четвртак, 09. јул 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Тако близу, а тако далеко - Косово и Метохија у 2010.

Kоментари (12) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 среда, 19 јануар 2011 13:58
Цигура
До поделе ће доћи, јер је то једини разуман начин да се сачува наш народ, макар део територије (значајан!), али и иоле достојанства. Неће то спровести ова Власт (и не треба!), већ нека следећа, која ће са шиптарима (а под неким новим притиском на њих) ипак договорити максимум сагласности. То није процес од пар година, многи од нас неће доживети то.

Како ће та подела изгледати, релативно је лако замислити, под условом да се потпуно искључи насиље шиптара и додатно, али трајно, укине право да се икада званично уједине са Албанијом, јер би то, вероватно, изазвало рат, не само са Србијом. Мислим да уједињење није у интересу Приштине: постали би обичан сателит Тиране, који треба да служи за специфичне потребе.

Самим тим, врањска котлина ће постати изолована, без ослонца на Приштину, и, могуће, ослобођена притиска који врши на тренутну Власт. Нека нова би требала да им хитро скреше крила, као и, уосталом, свим осталим сличним хтењима агресивних националних/верских мањина у Србији.
Препоруке:
0
0
2 среда, 19 јануар 2011 15:33
Саша
Током 2010. године, на Косово и Метохију вратило се 610 расељених лица
Вратило се - где? Један део се вратио на своја девастирана имања, али део се ``вратио``, тако што је обезбеђен смештај у некој енклави, што није повратак, већ премештање становништва(европски стандард?). Уопште: статус, улога и потенцијал расељених лица никада озбиљно није разматран! То су отписани људи, иако је међу њима 90% интелектуалаца са КиМ. Ми можда не можемо натерати Шиптаре,Американце или хашки суд да промене мишљење, али променити начин третирања расељених, њихових проблема и могућности политичког и сваког другог ангажмана, можемо и морамо (није ваљда само Рада Трајковић интелектуалац).
До поделе ће доћи, јер је то једини разуман начин да се сачува наш народ,
То је contradictio in adiecto. Рашчистимо ми да ли је искрено Косово наше, или само парола. Ако јесте, о каквој подели причамо. Да наградимо агресора. Ако није, шта делимо?
Препоруке:
0
0
3 среда, 19 јануар 2011 17:04
Саша
Извињавам се аутору ако је други део мог претходног коментара схваћен као да се односи на текст (који је иначе одличан, а са којим се можда не слажем једино у процени да долази до духовне консолидације).
Тај део се односи на коментар Цигуре, као и следеће:
Самим тим, врањска котлина ће постати изолована, без ослонца на Приштину,
Котлина о којој говорите ће се онда ослонити на Скопље. Ми морамо једанпут схватити да се ради о формирању јединственог албанског националног простора, (звали га ми Великом Албанијом или Дарданијом, како га они зову). Овај простор се састоји од јединица са тренутно различитим степенима државности, и потпуно је ирелевантно на који део тог система ће се нека територија наслонити. Скопље, за архитекте Велике Албаније, тренутно има већи значај од Косова. НЕМА ПОДЕЛЕ, ПРЕДАЈЕ, ПРОДАЈЕ, наше отаџбине. Окупација, у реду. Све остало су калкулације, које ће се кад-тад обити о главу наших потомака.
Препоруке:
0
0
4 среда, 19 јануар 2011 20:03
Шћиптар vs Аљбанац
Неће Шиптари са Косова постати сателит Аљбанаца из Аљбаније, него обратно. Шиптари су се толико обогатили и тако организовали да ће Аљбанију појести за (молитвени) доручак.
Препоруке:
0
0
5 среда, 19 јануар 2011 20:08
Шанга
Председник Тадић је учинио тешку грешку зато што је одустао од српске резолуције и прихватио диктат Ештонове који је ГС УН формално потврдила 9. септембра 2010. Тадић је тиме напустио државну политику утврђену у Народној скупштини.
Политички значај резолуције ГС УН није споран. Ипак, треба рећи да је та резолуција толико празна да јој је тешко наћи пандан. И није правно обавезујућа.
Србија, а пре свега, председник Тадић, треба да се врати:
1. резолуцији СБ УН 1244 као трајном и једино правно обавезујућем документу (за све чланице УН, укључујући стлне чланове СБ),
2. Сопственом Уставу,
3. Статусу Косова и Метохије као кључном питању које за Србију остаје отворено све док се о њему не постигне компромис, и
4. Покретању извршења неизвршених обавеза утврђених резолуцијом СБ 1244, међу којима је - безбедан и слободан повратак свих избеглица и расељених лица - приоритет и за Србију и за светску заједницу.
Препоруке:
0
0
6 среда, 19 јануар 2011 20:14
Бојан
Чланак сам само дјелимично прочитао али изгледа ми ок.
Само за сада кратки коментар: у свим државама (околним) гдје на територијама Срби не чине већину и гдје је територија ван правног поретка Србије, неминован је процес расипања и нестанка српског становништва на дуге стазе. У конкретном случају КиМ, ту мислим на енклаве. Имамо демографски проблем свуда, и то мало дјеце што се родило-ће се родити у перспективи ће побјећи негдје одатле. Дакле, ради се о процесу тј спирали биолошког одумирања. У складу са тим треба да се и конципира дугорочна политика тј стратегија према том простору (или другим просторима) гдје би се свакако морали узети у обзир и дугорочни интереси становништва а не да се људи обмањују и искориштавају да не кажем деценијама.
Препоруке:
0
0
7 среда, 19 јануар 2011 22:42
Висарион добронамерно
Нисам сигуран да је за ову врсту у основи новинских текстова потребна тако ригорозна научна аратута.
Има изјава у које се обично верује без навођења извора.Сем ако аутор жели да тиме подигне ранг свом писању.Невоља је што тако упорно за сваки став тражи неки ослонац као да се боји да нешпто не кривотвори.
Но добро, свако има право да ради како му се чини да је најбоље.Кад све ово примећујем мислим на читаоца који неће да се замара непотребним стварима.Више га занима суштина онога што новинар жели да каже.
А аутор је наводио многе изјаве које су кад је реч о истим темама међусобно у некој мањој или већој колизији а ипак се на крају зауставио тамо где му се учинило да нема рационалних ослонаца.У политици нажалост углавном и на много страна таквих ослонаца нема.Ако се читају извештаји викиликса или читају записи Блеровог шефа за пропаганду, онда се лако сазна да је све ту ствар големе вештине обмана и лажи.Зашто би се новинар дакле трудио да тако утемељује свој текст за новине?
Препоруке:
0
0
8 четвртак, 20 јануар 2011 09:46
Саша
@
Србија, а пре свега, председник Тадић, треба да се врати:
1. резолуцији СБ УН 1244 као трајном и једино правно обавезујућем документу (за све чланице УН, укључујући сталне чланове СБ),
Бојим се да је сада касно. Да нисмо петљали ЕУ, Еулекс, СБУН, не би било проблема да се приимени 1244. Овако, после повлачења, нема кајања! И:
међу којима је - безбедан и слободан повратак свих избеглица и расељених лица - приоритет и за Србију и за светску заједницу.
и 1000 припадника српских снага безбедности.
Препоруке:
0
0
9 четвртак, 20 јануар 2011 11:25
Станимир Трифуновић
Ако нису у питању ауторове дилеме, текст одише пристрасношћу за тзв. "прихватањем реалности".
Препоруке:
0
0
10 четвртак, 20 јануар 2011 13:49
Висарион поводом Станимира Трифуновића
Веома виспрено уочено.Али чак и да је тако аутор се веома трудио да буде објективан и то онде где нико углавном није.Поготову Шиптари.Грешке у нашим размишљањима о овим споровима су у томе што ми упорно мислимо да су Шуиптари рационални и да пристају на разуман разговор и споразум.Зар не видите.У нашој земљи у Прешеву и Бујановцу, листом потписују петиције протуиву Дика Мартија.Ништа није установљњено, само се истрага тражи.Све су индиције.Можда јесте мможда није али они унапред формирају националнји бедем.Свио од реда на једној страни.И они чије су сведоке противу Тачија и иних већ побили и то породице које знају зашто су и како њихови рођаци побијени.То је хомогенизација из страха. То нико неће ни да схвати ни да испита.Шиптари нису за било какав разговор сем за заложену крв.А ни тада не остају вечито доследни.Ја их због тога не оптужујем.Само хоћу да кажем с ким имамо посла.И ако не схватимо како се с њима може једино разговаратки, боље да на разговоре не идемо.Они су друга цивили.
Препоруке:
0
0
11 петак, 21 јануар 2011 16:37
брм
Висарион
види се да на Косову нисте били бар 30 година а можда и никад а у Албанији дефинитивно никад...
бар да сте ју тјуб неки пут отворили
Препоруке:
0
0
12 недеља, 23 јануар 2011 14:57
Висарион БРМУ
Сад тек у БРМУ вуидим у ком грму лежи зец.Има нас разних а то где сам био ви неможете знати или знате .А да отварам разне канале само вама може да помогне.Мени је дфовољно кад признају да имају факултзете за обмане јавности или за ноторне лажи.Они који лажу и мажу и то сматрају природним мене , опростите господине БРМ не интересују.А то да се Призренска лига остварује нине тешко погодити.И не љутите се.Само погађајте.Тридесет година вас открива.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер