четвртак, 13. август 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Увод у буну против дахија

Kоментари (57) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 субота, 07 јануар 2012 17:16
морнар попај
Диван текст о поражавајућем друштвеном феномену. О томе је писао чак и један од пропонената овог, садашњег, стања – неки Тодорић (директор – мош` мислити, неког “Центра за Нову Политику“ – питам се, питам, чију?), у данашњој “Политици“, који се, кобајаги, фарисејски такође згража над том ситуацијом. Јадни старац, коме се у том тренутку све пред очима смркло, сигурно је био у праву да се побуни – јер му је потезима државне власти одузето право на преживљавање. Друго је питање да ли је то био прави начин (могао је, не дај Боже, и да убије ону наказу, па шта би онда?).
Препоруке:
84
3
2 субота, 07 јануар 2012 17:50
Nemac
Tu ide Srbija. A ne u Godinu beba. Raznih prica, oko ekonomije, politike i izbora, tzv ljudskih prava, tzv demokratije, tzv raznih ljudskih prava, tzv kapitalizma ili komunizma ili slicnog, u trenutku kada covek nema egzistencije-nema. Zbog istog razloga, neki vazni u svetu su vec u sustini suspendovali svoje ustave.
Препоруке:
74
1
3 субота, 07 јануар 2012 17:59
Сарајлија
Занимљив текст...

Рекао бих да из овог текста проистиче стари проблем да код нас судови не раде свој посао. Ту је цела суштина проблема нашег друштва.

Покушаћу да изнесем своје скромно мишљење...

Ако прихватимо ваш поглед, то би значило да више од трећине становника Србије има право да примењује силу и да крши закон због свог тешког материјалног, социјалног или било ког другог положаја. Са тим се не бих сложио.
Закони треба да се доносе по мери човека, по мери нашег друштва узимајући у обзир реалне параметре. Нажалост, ми доносимо законе којима се додворавамо ЕУ а не грађанима који су у суштини извор те власти.
Што значи да је одговорност на владајућим структурама које такве законе и доносе. Са друге стране, грађани су изабрали ту власт и имају одговорност према том свом избору. Ако им се не свиђа, ускоро ће имати прилику да изразе тај свој став.
Да будем сасвим јасан, ја желим да свако од нас се осећа безбедно како у свом дому тако и на улици, у шуми..парку,обали...
Препоруке:
16
45
4 субота, 07 јануар 2012 18:08
Сарајлија
2. И уопште ми се не свиђа што много грађана носи лично наоружање с собом. Што су људи агресивни и сами истерују неке своје правде песничењем оних других (због погледа) или због неког покрета...из било ког разлога разложног или не. Ја желим да се то заустави. Али решење није да и ја купим оружје него да својим избором захтевам да судови раде и да само судови својим одлукама могу да кажњавају некога. То у наставку значи да полиција ће примењивати силу довољну да мени..или неком другом стави лисице. И то је све. Одузимање моје слободе је казна која ме чека.
У наставку, бити мали или велики предузетник је регулисано такође законом. И колико је неправедно и незаконито да неко изгради зграду где му се ћефне само зато што он тако жели, тако и на малом, не може неко да продаје робу на незаконит начин. Ту онда наилзаимо на други проблем, зашто су високи намети за ситне продавце а скоро никакве за велике. То је опет проблем власти и избора.
Препоруке:
16
45
5 субота, 07 јануар 2012 18:19
Сарајлија
3. Не може се немоћ или грешка грађана који су изабрали ову власт да се правда тиме што је деда потегао нож на комуналце.
Што се тиче нас осталих, међу нама треба да постоји солидарност и ни једна власт не може да утиче на њу. Ми се нисмо окупили за све ове године у великом броју и на тај начин исказали ту своју солидарнот са грађанима који немају, који су понижени, обесправљени, уништени. Зар није било лакше да ми сви заједно прошетамо сат-два испред зграде владе, можда бисмо на тај начин спречили да деда буде малтретиран а и да он покуша да угрози живот двојици младића који можда имају тек основане породице. Ми имамо право на тај израз незадовољста али тај израз никако не може бити са ножем у руци.
Ја прихватам свој део одговорности да нисам довољно учинио за раднике широм Србије који су обесправљени и уништени. Нисам довољно учинио за све велике људе које смо заборавили. Нисам се довољно борио за своју и нашу слободу. То је оно што жели да сви поправимо у овој години!
Препоруке:
20
40
6 субота, 07 јануар 2012 18:22
Srbin sa dna kace
"Ал' је рада сиротиња раја,
Која глоба давати не може,
Ни трпити Турскога зулума;
И ради су Божиј угодници,
Јер је крвца из земље проврела.."

tek da se podsetimo šta nam kaže naša arhetipska svest.
Препоруке:
79
2
7 субота, 07 јануар 2012 19:12
Марио Калик
Похвала аутору за текст! Врло је важно експлицитно указивати на овакве појаве у нашем друштву и анализирати их на исправан начин, што је аутор и учинио. Ово друштво се распада од социјалне неправде, и надам се да ће оваквих аката побуне бити још више. Само што уместо нејаког старчића који се ножем брани од вишеструко опремљенијег и јачег противника, треба да наступи моћна и велика самоорганизована група потлачених пред којом ће снаге државног насиља да положе оружје.

Заиста, много шта личи на "Почетак буне против дахија". Имамо кнезове који нису ради кавзи (властодршци), Турке изјелице (окупатор), и сиротињу рају која глоба давати више не може, ни трпети турскога зулума. Овај старчић више није могао давати глоба држави, а и народ све мање може да поднесе социјални и национални зулум окупатора.

Један анонимни припадник потлачене и понижене раје одбио је да га легитимишу органи државе која је изгубила готово сваки легитимитет, социјални нарочито. На насиље је узвратио силом.
Препоруке:
80
2
8 субота, 07 јануар 2012 19:12
Марио Калик
Може ли неко то право на самоодбрану да му оспори?!

Подсећам овде на Хобса, пошто се аутор сасвим исправно позвао на природно право: "Природни закон, lex naturalis, јесте известан пропис или извесно опште правило до кога се разумом дошло, а по коме је забрањено човеку да чини оно чиме се уништава живот или се одузимају средства за одржавање живота и да пропушта оно чиме би, по његовом мишљењу, живот најбоље могао да се одржи.

Од природе, сваки човек има право на све – Због тога, опште правило разума, тј. основни природни закон, говори да сваки човек треба да тежи за миром све дотле док се нада да ће га постићи, а кад не може да га добије, да може тражити и употребити сва средства и све користи рата. Први део је основни закон природе: тежити миру и одржавати мир, а други део је највише природно право: бранити се свим могућим средствима".

Овај човек је тежио миру, тј. хтео је на миран начин да реши свој егзистенцијални проблем. Није пљачкао или убијао да би преживео.
Препоруке:
68
3
9 субота, 07 јануар 2012 19:13
Марио Калик
Једини његов "грех" је што је, у време празника када се сасвим логично повећава тражња, продавао ван места који је држава прописала. Државу наравно не занима како ће он да преживи и има ли на прописаним местима довољно простора за робу коју народ потражује. А полиција је ту да штити неправедне законе који те прво избаце на улицу, а затим ти забрањују да на улици преживиш. Да ли нам онда уопште може бити спорна Марксова теза да је у класном друштву држава, са својим апаратом силе, оруђе владајуће класе које служи израбљивању потлачене класе?

Овај старчић има право на живот и елементарну социјалну сигурност. Полицајци су прекршили природни закон који забрањује одузимање средстава за одржање нечијег живота. Пошто је тиме угашена старчићева нада да на миран начин може решити проблем свог опстанка, он је искористио највише природно право: бранити се свим могућим средствима.

То се увек и с правом дешава када људи више немају шта да изгубе осим својих окова...
Препоруке:
77
2
10 субота, 07 јануар 2012 19:13
Даг
Савршена анализа моралних вредности српске епске традиције која се данас грубо одбацују и исмевају од стране сподоба попут поменуте величине и сличних "громада".

Наравно, наличје те златне медаље је рајински менталитет проистекао из истог историјског искуства. Ипак, најгоре су "потурице" или компрадори.

А власт, ова као и свака, бездушна, незасита, лажљива, силеџијска. То се уклапа у српско историјско искуство. Власт имитира оне изнад себе, од чијег новца зависи.

Слика старчића који подиже буну постоји у "Осмеху Краљевића Марка" Маргарете Јурсенар. Старчић кога на свадби нападају силеџије био је Краљевић Марко.

То су универзалне (транскултуралне) поруке. Честитке аутору чланка!
Препоруке:
55
0
11 субота, 07 јануар 2012 19:14
Бране
Браво за идеју! Дубоко верујем да је у праву.Самлеће га политичка мафија, свака част за храброст и треба промовисати такав карактер.Има у Србији здраве и духовне снаге за подршку.Требају нам медији...требају нам поштена ТВ и поштен радио.Радити на томе...Кримонал је у врху, криминал је масован.Није лоповлук решење за Србију, лоповлук у Србији одговара империји да стави тачку на агресију и уништи дух, традицију и морал као исконску вредност продуховљеног живота на планети...Мир божији Христос се роди!
Препоруке:
47
1
12 субота, 07 јануар 2012 19:17
boban
Odlicno sastavljen tekst.
Policajac je snazno gurnuo dedu.Srbin u uniformi gura dedu Srbina ,koji prodaje bundeve.Zalosno,odvratno,mizerno.Ogavno.Sta ce nama neprijatelji!?Sta ce nama drzava?Da bi Srbi na polozaju mogli da guraju i ponizavaju obicne ljude.
Zivim na 3 kontinenta i mogu reci da me najgore tretiraju u rodnoj Srbiji.Drzavni sluzbenici,neljubazni,bahati,arogantni.U drugim zemljama vecinom veoma ljubazni.Guranje je nezamislivo.
Препоруке:
64
1
13 субота, 07 јануар 2012 19:25
jututunac
dovoljno je da sam video da je "policajac" prvi gurnuo i udario u prsa duplo starijeg coveka od njega!
Dovoljno da se drama razvije...
Neskolovana policija koja, umesto da prijavi neko nedelo, sama presudjuje!?
Ko ih vodi, meni nije ni cudno.
Pravo policajca da prijavi nezakonitu prodaju je jednako pravu prodavca da ga tuzi za fizicki napad, naravno, u ovakvom sudstvu to pravo i ne postoji i ne treba gubiti vreme i novac po DS sudovima.
Ako pitate policajca zasto je to ucinio mozda ce vam reci "u moju ulicu si dosao da bespravno prodajes?", carobna recenica koja dovodi do nagrade i dorucka sa ministrom...
Препоруке:
75
1
14 субота, 07 јануар 2012 19:37
Byakuya-sama
@Сарајлија

Valjda pišete komentar iz Sarajeva?, u osnovi nijednog od vas ne bih ni pustio da kroče u Srbiju, idite vi nenaoružani po Sarajevu, pa vodite ljubav sa svojim zemljacima.

@autor
Pozitivno pravo postoji da bi ograničilo ne primenu sile, nego da određuje kad se može primenjivati.

Ako se(kao što je danas slučaj) uvede (neo)liberalizam,a koji nije civilizacijska tekovina, nego zamaskiran zakon džungle, onda je potpuno normalno da ljudi kako počinju da shvataju da su pravila ''relativna'', a u ''džungli'' nema pravila na koji način smete nekoga da pojedete(ili budete pojedeni).

Prirodno pravo je nastalo kao želja ljudi za prelaskom iz ''džungle'' u civilizaciju, i naravno kao prelaz, omogućava ljudima izbor, ili će se boriti za civilizaciju, ili će se vratiti u džunglu i tamo boriti(malo gadnije borbe) sve dok se ponovo ne vrate u onaj trenutak kada će zatražiti civilizaciju.
Препоруке:
14
26
15 субота, 07 јануар 2012 20:10
Konobar
Polako, ali sigurno idemo prema onome sto je docekao francuski "Kralj Sunce" kada je izbezumljeni narod poceo da puni korpe glavama aristokratije ispod masine doktora Giljotena. Srpski prevareni narod kada krene dobro ce proci samo onaj koji uhvati avion na vreme.
Препоруке:
60
2
16 субота, 07 јануар 2012 20:19
Марко Радовановић
Апсолутно се слажем са свим написаним. Само имајте на уму да је ово случај који је снимљен и објављен, а ко зна колико их се још десило, или чак дешава управо у овом тренутку. Не мора то да буде сукоб са комуналном полицијом, могу да буду контролори у градском превозу, свакакви инспектори, извршитељи и слични "зулумћари".
Препоруке:
56
1
17 субота, 07 јануар 2012 20:20
Сарајлија
@ Byakuya-sama

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ :)
Препоруке:
33
1
18 субота, 07 јануар 2012 20:50
Енавлион
"Сарајлија",

... није он био НАОРУЖАН, већ му тај нож служи да сече бундеве муштеријама.

Ипак има разлике ако носите нож зарад зла или да вам користи нечему. Или су сви ножеви (пред)"виђени" за клање?

Мало сте параноични? Немојте.
Препоруке:
43
2
19 субота, 07 јануар 2012 20:58
Радосав
@Сарајлија:
Било би веома корисно да пре него што се одлучите да у свом маратонском коментару изнесете своје унапред утврђено мишљење, најпре прочитате чланак и покушате да схватите "шта је писац хтео да каже". Веома лоша пракса је најпре писати коментар а онда прочитати чланак.
Препоруке:
31
2
20 субота, 07 јануар 2012 21:04
Владимир Ђилас
Има много људи на ивици. Неки заврше у затвору, неки у лудници а неки два метра испод.
На жалост, далеко смо од неке грађанске побуне, јер је огромна већина народа умртвљена, апатична и неактивна. Побунимо се само када нас лично ухвати "машина".
Препоруке:
48
1
21 субота, 07 јануар 2012 21:05
Dragan
Da, tekst je dobar, i u komentarima ima dobrih "amandmana" na tekst :)))... pa ne bih dodavao...

Nego, mene zanima koji je epilog, šta je bilo sa ovim starcem. Zna li to neko?
Препоруке:
32
0
22 субота, 07 јануар 2012 21:38
Сарајлија
@@@@
Имао сам искрену намеру да отворим једну расправу на ову тему - о односу државе према појединцу и обратно.
Можда грешим што доживљавам нашу земљу као истинску нашу а не Тадићеву или Динкићеву или некога другог ко ће доћи на власт. Устројство наше државе је наше устројство. Исто тако, наша права и обавезе су наша права како друштва према нама као појединцима, тако и нас према друштву. Из тога произилазе различите улоге у том друштву.
Моји коментари су се односили на принципе функционисања друшта а не једног појединачног случаја. Моји коментари обухватају и Србе на КиМ, незапослене, понижене војнике, одбачене и коначно и случај овог деде. Желим да грађани могу да се ослоне на систем ,задовољење правде и своју личну заштиту. Да не морају да се сами бране, сами сналазе...сами пресуђују. Дакле, ја желим да се промени комплетан систем где ће људи осећати ту правду. Одговорност је на грађанима да тај систем и промене, ако га желе.
Препоруке:
34
1
23 субота, 07 јануар 2012 21:55
jututunac
@Vladimir Djilas:...siguran sam da i ovi na vlasti citaju Njegosa iako ne vole njegovo delo.
Istrgnu iz konteksta, ako tako mogu da kazem, i rade to sto rade po onim stihovima :
"...pleme moje, snom mrtvijem spava..."
...i osecaju se lagodno i nadmeno.
Препоруке:
22
1
24 субота, 07 јануар 2012 22:20
ljubomir
epilog
-starac posle privođenja u MUP
-sutradan prodaje na drugoj divljoj lokaciji i ruži pogled gospodi iz vlasti
-starac nema penziju
-3 nezaposlena deteta
-komunalni policajci buržoazija (Jake privatne firme)
-komunalci se još smestili na budžet da kaplje
-pre nego što ih je partija uniformisala problematične osobe, više puta privođjene , ...
Препоруке:
41
0
25 субота, 07 јануар 2012 22:26
veca vestica
Tekst kao tekst je samo "amortizer"koji ima da predupredi kada bi bilo,sta bi bilo.Pisac teksta zna da smo kao narod KMETOVI,a koliko je poznato KMETOVI se ne bune.Bilo je kroz istoriju nekih"tankih"pobuna KMETOVA,a isto se zna kako su pobune zavrsene.Nasa"vlastela"to je dobro proucila i zato se ne uzbudjuje mnogo.Stotine hiljada ljudi je izgubilo posao,pa ko se bunio.?Ali smo kao narod naj "jaci" u pesmama,tu je kljuc podanicke svesti.
Препоруке:
23
3
26 субота, 07 јануар 2012 22:31
Влада Канада
У потпуности се слажем са ставовима из чланка, али мислим да није време за филозофске анализе и мишљења, јер времена више нема. Време је за активну борбу и отпор империји и београдским керберима, који су окупирали Србији и од Срба покушавају да направе безличне робове. Мора почети борба и отпор против НАТО окупатора и њихових слугу у свакаквом облику, на сваком месту, на сваком месту, без престанка, до краја, до потпуне слободе, до њихове нестанка са свих српских простора. Бог је слободу наменио људима, а ропство није наменио ни животињама, јер су сва жива бића Божија, његова. Само Слобода Србе Спасава. Само борбом можемо доћи до слободе и свога спаса, а преко тога и до Бога. Слободу и Бога заслужују само они који се сваког божијег тренутка боре за њу са Њим у срцу. Само таквима Бог даје спас. Ајмо, Срби, будимо на страни Бога, као што су били наши славни преци, бранећи је својим животима, без сузам без жаљења, јер нису сматрали свој живот вредним без Слободе.
Препоруке:
33
0
27 субота, 07 јануар 2012 22:31
Anka Krajina
Protest u Nišu nakon prebijanja uličnog prodavca

U znak podrške zbog torture nad uličnim prodavcima u Nišu od strane komunalne policije, Sindikat prodavaca je najavio da će u utorak u 12 časova održati ulični protest ispred glavne zgrade Policijske uprave u tom gradu.
Sindikat je osudio "zversko" prebijanje građana Niša, ukazujući da je policija time prekršila svoja ovlašćenja.
"Građani Niša više neće trpeti ovakva maltertiranja koja se dešavaju, posebno nad uličnim prodavcima koje svakodnevno maltretiraju komunalni policajci. Sindikat prodavaca traži hitno puštanje na slobodu uličnog prodavca koji je pretučen i uhapšen, i svoj zahtev iznećemo i na protestu u Nišu"

Radio 021, 2.1.
Šta je dalje bilo ne znam. Nije "vlast" za svakoga.
Препоруке:
35
1
28 недеља, 08 јануар 2012 00:13
г. а. печорин
"Све природа снабдјева оружјем

против неке необуздне силе,

против нужде, против недовољства;

остро осје одбрањује класје,

трње ружу брани очупати;

зубовах је туште изострила

а роговах туште зашиљила,

коре, крила и брзине ногах!" (Г.В.)
Препоруке:
13
1
29 недеља, 08 јануар 2012 00:43
Зоран
Превише филозофирања у тексту. Колико сам видео снимак, а не тврдим ни да сам добро видео ни да је све снимљено нити да је све објављено, човек је одгурнут од стране лица које обавља дужност и то из чиста мира. Полсе тога је извадио нож. У датим околностима то је било непотребно, кажем опет колико сам видео.

То даље значи да ту нема никакве филозофије, него једноставно није у реду што је гурање кренуло од стране власти, па и овај има право да се брани.
Препоруке:
20
3
30 недеља, 08 јануар 2012 02:07
Андреј
@Зоран

Аутор текста је показао да ту итекако има филозофије, а учинио је то in flagranti, те Вашу опаску могу да разумем једино као спој игноранције и класне фрке.
Препоруке:
6
0
31 недеља, 08 јануар 2012 07:25
Đorđe
Sigurno ima mesta za filozofiranje, tj. ozbiljno razmatranje problema, jer se na taj način pokazuje da ima ozbiljnih i obrazovanih ljudi koji su spremni da svoje intelektualne sposobnosti postave u odbranu onog običnog i svakodnevnog čoveka, među koje spadamo svi mi i sa kakvima živimo i susrećemo se svakog dana.

To, naravno, nije jedina i dovoljna odbrana.
Препоруке:
8
0
32 недеља, 08 јануар 2012 09:53
Aleksandar Obrenovic
Slazem se sa teorijom o postojanju i postovanju drustvenog dogovora izmedju vlasti i naroda (poucan primer kosovskih albanaca).
Ono sto je problem sa ovim tekstom je sto u njemu nije navedeno ni jedno objasnjenje, nije dat ni jedan argument u korist tvrdnje da je taj dogovor prekrsen u konretnom slucaju starca na pijaci. Pozivanje na empatiju, iako imam puno simpatija prema prodavcu, nije dovoljno da bi potvrdilo da je drustveni dogovor prekrsen.
Препоруке:
1
9
33 недеља, 08 јануар 2012 10:27
zakeralo
U redu je ovo sve - ali... manje epike, vise jezgrovitosti!
Prvo, svaka SILA brani potlacenom pravo na pobunu.
Drugo, svaka SILA je samo SILOM oborena.
Trece, tu se uvek i javljao problem - svi "novi" se vrlo brzo OSILE.
I tu dolazimo do nase situacije. Nemanjici, pa Turci, pa onda, manje vise, poslednjih 200 godina (ne)uspele pokusaje a) germanizacije b) rusizacije c) jugoslavizacije
Stanovnistvo needukovano, funkcionalno nepismeno, instant urbanizovano, kultura samo popularna.
I onda je sad to "poravnao" globalizam.
Pitanja:
a) protiv koga se pobuniti? (nema konsenzus)
b) za STA se pobuniti? (nema konsenzus)
c) sta posle? (nema ni K od konsenzusa)
d) kako spreciti da se ponovo vratimo na tacku a) u buducnosti? (o tome ni nema intelektualnog kapaciteta da se razmislja).
Moje misljenje:
a) elita ne mora da se eliminise da bi se vladalo zemljom. Dovoljno je da se gurne u dekadenciju.
b) narod je sledi.
A vampir tito/jugoslavija nas ubi.
A Bog kao Bog, cuti i gleda.
Препоруке:
15
1
34 недеља, 08 јануар 2012 11:05
Danilo
Vrlo zanimljiv slucaj i dobra analiza autora.

Cinjenica je da se na snimku vidi da se covjek koji je prodavao tikve,poslije upozorenja,htio povuci i vec je robu spakovao u auto.U tom momentu policajac ga gura i izaziva incident.
Gledano onako povrsno,bez ulazenja u dublju analizu,mozemo reci da se radilo o primitivnom policajcu koji je sklon nasilnim reakcijama prema gradjanima.Nema drzave u kojoj nema takvih policajaca,koji ponekad i odgovaraju za prekomjernu upotrebu sile,ali to nije problem za jednu demokratsku i uredjenu drzavu.

Medjutim,problem Srbije se nalazi u samom vrhu vlasti,koja nema osjecaj ni za narod ni za drzavu, gdje negativne pojave cvjetaju,od korupcije do raznih zloupotreba drzavnog polozaja do najvecih lopovluka sto se svakodnevno moze cuti.
Dakle,gradjanin je prisiljen da se sam snalazi za koru hljeba.
A,sta ce tek reci srpski narod na KosMetu kojeg drzava Srbija izdaje i predaje u,krvave do laktova,siptarske ruke.

Da,vrijeme je za bunu protiv dahija.
Препоруке:
21
0
35 недеља, 08 јануар 2012 11:21
@mornar popaj
Није то неки Тодорић.
Него всоки дужносник Чедине партије, који је, као такав, "незавсни интелектуалац и аналитичар" миљеник свих медија.

*
Година 2001-а. На ТВ гостују Визионар и Божа. прете да ће укинути сиву економију.
Водитељ пита: а како ће преживљавати ти јадници?
Визионар каже: Па, радиће у фирми. неће бити незапослених.
Сви ће да раде и буду богати, неће бити потребе да нешто шверцују...

Збиља, ниус били незапослени његови пајташи: Коле, Чуме, Чеда, Крмивоје, Влаховић, Рашета, Миловановић...
Препоруке:
20
0
36 недеља, 08 јануар 2012 11:50
Ko su dahije?
Ako pod dahijama podrazumevate policajce, inspektore, sudske izvrsitelje, kontrolore u gradskom sobracaju i druge ,,zulumcare'' kako ih naziva g. Radovanovic, onda ste na pogresnom putu. To je poziv na pobunu ne protiv ,,dahija'' i ,,zulumcara'' nego poziv na anarhiju, bezvlasce i haos, gde svako mozze da odmerava ,,pravdu, prema svom cefu i svojim shvatanjima pravde. Bas lepo razmisljate i predlazete, gospodo takozvani borci za pravdu i prava gradjana.
Препоруке:
7
16
37 недеља, 08 јануар 2012 12:05
Бели Орао
У време када се косило два актера прекопају пут у једном селу на истоку Србије.Разлог? Мештани другог села нису давали прикључак за воду својим комшијама. Класика.Два дана мештани села које је имало воду су ишли около(по њивете),све док није дошао Милицајац(велико М)и благо замолио(да не падне ћотек,тепање или како хоћете)актере да врате пут у пређашње стање.Није било гуркања,затварања простора и сл.Само блага реч.Наравно да су Чика Миле и Пера одмах решили проблем са две лопате.
Зашто све ово пишем?Између осталог и због Џајића.Замислите када ће полиција Бразила театрално да хапси Пелеа?Вероватно никад.Пеле је прославио бразилски фудбал.Пеле је на опроштају звао СФРЈ због Џаје,а не због политике.Управо због политике је Џајић апшен пред камерама,а свако има свог Џајића, који је за ове пандуре онај деда.
У праву је и онај који каже па неће ваљда свако да вади нож по улици јер онда би могао уживо да буде снимљен филм Банде Ниша, али ипак пандури па још тромесечни су далеко од оног М.
Препоруке:
13
1
38 недеља, 08 јануар 2012 12:09
Ђука
Свака част на тексту господине Маслаћ. Изгледа, нажалост, да заиста долази време када ће класна борба бити оправдана природним законима.

Напомена :
Тешки сам анти-марксиста и више свет гледам Ничеовим очима.
Препоруке:
9
1
39 недеља, 08 јануар 2012 12:12
Микула Мали
Чудо је какви смо то људи постали.Стално подржавам захтеве полиције кад штрајкује свестан како их је власт довела у позицију проституисања са правдом.Сад испада да штрајкују јер их власт не плаћа довољно за заштиту од сопственог народа којег су довели у овакво стање као овог јадног човека.А таквих је изузетно много и на свим нивоима!Мали Ђелић је на време почео да пакује кофере!
Препоруке:
11
1
40 недеља, 08 јануар 2012 12:30
Ђука
"Ниједна тиранија не може да постоји и опстане без полицијских снага. То су људи који спроводе "закон" и кажњавају оне који слободно мисле. Те полицијске снаге се само другачије зову када се шаљу у иностранство да тамо оперишу унутар територија других држава. Њихова функција је дакле иста, мада се другачије називају (полицајци=војници).

Зато полицајци морају да буду регрутовани из таквог дела популације грађана који су брутални, а опет ипак "мало" интелектуално ограничени, како би могли да изврше свако наређење без размишљања."

Дејвид Лејн
Препоруке:
11
1
41 недеља, 08 јануар 2012 13:27
G
Брана Петровић:

Милицајци,
кршни момци
умној патњи нестасали...

*
С тим што су њега у улици Риге од Фере приводили јер је у боемском трансу кршио јавни ред и мир, а на овога су насрнули јер им је то био политички задатак..
Како сме да продаје тикве?
Зар оне нису намењене искључиво као реквизит за стари српски обичај "Ноћ вештица?"
Или није наш обичај? Можда смо га усвојили у јевропском пакету?

Осим тога, семе тикве може да падне на земљу. Па да никне. И да процвета.
А кад тикве процветају, то не воли ова власт, црвена, којој је жута боја само камуфлажа.
Питајте Драгослава Михаиловића, не Дражу него књижевника.

Значи, дотични сељак је директно вређао народну власт.
Зато, удри припадниче народне власти ову сроску реакцију!
Препоруке:
11
0
42 недеља, 08 јануар 2012 15:35
Poziv na pobunu
Smatram da je tekst koji su pojedini citaoci nazvali divnim, stetan i da predstavlja zamenu teza. Autor je, koliko sam razumeo, istrgao jedan mozda i pogresan gest policaijca koji je gurnuo nesrecnog starca da bi na tome zasnovao celu pricu o potrebi pubne protiv ,,dahija''. Sta to znaci? Da li time podsticete zlocince koji pljackaju banke da pucaju na policajce i ubijaju ih? Da li time podsticete huligane (najblaze receno) da guraju policajcima zapaljene baklje u usta a zatim trazite pravdu za pocinioca? Da li pozivom na ,,bunu protiv dahija'' i ,,zulumcara'' kako pojedini citaoci nazivaju organe reda, podsticete huligane da tuku kontrolore u gradskom saobracaju, napadaju vozace autobusa i kamenuju vozila? Prekoracenje zakona od strane organa reda nije dopustivo, ali je poziv na pubunu protiv ,,dahija'' opasan i drustveno stetan. Autor i pojedini citaoci svojim prilozima daju pogresne i stetne sugestije.
Препоруке:
5
20
43 недеља, 08 јануар 2012 15:53
jututunac
@poziv na pobunu: i vi gospodine zameniste teze bez da vam obrazi pocrvenese.
Ko je ovde branio kriminalce?
Da li vam starac lici na kriminalca i da li je kriminalac?
Препоруке:
15
1
44 недеља, 08 јануар 2012 18:28
МР
Хвала нспм што доноси овакве чланке. Аутор је све рекао и тешко га неко може допунити. Без љубави, без саосећања и без разумевања за положај својег ближњег ми нисмо нико. Употреба силе и презрења према слабијима је грозна ствар. Друштво које такве ствари одобрава или игнорише почива на неправди.
Препоруке:
7
1
45 недеља, 08 јануар 2012 19:02
Турас
"Мир Божији,Христос се роди"Када ова реченица заживи у нашим умовима,тада неће бити неправде на нашим друмовима.Тако је и са марксизмом који прихватам као хришћанин. Господин Калик је велики зналац и овом приликом га поздрављам и одајем признање његовим коментарима.Разликујемо се (можда)што сам ја за активнији наступ против репресивне власти у Србији.Наравно да морамо се организовати али тако да нам жутаћи немогу натоварити "нацизам"или некакву другу,за народ прихватљиву лажу.Али признајем да је данас нажалост тешко у Србији организовати прогресивне и праве људе.Такође сам убеђен да се нешто мора мењати у скорије.Поздрав свима НСПМ куцачима.
Препоруке:
5
0
46 недеља, 08 јануар 2012 19:11
Слободан
Да смо стварно у тешкој кризи, на коју морамо бити опомињани, доказ су два изванредна текста; оба су имала за ПОВОД појединачне судбине у "сукобу" са "социјалним околностима": трагедија породице Поњигер и сада ово! Оба појединачна случаја су била само ПОВОД за разматрање ОПШТЕГ социјалног стања и изванредно духовитог и побуђујућег образложења права на протест и позива на социјални отпор.
Препоруке:
4
1
47 недеља, 08 јануар 2012 21:14
птт
Одличан чланак. Стоп. Тема актуелна. Стоп. Да ли да изађем на улицу - с' топ?
Препоруке:
9
1
48 недеља, 08 јануар 2012 21:27
коментатор@ poziv na pobunu
Колега, а да нисте ви случајно свратили овде са сајта Блица или Б92. Тамо су коментари таквог (вашег) типа врло чести. Углавном емотивни, без познавања било какве правне, филозофске, научне итд, проблематике.

Али, ево вам кратак упут (врло мали део) у оно о чему је овде реч:

НПР.

- Милова критика патернализма и идеје о ''добром деспоту''
- Џон Лок "Две расправе о влади"
- итд...

Даље ћете се снаћи и сами.

П. С:

Ако неко од колега жели да помене још којег мислиоца нека то и учини. И мени би било драго да видим ко би шта додао.
Препоруке:
4
1
49 понедељак, 09 јануар 2012 09:49
pedjauae
Siroti deda sa snimka nije nicim zasluzio da ga siledzija u uniformi maltretira, i imao je svako pravo da se brani najbolje sto moze. S obzirom na godine i broj "ucesnika" (dva na nejakog starca) nozic za secenje povrca izgleda poprilicno bezazleno.

Nadam se da su ta dvojica koji su prvo maltretirali pa posle i pretukli dedicu ponosni na svoj "veliki doprinos u odbrani evropskih vrednosti'. E jadnici!

Sto se dedice tice, ako kojim slucajem cita ove komentare - svaka ti cast starino, drzao si se junacki i drzi se i dalje, ima od tebe sta da se nauci.
Препоруке:
4
0
50 понедељак, 09 јануар 2012 11:33
exp
ja bih o naoruzanim komunalcima. prvi njihov zadatak trebalo je da budu "racije" u vozilima GSP. najzad obracun sa teskim kriminalcima, mafijom bez karte koja iz temelja podriva ... (upisite sami). i zasto bi GSP placao svoje organe, kad to moze iz naseg dzepa. ako nista drugo, mene su suzbili. vise se ne svercujem, idem peske.
najavljena je i borba protiv pasa bez propisane opreme. (interesantno, macke niko ne pominje!) evo, dan-dva posle nove godine, komunalci uhvatili (obicno idu u trojkama) jednog nepropisnog, na povocu, ali bez korpe. a-ha, kazu oni. zaboravio sam u zurbi (izmedju dve kanonade petardama, snage topovskog udara, u strogom centru grada), a moram da ga izvedem, ne moze da izdrzi, a plasi se nenormalno. aha, kazu oni.
bombardovanje petardama traje negde od svetog nikole, uglavnom u parkovima oko skupstine, primirje se ocekuje posle 13. januara. naravno, ni govora o slavlju, jer kad pukne u tri ujutru, to je samo uznemiravanje gradjana. dakle, nista komunalno.
Препоруке:
4
0
51 понедељак, 09 јануар 2012 12:02
exp - jos jednom
da li se neko od vas poslednjih godina obratio policajcu, racunajuci i komunalce, da ga, recimo, pita za neku ulicu. kladim se da nije. delom zato sto doticni najverovatnije pojma nema o svom gradu, a vise zbog odogovora na pitanje: sta mislite ko ce kome da se skloni na uskom trotoaru! vise se ni vicevi o njima ne pricaju.
sto se tice nesrecnog prodavca, "potencijalnog ubice" u pokusaju da uhvati ulicni korak s kapitalizmom, slucaj je apsurdan, groteskan... (molim, dopunite sami), zato sto je tih dana objavljeno da oko 50.000 firmi ne izmiruje obaveze prema drzavi.
cifra je oko sedam milijardi evra, nesto manje od godisnjeg budzeta. ministarstva trose nenamenski, a po putovanjima u inostranstvo, u srbiji nije bilo skuplje vlasti (ovo je samo vrh ledenog brega). tu je i biser - drzava duguje samoj sebi (struja, komunalije, grejanje...)! i sta drugo da rade organi nego da privode po autobusima i tramvajima, kucice po parkovima i prodavce bundeva u centru grada.
Препоруке:
4
0
52 понедељак, 09 јануар 2012 13:08
Лаповац
За Закерала
Скоро да сам се у свему сложио с тобом, осим предзадње реченице. Е сад ако си старији од 50 год. и ако си живео у тој Југославији барем тридесетак година, има смисла полемисати о том времену. Да се разумемо, и сам сам и тада и сада имао пуно примедби на тај систем, али ово сада је и сам видиш баш много језиво. Око негативне улоге Југе на потоње догађање морамо прво да дођемо до конзесуса да ли је све то баш индуковала Она или нам је више брутално наметнуто. После тога можемо да идемо у ширину и полемишемо око свега осталог. Ту је негде и твоје питање и шта после, јер су нам УБИЛИ и сваку помисао на нешто још мало боље. Извини, најежим се и реагујем на свако помињање Југославије на контекст садашњег мрака, посебно ако то долази од млађих људи који нису имали искуство живота у тој макар је називали творевини. Као да је ова творевина од ЕУ имало боља, па ипак многи хоће и по сваку цену да нас натерају у њу, убеђују нас да нема боље.
Препоруке:
4
0
53 понедељак, 09 јануар 2012 13:31
Drvo Sjeca
Tekst je dobar.
Ja ovako gledam na ovo. Drot je gurno djeda i djed je kroz suze potegao stari ofucani noz koji je tup ko kramp. Greska djeda je bila sto je potegao noz. Velika greska, a razlog je sto ce vlast ovo iskoristiti u svoju korist. Da djed nije potegao noz za ovo ne bi ni culi. Pogledajte kako su starog djeda prikazale medije. Pa o njemu su vise napisali negativni stvari nego o Taciju i onog grupi siptara sto su priznali brojna ubistva srba.

Najzalosnije je to sto su mediji brze bolje prikazali djeda kao siledziju a drotove kao zrtve. Nekada je vlada imala javni servis a opozicija je koristila ostale medije. Danas svi mediji rade za drzavu. Zasto? Zato sto su ovi mediji u vlasnistvu oni koji su promjenili onaj i napravili ovaj rezim. A mi ce mo da plivamo dok se ne udavimo. A onog nacelnika policije moze biti sramota za izjavu koju je dao. Kao nije citav snimak pusten u javnosti jer da jese onda bi vidjeli kako je deda bio "nasilan". A prolaznici gledaju i cute.
Препоруке:
6
0
54 понедељак, 09 јануар 2012 19:28
thinking maize@ о ауторовим тезама, "Сарајлији", "veci veštici", "zakeralu" и о још понекоме и о још понечему
Даме и г-до, аутор у Уводу напомену да постоје две правне теорије уређења државе и друштва: 1) друштвеног уговора, 2) природног права. Он тврди да је наш правни систем, а и историјско искуство засновано БАШ на ПРИРОДНОМ ПРАВУ, где грађанин ИМА право побуне против ЗЛОУПОТРЕБА ВЛАСТИ! Па, иако је у конкретном случају ПОБУНА овог чиче мало анархична, није "умивена" и у складу са "ЕУ-ропским" "принципима", не значи да је мање оправдана! Наш народ каже да "кад трпило пукне", ЗНА СЕ ШТА ДОЛАЗИ! Представници "власти" би морали да се ЗАМИСЛЕ над тим! Протести неће бити овако ИЗОЛОВАНИ, већ ће бити БАР као на "Паради срама", па "ко преживи, причаће"! Сам сам присуствовао КУКАВИЧЛУКУ "представника закона" 5-ог октобра, којима смо СПАШАВАЛИ животе од РАЗЈАРЕНОГ НАРОДА! А знамо да је Милошевићев систем био "мила мајка" спрам ОВИХ! Зато ТВРДИМ, да иако су РАЗЛОЗИ за БУНТ СОЦИЈАЛНИ, поменуту "буну против дахија" НЕЋЕ ВОДИТИ "левица", јер српска левица је НА ЖАЛОСТ, еволуирала у ОВО!
Препоруке:
4
0
55 понедељак, 09 јануар 2012 23:39
апис
Да ли би се ова два "храбра" комунална полицајца, на исти начин супроставили нишким криминалцима( мафији и полицији), који користе градско земљиште без надокнаде буџету? Не верујем у толику њихову ревност, тим више јер су се сви запослили "преко везе", што ће рећи да морају бити послушни. Чак и ако би смогли храбрости да се физички супроставе мафијашким босовима , сутрадан би остали без посла чим би дирнули у осињак. Њихов посао је заиста гадан.Али, ако су људи, он може бити и душекористан. Но, оставимо по страни њих, па погледајмо државу која је, по мени, главни кривац за ову несрећу. Држава инстуише комуналне полицајце , да заводе ред по улицама, е да би ли смањили сиву економију?! Заиста, сваки здравологичан човек ће се насмејати над овим парадоксом. Они хоће пендреком да оборе евро! Да то није можда (С)авет (из) Европе?
Препоруке:
3
0
56 уторак, 10 јануар 2012 01:30
Гневни
А зашто не урадимо нешто поводом свега овог? Причамо приче овде, академске...наводимо библиографије а нико од коментатора не излази са неким решењем. Сви се бусају у прса како нешто знају, како су мудри, образовани. Ево, овде и сада напишите нешто што може да буде од користи грађанима. Напишите један програм , тезе, било шта што може да помогне наш отпор овом систему. Покренимо се, будимо слободни, будимо храбри. Зар треба да се бунимо само када то финансира Запад?
Ево неких тачака за размишљање и расправу:
1. Србије је земља слободних грађана
2. Националнизација предузећа која су везана за безбедност земље и њену самоодрживост (нпр. Сартид, рудници итд.)
3. Одбијање враћања кредита у износу ратне одштете коју дугују Србији
...
Препоруке:
3
0
57 уторак, 10 јануар 2012 13:37
zakeralo @lapovac
O EU mislim isto sto i o Jugi :)
S tim sto su u EU Srbi - Nemci, Hrvati - Francuzi (ili obrnuto), Slovenci su Englezi, itd... princip je isti :) (e, da, a mi smo Siptari :D )
Razumeo sam vasu kritiku nas mladjih i naseg stava prema Jugoslaviji ; mi od nje pamtimo samo kraj, istina. Ja mislim da je bila zamisljena anti-srpski od pocetka, ne krijem. Ali da znam da su (citram Vas) oni danas "stariji od 50 godina" ziveli dobro - znam, jesu, nije problem. Zato je i vole. Problem je da li je to bilo PREVISE dobro.
Sustina - sve sam razumeo sto ste rekli, sa Vase tacke gledista ste u pravu, verovatno.
Sa moje tacke gledista bila je losa. I tu sam verovatno u pravu :)
A slazemo se u jednom sigurno - nasa situacija nije laka :) Sve najbolje!
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер