerantan
Podrzavam Milosa,
jer smatram da ljudi kao sto su autori(da ne nabrajam sve)u NSPM trebaju da reaguju na svaki moguc nacin i vise nego do sada.

Mi koji se ovde javljamo smo "obicni"-(mada koliko nas je sve manje i nismo sasvim obicni)- gradjani nepoznati javnosti i van svog kruga delovanja ne mozemo mnogo.Greska bi bila da neko ko ima veliki uticaj ostane nedorecen i sa strane.

Pitanje za autora,ako moze odgovoriti;
da li postoji mogucnost nekog politickog delovanja u vidu neke stranke,recimo NSPM ?
Препоруке:
0
0
25 петак, 06 фебруар 2009 09:22
брм
никола, поново се углавном слажем..немачка јесте права федерација, међутим, кад се тај термин користи код нас ми имамо слике оног хаоса који описујете..њене феДЕРАЛНЕ ЈЕДИНИЦЕ ИМАЈУ МНОГО МАЊЕ АТРИБУТА ДРЖАВНОСТИ ОД вОЈВОДИНЕ, више су израз управо културолошких разлика и поштовања традиције (некадашње самосталне кнежевине)...исто је и у Италији...у Грчкој је ситуација најсличнија нашој - тамо су јединице пре свега културолошке, етнолошке (и географске) целине- Македонија, Епир, Атика, острва и сл....попут Шумадије, западне Србије, Бачке, Срема, и сл... зашто не би то "преписали"?..постојећа београдизација је признаћете катастрофа...пре свега за београђане
Препоруке:
0
0
26 петак, 06 фебруар 2009 09:57
mkm
Podrzavam akciju, nije dovoljno samo pisati tekstove i komentare na internetu. Protesti, narocito masovni bi ulili novu energiju i skrenuli vise medijske paznje i mozda zaustavili ovaj nakaradni akt.
Препоруке:
0
0
27 петак, 06 фебруар 2009 12:44
jogurt
Podrzavam akciju! Upotrebite me, molim vas! Protesti treba da se odvijaju pred Skupstinom, kada Statut dodje na dnevni red, jer bi tako i opozicioni poslanici dobili krila.
Препоруке:
0
0
28 петак, 06 фебруар 2009 12:53
Nikola
brm, pa onda se potpuno slažemo.

Ja nisam za unitarnu državu ako to stvara zlatni Bagdad u sred pustinje.

Samo sam govorio da nema nikakve potrebe da Vojvodina ima iste nadležnosti kao Katalonija, Baskija ili Škotska, kad ona nema ništa slično sa njima. Sa Bugarskom i Grčkom ima, i nemam ništa protiv rasterećenja Beograda, ali ne na baskijski način.

Samo ovo za mene uopšte nije pitanje centralizacije i decentralizacije, već kad neko, kao Nenad Čanak, traži Ustav Vojvodine, onda niste sigurni da li treba i mali prst da mu date.

Kao što neko reče, Od Vojvodine treba napraviti 3 regije, u samoj Srbiji još desetak po uzoru na Grčku, i problem riješen.
Препоруке:
0
0
29 петак, 06 фебруар 2009 21:26
uporno netolerantan
Djabe ljudi ustanci i protesti ako nema pravog coveka da nas vodi mudro i strpljivo(ja bih rekao optimalno).Politicki meni je postao stur i tesko svarljiv.Mislim da su nama greskeu ovoj situaciji postale nedopustive,jos jedna licna i iskljucenje.
"Tiha voda breg roni" e to se upravo nama desilo,odronili su nas.Izvori te vode poticu sa vise strana ali to je preopsirno za ovu temu.
Prosli vek je prepun kontradiktornosti,ni ovaj nije bolje krenuo,dosli smo do toga da oni koji "brane Kosovo i srpske interese",postavljaju temelje jos jednoj drzavi na teritoriji Srbije.

Đorđe Vukadinović za predsednika drzave :)
Препоруке:
0
0
30 петак, 06 фебруар 2009 23:49
Жељко
Све мислим да како је ово са статутом кренуло неће изаћи на добро. То многи виде али свесно затварају очи на још једну превару коју нам сервирају исти они који су и до сада радили на растурању и уништавању српског народа и српске државе. Оно што се десило са србима у Српској Крајини, Реп. Српској, и Косову и Метохији сада се спрема и у Војводини. Да ли ћу морати да са нарамком на леђима бежим из Новог Сада само зато што сам Србин? Забога људи па гледајте шта нам раде. Људи мисле да ће се једног дана пробудити и да ће сви њихови проблеми бити решени. хаха мало сутра, стање све горе и сви то виде али само одмахују главама.Мажу људима очи са ЕУ, неким бољим животом. Какав бољи живот, пробајте да нађете посао. Србија је колонија, а шта се ради са колонијама, па искоришћава се, црпе се ресурси (вода, храна, руде ...). А ови бедни политичари су као луткарско позориште.
То је сурова истина од које се не може побећи. Ово неће изаћи на добро.
Неко је горе рекао да нам треба вођа да нас покрене. Чак и кад би га имали вероватно би га убиле стране тајне службе, или би завршио у хагу као и наше остале вође.
Препоруке:
0
0
31 субота, 07 фебруар 2009 02:53
Milos
Vidim da ima ljudi koji su spremni za gradjanski protest protiv nakaradnog predloga statuta.
Sugerisao bih svima koji zive u
Vojvodini a osecaju opasnost koja se nadvija nad svima nama,da popricaju ovih dana sa svojim prijateljima,rodbinom i vide da li je moguce da se u manjim grupama okupe ispred sedista svojih lokalnih vlasti,bilo da su to mesne zajednice,opstine ili gradske skupstine.Srpska pravoslavna crkva je uputila pismo Skupstini Srbije u kojem se protivi predlogu statuta.Pojedine opozicione stranke najavljuju proteste.Cini mi se da ce ove aktivnosti medijski biti osudjene i osporene floskulama o "retrogradnim snagama,antievrpskom delovanju" itd.Najbolje bi bilo da pre nego sto opozicione stranke krenu sa protestima to prvo ucine obicni gradjani koji nece imati stegu stranackih obelezja.Pokazivanje jasne gradjanske svesti o ozbiljnosti situacije bilo bi najbolje upozorenje vlastima.Vremena je sve manje,stvari se zahuktavaju.Ako reakcija usledi posle usvajanja statuta,bice kasno.Primer Crne Gore i reakcije javnosti tek kada je tamosnja vlast priznala "nezavisnost" Kosova ,to najbolje potvrdjuje.Ako se statut usvoji,bice prekasno.Najava ponovnog glasanja u skupstini Vojvodine o "pravno redigovanom statutu" (uz izmenu odredbe o sklapanju medjunarodnih ugovora,pa bi sada to trebali biti regionalni ugovori) svedoci da u vlasti ipak postoji zebnja povodom reakcije javnosti.To je trenutak koji treba iskoristiti i javno iskazati gradjansko nezadovoljstvo pre nego sto taj redigovani predlog statuta bude izglasan u pokrajinskoj skupstini.Ako bi se desilo da tokom velikih gradjanskih protesta pokrajinska vlast usvoji takav akt,to bi bio najvidljiviji dokaz da ta vlast nema legitimitet za takav potez.Pokrajinski funkcioneri rizikovali bi da se postavi pitanje njihovog legitimiteta.Sumnjam da su spremni na takav rizik.S druge strane,to bi okurazilo one delove vlasti,koji su protiv deljenja Srbije,da se postave snaznije u ovome.Sve zavisi od gradjana Vojvodine.
Препоруке:
0
0
32 субота, 07 фебруар 2009 10:48
Ђорђе
Северна Италија скоро да досеже географску ширину Будимпеште а Сицилија грчког острва Крит. А нама нашли да промовишу регионалне разлике између територија чији би главни градови били на дан хода.
Препоруке:
0
0
33 понедељак, 09 фебруар 2009 10:05
брм
Oбјасните НИшлијама, па онда и свим осталима да нема регионалних разлика и да треба да остане овако - Србија ко пуноглавац огромна глава (Београд) а мало тело..
Препоруке:
0
0
34 понедељак, 09 фебруар 2009 14:36
Nikola
brm, to je kao da ste rekli da je Los Anđeles velika glava a Ajova malo tijelo. Šta bi trebala Kalifornija da radi?

Drugo, Vital iz Vrbasa je fabrika nastala tako što su komunisti uzeli mašine iz leskovačke uljare i preselili ih u Vrbas. Kakve to veze ima sa Beogradom? Nikakve.

Treće, regionalizacija bi POVEĆALA DRŽAVNI APARAT, dakle POVEĆALA BROJ ČINOVNIKA, a SAMIM TIM bi država trošila VIŠE. Kako to popravlja finansijski položaj Niša? To ne ide u džepove građana, samo usložnjava politički sistem koji ne proizvodi ništa i samo troši. Prvi put urađeno u Indiji. Ja ponavljam opet da nije ekonomska računica natjerala zapadne zemlje da regionalizuju svoje države, već da je razlog kulturološki i separatistički, a ponegdje i teroristički. Ekonomski razum se apsolutno protivi regionalizaciji.

Četvrto, Niš ne može preko noći da postane bogata metropola, smatra se kao ekonomsko čudo ako neki region bilježi ekonomski rast od 6% tri godine uzastopno. Znate šta znači to? Da je ekonomsko čudo ako neki region ili država udvostruči iznos prosječne plate za 10 godina!

Mislite da tu nešto pomaže regionalizam ili unitarizam? Ne pomaže ništa, čisti ekonomski zakon, to što vas lažu da je moguć brži ekonomski rast je posebna priča. Regionalizam je čisto političko pitanje, i od njega koristi imaju bogate oblasti a ne siromašnije, i tu je najbolji primjer Italija, gdje je sjeverni dio insistirao na regionalizaciji, jer nije htio da Rim šalje njihove pare na jug.

Taj koji vam tvrdi da će svi vaši problemi biti riješeni regionalizacijom vas gleda u oči i bezočno laže.
Препоруке:
0
0
35 четвртак, 12 фебруар 2009 09:30
didi
Vojvodina je ono za šta vredi živeti.
Vojvodina je ono što mojoj deci treba.
U mojoj kući ,moju platu ja raspoređujem pa tako treba i u Vojvodini.
Ja sam Bugarin i ne volim Bugarsku.Ja volim Vojvodinu i u tom duhu će odrasti moja deca, kao što sam i ja odrastao.
VOJVODINA-VOJVOĐANIMA
Препоруке:
0
0
36 четвртак, 12 фебруар 2009 13:28
Nikola
Jedina razlika je što Vojvodina nije kuća, već samo dio kuće.
Препоруке:
0
0
37 четвртак, 12 фебруар 2009 14:03
Oberon
Srbija je ono sto mojoj deci treba.
Ja sam Srbin (bugarskog porekla), zivim u Srbiji, i Srbija je ono sto meni treba.
Trebao si tako da napises majkovicu...
U Vojvodini ne zive samo oni koji ne vole Srbiju, ima nas koji volimo svoju drzavu.
Препоруке:
0
0
38 недеља, 15 фебруар 2009 12:22
Сталкер
Видим неки спомињу демонстрације. Тога сигурно неће бити јер се људи плаше шта ће бити након усвајања Чанковог устава - плаше се освете сепаратиста јер смо сви ми Срби из Војводине свесни да ће нас Београд пустити низ воду. Зато ћутимо. Јер смо свесни да Србија има време полураспада као радиоактивни цезијум. Наша једина победа (и најважнија) је да сачувамо идентитет. То је једино што нам не могу узети, али и једино без чега нема државе. И држава нам се распада јер смо остали без идентитета.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће црногогорски „Закон о слободи вероисповести“ бити повучен?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер