четвртак, 29. септембар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Терминална дијагноза

Kоментари (79) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 четвртак, 05 април 2012 13:41
Бојан
Мислим да је ово погрешно мишљење. Следећа влада ће морати да пожање плодове ове садашње владе. Ако то буде ДС, шта мислите шта ће урадити да компензују проблем?
Продаће ЕПС, Телеком, водоводе, жељезнице, путеве... и подићи ће додатне кредите да би намирили пензионере и огроман буџетски апарат. Сасвим јасан приступ. У Србији се на овај начин социјални мир купује већ минимално 20 година, с тим што је протеклих 10 година баш узело маха.
Нова влада која дође прије свега треба да буде чврста, и састављена од мањег броја странака, двије, максимално три, које ће се чврсто повезати око основних заједничких циљева.
Поред тога мислим да би буџетско и друга резања влада требала да компензује широким социјалним програмом који би обезбједио да нико не буде гладан, и да се то обезбједи шириком пољопривредном акцијом под окриљем државе и подјелом хране најсиромашнијим категоријама. И онда поново у изградњу државе, камен ко камен...
Препоруке:
68
2
2 четвртак, 05 април 2012 13:44
Србин агностик
Тадић и компанија треба да буду прегажени на изборима. И то је све.
Препоруке:
90
3
3 четвртак, 05 април 2012 13:58
Влада, Србија
Нажалост, ово је сасвим трезвено размишљање о нашој очајној ситуацији!
Препоруке:
48
4
4 четвртак, 05 април 2012 13:59
Alef
Pun pogodak!Glasacka baza ove vlasti su pretezno drzavni sluzbenici. Pocev od zaposlenih u skolstvu, zdravstvu pa do onih koji su se direktno zaposlili preko partija u javnim preduzecima. I ako zauzimaju relativno mali deo glasackog tela agresivni su i uticajni cime mobilisu i deo gubitnika 2000-tih za svoju opciju.
Препоруке:
45
2
5 четвртак, 05 април 2012 14:23
ИД
Мислим да је заблуда веровање у различитост, или уопште у постојање могућности за различитост међу политичким опцијама, како овде тако и било где на свету. Ко год и да дође, случајно, у могућност да учини нешто конкретно и коректно, врло брзо бива увучен у тај сплеткарошки круг који фунционише по принципу уцене и подмићивања. Докле год ми као људи не одбацимо разне предрасуде и страхове, дотле ће људи који знају шта раде то контролисати и користити. Да ли ће се ишта суштински променити, иако се промени власт? Не. Све док се приватна својина, државни интевнционизам и сл. туробни термини уздижу на ниво догме нема нама као малим људима спаса. Постојали су некада много бољи и економски и политички ситеми у овом народу, само су замењени под маском нове вере, али то је већ нешто друго...
Препоруке:
27
2
6 четвртак, 05 април 2012 14:51
thinking maize@ аутору
Колико разумем аутора (кога иначе (на основи његових текстова и прве му књиге) ВЕОМА ЦЕНИМ) он се залаже за СОЦИЈАЛНУ СЕЛЕКЦИЈУ. Но, превиђа (а што први коментатор г-дин Бојан врло јасно увиђа) да у овој РАЗОРЕНОЈ земљи има још ШТО-ШТА да се продаје! Нпр. имамо "материјала" и за БЕЛО РОБЉЕ! Не смејте се Поштовани ауторе, а и Ви коментатори! Неко пре 6-7 месеци, на овом сајту прокоментариса "гледе" тад актуелне хистерије око "Викиликса", да је својевремено (ране 2000-те) забележен разговор "искусног" Хавијера Солане и тад "зеленог" у балканским пословима Карла Билта око дебија потоњег у Србији. На Билтово питање "како са Србима", овејани Латин Солана одговара: "Ма да видиш, њихови министри САМИ ми ПОДВОДЕ СОПСТВЕНЕ НАМЕШТЕНИЦЕ за СМЕШНИХ 500-600 евра! А Српкиње су ПРАВЕ "бонбонице"!" Ово БЕШЧАШЋЕ ВЛАСТИ није ЈЕДИНО у Србаља, јер је својевремено познати књижевник Лоренс Дарел писао о ПОДВОЂЕЊУ, како он каже, "партизанки" од стране комуниста службеницима британске амбасаде раних 50-тих!
Препоруке:
47
2
7 четвртак, 05 април 2012 14:54
True
Narod u Srbiji ne zaslužuje bolje od onoga što sada ima. Potpuno je kriv za sopstvenu sudbinu i nikoga ne bi trebalo žaliti. Ovde je potrebno da neko drugi dođe i efikasnije iskoristi ovaj životni prostor. Zemlju Srbiju su upropastili cinici, prevrtljivci i kriminalci. Srbe bi trebalo oduvati sa istorijske scene jer ne zaslužuju svojim postojanjem opstanak u bilo kakvoj formi. To već davno utvrdiše neki pametni ljudi. Bili su u pravu, zato ih toliko i mrze.
Препоруке:
14
32
8 четвртак, 05 април 2012 14:57
goran sydney
odlicno uoceno i pojasnjeno.
Препоруке:
16
2
9 четвртак, 05 април 2012 15:06
Anka Krajina
Ni više argumenata ni pogrešnijeg zaključka!
Ako želiš da spasiš pacijenta a vidiš da lekar, koji ga leči koristi pogrešne lekove - zameni lekara i lekove!
Kad ste već nabrojali slabosti ove garniture, to znači da je treba menjati! Glasanje za istu ekipu značilo bi svesno pristajanje na eutanaziju džave!
Ko na to ima pravo?
Препоруке:
41
2
10 четвртак, 05 април 2012 15:09
thinking maize@ аутору, наставак
Зато се НЕ СМЕМО ОСЛАЊАТИ на СОЦИЈАЛНУ СЕЛЕКЦИЈУ, јер ће ПАРАЗИТИ УВЕК НАЋИ НЕКОГ да УМЕСТО ЊИХ ЦРКНЕ! Да подсетим, пантљичаре ЦРКАВАЈУ ТЕК КАД ДОМАЋИН ЦРКНЕ, НЕ ПРЕ! Цркава САМО ПАНТЉИЧАРА-МАЈКА, док јаја из којих ће се ИСПИЛИТИ НОВЕ ПАНТЉИЧАРЕ, ОПСТАЈУ! Тако Вам је у биологији, па што не би било и у људском друштву! Ако можемо, ваља нам СПРЕЧИТИ ВАНМОРАЛНУ СИТУАЦИЈУ, тј. довођење у "ситуацију бродоломника" (ко што видите, ПАЖЉИВО сам читао Вашег "Конана"), јер ће у ТОЈ СИТУАЦИЈИ НАЈБЕСКРУПУЛОЗНИЈИ ПРЕЖИВЕТИ! У овој, СРПСКОЈ "бродоломничкој ситуацији" НАЈБЕСКРУПУЛОЗНИЈИ НИСУ ПРЕДАТОРИ, већ ПАРАЗИТИ! А према њима се ваља другачије односити! Предатор, онај ничеански ǗBERMENSCH, има етику, сурову, чак примитивну, али ЕТИКУ! ПАРАЗИТ НЕМА НИКАКВУ ЕТИКУ! Паразит је, као и тиранин, ИЗВАНДРУШТВЕНИ ФЕНОМЕН! При том паразита не дефинишем марксистички, већ ЧИСТО БИОЛОШКИ! А практично ЦЕЛА ПОЛИТИЧКА КЛАСА, ОГРОМНА ВЕЋИНА МЕДИЈСКЕ и ПОСЛОВНЕ "елите" и ЗАПОСЛЕНИХ у ЈАВНИМ СЛУЖБАМА су ПАРАЗИТИ!
Препоруке:
41
2
11 четвртак, 05 април 2012 15:22
ковач
Аутор је насео на класичан мазохистички клише - жртва је сама крива зато што је малтретирана, па заслужује да и даље буде малтретирана, до потпуне пропасти. (преведено: ДС нас је упропастила, па нека нас упропасти до краја...)

Тачно је да је стање у држави много горе него што се у јавности, чак и стручној, зна, али зар то није најјачи аргумент да се начини коперникански обрт и крене у правцу излечења државе, привреде, народа?

Многи у Србији изнурени деценијским мрцварењем изгубили су веру у то да је могуће радити у корист нације. Први корак нове владе требало би да буде рећи истину о стању у држави, а затим кренути снажно са поштеним и паметним људима у обнову (да, обнову) девастиране државе. са првим резултатима вратиће се и нада у бољитак.

И још - не потцењујте моћ народа, највеће кризе порађају праве људе из крила народа (можете то посматрати и као самоодбрамбену реакцију народног бића, ако вам је тако прихватљивије).

Свако добро аутору и - мало више вере у живот.
Препоруке:
32
1
12 четвртак, 05 април 2012 15:26
thinking maize@ аутору, други наставак
КАКО са ПАРАЗИТИМА? Ту Вас чекам, као и ОГРОМНУ ВЕЋИНУ КОМЕНТАТОРА! (О извесном "True" (sic!) и његовој ПРОВОКАЦИЈИ не треба ни расправљати! НОРМАЛАН биолошки импулс је БОРБА, а НЕ ПРЕДАЈА, што нам овај ТРОЛ препоручује, а "жутаћи" спроводе!) Наиме, ПАРАЗИТА ВАЉА ИЗБАЦИТИ из "ТЕЛА" ДРУШТВА! Баш као и пантљичаре! Ту ВАЉА ПРИМЕНИТИ ЈАКЕ "ЛЕКОВЕ"! А ПАНТЉИЧАРЕ, кад ИСПАДНУ, ваља ОСТАВИТИ на "Сунцу" да се осуше, па их "ЕКСТЕРМИНИСАТИ" неком "киселином", пошто оне ЧАК и у "ОСУШЕНОМ" стању задржавају МОЋ ПРЕЖИВЉАВАЊА! Па да сиђем са овог биологистичко-алегоријског речника и да укратко ОБЈАСНИМ шта нам ваља чинити! Импулс који ПОКРЕЋЕ ПАРАЗИТА јесте ИНХЕРЕНТНО ЉУДСКИ ИМПУЛС да "ЈЕДЕ ЛЕБА БЕЗ МОТИКЕ"! Јер, еволуција друштва МОГУЋА је САМО ЗБОГ РАЗНОВРСНОСТИ ЉУДСКИХ ЈЕДИНКИ, ergo МУФЉУЗИ су НЕМИНОВНИ! Ако једне ИСТРЕБИТЕ, други ће се ПОЈАВИТИ! Зато је комунистичко "решење" НЕСВРСИСХОДНО! Јер су ИСТРЕБИЛИ ГРАЂАНСКУ КЛАСУ? Јесу! Ко су НОВИ СРПСКИ МУФЉУЗИ и ПАРАЗИТИ? МАНГУПИ ИЗ ЊИХОВИХ РЕДОВА!
Препоруке:
36
3
13 четвртак, 05 април 2012 15:39
thinking maize@ аутору, трећи наставак
Значи, МОРАМО ПРИХВАТИТИ НЕМИНОВНОСТ ПОЈАВЕ МУФЉУЗА, јер И Срби су народ, ко и остали народи! КАКО ИХ КОНТРОЛИСАТИ!? Не пада ми на памет НИЈЕДАН БОЉИ НАЧИН, него ДОСЛЕДНА ПРИМЕНА ТРЖИШНОГ ПРИНЦИПА УНУТАР Србије и српског народ! Наравно, марксисти, а и многи други ће се побунити, али РАЗМИСЛИМО за трен! Јер је ТРЖИШТЕ један у суштини РАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ за ПОРЕЂЕЊЕ људских способности и достигнућа!? Јесте! Једино нам ваља ОГРАНИЧИТИ ГА ЗА УНУТРАШЊУ УПОТРЕБУ! СТРАНАЦ ТУ НЕМА ШТА ДА ТРАЖИ! Ако хоћеш да нешто радиш у земљи Србији међу Србима, ПОСТАНИ ЈЕДАН ОД ЊИХ! Опет ће ту заграктати марксисти, а и многи други, али... ИМАМО ЛИ ИШТА БОЉЕ!? Једноставно, ЗАВЕДЕШ СУРОВ, али ПРАВЕДАН СИСТЕМ и ЗАБРАНИШ, путем својеврсног ДРУШТВЕНОГ ИМУНОГ СИСТЕМА, СТРАНЦИМА да се пачају у српска посла! Када је почетком 20-тог века руски император Никола 2-ги дао Николају Столипину мандат да МЕЊА Русију, овај је према странцима наступио под паролом "ПОРУСИТЕ СЕ"! Док си реко "кекс" појавила се ГОМИЛА Шваба...
Препоруке:
23
2
14 четвртак, 05 април 2012 15:50
thinking maize@ аутору, ... још мало
Док си реко "кекс" појавила се ГОМИЛА Шваба ПРАВОСЛАВАЦА! У следећој генерацији то су већ БИЛИ Руси! Уосталом, сетите се ПРЕТХОДНОГ руског патријарха Алексеја 2-ог, по оцу Естонца! Неко ће рећи "ми Срби смо мали народ", а ја додајем "ПОГЛЕДАЈТЕ НОВЧАНИЦУ ОД 1000 ДИНАРА, КО ЈЕ НА ЊОЈ!?" Наравно, Ђорђе Вајферт, РОЂЕНИ НЕМАЦ! А о Грцима, Власима и Цинцарима да и не говоримо! Уосталом, КО ЈЕ ОСНОВАО "Политику", најугледније (упркос свему!) српске новине!? Неки Рибникари? Нешто не знам да је Рибникар српско презиме "са дна каце"!? Ко што видите НЕ НАВОДИМ примере садањих Хрвата и Бошњака чије су најдаље чукундеде БИЛИ Срби-католици и Срби-мухамеданци! Значи, "чисти" НЕ-Срби, који су се ПОСРБИЛИ! Ако су они могли то да ураде, ОСЛАЊАЈУЋИ се на нпр. Сретењски Устав (погледај НСПМ архиву) и ПОШТЕН ОДНОС ДРЖАВЕ и НАТИВНИХ Срба према њима, не видим разлога ДА НЕ ОБНОВИМО ТАЈ СИСТЕМ!? Јер, тај систем ЕФИКАСНО СВОДИ МУФЉУЗЕ и ПАРАЗИТЕ на њихову ПРАВУ МЕРУ! Наравно, НЕ ЗАБОРАВЉАМ "Главу шећера"...
Препоруке:
27
2
15 четвртак, 05 април 2012 16:01
thinking maize@ аутору, ... сад ће!
Наравно, НЕ ЗАБОРАВЉАМ "Главу шећера", "Први пут са оцем на јутрење" и "Све ће то народ позлатити", као ИЛУСТРАЦИЈЕ ПРИВРЕМЕНОГ ТРИЈУМФА СРПСКОГ МУФЉУЗЛУКА! Јер, знам да су се наш народ и држава, УПРКОС СВЕМУ, упутили у ПРАВОМ СМЕРУ, ако ништа друго, а оно што смо 1918 имали ШАНСУ да све то КРУНИШЕМО! Наравно, ПРИЛИКА је ПРОПУШТЕНА, али да ли због тога на ствари и ОВУ СИТУАЦИЈУ треба гледати фаталистички!? Сетите се да је НАШ НАРОД ОСЕТИО (НАМЕРНО употребљавам овај недефинљиви термин, јер НЕ МОЖЕ СЕ СВЕ ДЕФИНИСАТИ РАЦИОНАЛНИМ ТЕРМИНИМА кад су у питању људски послови!) да се КЛАТНО СВЕТСКЕ ИСТОРИЈЕ ОКРЕЋЕ у СМЕРУ ПОВОЉНОМ по НАШ НАРОД! Као што видимо И САД СЕ КЛАТНО СВЕТСКЕ ИСТОРИЈЕ ОКРЕЋЕ у СМЕРУ ПОВОЉНОМ по наш народ, па је у најмању руку НЕОДГОВОРНО ПРИСТУПИТИ ТИМ ПРОМЕНАМА на ПАСИВАН НАЧИН, како аутор предлаже! У том смислу веома је УПУТНО погледати овде на НСПМ-у текст г-дина Његоша Петровића "Kако је Грчка укротила корупцију"! Тамо је ОПИСАНО како су Грци ТРАНСФОРМИСАЛИ...
Препоруке:
22
2
16 четвртак, 05 април 2012 16:12
Пипи Дуга Чарапа
Ефектнији почетак чланка нисам одавно прочитао.
Препоруке:
15
0
17 четвртак, 05 април 2012 16:13
thinking maize@ аутору, КРАЈ
Тамо је ОПИСАНО како су Грци ТРАНСФОРМИСАЛИ сопствену ДРЖАВНУ УПРАВУ! Но, Грци нису имали среће са структуром њихове економије, са ЗАВИСНИМ ПОЛОЖАЈЕМ у ОКВИРУ ЕУ, као и ИЗДАЈОМ ЊИХОВЕ ПОЛИТИЧКЕ ЕЛИТЕ. Ми Срби за сад НИСМО У ЕУ, за сад ИМАМО НАШУ ХРАНУ, па... ЛАКО ЈЕ ВИДЕТИ шта нам ваља чинити, еда би ОПЕТ СТАЛИ НА СВОЈЕ НОГЕ! Зато, за Ђурђевдан ЗНА СЕ ШТА, као и ПОСЛЕ Ђурђевдана! Јер, ако су могли Просинечки и Белодедић да ОНОЛИКО ВУКУ ЛОПТУ и РАЗВЛАЧЕ ИГРУ у Барију, где је "Звезда" била СВЕТЛОСНИМ ГОДИНАМА СЛАБИЈА од "Олимпика" и да тако ДАЈУ ШАНСУ Дики Стојановићу и Дарку Панчеву да се ПРОСЛАВЕ и ОБЕЗБЕДЕ НАМА Србима НАЈДРАЖИ СПОРТСКИ ТРОФЕЈ до сад, можемо ваљда и у ПОЛИТИЦИ ИСТО!? Ово изјављујем мирне савести, пошто и уверени "партизановци" признају да је то тако! (Бар док се није појавио Ноле, али он је прича за себе!) Зато, БОЉЕ ЈЕ И "МРЉАВИТИ" него да одмах СВИ ИЗГИНЕМО! Мртви не можемо никоме испричати нашу причу! Цар Лазар и племство ЈЕСУ СЛАВНО ИЗГИНУЛИ, али НАРОД је ОСТАО!
Препоруке:
28
1
18 четвртак, 05 април 2012 16:19
Peckaroš
Evo ga! Probudio se iz uspavanih, svež i krepak posle knock-out-a! I nikad sa više aspiracija da menja krvnu sliku Srbije i Srba. Verovatno je iz tržišnog odabira i on potekao. Problem sa ovakvim dumanjem je što formu društvenog odnosa uzima kao nešto zapečaćeno, kao ono što se može kontrolisati, kao ono čime se može manipulisati. E, pa, gospodine Tinkering maize ljudsko društvo je malo složenija laboratorija od vaših bio-laboratorija i kojekavih eksperimentatorskih jazbina. U ljudskom društvu se rađaju kriminalci i geniji, prosečni i nadareni, vredni i lenji. Za takve još nisam čuo da su promileli iz vaših laboratorija. Možda je genetika i čudo pa će dospeti i do takvih. Posrbljen je bio i Pavle Jurišić ali, na primer, i jedan Dragi Jovanović. A ovog poslednjeg ne pomenuste. Pa, onda, mnogi od onih koji su u Drugom svetskom ratu kod nas sa najvećom odanošću ratovali za SS-ovce kao oni iz, čini mi se, Ruskog dobrovoljačkog korpusa".
Препоруке:
3
25
19 четвртак, 05 април 2012 16:34
Peckator
E, tek da znate, mnogi od njihovih pripadnika baš su bili potomci tih istih rusifikovanih Švaba pa evo šta napraviše. Okrenuše se protiv naroda u kome su se osovili. Vidite, ja imam bolji predlog, nadam se. Da milepo pošteno platimo i uvezemo te nadarene menadžere iz Japana, Nemačke, sada i Kine a ne da ih posrbljujemo pa da nam jednog dana naprave novi belaj ala "Ruski dobrovoljački korpus". No, da se razumemo imali su i Srbi svoje originalne falsifikate. Na primer, Dimitrija Ljotića pa i neke iz samih crkvenih redova, oni tamo, na primer iz nama nedaleke Grocke koji su njenom glavnom ulicom marširali sa njegovom slikom na grudima i to prvih dana okupacije! Dakle, iz laboratorije ili ne bilo je i jednih i drugih. To vaše posrbljivanje malo liči i na kloniranje. Zato, rekoh ima optimalniji "propositus". A tržište je tek prolazna faza u "ljudskom ozbiljenju"
Dobro natopljeni sunđerom i "oporavljeni" jurišate ko' "preporođeni Beneš". A znate kako je jadnik prošao. Ne učite se primerima.
Препоруке:
4
20
20 четвртак, 05 април 2012 16:41
Peckator
Strašno me mnogo podsećate na izvesnog Božu iz moje dečačke mladosti. POmenuste negda knjižicu "Junaci Pavlove ulice" koju sam, naravno, s uživanjem čitao, jer sam i sam odrastao u sličnom ambijentu. Bila je to Topolska ulica, gornja i donja, već poznata i iz neke tv serije. Dečak je pokazivao izuzetan talenat i umnu visprenost a eno ga, jadnik, završi kao splavar. Vi neodoljivo podsećate na njega, ne po tome kako okončaste, mladi ste zaboga za tako šta, no po htenju i uspenju. Pravite preduge skokove a boji se i daodviše "splavarite". Otrgli ste se od obale i prepustili strujama.....zanosni ste. ne znam samo kako ronite. Biće sreće, dobro!
Препоруке:
3
19
21 четвртак, 05 април 2012 16:42
thinking maize@ "сајбер марксисти", МОМ НАЈОДАНИЈЕМ "СТРОГОМ ПРИЈАТЕЉУ"!
Прво, драги Друже, Ви, као марксиста, ergo ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТА и ЧОВЕК ИДЕОЛОГИЈЕ, НЕ МОЖЕТЕ ПОЈМИТИ да је доба којем живимо, једно ПРЕЛАЗНО ДОБА ка једном НЕИДЕОЛОШКОМ ЉУДСКОМ ДРУШТВУ у коме ће се људи диференцирати према ЦИВИЛИЗАЦИЈИ, а не према идеологији! Значи И Ви марксисти, али и "свемоћна" "Ју-Ес-ЕЈ" већ сте ПРОШЛОСТ, као реликти једног ИДЕОЛОШКОГ и ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИЧКОГ ДОБА! Нови интернационализам НЕЋЕ БИТИ ИДЕОЛОШКЕ ПРИРОДЕ, као што су то марксизам или либерализам, већ ће бити ЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ ОПРЕДЕЉЕН! Ми српски националисти ТО ЗНАМО, а Ви још гуслате "Кад се шћаше по "Капиталу", по грдном судилишту"! Гуслајте, немам ништа против, али више преферирам НАШ НАЦИОНАЛНИ ОРИГИНАЛ: "КАД СЕ ШЋАШЕ ПО ЗЕМЉИ Србији..."! Свако Вам добро!
PS. Нећу Вам уопште више одговарати, јер не желим да трошим време на фанатике!
PPS. Код владике Николаја Велимировића можете видети шта подразумевам под "строгим пријатељем"! Уосталом, да Вас нема, улењио бих се! Ајд здраво!
Препоруке:
21
3
22 четвртак, 05 април 2012 17:02
Peckator
Moram priznati da ste Veliki falsifikator. No, onaj iz plemenite vrste. Marksovom učenju podmećete ono što je njegova dijagonala, suštinski a ne deklarativni razlaz sa ideologijom i njenom pretpostavkom, društvom privatnih vlasnika kapitala. Protiv poslednjeg nikada ne ustajete što znači i da je borba protiv ideologije tek zavesa iza koje krijete nameru odbrane te iste ideologije i društva u kome ona egzistira. Sve ovo da se Vlasi ne dosete!!!! Igra vam je providna, zato i bezazlena pa na nju do sada i nisam obraćao pažnju. Uostalom kao i na vas. Ne jednom, saopštih da protiv vas nemam ništa, Borim se protiv ideja koje prosipate i kojima trujete javni prostor ali i koje "lako naležu" naročito kod onih koje ciljate. A to su uglavnom razočarani i ljudi ne mnogo edukovani u teorijskim pitanjima. Vi opako manipulišete neznanjem i predrasudama drugih. Sve to, pak, zavijate u foliju "bezazlenih natuknica" i ne retkih sentenci pa i antičkih pričica i legendi. Sve kako bi delovalo primamljivo
Препоруке:
6
12
23 четвртак, 05 април 2012 17:12
dvorska luda
Da,da, guslam po Kapitalu jer je sistem koji tako favorizujete i zasnovan na njegovom obrascu. A posledice njegovog funkcionisanja danas podnosi većina naroda u Srbiji. O tome mudro ćutite ili se bacakate svojim nemoćnim frazama po Marksu i njegovim nalazima koji se tiću najsuštastvenijih stvari ovog naroda. Njegovog preživljavanja pod bičem kapitala u uslovima nastrašnije kapitalističke eksploatacije. Vi o tome ni strofu da pustite ali ste se zato dali u "odbranu grada Smedereva" i tvrđave mu Jerinine. Branite "srpski narod" a ne progovarate o gladnim nadnicama, biču kapitala, oduzetim radničkim pravima, oholosti vlasnika.....zato i gurate tržište kao konačno čistilište Srba ne bi li nas bilo što manje i što ućutkanijih. Tako bi vi i vaša etno-pravoslavna pevanija mogla nad Srbijom konačno uspostaviti TEOLOŠKU DIKTATURU KAPITALA.
Препоруке:
8
5
24 четвртак, 05 април 2012 17:23
Србин црнац, атеиста, муслиман, католик, комуниста...
Уколико је кусање оног што су досманлије сами закували нешто најбоље, претпостављам да се ради о скором слому система, прихватам да је то најбоље једино ако је увод у националну револуцију (читај преображај у интересу народа-државе), с тим што вазали уништитељи нису само ДС већ и ДСС па би сходно томе нова власт требала да укључује и њих у коалицији како би се показали у правом светлу и били по заслузи били почишћени. У било ком случају, нова "амбасадорска коалиција" ће бити састављена.
Препоруке:
12
1
25 четвртак, 05 април 2012 18:07
Јовиша Видић од Рудина
Против избацивања (одстрањења) пантљичаре постоје ефикасни лекови који се узимају per os, док се болест комунизма једино хирушки одстрањује. Аналитичари тврде, да је свет постао имун против опаке, заразне комунистичке болести, тако да и није потребан тако радикалан поступак. Нестанак поменуте заразне болести му дође као природан процес
Препоруке:
6
4
26 четвртак, 05 април 2012 18:36
Jasna*
Jeste,bas tako autor je potpuno u pravu s jedne strane ,zutokratija ne bi smela da se izvuce ,trebalo bi im dati jos jedan mandat da nas zaglibe do guse,pa da ih narod, koji bi se valjda onda opasuljio, isprati na nacin kako dolikuje i kako su (odavno)zasluzili da budu ispraceni,(i da posle takvog ispracaja nema vise povracaja).I da pravda konacno bude zadovoljena,odn da jednom u ovoj zemlji i losi momci budu kaznjeni.Iako ceznem da ih vidim kako okopavaju repicu i kukuruz, bojim se da ako im se "posreci" jos jedan mandat, ni kamen na kamenu od zemlje(i privrede) nece ostati.Medjutim ,vrlo je verovatno da je to put kojim ce zemlja morati da prodje,a mozda to i ne bude tako lose ,uzevsi u obzir zaista osnovane argumente pisca ovog teksta.
Препоруке:
10
1
27 четвртак, 05 април 2012 19:17
Паја
Ово може да буде тачно али време потребно за опоравак Србије неће се мерити годинама већ деценијама.
Да би се Србија опоравила може по кратком поступку или по дужем и болнијем.
По кратком поступку је да дође стварно одговорна власт која је спремна да штити интересе Србије у свим сферама: политичкој, економској, кулурној, ..
Други пут је да остане ова власт па наставимо да пропадамо и да губимо виталност као држава и појединци.
Грађани ће изабрати али им треба јасно рећи шта је прва а шта друга опција.
Препоруке:
6
0
28 четвртак, 05 април 2012 19:33
Peckator
Ma, dragi moj sagovorniče, lako bi ste vi izašli na kraj sa mnom ali je to mnogo teže uraditi sa Marksom i njegovvom oporukom. Znam, sada ćete me optužiti da sam ne samo njegov poklonik nego čak i vernik. Ali, vi znate da nije tako a znate i zašto tako pripovedate. I ja tu ništa ne mogu sem da objašnjavam razloge opstrukcije istine. U vašem iskazu ima mnogo šupljina i teško ih je sve odjednom popunjavati. Ali, recimo, bar jednu. Zar surova vladavina kapitala nad srpskim radnikom nije dovoljan razlog da otklonite pažnju sa !mog marksizma" i začnete analizu njegovih nepodopština i još više njegovih nosilaca a pogotovo onih koji u političkoj sferi tako smerno ovaploćuju njegove interese. Ili ste možda i vi "organski" povezani sa istim interesom pa ne smete ni da zucnete. Tim pre se više obarate na tzv. marksiste kojih, koliko je meni znano, ovde i nema, bar onih koji su u stanju da njegovom energijom i metodom otkrivaju skrivene detalje kapital zavere protiv ovog naroda i države.
Препоруке:
5
8
29 четвртак, 05 април 2012 19:43
peckator
Ma, evo još jedne šupljine vu vašem iskazu. Kažete, Srbima bi ste poturili tržište kao Danteovo čistilište. Koliko istinu prenebregavate najvidljivije je u ovom segmentu vašeg izlaganja. Vi bezobzirno prelazite preko činjenice da je srpski radnik/u bilo kojoj profesiji pa i vašoj/ i više nego izložen gnječećoj prisili tržišta koje u ovako stvorenim uslovima i određuje pa i raspodeljuje "pravičan tržišni kolač" u vidu "gladnih najamnina". U pitanju je, ako se ne varam, klasično tržište radne snage na kome i vi prodajete svoje dragoceno znanje. Za koju nadoknadu? Recite ako nije tajna i ako vas nije sramota. Vi dobro poznajete, nadam se, strukturu cene robe i iz kojih je elemenata sastavljena. Da se razumemo, to je opšteprihvaćena teorema i u građanskoj političkoj ekonomiji. Postavljam pitanje, ako je radna snaga roba a jeste kako je moguće da se samo taj elemenat robne vrednosti ne nadoknađuje pored ostala dva a da se proces reprodukcije i dalje nesmetano odvija. Odgovorite mi, molim.
Препоруке:
6
8
30 четвртак, 05 април 2012 19:50
Peckator
nemojte se samo i ovaj put izvlačiti poštapalicama i antimarksističkim frazama jer one u ovakvim stvarima zaista ničemu ne služe sem da prikriju ili ignoranciju ili zanemelost pred istinom. Ovde nisu u pitanju marksisitičke floskule kako vi to volite da kvalifikujete već precizna analiza i potreba objašnjenja nedostajućeg elementa u jednačini. Molim, objasnite u čemu je problem? Ako ne želite to je kao da ste i dali odgovor. Zapravo, kapitulacija pred dokazom! Ovde neće pomoći ni etno-pravoslavna frazeologija ni diskretna neoliberalna ideologija.
Препоруке:
5
7
31 четвртак, 05 април 2012 19:54
драго.ца
@thinking maize
"Значи, МОРАМО ПРИХВАТИТИ НЕМИНОВНОСТ ПОЈАВЕ МУФЉУЗА, јер И Срби су народ, ко и остали народи! КАКО ИХ КОНТРОЛИСАТИ!? Не пада ми на памет НИЈЕДАН БОЉИ НАЧИН, него ДОСЛЕДНА ПРИМЕНА ТРЖИШНОГ ПРИНЦИПА УНУТАР Србије и српског народ!"

Ко ће бити тај који ће омогућити доследну примену тржишног принципа? (Опет муфљузи!)Па то не функционише чак ни тамо где је то подигнуто на ниво идеологије (САД).
Ја сам склонији веровању у исход који предвиђају западне агенције: да ћемо се међусобно попи..ати. Ретко сам у Србији и немам сопствену слику стања али овако из далека ми се чини да је потребна мала варница па да се ствари почну решавати радикалним методама. По Вашој биолошкој теорији то би одговарало хируршкој интервенцији одстрањивања црева да би се елиминисала пантљичара. Једино што операција неће бити урађена у контролисаним условима и пацијент може да подлегне.
А и историја нас учи да смо томе некако склонији.
Препоруке:
10
2
32 четвртак, 05 април 2012 20:16
Peckator
@драго.ца
Gospodine, nemojte baš biti tako naivni. Gospodin Tinkering maiye pripada novopravoslavnom kružoku koji potajno deluje na ovom sajtu što znači da su vrlo dobro organizovani. Verovatno sebe i vide u ulozi hirurga a ta hirurgija je potkovana etno-pravoslavnom ideologijom gde ne bi bilo mesta za neke kategorije stanovništva, na primer, tzv. marksiste koji su samo njima poznati i koje bi oni, dakako, u pogodnom trenutku takvima i nominovali a onda, zna se, šta bi s njima ali i inima radili. Jer, oni u njima vide najveće zlo. Zapravo, ni to nije do kraja istina jer je u pitanju amanipulativni ideološki i propagandni trik koji bi im u datom periodu vremena obezbedio političku i ideološku dominaciju, sve sa oslonom na prijatelje iz inostranstva koji bi im svakako obezbedili i kapital za nesmetano popovanje i ideološku cirkusijadu gde bi optuživali sve i svakoga, a ponajpre "svoje konkurente" za nedaće ovog naroda. Mislim da je receptura i odviše poznata iz prošlih vremena.
Препоруке:
3
8
33 четвртак, 05 април 2012 20:26
Packator
Publiko, posmatrajte samo taj ansambl lejkomana kako sledbenički verno kuraže svoga ideološkog führera! primer za ugled ideološkim kadetima koji bi u narednom ciklusu trebalo da postanu "vojnici olovnih glava".
Препоруке:
4
10
34 четвртак, 05 април 2012 20:36
Peckator
Još jedna prevara Tinkering maize-a!KO je istrebio građansku klasu? kada postavite ovakvo pitanje onda se zaboravlja potpitanje a ono glasi. Zašto upotrebljavate termin "istrebiti"? Odgovor se nalazi u činjenici što time sugerišete potencijalnom prozvaniku da "prihvati" vašu terminologiju. Suptilna psiholoka smicalica koja, naravno, ne može proći. Odgovor se u ovom smislu daje tako da je prvo potrebno konstatovati šta je i u čijem interesu je delovala stara "građanska klasa". O staroj građanskoj klasi je jedva i moguće govoriti a baš i zbog toga ona je bila krajnje nehomogena sa podosta ruralnih karakteristika i vrlo tankim osećaja pripadništva srpskoj naciji. Uglavnom su je predstavljali oni koji su kapitale namakli hohštaplerskim spekulacijama/MIlan Stojadinović i com./ i većinom u neproizvodnim dlatnostima, pretežno vezanim sa stranim kapitalom. Tako se većim delom i formirao kapitulantski duh izdaje otelotvoren u potpisivanju trojnog pakta pa potom i otvorenoj izdaji zemlje.
Препоруке:
5
9
35 четвртак, 05 април 2012 20:44
Peckator
Posle toga i begu iz zemlje, naravno, sa sve kapitalom i zlatom koje su mogli poneti i smestiti u tuđe depoe iz kojih se ono nije vraćeno ni kada su se desile tzv. "demokratske promene" ili jednostavnije rečeno, najobičniji građanski Petooktobarski kontrarevolucionarni puč. Kako su učestvovali u narodnooslobodilačkoj borbi to je svima jasno. Zato im je i bila potrebna nasilna rehabilitacija koju su sproveli ne obazirući se na moral i svedoke njihove izdaje. Otuda i konstantna potreba da se obračunavaju sa tobožnjim neprijateljima njihovog nepostojećeg identiteta koga su sami kompromitovali. Zato je proces rehabilitacije četnika i Draže, pre svega, njihova ideološka potreba. jer , preko njega pokušavaju rehabilitovati i sospstvenu izdaju ali i imanja koja su uglavnom pljačkali od naroda i običnih radnika, služeči istovremeno velikom kapitalu iz sveta. Tako su pokušali da rade i ovi danas ali su dobili po uđima od svojih gazda pa pribežište pokušavaju naći tako što krivicu prebacuju na
Препоруке:
5
8
36 четвртак, 05 април 2012 20:51
peckator
...komuniste, levičare, sve progresivne snage društva. Odbačeni od spoljnih gazda, kompromitovani u sopstvenom narodu, traže oslonac tamo gde ih još ne prepoznaju i gde su, sticajem okolnosti, trenutno prema njima tolerantni, naravno, opet iz koristoljubivih razloga. Domaći se, pak, nadaju da će novim prodajama domaćeg blaga uspeti da iskukaju kakav priliv kapitala i tako ponovo zasednu na narodnu grbaču. Takav prljav posao danas u Srbiji obavljaju oni koji se kriju pod zastavom "nacionalnog principa" a da stvarno ne misle na to. DSS i Nova Srbija kao i SPS su u tom smislu samo rezervna građanska varijanta ovih koji se još danas nalaze na vlasti, pre svega Demokratska stranka sa njenim satelitima. I zato svi složno napadaju Levicu koja pribežište traži među svojim narodom i najprogresivnijim snagama u svetu. A to su oni, koji se, pre svega, bore protiv velikog kapitala. današnja pozicija i "opozicija" u Srbiji predstavljaju samo petu kolonu tog velikog svetskog kapitala a on nije ni
Препоруке:
6
7
37 четвртак, 05 април 2012 20:54
Peckator
ruski ni kineski ni zapsnoevropski ni američki već Kapital sa interesom za izbijanjem najviših profita. To se radi uz pomoć najnižih najamnina i stalnog srozavanja standarda najširih delova stanovništva. I to se danas podjednako čini kako u SAD tako u Evropi kao i u Kini a svakako i u Rusiji, na kraju i u ovoj maloj i bednoj Srbiji. protagonisti toga su glavne pozicione i opozicionepartije. Svi prepoznajemo o kome se radi.
Препоруке:
7
7
38 четвртак, 05 април 2012 21:54
драго.ца
@peckator
Нажалост морам да Вас разочарам. Наиме ја сам на истој страни политичког спектра на којој је и "thinking maize" и мислим да би Србији као држави било боље да је нису својевремено окупирали комунисти. Исто тако морам да признам да бих ја лично прошао горе јер потичем из сиромашне породице која не би била у стању да ми омогући школовање које је у социјализму било бесплатно (могуће је да и овде грешим јер видимо да су се неке ствари у међувремену поправиле и у капитализму).
Препоруке:
10
4
39 четвртак, 05 април 2012 23:36
сељак беземљаш
&пецкатор
Како то мислите да се посрби Павле Јуришић.Па он је Србин.Лужички.Вама предлажем да пишете мало Лужичким Србима.Да се ми одморимо.Али ако морате напишите како да се зауставе медиокритети а замене их способни.(Био је Столипин способан али га ваши убише).
Или пишите да ли вам се свиђа АЛЕКСАНДРИЈСКИ КВАРТЕТ овде спомињаног Лоренса Дарела.Нека празнина,промаја бије из вашег текста.Можда да промените тему.
Препоруке:
7
2
40 петак, 06 април 2012 07:37
Peckator
@драго.ца
E pa, gospodie, grdno se, ali baš grdno varate ako smatrate da ja ovde tražim istomišljenike a pogotovo takvog kao što ste vi. Vi, očigledno, dobro ne shvatate jer ja ovde tražim odgovore na krucijalna pitanja koja za sada ne dobih. I to baš od vašeg duhovnog predvodnika, Tinkering maize-a. Zašto, na primer, kada on to nije u moći uraditi, ne pokušate vi na takva pitanja odgovoriti a ne skretati pažnju sa bitnih na nebitna pitanja ili sadržaje. Tako, kao kada konstatovaste da ste vi pristalica dotičnog gospodina što mi je baš tako svejedno ali i nije od nikakvog značaja za komentare koji se ovde objavljuju. Za takvo traženje vremena rezervišite virtuelne sednice vađeg ideološkog kružoka. Meni takve obavijesti zaista nisu potrebne jer su apsolutno bezvezne. No,primećujem da se ponašate po zputstvima vašeg duhovnika pa zaobilaziteu širokom krugu suštinske stvari ili brže bolje kao vaš sadrug, "сељак беземљаш", bezveznim pitanjima odgovarate na osnovno pitanje.
Препоруке:
3
3
41 петак, 06 април 2012 07:42
Peckator
No, to je vaš stil a stil je sam čovek kako reče Gorki. Dakle, obavili ste ceremoniju predstavljanja i sada je stvar gotova. od vas ne očekujem ništa više. Vi ste "čovek zadatka" ili "izvođač radova", molim lepo! Pa i to neko mora obavljati, zar ne?
Препоруке:
3
3
42 петак, 06 април 2012 07:54
Пецкатор
E, sad ovaj "kočoperni mudrijaš", "сељак беземљаш"!I on da makar pripomogne svom sadrugu u odgovoru na postavljeno pitanje brže-bolje ispali pitanjce kao iz topa umesto datog odgovora! I to odmah na Pavla Jurišića-Šturma, njemu omiljene "srpske teme" jer u pitanju je ne junačenje Šturma već ačenje ovog javljača. Pa, tim pre utvrdi kako je Pavle Jurišić lužički Srbin, možeš misliti! U brzoj razmeni neurona kod "seljaka" to se prepevava kao "ovdašnji Srbin". E, ali teško da bi taj Pavle Šturm mogao iole ličiti na današnje i ovdašnje Srbe koji iz prikrajka glede kako im se država raspada a narod nestaje. Biće , ipak, da taj Šturm nije iz te izdajničke fele pune laveža i iskeženih zuba. A selljak mi još dobaci i nešto o Stolipinu pa da su ga "moji" ubili.
Препоруке:
3
3
43 петак, 06 април 2012 08:19
Peckator
@драго ца.
Budući da tako lako skakućete sa teme na temu što je i odlika vašeg ideološkog kružoka dozvolite da makar naknadno rastumačim i vašu tvrdnju da su se u prosveti stvari u kapitalizmu unekoliko popravile. To stoji ali ne kao apsolutna istina već, na vašu žalost, samo kao relativna istina. Naime, pod dejstvom posleratne socijalizacije koju je, makoliko vam to gnusno delovalo, donela pobeda sovjetske armije i odvratnog vam socijalizma/komunizma moglo se tako nešto i desiti na Zapadu. I nikako i ni u kakvim drugim okolnostima to se ne bi desilo jer logika kapitala je povišenje profita a ono je nerazdruživo povezano sa smanjenjem nadinica pa i izdvajanja za tako delokatnu sferu kakva je obrazovanje. Ništa bolje za ilustraciju poslednje tvrdnje ne stoji do najaktuelnija politika vladajućeg establišmenta kao reprezentanta kapitala koji se sada naglo osipa. Dakle, imamo na delu pozive na kresanje socijalnih izdavanja pa, dakle, i obrazovanja. Šta traže, dakle, studenti na ulicama?
Препоруке:
3
3
44 петак, 06 април 2012 08:27
Peckator
@драго ца.....Možda veće penzije ili najmanine. Pa, neće biti, previše su mladi a premalo obrazovani. Traže bolje obrazovanje ili veća ulaganja u taj sistem i, naravno, ne veća nego očuvanje standardnih prava ostvarenih još u vreme kada je socijalizam, bar onako kako ga vi naivno shvatate, postojao u međunarodniim rrazmerama. A, vi, onako, prvo priznaste da vas je sistem besplatno školovao pa posle premestiste argumentaciju favorizujući kapital sistem obrazovanja. Vidite, iz takvih njihovih obrazovnih institucija i proizašli su kadrovi i menadžeri koji su ih potom bacili na kolena i u silne dugove i zloupotrebe. A vi, u međuuvremenu,nađoste priliku, uz pomoć vašeg Tinkering maize-a, da su za to krivi komunisti i njihova okupacija/sic!/. I još nešto, pogreših i ja kada vam spočitah da je školovanje bilo besplatno. Nije jer ni u socijalizmu nema tako čega. Trošak vašeg školovanja snosili smo mi, obični radnici, koji smo za to vaše
Препоруке:
4
3
45 петак, 06 април 2012 08:39
Peckator
zadovoljstvo da ne radite a da se školujete plaćali svojim oskudnim nadnicama. Pa, evo, doživeli smo da nas zbog toga i proglašavate krivcima i optužujete! A ja niti sam tada a niti sam sada bio u ikakvom Savezu komunista jer sam i takav kakav je bio smatrao da je popunjen nemoralnim ljudima koji su bili daleko od ideje koju su proklamovali. Ali, kao čovek koji je živeo u tom sistemu ne mogu a da ne priznam ono što je svaki dobronameran čovek morao priznati a to je da je sistem imao perspektivu i da je bio eonima daleko pravdeniji i socijalno uravnoteženiji, na kraju i efikasniji, svakako istorijski i aktuelno respektabilniji. Ovo danas što imamo donela je vaša s filosofija ..
Препоруке:
5
4
46 петак, 06 април 2012 09:12
thinking maize@ драго.ца
Поштовани, пантљичаре се уклањају ЈАКИМ ЛЕКОВИМА! Ту важи Парацелзусово "ДОЗА ЧИНИ ОТРОВ ЛЕКОМ"! Зато, кад кажем "унутрашње тржиште" не мислим само на економију, већ на СВЕУКУПАН ЖИВОТ! Посрбљено: "према свецу и тропар" или "како сејеш, тако ћеш и жњети", при чему нисам присталица "ХИРУРШКИХ МЕТОДА" (зашта се ПОЈЕДИНИ залажу), нити уздања у доброга Бога и "ДРУШТВЕНУ СЕЛЕКЦИЈУ" (што је, како схватам, интенција аутора), већ "ЧАСТ СВАКОМЕ, ВЕРЕСИЈА НИКОМЕ" (по мени једна од НАЈВЕЋИХ МУДРОСТИ коју је наш народ изнедрио)! Ergo, НА КАНТАР, па да видимо КО ЈЕ КОЛИКО ЛАК! Значи, РЕТРИБУТИВНА ПРАВДА и то НЕ САМО ЕКОНОМСКА! Сад што се принцип ПОШТЕНОГ тржишта (руку на срце, личи на оксиморон, али да ли знате за боље?!) ПОКЛАПА са РЕТРИБУТИВНОМ ПРАВДОМ, то већ нисам ја измислио! Познати амерички економиста Роберт Буканан тврди да се "игра звана друштво УВЕК завршава неком преваром, па је НЕОПХОДНА ИРАЦИОНАЛНА МОТИВАЦИЈА УЧЕСНИКА игре, да би иста ТРАЈАЛА ДАЉЕ", па зато RATIO у овде НИЈЕ ДОВОЉАН!
Препоруке:
2
3
47 петак, 06 април 2012 09:40
thinking maize@ драго.ца, наставак
Па, ЗАШТО се "игра звана друштво УВЕК завршава преваром"? Верници би рекли да је то због "пале природе људске", Фројд би нешто слично рекао (мада БЕЗ Бога!), неко сличан Ничеу, а и многи социјал-дарвинисти СВИХ ФЕЛА, би рекли да је то ПРЕДУСЛОВ сваког људског напретка (кад сам некоћ читао једну популарну књигу Милтона Фридмана, пажљиво сам пратио његову аргументацију, док нисам дошао до тврдње "да је СЕБИЧНОСТ НЕОПХОДАН УСЛОВ НАПРЕТКА, да ДОВОДИ до НАПРЕТКА НЕКОМ ВРСТОМ ДРУШТВЕНЕ АЛХЕМИЈЕ" итд. Тад сам СУШТИНСКИ ОДБАЦИО економске поставке неолиберализма! Једноставно, НЕМОРАЛНЕ су и НЕПОШТЕНЕ, иако је СЕБИЧНОСТ инхерентна човеку! Но, да ли морамо од СЕБИЧНОСТИ правити Мамона!?), неко трећи, нешто треће, али ЧИЊЕНИЦА је да за времена откад постоје људска друштва ТАЈ ПРОБЛЕМ НИЈЕ РАЗРЕШЕН РАЦИОНАЛНИМ СРЕДСТВИМА! Питање НИЈЕ зашто није разрешен, већ ДА ЛИ ЈЕ НУЖАН!? Русо и Маркс нас уверавају да НИЈЕ НУЖАН, да се може разрешити ПОВОЉНО по човека, други мислиоци промишљају другачије, ...
Препоруке:
2
3
48 петак, 06 април 2012 09:53
thinking maize@ драго.ца,, други наставак
Русо и Маркс нас уверавају да НИЈЕ НУЖАН, да се може разрешити ПОВОЉНО по човека, други мислиоци думају другачије, но овде бих указао на ЧИЊЕНИЦУ ДРУГОГ ЗАКОНА ТЕРМОДИНАМИКЕ, који се ЛОКАЛНО ПРЕВАЗИЛАЗИ само принципом НЕГЕНТРОПИЈЕ, тј. ПОВЕЋАЊА РЕДА СИСТЕМА АПСОРПЦИЈОМ ЕБЕРГИЈЕ из ОКОЛИНЕ! Значи, ако се пренесе на друштвену раван, УВЕЋАЊЕ УРЕЂЕНОСТИ НЕКОГ ДРУШТВА, своди се на УВЕЋАЊЕ МОЋИ тог ДРУШТВА! А моћ неког друштва НИЈЕ само у СПОЉНИМ ОБЕЛЕЖЈИМА (економија, ресурси, војска...), већ и у његовој ОРГАНИЗОВАНОСТИ, ergo држава, култура, црква, тј. ДУХОВНОСТ и ДУХОВНА ПОВЕЗАНОСТ чланова те заједнице! Наравно друштво, као сваки КВАЗИСТАЦИОНАРНИ СИСТЕМ, крхка је категорија, па РУШЕЊЕ ДУХОВНЕ ВЕРТИКАЛЕ или њена ЗАМЕНА ВЕШТАЧКОМ, руши ту заједницу! Ето, Пријатељу, видите КАКО се међусобно допуњују подаци из РАЗЛИЧИТИХ, потпуно диспаратних дисциплина, да би боље осветлили ову нашу (а и БИЛО КОГ УГРОЖЕНОГ НАРОДА!) ситуацију! Сад, што би НЕКИ да се баве НОВОВЕКОВНИМ СИМПЛИФИКАЦИЈАМА и да...
Препоруке:
3
4
49 петак, 06 април 2012 10:05
thinking maize@ драго.ца, ту смо...
Сад, што би НЕКИ да се баве НОВОВЕКОВНИМ СИМПЛИФИКАЦИЈАМА и да траже неке ПРЕЧИЦЕ, заборављајући "преко прече, НАОКОЛО БЛИЖЕ"! Е, у том смислу сам писао о "МУЉАЧИНИ из Барија", пошто наш парламентаризам ТРЕНУТНО, веома подсећа на српску "Јелен-супер (sic!) лигу", ergo на ЈАД и БЕДУ! И ништа се ту не може решити ДОВОЂЕЊЕМ неког Лотара Матеуса, Валтера Зенге, Аврама Гранта..., они ДОЂУ и ОДУ! Ваља нам у нашој политици НАЋИ неког "Просинечког" и "Белодедића", па МИЦ-ПО-МИЦ, све ПРИБЛИЖАВАЈУЋИ се "МУЉАЧИНИ из Барија", дођемо до "ПЕНАЛА"! А "пенали" су за Србију на почетку прошлог века били Балкански ратови! То је био ПРИРОДНИ АПОГЕЈ СРПСТВА! Тада је само ваљало чекати да "ЗРЕЛА КРУШКА" (на српском: Аустроугарска!) САМА ОТПАДНЕ! Но, НЕКО је желео ПРЕЧЕ, а нама "ВЕЉА КРУШКА (на српском: Југославија) У ГРЛО ЗАПАДЕ"! И од ТОГ НЕ МОЖЕМО ДА СЕ ОТРЕСЕМО, ево скоро ЈЕДАН ВЕК! Да не говоримо што је НЕКИМА ПАЛО на ПАМЕТ да ЗАБИБЕРЕ (на српском: комунизам) ту КРУШКУ! А није им пало на памет да је...
Препоруке:
4
3
50 петак, 06 април 2012 10:12
peckator
@Tinkering maize
Niste odgovorili na prethodna pitanja a već trčite na nove sadržaje u kojima se ne snalazite najbolje ili, bar, onako kako ste umudrili da jeste. Robert Bjukenan nije nikakav poznati američki ekonomista/po čemu?/ i nemojte zavoditi javnost vašim nesuvislim uplitanjima ama baš u svaku čorbu! A, vidim, taktički se povlačite i od onoga što ste tvrdili o tržištu. U redu, može se prihvatiti i ovakva razblažena varijanta uzmicanja od napred iznetog. Jer, svesni ste vi da ste opaučili baš onog najsiromašnijeg među Srbima kojih je iz dana u dan sve više i više kada ste pledirali za zakone surovog tržišta koje zapravo VEĆ POSTOJI! To je tržište RADNE SNAGE a preko toga ste prešli ko preko lanjskog snega. To je kao da ste pregazili po živom Srbinu kome ovih godina beru kožu na šiljak. I vi za to optirate, čak, štaviše, pojačavate takvu orijentaciju. neka vam je na čast takav apel. Vaša filosofija je, dakle, "DO POSLEDNJEG SRBINA" u slavu "EVANĐEOSKE NEOPRAVOSLČAVNE ISTINE"
Препоруке:
4
2
51 петак, 06 април 2012 10:18
Peckaroš
....kao što ranije pomenuh.....TEOKRATSKE DIKTATURE KAPITALA. Ali, zaboga miloga, odgovorite na postavljeno pitanje kud se dede onaj zagonetni član iz jednačine, "P=C+V+M". On sve manji i manji a jednačina osta ista! MOže li to u matematici na koju se toliko donedavno pozivaste pa čak i utvrdiste da je matematički komunizam nemoguć!?!?!?!? Time se uopšte, priznajem, nisam ni bavio jer sam to prepustio boljem metafizičaru od mene kao što je godpodin Tinkering maize.
Препоруке:
4
2
52 петак, 06 април 2012 10:37
Peckaroš
@Tinkering maize
Сад, што би НЕКИ да се баве НОВОВЕКОВНИМ СИМПЛИФИКАЦИЈАМА и да...
Pa, evo, sada vas lepo pitam ko se to bavi simplifikacijama kada postavlja pitanje gde se zapati onaj zagonetni član iz jednačine robne cene? Nema odgovora....zašto.....đavo bi ga znao? Ali, u đavoljevom postupku se i krije odgonetka. ne odgovara mu da je iznese na videlo. jer, onda, sve postaje kristalno jasno i nema nikakvih simplifikacija ili, srpski rečeno, поједностављења. A šta tek reći o simplifikacijama tipa država=društvo itd. Istorijski gledano, država je opozit društva, nikakva njegova poželjna forma. U okviru nje ali i zahvaljujući njoj kapital razbija manji kapital, država građanina. građanin seljaka a kapitalista radnika, pop zaluđuje vernika a crkva zamagljuje istinu i sve tako do dna društva i do kraja predistorije. Ljudskom društvu nisu potrebne takve ustanove jer se onda u njemu ne mogu ni razviti suštinske ljudske vrednosti kao kreacija, društvenost, brižnost, ljubav....itd.
Препоруке:
4
2
53 петак, 06 април 2012 10:49
thinking maize@ драго.ца, још мало...
А није им пало на памет да је и у тој "трулој" Краљевини Југославији неко размишљао о "социјалној беди, као главној тешкоћи развоја народног живота, која се може решити само повећаном партиципацијом рада у народном животу" (наведено по сећању, али у основи ТАЧНО)! Сима Марковић? Не! Филип Филиповић, Милан Горкић? Јок! Моша Пијаде& Роћко Чолаковић? Преводили људи "Капитал", где још и да брину за радничку класу и њену беду, а о сиротињи НИ БРИГЕША! Броз? Што да се тај мучи, кад се тад лепо проводи диљем Јевропе, трошећи "Коминтернине" паре! Ееее, Пријатељу, горње речи је написао у закључку своје "Историје Срба" Владимир Ћоровић, брат Светозарев, историчар, академик, ректор београдског Универзитета (после рата сазнало се, да је нешто поживео, био би један од првих за хапшење на листи GESTAPO-a!) и... човек од поверења Двора! Нешто се то не гађа са НЕБУЛОЗНИМ ТВРДЊАМА ових "ДЕЉАЧА РАЖЊА ДОК ЈЕ ЗЕЦ У ШУМИ" (на српском: марксисти)! Но, ништа зато, шта...
Препоруке:
3
3
54 петак, 06 април 2012 11:02
thinking maize@ драго.ца, сасвим близу!
Но, ништа зато, шта мари "што папа нема дивизија", важна је ПАРТИЈНОСТ и ДИЈАМАТ! Са све папа Марксом! Сад, што ће због те ПОГРЕШНЕ ФИЛОЗОФИЈЕ (не и економске анализе! Она је ТАЧНА!) и ЛАЖНОГ ПРОРОЧАНСТВА СТРАДАТИ Словени, као МАЛО КО у ЕВРОПСКОЈ ИСТОРИЈИ, ништа зато, населићемо и Кинезе, само да се запати комунизам! НА ТАКО НЕШТО НЕ ПРИСТАЈЕМ! Пре ћу пристати на известан степен неправде, него да ЦЕО НАРОД НЕСТАНЕ! А нестаје! Јуче сам се са једним чичом расправљао (као повереник друштва "Ћирилица" из Београда) да HRVATSKA LATINICA НЕ МОЖЕ БИТИ ПИСМО У СЛУЖБЕНОЈ, па и јавној употреби у Србији, а овај одговара: "Не, то је НАША, СРПСКА LATINICA! Али човече, њихово "NJ", "LJ", "DŽ" КРШЕ Вуков принцип "ЈЕДАН ГЛАС, ЈЕДАН ЗНАК"!? Ништа, ИЗМИСЛИЋЕМО ми (sic!) НАШЕ (sic!) знаке за та слова НАШЕ (sic!) latinicе! Да није ТРАГИЧНО, било би смешно! Нешто као Нушићев смех у "Покојнику", док "неутешна" родбина ЧЕРУПА ИМОВИНУ! DANCE MACABRE! Kако "српских" latinista, тако и "српских" марксиста и...
Препоруке:
3
3
55 петак, 06 април 2012 11:04
Peckalo
@Tinkering maize
Pa, gospodine dragi, vi razviste celu doktorsku tezu a jo[ ne nađoste odgovora na moje skromno postavljeno a delikatno pitanjce. Nije mi jasno da li ta teza ona toliko panjeva, korenja, žila, čega li? Ili vi, ipak, tražite "mišje putiće" da se nekako iskobeljate iz neugodne a smrtonosne zamke? Molim vas, već po ko zna koji put, da mi uslišite želju. U čemu je stvar ili, makar, teškoća? Toliko puno reči i rečenica, asocijacija i parabola, zavijutaka i direkata a nikako da Prijatelju ponudite, od vas to svakako mogu očekivati, jedno lucidno objašnjenje. Počinjem da sumnjam......
Препоруке:
4
3
56 петак, 06 април 2012 11:19
thinking maize@ драго.ца, КРАЈ! Или о ЕКОНОМИСАЊУ НЕИЗБЕЖНИМ ЗЛОМ!
Kако "српских" latinista, тако и "српских" марксиста и свих "српских" ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТА, до једнога СИРОЧИЋА ЛИБЕРАЛИЗМА, који, покој му души, сасвим лепо ИЗУМИРЕ! Сви ти "српски" интернационалисти ваљало би да прочитају Тојнбијево "Истраживање историје", где исти цитира познатог 19-то вековног енглеског песника Мередита, који a propos ТАКВИХ ОДРОЂЕНИХ ЛИКОВА пева: "Њихови мудријаши дођоше на Запад и ПОКЛОНИШЕ се ПЛИНСКОМ СВЕТЛУ!" Ergo, ТО НЕРАЗЛИКОВАЊЕ Западних ТЕХНИКА (које могу бити ВРЛО КОРИСНЕ, а тиме и ПРИМЕЊИВЕ ОВДЕ!) од Западне СУШТИНЕ (која се по Тојнбију може свести на једну реч: МЕХАНИЗАМ! А то је за НАС ПРАВОСЛАВНЕ ЗЛОКОБНО и НЕПРИХВАТЉИВО!) дубоко карактерише "наше" "МУДРИЈАШЕ"! Шта ћете, ти људи су просто ПРЕУЧИЛИ! Зато и "лечење" МОРА БИТИ ДУГО и УПОРНО, да би "пацијент" ПРЕЖИВЕО и ОПОРАВИО се, а "ПАРАЗИТИ" (иначе ИНХЕРЕНТНИ сваком друштву! Они су нека врста ДРУШТВЕНО ШТЕТНИХ МУТАЦИЈА! Ergo, НЕИЗБЕЖНО ЗЛО!) сведени на ПОДНОШЉИВУ МЕРУ, која СУШТИНСКИ НЕ ШТЕТИ ДРУШТВУ!
Препоруке:
4
3
57 петак, 06 април 2012 11:30
сељак беземљаш
&ПЕЦКАТОР
Тек сте стигли на сајт и одмах сте открили"тајни кружоок".Да ли сте ви до сада непознат брат Илије Чворовића.
И да вам откријем једну тајну.
СТИЛ ЈЕ ЧОВЕК рекао је Жорж Буфон(Georges Bufon).
Максиму Горком(оснивачу социјалистичког реализма)приписују ЧОВЕК, КАКО ТО ГОРДО ЗВУЧИ.
Што се после његовог односа према писцима (Мендељштам)претворило у ЧОВЕК КАКО ТО ГОРДО ЧУЧИ.
Сада смо то исправили.Идемо даље.Пишите краћим реченицама.
У ствари пишите Лужичким Србима.Ми смо прочитали те ПРАВЦЕ РАЗВОЈА...

п.с.И да вас обавестим.СТОЛИПИН(до убиства 1911 премијер Русије)проглашен је другим најзначајнијим Русом свих времена.Први АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ.И нећете веровати трећи најзначајнији Рус је Грузијац.Познат под псеудонимом СТАЉИН.Несвршени богослов.
Препоруке:
4
3
58 петак, 06 април 2012 14:37
peckator
@сељак беземљаш

Čudno je da nikako ne dajete odgovore na jedno jedino postavljeno pitanjce. Odgovorite zašto? ostavite se, molim vas, vaše metodologije da na pitanja odgovarate pitanjima. Vama nedostaju odgovori, kako rekoste, duva vam promaja u glavi...
Препоруке:
3
3
59 петак, 06 април 2012 14:46
Peckator
@сељак беземљашImate čudan nagon da odgovarate na ono što vas niko ne pita a ne odgovarate na ono gde vam duva promaja. Jadno i bedno. Ako je po direktivi iz kružoka to je već razumljivo i štaviše objašnjivo. Kako bi rekli, "vaši" tako hoće!
Препоруке:
4
3
60 петак, 06 април 2012 15:13
peckator
@Tinkering maize
Priznade "duhovni vođa i branitelj srpstva" da muje ekonomska teorija tačna. Pa, zaboga čoveče vi i ne znate da gos'n Mrks za razliku od vas i vaših trabanata nije teoretisao nego kritikovao. I nije zacrtavao nikakvo novo društvo ni socijalističku ili komunističku ekonomiju već je skromno opaučio po njemu savremenim nebulozama građanske političke ekonomije. A vi to brže-bolje iz ideoloških pobuda prepevaste u novu vaseljenu. Ali, to ste vi, glavom i bradom. Dakle, Veliki Manipulator i još veći Mađioničar. Čudi me kako već niste dopseli na pijedestal Koštuničinog vodećeg ideologa. No, ne plašim se, imate dostojnu konkurenciju, сељак беземљаш i ostalo bratstvo i sestrinstvo. Ipak ste vi jedan običan kukurek koji obilno džiklja baš u ovo doba. Držite se više vaše "Maydis stigme". Lekovitija je za razliku od doktrinarno-dogmatske šibljike koja ionako ne služi ničemu. A odgovor? Opet ništa.....počupaću vas mada još nije vreme za to!
Препоруке:
4
3
61 петак, 06 април 2012 15:34
Šta je živoztbez mita......
@откривач тајни
Zamolio bih vas da posle pokušaja s odgovorom na postavljeno pitanje odgonetnete i zašto Nikolaj II reče pored mrtvog tela Stolipina - "Izvini". Koliko znam ubio ga je saradnik tajne carske policije, zar ne, a možda i neki boljševik, što da ne. Pa, uklapa se!
Препоруке:
4
2
62 петак, 06 април 2012 15:44
Ko traži i dobiće.....
@одгонетач тајни
Pa baš da i vi ne ostanete u potpunom informativnom mraku tek da vam saopštim da je pre sedam-osam godina, takođe u internet anketi u Nmačkoj Karl Marks proglašen za drugog najvećeg nemca svih vremena. prvi je, dakako, bio Gete.
Препоруке:
4
3
63 петак, 06 април 2012 16:11
Milan Nedić
@сељак откровењак
Koliko znam o sebi brat dotičnog nisam sem ako me vi niste po neopravoslavnom jevanđelju prekrstili što je kod vas, pravoslavnih neofita, ne tako redak slučaj. pre će biti a da to niste za čudo ni primetili senka vaših inovernopravoslavnih novotarija.
Препоруке:
4
1
64 петак, 06 април 2012 16:29
thinking maize@ повест о милом јаренцету, потоњем прпошном јарчићу, а најпослем ЈАРЦУ ЖИВОДАРЦУ!
Некад давно, док још нисам био ни thinking maize (већ Титин пионир, тј. млад и БЕЗМОЗГОВИЋ!), а о интернету и НСПМ-у, да не говоримо, моји су ме одвели на село, код рођака! Тих година, многи су одлазили на село, наравно по зимницу и качице кајмака од рођака, а Боме многи су враћали "родној груди" ГРАЂЕВИНСКОМ АКТИВНОШЋУ! Било је то "златно" време Титославије, дознака из иностранства (које су патриотски слали "радници на привременом раду"), "Зеленог плана" и... ВИКЕНДИЦА! Парола дана (сем "зенце ока" и "клипова и точковима"!) била је "где год нађеш згодно место, ти ВИКЕНДИЦУ посади", радничка класа, а и "поштена интелигенција" су се разбашкариле и "уживале" у "плодовима" ЗУР-а, ОУР-а, СОУР-а и осталих КРЕДИТНО-САМОУПРАВНИХ аранжмана! Моји, иако са солидним примањима имали су ВЕЕЕЛИКУ ману! Наиме, нисам имао ближе рођаке на селу, па смо морали да купујемо кајмак (за нас је важило "нема џабе ни код бабе"!) и то пааа..., не баш увек, А О ВИКЕНДИЦИ!? О њој нисмо могли да сањамо! Једва...
Препоруке:
3
4
65 петак, 06 април 2012 16:46
thinking maize@ наставак повести о милом јаренцету, потоњем прпошном јарчићу, а најпослем ЈАРЦУ ЖИВОДАРЦУ!
Једва је ћале скрпио за кредит за "стојадина" 1975, кад већ није било патриотски НЕМАТИ кола! Мош мислити шеф плана у великом "Магнохрому", а нема ни "фићу"! Тако је мој отац купио кола, као што је ушао у ону ЈЕДИНУ партију и као што је БАБА СЛАВИЛА СЛАВУ (иако се код Срба Слава слави по мушкој линији) и као што је много Срба правило компромисе са сопственом савешћу... Елем пошаљу ме родитељи на село код даљих рођака. Пошао сам братом од ујака и дедом код дединог полубрата и његове породице. А тамо...! Деда-стричев син је ЗИДАО кућу, тад је и СРПСКИ СЕЉАК видео неку ситну шансу да ДАНЕ ДУШОМ! И наравно, ШАНСА за мене и брата: Хаклбери Фин и дечаци Павлове улице ђутуре! Градилиште, стаје, краве, овце, сено, свуд сено и балега, ма ко за то још и мари, кад можемо да се играмо гусара и шта ти још знам (или измислим) до 101 и натраг! Било је нешто проблема са баба-стрином. ("Где ћете децо, Ј... Вас зец!" Тад сам се први срео са руралном делом богатства српског језика!) Зато је ту био...
Препоруке:
3
3
66 петак, 06 април 2012 16:53
A ja se ponado
@Tinkering maize

Ma da, a to što ste tako lako zaskakivali Beograd a svoje vikendice ostavljali u kraljevu i kojekude, to je naravno, tićina zaostavština koju su svi tako obilato koristili i to još u bezmozgovnom stanju. Pa, dobro, jedno pitanjce, mada sam navikao da od vas umesto odgovora dobijam nova pitanjca kako bi valjda izbegli "kultivisan dijalog". Elem, pošto ste, po sopstvenom priznanju naknadno opametovani valjda bi sada bio red i da vratite te besplatne školarine nekome ko se sada školuje uz visoke pristojbe i silne dažbine. Makar da primite na stan nekog nevoljnika sa Kosova i metohije pa da ga i iškolujete kakav bi red bio bar po onome kako se izdajete za velikog rodoljuba, neće biti valjda rodoljupca. Izjaviste tu skoro, "E, nedam vam moju Srbiju". Pa, učinite tako šta, prilika je ka' nigde i nikad'.
p.s. Šta bi sa odgovorom na postavljeno pitanje o robnoj ceni? Mučanje i ignorancija!
Препоруке:
5
2
67 петак, 06 април 2012 16:57
thinking maize@ други наставак повести о милом јаренцету, потоњем прпошном јарчићу, а најпослем ЈАРЦУ ЖИВОДАРЦУ!
Зато је ту био деда-стричев унук, па смо нас тројица, три мускетара јездила тим ЦАРСТВОМ! (Била је ту и деда-стричева унука, но она је била већа и за нас неинтересантна) Због тог деда-стричевог унука, ЈЕДИНОГ МУШКОГ у том делу фамилије, деда-стриц и мој "даљи стриц" учинили су нешто што је тад, ако не забрањено, БИЛО ПРИЛИЧНО ПРОКАЗАНО! Наиме, набавили су ЈАРИЋЕ, мушко и женско, али не због меса, већ су мислили да запате мање крдо, јариће лиферују оближњој кафани (имајте на уму да сам из Краљева, ergo Тозовац, Лепа, многи други и... КАФАНЕ, са све певаљкама! А у кафанама треба и да се једе!), будућег јарца "ставе у погон", а будућа коза, поред јарића даје И млеко за ЈЕДИНОГ НАСЛЕДНИКА КУЋЕ! (МАЛИ БРОЈ ДЕЦЕ у српским породицама НИЈЕ ПРОБЛЕМ од јуче!) Мени и брату брзо су досадиле велике и смрдљиве краве, бојали смо се коња, али... јарићи су били ПРАВИ! ЈЕДИНО... што ме ЈАРЧИЋ нешто није "мирисао"! Шта знам, моја грешка, место неког лепог зеља ПОНУДИО сам јарчићу листове... КУКУРУЗА!
Препоруке:
3
3
68 петак, 06 април 2012 17:15
Peckaroš
@Tinkering maize

Tada otac komunista, sada sin antikomunista. Naravoučenije: sve u svoje vreme. Važan je profit a ko vala za karakter i čast! To se ionako da lako utržiti! Tako i vi danas za "neupućene" guslate na onom instrumentu koji vam najviše i donosi. A kada se okrene situacija, pa tada će već vaš sin odrasti, pa, onda, Jovo nanovo. I tako Srbija ostaje uvek vesela, zdrava i čitava. Al' došlo danas neko gadno vreme, šta kažete? pročitali vas....ili tako nekako, a! Pa sad udri u kuknjavu ne bi li to čuo tamo onaj daleki ruski mužik koji, valjda, pamti i neka druga vremena a i druge Srbe i Srbijance. Hoće li se dosetiti, hm, hm, hm....?
p.s A odgovor, dragi prevrtljivče? Ništa, kao da ništa nije ni bilo. prolaze dani...
Препоруке:
4
2
69 петак, 06 април 2012 17:26
milica
gospodine Bozo niste u pravu da ne kazem nemate pojma. U sustini jeste kako ste izneli ali zar ne vidite da svi duvaju u istu tikvu? Svi oni znaju da je situacija strasno losa i da ima mnogo gladnih i da ljudi trpe svasta na poslu samo da bi ostali i ne dobili otkaz, sve to zna i SRS I SNS i svi ostali ali MNOGO SU VAZNE FOTELJE!!!!!!Jedino Kostunica nije u toj prici i zato je marginalizovan, Dveri su odlicna organizacija ali ako ne udje sa DSS nece dobiti veliki procenat glasaca jer ovaj narod sve mi se cini zivi mazohisticki, jer da nije tako mi ne bi tako zivelis i nasa Srbija ne bi bila unistena, dakle sve je jaSNO samo je pitanje za koga glasati kada sve unisteno ne moze nam pomoci niko????????????
Препоруке:
3
1
70 субота, 07 април 2012 00:59
НСПМ web
@ thinking maize, @peckaroš

Поштовани,
Надамо се да и сами увиђати колико се ваша преписка удаљила од теме текста, па ваше препуцавање на овом месту прекидамо и надамо се да га нећете "пренети" на неку другу тему, као и да нећете злоупотребљавати нашу добру вољу и жељу да што мање "интервенишемо".

хвала на разумевању,
уз поздраве од
(супер)модератора
Препоруке:
5
2
71 субота, 07 април 2012 02:07
Ђорђе
Текст је реалан, али не у потпуности.

То што се дешава последњих десет година,
није само масло ДС-а, мада јесте у великој мери.

Не заборавите ко је био премијер Србије
у периоду од 03. марта 2004. до 07. јула 2008.
Препоруке:
3
4
72 субота, 07 април 2012 19:53
драго.ца
@peckaros
Господине, Ваши коментари су препуни емоција а недостају аргументи и јасно кристализоване мисли. Сумњам да је било ко прочитао ваше коментаре до краја.

@thinking maize
Ви сте опет као наше школство: много информација са којима човек не зна шта да ради. Ваше теорије не рачунају са реалним људима у реалном времену. Ви гледате на не истомишљенике као на противнике које треба победити а не као на људе индоктриниране пропагандом којима треба помоћи да почну да гледају свет око себе критичким очима.

Ниједан од вас неће никоме помоћи да неки проблем погледа и из другог угла или да почне да ствара властите закључке. Жао ми је што сам се умешао у ваш дијалог.
Препоруке:
2
2
73 субота, 07 април 2012 20:37
Peckator
@драго ца.
Od vas, gospodine niko nije ni tražio mišljenje a pogotovo o tome ko je indoktriniran a ko nije. Pokazujete da niste u stanju ni da shvatite šta pričate a već nadobudno drugome podmećete.No, to je odlika većeg broja ljudi sa našeg podneblja. Naime, to im stvara lažno uverenje da su na "dobrom putu" u svakodnevnom životu. Umesto odgovora na postavljena pitanja najlakše je iznositi konstatacije koje ciljaju na sujetu. Takav nisam ili sam u onoj meri u kojoj je to svaki čovek. No, i vaš primer potvrđuje da postoje umišljenici koji posmatraju stvari iz "ptičje perspektive". Njima je, dakako, nemoguće bilo šta objasniti jer takvi retko dodiruju tlo. A naukovanja i pedagogisanja ostavite nekima koji su od vas u tom smislu vispreniji kao što je, na primer, Tinkering maize. Nadam se da ne stojim na putu vaših iluzija i predrasuda kojima ćete verovatno daleko dogurati ako veći niste. Bez ljutnje, molim!
Препоруке:
2
3
74 недеља, 08 април 2012 08:39
Peckator
@драго ца.
Neću postupiti kao vi već ću vam prepustiti da sami ispravite, nadam se, slučajnu grešku. Ako je slučajna ispravićete je, a, ako je spontana biće još jedan prilog vašoj neutemeljenoj nadobudnosti.Dakle, ......Ви гледате на не истомишљенике као на противнике које треба победити а не као на људе индоктриниране пропагандом којима треба помоћи да почну да гледају свет око себе критичким очима.
Препоруке:
2
1
75 недеља, 08 април 2012 20:52
драго.ца
@Peckaros:
"Ili, možda, rekordni dugovi studenata u SAD, ili, možda, more kriminalnih berzanskih i korporativnih afera na u kapitalističkom svetu."

Ово су најобичније глупости. То је једнако релевантно као снег у Калифорнији или киша на Флориди.

"Ili, možda, što najkonzervativniji i najugledniji komentatori najelitnih zapadnih novina i sajtova sebi postavljaju pitanje o eventualnom kraju zapadnog i kapitalističkog modela razvoja koji i nikada nije bio razvoj već najobičnija ekspanzija podržana ogromnom monetarnom emisijom?"

Шта је алтернатива? Комунизам који више не постоји? Да би се прешло из једног система у други, први услов је да тај други систем постоји. Следеће питање је како се прелази из једног система у други? Наведите ми једну снагу вољну и способну да промени систем у било којој од тих држава које "само што нису пропале".
Препоруке:
1
1
76 недеља, 08 април 2012 21:15
ajd pa zdravo....
@драго ца.
Čoveče, po vašim reakcijama lako je zaključiti da ste amater u ovakvim stvarima. Ovo je za vas preteško breme. Manimo se zato zajednički uzaludnog napora. Pređimo na crtanje, možda će vam biti nešto jasnije.....ajd pa zdravo što bi reko moj večiti oponent i doktrinarna gromada.
Препоруке:
1
1
77 понедељак, 09 април 2012 12:10
Gordana
Tekst je sjajan! Argumenti stoje!Resenje je malo ekstremno, ali slusajuci "krug dvojke" i ostale pristalice zutih pozelim da se upravo takav scenario odigra.
E, sada; koliko vidim provokatori su pronasli nov nacin da upropascavaju mogucnost da izmanimo misli na ovom sajtu! Matretiranje "peskara" je nedopustivo, pa verujem da ce urednistvo naci nacina da spreci takve da nas smaraju,ne unistavaju i ovo malo prostora svojim izivljavanjem. Sigurna sam da je to novi - stari nacin ometanja komunikacije i"razvodnjavanja" teme.
Препоруке:
1
1
78 понедељак, 09 април 2012 14:34
Peckator
@GordanaIzvinite, gospođo ili g-đice, kako mislite da "ometam komunikaciju" ili "razvodnjavam temu". Zar time što postavljam, zbog vas sada moram i da ponavljam, pitanje ili i najobičnije pitanjce šta se šćaše sa onim jednim članom u jednačini robne vrednosti, P=c+v+m, pri najobičnijoj reprodukciji? Može li se jednačina održati ako realna najamnina pada iz godine u godinu, iz decenije u deceniju. Biće, draga Goco, da ste, ipak, pre sebe videli u takvoj ulozi ili funkciji koju ste pripisali meni, tj. Peckarošu. Zanima me da li vi imate odgovor na to pitanjce?Ako imate lako ćemo sve rešiti. NIkada, ali baš nikada više neću ometati vama tako dragocenu komunikaciju. Pozdrav
Препоруке:
0
1
79 понедељак, 09 април 2012 15:17
thinking maize@ "сајбер марксисти" или о узајамном поштовању међу браћом
Поштовани СТРОГИ Пријатељу, "ајд здраво" је узречица тата Слобе кад га на НАШУ СРАМОТУ изручише хашком Минотауру 28.06. 2001.! Пуна сентенца г-дина Милошевића гласи (наведено по сећању): "Јел то данас Видовдан? АЈД ЗДРАВО браћо Срби!" "Ајд здраво" користим да видим да ли ћете осетити ОШТРИЦУ пецкања "гледе" Вашег "борбеног патриотизма"! Јер, сви Ваши "издајнички" епитети упућени како мени, тако и другим НЕИСТОМИШЉЕНИЦИМА могу изазвати као одговор ЈЕДНО НАДМОЋНО "АЈД ЗДРАВО" пре НАШЕГ/Вашег одласка за Хаг, Голи оток, УДБ-у, ОЗН-у,... Не МОРАМО БАШ СВЕ РАДИТИ по "рецепту" Стипе Месића: "Не Србе на врбе! Већ СРБЕ НА СРБЕ!" Размислите о томе, пре него што кренете да користите ПОНОВО те "епитете" у полемици! Јер и Ви и ја и највећи број људи овде на сајту смо Срби! Само смо ЈЕДНИ ДРУГИМА ОСТАЛИ, пошто СВИ ОСТАЛИ БИВШИ Југословени одоше у "светлу" ЕУ-ропску "будућност"! А "пречица" ГРАЂАНСКОГ РАТА, нашта нас Ви и аутор упућујете, само је ПРЕЧИЦА ка НЕПОСРЕДНОЈ ОКУПАЦИЈИ ЗЕМЉЕ! АЈД ЗДРАВО!
Препоруке:
1
1

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер