субота, 04. јул 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Одговор епископу бачком Иринеју

Kоментари (162) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 субота, 09 јул 2011 16:05
Жика С. Тадић
'Хрватски народ понео је из обеју Југославија поразна искуства'?

Тиме што сте избегли да завршите као Немци плаћањем ратне одштете?
Препоруке:
156
6
2 субота, 09 јул 2011 17:00
Војвода Војислав
(Аутор је председник Нове хрватске деснице)

Нова хрватска десница ми поприлично личи на стару илити НХД=НДХ.
Постоје само два виђења Степинца:
(1) Склон је НДХ, дакле је добар (хрватски нацоналисти);
(2) Склон је НДХ, дакле је лош (Југославија, Срби);

Хрватски народ понео је из обеју Југославија поразна искуства- Јесте наклали су се,али недовољно да буду проста већина.

реч „Балкан“ схватају у једном, такође употребљаваном, погрдном значењу - Па ако је тако зашто су хтели Велику Херватску од Алпа до Мацедоније?

Истина је да је Степинац у НДХ стално нешто критиковао и био је у поприличној мери persona non grata.
- Према америчким изворима преко 1400 католичких свештеника у Хрватској, Босни и Херцеговини је у току Другог светског рата лично клало, мучило, силовало, убијало на разне начине и насилно преводило у католицизам Србе, Јевреје и Роме,у то нису убројане часне сестре – злочинци.

Зашто би служба војног викара била нечасна?
Зато што је силом прекрштавао Србе.
Препоруке:
98
4
3 субота, 09 јул 2011 17:00
Борис
На крају ће Бог све извагати и судити свима, па и нашим народима.Свима нам је потребно покајање,због онога што смо радили али и онога што смо пропусти да урадимо. За Југославију смо (по мом мишљењу) ми Срби највише криви, а за крвави колоплет мржње на овим просторима и истребљивања највише римокаолици тј. Хрвати као његови носиоци на овим просторима (наравно не сви и подједнако). Опет, задњих 50 год. ми смо Срби абортусима убили више Срба него што су хрватске усташе у Јасеновцу, тако да нам треба покајања. Степинац је за нас човек који је подржавао усташки режим у коме је велики дио нашег народа истребљен и логично је да неможе бити разумевања са наше стране за његово канонизовање, али могу разум мотиве хрватског разумевања , а његове личности.До даљњег је по мом мишљењу најбоље (за добронамерне Србе и Хрвате) да се свесни ових чињеница превише не приближавамо, али зарад многих заједничких ствари и интереса и вере покушамо да не мрзимо једни друге.И то би било много пред Богом.
Препоруке:
28
38
4 субота, 09 јул 2011 17:57
Ђорђе Конфорти
"Хрватски народ понео је из обеју Југославија поразна искуства, и свако смештање на Балкан он већ и несвесно, инстинктивно доживљава као притисак у смеру нових југословенских или југоидних интеграција"

Hа плану "објективне историјске истине" коју господин Шварц помиње, да ли oн то мисли на чињеницу да је, захваљујићи првој Југославији, Хрватска очувалa Длмацију, коју је НДХ одмах изгубила, или има у виду чињеницу да је, захваљујићи другој Југославији, Хрватска повратила Далмацију и још добила Истру од Италијана, које и дан данас још увек има.
Препоруке:
80
2
5 субота, 09 јул 2011 18:01
Висарион
Хрватска не гледа само на Балкан очима мржње.Гледала је исто тако Аустроугарску.Гледаће тако и ЕУ.Они су вечни "парничари" мисли добронамерно један наш велики песник (Дучић).Био је лепо васпитан. Они су параноичари.Најуре цео народ са његове територије и то прогасе домовнским ратом.Дрзнеш ли да осудиш онога ко је то учинио, даш ли снимак са Бриона из кога се види какву је улогу у свему томе имао њихов тадашњи лидер Туђман, онда дижеш Шипратску буну.Цео народ устаје као један.И државници с њима да зликовца бране.Мисле да је Младић лошији, свеједно што је бранио а онај њихов истеривао људе са својих огњишта.Та једнаџба је могућа само ако немаш трунке морала и ако лаж параноично промовишеш у истину.У случају Бриона није битна истина него онај који ју је некоме дојавио.И ако сте с тим народом сагласни, ми с Вама немамо шта да тражимо.Изволте с параноичарима па ћете видети како ћете проћи.Ту бих стао.Да кренем даље отишао бих до инквизицкије а то не би било згодно за овај тренутак
Препоруке:
69
2
6 субота, 09 јул 2011 18:01
Адам Конфорти
Господин Шварц изгледа жели да промовише своју књигу „Искон и Есхатон“ коју помиње при крају свога текста, када се обично излаже поента, да би тај свој текст завршио реченицом: "Сасвим је друга тема оно што је могуће утврдити на плану „објективне историске истине“, јер противуречни ставови не могу једнако да буду истинити". У духу те поенте, ево комнтара
тезе из његовог текста.

"Зато сам се оштро супротставио и Папиној поруци Хрватима да ће их подржати у процесу придруживања том јудео-масонском, техно-бирократском, ненародно-пљачкашком удружењу лажног имена Јевропа."

Hа плану "објективне историјске истине" да ли господину Шварцу термини "јудео-масонска", "техно-бирократска", "ненародно-пљачкашка" личе на познате југо-бољшевичко-комунистичке етикете? Нисам сигуран ни да се са становишта "објективне историјске истине" могу читавом јеврејском народу лепити стеротипи масонства, зеленаштва и пљачкаштва, када је објективно историјски установљено да су тим пороцима једнако склони
Препоруке:
34
8
7 субота, 09 јул 2011 18:14
Митар
,,Војни је викар у ратној Хрватској био de facto Вилим Цецеља (кога сам, узгред, познавао као изузетно моралну и мирољубиву личност, имао је надимак „светац“); уосталом, зашто би та служба била нечасна?"

Ниједна служба није нечасна !

Нечасна су дела које урадила ратна Хрватска, под викаром Цецељом и надбискупом Степинцем и бројним и бојним католичким свећеницима.

Ви нити једном речју не помињете ни једно нечасно дело тих скупина у односу на Србе, то је за Вас метафизика.

Е то је нечасно и ако би Ваша служба требала да буде часна и Ви вршећи ту службу би требали да знате за част, али такве категорије су Вам изгледа сасвим непознате!
Препоруке:
62
2
8 субота, 09 јул 2011 18:32
Vaskrsija
Mladen Svarc
Од Псевдодионисија Ареопагите смо научили да је Бог створио народе према својим анђелима
-ovaj hrvat ne zna cak ni Bibliju kako treba, jer su to reci sv.Pisma (Deuteronomium 32.8: ὅτε διεμέριζεν ὁ ὕψιστος ἔθνη ὡς διέσπειρεν υἱοὺς Aδαμ ἔστησεν ὅρια ἐθνῶν κατὰ ἀριθμὸν ἀγγέλων θεοῦ), a sveti Dionisije (nikako ne ''Pseudionisije'') je to samo preuzeo iz Biblije!
Препоруке:
33
3
9 субота, 09 јул 2011 18:37
Ненад Миличић
Степинац је у свом дневнику записао"Да ми је већа слобода и довољно радник Србија би за 20 год. постала католичка земља"
Сви знамо пар година после тога шта се десило Србима у Хрватској!
И хвала Богу што му се није дала прилика да има довољно радника и више слободе да спроведе своју идеју у дело.
А ако хоћемо да причамо о правим свецима онда причајмо о Дијани Будисављевић Обексер жени која је свакодневно ризиковала свој живот по усташким логорима смрти спашавајући Српску децу њих 12 000. Ако већ помињете у вашем тексту различита вићења једне ствари онда немојте да гледате кроз заштитну маску за варење,нећете ништа видети
Препоруке:
68
2
10 субота, 09 јул 2011 18:43
Aleksandar
'Хрватски народ понео је из обеју Југославија поразна искуства'?

Mislis bili ste oba puta na porazenoj strani agresora!
Препоруке:
62
2
11 субота, 09 јул 2011 18:50
Tурас
Ж.С.Тадић.Грешите госн Жико.Хрвати су победили у оба рата(С.Месић),и одлазе у Еу са државом која носи покрајине,жупаније,кантоне,зовите их како хоћете,које јој по никаквом,баш никаквом становишту не припадају.Што,метафизичи дотични Шварц и наш снисходљиви Иринеј,то са правим стањем ствари нема никакве везе.
Препоруке:
48
4
12 субота, 09 јул 2011 18:50
гаврило
Српска православна црква у Хрватској је доживљена, свакако не без сопствене кривице, као продужена рука београдског хегемонизма...ја бих се само задржао на овој констатацији и питању како Рвати доживљавају Римокатоличку цркву у Рватској као продижену руку Италије и њеног вишевјековног хегемонизма од којег ју је на крају спасила Србска војска,прочитах да је у њој добровољно био и кардинал степинац, или некако другачије?
Препоруке:
44
2
13 субота, 09 јул 2011 19:28
ПВ
Опет 'рватска подвала увијена у обланде цивилизираности те ''дијалога''.

Још једном о часности положаја викара у НДХ војсци. Да ли је часно давати опросте свим тим демонима за њихова пировања у Јасеновцу и другим логорима?

У војсци САД постоје свештеници разних конфесија те тако и сатанске (назови) цркве чије је седиште у Сан Франциску. И то је часно и легитимно према ''вредностима'' које треба и ми да усвојимо ако желимо да остваримо циљ без алтернативе?!?

Чини се да су на истом задатку обе ове ''цркве'' са седиштима у Ватикану и СФ
Препоруке:
47
2
14 субота, 09 јул 2011 19:58
@Борис @autor
Ne znam na osnovu cega takvi stavovi, posebno za nekoga sa naseg podrucja?

Smesno je od autora tvrditi da su obe Jugoslavije za Hrvate bile ISTA osim APSOLUTNOG blagoslova. Smesno i zalosno tvrdeti da su Srbi, zasluzni za unistenje Austrougarske (koja bi i sad postojala da mi nismo odbili ultimatume i robstvo) i formiranje Jugoslavije [iako je ideja o njoj bila izum nasih zapadnih suseda, koji su spasenje videli jedino i samo u ujedinjenju sa Srbima (zna se kakva je situacija bila u Hrvatskoj pre 19. veka; za DLAKU su izbegli nestanak, bas kao i Cesi)], ucinili ista nego dobro Hrvatima. Hrvati su VRLO RADO stupili u JU. Tacnije, to vazi za njihove velikane, i pokatolicenw. Sto se tice izvornih Hrvata, seljaka, sa kajkavskog cakavskog podrucja, oni su se protivili.

Hrvati su izbegli propast, pa onda IZBEGLI KRIVICU, i to sve zbog Jugoslavije, po kojoj sada tako NEZAHVALNO pljuju.

Nisam siguran za sta su to Srbi 'najvise krivi', ali ako je raspad u pitanju, NE i NIKAKO.
Препоруке:
48
3
15 субота, 09 јул 2011 20:20
Обсервантес
Oвај, тај који рационализује злочине против српског (недокланог) народа каже: „...Папа очигледно сматра да ће Хрватска у „ЕУ“ да брани хришћанску цивилизацију. Опет antemurale?“ Када су Хрвати били предзид Европе? Од чега су то они бранили Европу?...
Препоруке:
35
2
16 субота, 09 јул 2011 20:21
Обсервантес
...Цитирам део текста о Тесли и Ј.Ј. Змају у данашњим „Вечерњим новостима“: „... Tako je nastao i Teslin esej iz 1897. godine o gorkoj sudbini i robovanju srpskog naroda u kome Tesla interpolira Zmajeve stihove i misli u svoje interpretacije kosovske i postkosovske tragedije srpskog naroda. U eseju posvećenom Zmaju, po Teslinom mišljenju najvećem srpskom pesniku, na samom početku kaže: „Teško da postoji narod koji je doživeo tužniju sudbinu od srpskog. Sa visine svog sjaja, kada je carstvo obuhvatalo gotovo ceo severni deo balkanskog poluostrva i veliki deo koji pripada Austriji, srpski narod je gurnut u beznadežno ropstvo posle totalnog boja na Kosovu 1389. godine protiv nadmoćnijih azijatskih hordi. Evropa neće nikada moći da isplati veliki dug koji ima prema Srbima što su oni, žrtvujući i sopstvenu slobodu, zaustavili taj varvarski prodor. Za Evropu moj srpski narod bio je grudobran, a ona mu je uzvratila ropstvom.“
Препоруке:
52
2
17 субота, 09 јул 2011 20:36
Стоп екуменизму и унијаћењу
"сем напомене да говорим у своје име, са свога сопственог становишта: философски метафизичког (блиског хришћанству, мада не и хришћанског), а политички десног, десно-конзервативног, па у том смислу и сам прихватам Папине речи."

Све је овде лепо речено.

Он је католик и паписта због политичког уверења а не зато што је хришћанин који верује у Бога.

Ова изјава се може узети као једна од дефиниција римокатолицизма, макар европског и северно-америчког. И хоће ли онда те "руке помирења" које помиње његово преосвештенство епископ бачки Иринеј бити упућене политичкој организацији зарад возног парка Српске Православне Цркве или браћи у Христу зарад вечног живота?
Препоруке:
41
2
18 субота, 09 јул 2011 20:57
Борис
Мислим, да нам се као малом народу, у историји једном дала шанса да и ми значајније креирамо своју судбину (после првог светског рата), а да је наша елита уместо стварања природне Србије изабрала Југославију са онима који нису били достојни или спремни за такву сложену творевину. Ту је наша (наше елите) "грешка", мада ко би могао предпоставити толику мржњу (мржња инспирисана разликама у религији и култури).
Препоруке:
36
1
19 субота, 09 јул 2011 21:11
Обсервантес
Јел то реплицира онај с „Хрватског круговала“?
Препоруке:
17
0
20 субота, 09 јул 2011 21:13
Александар Миловић
Молио бих НСПМ да се објави ова интернет адреса!
http://www.youtube.com/watch?v=dkqBnaeGp4s
Па кад људи виде ко је уствари М. Шварц и да ли има смисла коментарисати дотичног!?
Препоруке:
25
1
21 субота, 09 јул 2011 22:00
Станковић Лесковац
Господин Шварц покушава да нам кроз речник, који користи, укаже како одлично познаје православље. Међутим, само спомињање ''Хрватске православне цркве'' указује да је именовани ''екумениста'' и да је на истом фону са владиком Иринејом (Буловићем), којег наводно критикује.
Препоруке:
27
1
22 субота, 09 јул 2011 22:25
Микула
Nema možda ni jednih hrvatskih novina iz doba srpske kalvarije po „Nezavisnoj državi Hrvatskoj“, u kojima nije odštampana koja od Šarićevih pesama, gde se veliča delo poglavnikovo na istrebljenju Srba. Da li je i to u duhu Hristove nauke „preuzvišeni“ biskupe?! Ustaški stožernik dr. Viktor Gutić govoreći na zboru u Sanskom Mostu, u čijem je srezu prema hrvatskoj statistici iz 1910.godine pored 23.598 Srba bilo jedva 4.656 Hrvata, ovako je protumačio stanovište hrvatske vlade:
»Nema više srpske vojske! Nema više Srbije i gegula naših krvopija. Nestaje ciganske dinastije, a i kod nas će uskoro drumovi poželiti Srba, ali Srba biti neće. Izdao sam drastične naredbe za njihovo ekonomsko uništenje, a slijedit će nove, za njihovo potpuno istrebljenje. Ne budite slabi ni naspram jednoga. Držite uvijek na umu, da su to bili naši grobari i uništavajte ih gđe god stignete. Blagoslov Poglavnikov i moj neće vam izmaći. Srbi neka se ne nadaju ničemu. Neka ih nestane iz naših krajeva i naše domovine
Препоруке:
36
2
23 субота, 09 јул 2011 22:27
Микула
U selu Buljanima sreza Slunjskog, ustaše su naredile svešteniku Branku Dobrosavljeviću, da iskopa grob za svoga jedinca sina studenta. Kad je to posle strahovitog mučenja učinio, doveli su mu sina i tu ga pred, njim ubili, pa mu naredili da nad njim izvrši opelo. Za to su se vreme satanski smejali i sveštenika udarali tako, da je sveštenik za vreme opela tri puta padao u nesvest, dok najzad nije izdahnuo pored svoga sina.
Препоруке:
44
2
24 субота, 09 јул 2011 22:31
Микула
Katolički sveštenik Eugen Pujić upao je u stan pravoslavnog sveštenika jednog hercegovačkog mesta i posle cinizma ravnog samo jezuitskoj nasladi, zaklao sveštenika pravoslavca, sa kojim je dotle živeo u prividno najsrdačnijim odnosima.
Sa oltara katoličke crkve u Livnu držao je fratar dr. Srećko Perić „prodiku“ vernima i rekao im, da Srbe treba klati redom, jer da to nije nikakav greh. Štaviše, rekao je da treba i njegovu rođenu sestru ubiti, jer se udala za Srbina. A dr. Srećko Perić fratar, bio je na srpsku i konkordatsku sramotu do nedavno pre rata katolički župnik u Nišu.
Neki fratar Ante, katolički župnik u Tamušnici sreza brčanskog, organizovao je kao ustaški prvak hajku na Srbe, koje je hvatao po okolici, zatvarao ih u nemogućim prostorijama i tu ih pored mučenja glađu, strahovito mrcvario pre konačnog ubistva.
U Bosanskoj Kostajnici, na mostu koji vodi preko reke Une, tamošnji je gvardijan katoličkog samostana davao uputstva kako da se kolju Srbi i zaklani bacaju u vodu.
Препоруке:
37
2
25 субота, 09 јул 2011 22:36
Микула
Ustašama nije bilo dosta srpske krvi i njihovih imanja po „Nezavisnoj državi Hrvatskoj“. Kad su svršili sa Srbima tamo, okrenuli su se i prema matičnoj srpskoj zemlji Srbiji, u nameri da ovde povećaju srpski danak u krvi. To najbolje svedoči ovo uhvaćeno pismo beogradskog ustaškog stožera broj 9, sakrivenog iza oltara katoličke crkve „Krista Kralja“ u Beogradu, koje glasi:
Velemožnom gospodinu stožernome poručniku
Poglavnikove tjelesne bojne
Zagreb
Dragi stožerniče, hrabri ustašo!
Šaljem ti list po našem hrabrom ustaši Zvonku uz blagoslov katoličke crkve Krista Kralja u našem budućem katoličkom Beogradu.
Pripovjedao mi je Zvonko, da su naši hrabri ustaše muslimani i katolici pobili i poklali srbijanske cigane u Mačvi i Šapcu.
Zvonko mi reče, da je on sam svojom rukom zaklao dvadeset i pet pravoslavaca u Mačvi, te mu zato katolička crkva oprašta sve grjehove, a sveti otac papa nagradit će sve hrabre hrvatske sinove, koji su stavili pod katolički mač ove balkanske šizmatike.
Препоруке:
42
4
26 субота, 09 јул 2011 22:37
Микула
- наставак -
Svi katolici Hrvati i muslimani, ustaše u Beogradu, učlanjeni su u našoj tajnoj ustaškoj organizaciji i čekaju nestrpljivo aneksiju Beograda hrvatskog grada, domovini Hrvatskoj.
U cijeloj ciganjskoj Srbiji razapeli smo uhodarsku mrežu, koja radi punom parom. Zaostali Hrvati i muslimani ostali su u prividnoj službi ciganjske Srbije i imade ih priličan broj u svakom uredu i po ministarstvima i ostalim branžama. Naveli smo ti i tajne šifre za dopisivanje. Zagreb će poslati upute, koje imaju delegati u ciganjskom Beogradu.
Препоруке:
38
3
27 субота, 09 јул 2011 22:38
Микула
- наставак -
Glavni stožer radi na tome, da se unište pravoslavci na Balkanu, na slavu katoličke crkve.
Sabiramo podatke o srpskim komitama i vojvodama, jer smo došli u posjed njihovih spisa i naređenja. Dakle vidiš, da hrvatska stvar napreduje preko Drine do Niša i od Niša do Soluna.
Podatke smo danas poslali sa spisima. Prenio ih je broj 129 u Zemun. Informiraj se kod glavnog stožera u Zagreb da li je broj 129 uručio sve. Novac za Niš i Kragujevac šaljemo redovno.
Za Dom spremni!
Ustaški stožer broj 9.
Препоруке:
37
3
28 недеља, 10 јул 2011 00:14
Marko Gay
Ima li iko podatke koliko su Jevreja pobili Srbi za vreme Drugog svetskog rata?

Je li istina da su prakticno svi istrebljeni?
Препоруке:
3
63
29 недеља, 10 јул 2011 01:36
Војвода Војислав
@ Marko Gay

Да сте читали НСПМ или Двери Српске ових дана знали би сте:

Важна историјска истина:
Срби и Недићев режим нису одговорни за прогањање Јевреја у Србији током Другог светског рата. Лажи о томе су производ Туђманове пропаганде и Хелсиншког одбора у Србији.
„Недићев режим током Другог светског рата није одговоран за убијање Јевреја у Србији.
Лажи о томе да су српски квислинзи убијали Јевреје у Србији је производ Туђманове
пропаганде и некоректног деловања Хелсиншког одбора у Србији који иде на руку
европском покушају ревизије истине о Холокаусту у коме се жели смањити улога
Хрватске и Немачке у том злочину.
Дража Михајиловић је под претњом смртне казне забранио антисемитизам у
Равногорском покрету и војсци. Немци одговорни за холокауст у Србији (међу којима и
командант Старог Сајмишта) у великом броју су избегли одговорност за злочине.“
То је речено на представљају књиге др Јаше Алмулија „Страдање и спасавање српских Јевреја“.
Препоруке:
38
2
30 недеља, 10 јул 2011 01:51
Војвода Војислав
@Микула

Да ли би сте могли да ми напишете где сте то прочитали?
Унапред хвала.
Препоруке:
9
1
31 недеља, 10 јул 2011 02:21
Ненад Пиваш
@Marko Gay

У окупираној Србији, која за разлику од НДХ Јевреје су убијали Немци, било је помоћи од стране љотићеваца али Немци су ти који су убијали. Љотићевски ЗБОР је била партија која је пре Другог светског рата на изборима освајала 0.5% у читавој Југославији, дакле никакав фактор у народу. Срби иначе нису склони антисемитизму.
Уосталом, зна се кога су нацисти овде видели као партнере. Да ли је њихов поредак створио Велику Србију? Или су створили Велику Хрватску, Велику Албанију, Велику Бугарску, Велику Мађарску и независну Црну Гору?
Препоруке:
29
5
32 недеља, 10 јул 2011 02:24
Подгорски
"Жика С. Тадић
'Хрватски народ понео је из обеју Југославија поразна искуства'?

Тиме што сте избегли да завршите као Немци плаћањем ратне одштете?"

Ни Немци је не платише како је требало, опрости им Ј.Б.Тито зарад уступака њему, Доланцу и Кардељу позанатих, а ти уступци бејаху на корист Словеначкој и крватима.
Препоруке:
30
2
33 недеља, 10 јул 2011 08:34
Доктор Е
Стално се питам.
Шта ће Срби са њима у Европи?
Били су у Југославији.
Каква је разлика?
Значи - што даље од сотона, убица.
Даље од каме и јаме.
Препоруке:
31
3
34 недеља, 10 јул 2011 10:08
Микула
Војвода Војислав
Књига се зове: Zmago Jelinčič Plemeniti
 HRVATI U SVETLU ISTORIJSKE ISTINE
Иначе је књигу написао Велиша Раичевић - Псуњски.

Zajedno sa prijateljem, štamparom nemačkog porekla Antunom Rotom pripremili su za štampu i korekture vršili u štampariji u Ulici cara Nikolaja II. Već tada su pripremili i odštampali drugu knjigu istoga autora, i u momentu kada je sve bilo spremno, u štampariju su upali pripadnici nemačke policije i Gestapoa te zaplenili većinu tiraža obeju knjiga. Spašeno je bilo samo nekoliko primeraka, koje je Raičević kao prve odneo iz štamparije. Zašto je nemačka policija upala u štampariju – ne znamo, verovatno je neki "prijatelj" previše pričao. Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve je od tih prvih primeraka neposredno od autora dobila dva, jer se bavila skupljanjem dokaznog materijala o zločinima nad Srbima.
Antuna Rota je Udbi najverovatnije izdao isti čovek, koji ga je ranije bio izdao Gestapou; ubili su ga bez da se zna gde.
Препоруке:
22
3
35 недеља, 10 јул 2011 10:51
FORum LIvi
Srpski narod doziveo je u Huvatskoj u obe Jugoslavije tragicna i genocidnu sudbinu i iskustva.Jednostavno je istrebljen sa tog prostora.Bestidno je poricati ovu tuznu cinjenicu i u politicke svrhe izvrtati je u korist hrvatskog naroda , jer to predstavlja opravdanje i bezanje od odgovornosti !Tuzno je i zabrinjavajuce da je Hrvatskoj odobren ulaz u EU i pored ne resenog pitanja izbeglica , nadoknade stete gradjanima i skrivanje odgovornih za ratne zlocine .
Препоруке:
21
3
36 недеља, 10 јул 2011 12:05
Arnie
Једноставно не разумем коментаторе попут Станковић Лесковац,раније Петар јанкетић и сличних.Чак и кад је текст по њиховој вољи,они ипак упорно пишу против својих епископа и Патријарха и ипак их (из само њима знаних разлога)ниподаштавају и оптужују за некакву издају.Људи,браћо,читате ли ви то што напишете у коментарима или онако демократски,попут невладиних организација пљујете по свему српском,само због тога што имате болесне предрасуде.Размишљајте мало пре писања,ништа не боли-верујте ми.
Препоруке:
10
22
37 недеља, 10 јул 2011 12:43
Marko Gay
Strasno je sta se dogodilo s Jevrejima u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata, zar ne?
Препоруке:
2
27
38 недеља, 10 јул 2011 16:03
alkar
kakvi ste vi ljudi...isti..kad su se to hrvatski i srpski nacionalisti razlikovali?nikad.osim u imenu.ista politika i djelovanje-tlo,krv,vjera..pobiše na iljade i iljade zbog toga.mladena svarca sam upoznao u zagrebu na pokopu našem prijatelju barbi,koji se iz protesta ubio na jazovki,što preporučam i njemu jer mi je pokazao kako nevalja živjeti i govoriti.barba je za njega bio i čovik i rodoljub.šta je to napredno u ustaštvu i četništvu?ništa.napreduju samo bujice krvi i plač majki..zašto?da bi okusili vlast i čast na tuđem jadu i nevolji.sramite se..sramite se ako išta ljudsko imate u sebi.a nemate-zato se i ne sramite.ja sam se časno i pošteno i po svim pravilima rata borio 4 god protiv četnika,jer su mi došli s tenkovima do kućnoga praga-znam sto je rat.da svarc i četnici znaju sta je to nebi ga zazivali.nije on puške vidio.da mi je od vas samo čut, jednom,o pomirenju,napretku,radu,glazbi,filmu,skoli,ljubavi,romantici...al,jok,cijepljeni ste vi od toga.ustaše i četnici-bljak!
Препоруке:
7
24
39 недеља, 10 јул 2011 20:13
Висарион Marku gey
Одакле вам тај податак да су Срби истребили Јевреје за време Другог светског рата?Ваљда отуда што је истеривање Срба из Крајине Домовински рат,или отуда што је Готовина ослободилац или отуда што је само неколико ( и ко зна да ли и толико)Срба и Јевреја погинуло у Јасеновцу, или отуда што ваш пријетседник није дошао у Јадовно , или отуда што је Степинац светац.
Знамо, мој господине да вас је Аустриугарска кварила јер сте морали свим средствима и свим ноторним лажима да се од њих спасавате.Знамо да сте те исте манире пренели на прву "Југу"(не тепам.Штедим.) и да сте и тада и за време Тита и вашег нејвећег итд били под окупацијом и да су Срби за све то криви.Знамо .Ви чак не видите да смо ту без протеста.Лудила нас не занимају.Толико знамо да лажете да нам више ништа не можете.Зато ћемо свим силама радити да се у ЕУ не сретнемо.Лажите њих.Али ће вас прочитати.Ни ским ви не можете.Живите дуго с лажима и више и невидите да је то цинизам вашег лажа и паралажа параноикума. Болесници..
Препоруке:
22
3
40 недеља, 10 јул 2011 20:43
Гаго
Марко,ако немаш шта паметно писати онда ћути!Паметнији ћеш бити када престанеш провоцирати!Алкар,није ти на месту поредити ген.ЈУВО Михаиловића са поглавником злогласне фашисоидне НДХ,Павелићем!Жалосна је ваша тврдња...убијали су и једни и други!!!Оригинални комунистички памфлет којим су се комунисти служили да би унањили злочине ,својих истомишљеника у мржњи према свему српском,усташа! На том ''демократском''западу врло добро знају ко је ко али због тренутних интереса појединци нас изједначавају.О Шварцу најбоље говори његово презиме!
Препоруке:
15
7
41 недеља, 10 јул 2011 21:19
alkar
pitanje za ove sta negativno ocijeniše moj komentar,na sto naravno imaju pravo-da li biste dali život svog djeteta za veliku srbiju ili veliku hrvatsku?tko bi neka mi da -,a tko nebi neka mi da +.baš me zanima..lako je tuđu djecu u rat poslati ili ubiti.
Препоруке:
11
11
42 недеља, 10 јул 2011 21:51
alkar
gago,dite drago,ne brani mihailovića jer ni ja ne branim pavelića,bratija je to ista-u ime nečega i nekoga ubij i kolji..imam prijedlog:da se četnici rvnogorci i ustaše crnokošuljaši nađu na kosovu polju pa ko koga,da vas se jednom riješimo...kako ne vidite da vas je prigazilo vrime.šjor gago ,maramicu u ruke i brišite suze majkama u crnom po vaskolikoj srbiji..jadne majke koje je u crno zavila politika ludaša i kretena.pozdrav naprednoj i pametnoj srbiji.napomena-nisam ja ratova u kruševcu već sam tjera četničku rulju metar od mog praga.jel to obrana srpstva il mog praga?gago u školu,ponovi drugi svjetski rat.znaćeš da su ustaše zločinci a četnici isto.23.6.43.kninski četnici,ustaška bojna i ss printz eugen u mom kraju ubiše 1875 nevinih ljudi u jedan dan.a ako si bio u tenku koji mi je tio srušit kuću 91. onda znaš ko si i šta si.
Препоруке:
7
16
43 недеља, 10 јул 2011 22:27
Peter RV
"Хрватски народ понео је из обеју Југославија поразна искуства"
Ova sama fraza diskvalifikuje toga Svarca za svaku dalju diskusiju.
Препоруке:
16
2
44 недеља, 10 јул 2011 22:46
alkar
ovaj sta bi da zivot svog diteta za veliku srbiju ili veliku hrvatsku,to potvrdi minusom na moje pitanje, mora znat da je rat izgubio onaj sta je sina izgubio.a ovaj je i sina i dušu.kako ćeš prid boga jado.
Препоруке:
7
13
45 понедељак, 11 јул 2011 04:56
Сизиф
На први поглед је смешно када увидите чињеницу да један Јеврејин предводи најекстремнији национални покрет у Хрватској, али само на први поглед. Мислим да је по питању "Јевропе" Шварц веома искрен и да управо због тога треба "навијати" да Хрватска уђе у ЕУ.
Препоруке:
5
1
46 понедељак, 11 јул 2011 11:02
брм
у Хрватској живи становништво које је исто као и становништво у Србиј променило ко зна колико идентитета до сада..
хрватски идентитет - католика су измислили аутсријски идеолози да би спречили распад Империје у конституисање модерне нације започето српском револуцијом..потпуно је новокомпонован има чак и годину рођђења 1840... пре тога НИЈЕДНОМ ПРЕТКУ ДАНАШЊИХ ХРВАТА НА ПАМЕТ НИЈЕ ПАДАЛО ДА ПОСТОЈИ ВИШЕ ИСТОГОВОРЕЋИХ НАРОДА...исто као и српским
Хрвати данашњи су нажалост прихватили тај анахрони култгуралистички идентиотет уиместо модерног нациооналног
нажалост исто се дешава и са данашњим Србима - тј вама што се огледа у вашим коментарима
пљунули сте на Вука, Карађорђа, Милоша, писце Сретењског устава и сл. и остале носиоце модерног идентитета...
да ли ћете да наставите да се надгорњавате у идиотизмима са њима или ћете да се вратите свом изворном идентитету, то је питање..судбинско
Препоруке:
3
9
47 понедељак, 11 јул 2011 11:46
alkar
ko bi to normalan da život svog diteta za veliku srbiju ili veliku hrvatsku.samo lud čovik.dičji život je iznad svega.zamislite se malo.ja nebi prižalio svoje dite za sve srbije i hrvatske ni za išta sta ima,sta je bilo i šta će bit.i život tuđeg diteta mi je svet,neprikosnoven,nedodirljiv.prije bi ja da svoj nego uze život tuđeg diteta.prvo triba bit čovik,ćaća,sin,kćer,prijatelj,pa tek onda domoljub.ako si ovo prvo onda si i dobar domoljub..dite je smisao života a ne zemlja.neki su se izjasnili da bi dali svoje dite za državu,možda zato sta je pitanje retoričko-deklarativno i bez posljedica,pitanje je šta bi bilo kad bi ga neko ubijao prid vašim očima.da li bi onda rekli -kolji u ime domovine.ne virujen...ni najveći domoljub to nebi moga.bog pa dica pa onda tek sve ostalo.inače nebi bilo smisla našem postojanju.
Препоруке:
9
4
48 понедељак, 11 јул 2011 16:24
thinking maize
Независно од "другосрбијанских" (Marko Gay) или усташких (alkar) провокатора и њихових "врхунаца", интересантно је ПРИМЕТИТИ да ПРАВОСЛАВНИ епископ Иринеј Буловић, АМА БАШ НИГДЕ У СВОМ ТЕКСТУ НЕ СПОМИЊЕ Југославију, као релевантну за његов коментар посете папе римскога Бенедикта 16-тог "ћудоредној" хрватској држави! Ама баш НИГДЕ! А г-дину Шварцу (sic!) УПРАВО ЈЕ та кукавна Југославија БАШ НАЈВЕЋИ "БАЛВАН" у његовом HERVACKOM ОКУ!? Значи Шварц ПОЛЕМИШЕ са Буловиће "гледе" НЕИЗРЕЧЕНОГ!? Изгледа да су они "јоги-летачи", као придружени чланови ЈУЛ-а Мире Марковић, добили свој HERVACKI ПАНДАН, или се можда варам!? Или је можда Давид Коперфилд постао почасни члан Nove Hervacke Desnice?! Знате оно: СТВОРИ Југославију EX NIHILO!? Па и Драги и Вишњи Бог је МОРАО ДА ИЗРЕКНЕ РЕЧ, еда би СТВОРИО СВЕТ, а Mladen, plemeniti Švarc "ствара" Југославију на "основу" Буловићеве мисли, за коју не знамо ни да постоји! Бар на основу Буловићевог текста! Можда Mladen, plemeniti Švarc нешто зна?!
Препоруке:
5
3
49 понедељак, 11 јул 2011 16:36
Adam
Ljudi, ne gresite dusu govoreci da je Mladen Svarc Jevrej. Vidite sta kaze: "Зато сам се оштро супротставио и Папиној поруци Хрватима да ће их подржати у процесу придруживања том јудео-масонском, техно-бирократском, ненародно-пљачкашком удружењу лажног имена Јевропа." Judeo-masonska zavera protiv uzvisenih i opljackanih naroda Nemaca i srednje-evropskih arijevaca, to su Hiltlerove reci. Mladen Svarc je, prepotentni, kvazi intelektualac od glave do pete. I nista vise.
Препоруке:
5
0
50 понедељак, 11 јул 2011 21:01
Za "Gey"-a
Tvoje provokacije i insinuacije su podjednako plitke koliko i prljave. Sve ih argumentovano pobija poslednja knjiga dokumenata (na preko 600 strana) gospodina Jaše Almulija o stradanju Jevreja u Srbiji i brojnim svedoćanstvima o njihovom spasavanju i uz rizik sopstvenog života. Knjiga odlučno demantuje ikakvo učešće Srba u pogromima. Za razliku ponašanja ustaša i ostale tvoje sabraće.
Препоруке:
5
1
51 понедељак, 11 јул 2011 22:21
Peter RV@Сизиф
Nista cudno ni nevidjeno. Josip Frank njegov (duhovni) predak (isto tako Jevrejin) je osnovao one cuvene 'frankovce', pretece nasih ustasa. Josip je patio od jedne patoloske mrznje prema Srbima. 'Frankovci' su promijenili ime u 'Ustase' pocetkom Hitlerovog napada na Jugoslaviju. Valjda da ne bi uvrijedili 'Furera' sa etnickim poreklom njihovoga duhovnog vodje.
Препоруке:
3
1
52 понедељак, 11 јул 2011 22:24
Mladen Švarc
Gospodo, malo manje fantaziranja i ignorisanja teksta, malo više pažnje u čitanju! Malo više srpske pameti, znam da je ima. Odgovoriću vam čim stignem opširnije, jer ipak smatram da nije besmisleno.
Препоруке:
2
13
53 понедељак, 11 јул 2011 23:42
Trninić Petar
On tu piše o popu Cecelji kao svetcu.Pa taj poznati ustaški zlikavac
je čitav svoj život bio u službi ideologije istrebljenja Srba.Pater Vilim kako su Cecelju zvali u Salzburgu je bio toliko povjerljiv da se grupa od 19 ustaških terorista (poznati kao Bugojanska grupa)prije prebacivanja u Jugoslaviju skrivala kod njega.Taj pop iz Hrastovice kod Petrinje, se za vrijeme stare Jugoslavije,družio sa vodećim ljudima ustaškog pokreta pa je kao takav imao čast da se 16.aprila 1941.god. zloglasni Pavelić i njegova NDH vlada pred njim prisegnu.
Препоруке:
4
0
54 уторак, 12 јул 2011 00:48
Desnjak
Da bi se stekao bolji uvid o Mladenu Svarcua samim time o njegovom delovanju inresantno je sledece: Mladen Svarc je Jevrejin, dete partizana - prvoborca (to im je i spaslo glavu). Isao je u 14 Beogradsku gimnaziju drustveni smer (ja sam bio prirodni) i maturirali smo 1965. Sta se sa njime dogodilo nije mi jasno, ali 80 godina postaje perjanica ustrskog pokreta, mislim po smrti Bruna Busica (?).
Inace slicna pojava je i Osjecanin Frank koji je presao u katolicanstvo (pre 2 svetskog rata) i bio osnivac ustaskog pokreta.
Препоруке:
8
0
55 уторак, 12 јул 2011 13:57
alkar
ODGOVOR THINKING MAIZE-u....nikad mene niko ne uvridi u životu kao vi šjor TM.ja ustaski provokator?mene ćete vi trpati u tu ustašku bratiju,najveću sramotu i jad u povijesti hrvatskog naroda,u te koljače iz jasenovca,jadovna,usine jame ,rude,poda,voštana i da ne nabrajem di je sve prolivena nevina krv časnih i poštenih ljudi krivih samo zato šta su srbi,jevreji,romi,antifašisti.ne,hvala,nemojte..mene u društvo zločinaca pavelića,cecelje,fra majstorovića,maxa,jure i bobana i današnjih kretena ka šta su švarc i crnokošuljaška bratija??opet ne ,hvala na toj časti..ja sam ti moj šjor prvo sin,pa muž,pa ćaća,pa brat,pa susjed,pa prijatelj,pa intelektualac,pa dalmatinac pa tek onda hrvatski domoljub kojeg je jedno jutro probudio srpski tenk isprid kuće koji je palio i žario,srušio po sela dok ga ja i ekipa nismo okupili do srbije.parafraziram rat.ja nikad u srbiju nebi ,prid tvoj prag dotera tenk,nikad.to pitaj moje prijatelj srbe iz smedereva,beograda,ljubovije,bora.evo ti moj susjed jovo
Препоруке:
8
4
56 уторак, 12 јул 2011 14:11
alkar
mladen švarc nije reprezentant hrvatske nego njen crni,da crnji bit nemože,otpad.sramoti nas,sve nas napredne i suvremene ljude,koji vole svoju domovinu hrvatsku,ali tako sta vole i poštuju i srpsku domovinu i žele joj sve najbolje,tako i crnogorsku,bosansku i bilo koju drugu i tuđu domovinu.nisam jugonostalgičar ali još manje volim ustaše i četnike,zato ljudi okanite se budala poput švarca i ne poistovjećujte nas s njim i crnokošuljašima kojih u hrvatskoj ima par stotina.to nisu istinski hrvatski domoljubi već crna i ljigava ustašija.pozdrav svim srpskim,istinskim ,domoljubima koji žele modernu i prijateljsku,naprednu i bogatu srbiju.
Препоруке:
11
4
57 среда, 13 јул 2011 13:18
thinking maize@ alkar
Интересантно hervacki domoljub, а није ustaša?! Ајд да се нечему поучим од hervackog domoljuba! Како беше: prvo sin, pa ćaća, muž, brat, susjed, dalmatinac, пa hervacki, pardon hrvatski domoljub! Мислим сусједу да још имамо нерашчишћене рачуне, ал нек све буде у миру, за сада! Узгред има једна разлика, "гледе" Вас и Нас! Вас, поштене hrvatskе domoljubе су опљачкали Ваши хероји и генерали (ето и ми Срби погледујемо помало у сусједово двориште!), а нас су опљачкали нешто мање Слоба& co., а више ови ЕУ-ропски ИЗДАЈНИЦИ! Но свакога Драги и Вишњи Бог ставља на искушења које МОЖЕ да ИЗДРЖИ, еда би био бољи, па тако hrvatski и српски народ имају своја! О г-дину Шварцу и оцени његове политичке делатности не бих, то је унутрашња хрватска ствар! Кад смо код увреда, да Вас питам поштовани alkaru, колико оно беше Срба, хрватских држављана у попису 1991, а колико их има сада?! И кад већ поменусте тенкове у Вашем дворишту, а шта ће Bondstill у српској СВЕТИЊИ?! Замислите РУСКУ БАЗУ у нпр. "Лори"!?
Препоруке:
4
0
58 среда, 13 јул 2011 16:55
alkar@thinking maize
ima hrvatskih domoljuba a da nisu ustaše.isto tako za me ste srbi a ne četnici.dobri ljudi sa svim svojim mananma i dobrim stranama,puno ih znam i družim se sa njima,intelektualci,domaćini. i u vas ima četnika ravnogoraca koje ja ne volim,kao ni ustaše,al eto oni se na svoj način bore za svoju državu. moja ekipa iz rata je normalna,sredovječna bratija, inetelektualci ako ne po školi ono po vokaciji i nazorima.fer i pošteni ljudi.to nećete razumit,zbog povijesnih zbivanja,opravdano,jer ustaše su vam nanili zlo,JA VAM SE OSOBNO IZVINJAVAM ZBOG TOGA,a usput baciše ljagu na moj časni rod.nije ni nama bilo lako kroz povijest,kao ni vama,ali problem je između nas nastao onog momenta kad su naši i vaši nacionalisti odlučili ostvarit svoje ciljeve,al dogodi se da su im se interesi poklopili,moji bi do zemuna,vaši do karlovca..i onda aj mrzi se i kolji.nažalost i u pomen svim nevino stradalim od zločinačke ruke.ja čitam nušića,andrića,slušam balaševića.pozdrav srbiji i istinskim domoljubima.
Препоруке:
3
3
59 среда, 13 јул 2011 17:13
alkar@thinking maize
oprosti ne odgovori ja vama na pitanja -nisan ja nikad bio za to da srbi odu iz hrvatske .meni nisu smetali,čak se i danas družimo,pozivamo na svadbe i krštenja,tu mislim na moju obitelj i obitelji srba,mojih prijatelja.to šta su jurišnici i kreteni oko tuđmana,i on da nebi bilo zabune,mavali ustaškim znakovima da privuku budale veće od njih,a tu su im puno pomogli vaši nacionalisti svojim huškanjima i zveckanju oružjem, homogenizirajući hrvatski narod u tom pravcu.ja nisam bio za rat,ni tada ni ikada,ali da opet dodju tenkovi prid moju kuću opet bi se borio,fer i časno.nadam se da bi i ti uze pušku u ruke da ti ustaški tenk dodje pod prozor.ja bi učinio sve da taj tenk uopće ne podje u srbiju.nećete mi virovat al budite sigurni da bi prvi doša do vaše kuće i čeka ga sa zoljom.jer pravi hrvatski domoljubi poštuju tuđe.a ustaše to nisu.kosovo je dio srbije,to je moj stav ,al to vam pomoć nemože,ja nebi da kosovo ka sta nisam da ni krajinu.borite se politički za njega,rat nije rješenje.
Препоруке:
5
3
60 среда, 13 јул 2011 17:35
thinking maize@ alkaru
Примио к знању.
Препоруке:
3
3
61 среда, 13 јул 2011 17:37
alkar@thinking maize
a sta se tiče narščišćenih računa ja bi se malo zeza s tim ozbiljnim pitanjem pa bi vam to opisa ka nogometnu utakmicu:uz pomoć sudca i dijela publike,došli ste na naš teren i dali nam tri komada a da se nismo ni snašli na terenu.u poluvremenu ste nas zezali kao ono sta je ekipa,di ste,nesto vas nema..al fudbal ko fudbal,pun preokreta,uveli smo tri zamjene,kupili arbitra,naoštrili čepove na kopačkama i ...zabili vam pet komada i još je arbitar ranije svirao kraj uz crveni karton vašem treneru.idući put igramao na vašem terenu..izvini ovo je zajebancija a u stvari stanje je bilo grozno,poginulo mi je dosta prijatelja i poznanika,kao i vaših momaka,poslanih u ime i ovoga i onoga..duša me boli za svim tim mladim ljudima,puno je toga bilo pred njima,života,ljubavi,dice...neki dan susretnem majku jednog susjeda,srbina,poginuo joj sin u hrvatskoj vojsci kod vrlike,zarobljen i ...a sta da vam kazem kako mi je bilo kad me je upitala sican li se dragana..u skolu smo isli zajedno.tuga do boga.
Препоруке:
2
3
62 четвртак, 14 јул 2011 09:24
@thinking maize@ alkar
АЛКАР, замолио бих те али не мораш да ми кажеш од када сте РИМОКАТОЛИЦИ и која вам је КРСНА СЛАВА?А маизе, зар ниси све ово препознао прије него си ушао у клинч?
Препоруке:
2
1
63 четвртак, 14 јул 2011 09:40
Румија
АЛКАР, сињска алка, цетински ускоци...исти сте постали као ови наши црногорски римокатолици,још у првом кољену знате ко сте а послије сте РВАТИ!Ваша црква је ЧУДО од ЗЛА које уноси МРЖЊУ и рат! Микула је лијепо све то написао што оће римокатолицизам и ВАТИКАН и како ће то да спроводи.мене интересује само када су твоји примили НОВУ ВЈЕРУ? Ако си поштен као што тврдиш одговори ми! И ваше цркве по острвима су све направљене по православном обичају а православаца тамо више и нема!Како, тако је и у Загори и Далмацији!Када сам био прије пар година на Кoрчули питао сам старог газду одакле су а он рече из залеђа, а када сте примили римокатолицизам и знате ли КО СТЕ? Он ме погледа и рече ЗНАМ!
Препоруке:
2
3
64 четвртак, 14 јул 2011 14:04
thinking maize "гледе" дрвених адвоката, па г-дина "alkara"
Поштовани дрвени адвокати, добро знам за етничко порекло штокавског, тј. "илирског" народа, како још писаше Мавро Орбини, Дубровчанин, католик и СРБИН у свом делу "De Regni Slavi" (на српском: "Краљевство Словина"). Тај народ још од 11-ог века беше РАЗДВОЈЕН на две хришћанске ДЕНОМИНАЦИЈЕ (речено модерним изразом), а почев од друге половине 15-ог века део тог народе врши конверзију на нехришћанску религију, ислам. То су чињенице, који сви добро знамо. У 17-том веку говораше се о ЦЕЛОСНОСТИ тог народа, а на основу ИСТОВЕТНОСТИ језика којим говораху, тада се то зваше ИЛИРСКИ ЈЕЗИК. У време националног буђења у целој Европи, опет су ревитализоване те идеје, али део тог покрета уједињење тог штокавског народа је видео под круном Хабсбурга и под супрематијом "Илира" римокатоличког закона. (Намерно користим архаистичке термине, да појасним развој ових идеја!) Идеологија тог покрета обједињавања штокаваца под Хабсбурзима заснована је у 17-ом веку оснивањем Завода св. Јеронима у Риму.
Препоруке:
0
1
65 четвртак, 14 јул 2011 14:19
thinking maize "гледе" дрвених адвоката, па г-дин "alkar", наставак
Поред покрета обједињавања СВИХ ШТОКАВАЦА под круном Хабсбурга и под верском супрематијом Рима и "Илира" римског закона, у другом делу 19-тог века настао је код тих "Илира", још искључивији "гледе" "иноверних" штокаваца, покрет Анте Старчевића! То је био покрет "крви и тла", идеологије изведене из тада виталних идеологија "крви и тла", пониклих у немачком културном кругу. Ergo, политичка активност Анте Старчевића је врло ДАЛЕКИ и ПРИМИТИВНИ ОДБЛЕСАК ИДЕЈА Ничеа и Вагнера! Историјска је чињеница је да су Немци и за немачку културу везани народи знатно каснили са националном еманципацијом, па су њихови национално-романтичарски покрети били ЕКСТРЕМНИЈИ у изразу! Но, вероватно то не би било тако страшно, да немамо и НАРЦИЗАМ МАЛИХ РАЗЛИКА, тј. ЈЕЗИЧКИ и ЕТНИЧКИ ЈЕДАН те ИСТИ НАРОД, РАЗДВОЈЕН ТРИМА РЕЛИГИЈАМА, а тиме и КУЛТУРАМА и ПОЛИТИЧКИМ ИДЕАЛИМА! ОБЈЕДИЊАВАЊЕ тог у СУШТИНИ ИСТОГ НАРОДА, задатак је ПРЕТЕЖАК, испоставило се НЕОСТВАРИВ! Још је више то било отежано због СТРАНЕ ДОМИНАЦИЈЕ!
Препоруке:
0
1
66 четвртак, 14 јул 2011 14:33
thinking maize "гледе" дрвених адвоката, па г-дин "alkar", опет наставак!
Илустроваћемо колико је тежак задатак ОБЈЕДИЊАВАЊА ЈЕЗИЧКИ и ЕТНИЧКИ ИСТОГ НАРОДА, ПОДЕЉЕНОГ ВЕРСКИ и КУЛТУРНО, чињеницом да је Немачка у 30-то годишњем рату ИЗГУБИЛА ПОЛОВИНУ СВОГ СТАНОВНИШТВА, при чему је део тог средњовековног немачког царства, краљевина Чешка, словенска земља, при хабсбуршкој интервенцији и превођењу Чеха из протестаната у католике изгубила око ТРИ ЧЕТВРТИНЕ СТАНОВНИШТВА! Да се вратимо на тему! Познато је да је ГЛАВНА АКЦИЈА пројекта обједињавања штокаваца под круном Хабсбурга и доминацијом Рима била на културном плану, па није чудо да је језичка реформа Вука Караџића на плану УНИФОРМИСАЊА ШТОКАВСКОГ ЈЕЗИЧКОГ ИДИОМА, била под супервизијом "илирске" канцеларије двора Хабсбурга, док је исту културну акцију код "Илира" римокатолика координисао католички бискуп и Немац, Штросмајер! Том акцијом је омогућено ОКУПЉАЊЕ СВИХ "Илира" римског закона у оквиру једне идеологије, уз укидање свих партикуларизама код католика, посебице фрањеваца Босне Сребрене и Дубровника!
Препоруке:
0
1
67 четвртак, 14 јул 2011 14:45
thinking maize "гледе" дрвених адвоката, па г-дин "alkar", ЈОШ ЈЕДАН наставак!
Та културна акција двора Хабсбурга и римске курије, иако је објединила све католике-штокавце, НИЈЕ ПРИДОБИЛА "Илире"-некатолике! Зато су, крајем 19-тог века актуелизоване идеје "крви и тла" у редакцији Анте Старчевића. Раст тог покрета коинцидирао је са сужавањем хрватске аутономије после аустро-угарске нагодбе 1867, али и са укидањем Војне крајине 1882, парамилитарне српске аутономије, под директном командом бечког двора. Додаћу, да се, до тада феудално царство, монархија Хабсбурга трансформише не само управно, већ и економски, тј. идеје либералног устројства економије све више преовлађују у том друштву! Но и та, на први поглед НЕУТРАЛНА ЧИЊЕНИЦА друштвеног живота, РАЗЛИЧИТО УТИЧЕ на Србе и Хрвате у ИСТОЈ ДРЖАВИ! Срби, до скора под утицајем своје патријархалне цивилизације, која подстиче узајамност и под утицајем строге дисциплине уређене аустријске војске, много боље реагују на ПРИТИСАК ТРЖИШТА у односу на до јуче КМЕТСКИ ЗАВИСНЕ СЕЉАКЕ и НЕРАЗВИЈЕНИ СРЕДЊИ СЛОЈ католика-ШТОКАВАЦА!
Препоруке:
0
1
68 четвртак, 14 јул 2011 14:55
thinking maize "гледе" дрвених адвоката, па г-дин "alkar", ЈОШ САМО МАЛО!
Гореописани процеси, делом спонтани, делом индуковани од Хабсбурга и римске курије, довели су до БЛИЖЕГ КОНТАКТА, али и ПОВЕЋАНЕ НАПЕТОСТИ избеђу штокаваца-католика и штокаваца-православних. Та напетост и та ситуација постала је још комплекснија, када су под једном влашћу 1878. обједињени и штокавци-муслимани! Напетост између припадника те три деноминације никад није престајала. Просто зато што је та НАПЕТА СИТУАЦИЈА одговарала народима који су ДОМИНИРАЛИ над штокавцима, ergo Турцима, Италијанима, Немцима, Мађарима! Штокавске државе су изгубиле у касном средњем веку (најдаље до средине 15-ог века) своју самосталност, па су штокавци постали становници земаља са мање-више СТАЛЕШКИМ ДРУШТВЕНИМ УСТРОЈСТВОМ. Та чињеница је са једне стране ПОВЕЋАВАЛА ОПРЕСИЈУ зависних штокаваца, посебно оних који су задржали веру супротну освајачевој! Са друге стране, друштвена покретљивост је била смањена услед таквог устројства друштва, па су се трвења штокаваца разних вера дешавала углавном за ратова.
Препоруке:
0
1
69 четвртак, 14 јул 2011 15:04
гаврило
@T.Maize,
нема овдје дрвених адвоката, нијесу никоме потребни!што се тиче Њемаца они су своју политику 1/3 спровели до краја, чак и више јер су рано почели са Св. Бонифацијом у седмом вијеку,хрвати су само наставили започети посао јер посао Ватикана је на свим просторима исти а то да нашега брата по крви нећемо моћи да убједимо да је НАШ чак и по цијену да зна ко су му били преци је толика да не завређује сву ову нашу пажњу да им објаснимо оно што они неће!и ту се све завршава до слиједећег рата!!!
Препоруке:
4
1
70 четвртак, 14 јул 2011 15:06
thinking maize "гледе" дрвених адвоката, па г-дин "alkar", ЈОШ МАЛКИЦЕ!
Но, као што рекох, 1878 штокавци СВА ТРИ ЗАКОНА, нашли су се под једном управом, круном Хабзбурга. Та чињеница дала је полета штокавцима-католицима, али штокавци-православни, па и штокавци-муслимани, иуако су ПРИЗНАВАЛИ ЧИЊЕНИЦУ ПРЕВЛАСТИ КАТОЛИЧКЕ ДРЖАВЕ, НИСУ РАДО ПРИСТАЈАЛИ на КУЛТУРНУ и ЕКОНОМСКУ ДОМИНАЦИЈУ КАТОЛИКА! За штокавце-православне тим пре, зато што су од те 1878 постојале ДВЕ ШТОКАВСКЕ-православне НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ: Србија и Црна Гора! И да за ствар двора Хабзбурга, римску курију и АМБИЦИОЗНИЈЕ штокавце-католике, буде НЕПОВОЉНИЈЕ ОБЕ ДРЖАВЕ су ДЕФИНИСАНЕ као НАЦИОНАЛНЕ, узевши за своју одредницу име, језик и етнос старог народа, САВЕЗНИКА Источног Римског Царства и државотворног народа УСПЕШНИХ СРЕДЊОВЕКОВНИХ КРАЉЕВИНА, СРПСКОГ НАРОДА! Сама чињеница ПОСТОЈАЊА НЕЗАВИСНЕ ШТОКАВСКЕ, НЕСТАЛЕШКЕ, НАЦИОНАЛНЕ ДРЖАВЕ СРПСКОГ НАРОДА, тј. ПРАВОСЛАВНИХ ШТОКАВАЦА, представљала је СМРТНУ ПРЕТЊУ НЕСЛОВЕНСКОЈ, НАДНАЦИНАЛНОЈ, СТАЛЕШКОЈ МОНАРХИЈИ КАТОЛИЧКЕ куће Хабзбурга!
Препоруке:
0
0
71 четвртак, 14 јул 2011 15:21
thinking maize "гледе" дрвених адвоката, па г-дин "alkar", ЈОШ МАЛО ПА КРАЈ!
Логика сукоба НАЦИОНАЛНЕ ИДЕЈЕ, карактеристичне за 19-ти век, чији су носиоци на Западу Балкана били православни штокавци-Срби и РЕЛИКТА СРЕДЊЕГ ВЕКА, куће Хабзбурга, налагала је да ће тај сукоб бити суров! И био је! Историјским чудом или вишом историјском нужношћу (ПРЕВЛАСТ МОДЕРНОГ-НАЦИОНАЛНОГ над НАДНАЦИОНАЛНИМ-СРЕДЊОВЕКОВНИМ ПРИНЦИПОМ!) "Давид" је победио "Голијата" и ПРВИ ПУТ у ИСТОРИЈИ од РАНОГ СРЕДЊЕГ ВЕКА и ВЕЛИКЕ СЕОБЕ НАРОДА, штокавци су дошли у ближи контакт, а БЕЗ ПОСРЕДОВАЊА СТРАНОГ ФАКТОРА! РАЗУМ је налагао ОПРЕЗНОСТ, но они који су ОДЛУЧИВАЛИ НИСУ БИЛИ ОПРЕЗНИ! Цитирам: "Да се буде краљ Србије, па и Велике Србије, то може и мој брат луди Ђока! Да се буде краљ НАД ТРИ НАРОДА, то је нешто ВЕЛИКО, ЗАШТА СЕ МОЖЕ ДАТИ И ЖИВОТ!" Наравно краљ Александар Карађорђевић, НАЖАЛОСТ "ујединитељ"! Да, драги пријатељи, да је ТАЈ Александар био САМО краљ Србије, која би ЕВЕНТУАЛНО била у некој царинској можда и одбранбеној вези са Хрватима, ДО СВЕГА ОВОГ ВЕРОВАТНО НЕ БИ ДОШЛО!
Препоруке:
0
0
72 четвртак, 14 јул 2011 15:31
thinking maize "гледе" дрвених адвоката, па г-дин "alkar", КРАЈ!
Наравно, СВАКО ЈЕ У ТУ ДРЖАВУ УНЕО ПРЕ СВЕГА МАНЕ, па ТЕК ОНДА И ВРЛИНЕ! Можда су Срби, тј. православни штокавци били ПОБЕДНИЦИ 1918, али њихова елита је била СЛЕПА на ДУБОКЕ КУЛТУРОЛОШКЕ РАЗЛИКЕ између штокаваца-православних, католика и муслимана, уз присуство Словенаца-балканских Чеха, бугарофилних словенских становника Македоније, потоњих Македонаца И Албанаца, уз Мађаре, нешто Турака и (тада!) подунавске Немце! Кад се погледа ОБЈЕКТИВНО, ОВАКВА ДРЖАВА НИЈЕ БИТНО РАЗЛИЧИТА уз ЗАСЛУЖЕНО ПОЧИВШУ K und K монархију! Значи, РАЗУМ! Али Аца НИЈЕ ИМАО РАЗУМА! Броз је урадио што је из једне УСКЕ, коминтерновске ВИЗУРЕ ЈЕДИНО и МОГЛО ДА СЕ УРАДИ, да ЗАМРЗНЕ СТАЊЕ! Значи, КРПЕЖ! При чему НЕ СПОРИМ ТРАГЕДИЈУ током Другог Светског Рата на ШТОКАВСКИМ просторима, као и Брозов ТАКТИЧКИ ГЕНИЈЕ! Али ни тај ТАКТИЧКИ ГЕНИЈЕ НИЈЕ МОГАО РЕШИТИ СТРАТЕШКЕ РАЗЛИКЕ, које најбоље одсликава она Андрићева прича о 3-4 РАЗЛИЧИТА ВРЕМЕНА у ЈЕДНОМ ТЕ ИСТОМ ГРАДУ и ЗЕМЉИ! Сад смо ту где јесмо, лижемо ране и...
Препоруке:
0
0
73 четвртак, 14 јул 2011 16:00
thinking maize "гледе" г-дина Гаврила
Г-дине Гаврило, "дрвени адвокат" зато што се нисте представили, ма и под nick-oм! О томе ДА НЕ ТРЕБА ОБЈАШЊАВАТИ, ту се НЕ СЛАЖЕМ, ево због чега! Не верујем и ја да ће доћи до НАЦИОНАЛНЕ (НЕ И ВЕРСКЕ!) КОНВЕРЗИЈЕ ШТОКАВАЦА-КАТОЛИКА (сада Хрвата) и ШТОКАВАЦА-МУСЛИМАНА (сада Бошњака) у САМО ШТОКАВЦЕ (иако Константин Порфирогенет, историк, император царства Ромеја (потоња Византија!) и НАЈБОЉИ ИЗВОР ЗА РАНУ ИСТОРИЈУ ШТОКАВАЦА, тај штокавски/"илирски" народ назива ПРОСТО СРБИМА), зато што су штокавци-католици и штокавци-муслимани ПОСЕБНЕ НАЦИЈЕ, тј. КУЛТУРНЕ и ПОЛИТИЧКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ! То што делимо ИСТИ ЈЕЗИК и ЕТНИЧКО ПОРЕКЛО је ЧИЊЕНИЦА од СЕКУНДАРНОГ ЗНАЧАЈА у широкој пракси, али та ЧИЊЕНИЦА може бити ВРЛО ВАЖНА у ПОЈЕДИНАЧНИМ "СЛУЧАЈЕВИМА"! Ти ПОЈЕДИНАЧНИ "СЛУЧАЈЕВИ" зову се Иво Андрић, Скендер Куленовић, Меша Селимовић, Емир Кустурица итд.! Кад већ улазимо у ИДЕОЛОШКИ СУКОБ са штокавцима-неправославцима, ВРЛО ЈЕ ВАЖНО ИМАТИ АРГУМЕНТЕ, еда би парирали њиховим ЛАЖИМА! О осталом, други пут!
Препоруке:
1
0
74 четвртак, 14 јул 2011 16:24
alkar@thinking maize@rumija
unaprijed se izvinjavam sto neću raspravljat o stvarima kao što je porijeklo,vjera,jezik itd.to smo sta smo,a sta smo bili,odakle smo došli znam sasvim sigurno u dobroj mjeri da bi mogli razgovarat na ravnoj nozi.sjor maize,ja sam ateista ali katoličanstvo prihvaćam kao civilizacijski identitet mog naroda.zamjeram katoličkoj crkvi puno toga-od krstaških ratova,inkvizicije ,miješanja u sve i svašta-postali su ka vegeta u sve se meću.ima tu i dobrih stvari,naravno..ali sjor rumija nemate pravo tako govorit,naša bi ja i pravoslavnoj crkvi kroz povijest puno mrlja i blagoslivljanja oružja za klanje,pozive na osvajanja.npr.kačavenda itd.ali cijenim prvoslavlje i poštujem katoličanstvo.svak nek voli svoje a poštuje tuđe.povijesne stvari i promjene,zbivanja, nemožemo vratit i prominit.imamo isti jezik i porijeklo,da li smo mi vi il mi,nije mi ni važno ako smo ljudi.danas vi ste srbi mi hrvati bilo vam pravo il ne,prihvatite to i poštujte.ja vas i vašu vjeru poštujem.moja slava je sv.dujo.7.5.
Препоруке:
2
1
75 четвртак, 14 јул 2011 16:38
alkar@thinking maize
pročitao sam pomno vaše tekstove o nastajanju i odrastanju naroda na balkanu pa da dodam jednu znanstveno povijesnu činjenicu,čisto iz pristojnosti prema vašem znanju i trudu.u mome selu je prije desetak god otkriveno ranokršćansko groblje,sa ukopanim tijelima,na boku,a ukrasi i oružje sugeriraju da je to ranohrvatsko groblje,s istaknutim hrvatskim pleterom u kamenu,datirano oko 650 god.to je sve obajvljeno i dokumentirano u knjizi koju je izdao muzej grada sinja.taj dio sela se preziva poljak,po porijeklu iz južne poljske,donijeli su sa sobom i nazive koji i danas imaju u južnoj poljskoj:cetina,suhač,kurljaj,troglav idr.svi mi,drugi, u ovo selo smo doselili 1685-1700 god iz rame,livna,gubera,kao katolici i hrvati pod vodstvom fra pavla vučkovića,bježeći pred turcima naravno,al to smo im vratili 1715 kad smo ih pobijedili kod sinja,u spomen toga je i sinjska alka,na koju vas osobno pozivam ako želite,budite moj gost.
Препоруке:
2
1
76 четвртак, 14 јул 2011 16:56
alkar@rumija
očito ja da niste dovoljno pažljivo pročitali ono sta vam je objasnio THINKING MAIZE.unaprijed da znate da se ja djelomično slažem s maizeom i to u dijelu o vjerovatno zajedničkom prijeklu i naravno jezikom.sve drugo je povijest izmišala i učinila kako je učinila.ne želim razgovarat na način da se tvrdi da sam ja srbin katolik..ako je to tako nemam ja ništa protiv ali ako nije onda imam.svi moji od davnina,u starim maticama rođenih i umrlih su hrvati.i nemojte bit nepristojni pa učit mene ko sam i što sam.vi pravite grešku sta vezujete naciju za vjeru,to ne ide nužno jedno s drugim.doduše na balkanu je to skoro pa pravilo.nemojte ognjištarski i populistički tumačit porijeklo naroda na balkanu.znanstveno objašnjenje će mi biti draže.zamislite da vam ja kažem da ste vi srbi pravoslavni hrvati.ne pada mi napamet takva glupost.vi ste srbi i pod povijesnim utjecajima ste i pravoslavci a mi smo hrvati i pod povijesnim utjecajima smo katolici,latini.poštujmo se i uvažavajmo.
Препоруке:
2
2
77 четвртак, 14 јул 2011 17:15
румија
маизе ВЕЛИКЕ СЕОБЕ НАРОДА,
Алкар,Из јужне пољске 650 година послије Христа
и гаврило 1/3 Св. Бонифација који је таманио србски живаљ кроз померанију,пруску,данашњу шлезију...ето како повезасмо три независна чоека и њихова знања у једно од посебног ка општем...те ВЕЛИКЕ СЕОБЕ НАРОДА о којој се говори могла је само да буде у то вријеме само из једног правца а то је правац :из данашње Њемачке и Пољске - бјежао је наш народ од ножа и инквизиције у старе крајеве јер су му КУЋА и ДОМ били лепенски вир, винча, старчево.знате ли ви да на самој обали балтичког мора лежи град РУМИА, пољаци немају Ј као ми СРБИ!нека сте ВИ сви мени живи и здрави и будите људи!Браћа јесмо, раздвојени вјерама!нека ти живи сињска алка и вазда се спомињали цетински србски ускоци...значи ИСТИНА је ту само је различито видимо и тумачимо!!!
Препоруке:
2
2
78 четвртак, 14 јул 2011 17:16
thinking maize@ alkar
Поштујем што волите свој народ и то је довољно! Друго, погледајте ПАЖЉИВИЈЕ неке идеје г-дина Шварца, нпр. његову ДУБОКУ СУМЊУ спрам ЕУ, није за одбацити! Треће, треба поштовати ЧИЊЕНИЦЕ које раздвајају ШТОКАВЦЕ сва три закона, пошто су те ЧИЊЕНИЦЕ допринеле ОБРАЗОВАЊУ НАШИХ НАЦИЈА и дефинитивно их РАЗДЕЛИЛЕ! Што се тиче будућности, желим свако добро свом народу и земљи, пошто ту живим, ваљда и Ви желите Вашем!? А сама будућност, ваља стицати знања, радити, па ће о њој одлучити Драги и Вишњи Бог, који је да подсетим ЈЕДАН ТЕ ИСТИ Бог ШТОКАВАЦА СВА ТРИ ЗАКОНА! И нека тако остане. Бар док он не одлучи другачије. Од њега се не можемо чувати, али од људи морамо, посебно од ових ВАН БАЛКАНА! Угред, "гледе" тога, Балкан (на грчком Хемус) је место које оплакује Дунав (грчки: Фисон, РАЈСКА РЕКА (остале три: Тигар, Еуфрат, Нил) и Истер, latinski: Danubius) са једне стране, а са друге стране прибрежна мора МЕДИТЕРАНА! Поштовани, много нас раздваја, Дунав и Медитеран спајају. То је довољно.
Препоруке:
1
0
79 четвртак, 14 јул 2011 23:33
alkar@thinking maize@rumija
poštovani rumija,znate li vi da je na kosovu polju u bitci sudjelovala i jedna jedinica hrvata,naravno na srpskoj strani...a sta se tiče sinjske alke neka je na našu slavu ponos i čast i zapamtite da mi nismo srpski uskoci,niti smo uopće uskoci već hrvati ,sinjani,hajduci.kakvi su mi to srbi uskoci a u knjigama,originalima u arhivu u zadru,piše da su se borili;hrvatski puk, mletački časnici i namjesnici slijedećih imena;mate,jure,ante,ivan,filip,girolamo,josip,tadija,dujo,baresi,kosmo itd.ako su to srpska imena onda si u pravu.a uskoci su omišani i klišani.to ti je isto da ja kažen da su hrvatski junaci izvojevali pobjedu u cerskoj bitci.moš mislit hrvata,jovo,milan,tanasije,branko..koji hrvati,sve su to bili srpski junaci,znani i neznani.hrvatski i srpski narod su bratski narodi po puno toga:jezika,porijekla,mentaliteta,navika.imamo prekrasne zemlje.2009.sam u smederevu na obali dunava pio ladan spricer sa svojim prijateljima i uživao u toj mističnoj rijeci s krasnim ljudima.
Препоруке:
1
1
80 четвртак, 14 јул 2011 23:50
alkar@thinking maize
ja bi našu povijest parafrazira ka situaciju u jednoj obitelji di jedan,starješina upravlja a svi drugi slušali.dobro je to da nije privilegija i nepravde pa dođe do smrse i svadje,i traje to dok traje a onda razlaz.i svak kriv i svak prav a kuća nazaduje.tada je najbolje svak sebi,podili se i na svome gazduj,svoje zarađeno troši a tuđe poštuj i pomozi kad je potriba.svoju kuću i u kući uredi po svojoj želji i to na naturaj nikome jer svak neće jednako kao ti već kako on hoće i onda se ponekad to nametanje i svađa oko vrtla prometne u tuču i rzbijene glave.a braća.od jedne matere.i sad ti to razumi.čemu to.zašto.možda smo i mi nekad bili jedna familija,vidljivo je to iz puno stvari ali ne slažem se da smo mi hrvati pokatoličeni srbi niti ste vi popravoslavljeni hrvati,jednostavno smo se razdvojili pod dva imena,izgradili svoj nacionalni identitet,stekli prividno različite vjere i sad aj bucaj,vriđaj,svađaj se i kolji..za boga miloga.valjda smo prije ljudi pa onda srbi il hrvati.
Препоруке:
2
1
81 петак, 15 јул 2011 00:12
alkar@thinking maize
13,6. ste napisali da imamo neraščišćenih računa al nek sve bude u miru,ZASADA.to je kao bilo vidićemo s e mi opet il kako kaže vaša odlična monodrama ĆERAĆEMO SE MI JOŠ.doduše drža mi je ĆEGOVIĆ ili OJ ŽIVOTE.ma nisam ja to shvatio kao poziv na rat jednog dana,iako se to implicira,već sam to naglasio jer svi vaši tekstovi,kasnije napisani u tijeku mirne polemike samnom,su mirniji,razložniji,argumentirani,pristojni,prijateljski,puni poštovanja prema mom domoljublju..nadam se da je naša rasprava sve nas odmakla od novih mržnji,vukovara,jasenovaca,jadovna,od osveta i prebrojavanja krvnih zrnaca i pažljivog motrenja kako se ko krsti: sa tri prsta il više.i to je za pohvalu,ako s slažete.dok smo mi živi,ja i vi,hrvati i srbi više ratovat neće.to vam jamčim.mislim da polako kao narodi odrastamo i uozbiljujemo se.ulazeči u manastir presvetog vasilija ostroškog prikrstio sam se na katolički način,poljubio mošti i izmolio očenaš.niko me nije krivo pogledao.i to je to.prosto ko pasulj.
Препоруке:
2
1
82 петак, 15 јул 2011 00:31
alkar@thinking maize
vidim da niste osobno za ulazak u EU,i to je ok.samo nemojte da vas to uči svarc.ja mislim da ste vi,dijelom, na poziciji DVERI SRPSKIH,koji žele srbiju drukčiju nego sta je sad,kraljevinu,staleže,vjeru,patrijahalnu obitelj,svi srbi u matici,suradnja s rusijom,neulazak u nato i eu,ćirilica kao jedino pismo,koju ja odlično i čitam i pišem,taman čitam knjigu gđe raos iz bg,pozdravljam oca joj predraga.elem,nisam protiv takve srbije ako vi svi tako želite.osobno bi volio manje mitova i populističke politike dveri i sns i srskih radikala,obraza i nacionalnog stroja.neće vas to odvesti u dobro,nije ni dosad.mi smo to prošli s tuđmanom,šuškom,domazetom-lošom,hsp-om i drugim zaostalim nazadnjacima.ja bi volio vidit suvremenu,modernu,naprednu i bogatu srbiju, a sad il u eu il sa rusijom il sa svim to je njena stvar. bilo bi mi drago doć na skijanje na kopaonik,u pirot da čujem taj prekrasan arhaični govor,zapivat,kao davno,na skadarliji a da to nebude čudno i problem.
Препоруке:
2
1
83 петак, 15 јул 2011 08:44
румија,alkar@thinking maize@rumija
Алкар,иако се у много чему разликујемо ви говорите мудро јер смо заједно прошли кроз ноћ "када су падале звезде"!наравно да бих волио чути,чоче,који су то Рвати ратовали на србској страни ако не мислите на јединицу Влатка Вуковића Србина римокатоличке вјере послатог од Твртка да помогне својој браћи!Знате АЛКАР,код Вас су сви римокатолици РВАТИ!не могу бити никако СРБИ, ту је ваш проблем:нађите књигу Рукавине из 1906. године објавио Загреб у којо наводи 265презимена из Западне Херцеговине који су промјенили вјеру али и даље имају Крсну Славу!!!Ми смо имали пријатеље у Боки Которској који су били римотатолици али СРБИ као што су били и многи Дубровчани са челу са фамилијом писца ИВа Војновића.Можда сте ви у праву да вјера није важна него људи али вјера коју воде ваши фратри или како би ми рекли попови је опасна.Цијеним да сте атеиста и да не знате што се ради у цркви али је неспорна чињеница да су клања кренула из римокатоличке цркве...погледајте још једном текстове потписане са МИКУЛА!
Препоруке:
3
1
84 петак, 15 јул 2011 08:51
румија
АЛКАР, мислим да сте ви особно драг човјек и да имате здраво и исправно мишљење без обзира на све "репове" које вучемо!имате здрав резон,интересује вас садашњост и будућност, нећете да се мучите са прошлошћу! а ту су заправо ствари које оптерећују садашњост и док се не суочимо са њом увијек ћемо бити на истом мјесту и на истој џади,џади која нас све заједно чини несложним и разједињеним.народ који нема прошлост не може имати ни будућност!ал нађите књигу РУКАВИНЕ биће вам интересантно!ви знате и ону лијепу причу о седам прутова...
Препоруке:
4
1
85 петак, 15 јул 2011 09:22
румија@alkar
Алкар, ја волим отворено да кажем, боље у очи,сматрам Рвате једино оне који говоре кајкавски, то су Рвати, прави, сви ви ШТОКАВЦИ сте СРБИ јер говорите србским језиком а ЈЕЗИК је МАЈКА,покатоличени вољом или не!Разумијем и цијеним вашу вољу и слободу да будете то што оћете, можете ви да будете ако оћете и ЧЕЧЕН немам ја ништа против,црнац ако се тако осјећате,ја само говорим ко сте а ви се осјећајте како оћете.И друго,сва ова прича подсјећа ме на ово што се сада дешава са НОВО Црногорцима: они више нису Срби него су Црногорци! То је иста прича са смијешним и трагичним исходом.Имам у породици оне који су Срби и оне који су Црногорци а једни од тих Црногораца говоре црногорски а ови други Црногорци говоре још србскимјезиком! кажем вам - ође је ЛУДНИЦА ви сте то имали прије неколико стотина година...поздрав, заиста искрен без обзира на различита тумачења "повијести"!
Препоруке:
6
1
86 петак, 15 јул 2011 09:34
румија
алкар, ашто се тиче имена она могу а не морају бити нити србска нити хрватска јер многи дају имена по вјери, знате да сваки дан у вјерском календару је покривен једним именом!Стефан,лазар,Јован итд. као Јосип,Матија,Фране идр...су имена хришћанска а стефан,јелена, Софија су грчка имена!Српска имена су:Љубица,Милица,Ружица или имена:Радомир,Милан,Војислав,Милутин,Богдан мада МИЛАН се јавља као славенско име у многим државама...а та имена које сте ви набројали Јуре,Анте и Стипе могу бити и србска,зашто не!Па погледајте та далматинска имена срба који су поћерани у разним бљесковима и олујама?
Препоруке:
4
2
87 петак, 15 јул 2011 09:53
Румија@alkar
и ко нама у Црној гори гарантује да за 150-200 година, нама Србима, а како је кренуло и много, много прије, неће десити то што се десило Србима у Хрватској?Ако се моја мајка пише Црногорка која говори србским језиком а тетка Српкиња а знају и да су њихови дошли са Косова послије косовске битке, знају и да су били нижа властела и да су се другачије презивали него сада, то само говори о ономе што је говорио покојни др.Рашковић из Книна ако се не варам, да смо ми ЛУД НАРОД!ето и црногорски језик! није србски него црногорски,ја о томе причам зато се ми не разумијемо, ја говорим да је млијеко бијело а ви ми кажете нека је какво гођ само да може да се пије!ето ту је проблем а одатле иду сви остали....
Препоруке:
4
1
88 петак, 15 јул 2011 14:37
alkar@rumija
aj pa da se ja i slažem da smo jednom bili jedan narod,možda,ali zasto smo bili srbi?možda smo svi štokavci bili hrvati pa ste se vi srbi odvojili i uzeli prevoslavnu vjeru?jel da je to glupa tvrdnja.najprije po vjeri se ne postaje hrvat ili srbin već vjernik ili ateist,to što je to u nas i vas zloupotrijebljeno je pravilo u većem dijelu svijeta.nacionalista na tone,ko gljive iza kiše.mi smo hrvati doselili na balkan u 7.st.i to kao hrvati,jedan od dokaza je ranokrćansko,ranohrvatsko groblje u mom selu,iz 650 god.pozivate se na rukavinu u svojim tvrdnjam,a ja se pozivam na šišića,klaića.lučića,šuflaja,račkog.pozivam se cijeli korpus hrvatskih povjesničara koji argumentirano tvrde i dokazuju da smo mi oduvijek hrvati.možda smo u prapostojbini i mi i vi nekad bili isti narod,sad koji,srbi il hrvati il smo oduvijek bili dva brata sa dva imena i različitim povijesnim putevima i nebi sad u svađu s vama jer to sta vi govorite je populizam i ognjistarstvo.
Препоруке:
2
1
89 петак, 15 јул 2011 14:50
alkar@rumija
u pravu ste,ja sam za sadašnjost i budućnost,al poznajem povijest,ipak sam profesor,al tumačiti je nacionalistički,ognjistarski,politikantski,dverski i obraski je jako opasno jer nas to vraća na džadu koja opet vodi na kosovo,vukovar,sarajevo,zvornik,jasenovac,blajburg,srebrenicu.iz povijesti treba izvući zaključke koji će nas opametiti da ne talasamo u krv i vatru.vi srbi,nažalost,ne zivite u jenoj državi jer bi tada nadam se bio mir u vašim srcima.koji to narod živi u jednoj državi?ja ga neznam.svaki narod ima maticu i iseljeništvo,bilo političko bilo ekonomsko.svaki narod u matici mora volit svoju domovinu,brinut se o svojim manjinam van nje,a manjine moraju tražit sva prava u tim državama,uz pomoć matice,ne ratovima već politički a da u isto vrime poštuju državu čiji su građani.volite srbiju,poštujte crnu goru,bosnu i hrvatsku kao države vaših manjina ili čak kako sam razumio crna gora je vaša država.čuvajte srpstvo na pozitivan i pošten način,boreći se za svoj status,jezik,vjeru
Препоруке:
2
2
90 петак, 15 јул 2011 15:21
alkar@rumija
ne preporučajte mi mikulu jer je on replika našeg švarca.ne mislim da ne govori istinu već govori jezikom koji lako pali usijane glave,sjetimo se vojinih govora,slobinih,paroškog,draškovića,raškovića,kačavende,amfilohija radovića,jovića,ćosića i drugih lakogovornika bez težine i argumenata koji su palili mase u suradnji sa rtv beograd i time pomagali u stvaranju kolona koje su kretale za bosnu,sloveniju i hrvatsku.ti stavovi o genocidnosti mog cjelokupnog naroda ne stoje i ne slažem se isto kao i sa tvrdnjama da su svi srbi četnici i zločinci što nije istina.vi tako lako tumačite povijest,tako lako donosite zaključke koji vama odgovaraju..da je mikula u mom razredu za ovakve tekstove ne da bi dobio jedan već bi ponavlja razred.ali dajen mu za pravo da iznosi svoje mišljenje a vama se malo ipak čudim sta ga podržavate.kao da ja neznam da su ustaše zločinci.znam ja bolje od vas sta su prosli zarobljeni ljudi iz mog sela 42.god ili srpski narod kozare te godine.
Препоруке:
2
3
91 петак, 15 јул 2011 15:55
alkar@rumija
kakvi smo mi to srbi kad ne govorimo ekavicom i ne pišemo ćirilicom?a da vi niste crnogorci,jer ste prije govorili ijekavicom i pisali ćirilicom,čak i vuk kardžić.OVO JE ZEZANJE moja glupa i neistinita tvrdnja da vidite kako zvuče vaše riječi o nama,i svim štokavcima, kao o srbima jer kao govorimo i pišemo srpski samo smo druge vjere.pa nije vama NAČERTANIJE glavno štivo za donošenje zaključaka o toj materiji.bojim se da je.da je to kako vi tvrdite i da ima znanstvenih dokaza mi bi stokavci davno priznali da smo srbi,nebi se vi morali toliko upinjat i pinit da nam to dokažete.a ja vam kažem nismo srbi već hrvati,po puno toga isti s vama a i različiti.i jedno i drugo i vas i nas to opisuje kao narode,tj dva naroda a ne jedan kako vi neznanstveno,već populistički i nacionalistički tumačite.kažete da su hrvati jedino oni koji govore KAJ.onda su i SLOVENCI hrvati.dugo nešto gluplje nisan reka.jel da je neodrživa teorija.izvinjavan se slovencima mojim dragim susjedima.
Препоруке:
2
2
92 петак, 15 јул 2011 17:06
румија
што се тиче кајкавског ту сте у парву,ја сам погријешио мислио сам на ЧАКАВЦЕ е то сте ви рвати!ја вама нисам лијепио ниједну етикету,то раде само они који немају аргумената.можете да се шалите али чуди ме како све знате што су говорили милошевић, драшковић митрополит,рашкович и други а незнате шта су говорили павелић,будак,ваши фратри које и МИКУЛА наводи,францетић,лубурић,керум ини то не знате а употредите те говоре па ћете наћи пристојну разлику.ми на сву срећу нисмо градили ЈАСЕНОВАЦ тоо је Ваше чедо, ми смо били само материјал који сте употријебили за изградњу, нити смо било ђе правили јадовно и прибиловце то је нама АЛКАР испод људског достојанства!ви имате манастир КРКУ из којега вијека?Говорите о НАЧЕРТАНИЈУ тако да видим да то нисте читали, да то не познајете него тако набацујете!послужите се аустроугарским пописима из 1850 ђе се изгуби милион и петсто хиљада СРБА римокатолика???.истријебили сте нам сјеме из ваше лијепе, будите то што јесте и нека вам је са срећом!
Препоруке:
1
1
93 петак, 15 јул 2011 17:09
румија
алкар,
нађите РУКАВИНУ, можда ћете наћи и Ваше презиме? бар да знате ,а осјећајте се тако како мислите да треба!
Препоруке:
0
1
94 петак, 15 јул 2011 18:08
thinking maize или о полемици Србина и Hrvata
Пријатељи "Румија" и "alkare", постоји СРПСКИ НАРОД, постоји и HRVATSKI NAROD, а постоје СРПСКА НАЦИЈА и HRVATSKA NACIJA. Звучи слично, а ПРИЛИЧНО ЈЕ РАЗЛИЧИТО! Народ је EТНИЧКА и ЈЕЗИЧКА ЗАЈЕДНИЦА, док је НАЦИЈА КУЛТУРНА и ПОЛИТИЧКА ЗАЈЕДНИЦА! Кренимо редом: 1) Срби и HRVATI ДЕЛЕ ИСТИ ЈЕЗИК: српски или hrvatski. ДОКАЗ за то је hrvatsko-latinski rječnik, објављен у Zagrebu 1942!!! Тамо ЛЕПО СТОЈИ "hrvatski ili srpski jezik, što je jedno te isto"!!! У сред усташке NDH! Да је то исти језик ОДЛУЧЕНО је на скупу српских и hrvatskih књижевника и јавних радника у Бечу 1850, тако што је за нормативни језик узето ИСТОЧНО-ХЕРЦЕГОВАЧКО НАРЕЧЈЕ ШТОКАВСКОГ ГОВОРА, по општем мњењу, НАЈЧИСТИЈИ НАРОДНИ ГОВОР ШТОКАВАЦА! Рим наречјем говоре житељи континенталне Источне Херцеговине, у ОГРОМНОМ УДЕЛУ православни и по ПРЕТЕЖНОМ ОСЕЋАЊУ ТОГ ЖИВЉА Срби! Тим наречјем се ОДУВЕК ГОВОРИЛО, а И ПИСАЛО и у Дубровнику, ОДУВЕК КАТОЛИЧКОМ, али и граду који је вековима био насељаван из залеђа-Источне Херцеговине!
Препоруке:
1
0
95 петак, 15 јул 2011 18:18
thinking maize или о полемици Србина и Hrvata, наставак
Тако се ПОУЗДАНО ЗНА да је нпр. отац Руђера Бошковића био Србин из херцеговачком залеђа, који се по приспећу у Дубровник одаде трговини, али и ПОКАТОЛИЧИ и ожени Италијанком из породице која је дуже живела у том граду. Сам Руђер (од талијанског: Ruggiero!) од малена је показивао склоности ка науци, али се зна и да је деценијама био ЈЕЗУИТА! Себе је звао Дубровчанином и НИКАКО ДРУГАЧИЈЕ! Дубровчани су иначе били прилично ЗАКОПЧАНИ "гледе" свог националног и ЈЕЗИЧКОГ ОПРЕДЕЉЕЊА (уз НЕШТО ЧЕШЋЕ ПОМИЊАЊЕ словинског и СРПСКОГ карактера језика којим говоре!), али су, понављам ОДУВЕК БИЛИ КАТОЛИЦИ и то РЕВНИ! Те 1850, када је склопљен Бечки договор о ШТОКАВСКОМ КЊИЖЕВНОМ ЈЕЗИКУ, репрезентативни, али НЕИЗАБРАНИ представници Срба и Хрвата су се договорили да поменуто наречје буде узето као КЊИЖЕВНИ СТАНДАРД. Хрвати су МОМЕНТАЛНО ПРИХВАТИЛИ то наречје као књижевни стандард, што је био ПРЕСУДАН ФАКТОР у обједињавању католика Западног Балкана (КАЈКАВАЦА, ЧАКАВАЦА и ШТОКАВАЦА!) у ХРВАТСКУ НАЦИЈУ!
Препоруке:
1
0
96 петак, 15 јул 2011 18:36
thinking maize или о полемици Србина и Hrvata, ОПЕТ наставак
КАТОЛИКЕ кајкавце и чакавце, који имаху СВОЈЕ ГОВОРЕ и на њима засновану КЊИЖЕВНОСТ, делио је ЈЕЗИК од КАТОЛИКА ШТОКАВАЦА! Имали су ИСТУ КУЛТУРУ и СЛИЧНЕ ПОЛИТИЧКЕ ИДЕАЛЕ (били су ЛОЈАЛНИ ПОДАНИЦИ K und K царства), али РАЗЛИЧИТЕ ЈЕЗИКЕ! Па је ДОБРОВОЉНИМ ПРИХВАТАЊЕМ Бечког језичког договора И СТРАНЕ представника Срба, НЕИЗАБРАНИХ, али РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ, било омогућена КУЛТУРНА АКЦИЈА ка КАТОЛИЦИМА ШТОКАВЦИМА и њихове НАЦИОНАЛНО ОБЈЕДИЊАВАЊЕ са католицима кајкавцима и чакавцима (ДЕКЛАРИСАНИМ ПРИПАДНИЦИМА ХРВАТСКОГ НАРОДА!) у ХРВАТСКУ НАЦИЈУ! Пошто је Бечким договором усвојени СТАНДАРДНИ КЊИЖЕВНИ ЈЕЗИК (на основу источно-херцеговачког наречја) постао 1868 и СЛУЖБЕНИ ЈЕЗИК Кнежевине Србије, десило се да је у ШТОКАВСКИ ЈЕЗИЧКИ СИСТЕМ инкорпорирани и кајкавски и чакавски језици, по свему судећи прежици средњовековног ХРВАТСКОГ ЈЕЗИКА! Самим тим ШТОКАВСКИ ГОВОР, дотада КАРАКТЕРИСТИЧАН ЗА ПРАВОСЛАВНЕ Србе, ПОСТАО ЈЕ И КЊИЖЕВНИ ЈЕЗИК КАТОЛИКА Западног Балкана, који отада чине ХРВАТСКУ НАЦИЈУ!
Препоруке:
1
0
97 петак, 15 јул 2011 18:49
thinking maize или о полемици Србина и Hrvata, ЈОШ ЈЕДАН наставак
Сами чином ПРИХВАТАЊА ЗАЈЕДНИЧКОГ КЊИЖЕВНОГ ЈЕЗИКА са Хрватим представници Срба на том књижевном договору несвесно су ДОПРИНЕЛИ РАЗДВАЈАЊУ ШТОКАВАЦА ПРАВОСЛАВАЦА (у огромној већини изјашњавали су се као Срби) од ШТОКАВАЦА КАТОЛИКА (ИСТОРИЈСКИ ЈЕ ПОЗНАТО да се ВЕЋИНА ОВИХ ЉУДИ ИЗЈАШЊАВАЛА САМО ВЕРСКИ, али НЕ И НАЦИОНАЛНО! Изузеци од тог правила су углавном били ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ из далматинских градова, ПОГЛАВИТО Дубровника!)! Џаба било Вуку Караџићу да О СВОМ ТРОШКУ ШТАМПА памфлет (иначе научно солидно заснован!) "Срби сви и свуда", као и
српским песницима романтичарима да певају "брат је мио ма које вере био"! ХРВАТСКА НАЦИЈА ЈЕ РОЂЕНА! Тиме је ПОСТАЛО БЕСПРЕДМЕТНО ГОВОРИТИ О ЕТНИЧКОМ ПОРЕКЛУ ШТОКАВАЦА КАТОЛИКА! Они су од тада ХРВАТИ, који САМО ДЕЛЕ ИСТИ ЈЕЗИК са Србима! Хрвати ПРИПАДАЈУ ДРУГОЈ КУЛТУРИ и имају ДРУГЕ ПОЛИТИЧКЕ ИДЕАЛЕ, па НЕУВИЂАЊЕ ТИХ ЧИЊЕНИЦА САМО ШТЕТИ Србима, а богами и Хрватима! Та ситуација, по себи ЕКСПЛОЗИВНА, УВЕЋАНА је ПОДЛОЖНОШЋУ Хрвата и дела Срба СТРАНЦИМА!
Препоруке:
1
0
98 петак, 15 јул 2011 21:12
румија...thinking maize
Значи тако се роди и ЦРНОГОРСКА нација!!!
Препоруке:
3
1
99 субота, 16 јул 2011 09:36
alkar
maize iznosi argumentiraniju tezu od rumije koji to još uvik politizira za nekakve načertanijevske ciljeve.da nije jasenovca naša bi on bilo sta drugo da teza o genocidnosti ostane živa.nikad nismo bili srbi niti ćemo bit to sam već objasnio.jasenovac je naša sramota i zao mi je,ali srpske brigade 1945,pod zapovjedništvom sime dubajića,koče popovića i sive eminencije rankovića zadržale su hrvatsko-dalmatinske brigade u lici da bi njima pripala slava oslobađanja zagreba i s gustom i bez nadzora međunarodne zajednice 300000 zarobljenih ustaša na blajburgu sproveli diljem juge i pobili na razne načine i u raznim mjestima bez suđenja.je li to genocid?to je bila osveta za jasenovac.90-ih ste nagovorili krajinske srbe na pobunu ,a oni su u godinu dana istjerali 15o000 hrvata iz krajine koji su i danas mnogi razasuti po hrvtskoj,1550 ljudi vodi se kao mrtvi i nestali.je li to genocid?jeli genocid par miliona granata na vukovar,gospić,dubrovnik,sinj,sibenik,zadar di je bilo tisuće mrtvih.
Препоруке:
2
3
100 субота, 16 јул 2011 09:47
alkar
odbili ste sve planove međunarodne zajednice o autonomiji i miru u ime velike srbije i na kraju ste dobili .sta?ništa.nikad vše nećete doć u priliku svojatat moju domovinu,niti ima mista u njoj za one koji je ne poštuju i koji bi je opet komadali,svi koji dolaze u miru su dobrodošli.imamo mi još nerščišćenih računa,puno nevinih srpskih žrtava,zbog osvete i mržnje,puno nestalih hrvata,oko1000.a ta vaša teza o našoj krivnji za rat je deplasirana,pročitajte sve šešeljeve knjige,memorandume sanu,draškovćeve,nikole ljubičića.osnovni cilj je bio spriječiti odlazak hrvatske i bosne iz velike srbije.povezali se komunisti-milošević-sa necionalistima-jović,arkan.drašković.šešelj,paroški,a glavna teza dizanja buna je bila da se stvara nova ndh.
Препоруке:
2
2
101 субота, 16 јул 2011 10:08
alkar
nije pošteno da su vama svi krivi,uvik ste vi ugroženi,uvik su svi ljudi štokavci srbi..niko nema svoj identitet i ime već vi i kao milostivo vi nas sve primate u srbe ,eto bar ne moramo vašom velikodušnišću prić na pravoslavlje.povijest tumačite s pozicije srpskih želja i mitova,nitko vama nije ravan jer ste vi od boga odabrani nebeski narod.MAIZE se bar trudi bit objektivan i nepristran i iznosi relevantne i donekle u povijesti dokazane činenice.ostali ste kao neki talibani.to mislim mentalno-talibanu ti moš dokazivat i tumačit,argumentirat sa sto načina i svidoka,jok on tjera po svome.to vam je uzaludno kao kad u punu čsšu livate vodu i šta ste dobili,ništa,samo prolivate uzalud.zadnji put:mi nismo srbi već hrvati,od stoljeća sedmog smo i katolici.to je naše naslijeđe pa bilo vam krivo il pravo.svoji smo na svome i politika velike srbije nikad neće podilit i rastočit moju domovinu.kanite se velike srbije i mitomanije,ravnogortva.biće na svima bolje.naljutili ste me al ipak pozdrav
Препоруке:
1
3
102 субота, 16 јул 2011 10:27
alkar
i oš nešto-kažete da su hrvati samo čakavci.a čakavski se priča na svim otocima,priobalju,istri pogotovo.u zaleđu se priča ŠTAkavski a ne ŠTOkavski.od vrlike do vrgorca nema ŠTO već ŠTA,podravina i posavina,zagorje govore KAJ..jedino di se čuje ŠTOje dio like i središnja slavonija.oni bi po vama tribali biti srbi.i to se poklapa sa mapom tkz srpske republike krajine i srpskim življem koji tako govori i koji je tu živio ili sada živi..nastranu književni jezik kojim je pokrivena cijela hrvatska.to je dogovor.ali izvorni govor u hrvatskoj je raspoređen drukčije nego vi mislite i znate.meni je osobno najlipši govor koji sam čuo piroćansko-tutinski.to je glazba a ne jezik.fenomenalno.
Препоруке:
1
3
103 субота, 16 јул 2011 15:57
Румија
АЛКАР,сада повалачим оно што сам река да сте МУДРИ!Нијесте, не само да нијесте него сте врљи,хиперболични,епски настројени када су у питању хрватске односно усташке жртве,не може то тако мој професоре,види се да Вам је школа као и домовина! гдје само нађосте податак о 300000 ухваћених УСТАША! и побијених широм југе? гдје нађосте те хрватске бригаде када сте скоро сви били у УСТАШАМА и ДОМОБРАНИМА ако не мислите на СРБЕ из Рватске? ЈООООЈ професоре, 300000 убијених УСТАША на блајбургу? Колико су их то мјесеци убијали партизани под вђством Симе Дубајића,партизана из Рватске из Ваше ЛИКЕ,Баније и Кордуна коју сте овај пут оистили да не остане ни камен на камену, све једно били ви усташе или партизани;ЈАСЕНОВАЦ је радио пуном паром до краја рата,исту сте политику водили и комунисти и усташе јер да није тако не би ни било договора 1924 склопљеног између Моше Пијаде и Будака о рушењу србства и србске Православне цркве као кохезионог јединства државе!
Препоруке:
4
1
104 субота, 16 јул 2011 16:11
Румија
АЛКАР, нешто ми много спомињете ГЕНОЦИД!Добри ПРОФЕСОРЕ,знате ли Ви што је геноцид или и то треба да Вас учи један Србин из Црне Горе!Знате ли професоре како су се писале табле по НДХ:забрањено псима, Србима и...Зате ли што су писали италијани и њемци о злочинима???Знате ли Ви професоре ко је Вас ослободио од окупације ЖУТЕ монархије у Првом Свјетском рату?Ко је пролијевао крв да наша браћа Словенци и Рвати живе са нама у једној држави, јер ми Вас и дан данас упркос ЗЛУ који нам у континуитету чините, у последњих 100 година, и даље сматрамо браћом!Гријешимо знам,гријешим и ја што се са Вама овдје расправљам када Ви скрибомански изврћете чињенице и пишете лажарије! Имамо ми такве и у Црној Гори,ове НОВЕ,препариране,који мисле да су Црвени Хрвати од Шерба Растодера и Живка Андријашевића па са већ позннатим БРКОВИЋИМА...Немојте ПРОФЕСОРЕ тако Вам очњега вида лагат!Немојте јер у лажима су кратке ноге,немојте да бијесните јер ми нијесмо заборавили што сте нам чињели по козари,крајини и БиХ!
Препоруке:
5
1
105 субота, 16 јул 2011 16:18
alkar
opet vi o istom.ja bar priznajem da sam domoljub i nacionalno osvijesteni hrvat,ne nacionalista, koji prezire ustaše i sve hrvatske nacionaliste,crnokošuljaše,ustaše,rigidne desničare tipa svarca,pavelića pa i thompsona,klerofašista i da dalje ne nabrajam.stidim se jasenovca jadovna i drugih stratišta srba i zidova ,roma,antifašista.odričem se ideje velike hrvatske do drine i zemuna.al ja sam hrvat koji voli svoju domovinu pa ma sta vi o njoj mislili i konstruirali na tako prizeman način.poštujem samostalnost srbije sa kosovom,crne gore ,bosne i svih država iz ex juge.ne pada mi na pamet vas prozivat i konstruirat teze o srbima kao hrvatima pravoslavne vjere i svekolikoj ugroženosti hrvata i pozivanja na rat za hrvatstvo ii veliku hrvatsku.ovo vam misli 80 posto hrvata,domoljuba a oatlih 20 posto su desničari koji tako ne misle već i dalje bi do drine i zemuna.
Препоруке:
1
3
106 субота, 16 јул 2011 16:24
Румија
Па Ви сте ПРОФЕСОРЕ јединствени ,ово су нова открића,допринос рватске знаности у помјерању границе раздвајања источног и западног хришћанства са 1054 на по Вама у седмом вијеку! Величанствено откриће, значи ви сте већ и прије него су се званично подијелили већ били то што сте данас РВАТИ РИМОКАТОЛИЧКЕ ПРОвијенције!!!Ја чекам, можда ћете нам што-шта још новога рећи! мада ми не одговористе: ђе се изгуби оних 1 55о ооо хиљада СРБА Римокатоличке вјероисповијести???Додуше по попису Аутроугарске давне 1850, 1870, 1890...они несташе, нема их као да нису ни постојали! Ђе нам се изгубише СРБИ римокатолици из ДУБРОВНИКА?Саберите све ПРОФЕСОРЕ,пуно је, пуно! Немам ја ништа против, поново Вам говорим, будите што оћете,имате право али Ваши преци су сви од реда били Срби,слаби по природи јер су продали вјеру за вечеру ау таквих нема ослонца, то сте нам показали у оба рата и ми нијесмо ништа научили иако су нам лијепо штиво оставили и јован Дучић и Живојин Мишић!
Препоруке:
3
1
107 субота, 16 јул 2011 16:30
alkar
vi ste vjerovatno srpski nacionalno osvijesteni čovik koji voli svoju zemlju sta je meni dovoljno da vas poštujem ali nedam vam za pravo blatit moj narod-kakve ja veze imam s jasenovcem ili vi sa logorom banjica u bg.nikakve.ja imam veze s olujom,bljeskom a vi možda s dubrovnikom,škabrnjom,vukovarom.oprosti ovo ja načelno možda vi i niste bili u ratovima.al zato ste danas odgovorni da desne snage ne pokapaju srbiju u srednji vijek-zar mislite da će vas sns,dveri,srs,obraz,velja ilić,nacionalni stroj ,kačavenda,ravnogorski četnici odvest u napredak?neće iako bi da su sad izbori dobili u srbiji 40 posto glasova.i mi i vi kao narod moramo odrasti,gledati naprijed a ne govorit o ratovima i neizmirenim računima pljujući i vrijeđajući jedni druge.prihvatite već jednom da nema ništa od velike srbije,ta ideja generira rat jer ko će to prihvatit od nesrba.niko.danas vam je to potvrđeno jer su stvorene smostalne države,a velike srbije neme.za našeg vakta i zemana i neće.nikad.
Препоруке:
1
4
108 субота, 16 јул 2011 18:51
румија
Алкар, ево о чему ви цијело вријеме причате!о свему ономе што нијесам ни ријеч прозборио,односно ви причате или се испричавате о ономе што Вас боли и о чему желите да причате да ми кажете да нисте то!!Нападате ме због велике србије, меморандума,наћертанија о разним личностима које нијесам спомињао јер заправо то није наш повод разговора-преписке.Инпутрате ми,професоре,Велику србију,православље,четнике,равногорце то ја нисам нигдје спомињао:ја говорим само да су сви Срби римокатоличке провинијенције временом постали Рвати!Поредио сам то како настају данашњи Црногорци! Зар су једино Срби народ који само морају бити Православни?Сви други могу бити и муслимани и римокатолици,протестани...само мој народ МОРА да ако су СРБИ буду православни, евентуално атеисти !Ја хоћу само да Вам кажем да какви год да сте по крви сте нам браћа а волите да нам је просипате и да нас таманите онако братски, ето ја само о томе!А велику политику остављам паметнијима од мене!
Препоруке:
4
1
109 субота, 16 јул 2011 18:58
румија
Живојин Мишић 1920. године после посете извјесних хрватских крајева регенту Александру
"Из свега што сам чуо и видео, ја сам дубоко зажалио што смо се ми, на силу Бога, обмањивали тамо неком идејом братства и заједнице...Сви они мисле једно, то је свет за себе, ма са каквим предлогом да се појавиш, ствар је пропала...Ништа се неће моћи учинити.То нису људи на чију се реч можеш ослонити!" На питање регента како одредити нове границе, Мишић је предложио да се узму у обзир обичаји, историја, традиције, најзад и опредељење народа.Регент је приметио да би то гурнуло Хрвате у наручје Италијанима, после чега је Мишић рекао:"Нека им је са срећом.Нека се они Хрватима усреће.Ја сам дубоко уверен да се ми њима нећемо усрећити.То су људи сви одреда прозирни ко чаша, незајажљиви у толикој мери, лажни и дволични да сумњам да на кугли земаљској има већих подлаца и саможивих људи.Не заборавите,Величанство моје речи.Ако овако не поступите, сигуран са да ћете се и Ви и наша покољења љуто кајати!“
Препоруке:
6
0
110 субота, 16 јул 2011 19:07
румија
ја само о томе професоре, колико је нас због вјере прешло код Вас!то сам хтио да Вам кажем али Ви то нећете да признате односно о томе се правите да ништа не знате! само у току оовог братоубилачког рата на десетине хиљада Срба је промјенило вјеру од страха за голи живот!сјутра ће они бити највећи УСТАШЕ и противници мог народа,ти, дојучерашњи СРБИ јер ће морати да се доказују, а доказ им је увијек кама.што више нама зла направе то ће бити већи домољуби и већи Рвати а наравно црква ваша ће дати опрост и рећи добро је али нисте посао још завршили! о томе ја,професоре!ето то некако иде заједно када се промјени вјера...исто то нам чине и муслимани али то је друга прича!
Препоруке:
4
1
111 недеља, 17 јул 2011 13:00
alkar
thinking maize je u pravu,barem argumentirano tumači .a vi samo i isključivo sa velikosrpskih pozicija tumačite .sad bi ja moga knjigu napisat o temi i to argumentirano,iz hrvatskih i nezavisnih izvora dokazivati vama ono šta se vama neda dokazat.uporno tumačite da smo genocidni bivši,pokršteni srbi.vas boli sta je to samo velikosrpska teza a ne istina .pročitajte maizea,čovik bar trezvenije o tome govori.bolje da se u crnoj gori kulturno borite i izborite za položaj svog naroda i njegove pozitivne vrijednosti ili ćete i tu nać razloge za otcjepljenje umjesto da poštujete crnu goru kao svoju državu i volite srbiju kao svoju domovinu.vaša rzmišljanja je prigazilo moderno vrime i situacija.zivite u prošlosti.MAIZE molim vas objasnite mu da je taj politički krčag puno puta išao na vodu i da se davno razbio.poštujem rumiju jer ima ideju i stav ali ne slažem se s stavovima.to je moje pravo i nema razloga za svađu.ja imam puno razloga za osobnu sreću i mir sto zelim i vama sjor rumija.
Препоруке:
2
2
112 недеља, 17 јул 2011 13:37
румија
немојте ПРОФЕСОРЕ потезати маизе,он је у ставовима који се вама не допадају још гори,бар онолико колико знам што пише на НСПМ сајту, зато и ћути, али јавиће се!међутим, ми ође говоримо глувим телефонима ја о насилном покршатавању ви о Великој Србији, ја о Србима Римокатолицима ви о нашој геноцидности, ја о ослобођењу наше славијанске браће 1918 ви о шешељу,аркану...ја о Рукавини и аутроугарским пописним листама становништва ви о начертанију и меморандуму и то наопако онако како једино можете и говорити јер то нисте читали да јесте не би имали храбрости да о томе ми једно они друго, ни о чему се не можемо договорит!вама искрену срећу желим и вама и вашој породици бар онолико колико и Ви желите мени!
Препоруке:
5
1
113 понедељак, 18 јул 2011 13:20
alkar@rumija
sjor rumija nemojte ovu našu polemiku shvaćat osobno,normalno je da se razlikujemo zbog milijun razloga.cijenm sto imate stav.nećete mi virovat al ne postoji osoba na svitu koja je sa mnom u svađi,u smislu da mi se ne javlja tj okreće glavu od mene,ali da ima polemike i neslaganja u stavovima i pogledima na sve segmente života od banalnog sporta,di ja imam tezu da je nole zakon u tenisu,uz ivaniševića,a moj pajdo jozo tako ne misli pa do toga da ja smatram da ostarjele roditelje triba pazit i pomagat,pa makar kako to bilo nezgodno,mislim da nije lako ćaći minjat pelene,ali mora se,a da ko je naše minja i pra,dok moj prijatelj smatra drukčije-u dom i riješio si problem.ok ako roditelji tako žele ili tribaju 24-satnu med pomoć.ali triba bit čovik.ja vas izuzetno cijenim,zbog puno toga,volim ljude sa stavom,idejom,ali jasno vam je da se ne slažem s vama.ali osobno zaista nebi želio da vi budete prvi koji samnom nebi priča.pozdrav i sve najbolje,pa makar i kao neprijatelji...
Препоруке:
1
2
114 понедељак, 18 јул 2011 15:51
thinking maize@ alkaru или да прекратим
То што је за ЗАЈЕДНИЧКИ говор ШТОКАВАЦА (у 17-том, 18-том и почетком 19-тог века говорило се "ИЛИРСКИ", као конвенција за ЗАЈЕДНИЧКИ језик КАТОЛИКА, ПРАВОСЛАВАЦА и МУСЛИМАНА Западног Балкана, тј. НЕКАДАШЊЕ римске провинције Далмације!) узет назив "ШТО-кавац", а не "ШТА-кавац", претпостављам да је КОНВЕНЦИЈА, УСВОЈЕНА на поменутом језичком конгресу Срба и Хрвата 1850 у Бечу! Што се тиче тога које дошао ПРЕ Јевреја, а МАЛО ПОСЛЕ амеба, Срби или Хрвати, НЕ БИХ О ТОМЕ, сувише је то СКЛИЗАК ТЕРЕН, поштовани "alkaru" и Ви "Румија"! Оно што знам да су НАЦИЈЕ тј. ПОЛИТИЧКЕ и КУЛТУРНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, релативно новије појаве, за разлику од НАРОДА, ЈЕЗИЧКИХ и ЕТНИЧКИХ ЗАЈЕДНИЦА! То МОЖЕ, али И НЕ МОРА да БУДЕ ПОДУДАРНО! Друго, у нације могу УЋИ и ПРИПАДНИЦИ ДРУГИХ ЕТНОСА, који НЕ ПРИПАДАЈУ ЕТНОСУ, који је ДАО ИМЕ НАЦИЈИ, тј. КУЛТУРНОЈ и ПОЛИТИЧКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ! Да не потежем ТУГАЉИВО ПИТАЊЕ ШТОКАВАЦА СВА ТРИ ЗАКОНА, подсећам на СКОРАШЊИ СЛУЧАЈ ФАЛАША, тј. ЦРНОПУТИХ Етиопљана, који исповедају ЈУДАИЗАМ!
Препоруке:
0
0
115 понедељак, 18 јул 2011 16:04
thinking maize@ alkaru или да прекратим, НАСТАВАК!
Ти Фалаши су УВЕДЕНИ у Јеврејску нацију, по одлуци Великог рабинског већа у Јерусалиму, да су они тзв. 13-то, изгубљено племе АНТИЧКОГ Израиља! Па су ПУНОПРАВНИ Јевреји са Ладиноима, Ашкеназијим итд.! Да ли је сличан случај био и код Штокаваца-католика, НЕ ЗНАМ и ЗА ОВАЈ СЛУЧАЈ ТО ЈЕ ИРЕЛЕВАНТНО, пошто су ИСТИ ПО СВОМ НАЦИОНАЛНОМ ОСЕЋАЈУ Хрвати, а ту ЧИЊЕНИЦУ, ваља ПОШТОВАТИ! Друго, још је велики српски географ Јован Цвијић ПОКАЗАО да је ТУРСКА НАЈЕЗДА извршила ТАКО ДУБОК УТИЦАЈ на РАСПОРЕД СТАНОВНИШТВА НА ЦЕЛОМ Балкану, да НИЈЕ НАШАО НИ 3% УКУПНОГ СТАНОВНИШТВА Балкана, да су ОСТАЛИ НА СВОЈИМ СТАНИШТИМА из СРЕДЊЕГ ВЕКА, ПРЕ ТУРСКЕ НАЈЕЗДЕ! Значи, ИЗВЛАЧИТИ ЕТНОГЕНЕЗЕ из СРЕДЊОВЕКОВНИХ, па и ПОЗНОАНТИЧКИХ ПОДАТАКА и СИТУАЦИЈА из времена Велике Сеобе Народа, ЧИСТО ЈЕ ДОМИШЉАЊЕ и КОНСТРУКЦИЈА! Ситуација се МОЖЕ РАШЧИСТИТИ модерним методама молекуларне генетике, али подсетио бих да је једно СКОРАШЊЕ ИСПИТИВАЊЕ из Либана показало СУШТИНСКУ СРОДНОСТ Либанаца муслимана, хришћана и Друза!
Препоруке:
0
0
116 понедељак, 18 јул 2011 16:19
thinking maize@ alkaru или да прекратим, НАСТАВАК, КРАЈ!
Поштовани "alkaru" и Ви г-дине "Румијо", ОНО што нас РАЗДВАЈА НИЈЕ ГЕНЕТИКА, тј. ЕТНИЧКО ПОРЕКЛО, већ ВЕРА, КУЛТУРА, ИСТОРИЈА и ПОЛИТИКА! То што Срби НИСУ ИСКОРИСТИЛИ ИСТОРИЈСКИ ЗЕМЉОТРЕС УРУШАВАЊА МУЛТИНАЦИОНАЛНИХ ИМПЕРИЈА после 1-ог светског рата и НИСУ НАПРАВИЛИ Велику Србију (а могли су!), НИЈЕ ЗБОГ Хрвата, већ због СРПСКИХ ПОЛИТИЧКИХ ЕЛИТА, које су ПРЕНАГЛАШАВАЛЕ ЕТНИЧКУ и ЈЕЗИЧКУ СРОДНОСТ Срба и Хрвата, а занемаривали ЊИХОВУ БИТНУ РАЗЛИЧИТОСТ на ВЕРСКОМ, КУЛТУРНОМ и ПОЛИТИЧКОМ ПЛАНУ! Што НИЈЕ ОПРАВДАЊЕ за ЈАСЕНОВАЦ! Срби НИСУ ПРЕПОЗНАЛИ и ИСТОРИЈСКУ ЕПОХАЛНОСТ УРУШАВАЊА СОВЈЕТСКЕ ИДЕОЛОШКЕ ИМПЕРИЈЕ 1989, што су Хрвати ПРЕПОЗНАЛИ и МАЈСТОРСКИ се ПОСТАВИЛИ ПРЕМА ДОГАЂАЈИМА КОЈИ СУ СЛЕДИЛИ! Што опет НЕ ОПРАВДАВА "БЉЕСАК" и "ОЛУЈУ"! Јер, Поштовани "alkaru", колико је то за Вас Hrvate била vojno-redarstvena akcija gušenja pobune "srbo-ćetnićko-komunistićkih bandi(sic!)", толико је то за Србе био УСЛОВНИ РЕФЛЕКС обзиром на ИСКУСТВО Јасеновца, без обзира на Милошевићеве КАЛКУЛАЦИЈЕ!
Препоруке:
1
0
117 понедељак, 18 јул 2011 16:35
thinking maize@ alkaru, POST SCRIPTUM
Поштовани "alkaru" и Ви г-дине "Румијо", ТАКВИ ИСТОРИЈСКИ ЛОМОВИ, као 1918 и 1989 су РЕТКИ, а још РЕЂЕ су ШАНСЕ за МАЛЕ НАЦИЈЕ да их ИСКОРИСТЕ и СТЕКНУ БЕНЕФИЦИЈЕ! Ова ИСТОРИЈСКА СИТУАЦИЈА на Балкану, коју су ПРЕ СВЕГА СТВОРИЛЕ Сједињене Државе, НИЈЕ СТАБИЛНА и ИМПЛИЦИРА МОГУЋЕ ЛОМОВЕ, НЕЗАВИСНО од hrvatskih или српских аспирација! Треба је посматрати у светлу РАЂАЈУЋЕГ МУЛТИПОЛАРНОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА. А у ТАКВОМ СВЕТУ, поред "ТВРДЕ МОЋИ", која карактерише пре свега ВЕЛИКЕ СИЛЕ, врло је важна и тзв. "МЕКА МОЋ"! Као што је за Hrvate 1992 вимблдонско финале Горана Иванишевића био ДИВАН САН, то је за Србе Ђоковићев ТРИЈУМФ био схваћен, бар као ДИВАН ИНТЕРМЕЦО у општем БЕЗНАЂУ! Ви Hrvati тај Иванишевићев сан сте досањали у СВОЈОЈ НАЦИОНАЛНОЈ ДРЖАВИ, којој тежите још од времена Анте Старчевића, тј. од 60-тих година 19-тог века! На Србима је да НАЂУ ПУТ до ОСТВАРЕЊА МОДЕРНЕ НАЦИОНАЛНЕ ДРЖАВЕ према ЊИХОВОЈ МЕРИ, уз поштовање других држављана Србије! Али то је СРПСКА СТВАР, НЕ Hrvatska!
Препоруке:
0
1
118 понедељак, 18 јул 2011 17:27
alkar@thinking maize
razumio sam vaše stav di se trudite ostati u prihvatljivim okvirima realnosti i razuma a u isto vrime zalite za propuštenim sansama koje je propustila srpska onovremena i današnja elita,još se nadate da će vam budući bipolarni svit dat još jednu šansu za stvaranje velike srbije.,samo današnji svit je monopolarni,ameri su gazde i teško će više bit bipolarni jer kina,ako na nju mislite nije potencijal bivšeg sssr-a,mislim na politički sustav koji je umjetan i neće biti,bez nužnih čisto političkih promjena,niti u daljoj budućnosti, sila koja može parirati uncle johnu.nebi ja sad uprazno lamentira o našem ili vašem porijeklu,pogotovo što vi citirate srpske izvore,a znamao koliko nacionalni izvori mogu biti na liniji politikantstva pa se mitovima množi srpska povijest i srpska prava.tako vam je i u hrvatskoj.da je neki neovisan,stručan izvor pa da i debatiramo.savjet-najbolje da vi pitate sve susjede,cilu bivšu jugu,pa ako vam dozvole pravite veliku srbiju.pa da jednom imate mir i državu.
Препоруке:
1
2
119 понедељак, 18 јул 2011 17:41
alkar@thinking maize
a i šta će vam velika srbija.evo napamet ću bubnit da bi vi srbi u njoj bili dominantna manjina,vjerovatno bi bilo tek 50-tak % srba.nijedna takva država,di narod koji je nosioc nacionalnog suvereniteta nije u ogromnoj većini,nije opstala.evo vam bivša juga,sssr,čehoslovačka,banovina hrvatska ili kasnije ndh,austrougarska,nacistička njemačka i da ne idemo dalje.čak niti uz vojnu silu i represije nisu opstale već su se politički urušile same od sebe ili pod utjecajima i prilikama kroz povijest.da li mislite da bi opstala velika hrvatska?nebi.bili bi hrvati u njoj manjina a i ko bi to bio pokoran i trpio nas.srbi i bošnjaci nebi i imali bi pravo.da li bi bilo koja velikomakedonska,velikoalbanska(protiv koje se vi već dugo borite) ideja prošla u obliku države i suveriniteta.nebi.jer vi srbi,bošnjaci i crnogorci nebi dali i imali bi pravo.evo trenutno to radi albanija,pa ste opravdano pop...dili jer stvaraju državu na vašem tlu.tako vam je i sa nama,nedamo svoje pa ma sta ko mislio.
Препоруке:
1
2
120 понедељак, 18 јул 2011 18:25
alkar@thinking maize
napomena -u mom kraju se(od vrlike pa čak i knina pa do vrgorca čak i metkovića)govori ŠTAKAVSKI.naravno,taj termin nije priznat kao tip jezičnog izražaja u nijednoj raspravi o jeziku i narječju,niti u riječnicima,ali u živom govoru pokriva pola dalmacije i vodi se kao arhaični odmak od službenoh književnog jezika.narječje od krke do neretve-pogađate-to je područje ranovjekovne cetinske županije.zaključite sami sta to implicira.a da nebudete u skripcu,jer vi o tome sigurno nemate zapise od srpskih povjesničara ili se varam,ali preporučam knjigu vjekoslava klaića-povijest hrvata,1982.god.knjiga prva,str.50-57.njegove teze možda potvrđuju nalazi u mom selu opisani u našoj ranjoj polemici od prije nekoliko dana.kao i svi povjesničari i ova knjiga je na skliskom terenu pa je meni poslužila čisto kao jedna od ideja o nama,odakle,kako i kada smo došli.ali ko zna sta je istina-znam samo da je tumačenje tih istina došlo glave puno nevinih ljudi a njima je sada svejedno tko je u pravu mi ili vi
Препоруке:
1
1
121 понедељак, 18 јул 2011 18:50
thinking maize@ alkaru, POST, POST SCRIPTUM
Г-дине "alkarе", ако императора Источно Ромејског Царства (после названа: Византија) Константина 7-ог Порфирогенита из славне Македонске династије, чији преци, као царски тематски војници још почетком 9-ог века пређоше из ЈЕРМЕНИЈЕ у Тракију, сматрате СРБИНОМ, онда је, захваљујући ВАМА, "СТАРА СРБИЈА" била МНОООГО ВЕЕЕЛИКА ЗЕМЉА, а Срби, сагласно Херодоту "Највећи народ после Индуса"! Но, ЧИЊЕНИЦЕ ГОВОРЕ ДРУГАЧИЈЕ, а поменути Констатин 7-ми Порфирогенит, по КУЛТУРИ ГРК, по ЕТНИЧКОМ ПОРЕКЛУ ЈЕРМЕНИН, је НАЈТАЧНИЈИ ПРИЗНАТИ ИЗВОР ЗА ДОСЕЉАВАЊЕ Словена на Балкан, укључујући Србе и Хрвате! ТОЛИКО О МОМЕ ИЗВОРУ, из "свежег" 10-ог века! УПРАВО ТАЈ ИЗВОР ЈЕ ОНО ШТО КОЉЕ "ОЦА ДОМОВИНЕ" Анта Старчевића и његове епигоне, а не српска тумачења и проче! Тај ИСТОРИЈСКИ ИЗВОР, као ПРВОРАЗРЕДНИ, признаје И ЗАПАД! Турски дефтери (пописне листе), као историјски извори, ВРЛО су ПОУЗДАНИ, а и Јован Цвијић и његови АНТРОПОГЕОГРАФСКИ НАЛАЗИ "гледе" ИСТОРИЈСКИХ МИГРАЦИЈА на Балкану такође је ПОУЗДАН ИЗВОР!
Препоруке:
0
1
122 понедељак, 18 јул 2011 19:26
гаврило, thinking maize@ alkaru, POST, POST SCRIPTUM
Поштвани, немојте да наводите ЗАПАД,то је стварно наивно вјеровање као и Запад то признаје! Запад инсистира на историји ,нарочито бечко-берлинска шлола, која ЗАПАДУ,читај ЊЕмачкој, одговара.И ту је цијела истина!Ја вам још једном говорим никакавог досељавања и Велике сеобе народа није било!Бар не онакве о којој се прича у јавним установима бивше ЈУ јер је на берлинском Конгресу СРБИЈА прихватила све услове које су поставили "савезници" сводећи СРБИЈУ у мизерне оквире и признајући ту Велику Сеобу и долазак СЛОВЕНА у шестом или седмом вијеку! Комунистима је таква "истина" одговарала и видимо да се дрше ње и дан данас(САНУ)!То је ноторна глупост:читајте Шафарика,Готлиба,Робера...а свакако наше историчаре Србске аутономне школе који су редом забрањивани због нарушавања ИСТИНЕ коју нам натурају Њемци!Читајте и Јована Деретића који у својим књигама сабрао готово невјероватно све оне који су се бавили и баве историјом на правиначин!
Препоруке:
1
1
123 понедељак, 18 јул 2011 19:33
гаврило
што се тиче преписке Алкара и румије, наравно да је Румија у праву!Нигдје није повриједила Алкара у изношењу историјских чињеница, које су скоро свима познате, али се то другој страни не свиђа и то назива ставовима што је ноторна глупост ане даје нигдје ни један валидан одговор!Иначе Хрвати су невјероватни када је у питању фалсификовање чињеница и сада су њиховим стопама кренули шиптари на Космету ау задње вријеме више и незнамо што ћемо да доживимо од једног оног другог ока у глави.Можда ће нам у скоријој будућности најжешћи непријатељи заправо бити ови НОВОЦрногорци које негирају све живо што је створио Србски народ у Црној Гори па и њу саму!АЛКАР је у политици,док румија потеже аргументе историјске,поставља питања која су логична а на које дотични алакр не жели или избјегава одговор!Заиста је логично питање гдје се изгубило око 800 000 Срба Римокатолика из пописа аустроугарске из 1890 године.То и није тако давно, они тадашњи то је факт су умрли и нису међу нама али њихова дјеца???
Препоруке:
4
2
124 понедељак, 18 јул 2011 19:42
гаврило
и када говоримо о тој "великој сеоби народа" која сјајно одговара највећим европским злочинцима,њемцима,који би да направе историју по свом метру, треба маизе да схватите да те велике сеобе није било! било је помјерање народа има га и дан данс,ево вам примјер Хрватска и КиМ!па и БиХ!ми смо овдје рођени,наши прапрапреци су градили културу,најрафиниранију, у сливовима ријека Дунава,саве тисе...о томе нам говори и фасцинантни остаци лепенског вира, винче... говори нам на крају крајева и србица односно Винчанско писмо које није ништа друго него наша данашња ЋИРИЛИЦА!Још један мит да су Ћирило и Методије створили наше писмо!Глупост над глупостима!Они су само тада реформисали писмо као што је и Вук то урадио али је својом реформом прекинуо пупчану врпцу са свим другим "славенским" народима да тако данас разумијемо много мање нашу браћу а о читању литературе нема ни говора!
Препоруке:
4
2
125 понедељак, 18 јул 2011 19:55
гаврило
и да се само мало вратим у доба Римљана који су тада били мондијалисти и највеће демократе који су ослобађали различита племена њихове"примитивности" ради њихове користи.све познато, зар не?ти су Римљани водили стравише ратове против највећег србског племена Краљевских сармата и највша титула римских императора је била САРМАТИКУС онај који је побиједио сармате или са њима склопио мир који је Риму одговарао!јазиге су биле дио тих племена или једно од племена а били су сјајни коњаници и Римљани су те коњанике ратнике слали свуида по европи налазимо писма чак из велике британије писана нашом лијепом србицом!о етруским артефактима нећу да замарам све је заправо дешифровано преко наше ЋИРИЛИЦЕ! али НАУКА Ћути!у расправама и полемикама,препискама додирнуто је и то питање "досељавања". алакр тврди да су они дошли из области данашње Пољске што је вјероватно могуше јер су инквизитори направили покољ међу тадашњим паганским племенима по принципу 1/3.велики део тог народа вратио се у постојбину!
Препоруке:
4
2
126 понедељак, 18 јул 2011 20:09
alkar@thinking maize@rumija@gavrilo
ja ima dojam da sjor gavrilo oće reć da srbi imaju problem i sa hrvatima,albancima,bosancima a evo sad i sa crnogorcima.imate vi srbi problema sami sa sobom..tu mislim na mali broj srba ravnogoraca-dverosrbijanaca,da ne kažem četnika.to nisu domoljubi već sovinisti,koji vole svoje a i tuđe.tu ne mislim na velik broj srba,ogroman broj,koji su domoljubi,vole svoju domovinu a poštuju tuđu.svojim velikosrpskim stavovima,a to je pitanje porijekla,pisma,teritorija generiraju sukobe i ratove i na kraju sta...nista.sad cete vi pinit na ovu izjavu al okrenite se i pogledajte od 90.do danas,sa svima ste ratovali,i izgubili,a to boli,teritorij vam se smanjio a prijatelja ni na horizontu.ko vam je prijatelj na balkanu?uzeše vam kosovo,sta je neposteno,pa sta?di ste,sta ne uzmete puske u ruke.e da nije amera.bahati ste pri objasnjavanju meni i drugima da smo srbi i da ste vi srbi prvi frajeri balkana..a ovamo podvili rep prid natoom.ja bi navija za vas al..zezam se ja sam za mir.politička borba.
Препоруке:
1
3
127 понедељак, 18 јул 2011 22:28
гаврило
alkar,румија има право сада се види заправо ваше право лице, лицемјерност и уживање да ми не можемо савладати НАТО и његове трабанте.да,да можете увалили би нас у још већу несрећу!увијек сте били уз моћне, требала вам је њихова заштита да би се обрачунавали са нама!први,други светски рат и овај трећи братоубилачки увијек сте имали заштитника који би стао иза ваших злочина.штета што сте таккав народ који опстаје у мржњи према најрођенијима!штета!
Препоруке:
4
2
128 уторак, 19 јул 2011 02:57
Турас
маизе,Гаврило,Румија.Драга моја господо,мој утисак по питању алкара,да је неозбиљан провокатор.Он добро зна да данашња Рватска лежи у "растегнутим"границама(данке дојчланд),да је велика Србија историска чињеница.Зна он да су Срби под Чарнојевићем купили Барању од њихових газда(по Крлежи)на којој лежи данашња "велика" Рватска.Зато му смета чињеница В.Србије,не зато што није неоснована,"дапаче".Излишно је са таквим "домољубима"полемисати,јер сутра у невољи по њему све ће потврђивати,а по вама, пљуваће вас и негирати оно што је потврђивао. Њихови пријатељи Немци немају ђаба записано:Боже сачувај нас од куге и Рвата.
Препоруке:
4
2
129 уторак, 19 јул 2011 07:21
гаврило
Иго је говорио"Убијају један Народ"! Био је то претпрошли век. Крајем прошлог, Срби су поново били жртва и мета удружене неправде, лицемерја и равнодушности. Зато бисмо ми морали бити последњи на свету који ће подлећи овом малигном коктелу бруталне силе, опортунизма, површности и потискивања који доминира светском политиком и светским јавним мњењем и не би нам смела бити никаква утеха то што су, наводно, „други још гори“, и што су, на пример, Бугарска, Хрватска и сличне земље у свом опортунизму и улизиштву светским моћницима отишле и који корак даље.
Препоруке:
5
2
130 уторак, 19 јул 2011 09:21
alkar
ja sam samo za pošteno srpstvo i razumnu i intelektualnu,naprednu i bogatu srbiju u današnjem trenutku i okrenut sam budućnosti radi naše dice,ja neću svoju dicu slat u rat protiv nikoga pa ni srbije,živim u sadašnjosti a ona je porazna po vas tim više sta nikako da se osvijestite i krenete putem mira i napretka.kraljevina shs i kraljevina jugoslavija i nova jugoslavija je bilo vaše vlasnistvo u raznim vidovima.onaj tren kad smo mi tili bez vas vi ste posijali buru u krajini i bosni a požnjeli ste bljesak i oluju.niste željeli samostalnu hrvatsku i sta,nista.umisto da bez rata imate 600000 srba u hrv kao narod kojeg se nešto pita imate niti 5% od tog broja,nažalost i puno mrtvih.drugi pobjegoše u srbiju a i cila rep srb u bosni bi vam došla u goste da nas nije zaustavila amerika prid banjalukom.tada bi imali sve srbe u jednoj državi.doduše manjoj neg sta ste zacrtali.izgubili ste rat mi smo pobjednici i možete se okrenit naopako al to prominit nećete.i nije ovolikovanje već realnost.
Препоруке:
1
4
131 уторак, 19 јул 2011 09:31
alkar
a vi ste cili vijek uz rusiju pa i danas želite pod njene skute kao i mi pod američke,samo smo mi izabrali jače i naprednije.usput ja sam se zeza da napadnete nato,jer bi tada napali i nas jer i mi smo nato a i europa bogami,a kad ćete vi sa balkana sa tim nazadnim ratnohuškačo-velikosrpskim idejama jea neznam.neće europa svakoga.oni hoće mir i napredak iako ja znam da bi vi najviše voljeli u uniju s rusim pa ako vas oće ajte.ali vaša budućnost je u eu samo vi desničari,kao i u hrv,nevidite zašto i kako.vi bi najradije u svoj velikosrpski tor strpali sebe i sve nas pod vašim vladanjem i vojskom,uz pomoć desnog krila pravoslavne crkve,čitaj kačavenda,radović,pa vladaj.kaže regent aleksandar jednom prilikom:JAO STO JA UMEM DA VLADAM POKORNIM NARODOM.i ja bi to zna kad bi ko tio bit pokoran.bilo i prošlo.neda se niko jašit.doša taki vakat.i tursko bilo i prošlo.tako i vaše.mi smo svoji na svome i tako će bit dok sam ja živ.kad nebudem biće neko drugi pa opet drugi....
Препоруке:
1
5
132 уторак, 19 јул 2011 09:42
alkar
ja nisam u politici niti član nijedne stranke i to me ne zanima.u ratu sam bio jer ste me natrali,dođete li opet,a nadam se da nećete bit toliko ludi,opet vas čekam.ako pročitate sve moje izjave na ovom forumu vidićete da je iskreno volim hrvatsku i srbiju,pogotovo bosnu i crnu goru.bez obzira sta je bilo i ko je kriv i zasto.ja sam lokal patriota ,mislim na prostor ex juge,volim naš jezik,mentalitet,hranu,glazbu,inače živim od glazbe i skole i bolje pivan pisme miroslava ilića i sevdalinke nego moje dalmatinske pisme.nisam jugonostalgičar,al ta država je imala nekakav potencijal da smo bili pametni,sad je bolje da smo samostalni al i mi i vi ,pogotovo bosanci platiše to jako skupo.zato ne podnosim nazsdnjastvo u onome sta propagiraju ustaše i desno krilo katoličke crkve,analogno tome i ono sta oće i četnici i desno krilo pravoslavne crkve,da ne spominjem vehabije.sve su to šovinisti i zbog njih balkan krvari boga pitaj otkad.imamo li snage da krenemo bez njih naprijed.imamo.
Препоруке:
1
6
133 уторак, 19 јул 2011 09:52
alkar
naravno da vi podržavate rumiju kad imate istu mentalnu velikosrpsku matricu i mantru po kojoj uporno svirate u iste diple.nisam ja drugo ni očekiva na sajtu desne srpske poitičke misli.ja sam slučajno vidio onu moju budalu svarca da vama drži lekciju,a on je zadnji hrvat,ako je hrvat,koji vama to može jer po njemu svi bi vi završili u logorima i jamama.to je jedna ortodoksni desničar,politički kreten,koji bi mene sigurno stavio u logor za preodgajanje dok nebi doša na velikohrvatsku liniju.mislio sam vas obranit od njega a i donekle objasnit da on nije pravi reprezentant hrvatskog domoljuba već ekvivalent jednom velikosrbinu koji ima iste ideje ali im se teritoriji i narodi preklapaju u inetresima pa eto ti rata.ortodoksne budale.i umisto da parlamo o srpskoj književnoj misli,real politici i sadašnjost,sportu i svim normalnim temama. vi o mitovima.a ja bi o paji jovanoviću,ispunio bi mi se životni san da ima njegova izložba u sinju.o gospođi ministarki u mom kazalištu.
Препоруке:
1
5
134 уторак, 19 јул 2011 12:35
alkar
al doće vrime,vama desničarima usprkos ,da ce marakana pozdravit hajduka a pun poljud zvezdu ili miroslava ilića,balaševića.neće bit rata i prekrajanja,prebrojavanja i tlačenja.više ima nas modernih ljudi i i srbiji i u hrvatskoj i u bosni i u crnoj gori koji misle europski i napredno,kako prehranit porodicu i skolovat dicu i da je prošlo vrime ratova i osveta,jer zasto su tu ameri?da se balkanske budale desničari ustaše,vehabije i četnici opet ne potuku.ameri jesu problem.to znamo svi od koreje i vijetnama pa do bombardiranja srbije.na dušu im svaka nevina zrtva.ali da danas nije njih i un upitajte se kako bi ko proša na balkanu,vi sigurno,po razvoju situacije na bojnom polju 1995 nebi dobro prošli,bez uvrede.držat ćete vi ruke dalje od hrvatske tili ili ne ja vam to jamčim.vi govorite sta oćete i radite sta vas volja,ako je to dobro za srbiju,a vidili smo da nije,ali ja se s vama ne slažem kao ni vi samnom.kako ne shvaćate da ja volim srbiju i želim joj dobro.a vi hrvatskoj?neznam.
Препоруке:
2
4
135 уторак, 19 јул 2011 12:54
alkar@thinking maize@rumija@gavrilo
aj sad da vas nesto zamolim ali ozbiljno i s uvažavanjem.KAKVA I KOLIKA BI TRIBALA BIT SRBIJA,PO VAMA,A DA SE NIKO OD DRUGIH NARODA NEBI BUNIO I OSPORAVA TO?nemojte mislit da ja vas vrijeđam ili ne uvazavam ako se s vama ne slažem.samo eto različito mislimo o istim stvarima,vjerujem da se niko s nikim na balkanu nebi slozio kad su nacionalni interesi u pitanju.izvinjavam se sta ja to malo emotivnije tumačim i kontriram vama,ipak sam ja sam protiv vas četvorice i to hrvat liberal,na neki način,protiv četvoro srba ortodoksne desnice,ajmo reć da je to približan naziv za vaše političke stavove..volio bi vas ugostit u sinju uz cetinu i janje na ražnju i ribu i pravo dalmatinsko vino iz mog vinograda,pa da između lipe spize i pisme raspravljamo najmanje o ovome sta danas tralalalmo -možemo o vinu,prekrasnim srpkinjama i hrvaticama,noletu,divcu,oliveru,krleži,nušiću,bati i čkalji,borisu i smoji,o mojim danima u srbiji,a puno ih je bilo,puno prijatelja od bg pa do ljubovije i pirota.
Препоруке:
2
5
136 уторак, 19 јул 2011 17:59
alkar
a sada pažljivo upišite HRVATI-WIKIPEDIJA i SRBI-WIKIPEDIJA.to je jamačno pravi i nezavisni izvor informacija koju pišu korisnici šta znači da nije samo naša ili vaša već vjerovatno dosta točna i ozbiljna studija dolaska i nas i vas.potvrđuje sve ono šta i vi i ja govorim osim onoga u čemu se ne slažemo a to je da smo mi nastali od srba i primili katoličanstvo.uostalom pogledajte.ugodno čitanje.iako se nadam da nećete to pobijat kao podvaljenu tezu ,bojim se da oćete.
Препоруке:
1
4
137 среда, 20 јул 2011 10:42
Mladen Schwartz
Najavio sam opširniji odgovor nekim učesnicima rasprave, ali sam odustao, a ovo pišem tek kako ne bih prekršio obećanje. Reč je o tome da je diskusija tematski odlutala, broj učesnika se radikalno smanjio, a broj spornih tačaka narasao, pa niko više ne bi ni čitao moje komentare. Kako bi rekao čiča Toša: Mlogo bre govoreste, a malo ili ništa kazaste. Vaša je debata zapala upravo u ono što ne želim i sam da činim, u razgovor gluvih: Samosvesni Srbi jedno, naivni Hrvati drugo. Vi ustaše, mi (ne) četnici. Uzajamna projekcija sopstvene mržnje. Čak vam je i dalmatinski srboljubni ulizica "alkar" ustaša! Takve polemike ne vode ničemu, one su samo nastavak rata (polemos) drugim sretstvima. Ali u ratu pobeđuje jaći, a ovde ne pobedi niko. Ponavljam dobre želje zdravim Srbima, jer uvek mi je draži Šešelj kao neprijatelj nego Kandićka kao "prijatelj".
Ipak jedan PS: Jedino što relevantno uzvraća na moj tekst jest primedba o poreklu Psevdodionisijevog shvatanja nacija u Deuteronomionu.
Препоруке:
2
4
138 среда, 20 јул 2011 10:47
Mladen Schwartz
(Nastavak) Ali s pravom ga zovemo Psevdo-Dionisije; reč je naime o lažnom Dionisiju Areopagiti koji se spominje kao neofit u Delima Apostolskim XVII; 34. Stvarni pisac knjiga koje su se ovome pripisivale živeo je oko 500 g. hrišćanske ere, a imena mu ne znamo.
I PS II onome ko me naziva "jevrejinom": Po nacionalnosti sam, s mnogo dobrih razloga, antisemit.
Eto, živeli!
Препоруке:
1
4
139 среда, 20 јул 2011 13:35
alkar@svarc
znam vas osobno i to mi nije nešto čime se ponosim u životu.ali valja s ljudima pa ma kakvi bili.zapušteni ste emotivno i intelektualno,još nisam nikad vidio osmijeh na vašem licu a jedino o čemu pričate je velikohrvatstvo i redikulizam,vi van te teme nemate teme.niste domoljub već radikal koji bi sve nas na vrbe,ne samo srbe.to ste mi ,neznajući da sam ateist,branitelj i profesor,rekli na dan pogreba našeg vrlog barbe,kojemu vi niste ni do koljena,jer nisu po vama neprijatelji hrvatske samo srbi već i hrvati antifašisti,ateisti i svi koji bi suživot sa svima.ja nisam srpska ulizica već ih poštujem a volim svoje,i imam pravo tako govorit u svojoj državi, jer ne pozivam na rat kao vi a rata niste ni vidili od silne borbr za stan od države umisto da ste puškom,kao i ja.a sta o vama misle hrvati mogli ste vidit šta vam je priprosti i dragi ševa napravio u noćnoj mori kad ste čitali svoje dječje pamflete.svi smo navijali za ševu.na postavljajte se kao hrvat kad to niste.šešelj je.nažalost.
Препоруке:
2
2
140 среда, 20 јул 2011 13:47
alkar@svarc
a i tko ste vi da pišete episkopu bačkom.to je stvar pravoslavne crkve.tekstovi vam nisu na nivou ,tj dajete sve od sebe da se pokažete kao intelektualac upotrebljavajući termine prepisane iz knjiga koje nism siguran da razumite u toj pozerskoj i kvaziintelektualnoj pisaniji.i to nije hrvatski jezik već ndh-haovski relikt kojim samo vi u hrvatskoj pišete.poštedite me ti lažnorodoljubnih lamentacija i etiketiranje mene kao ulizice.a šešelj je kao i vi i zato se razumite,učas bi se vi dogovorili da nas sve opet gurnete u rat i u hrvatski i srpski tor ka ovce.a vi bi odlučivali i dirigirali.neće da može ,kaza bi šojić.molim vas da me više ne spominjete.
Препоруке:
2
2
141 среда, 20 јул 2011 16:08
alkar@svarc
i ne branite me vi od srba,jer niste ni 91.kada sam sam sebe obranio,uz pomoć poštenih hrv domoljuba .dok ste vi načelno i deklarativno zazivali rodoljublje i gnijezdili se u izmoljenom stanu od hrv države,možda je to stan nekog istjeranog srbina,mi smo se praktično dokazivali i izgarali u obrani svoga praga...mi mali i nepoznati,svakodnevni ljudi, u svakom smo pogledu moralno-domoljubne vertikale hrv naroda za razliku od vas pozera i nazadnjaka koji bi opet rat i onda smo mi srboljubi koji poštujemo druge pa makar nas dililo milijun razloga.volim srbe nego vas pa sad vi to tumacite kako oćete.vi ste neprijatelji hrv naroda jer mu ne želite dobro.naravno da me srbi,s foruma, drže ustašom kad su na velikosrpskoj liniji,kad se ja s njima ne slažem,a možda su i ratovali u srpskim postrojba maprotiv mene,šta nije moj problem i uprkos tomu ja srbiji želim dobro,za razliku od vas koji nikome ne želite dobro.vama može bit da živite od sijanja mržnje pa u njoj i živite.ja neću.jasno?
Препоруке:
2
2
142 среда, 20 јул 2011 17:45
alkar@svarc
pišete ekavicom koju ja jako poštujem kao govor ali to nije gosp. svarc vaš izričaj,tj vi nevolite srbiju i ne poštujete je, a pisanje ekavicom je ruganje tom ponosnom narodu-i potpuno je u suprotnosti sa vašim stavovima.izjava da sam je srpska ulizica je deplasirana objeda tim više sta je to vaše pisanje ekavicom čisto ruganje i sa srbima i sa ekavicom i samnom a u stvari samo se rugate sami sebi i onme kavziintelektualno-desničarskom miljeu kojeg predstavljate.srićom ste u manjini.
Препоруке:
2
2
143 среда, 20 јул 2011 20:05
гаврило
сви ми који се разликујемо у "ставовима" како ви рекосте постадосмо великосрбијанци,хегемонисти, шовинисти,десничари који призивају рат и тако даље а себи прилијеписте етикету да сте усташа, да вас ми видимо само тако!ни у то вас не могу убиједит да гријешите а зашто бих вас и убјеђивао када је то толико напорно као што вас нико не може убиједити да су Срби римокатоличке вјероисповијести постали преко ноћи хрвати!али о вашим побједама сте ме заиста насмијали,види се да имате смисла за хумор.драго ми је да волите србију и мој народ али сам жалостан јер је таквих макар и на "ричима" мало!
Препоруке:
1
2
144 среда, 20 јул 2011 21:19
alkar@gavrilo
ja zaista nemam ništa protiv srba i deplasirano je to više ponavljat.na vašu žalost nemogu prišutit činjenicu da smo rat u hrvatskoj dobili mi i kome to nije jasno neka mu to potvrdi činjenica da smo oslobodili i uspostavili svoju državu.a da ste vi pobijedili bila bi to srbija a ja u izbjeglištvu negdi u italiji.pošto to nije tako vać je hrvatska slobodna i samostalna,a ja lipo i mirno živim u svojoj rodnoj kući, nevidim razloga da se smijete mojoj izjavi o našoj ratnoj pobjedi.il ćete vi i to nazvat vašom pobjedom?ne govorim ovo da vas provociram već je to tako i to nije bilo u 7.stoljeću pa da možemo tumačit i ovako i onako,već smo suvremenici i SUDIONICI i svjedoci,čemu onda smijeh na moju izjavu.il vama još nije jasno ko je pobijedio u ratu u hrvatskoj? al dosta je bilo polemike,znam ja da se mi nećemo složit a i ne moramo a da ima puno hrvata sta nemaju nista protiv srba to vas ja uvjeravam jer znam.eto i kosorica vam je dala prijevod svih papira za pristup uniji,besplatno.
Препоруке:
2
4
145 среда, 20 јул 2011 21:28
alkar@thinking maize@rumija@gavrilo
još nisam dobio od vas odgovor poštovane kolege forumaši na pitanje KOLIKA I U KOJIM GRANICAMA BI PO VAMA BILA VELIKA SRBIJA A DA BI I VI I SUSJEDI BILI ZADOVOLJNI?Napominjem da ovo nije provokacija već pitanje u svrhu moje edukacije o temi koja me zanima,imam puno pisanih izvora i otprilike znam ali vaše objašnjnje bi mi bilo vjerovatno točnije i jasnije.čak se ne mora ni zvat velika srbija jer vas taj naziv provocira kad ga ja iznesem već bi to mogla bi srbija svih srba npr.unaprijed hvala.
Препоруке:
2
4
146 четвртак, 21 јул 2011 07:32
...alkar@thinking maize@rumija@gavrilo
Поштовани шор Професор , ни ми не добисмо ниједан одговор на сијасет наших питања!Сада је депласирано говорити о величинама и границама,оставићемо то за нека друга времена јер како реће Шварц удаљили смо се од теме.Није се овдје расправљало о границама него "једном народу" којега су вјештачки издијелили и даље га дијеле пишу му границе а све на штету највећег, на штету оног који је свима Мајка!
Препоруке:
2
3
147 четвртак, 21 јул 2011 12:12
alkar@thinking maize@rumija@gavrilo
da ste u pravu i da ste nam bili Majka onda bi mi bili zajedno i jedno,ovako smo svak svoj i samostalan narod jer ste nam bili Pomajka ili Maćeha...nakraju vas nervira sta su sve Pepeljuge s balkana nasle svoju sriću bez vas i vaše Majčinske brige.ali svaka bajka završava lipo tj dugo su i sretno živjeli.nesićan se kako je u bajci završila Maćeha al znan da je Pepeljuga postala kraljica..hvala na majčinskoj brizi al mi smo odrasli i samostalni,doduše nismo sigurni da ste nam vi Majka,al ako želite neka bude.pozdrav od zahvalne dice.... MA SVE SE JA TO ZEZAN,vi ste meni super,ništa protiv da vi govorite sta oćete,ne branite ni vi meni prtljat sta me volja a to i je svrha foruma i demokracije i super je sta se ne slažemo jer bi se forum i naša rasprava ugasili davno.živili vi meni izakarpatsko-balkansko-slavjanska braćo.
Препоруке:
2
1
148 четвртак, 21 јул 2011 14:16
alkar@typac
19.jula ste napisali da dojčlanderi imaju zapisano ČUVAJ NAS BOŽE OD KUGE I HRVATA. u rujnu 2009.god prolazeći kroz BEOGRAD to isto sam pročitao na zidu stambeno-poslovne zgrade uz BEOGRADSKU ARENU .I TIJEKOM VOŽNJE KROZ TU NAOPISIVU GUŽVU SAMO JEDAN TIP IZ BMW-EA MI JE POKAZAO TRI PRSTA,i niko više.svaka čast,ali to na zidu ste valjda do sada izbrisali.nisam za parole tog tipa,a još manje di se spominju vrbe i tako u tom smislu.a nijemci su nama trenutno saveznici ali ne i prijatelji,ja ih tako ne doživljavam,ubili su nam kroz povijest stotine tisuća ljudi,uvik mi padne na pamet,iako je to u srbiji,krvava bajka naše neponovljive desanke.možda zato sta sam osjetljiv na dicu,učenike.da ne nabrajam dalje jer i vi to znate.zato ste vi meni draži"naprijatelji"od njih.nevolim ništa njihovo pogotovo hranu i jezik,ali moramo ih poštivati radi toga jer su i dobra dali čovječanstvu...padoše mi na pamet fenomenalni leskovački uštipci i pečeno prase kojim smo se častili u drmnu.delikatesa.
Препоруке:
2
0
149 петак, 22 јул 2011 08:44
alkar@analiza
doslovni citat DOBRICE ĆOSIĆA,oca nacije, pod naslovom LAGANJE JE NAJVEĆA VRLINA SRPSKOG NARODA:mi LAŽEMO da bi varali sami sebe,da utješimo druge,da lažemo za oprost.mi lažemo da bi se borili protiv straha,lažemo da ohrabrujemo druge,da bi skrivali svoj i tuđi jad.laganje je oblik našeg patriotizma potvrda naše urođene inteligencije.mi lažemo na kreativan,maštovit i inventivan način..NAŠA LAŽ JE TEMELJ SRPSTVA!.....DOBRICA ĆOSIĆ ......a ja bi dodao: OTKAD SAM SAM SEBE UVATIO U LAŽI NEVIRUJEN NIKOME!
Препоруке:
2
1
150 петак, 22 јул 2011 12:43
@alkar
Velika je vrednost kada neko moze tako otvoreno reci o svom narodu, cak ako to i shvatimo kao kreativnost!Mada bi se vise radovao da ste ovde napisali sta je to Dobrica Cosic govorio i pisao a sto je upereno protiv drugih naroda, narocito protiv vaseg,te spomenuste i taj MEMORANDUM ali nista, nista ne navodite kao krucijalni dokaz te nase HEGEMONIJE Veliko Srbske?!
Препоруке:
1
2
151 петак, 22 јул 2011 16:34
alkar
ma nije sposobnost laganja kreativnost ni nešto čime se triba dičit al svaka čast da je to čovik prizna,tj da majstorski lažete...ma ja san to više shvatio kao samohvalu i sposobnost dobričinu da druge prevesla u majstorskom stilu.e sad ako on to kaže onda da li da mu virujen da je onda sve sta srbi govore laž?ma ne virujen.nebi vi sebe lagali. a o memorandumu i načertaniju znate više od mene,pa ako ima onaj dio o svim srbima u jednoj državi i svim stokavcima kao bivšim srbima i pozivanje na oslobađanje srpskih vekovnih ognjišta onda je taj dio velikosrpski jer zadire u samosvijest,slobodu i teritorij drugih naroda.a ostalo podupirem,zašto se nebi sanu borila za svoju srbiju,samo da nisu dirali i tuđe,a svaka borba za naprednu i bogatu srbiju u suživotu i miru s drugima je za mene rodoljublje i ja to prihvaćam i podupirem.srbija će bit velika onda kada bude mir,napredak,sloboda i volja srpskog naroda da odlučuje o sebi.granice nisu mjerilo.pozdrav srbiji.
Препоруке:
2
1
152 субота, 23 јул 2011 11:38
thinking maize@ nekim Hrvatima и неким Србима
Неки Hrvat помену као свој "ИЗВОР" "Wikipedia"-ју, па не знам да ли да ПЛАЧЕМ или да се СМЕЈЕМ! После исти Hrvat написа "pošteni Srbi", што ме понука да ПРОКОМЕНТАРИШЕМ тај "став", а узгред и ПРАВИ УЗРОК СРПСКИХ МЕЂУСОБИЦА ДАНАС у Србији. Тако су НАЈВЕЋИ "ПРИЈАТЕЉИ" садашње hrvatske елите/"елите" (узмите по вољи!) међу Србима "духовни" наследници оне гране српских КОМУНИСТА, која ПРИВРЕМЕНО би поражена на извиканој 8-ој седници СК Србије. А та грана српских КОМУНИСТА, то је КАПИТУЛАНТСКА струја Драже Марковића, Пере Стамболића, тзв. српских "либерала" (Марко Никезић, Латинка Перовић и њихови "духовни унуци") и Ивана Стамболића и Драгише Павловића. То је струја која се САГЛАСИЛА са ДРУГОРАЗРЕДНИМ ПОЛОЖАЈЕМ Срба у ондашњем СФРЈоту и са "српском кривицом". НАЈБОЉИ "БАШТИНИЦИ" тих КАПИТУЛАНАТА су садашње "жутократе" предвођене "Џорџом Клунијем"! А "Џорџ" је и најбољи пајтос шјор Иве, како луцидно примети г-дин Шварц, међутим мало бих га исправио!
Препоруке:
0
0
153 субота, 23 јул 2011 11:52
thinking maize@ nekim Hrvatima и неким Србима, НАСТАВАК!
Као што рекох, мало бих исправио госн Шварца: "Џорџ" и његов пајтос шјор Иво су НЕОКОМУНЦИ и ЕУ-ропски фанатици, при чему су им газде место друга Тите, herr Van Rompuy (katolik ли је, атеиста ли је?!) и баронеса Ештон! Вуче ме језик, али ситуација је слична као у Византији 8-9-ог века, када су истом владале жене и... (г-дин Шварц ће већ знати ко!) Броз је, ако ништа друго, па био СПОСОБНА ХУЉА, а ОВО САДА?! Рећи ћу (а и још бар једном поновити!): Историја се понавља, ПРВИ ПУТ као ТРАГЕДИЈА, а ДРУГИ ПУТ као ФАРСА! Према томе, наши "српски" и hrvatski КЛОВНОВИ само су ДРУГОРАЗРЕДНЕ маске, тако рећи ПАЈАЦИ у једној ФАРСИ! (Нису пајаци чак ни колико код Леонкавала!) И сасвим је ЛОГИЧНО да у тој ФАРСИ "српски" ПАЈАЦ буде ПОДЛОЖАН hrvatskom ПАЈАЦУ, ако ништа друго, оно као реминисценција на ТИТАНИК, који, као што СВИ ЗНАМО се завршио ТРАГЕДИЈОМ! Толико са одговором ЈЕДНОМ Hrvatu! Што се тиче г-дина Шварца, жао ми је што ћу рећи, али Он као ЧОВЕК ЈЕДНЕ ИДЕЈЕ, просто је СУМОРАН! И ништа више!
Препоруке:
0
0
154 субота, 23 јул 2011 12:05
thinking maize@ nekim Hrvatima и неким Србима, још један НАСТАВАК!
Као што рекох: "ИСТОРИЈА се неки пут понавља, али ПРВИ ПУТ као ТРАГЕДИЈА, ДРУГИ ПУТ као ФАРСА!" Према томе, ГЛАВНИ НАЧИН ОБНОВЕ СРПСКОГ НАРОДА је његово ДЕКОМУНИЗИРАЊЕ и то НЕ ТОЛИКО ПОЛИТИЧКИ, него ИДЕОЛОШКИ! Значи, СВАКУ Југославију и "братство и јединство" у "МУТНУ Марицу"! Што се тиче НЕКИХ ДОБРИХ СТВАРИ из времена ТИТОВИНЕ (здравство, школство, социјална заштита, радно законодавство), ваљало би размислити о њиховој БАР ДЕЛИМИЧНОЈ РЕВИТАЛИЗАЦИЈИ, бар колико у оквиру кејзијанске полит-економске парадигме, ако не и више! После тога, када МИ Срби средимо НАШЕ МЕЂУСОБИЦЕ и ПРИОНЕМО НА ОБНОВУ НАШЕ ЗЕМЉЕ и бар КУЛТУРНО ПОВЕЗИВАЊЕ ПРЕОСТАЛИХ СРПСКИХ ЕТНИЧКИХ ПРОСТОРА (Србија, Црна Гора, Република Српска), можемо размишљати ШТА НАМ ГЛОБАЛНЕ ПРИЛИКЕ НУДЕ КАО МОГУЋНОСТ МАЛОМ НАРОДУ!? Више од тога НЕ! У том контексту, ВРЛО ЛОГИЧНО је надати се НОВИМ МОГУЋНОСТИМА од ПРЕДСТОЈЕЋЕГ МУЛТИПОЛАРНОГ СВЕТА за ПОВОЉНИЈЕ РЕШАВАЊЕ (трајни глагол!) СРПСКОГ ПИТАЊА!?
Препоруке:
1
0
155 субота, 23 јул 2011 12:19
thinking maize@ nekim Hrvatima и неким Србима, још мало па КРАЈ!
Неки Срби ми замерају што, као аргумент у полемици са једним Hrvatоm, користим дела византијског цара и писца Константина 7-ог Порфирогенита (пре свега: "De administrando imperio" и "De thematibus", прави извор: "Византијски извори за историју народа Југославије", скр. ВИИНЈ) и његову ТВРДЊУ да је ЕТНИЧКА ГРАНИЦА Срба и Хрвата била ЛИНИЈА Цетина-Врбас, а по СЕОБИ НАРОДА. Замерке иду од тога "да је тај извор аргумент Запада, а све што је са Запада, НЕ ТРЕБА ДА ПРИХВАТИМО", па до тврдње "Прво су били Срби, па амебе, па Јевреји"! Да пођемо од ПОТОЊЕ ТЕЗЕ! Главни ПИСАНИ ИЗВОР за ПРИСУСТВО Словена (а ИМА Словена и ВАН Срба!) на Балкану ПРЕ Сеобе Народа јесте руска хроника "Повест древних времена" или "Несторова хроника" из ДВАНАЕСТОГ ВЕКА, објављена и НАУЧНО коментарисана на модерним језицима 30-тих година у Немачкој од стране Јурија Мирољубова, руског научника у емиграцији. Остали ИЗВОРИ за ПРИСУСТВО Словена на Балкану ПРЕ Сеобе Народа су ЛИНГВИСТИЧКИ и АРХЕОЛОШКИ, значи НЕКОНКЛУЗИВНИ!
Препоруке:
0
1
156 субота, 23 јул 2011 12:29
thinking maize@ nekim Hrvatima и неким Србима, још није КРАЈ!
Значи, ЛИНГВИСТИКА и АРХЕОЛОГИЈА се МОГУ КОРИСТИТИ за ЕТНОГЕНЕЗУ, али НИСУ КОНКЛУЗИВНИ тј. ЈЕДНОЗНАЧНИ при доказу! Па да додам, "ко со на живу рану", дела Константина 7-ог Порфирогенета писана су у ДЕСЕТОМ ВЕКУ, више од 150 година ПРЕ "Несторове хронике"! Што се тиче ПРЕДГЛАГОЉАШКИХ СЛОВЕНСКИХ АЛФАБЕТА, од којих је НАЈИЗРАЗИТИЈИ ПРИМЕР "Винчанско писмо", наводно дешифровано од проф. Радивоја Пешића, за све њих ВАЖИ ПОТРЕБА ЗА НЕПРИСТРАСНИМ НАУЧНИМ ИСПИТИВАЊЕМ! Јер, НИКО ОД тих, тако "ОЗЛОГЛАШЕНИХ" Западних научника НИЈЕ ДЕМАНТОВАО НАЛАЗЕ проф. Пешића, већ главно ОСПОРАВАЊЕ ЊЕГОВИХ НАЛАЗА ПОТИЧЕ ИЗ Србије, пре свега од круга око покојног академика Срејовића! Зашто је то тако, не бих сада (објашњења типа "два Србина, три партије" НЕ БИХ РАЗМАТРАО!), само бих као коментар на ИМПЛИКАЦИЈЕ тумачења проф. Пешића (типа: "Прво су дошли Срби...") дао један виц! Разговарају мали Србин и мали Американац. Каже мали Србин: "Ви НЕМАТЕ ИСТОРИЈУ!" Мали Американац одговара: "А Ви НЕМАТЕ ГЕОГРАФИЈУ!"
Препоруке:
0
1
157 субота, 23 јул 2011 12:40
thinking maize@ nekim Hrvatima и неким Србима, још малкичице, па КРАЈ!
Према томе, браћо Срби, док Ви nekim Hrvatima ДОКАЗУЈЕТЕ да им се НАВРНДЕДА (или можда КУРАЈБЕР?! АСКУРЂЕЛ?!) КРСТИО СА ТРИ ПРСТА или ИПАК СА ЦЕЛОМ ШАКОМ, просто радите ЗАЛУДАН ПОСАО, јер ти људи су САДА HRVATI! И то је ЗАВРШЕНО! Једино можете ПОНЕКОГ ШТОКАВЦА КАТОЛИКА (као некада Иву Андрића) или ШТОКАВЦА МУСЛИМАНА (као скорашњи ПОВРАТАК у српство Емира Кустурице) да ПРИДОБИЈЕТЕ за СРПСКУ СТВАР, али то МОЖЕТЕ ДА УРАДИТЕ САМО НА ПОЈЕДИНЦИМА, скоро је па искључено да Hrvati, sa sve kardinalom Bozanićem, постану католички Срби! Једноставно, ТРЕБА БИТИ РЕАЛАН! Једног или неколико људи, можемо придобити и ПОВРАТИТИ СРПСТВИ, али ЦЕЛУ, сада већ НАЦИЈУ, еее, браћо Срби и сестре Српкиње, ПРЕТЕЖАК је то ЗАДАТАК и за браћу Русе, са све њиховим наоружањем, акамоли за нас "СЛАМКУ МЕЂУ ВИХОРОВЕ"! Уосталом, сетите се ВЕСЕЛОГ краља Аце и његове МЕГАЛОМАНИЈЕ: "Краљ Србије, па и велике Србије, то може и мој брат луди Ђока, али краљ НАД ТРИ НАРОДА, то је НЕШТО ВЕЛИКО, НЕШТО ЗАШТА ВРЕДЕ ДАТИ ЖИВОТ!"
Препоруке:
1
1
158 субота, 23 јул 2011 12:56
thinking maize@ nekim Hrvatima и неким Србима, КРАЈ!
Према томе браћо Срби, треба бити РЕАЛАН и КОРИСТИТИ СВА СРЕДСТВА, еда би ОПОРАВИЛИ наш НАРОД и нашу МАТИЧНУ ДРЖАВУ Србију! А у том контексту и дела цара Константина 7-ог Порфирогенета "РАДЕ ПОСАО", јер ПОМИСЛИТЕ ШТА ЈЕ СВЕ ИСТОЧНО ОД ЛИНИЈЕ Цетина-Врбас? Да подсетим, од дела цара-писца "otac domovine" Ante Starčević је "ДОБИЈАО ОСПИЦЕ"! А то Вам је ОНАЈ ИСТИ који је РОЂЕНУ МАЈКУ НАТЕРАО да пред крај живота пређе у католичанство из ПРАВОСЛАВЉА! Узгред, МИ Срби, а и СВИ ПРАВОСЛАВЦИ, смо ПРЕКО ТЕ Византије ДИРЕКТНО ВЕЗАНИ за АНТИКУ, на којој тај исти Запад гради свој легитимитет! Као што рече монах Филотеј у 16-то вековној Москви: "Први Рим је ПАО, као и Други Рим! Трећи Рим ће ДОЋИ, а ЧЕТВРТОГ НЕЋЕ БИТИ!" Зато НЕ ВИДИМ РАЗЛОГА да се МИ Срби ОДРИЧЕМО нашег ВИЗАНТИНИЗМА, кад је НАДМОЋАН ЗАПАДЊАШТВУ, а и сам Запад то ПРИЗНАЈЕ! А ВИЗАНТИНИЗАМ НЕ ПОРИЧЕ НАШЕ СЛОВЕНСТВО и ПРАВОСЛАВЉЕ, напротив! Као што рече Денг Хсиао Пинг: "НИЈЕ ВАЖНО ДА ЛИ ЈЕ МАЧКА ЦРНА ИЛИ БЕЛА, ВАЖНО ЈЕ ДА ЛОВИ МИШЕВЕ!"
Препоруке:
1
1
159 субота, 23 јул 2011 21:44
alkar@thinking maize
načekat ćete se vi te povijesne prilike za svim srbima u jdnoj državi,a to o rimu je samo pradigma o vašoj nemoći da se suprotstavite zapadu i njihovoj kulturi.neznam samo da li je monah filotej naglasio da će večeras slavna BARCELONA igrati protiv hajduka u splitu,0-0,zasad.to je nešto sto vi nemožete pojmit u tom kopanju po srpskim kostima i grobovima od cetine pa do.. zaboravi dokle rekoste da je srpsko.ljudi moji,ostavite se prošlosti..ej danas je 23.7.2011..21.vijek.treće tisućljeće a vi o porfirogenetu i genezi svekolikog srpstva u matici i rasejanju..uvalićete srbe opet u rat,nestat ce vas,zapad vas je pročitao i pobijedio..ukucajte vi lipo ATDH.net pa lipo gledajte HAJDUK-BARCELONA na satelitu a i htv 2 jer znan da ga imate u srbiji..
Препоруке:
1
1
160 недеља, 24 јул 2011 08:26
alkar@thinking maize@rumija@gavrilo
poradite vi lipo na srbiji da bude vasa domovina po vašem ukusu ali ne po vašim velikosrpskimgranicama ,istočno od drine,već po međunarodno priznatima pa vi nju kontajte i uređujte do mile volje pa makar je vratili u vrime srednjeg vijeka a s tim nazadnjačkim mentalitetom vizantije i oćete.vama dobrica lipo reče da ste narod koji laže i vama je to kreatinost i pohvala,dobro je reka rašković da ste vi lud narod,tu misli na desni četničo-vizantijski kadar u desnom krilu pravoslavne crkve.zašto vas je zapad prigazio,tj vrime vas je prigazilo ?ne rzumite vrime u kojem živite jer sje zapad shvatio da je nauka uz crkvu vodilja napretka,znanost ih vuče naprid,a crkva čuva identitet i obitelj,doduše u manjoj mjeri nego na balkanu,jer su crkva i država strogo rzdvojeni,ne diraju se crkovni oci u politiku bar ne javno i na način ka kod vas,zapad traži integracije,amerika prije 200 god,europa zadnjih destljeća a vi uporno favorizirate zatvaranje svekolikog srpstva u srpski tor i izolaciju.
Препоруке:
0
0
161 недеља, 24 јул 2011 08:37
alkar@thinking maize@rumija
vraćate srbiju na staze vizantijskog mentaliteta crkvenjastva,hajdučije,laži,otimanja i svojatanja sveg i svačijega,mistificirate srbe i dižete ih kao nadnaravne na nebesa i mitološki tumačite svoje poraze od kosova do kosova.kad je to crkva,bilo koja,katolička ili pravoslavna, donila napredak i prosperitet kao jedna civilizacijska forma koja je morala voditi računa o mentalnom zdravlju svog naroda.a vi ste u stvari pod njenim svezdusnim i gorljivim djelovanjem mentalno otišli unazad u vizantiju i opet nakon poraza u ratovima devedesetih prizivate teritorije istočno od drine kao svoje i kao doće dan i za to.ta vaša vizantijsko-lažljiva-mistološka naklapanja vam to neće donit.srpska pravoslavna crkva je sačuvala vaš jezik,identitet,ime,rod,obitelj i ponos pod turcima ali sve drugo nije njen posao već političke elite koja bi vas odvela prema integracijama i napretku,pa i da ne uđete u eu to je opet ok ako vi tako želite.
Препоруке:
0
0
162 недеља, 24 јул 2011 08:47
alkar@thinking maize@rumija
ali vi bi i danas,nakon tolike krvi ,dali glas šešelju,miloševiću,kačavendi,amfilohiju da blgoslivljaju oružje,ka oni tukac cecelja koji je blagoslivlja ustaše i sad mu onih sto crnokošuljaša i klerofašista digli spomenik na blajburgu,kreteni i nazadnjaci hrvatski.sram me je sta se hrvatima zovu.vi sve ovo nećete prihvatit jer ste u mentalnoj matrici koja uporno propagira da srbiji nema sriće bez srpskog tora sa svetosvkim uređenjem,staležima.crkvom kao dominantnim faktorom,bez građanske,napredne misli sa dominacijom nad svim nesrbima na zamišljenom području velike srbije,pod skutima majčice rusije.to zapad zna i zato vam je uzaludna rabota.kad god ste pokušali dobili ste po prstima a od 90-95 i po glavi nažalost.ne samo vi.uzeli ste nam trećinu teritorija i protjerali 150 000 ljudi iz krajine,ubili oko 1500,zapalili sve nespske kuće i to nije bio genocid jer ste to prozvali obrana srpstva.a oluja je bila genocid!?dobro ste prošli sta ste radili .ne laćajte se oružja,jači smo.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер