четвртак, 29. септембар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Промена односа моћи у свету - успон Кине и западни одговор

Kоментари (37) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 недеља, 22 август 2021 11:32
циљ је депопулација
Спектакуларни успон Кине последњих деценија

Тај успон је омогућен преносом америчке технологије у Кину. САД су створиле Кину , исто као и СССР . Створиле су себи непријатеља који им је био оправдање за сво зло које су радили другима а и себи .
Нема ту никакве речи о суверености Кине. Кисинџер је посетио Кину у име Рокфелера давних дана и постигао договор . О свему је писао професор Ентони Сатон као и професор Керол Квигли .
Препоруке:
24
37
2 недеља, 22 август 2021 12:03
Reddy o molti molti altri
Nema tu nikakvih tajni. Kina je s jedne strane naprosto bila primorana da ojača državni autoritet i vojsku što je vodilo sve većoj partijskoj autoritarnosti ali i da dopusti upliv stranog investicionog kapitala e samo da bi se suprotstavila ojačanom američkom imperijalizmu koji je pretio da je tehnološki pa otuda i vojno degradira a sa druge strane Amerika je tražila kanale odliva svog prenaduvanog monetarnog balona kojima se decenijama naduvavala kako bi predupredila povremene a izuzetno rizične berzanske dubioze. Jednostavno, američki privatni kapital je tražio profitne oduške tamo gde je najamnina bila bezmerno niska. Kina je uvidela šansu i to je bio najbrži način da izađe iz sopstvenog bezizlaza. Ono što je dobijeno je promenjen strateški odnos snaga. Međutim, kriza u američkoj ekonomiji je blizanački vezana za stanje u kineskoj ekonomiji te će zato eventualni kolaps na američkim berzama ujedno značiti i ogroman rizik za prekopacifičkog rivala.
Препоруке:
38
5
3 недеља, 22 август 2021 12:09
pavle
Za sada je još nejasno na čiju stranu će se svrstati Rusija. Iako ona samostalno ne ne predstavlja globalnu silu, ukoliko uđe u savez sa Kinom to bi predstavljalo veliki problem za SAD.
Препоруке:
15
22
4 недеља, 22 август 2021 18:32
Спиридон
@Reddy

odliva svog prenaduvanog monetarnog balona kojima se decenijama naduvavala kako bi predupredila povremene a izuzetno rizične berzanske dubioze


Чика Reddyша, колико ће вам требати да схватите да је ваш поглед на свет добрано прегазило време. Напросто, не живимо више у свету фабричких димњака и златне подлоге о којем је писао Маркс од кога се ви нисте померили ни за јоту. Изађите више из прашњавих теорија и схватите већ једном како капитализам функционише. Ево моја маленкост ће вам помоћи. Тај "пренадувани балон", све док им га неко други не пробуши или док они не претерају са тиме може да траје буквално до краја света. Али нешто имам утисак да ћете ви и даље слепо инсистирати на свему ономе, као и са оним несрећним дериватима.
Препоруке:
14
40
5 недеља, 22 август 2021 19:00
Иван Грозни
@pavle

Ма шта многи мислили, и Русија је део западне цивилизације. Највећа опасност по Русију долази из Кине. Никоме у Француској, Данској или Аустрији не пада на памет да јуриша на Русију и осваја неки нови лебенсраум. Са друге стране, Кина је гладна свега. Кинези имају дуго памћење и још нису Русима заборавили сва понижења. Што се тиче успона Кине, не видим шта је ту оригинално кинеско. Сурови капитализам под контролом једне партије која се ето тако, зове КП. Шта чини кинеску меку моћ? Зашто не читамо кинеске књиге, слушамо кинеску музику, гледамо кинеске филмове? Ко год је макар и на кратко био у Кини видео је да је то цивилизација другачија од наше и да постоје озбиљне препреке у комуникацији. Знам да се многи надају да ће Кина толико ојачати, па да ће нас поставити за неког региогалног балканског повереника који ће осталима завртати руке. Нажалост, такав сценарио нећемо гледати.
Препоруке:
38
42
6 недеља, 22 август 2021 22:36
Гале
Свет не може да опстане због еколошке кризе. ЕУ покушава нешто да уради по том питању, али шта вради када остатак света, па и САД и Кина и даље загађују животну средину. Еколошка "црвена линија" је надомак да буде пређена, после чега нема повратка. Русија је по очуваности екосистема и биодиверзитета међу првима у свету, и то је гарант њиховог опстанка. Две трећине САД-а је пустиња. Спасимо Планету.
Препоруке:
13
22
7 понедељак, 23 август 2021 08:27
Spira iliti pop Ćira
spiro gde, majke ti, pronađe da je Karl Marks pisao o svetu zlatne podloge. Koliko istorija registruje zlatna podloga je važila od 1870. do 1913. godine. A Marks se upokoji 1871. godine meseca marta. Kada to beše našao vremena da udovolji tvojoj priglupoj izmišljotini!? Nastavljaš s nebulozama koje zbunjuju ne samo ostale već i samog sebe. Ajde, da se ne povrćem na tvoje gramatičko petljanje sa jezicima koje natucaš. , još nisi shvatio šta su derivati. A tek ugovori u njihovom povodu!?!?!? Kakvi su to ugovori koje ne poznaje regulativa te se usled toga i razmenjuju ispod tezge, na tzv. sekundarnim tržištima gde sve jeste i nije i gde regulativa posustaje. Ne razlikuješ ugovore od dogovora. Za razliku od prvog koji je javnog karaktera te kao takav podložan regulativi ovaj poslednji je privatnog karaktera i ne podložan istoj. No, za tebe minuciozna analiza ne znači ništa.
Препоруке:
28
7
8 понедељак, 23 август 2021 09:41
Спиридон
@Spira iliti pop Ćira

Штовани Reddyша па ви сте поново кренули са игром скривача. Немам ништа против али тиме само своју инфериорност показујете. А да ваше незналаштво не може бити веће види се и на основу ваше тврдње да:

A Marks se upokoji 1871. godine meseca marta


Другим речима омашили сте га читавих 12 година, јер је дотични умро 1883. Али још је тужније од тога што сте измаштали да сте не знам ни ја какав познавалац Маркса а тврдите да он није ништа причао о злату из чега се види да сте прескочили чак и Прилог критици политичке економије.

А када је реч о уговорима и дериватима, ево како сте некада говорили:

недеља, 23 јун 2019 12:26 R E D D Y
Derivati, dragi Spiridone,
E, pa ne samo da se varate, vi direktno i ne znate i ne shvatate šta derivati predstavljaju. "Vrednost" derivata se odnosi na ugovore a njima ne skače ili pada cena jer oni nisu podložni trgovanju
Препоруке:
8
26
9 понедељак, 23 август 2021 10:12
пензионер Цвико,
"Тукидова замка"!? Зашто Америка инвестира у Кину? Да би Кини било боље? Американци су у време Медлин Олбрајт поручили Русима да би требали природна богатства да поделе са њима а зинули су и на кинеско тржиште. Дакле Американцима треба тржиште на којем ће они водити главну реч. Инвестирање у Кину јесте покушај разбијања Кине, на дуги рок. Развој индустрије роба широке потрошње треба да код Кинеза распали похлепу и Кина ће се распасти. За сада кинеска власт овако како је конципирана одолева овом процесу. Југославија није имала снаге да се супротстави похлепи. Сви смо хтели да будемо Рокфелери. Од свега жељеног постали смо фелери. Спољни дуг Југославије износио је око 24 милијарде долара. Сада свака бивша република има у просеку толики дуг (тачна цифра није битна). Ето шта значи похлепа. Похлепа је оружје. Кисинџер у име Рокфелера није посетио Кину ради "Кинеског зида" већ да би својим наследницима оставио посао, разбијање Кине изнутра. "Змај" мора да падне. ... .
Препоруке:
20
9
10 понедељак, 23 август 2021 10:23
bg
amerikanci su poverovali u marksisticki determinizam ,da drustvene odnose odredjuje nacin na koji funkcionisu ekonomski odnosi, ne odredjuje svest bice coveka, vec ekonomsko bice odredjuje njegovu svest, tako nekako...

naravno, kineska elita koja je formalno marksisticka, shvatila je da je to sve stvar volje, njihove slobodne volje da oblikuju istoriju...
Препоруке:
15
8
11 понедељак, 23 август 2021 11:37
Piksi
Globalno sve vodi ista ekipa ljudi.

Politički sistem za njih je samo alat, kako bi to sproveli.

Nezavisnih lidera i država nema, ili su zanemarljivi.
Препоруке:
7
7
12 понедељак, 23 август 2021 11:38
кунта кинте
Кинези су тата мате
Препоруке:
9
6
13 понедељак, 23 август 2021 12:40
hmm
"Без сумње, протржишне реформе у Кини почеле су, и деценијама трајале, уз дозволу и подршку САД."

Izgleda da Srbi ne mogu da shvate da postoje i takvi ljudi koji ne zasnivaju svoju sudbinu na tome da im neki gazda nešto dozvoli, već sami planiraju i stvaraju svoju sudbinu. Nećemo se skoro osloboditi rajinskog mentaliteta. Turci su ga razvili, a titoisti zabetonirali.
Препоруке:
15
7
14 понедељак, 23 август 2021 12:43
Драган Р
Најсмешније од свега је што се водећа и једина партија у Кини зове комунистичком. Комунизам и стварност у Кини немају везе једно са другим. У Кини је на делу сурови капитализам. Како је онда уопште могуће да коегзистирају такве две супротности? Зато што је реч о специфичној цивилизацији, нама потпуно страној и поприлично неразумљивој(без негативног контекста). И друго, до сада је такав ситем доносио резултате. Али проблеми су неминовни и код њих. Отварање земље, економски напредак и савремене комуникације не могу да не утичу чак и на Кинезе заглављене у вековној трпељивости, понизности и успеху који се мери шаком пиринча на дан. Шта ће успон Кине донети свету не знам. Бојим се, мало тога доброг. За нас мале је најбољи мултиполаран свет и равнотежа снага великих и моћних. На жалост, таква равнотежа се ретко успоставља договорима а много чешће јој претходе катаклизме.
Препоруке:
13
6
15 понедељак, 23 август 2021 13:13
пакито
Док имају стабилну партију која се неће поделити изнутра, и довољно добрих ракета да их не би покорили физички као у време Опијумских ратова, Кина иде само узбрдо и то нико неће зауставити. Прескочили су такмичење у старим технологијама и уложили у нове (батерије, вештачка интелигениција, интерент ... ) где су најбољи а остало ће временом сустићи, и са толиким људством, непрејеб...ви су.
Препоруке:
18
5
16 понедељак, 23 август 2021 14:18
Spira iliti pop Ćira
@Спиридон

Pa, dobro, ne mislite, valjda, da sam u neznanju utvrdio dsa je Marks umro godine koju sam ispisao što može biti jedino teška omaška a da sam istovremeno pogodio mes kada je nestao. A o zlatu polemisati s vama je iluzorno. Napisah da vas sitnice odaju. E, tako ovaj put ja nisam napisao da Marks nije pisao o zlatu ali je o tome govorio u kontekstu priče o novcu a ne o "svetu zlatne podloge" kako ste vi to naškrabali u svom umstvenom dem Unwissen! I umestom Priloga kritici političke ekonomije ppogledajte malo Grundrisse, poglavlje o novcu.
Препоруке:
13
8
17 понедељак, 23 август 2021 14:26
ono što devojci sreću kvari
@bg

Ne postoji nikakav marksistički determinizam jer ste tako nešto ovde i sada vi izmislili ili izmaštali. A kada je reč o tom o čemu mrvite onda je u pitanju nešto što vi ne poznajete. A to je da društveni odnosi proizvodnje tek "u poslednjem stadijumu" određuju ono što vi sugerišete. Dakle, ne postoji nikakav marksistički determinizam već ortodoksni determinizam koga se vi držite ko pijan plota. Eto, to je ono što kao i kod Спиридона, devojci sreću kvari!
Препоруке:
12
7
18 понедељак, 23 август 2021 15:12
Živorad
@piksi

Tako je. Ali ljudi su zaposednuti narativom o državi kao oličenju dobra i demokratiji.
Препоруке:
7
5
19 понедељак, 23 август 2021 15:24
krajnji stadijum
@bg

Ako već želite nešto da citirate onda je uputno da to precizirate a ne ovako.....ekonomsko biće....pa tako nekako. Evo, da pokušam da vam prevedem.....u pitanju je društveno, proizvodno biće čoveka i ono u krajnjem stadijumu određuje njegovu svest. Taj nekakav marksistički determinizam ne postoji, on je proizvod vašeg ukalupljenog, građanski determinisanog mozga.
Препоруке:
13
7
20 понедељак, 23 август 2021 17:15
dr
Неименовани власници светског капитала управљају Кином.
Препоруке:
10
15
21 понедељак, 23 август 2021 17:32
Cvika iz Ugljevika
Ja bi mogao napisati komentar na latinskom ali se bojim da me necete razumeti. Kad bi svi komentatori preveli svoje komentare na srpski, ni pas s maslom ne bi mogao da to pojede. Treba da znate da je Marksova ideologija i namera bila "melting pot" u ekonomiji, politici, kulturi i uopste u odnosima naroda sa narodima - sem jednog naroda koji upravlja svim narodima. Kina je isuvise jaka da prihvati "marksizam" i "melting pot" ali je iskoristila istorisku sansu "marksizma" da ujedini svoj narod i da se uzdigne mocno nad mnogima. Narodi koji veruju u "melting pot" se raspadaju kao na primer jugoslavija, evropa, i drugi.Takodje Rusi ne veruju u "meting pot" koji ih jezamalo slomio komunizmom. Oni su za sada "ranjenici" koji se oporavljaju i kojima ce pripasti ovaj milenijum. Srbi su totalno razjedinjeni i za sada nemogu da se izvuku iz "melting pota" sa svim mogucim narodima imigrantima.
Препоруке:
12
12
22 понедељак, 23 август 2021 17:57
Istoricar
Mislim da je analiza odnosa Amerike i Kine u ovom tekstu dosta pojednostavljena. Amerika ne moze nista da kontrolise ako Kina tehnoloski prevazidje zapad. Nije Amerika postala sila zbog koka kole vec zbog robota, kompjutera, laserskih tehnologija, transportnih sredstava, pametnih gadzeta, vestacke inteligencije itd. Pravi li Kina bolje elektronske gadzete, savremenija sredstva zasnivana na digitalnim tehnologjama i nanotehnologijama, to bi znacio kraj dominacije zapadne civilizacije. Za sada to nije slucaj i Amerika ce jos neko vreme da dominira svetom. Akcije visokotehnoloskih kompanija su toliko otisle da Kinezi prosto nemaju sanse da ih kupe bez obzira na dolare koje imaju. Trenutno najveci problem na zapadu je sto su svi prezaduzeni a Amerika je zaduzena kod Kineza. Interesantno pitanje je kokom ce muljavinom Amerika da resi taj problem.
Препоруке:
11
9
23 понедељак, 23 август 2021 19:17
kuce i mace
Ne mogu da se složim sa mišljenjem Cvike iz Ugljevika, istoričara, bg, Spiridona i sličnih komentatora. Smatram sve njihovo pisanije neistina i najobičnija šala
Препоруке:
15
4
24 понедељак, 23 август 2021 19:59
Rale
Odličan clanak
Препоруке:
13
8
25 понедељак, 23 август 2021 21:39
Aleksej Kišjuhas
Дезинформация ili: Odakle teorije zavere u medijima? Iz Rusije (s ljubavlju) https://www.cenzolovka.rs/mediologija/%d0%b4%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-ili-odakle-teorije-zavere-u-medijima-iz-rusije-s-ljubavlju/------------------------------------(1) pronađi neku temu koja izaziva strah, paniku, šok i nevericu i/ili podele u društvu; (2) objavi o toj stvari zaverašku dezinformaciju ili lažnu vest u nekoj trećoj zemlji; (3) pronađi lažnog ili plaćenog naučnika da je potvrdi i učini legitimnom; (4) prenesi je i u svojim medijima kao objektivnu informaciju; (5) plasiraj je i po medijima po Zapadu, ili samo strpljivo pričekaj da to oni urade sami; (6) opusti se i uživaj dok se tvoja dezinformacija globalno širi poput zaraze, a na temelju postojećih strahova i prateće panike.---------Udzbenicki primer KGB agitacije i propagande
Препоруке:
3
20
26 понедељак, 23 август 2021 21:53
Vladimir
Kineski glavni operater mobilne telefonije, Čajna Mobajl, je odlučio da opremu za 5G ne kupuje od Huvaveja nego od američke firme...
Koliko treba da ništa ne razumeš svet da očekuješ sukobljavanje Kine i Amerike.
Odnosno, dok je Amerike ne brinem se za Kinu...
Препоруке:
8
6
27 понедељак, 23 август 2021 22:39
ANALITIČAR
Uopšte mi nije jasno nevjerovatno nepoznavanje činjenica . Autor u momentu epohalnog USA poraza kada su šokirani čak i američki saveznici u NATO slabošću USA stavlja Ameriku uz Kinu ispred Rusije. Rusija se tukla sa USA u Siriji, Rusija drži 80 % a USA drži 10 % Sirije. Rusija je Ameriku tukla u Gruziji 2008, Rusija je Ameriku tukla u Venecueli. Rusi drže pola Libije gdje su Amerikanci režirali arašpsko proljeće, Rusija pola Libije drži uz Egipat najmoćniju arapsku državu gdje Rusi imaju kud i kamo jaču poziciju od USA. Rusija je tukla Francusku u centralno-afričkoj republici. USA ima osim Avganistana katastrofalno veliki poraz u Iraku gdje ih na dnevnoj bazi bombarduju iranske šiitske milicije. USA ima katastrofalno lošu zaduženu ekonomiju. Jedina oblast gdje je USA održala jednu od dvije vodeće pozicije su Provajderi računarskih i medijskih sadržaja tipa AT&T-a, Verizona, Google-a. Ruska armija je pet kopalja iznad američke.
Препоруке:
15
22
28 уторак, 24 август 2021 00:06
Niko
Чланак разбија све илузије о наводном руско-кинеском безграничном и неупитнм,тобож 1000 год пријатељству!,у шта су само наивни могли поверовати!
Препоруке:
19
13
29 уторак, 24 август 2021 12:34
Иван Грозни
@Niko

Никакво руско-кинеско пријатељство не постоји. То су само маштарије оних који прижељкују крај западне цивилизације. Наравно да Кина и Русија имају неке заједничке интересе. Русија не би издржала истовремени притисак Запада и Кине. Кинезима требају сировине за растућу економију.
Препоруке:
15
12
30 уторак, 24 август 2021 18:47
Zoran
Zapad izvezao proizvodnju u Kinu i budale svsrttavaju Kinu u silu. :)
Препоруке:
3
14
31 уторак, 24 август 2021 19:40
glupost i naiva
@Zoran

Ali je ostvario profit i taj novac dopremio u SAD! Dakle, u pitanju je dvostran proces u kome SAD ostvaruju veću korist. To što nisu uspeli da iz toga izvuku pouku ostaje njihova krivica, zapravo kob jer su te profite gurale u vojno-industrijski kompleks iz koga nisu izvukle nikakvu korist. A sve to je zato jer ne shvataju prirodu privatnog kapitala. Uostalom kao i ti ili oni koji stoje iza nekakvog Zorana.
Препоруке:
8
2
32 уторак, 24 август 2021 22:41
Prvoslav
Nestvarna količina NEZNANJA ogrone većine komentatora, osobito onih stalnih. Tužno pomalo.
Препоруке:
6
6
33 среда, 25 август 2021 22:34
Godo
Očigledno je da je USA ideološka matrica već otrcana i sve manje prihvatljiva ostalom svetu. Vreme je za novo vreme...
Kina je jednostavno efikasnija u ekonomskom pogledu. Kapital koji imaju je zdrav i ne temelji se na monetarnom marifetluku tj. štampanju novca. Očigledno je da poseduju veliku količinu investicionog novca koji ulažu po celom svetu (Afrika?), ne rukovode se korupcijom koja vlada tzv Zapadnim svetom, već ih interesuje profit i ekonomski uticaj. Pitanje je jedino kako će se to odraziti kad im pripadne i politički uticaj. Za sada ne izgledaju preterano agresivni, možda čovečanstvo dobije nešto korisno od svega toga (Konfučijanska filozofija i pogledi na život).
U svakom slučaju drago mi je da vidim pad ovog trulog sistema koji sad propada.
Препоруке:
4
2
34 четвртак, 26 август 2021 01:10
Dimitrije.lj.
Кад Кина ускоро претекне економски Америку,следеће што ће јој бити је да војно обиђе Русију,а онда је Русија у велико,великом проблему,далеко већем можда него што је то икад и била!
Препоруке:
5
8
35 субота, 28 август 2021 21:15
Kušač
Katastrofalno loš tekst. Razumem da je autor izrazito levičarski nastrojen, ali očigledno da ne poznaje situaciju u Kini u Maovo vreme. Recimo, zaboravio je "sitnicu" od više miliona umrlih od gladi zbog genijalne Maove ekonomske politike. Do napretka Kine je došlo uprkos njegovoj zaostavštini, a da se nastavilo u njegovom stilu, Kina bi danas bila gora od severnokorejskih suseda.
Препоруке:
1
5
36 понедељак, 30 август 2021 09:36
Milovan
Kušač bi trebalo da konsultuje kinesku literaturu i da se uveri kako se u njoj insistira na razvojnom kontinuitetu Kine od 1949. U tekstu je autor pisao o stogodišnjem poniženju posle Opijumskih ratova. Trebalo je najpre stvoriti državu, pa onda vršiti ekonomske reforme. Naravno da su u maovom periodu činjene velike greške, kao "veliki skok napred" i sl.
Zbog toga što u Srbiji danas nemamo državu nema ni ekonomskog prosperiteta, uprkos Vučićevim bajkama.
Препоруке:
4
0
37 понедељак, 30 август 2021 20:16
@Zoran
Кина је била планетарна велесила још у доба диносауруса.
Препоруке:
4
1

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер