понедељак, 17. јануар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

„Каснији историчари ће писати да су при овом уједињењу пуно више добили Словенци него Срби“

Kоментари (22) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 четвртак, 27 мај 2021 09:44
hmm
Odličan članak. Dok se Srbi u potpunosti ne oslobode pogubnog virusa jugoslovenstva nema nam pomoći. Uzgred, zanimljivo je kako drugosrbijanci sa TV u američkom vlasništvu sarađuju sa drugosrbijancima iz SNS u pravljenju pomenute serije, da bi nam zajedno prodavali laž kako je ta katastrofa pod nazivom Jugoslavija bila potrebna Srbima.
Препоруке:
69
6
2 четвртак, 27 мај 2021 09:49
НБ
Чланак је врло добар. Као уосталом уопште текстови г. Милованчева.

Али, истине ради, мало је вероватно да би Србија могла по својој вољи да омеђа границе оног што би се могло називати `Велика Србија`.

Тада је једноставно изгурано највише што је било могуће, на обострану добробит.

И заиста, што се Словеније тиче, највећи кривци за одбацивање заједничке државе нису били тзв клерикалци, него управо комунисти. Они су неговали ту тенденцију од међуратног периода све време.

Али, заједничка држава је подразмевала међусобна уважавања и договарања, и како се видело, сви смо имали користи од тога.

А онда су се, у другој половини осамдесетих усијане главе дочепале власти у републичким комунистчким партијама. И уништили су све.

А у Вашингтону, Москви, Берлину, и другде, су одушевљено прихватили прилику да искористе будале, и сахране заједничку државу Јужних Словена...

И сви локални национализми су били савезници деструкције и самоуништења.
Препоруке:
24
45
3 четвртак, 27 мај 2021 10:34
Попу поп, а бобу боб
Коначно, савршено луцидно и свакоме јасно. Бриљантно!
Препоруке:
52
3
4 четвртак, 27 мај 2021 10:48
Ел_Команданте
"Уза све то, српски политичари су већ 1918, узимањем под окриље словеначких и хрватских крајева, произвели непријатељство Италије и Немачке – уместо да се са њима договоре и имају их за савезнике."
Ово се најчешће заборавља када се калкулише да смо могли избећи страдање у другом светском рату. Да смо Хрвата и Словенце препустили Италијанима, Немцима и Мађарима, дочекали би други светски рат са много мање заинтересованих за распарчавање наше земље. Уместо тога дочекали смо почетак светског рата са Немцима, Италијанима, Мађарима, Румунима и традиционално Бугарима, као заинтересованим за наше територије. Поред проблема у окружењу, ту су били радикални хрватски и албански сепаратизми као потенцијални савезници страним агресорима. Жалосно је ипак што и данашња српско-београдска елита није у стању да се ослободи снова о јужнословенској утопији.
Препоруке:
44
4
5 четвртак, 27 мај 2021 10:48
Miroslav Samardžić
Čini mi se da je pristup pogrešan. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca stvorena je posle Prvog svetskog rata ne zbog težnje malih balkanskih naroda da imaju zajedničku državu, nego zbog geopolitičkih interesa velikih sila. Versajski poredak imao je dva glavna cilja: da obuzda Nemačku i boljševizam. Francuzi su se plašili da bi samostalna Hrvatska brzo pala pod Nemački uticaj.
Monarhistička diktatura i konzervativna pobednička srpska vojska bili su jedini garanat očuvanja vlasničkih odnosa na većem delu Balkana i bili su jedini kadri da spreče socijalne nemire. Ni Srbi, ni drugi narodi nisu se mnogo pitali. Kako tada, tako i danas odlučujući faktor su intersi najmoćnijih država.
http://www.nspm.rs/politicki-zivot/o-jugoslovenskom-socijalizmu.html?alphabet=l
Препоруке:
25
28
6 четвртак, 27 мај 2021 12:14
Иван Грозни
Ако бисмо се користили спортском терминологијом, Срби су приликом формирања заједничке државе имали "меч лопту". Зашто је нису искористили, кривица је пре свега на династији Карађорђевић. Кажу да је најопасније за мали народ онда када му се остваре велике амбиције. Нико нас није терао на уједињење с нашим непријатељима. Многи Срби не желе да погледају истини у очи и да признају како је заједничка држава пре свега била резултат болесних амбиција једног владара. Како је тај владар реаговао на неки проблем у Словенији нпр.? Тако што је послао жандаре. Југославија је од Срба направила народ жандара, полицајаца, заставника и безбедњака нижег чина. Створена је једна безмислећа класа којој су дате велике привилегије. За разлику од предузетника, научника и уметника, пендрекашко-официрско-жбировска класа није у стању да једно друштво поведе напред. И данас се прави слична грешка. Граде се јефтини станови за "безбедњаке" док нам млади и школовани људи беже из земље.
Препоруке:
56
12
7 четвртак, 27 мај 2021 12:58
Иван Грозни
@Miroslav Samardžić

Када велике силе врше притисак на мале народе, то се најчешће односи на то да мали народи пристану на мање. Није баш логично да неко изврши притисак на Србе како би пристали на више. Кроз нашу историју увек смо били под притиском да нам се отме део државе, а не да нам се држава прошири. Посебно трагично поглавље приче о уједињењу је "уједињење" Србије и Црне Горе. Уместо да Црна Гора као стара српска земља уђе у нову државу као крунска земља са династијом Петровића (нешто по моделу Аустроугарске са царом у Бечу и краљем у Будимпешти), властољубиви унук је одлучио да деду који га је прихватио као бескућника протера из земље. На крају, и сам творац те скаламерије од државе постао је једна од њених првих жртава 1934. Југословенска идеја је коначно сахрањена 1939., стварањем бановине Хрватске. Тада већ почињу прогони Срба на које београдска елита остаје нема. Стварањем бановине Хрватске посејано је семе НДХ и данашње Хрватске.
Препоруке:
45
9
8 четвртак, 27 мај 2021 14:14
p
O "oduševljenju" Slovenaca i Hrvata "ujedinjenjem" koje i danas plaćamo :
-Korošec 1918 : "Uzjahali smo dobrog konja,a vratićemo im ragu".
-Krleža, ("Republika"br.4-april 1954 zapisi- "Godina 1919") :
"Beč gladuje, Austrije nema, rulja zavladala svetom, rat su dobili ovi
balkanski cigani, kakova li sramota!"
"A tko je nas pobjedio? Ovi ušljivi balkanski cigani, koji čitave dane žvaću
luk i pljuckaju po apsanama, ova nepismena bagra za vješala,toj danas
Evropa vjeruje i dala joj je u ruke nekakve barjake. No Alzo sjavus. Gut šaun mraus".
Препоруке:
43
5
9 четвртак, 27 мај 2021 15:47
Lester
@Иван Грозни

Када велике силе врше притисак на мале народе, то се најчешће односи на то да мали народи пристану на мање. Није баш логично да неко изврши притисак на Србе како би пристали на више.


Савршено логично, бар из англо-француске перспективе.

Са наслеђеним Аустро-Угарским територијама, поморским капацитетом/инфраструктуром Италија би "закључала" Јадранско море и могла да изазове обе државе на простору Медитерана. Овако су дали слабијој држави све то, која са њима није имала никакав будући сукоб интереса.
Препоруке:
8
10
10 четвртак, 27 мај 2021 15:54
пензионер Цвико,
Одавно је казано да је Историја учитељица живота али ми никако да чујемо праву лекцију и да се приберемо и кренемо својим путем. Ја бих пре свега укинуо појам или назив "Велика Србија" који је измислила Аустроугарска да би имала разлог да уништава Србију. Наравно, придружили су јој се и други и на сва звона Србију су прогласили кривом јер је, по њима, хтела да буде велика. Србији не треба назив "велика" већ само да јој се врате њене природне границе које су се формирале током времена. Садашња "ЕУ-таназија" има проблем на Балкану јер нема једну јаку земљу са којом би одржавала добре односе а то би по свим пројекцијама требало да буде Србија. Но они то не желе. Шта урадити? Треба им преспојити жице. Али како то урадити кад ми на власти увек имамо "комплетне идиоте" са свим формалним карактеристикама позитивног које су у суштини празне, лоповске и поданичке? То није добро ни за Србију ни за "ЕУ-таназију".
Препоруке:
21
5
11 четвртак, 27 мај 2021 15:58
Па - шта да вам још додам?
Све у чланку је ОК, али - да вас подсетим Срби су светски прваци у спортској дисциплини пуцања себи у ногу. Па - шта да вам још додам?
Препоруке:
25
4
12 четвртак, 27 мај 2021 16:51
Da je bilo Rusije
nicega od ovog ne bi bilo.Iz ovog slizavanja sa katolicima, a koje je trajalo mnogo duze i koje je porodilo "ilirstvo" i "jugoslovenstvo", moze se zakljuciti kako nas Rusi vide i zasto su rusili sve Jugoslavije!
Препоруке:
10
8
13 четвртак, 27 мај 2021 17:39
Звонимир Бгд
После ...
Препоруке:
10
0
14 четвртак, 27 мај 2021 17:39
Ђорђе Ивковић
Несхватљиво је бандоглаво истрајавање на "кривици" српске Круне због Југославије.

Да Југославија није формирана, остала би Аусторугарска као смртни непријатељ Србије.

1928. Краљ Александар је предложио "АМУТАЦИЈУ СЛОВЕНАЧКЕ И ХРВАТСКЕ", чиме би коначно био заокружена српска држава.
Ова чињеница изува из опанака све мрзитеље Карађорђевића и обара теорију да је Југославија формирана због алавости Карађорђевића.

Што није тако урађено питајте Прибићевића и остале Србе са те стране који нису хтели да се раздвајају од Хрвата.
Препоруке:
28
23
15 четвртак, 27 мај 2021 19:14
Иван Грозни
@Lester

Нико не може присилити неку земљу да буде већа него што жели. Зашто онда Краљевини СХС нису дали Корушку, Темишвар или Сегедин? Зашто ФНРЈ није добила Трст како би се ослабила Италија? Тренутак распада КундК монархије је био јединствен у нашој историји. Немачка поражена а Турци пре неколико година истерани из српских земаља. Вековни српски непријатељи на коленима. Силе победнице на нашој страни. Онда испливавају нереалне амбиције једног владара који није имао појма с ким прави државу. Наше потцењивање Словенаца, а нарочито Хрвата, било је запањујуће. Ми имамо државу, а они је никада нису имали. Самим тим, неће знати да се боре за своје интересе. Ако имаш проблем у Марибору, решиће га жандарм из Пожеге. Мало по мало, за свега двадесетак година, Хрвати крећу од ничега и добијају бановину Хрватску. Срби на почетку имају све, а на крају остају без ичега. Исто као када наиван играч пун пара уђе у казино и седне за сто са професионалним коцкарима.
Препоруке:
29
8
16 петак, 28 мај 2021 05:02
Ах
Бесмислено је расправљати о томе шта би било да је било. Интересантно само као фантастична литература типа шта би било да је Хитлер победио.
Као што су неки приметили краљ Александар није имао много избора у датим околностима. Алтернатива је била стварање хрватске марионетске државе која би као и данас још онда постала непријатељска под утицајем Немаца. Стара мудрост каже да пријатеље треба држати близу а непријатеље још ближе. Требало је међутим третирати дотичне као што Руси држе Чеченију - препустити их локалним шерифима да одржавају мир.
ПС
Данас је алтернатива идиотлуку званом ЕУ културно економска сарадња са свим просторима где живе Срби. То наравно не укључује хрватску и словенију које су оствариле свој сан и нестају потпуно самостално.
На нама је да нађемо начин да преживимо па ће за 100 година природна српска државна заједница бити итекако могућа.
Препоруке:
11
8
17 петак, 28 мај 2021 10:25
Ru83
Tito nam je sada krivlji od Aleksandra.
Препоруке:
6
3
18 петак, 28 мај 2021 14:20
Иван Грозни
@Ах

Ако се сваке године број Срба смањи за педесет хиљада, колико ће нас онда преживети да за 100 година правимо некакву државу?
Препоруке:
6
5
19 недеља, 30 мај 2021 02:53
Катарина Крстић
Хвала аутору за ове вредне а непознате текстове. Витешки Краљ није био једини победник В.рата па није баш могао да извољева, на страну што су велике с. као и увек жуделе да испаднну веће. Да подсетим само на један потез, спремљену Југославију(уз Чехословачку) која би се формирала на просторима пропале АУ међу тзв.Јужним Словенима и Загреб гл град; уз неке корекције за Краљевину Србију. Да предупреде падање Срба под Хрвате, а и Словенце, није КА, НП, остало много простора, до 1.децембар. NB Никаква К. Црна Гора не постоји од 21.1.1916, вољом К.Николе угашена, па је синовљанска милост (и смоквин лист)Подгоричка скупштина.
Препоруке:
4
0
20 недеља, 30 мај 2021 14:47
Истина @ Ђорђе Ивковић
Једини сте исправно уочили пресудну улогу аустрофила међу којима су ткзв. српски политичари из прека одиграли пресудну улогу по Србију. За разлику од државотворних Срба ван Србије браће Грђића, Васа Глушца и сл. који су били у АУ казаматима, политичке вође Срба, аустрофили, републиканци су биле цели рат на платном списку Беча. То су били малосрби на челу са С. Прибићевићем из Хрватске, Н. Стојановићем из БиХ. Они су пресудно подржали несрпске политичаре А. Корошеца, С. Радића, М. Спаха а који су тражили уједињење преко Загреба. Са непризнатом, никада је не би ни признали победници-савезници због Италији обећаних територија, државом Словенаца, Хрвата и Срба. Пашић и регент Александар су хтели направити Србију са припајањем делова према Лондон. споразуму 1915. г.. Н. Стојановић намерно није известио Пашића да се преко 80 % БиХ изјаснило за припојање Србији и тиме га натерао да иде на лошу варијанту - уједињење преко Загреба а не на проширење Србије! АУ-фили су кривци за стварање Југ.
Препоруке:
5
0
21 недеља, 30 мај 2021 16:25
Наравоученије
Пред распад СФРЈ 90-их година академик др Јован Рашковић, један од оснивача странке СДС и политичких вођа Срба у Хрватској, је резигнирано изрекао речи "луди Срби". Притом је критички мислио на пресудну улогу Срба из Хрватске мање као полит-комесара (ту су већину ипак чинили Хрвати) и највише као већинских партизана на стварању велике, авнојевске Хрватске, која никада у историји није била власник простора која су јој понајвише заслугом српских комуно-партизана тада припала. Ти несретни Срби од лоше вођених њихових скоројевићко-каријеристичких политичара накрају су, уз остварену варљиву конститутивност али без, како је пракса показала, перспективније неостварене аутономије простора на коме су били већина, 90-их протерани од стране комшија им Хрвата. С. Прибићевића, Н. Стојановића и сл. из 1918. у судбоносмом Јајцу 1943. су надоместили М. Жежељ, Ђ. Јованић, П. Јакшић и др. по Србе из Хрватске погубни ликови. Увек непријатељи Срба имају своје слуге.
Препоруке:
5
1
22 четвртак, 03 јун 2021 22:17
И десети Стари Југ-Богдане
Да се не лажемо, ове границе Србији нису 1918. биле понуђене ни у ”нонпејперу”.
Исто тако је наивно да би било које границе гарантовале пријатељство Италије и Немачке. Па ни граница на Дунаву, Сави и Дрини није дала пријатељство, а како би граница око Сплита?!
Идеје о одштети од Словеније и Хрватске, исто су тако бесмислене. Нпр. Чехословачка и Пољска нису плаћале никакву одштету, а и да су хтеле, питање колико би могле.
Лако је накнадно бити паметан. Александар је морао да води рачуна да измучену Србију не нападне нека коалиција Италије и Румуније, а онда не бисмо добили ни Панчево. Зато је прихватио понуду Американаца и њихово покровитељство, оженио се Маријом од Румуније и поделио Банат.
Мржња Хрвата на Србе до светске економске кризе. није била страшна. Најнестабилнија је била граница са Бугарском која је стално убацивала терористе на југ Србије (Македонија и Косово).
Размере Хрватског издајства од1941. и Словеначког од 1988. те 1918. никако се нису дале наслутити.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће на референдуму 16. јануара бити усвојене измене Устава?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер