недеља, 28. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Срби и ракија која убија

Kоментари (23) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 понедељак, 04 април 2011 22:41
Милко Грбовић
Опет идем испред времена. Још давно сам написао Ругалицу о ракији", по угледу на Симовићеву "Ругалицу о вину"

РУГАЛИЦА О РАКИЈИ

Ако смо оном Карингтону и Микелису
с оваквом брљом правили лумперајку,
ма шта год нам мислили, и шта год хтели су
добро нам нису све мајку - кроз мајку.

Цугнем, па разумем онога Овена лорда
кад шапне на уво сабрату Столтенбергу:
-Ово бре није народ, ма то је једна хорда,
с оваквом брљом не’јде се ни под чергу!

Који студент пред испит са овим подиже его
има да буде срећан ако кане и петица
а женска с којом је тако наквашен лего
крај њега живог остаје поштена као светица.

Ако смо са овим зађевице своје гасили
нисмо се много исклали,баш смо се лепо измирили,
ако су нам се спорцмени у ову брљу квасили
добро да су икако и преко центра привирили.
Препоруке:
0
0
2 понедељак, 04 април 2011 23:01
,,,
Boze mili, nikad necu shvatiti 'ljude' koji rade ovakve stvari... Pa kad ste vec dovoljno neljudi da prodate dusu, onda je prodajte malo skuplje. Budite barem dobri kapitalisti. Sebi uprljati obraz ovako niskim i blatnjavim stvarima je krajnje nedostosanstvo. A valjda je to i cilj. Vlaljda je ovakvo necovestvo 'visa' klasa necovestva. Valjda u pojedinim razvratnim umovima ovo predstavlja nesto... ni sa cisto ekonomskoh gledista covek ne moze razumeti.. Ovim pokazujete da ne vredite nista, a investirati ovoliko truda radi neceg bezvrednog (sebe), je valjda krajnje ne-ekonomisno...
A i bolje sto ne razumem, jer istinski razumeti bi znacilo biti kao oni. Neka hvala, ne zelim da znam.
Препоруке:
0
0
3 уторак, 05 април 2011 00:02
pecem rakiju
litar dobre rakije ne moze da bude ispod 500din, svi koji kupuju nesto jeftinije od toga (svesno?) stavljaju glavu u torbu.
Препоруке:
0
0
4 уторак, 05 април 2011 00:06
Страдија
Једно поређење са стањем у Русији средином 90-тих када се умирало у великом броју због лоше вотке,са данашњим општим стањем у Стра,Србији,али Руси су се колико толико извукли из те каљуге.
Препоруке:
0
0
5 уторак, 05 април 2011 01:16
неко из масе
Једноставна метода, која се иначе користи при производњи ракије, јесте да када ракија исцури из казана прво доспе у посуду(флашу) где ће тежи метилалкохол остати на дну а лакши етил алкохол прелити из флаше. Када се флаша напуни метил алкохолом, исти се просипа.
Сваки произвођач зна за овај поступак, тако да свако ко флашира отровни метил алкохол свесно(са предумишљајем)чини злочин, ништа мање тежак и са ништа другачијим виђењем жртве од масовног убице. Хладнокрвно и без савести.
Препоруке:
0
0
6 уторак, 05 април 2011 01:28
Senka
Ovo su stravicni podaci. Pa zar ljudi na starom evropskom kontinentu nisu zavredili vecu paznju od vlasti koju su sami izabrali da se ovakve stvari ne dogadjaju? Pa cak i drogerasi imaju bolju zastitu u vecini zemalja nego ljudi u Srbiji.
Препоруке:
0
0
7 уторак, 05 април 2011 01:51
Pera iz solitera
iz aviona se vidi da je g. Tosic antialkoholicar. ali tacno je da ima svakakve rakije. a bogami ima svakakve i hrane i prehrambenih proizvoda.
Препоруке:
0
0
8 уторак, 05 април 2011 02:32
Ultravisitor
Kako inace uBediti domacine da im rakija nije sigurna i da moraju staviti katance na kazane i od sutra piti rakiju evropskih proizvodjaca. Za sve probleme u drustvu kriva je vlast, a vlast u Srbiji je kriminalna. Provizija koju pajaci iz vlasti dobijaju da zatupljuju narod preko kontrolisanih medija kojima upravljaju isti pajaci je basnoslovna. Pajaci su prodali sve, ostali su jos vasi zivoti.
Препоруке:
0
0
9 уторак, 05 април 2011 11:09
Владимир
Ракија је врхунско алкохолно пиће и ја је пијем јер волим њен укус, волим врелину која ми се спушта низ груди, волим мирис, боју, густину и благо мажење желуца које изазива.
Онај ко ужива док пије зна шта хоћу да кажем.
Онај ко пије да се напије може да пије и чист алкохол, отров, шта год...
Онај ко не пије, не може ни да разуме, па не треба ни да пише.
Препоруке:
0
0
10 уторак, 05 април 2011 12:18
@@
Ситуација није црна или бела како аутор покушава да нам представи , стотине људи пече ракију , која је потпуно технолошки у оквиру стандарда , нису регистровани из разноразних разлога а често је продају испод сваке цене. Неко је пече да не би бацио воће , има казан , дрва а када треба да добије некакву финансијску сатисфакцију суочава се са којекаквим зозама од сто динара. С друге стране велике фирме-индустрија , "пече"ракију претежно разводњавајући индустријски етил алкохол добијен у шећеранама , шпиританама итд и додајући вештачке ароме .Има наравно и "бизмисмена"али се то у круговима инспекције , струке и конзумената веома добро зна. Има прича која каже "вино ,сине може и од грожђа да се прави".Набацах понешто само да укажем на дубину проблематике.
Препоруке:
0
0
11 уторак, 05 април 2011 13:46
Mile tranzicija
Mi se nalazimo u tranziciji sto ce kazti ni na nebu ni na zemlji.A tranzicija je vreme izmedju Kurte i Murte.
Препоруке:
0
0
12 уторак, 05 април 2011 15:06
Sonja
Rakija BRLJA i političko BRLJANJE su naši nacionalni brendovi!
Препоруке:
0
0
13 уторак, 05 април 2011 15:53
Jasna Simonović
"Odakle metanol šeta po Srbiji"!?

Baš kao predsednik Advokatske komore šeta po Hagu dok nedisciplinovani (blaga reč!) advokati seju smeće po sudovima, legalne poslove po "beogradskim legalama", a tužilaštvo igra baba-roge bez takta venecijanera...tako nekako...

Dobar tekst!
A zašto da "odelo" bude briga za "gradjanina" koga nije briga za svoj život, pa čak nije u stanju ni da "pojede sebe ružnog" i ....naravno zalije etanolom!
Препоруке:
0
0
14 уторак, 05 април 2011 17:39
Бели Орао
Ракија као и све у животу мора да се пече поштено.
Воће мора да буде беспрекорно чисто тј. оно што се једе од њега се пече и ракија, а не свакојако ђубре. Коштице се обавезно ваде, а јабука се меље. Зна се шта је лоза, а шта комова.
Кад воће преври, скида се колач и баца. Почиње се са печењем. Првих 10% се баца. То је метанол (сељак каже- како да бацим оно најјаче. Баци то је најотровније.)Вади се такозвано срце ракије тј. пече се до око 12 гради(х2.5 су степени, проценти како ко воли), онда почиње да тече патока.
Тада се престаје. То се исто ради и са препеком, а јачина ракије се регулише дестилисаном водом коју можете сами направити или је купити, ако не желите да трошите дрва.
Ракије може да се служи бела или да се држи у бурету 40 дана, а онда да се флашира. Буре може да се инсценира и са дрвцетом, храста, дуда или багрема.
Живели.
П.С.
Има још по нека финеса, али о томе други пут.
Господин који наводи цену је у праву. О дуњи, кајсији, крушки и да не говоримо.
Препоруке:
0
0
15 уторак, 05 април 2011 20:49
Milko Grbović
Бели Орле,да у мом краји неко неком понуди ракију од 12 гради,опевали би га.
Ништа испод 18.
Мало ко зна да виљамовка није најпогоднија крушка за ракију.Него оне ситне,некалемљене.Њих мораш да препечеш,прва тура је преслаба, и онда та препеченица изађе барем 22 града,најчешће 23-24. Сваки доктор каже да је то најбољи лек за све, желудац,срце итд. Али само по чашица,наштесрца ујутру.

И, кад већ објашњавамо ту технологију,да кажемо да ракија не точи право у неки лонац,него се на сред лонца постави чаша.И,из "луле" точи танак млаз у чашу,на чијем дну остаје тај тешки, отровни алкохол, а ракија прелива преко чаше.

И још да кажем да је у брдским и псасивнијим крајевима печење ракије бољи угођај него у нижим. Јер,у питомом крају шљива зри у августу,џибра брзо надође и пече се већ у јесен, кад има још доста радова. А по брдима се бере касније,па због хладнијег времена,надође спорије,тек око нове године,кад се не ради ништа,а стигли пршута и кисели купус.Па печење постаје посело.
Препоруке:
0
0
16 среда, 06 април 2011 12:34
Ceca Lazinica
@ Beli orao Zašto se skida kolač i baca?
Препоруке:
0
0
17 среда, 06 април 2011 14:51
Jasna Simonović
"Methanol has a high toxicity in humans. If ingested, as little as 10 mL can cause permanent blindness by destruction of the optic nerve and 30 mL is potentially fatal, although a fatal dose is typically 100–125 mL. Toxic effects take hours to start and effective antidotes can often prevent permanent damage."
"The initial symptoms of methanol intoxication include central nervous system depression, headache, dizziness, nausea, lack of coordination, confusion, and with sufficiently large doses, unconsciousness and death. The initial symptoms of methanol exposure are usually less severe than the symptoms resulting from the ingestion of a similar quantity of ethanol. Once the initial symptoms have passed, a second set of symptoms arises, 10 to as many as 30 hours after the initial exposure to methanol, including blurring or complete loss of vision and acidosis. These symptoms result from the accumulation of toxic levels of formate in the bloodstream, and may progress to death."
Препоруке:
0
0
18 среда, 06 април 2011 14:57
Бели Орао
@Мирко Грбовић. Можда сам се лоше изразио. Значи 12 гради се односи на моменат када се прекида печење(дестилација), односно када почиње да цури патока. На почетку дестилације је градација далеко већа тако да је и укупна градација већа и први(око 18 град) и други пут(25-27 град). Онда се додаје дестилисана вода. Градација зависи од воћке (грожђе даје најјачу, па шљива...).
Ракија од 12 гради се не служи ни непријатељу. Иначе знам да се у Вашем крају раније није ракија препицала, а сада да. Надам се да сам сад мало боље описао.
@Цеца Лазаница. Колач се баца јер је у колачу сва прљавштина која постоји. Све излази на врх.
Може да се направи један трик, нарочито са јабуком. Стави се пре врења на измлевену јабуку чиста газа и на тај начин се направи мањи колач и добије се нешто више пића. А следећи пут ћете морати да частите за даљу причу(мало шале није на одмет).
Препоруке:
0
0
19 среда, 06 април 2011 15:34
Милко Грбовић
Бели Орао:
@Мирко Грбовић. Можда сам се лоше изразио


Заправо, грешка у изражављњу није везана за ракију, него за моје име.
Јадни Ђуровски се бадава мучио да га прослави.

А моја песничка слава споро напредује, пошто нисам наступао у ријалитима попут Јамсине Ане рецимо.

Да се вратимо на ракију:
У мом крају се од шљиве правио «пријепек» у завиности од ситуације, али од крушке увек.

А за тај колач први пут чујем. Такође, није ми јасно ни то са јабуком, да ли је ставиш у џибру?
Препоруке:
0
0
20 среда, 06 април 2011 18:55
знање на поклон
14 уторак, 05 април 2011 17:39 Бели Орао
"Ракија као и све у животу мора да се пече поштено.
Воће мора да буде беспрекорно чисто
..."

Ово је најбољи и најкориснији коментар који сам прочитао. Хвала Вам. Направите сајт, преносите своје знање другима, дајте савете и тако чините добро.
Препоруке:
0
0
21 среда, 06 април 2011 21:50
Бели Орао
@Милко Грбивић. Слово "р" ми се омакло. Милко пратим Ваше или Твоје коментаре. Колач је оно горе на врху. Треба да се баца, мада га неки не бацају. Само кини ту покорицу док не наиђеш на чито.
Што се тиче газе ставља се на воћку пре врења. Тако се колач смањује. Тако ради мој стрикан у ЗГ. Ја лично волим без газе.

@знање на поклон. Драги пријатељу, управо сам се вратио са лепог састанка, али Ваш комплимент ми је улепшао вече и улепшао 06.април. Хвала. Волео бих да попијемо једну јабуку-дуњу.
Препоруке:
0
0
22 четвртак, 07 април 2011 12:14
Р.Тошић
Захваљујем се на коментарима, а посебно овим последњим због којих је овај суморни текст завршио са оптимизмом.Ракија треба да се пече као што нам Бели Орао лијепо рече.
Препоруке:
0
0
23 четвртак, 07 април 2011 22:36
Milko Grbović
Поздрав Бели орле и остали.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер