Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Šta je zaista kosmetska realnost?

Komentari (31) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 19 novembar 2011 19:36
Radomir, I. Sarajevo
Zaista izuzetan, otrežnjujući tekst. Hvala autoru.
Preporuke:
93
4
2 subota, 19 novembar 2011 20:09
Odbrana i poslednji dani
Čak da se mi ništa i ne pitamo,koliko su uopšte Šiptari sposobni da izgrade državu Kosovo? Oni su bili sposobni za prvu fazu izgradnje,a to je negiranje institucija Republike Srbije,neprihvatanje jezika,kulture,nepriznavanje pravosuđa i zakona matične države..itd..Zbog toga su zaostali i neprosvećeni.Nemaju kapacitet da stvore državu.A to da će im Amerikanci praviti državu biće po onoj staroj-drži vodu dok majstori odu.
Preporuke:
79
4
3 subota, 19 novembar 2011 21:14
Fristajlo
Kosmet je okupaciona zona NATO i SAD; država, nezavisna, neće biti nikad. Kad isisaju ono po šta su došli, okupatori će vratiti tu teritoriju Srbiji, sa nekim drskim izgovorom- bar je takav plan....
Najgore u toj igri, što je samo na izgled paradoksalno, prolazi običan narod, Šiptari; Srbe, koliko- toliko podržava matica, i bar imaju gde da se sklone, ako zagusti.
Šiptari su prepušteni na milost i nemilost okupacionim snagama, zavise od njihove milostinje, ne poseduju ništa osim onog što nikom i ne treba...
No, to je njihov problem, sami su ga sebi natovarili, mržnjom prema Srbima.
Naše je da se dobro pazimo da u budućnosti ne pravimo nove neoprezne i naivne korake, i staramo se samo o sebi i svojim sunarodnicima...
Preporuke:
78
3
4 subota, 19 novembar 2011 21:32
boban
Bravo.Impresivno.Jasno.Logicno.Jednostavno ,da ga i polupismena vecina moze razumeti.

Ovo definitivno treba deliti po celoj Srbiji.
Hvala
Preporuke:
73
3
5 subota, 19 novembar 2011 22:10
Jovo
Jedan od najboljih tekstova do sada napisan sa obiljem argumenata. Čestitam autoru!
Na žalost, režim B. Tadića ove argumente ne može da upotrebi, jer vodi politiku predaje Kosmeta. Režimlije iskreno misle da je Kosmet izgubljen počev od Mićunovića pa dalje do Tadića, Šunatovca, Pajtića, Đilasa... tj. celog vrha DS.
Kako od njih onda očekivati da se bore za Srbe na Kosmetu, za našu teritoriju kad mogu da vode samo kapitulantsku politiku.

Oni mogu samo da traže ljudska prava za Srbe, kao što i čine kad neko živi u tuđini. Za njih je Kosovo tuđinsko, a ne naše!
Preporuke:
62
3
6 subota, 19 novembar 2011 22:32
Zdravko
Izuzetna zahvalnost autoru! Poslije ovakvog teksta čovjek nanovo progleda. Ubitačno poredane činjenice i primjeri. Ovo bi trebalo biti Manifest borbe za Kosmet! HVALA još jednom!
Preporuke:
62
4
7 subota, 19 novembar 2011 22:57
Kosovka
Vanredan članak.
Jasno okupatorima ko dan.
Angažovali su i upregli lobiste iz vlasti na čelu sa Tadićem da im završe posao. Ne ide.
Tadiću realnost, nažalost svih srba u svetu, ne odgovara. Jedno govori - a radi sve da Kosovo bude nezavisno od Srbije, ako ne može, da se priključi drugoj "matici" Albaniji.
Tadić bi da kupi Kandidaturu da bi mogao da se hvali, da mava zastavicom poraza koju bi proglasio pobedom.
Neće Srbi mirno otići sa svojih imanja, neće promeniti realnost. Zato je moguća sila koja je tamo instalirana da završi posao.
Nažalost, Tadić je naručio EULEKS sa 6 tačaka. Ezleks ostao, tačke se izgubile.
To je lik našeg lobiste Tabića i brata Šutanovca.
NATO i Albanci nemaju šanse. Agresijom NATO želi da pokloni Albancima državu na našoj teritoriji, da ih teroriše, eksploatiše. Verujem da bi se šiptari radije vratili pod "Okupaciju" Srbije, nego što im NATO visi nad glavom. Šiptarski Tadići, naravno, služe NATO, kao i Tadić.
Preporuke:
58
4
8 subota, 19 novembar 2011 23:37
Starac Fočo
Još jedan odličan tekst Petra Anđelkovića.
Moram reći da se njegovim tekstovima uvek vrlo radujem. Staje polako rame uz rame sa Đorđem Vukadinovićem i Slobodanom Antonićem.

Jako mi je interesantno poređenje sa Mandžukom.
Istakao bih zanimljivost, koja je spomenuta u tekstu ali čisto da je podvučem i datumima preciziram, da je Sovjetski Savez priznao Mandžuko nezvanično 1935, a zvanično 1941, da bi svega četiri godine kasnije, 1945, vojno očistio Japance sa te teritorije, i kompletno sa kopnenog dela Azije.
Dakle, čak i formalno priznanje nije konačna predaja, dokle god u našim glavama se ne predamo. Zato to najviše i napadaju.

Inače, Mandžuko je bila priznata i od strane NDH... Neke stvari u istoriji se ponavljaju.
Preporuke:
69
3
9 subota, 19 novembar 2011 23:54
bezvazdušni prostor
„Njegove (Luj XVIII, Burbon - opomena autora) instrukcije, koje je redigovao zajedno sa svojim suverenom, istakle su pre svega načelo da samo osvajanje ne daje i pravo na vlasništvo; da se se nijednom krunom, nijednom teritorijom ne može raspolagati ako se njen legitimni vlasnik nije formalno odrekao; da prema tome svaka priznata vlada čiji šef države nije abdicirao niti se odrekao jednog dela svoje države treba da bude pretstavljena na Kongresu, da se u njenu svojinu ne dira ako se osporava i da joj se vrati ako ju je izgubila.”DIPLOMATSKA ISTORIJA EVROPE I.
Od otvaranja bečkog kongresa do zaključenja berlinskog 1814-1878

A. Debidur

preveo s francuskog: Dragomir Ikonić

str. 42
Preporuke:
26
2
10 nedelja, 20 novembar 2011 01:05
Ultravisitor
Njabolja analiza i vidjenje stanja u vezi Srbije, Kosmeta i lobista SAD-a infiltriranih u drzavne strukture Srbije. Cestitke, jer ovaj clanak je za udzbenike.
Preporuke:
36
3
11 nedelja, 20 novembar 2011 01:41
Simo, Banja Luka
E brate Petre, hvala ti na ovom tekstu tako jasnom, sistematičnom tačnom i otrežnjujućem što neko već reče.
Kada bi ga samo što veći broj ljudi imao pred očima.Ne mislim ovi NATO podrepaši jer kod njih to nema efekta nego mi kojima se svakodnevno moѕak ispira.
Čestitke i hvala još jednom
Preporuke:
36
2
12 nedelja, 20 novembar 2011 01:50
dragoslavic
Jedino sto sam shvatio iz izlozenog je da je cela Srbija ustvari protektorat.
Preporuke:
9
30
13 nedelja, 20 novembar 2011 02:40
Cmok Toronto
Podžavam autora.
Bilo bi lepo ako može isto tako da objasni i *OKUPIRANU* Srbiju.
Na žalost male su razlike.
Pozdrav svima iz Toronta.
Preporuke:
30
2
14 nedelja, 20 novembar 2011 04:23
Istok
Tako sve jasno objasnjeno. Stanimo iza ovog Kosovsko Metohiskog Manifesta. Nedavno je bio slican clanak zasto treba da stanemo iza Rezolucije UN 1244.Napravimo jedan program istine. Ovakav program usvojimo u Skupstini Srbije. Zapadu pokazimo makar pisane zube.Za ovakav manifest svi glasajmo. Svaki puta kad nas zapad pritisne i svaki put kad se neko od tih Evropljana i Amerikanaca dokotrlja u Beograd da nam prete na ulice izadjimo.
Da im pokazemo da ih se ne bojimo. Nemaju vise pare da nas biju. Stede za Iran i Siriju a i Ocuppy the Wall im kuca na vrata ko babaroga.
Bacimo Cede i Draskovice i sve one koji su potpisali preokret-prevrat i slicne neprijateljske pamflete u kantu za djubre.
Preporuke:
34
4
15 nedelja, 20 novembar 2011 12:01
Milica
Sadržaj traba sažeti u letak i bacati iz avijona.
Da svi znaju. Da se narod orijetiše.
Ubacivati u poštanske sandučiće
Objaviti ćirilicom kao plaćeni proglas u svim novinana, nedeljnim i mesečnim časopisima.
Odakle PREOKRETU PARE, a NE-PREOKRET nema?
Sme li ijedna Ustanova da stane iza ovoga?
Na primer HAJDINOVA kobajagi SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI.
Da PROGLAS zameni nekadašnji Memorandum.
Preporuke:
35
2
16 nedelja, 20 novembar 2011 12:51
Kreativnost američkih lobista...
Tekst je izvanredan, međutim permanentno se pojavljuju defetisti, naravno NATO lobisti, koji nam pokazuju našu " realnost".

Često puta se govori o depopulaciji prisutnoj kod Srba a što jeste problem i albanskoj ekspanziji odnosno azijskom natalitetu a onda sledi zaključak, ko od Srba želi da u srpskom parlamentu ima albansku većinu !!!

Kakva nebuloza, predlog srpske strane kada je u pitanju demokratsko rešenje kosovskog pitanja mora da ide u pravcu, Albanci na KiM da imaju svoje autonomne organe parlament, vladu, sud, multietničku policiju i sve druge institucije koje prate autonomsnu oblast.

To znači da bi Albanci upravljali KiM , pa zašto bi upravljali i Srbijom, neko podmeće kukavičije jaje Srbiji, dakle, KiM odnosno njihovi poslanici ne bi bili poslanici Skupštine Srbije.

NATO lobisti bi recepciju modela iz SFRJ za Srbiju
Srbija bi imala ingerencije spoljne granice, stolica UN, valuta a ostalo na obostranu korist.
Preporuke:
24
1
17 nedelja, 20 novembar 2011 12:59
Anka Krajina
"Treba primetiti da je spoljašnji pritisak na Srbiju oko Kosova postao znatno manji od unutrašnjeg."

Da li je to realna procena? Mislim da taj pritisak nije nimalo oslabio, naprotiv, pojačan je, samo u drugom obliku.
Svedoci smo svakodnevnom ponavljanju zahteva, i to isključivo Beogradu, da dijalog sa Prištinom mora nastaviti, svaki dan pristižu novi ponižavajući ultimatumi oko kanidature za članstvo u EU, koji nisu postavljani ni jednoj drugoj državi.
Srbija je napravila najveću grešku što je pristala na bilo kakve pregovore izvan okvira OUN, bez obzira što je potonja već odavno izgubila kredibilitet.
Ali zato još uvek može i treba da zamrzne daljnje pregovore i postavi svoje zahteve. Dosledno poštovanje Rezolucije 1244, povratak prognanika i njihove imovine, doslednu zaštitu Srba, koji su ostali na Kosovu.
O tim zahtevima nigde ni slova.
I sve više liči na onaj Borin stih "Šta tu ima da se taji, Srbija na rasprodaji".
Preporuke:
25
1
18 nedelja, 20 novembar 2011 13:28
sami
Dali znati vi srbi da ste mali narod slican albanskom. Ja mislim da vi nas mrzite zbog togo sto smo slicni. Dosta sanjarenja da cete povratiti Kosovo , vi zovete djavola jer ako ovako nastavite mnoge majke vase i nase cete zaviti u crno.
Atosarev plan nije dobar za nas ali smo prihvatili ali vi fasisti , dobro razmislite jer pritisak koji cinite albanskom narodu necemo zaboraviti vekovima zaboravljate da ste zapalili celo Kosovo i ubili 12000 ljudi.
Preporuke:
5
47
19 nedelja, 20 novembar 2011 13:50
@ Sami
Vi Albanci funkcionišete u fašističko-boljševičkom ambijentu i indoktrinaciji , najmanje 100 godina ! Demantuj me činjenicama ako nije istina!
Preporuke:
35
3
20 nedelja, 20 novembar 2011 14:37
Bojan
Dobar članak, jasno i koncizno objašnjeno
Preporuke:
18
1
21 nedelja, 20 novembar 2011 14:58
Fristajlo
sami
Dali znati vi srbi da ste mali narod slican albanskom. Ja mislim da vi nas mrzite zbog togo sto smo slicni.

Više nismo; bili smo sličniji, nekad, davno, ali- ni tada nas niste hteli za prijatelje. Sad mi nećemo vas, jer nas izdate u svakoj "gužvi"; seti se ratova.
Uvek ste ih čekali, da uz tuđu pomoć, protiv Srba krenete, i otmete Kosmet, i gubili.
Nismo slični.
A vi opasnu igru igrate. Protiv Srba ne valja igrati takve igre, jer se- gube.
Preporuke:
36
1
22 nedelja, 20 novembar 2011 15:10
Odlična analiza; Kako god da sagledamo, ovo će potrajati..
Pored naravno neophodne promene vlade i slično (što svi znamo, i ponavljamo kao papagaju, pa da vas ne davim), potrebno je učiniti sledeće:

1. Ljudima na KiM-u obezbediti što normalniji život, kao i građevinski materijal za vrlo moguć scenarion koji podraѕumeva neku vrstu invazije. Trebaju izgraditi celi obruč oko sebe, tako da ni pešadija en može prići.

2. Revitalizovati kulturu, kako bi ljudi izbegli beznađe koje je mnoge već počelo da drma. Ne zato što će kultura nekako napuniti prazan stomak, već zato što pruža nadu, i daleko manje košta nego revitalizacija privrede, koja je naravno takođe potrebna. Znači, da se stane na put upropaštavanju jezičke kulture u medijima, samopreziru nekih 'Srba', propadanju muzeja i drugih ustanova kulture (NBS je već obnovljena, ali posle nedopustivo dugog perioda).
I u školstvo se mora uložiti više. I ne slediti strane modele koji ni tamo ne funkcionišu, a kamo li kod nas.

3. Još dosta drugig...
Preporuke:
16
1
23 nedelja, 20 novembar 2011 21:06
Milodan
Šta je zaista kosmetska realnost, pokušava da u svom tekstu odgovori pisac Petar Anđelković upoređujući tu "realnost" sa Mandžurijom, Južnom Osetijom, Abkhazijom, Pridnjestrovljem, Severnim Kiprom i drugim bivšim i sadašnjim banana državama i koje-kakvim protektoratima, sve u cilju da nas "uteši" da đavo nije toliko crn koliko se to nama čini. Koliko je u tome pisac uspeo ne mogu da cenim ali mene utešio nije. Odgovoriću zbog čega:
-Na Kosovu živi 90% Albanaca.
-Od pomenutih Albanaca njih 98% ne želi da živi u Srbiji.
-Preostalih 2% su ili apolitični ili saradnici srpskih bezbednosnih službi.
-Od preostalih 10% stanovništva Kosova oko 5% čine Srbi od kojih oko 60% žive južno od reke Ibar u srpskim enklavama ili mešovitim sredinama a ostalih 40% na području severa Kosova.
-Srbi južno od Ibra su (a šta bi drugo sa nama bilo) su podeljeni tako da pola njih priznaje Kosovo dok je druga polovina prikloljena svojoj matici Srbiji.
-Apsolutno svi Srbi severno od Ibra su "lojalni" državi Srbiji.
Preporuke:
3
21
24 nedelja, 20 novembar 2011 21:12
V.N.
Svaka čast! Odličan članak!
Preporuke:
9
1
25 nedelja, 20 novembar 2011 21:25
Milodan
-Od lojalnih Srbia sa (inače etnički čistog) severa Kosova jedan manji deo ima velike koristi od toga dok je preostali deo ili izmanipulisan ili iskreno vezan za svoju maticu.
-Razlog tome su i vaspostavljene paralelne strukture Srbije na tim prostorima što je stvaralo (lažni) privid suvereniteta Srbije nad tim delom Kosova.
-Država Srbija (pod tim se podrazumeva aktuelna vlast) je time (ne)svesno podelila Srbe na Kosovu.
-Osim toga svoje ekspoziture na severu Kosova imaju bezbednosne službe otuđene od svoje "centrale", zatim, pojedine opozicione stranke poput SNS i DSS.
-Dokaz tome je i tretman administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak u odnosu na preostale prelaze između Srbije i Kosova.
-Stiče se utisak da je Srbiji stalo do Srba na Kosovo koliko i meni do lanjskog snega. Potrda toj (mojoj) tezi su i rezultati dijaloga o rešavanju tehničkih problema Srba na KiM bez jasne strategije, saglasnosti Vlade, potpisanih sporazuma (sve na "časnu reč") i sve u tom smislu.
To je ta realnost.
Preporuke:
4
20
26 ponedeljak, 21 novembar 2011 04:38
lazar
..."da se prihvati realnost na Kosovu" (poseban slučaj)...(!). U startu je trebalo reagovati (nakon bombardovanja), naročito do 2008 god. - desetogodišnji period - kada je rešavan "status", na zahtev Albanaca-Amerike-Evrope "da se prihvati realnost na terenu, - da "realnost na Kosovu" nije objektivna-prirodna, nego je proizvedena pedesetogodišnjim albanskim separatističkim fašizmom i etničkim čišćenjem Srba (600 hiljada prognanih Srba od 1945 god. do danas, statistički)(!). Da se kaže da su Albanci ranije imali svu vlast na Kosovu (država u državi), dobijali nekoliko decenija ogromne fondove za nerazvijeno i zaostalo Kosovo i podsticali enorman natalitet...(!) Zašto ovo Srbija na vreme nije govorila, sa argumentima, nego je ćutala i prihvatala albansku, dirigovanu realnost!? Lično sam gledao na TV izjavu B. Tadića da "Srbija mora da prihvati realno stanje na Kosovu" (!?). Ne tražim da se napada Amerika i Evropa, ali zašto Srbija sakriva albanski separatistički fašizam i etn. čiš.Srba.
Preporuke:
8
1
27 ponedeljak, 21 novembar 2011 10:42
@ Milodan
Nešto si zaboravio, one južno od Ibra "Evropejce" koji sede u Tačijevom parlamentu, razumem te nije ti to bila intencija~~~~ !!!
Preporuke:
6
1
28 ponedeljak, 21 novembar 2011 15:43
Legis
Izvstan tekst, svaka čast. Jasno i argumentovano.
Preporuke:
3
1
29 ponedeljak, 21 novembar 2011 19:47
Milodan @nepotpisani
Nešto si zaboravio, one južno od Ibra "Evropejce" koji sede u Tačijevom parlamentu, razumem te nije ti to bila intencija~~~~ !!!


Jok more. Niste pažljivo pročitali moj(e) komentar(e).

Evo šta sam napis'o:

-Srbi južno od Ibra su (a šta bi drugo sa nama bilo) su podeljeni tako da pola njih priznaje Kosovo dok je druga polovina prikloljena svojoj matici Srbiji.
Preporuke:
2
0
30 ponedeljak, 21 novembar 2011 21:00
Biljana Nikolić@sami
Srbija je svoje mišljenje o fašizmu pokazala kad se Albanija i NDH sakrila iza fašizma kao što se sad šiptari i hrvati sakrili iza NATO i Amerike.

Kosovo i Metohija su otimani od Srbije i UVEK IH JE SRBIJA VRAĆALA. Tako će biti i ovog puta, gledaćemo to zajedno, neko iz raja, neko iz pakla.
Preporuke:
7
1
31 sreda, 23 novembar 2011 02:08
lazar
Milodan: ...Kažeš da na Kosovu živi 90 % Albanaca (5% Srba) koji neće da žive u državi Srbiji , kao i druge zaključke protiv interesa Srba (!). Takve političke stavove zastupaju Albanci i sledbenici SPO sa Vukom Draškovićem (Čedisti i drugi...). Mnogo je cinizma i nedobronamernost u tvom nastupanju, jer kako kažeš, po tvojoj logici (teza, ideja) 90 % Albanaca (jesi brojao, gde ti je statistički popis) "imaju pravo da otmu teritoriju Kosmet i proteraju Srbe" (!?). Oni upravo to rade, već 50 godina. Nemoguće je da neznaš o višedecenijskom iseljavanju (šovinističkom proterivanju) Srba sa Kosova (600 hiljada od 1945. do danas), o "Jugoslovenskoj Platformi o Kosovu" 1987 god - da se zaustavi iseljavanje i omogući vraćanje više desetine hiljada Srba na Kosovu (u Saveznoj Skupštini, predsednik Albanac Ilijaz Kurteši, a preko puta u Pionirskom parku hiljade Srba sa Kosova da se žale na diskriminaciju u Pokraini) (!?). REALNOST na Kosovu je PROIZVEDENA 50-togodišnjim albanskim separat. FAŠIZMO
Preporuke:
1
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner