Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Đavoli su došli

Komentari (18) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 09 mart 2011 10:43
Milorad Stanojlović
"Već je tada nedvosmisleno stavio do znanja da su nametnuti ideološki klišei „samoupravnog socijalizma“ kruti, beskrajno provincijalni i groteskni. Svojim literarnim umećem ozbiljno ih je uzdrmao, doveo u pitanje, zbog čega se već na početku svoje književne karijere našao na nišanu neumornih partijskih „cenzora“, uvek spremnih za lov na neke nove veštice."
Bule je kao umetnik otkrio suštinu sindikalnog anarhizma pod nazivom - samoupravljanje. On je, dakle, istraživao, za razliku od današnjih istraživača.
Slobodu ovde nije našao, ali je otkrio "preplitanje reda i nereda" koje se danas i ovde idealizuje i propagira.
Ovaj tekst će biti senzacionalno otkriće našeg provincijalnog kulturnog duha, utonulog u maštu o božijem carstvu na zemlji.
Autor je dostojan slavnom umetniku.
S poštovanjem i uvažavanjem, Milorad Stanojlović, SRPSKI LIBERALNI SAVET.
Preporuke:
0
0
2 sreda, 09 mart 2011 11:47
brm
veoma je nekulturno zaboravljati velikane..mislim prave ne političke idiote..
a mi to činimo stalno..
kulturni narodi se od primitivnih ne razlukuju po tome što jedni imaju a drugi nemaju velikane - već što jedni prepoznaju a drugi ignorišu svoje velikane..
čestitke Svirčeviću na ovo podsećanje..
Preporuke:
0
0
3 sreda, 09 mart 2011 12:21
thinking maize
Uzgred, jedan od talentovanijih srpskih književnika, sada već srednje generacije, novinar i pisac Nebojša Jevrić, je svojim fantazmagoričnim ratnim reportažama i doživljajima DODAO posmrtni OMAŽ Buletu! Elem, po pričanju Jevrića, negde u Bosni ratne 1993 g. neki engleski novinar, pita pripitog Jevrića: "Ko je od Srba najviše bula prevrnuo?" A Jevrić ko iz topa odgovara: "GRUBAN MALIĆ!" Naravno, rat je mleo i Jevrić je tu pijanku i razgovor već bio zaboravio da NIJE BILO Haga! Jer, objavljene su optužnice za "silovanje"/silovanje (izaberite po volji!) onih 100000 muslimanki (sada Bošnjakinja) od strane "srboćetnićkih bandi". E, dragi NSPM prijatelji, JEDAN OD OPTUŽENIH ZA TAJ ZLOČIN/"ZLOČIN" (izaberite po volji!) je, crno na belom, BIO I GRUBAN MALIĆ!!!!! Što no bi rekao Duško Trifunović: "GLAVNI JUNAK JEDNE PRIČE DOŠAO MI DA SE ŽALI...!" Komentar suvišan!!!
PS. Red je da ZAPADNOM SVETU, poželimo dobrodošlicu u Buletov univerzum! Srbi su davno u njemu!
Preporuke:
0
0
4 sreda, 09 mart 2011 13:20
Lapovac
Da se osvrnem samo na poruke rečenica iz uvodnog i zaključnog dela ovog teksta. Tačno je da smo pored ostalih sunovrata doživeli i sunovrat intelektualizma pre svega kod nas, jer taj naš nam je pred očima i gledamo ga svakodnevno. Jel moguće da su svi naši vrhunski intelektualci poumirali, ili su se povukli u rupe beznađa, ili su upali u blato plutokratije. Čast pojedincima iz pariskog kruga koje inače naši mediji uglavnom ignorišu. Prozivam ove ovdašnje da se malo osveste i preispitaju sebe i svoje doprinose sadašnjem stanju društva, pa kad se i ako se osveste na svaki način počnu da probijaju medijsku blokadu (u vidu spinovanja, tačnije laganja) prema narodu, i pokušaju da makar uspore opšti sunovrat u svim oblastima bitisanja.
Preporuke:
0
0
5 sreda, 09 mart 2011 13:37
Visarion
Imam veoma dobro mišljenje o Bulatovićevim nekim knjigama.Mislim da se ovde , kako to kod nas često biva, dosta preteruje.Nije Bule bio nikakav borac protivu bilo čega.On je bio daroviti pisac, koji se prilagođavaio, koji je bio Gruban malić u osnovi.Ako naiđe na Agatu Kristi ima da joj pokaže svoju erotsku moć.Bio je samouveren i služilo ga je.
Išao je u Pariz i pomišljao da će ih sve kao Gruban Agatu da naroštilji na svoj duh.Brzo su ga pročitali.Ovde se dodvoravao kad drugačije ne može, vladao u UKS kad drugi nisu umeli.Znao da bude drzak ali nikad da rizikuje.Bio prepreden i domišljat,znao da uradi ono što nikom ne bi palo na pamet ali i da se zameri, i da se posle izmakne pa i da podanikuje i poslanikuje. Svi oni prsti su mu koješta.Bodo Nosak ni do kolena Grubanu Maliću.Treba ga vratiti, zaslužuje, ali ne treba preterivati.
Preporuke:
0
0
6 sreda, 09 mart 2011 14:21
Cigura
Odličan članak, g.Svirčeviću!

Iako sam bio mlad momak, čitao sam sve njegovo čega sam se mogao dočepati. Sve te teške, mučne i tamne priče su u moj um upadale kao vreo nož u puter.

I da budem iskren, čika-Bule mi je mnogo pomogao tamo gde se sam najmanje očekivao, kroz pravilan razvoj seksualnosti.

Nek počiva u miru.
Preporuke:
0
0
7 sreda, 09 mart 2011 16:04
Petrushin
Djavoli nijesu nikad - i nigdje - ni odlazili, sto od Postanja potvrdjuje, neprestana borba Vaseljenja izmedju Dobra i Zla.

Napisati da je to odlika post-modernog drustva je zbunjivanje citalaca i navodjenje na djavolju stranu!

A o Bulatovicu sve najbolje! Gdje cuo i ne cuo!

Neka mu je vjecna Slava!
Preporuke:
0
0
8 sreda, 09 mart 2011 16:32
Miroslav Svirčević
@thinking maize

Hvala Vam na ovom obaveštenju. Stvarno nisam znao da je Gruban Malić optužen pred Haškim tribunalom! Da sam znao za to sigurno bih i zapadnjake "dobro potkačio".
Preporuke:
0
0
9 sreda, 09 mart 2011 17:20
thinking maize@ autoru
Poštovani g-dine Svirčeviću, ovo je informacija JAVNO OBJAVLjENA 90-tih u "Dugi" od g-dina Jevrića. Znači u vreme kada su g-da Nebojša Jevrić i Dragoš Kalajić na JEDAN DRUGAČIJI, TREĆI NAČIN, pričali u "Dugi" o ratu preko Drine... Ratu naše seljačije, kako reče Momo Kapor! Seljačije prezrene, ali seljačije koja je sa šumadijskom seljačijom SO SRPSKOG NARODA! A gde je so i zemlja, tu nije samo krv, kako žele da nas ubede "drugosrbijanci", tu je i MIT! Znači može biti i mistifikacija g-dina Jevrića, ali sasvim u Buletovom duhu i duhu "Crvenog bana"! Za faktografsku istinitost, morate sami proveriti. Svako dobro!
Preporuke:
0
0
10 sreda, 09 mart 2011 17:33
Skeivene poente
Ceo ovaj tekst, potpuno irelevantan sa tačke gledišta književne kritike i razumevanja književnog dela Miodraga Bulatovića, ima dve poente - one su Milošević i Šešelj. Ako Buleta poredite sa Grubanom Malićem, onda Vas da uporedimo sa kim? Sa jednim junakom Molijera?!
Poznajemo lukavstvo Vaše.
Preporuke:
0
0
11 sreda, 09 mart 2011 21:21
Igor
Samo jedno veliko bravo za tekst g. Svirčevića.
Preporuke:
0
0
12 sreda, 09 mart 2011 22:45
Jasna Simonović
Baš lep prikaz Bulatovićevog opusa, naročito za nas, „ad hok“ poznavaoce...hvala...
Ako izuzmem moju slabost da više volim kad ljudi omanu u svojim vizijama loše budućnosti, bilo da ih nisu čitali kreatori zla, bilo da su uticali da se trgnemo iz zlehudosti, bilo da im se mašta istrošila u postčitalački miran san...Ako izuzmem da me strašno iritiraju rečenice tipa „neko nam je to učinio, a mi, mala deca, sedeli nevini!“...onda odajem priznanje „civilizacijskom okretu“ gdina Bulatovića koji nas je doterao do toga da „đavole“ (i đavoline?) sateramo u, kako vi kažete „zao duh“....Tim lakše da „istorijski usud“ pretvorimo u globalni benefitni izazov ..(kao npr proba za „Božji sud“)....I đavolima treba na vreme pomoći (ali bez groktanja!)...nikad se ne zna ko je to i koliko od nas (nismo svi te sreće da budemo na londonskoj berzi-ha!)... Barem ja tako mislim, da bi svaki sveti čovek koji je šetao našom planetom upućivao nas na dobro...
Preporuke:
0
0
13 četvrtak, 10 mart 2011 10:09
mala maca
@skeivene poente

Bravo
Preporuke:
0
0
14 četvrtak, 10 mart 2011 12:51
Ljakse Bre
Grubana Malića na crvenu poternicu, za svaki slučaj :-)
Preporuke:
0
0
15 četvrtak, 10 mart 2011 22:03
aleksandar
U doba početaka "raspada Jugoslavije", kada su se već i književnici podelili, ostala mi je u sećanju bravura Bulatovićeva, kada je ostrašćenom slovenačkom osrednjem "europa zdaj" piscu Cirilu Zlobecu bacio rukavicu u lice surovo ga procenivši rečima: "Mali pisac, minorno delce".
Preporuke:
0
0
16 petak, 11 mart 2011 01:48
Mišljenja jednog klovna
Gospodine Svirčeviću, ŠTA JE GROTESKA?
Preporuke:
0
0
17 utorak, 15 mart 2011 02:00
Turas
brm.Ne ignorišemo sve svoje velikane.Toliko ih imamo da osrednje zaboravljamo.
Preporuke:
0
0
18 nedelja, 20 mart 2011 01:20
ivan
Mislim da se tekstovi na NSPM malo prebrzo smenjuju tako da sam tek sada i to slučajno pročitao ovaj odlični tekst g. Svirčevića. Privukao me je naslov, a i neka simbolična veza tog naslova sa večerašnjim napadom na Libiju.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner